НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:12

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Светослав Станулов: През последните 10 години въздушният транспорт е увеличил редовните международни линии с 350 %

Светослав Станулов: През последните 10 години въздушният транспорт е увеличил редовните международни линии с 350 %

27 Февруари 2014 | 21:45 | Агенция "Фокус"
София. Въздушният транспорт е предпочитан от потребителите, защото се развива. Той увеличи редовните международни линии – през последните 10 години беше регистриран ръст от 350%. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Светослав Станулов, председател на УС на Асоциацията на българските авиокомпании (АБА). По думите на Йовко Йоцев, главен секретар на АБА - ако говорим на база изминат пътникокилометър на брой превозени пътници, въздушният транспорт е най-евтиният. „Няма друг, който да предложи толкова евтина възможност за превоз. Да не говорим, че това е най-бързият и най-безопасният транспорт, чисто статистически погледнато, с най-малък брой инциденти на брой превозени пътници”, заяви Йоцев.
Що се отнася до възприетите мерки, които да гарантират сигурността и безопасността на пътниците, Йовко Йоцев каза: „Мерките за сигурност и безопасност са много. Всички български компании покриват изискванията на европейските документи, регламентиращи мерките, които трябва да предприемат всички авиокомпании в Европа”. „Няма забележки към нито една българска авиокомпания по отношение на стандартите за безопасност и сигурност”, допълни Йоцев.
„Сред българските авиокомпании всички са водещи - няма „опашкари”, няма първенци. Асоциацията на българските авиокомпании си сътрудничи с Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), чийто колективен член сме, както и с Асоциацията на европейските авиолинии (АЕА - Association of European Airlines) - това е асоциацията на всички големи превозвачи - бившите национални превозвачи на всички европейски страни. Някои от нашите членове също са членове и на Международната асоциация за въздушен транспорт (ИАТА)”, заяви Станулов.
Лилия ЛЮТАКОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Светослав Станулов: България е сред 35-те държави в света, които покриват най-високите авиационните стандарти

Светослав Станулов: България е сред 35-те държави в света, които покриват най-високите авиационните стандарти

27 Февруари 2014 | 21:14 | Агенция "Фокус"
София. България е сред 35-те държави в света, които покриват най-високите авиационните стандарти на Международната организация за гражданска авиация (ИКАО – International Civil Aviation Organization). Тази организация има 190 членове, т.е. 190 държави. Тези, които покриват най-високите стандарти, т.е европейските и североамериканските, са не повече от 35. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Светослав Станулов, председател на УС на Асоциацията на българските авиокомпании (АБА).
По думите на Йовко Йоцев, главен секретар на АБА - делът на българските авиопревозвачи е незначителен като натурален показател, но е значителен от гледна точка на това, че продуктът, който българските авиопревозвачи предлагат в нишите, в които работят, е изцяло в синхрон с продуктите, които предлагат и най-големите превозвачи. „Нишите за българските авиокомпании са в рамките на къси до средни полети. Засега те все още не изпълняват междуконтинентални полети. Надяваме се в скоро бъдеще и това да се случи. Но в рамките на късите и средните полети, особено в рамките на Европа, българските авиокомпании са изцяло конкурентноспособни на най-големите компании”, заяви Йоцев. „На този етап много перспективни за нас изглеждат пазарите в Югоизточна Азия, дотолкова доколкото там има пазари, за които тепърва се очаква сериозен растеж, и българските авиокомпании, бидейки гъвкави и предлагайки конкурентен продукт, на тези пазари реализират добре своята услуга. Разбира се, не подценяваме възможностите на европейския пазар. Там също работят български самолети с български екипажи, но все пак европейският пазар е доста по-наситен, така че възможностите за изява са сравнително ограничени”, допълни Йоцев.
„Асоциацията на българските авиокомпании е жизнеспособна и запълва едно празно място в българския авиационен бранш, защото е напълно в съответствие с целите и задачите, които имат и нашите събратя от Европа. Основно и накратко – целта на Асоциацията е да представлява и защитава интересите на българската гражданска авиация, респективно и на пътника. Ние сме организация, която, първо, работи с идеална цел пред обществото и държавата, и второ, целта ни е да подтикваме, да създаваме условия за коопериране между авиокомпаниите в България”, каза още Светослав Станулов, председател на АБА.
Лилия ЛЮТАКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Светослав Станулов: 2017 година и годините нататък ще бъдат критични заради недостига на български пилоти, ако не се вземат сериозни мерки

