НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:24

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Предстои най-ожесточената изборна надпревара според данните на Exacta Research Group (ОБЗОР)

Предстои най-ожесточената изборна надпревара според данните на Exacta Research Group (ОБЗОР)

19 Февруари 2014 | 02:09 | Агенция "Фокус"
Ако изборите за членове на Европарламента бяха на 11 февруари, то ГЕРБ би получил 21,7% от гласовете на българите, а БСП – 19,2%. Това показват данните от национално представително изследване на Exacta Research Group, проведено по поръчка на Агенция „Фокус” в периода 5 - 11 февруари т.г. В изследването са обхванати 1000 пълнолетни български граждани в 125 гнезда в 86 населени места на страната. ДПС, АБВ и "България без цензура" получават по 6 %, Реформаторския блок - 5,6 %, Обединение НФСБ - ГОРД - НИЕ - 3 %, "Атака" - 1,8 %, друга партия или коалиция - 5,1 %. Няма да гласувам са отговорили 25,6 % от анкетираните.
За последните два месеца парламентът губи 4% одобрение, а правителството 2%. Съответно с по 4% се покачват дяловете на неодобрение към работата и на двете институции. В средата на февруари парламентът е одобряван едва от 15% от българите, а правителството – от 25%. Три четвърти от участвалите в изследването не одобряват работата на Народното събрание, а правителството е неприемливо за две трети от българите.
Кабинетът е подкрепян главно от симпатизантите на управляващите. 74% от електората на БСП и 70% от този на ДПС одобряват работата на правителството.
За последните два месеца премиерът губи 2% от одобрението за работата си и качва също толкова неодобрение. В момента подкрепа за Пламен Орешарски декларират 30% от българите, като неодобрението към него е двойно по-високо – 60%. Добри оценки дават главно привържениците на БСП - одобряват го 84% от тях, както и 67% от симпатизиращите на ДПС.
В сравнение с декември 2013 г., с по 5% нараства одобрението за работата на полицията и на армията. По 2% ръст бележи и доверието към съда и прокуратурата.
След трусовете в Българската православна църква и стремителния спад на обществено доверие към нея от края на 2013 година, през февруари 2014 г. регистрираме ръст на одобрението към тази институция с 8%. През февруари расте одобрението и намалява неодобрението и към Патриарх Неофит, който сега е одобряван от 48% от българите.
През февруари, Йорданка Фандъкова отново е най-одобряваният български политик с 51% одобрение. Президентът Росен Плевнелиев заема второто място сред най-харесваните от българите политици с 43% одобрение, като положителните оценки за неговата работа са приблизително равни на отрицателните. Трети сред харесваните български политици с 37% одобрение и същевременно най-одобряван ляв