Светослав Станулов: 2017 година и годините нататък ще бъдат критични заради недостига на български пилоти, ако не се вземат сериозни мерки

27 Февруари 2014 | 20:30 | Агенция "Фокус"
София. За авиобранша назряващ проблем е финансово непосилното първоначалното обучение на пилоти и недостигът на такива. 2017 година и годините нататък ще бъдат критични, ако не се вземат сериозни мерки отсега. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Светослав Станулов, председател на УС на Асоциацията на българските авиокомпании (АБА). „Три години е срокът за обучение на професионални пилоти. Трябва да се даде възможност за един стабилен поток от кандидати, преминали през добър предварителен подбор – това ще повлияе върху качествата на бъдещия пилот”, заяви Станулов. „Предложението на АБА е за българските граждани да бъдат учредени между 15 и 20 броя държавни стипендии, които да покрият обучението. Като че ли Министерство на транспорта и Народното събрание, в лицето на Комисията по транспорта, информационните технологии и съобщенията, подхождат с разбиране, но все още нищо не се е случило, има само разбиране”, каза той. „Друг проблем на авиобранша са таксите, които се заплащат към Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, респективно главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация” (ГД ГВА), за услугите, които се предоставят - става дума за контролни, сертификационни услуги, които трябва да са разходно ориентирани, но някои от тях не са”, допълни Станулов.
По думите му – за бранша има проблеми, както навсякъде, но те са повече частични, не общи. Откровено казано, Българската гражданска авиация (БГА) работи добре с Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията и главна дирекция „Гражданската въздухоплавателна администрация” (ГД ГВА).
„Обучението на пилоти и таксите са две неща, които изискват законодателна промяна. Освен това самият Закон за гражданското въздухоплаване може би е претърпял вече 15-20 промени. Както цялото българско законодателство, сигурно той си струва да бъде пренаписан вече в по-нови условия, но дори и така работещ, той не ни създава големи пречки”, допълни Станулов.
Лилия ЛЮТАКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Светослав Станулов: С влизането на България в Европейския съюз трябваше на 100% да се смени целият флот на българските авиопревозвачи

Светослав Станулов: С влизането на България в Европейския съюз трябваше на 100% да се смени целият флот на българските авиопревозвачи

27 Февруари 2014 | 10:57 | Агенция "Фокус"
София. С влизането на България в Европейския съюз през 2007 г. трябваше на 100% да се смени целият флот на българските авиопревозвачи - и пътнически, и карго със самолети, които имат типов сертификат. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Светослав Станулов, председател на УС на Асоциацията на българските авиокомпании (АБА). По думите му - през последните десет години няма фалирали български авиопревозвачи. Кризата не се отрази пряко на бранша - имаше 10% намаляване на трафика. „Най-голямото предизвикателство пред българския авиационен бранш е това, че, тъй като се намираме в Европа, трябва да покрива и поддържа най-високия авиационен стандарт - европейският, наравно с американските норми на Federal Aviation Administration (FAA). Това е най-голямото предизвикателство. То обаче ни дава и най-голямото преимущество – като покрием тези високи норми, ние имаме отворени пазари по цял свят, защото българските авиационни документи се признават навсякъде. Българските авиокомпании са добре дошли като качество на работа навсякъде”, заяви Станулов.
По отношение развитието на бранша през последните години главният секретар на АБА Йовко Йоцев каза: „Най-голямата промяна е цялостното подновяване на парка. Бих казал, че продуктът, който днес предлагат българските авиокомпании, е много по-съвременен от този, който наблюдавахме преди 10 години. Самият факт, че българските авиокомпании са все още на пазара, въпреки апокалиптичните прогнози, които се чуваха, показва, че това, което те са в състояние да предложат, е изцяло в синхрон с последните изисквания”. „Работи се по въпроса за откриването на нови дестинации, но той е доста комплексен и изисква предварителни проучвания на туристическите потоци. Така че на този етап не мога да дам конкретен отговор за конкретна дестинация, но определено се работи в няколко направления”, допълни Йоцев.
Лилия ЛЮТАКОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Янко Иванов: Българските авиокомпании работят интензивно по въпроса за откриване на директна самолетна линия до САЩ

Янко Иванов: Българските авиокомпании работят интензивно по въпроса за откриване на директна самолетна линия до САЩ

23 Февруари 2014 | 17:03 | Агенция "Фокус"
София. България и българските авиокомпании имат достатъчно сериозен потенциал да се открие директна линия до САЩ. Все още предстои решаването на няколко чисто технологични въпроси, като единият от тях е американската страна да даде разрешение на България и на Летище София, а не на българските авиокомпании. Това каза Янко Иванов, директор на авиокомпания „Би Ейч Еър”, относно откриването на директна линия от България за САЩ, на пресконференция на тема: „Анализ на българския авиационен пазар 2013 г. – актуални проблеми”, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Всичко това е от гледна точка на сигурността, тъй като особено в последните дни има доста завишени изисквания и това е една от последните пречки пред България за започне да изпълнява редовни полети до САЩ. Всички останали условия до момента са постигнати от българска страна и на авиокомпаниите, но проблема със сигурността не е в техни ръце. Въпросът е обработката на информацията, която подаваме, постигането на определени критерии на самото летище, създаване на специална организация. Работи се интензивно по въпроса, но нещата не са в наши ръце”, заяви той. „По въпроса за източното направление и откриването на дестинации в Азия - не смятам, че в момента някой има готовност някой да започне да изпълнява полети в това направление. Причините са две –липса на самолет, както и липса на цялостна организация това да се случи”, каза още Иванов.
Относно това на кои пазари дейността на българската авиация е най-успешна, Светослав Станулов, председател на Асоциация на българските авиокомпании, каза: „Българската авиация работи на практика по целия свят. Ние можем да се впишем навсякъде. Работим в Европа – Исландия, Германия, Италия, в Далечния Изток, също в Дубай, Мианмар, Тайланд, Виетнам, Пакистан, както и в Африка”. „Практически навсякъде, където работим, разширяваме пазара като тенденцията, т.е. акциите ни са успешни”, допълни Станулов.
Лилия ЛЮТАКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Янко Иванов: Българските авиокомпании работят интензивно по въпроса за откриване на директна самолетна линия до САЩ

Янко Иванов: Българските авиокомпании работят интензивно по въпроса за откриване на директна самолетна линия до САЩ

23 Февруари 2014 | 16:34 | Агенция "Фокус"
София. България и българските авиокомпании имат достатъчно сериозен потенциал да се открие директна линия до САЩ. Все още предстои решаването на няколко чисто технологични въпроси, като единият от тях е американската страна да даде разрешение на България и на Летище София, а не на българските авиокомпании. Това каза Янко Иванов, директор на авиокомпания „Би Ейч Еър”, относно откриването на директна линия от България за САЩ, на пресконференция на тема: „Анализ на българския авиационен пазар 2013 г. – актуални проблеми”, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Всичко това е от гледна точка на сигурността, тъй като особено в последните дни има доста завишени изисквания и това е една от последните пречки пред България за започне да изпълнява редовни полети до САЩ. Всички останали условия до момента са постигнати от българска страна и на авиокомпаниите, но проблема със сигурността не е в техни ръце. Въпросът е обработката на информацията, която подаваме, постигането на определени критерии на самото летище, създаване на специална организация. Работи се интензивно по въпроса, но нещата не са в наши ръце”, заяви той. „По въпроса за източното направление и откриването на дестинации в Азия - не смятам, че в момента някой има готовност някой да започне да изпълнява полети в това направление. Причините са две –липса на самолет, както и липса на цялостна организация това да се случи”, каза още Иванов.
Относно това на кои пазари дейността на българската авиация е най-успешна, Светослав Станулов, председател на Асоциация на българските авиокомпании, каза: „Българската авиация работи на практика по целия свят. Ние можем да се впишем навсякъде. Работим в Европа – Исландия, Германия, Италия, в Далечния Изток, също в Дубай, Мианмар, Тайланд, Виетнам, Пакистан, както и в Африка”. „Практически навсякъде, където работим, разширяваме пазара като тенденцията, т.е. акциите ни са успешни”, допълни Станулов.
Лилия ЛЮТАКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Светослав Станулов: Българските авиокомпании изнасят част от флота си целогодишно

Светослав Станулов: Българските авиокомпании изнасят част от флота си целогодишно

23 Февруари 2014 | 15:21 | Агенция "Фокус"
София. Самолетите са много скъпи и постоянните разходи са много високи - 4-месечният чартърен сезон, колкото и да е силен, не може да покрие годишните разходи, тъй като те са постоянни. Вследствие на това българските авиокомпании изнасят част от флота си, дори през цялата година, но в по-голяма степен през зимата навън, за да могат да имат приходи през цялата година. Намаляването на туристическия поток през зимата изисква това от българските авиокомпании. Това съобщи Светослав Станулов, председател на Асоциация на българските авиокомпании, на пресконференция на тема: „Анализ на българския авиационен пазар 2013 г. – актуални проблеми”, предаде репортер на Агенция “Фокус”. „Около половината от самолетите на българските авиокомпании през зимата и една трета-една четвърт през лятото летят навън. Разбира се, това не се отчита в броя превозени пътници, но това е една огромна работа, която всъщност е един експорт. Така българската авиация доказва себе си като конкурентна”, заяви Станулов.
„Преди няколко дни се чу бомбастичната идея държавата да направи така, че да влязат колкото се може повече low-cost авиокомпании в България, за да се даде рязък тласък на българския туризъм. Това обаче значи полека да избутаме встрани българските авиокомпании, и то с усилията на държавата. Ако няма българска авиация и българските авиокомпании не са активни на пазара, то цените, бъдете сигурни, ще скочат доста”, допълни Станулов.
Лилия ЛЮТАКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Авиокомпаниите отчетоха ръст от 6,5 % на превозените пътници от международните чартърни полети спрямо 2012 г.

Авиокомпаниите отчетоха ръст от 6,5 % на превозените пътници от международните чартърни полети спрямо 2012 г.

23 Февруари 2014 | 14:31 | Агенция "Фокус"
София. Съвкупният брой превозени пътници от международните чартърни пътнически полети от и до летищата в София, Варна и Бургас е 2,781 млн. души, като ръстът при този показател е 6,5 % спрямо 2012 година. От тях превозените от български авиокомпании пътници са 1,109 млн. души, а ръстът спрямо 2012 година е 10,3 %. Това съобщи Светослав Станулов, председател на Асоциация на българските авиокомпании, на пресконференция на тема: „Анализ на българския авиационен пазар 2013 г. – актуални проблеми”, предаде репортер на Агенция “Фокус”. По данни на Асоциацията на българските авиокомпании за 2013 година от и до Летище Варна с чартърни полети са били превозени общо 814 хиляди пътници, което представлява ръст от 4 % в сравнение с 2012 година. От тях 336 хиляди пътници са били превозени от български авиокомпании, като при този показател ръстът е 4,1 % спрямо 2012 година.
За 2013 година от и до Летище Бургас са били превозени 1, 847 млн. пътници, като ръстът представлява 7,9 %. От тях 724 хиляди пътници са били превозени от български авиокомпании, като при този показател ръстът е 14,8% спрямо 2012 година.
Международните чартърни пътнически превози от и до Летище София са значително по-малък брой спрямо тези от летищата Варна и Бугас и са свързани предимно с посещения на българските зимни курорти, посещението на български граждани на чуждестранни курорти, конкретни празници у нас и в чужбина, делови пътувания, както и посещения на културните забележителности на София и околностите. Общият брой пътници, превозени с чартърни полети от и до Летище София за 2013 година, е 121 хиляди души, като ръстът на този показател спрямо 2012 година е 1,8 %. От общия брой превозени пътници 49 хиляди пътници са били обслужени от българските авиокомпании, като спадът спрямо 2012 година е 7,1 %.
В изпълнението на лятната чартърна програма за 2013 година от и до летищата Варна и Бургас са се включили компаниите Би Ейч Ер, България Ер Чартър, България Ер, Ер Виа.
Лилия ЛЮТАКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Асоциацията на българските авиокомпании ще представи анализ на българския авиационен пазар

Асоциацията на българските авиокомпании ще представи анализ на българския авиационен пазар

23 Февруари 2014 | 10:00 | Агенция "Фокус"
София. Асоциацията на българските авиокомпании (АБА) ще представи на пресконференция анализ на българския авиационен пазар за 2013 г. Пресконференцията ще се проведе от 11.00 ч., в хотел "Вега", бул. "Д-р Г. М. Димитров" 75, София. От 12.30 ч. ще започне традиционната среща на АБА, на която ще бъдат връчени годишните журналистически награди. На срещата ще присъстват ръководителите на българските авиокомпании, МТИТС, МО, МВнР, ГД "Гражданска въздухоплавателна администрация", РВД, международните летища, членове на Комисията по транспорт на НС, бившите министри и зам.министри на транспорта, ветерани от БГА и др.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
27.август.2014 г. Срещата Митнически съюз- Украйна-ЕС приключи
27.август.2014 г. Срещата Митнически съюз- Украйна-ЕС приключи

ВИДЕО
Избягалите през 90-те години в Ирак турски кюрди искат да се приберат в родината си. 23 август 2014
Избягалите през 90-те години в Ирак турски кюрди искат да се приберат в родината...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Банери | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2014 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.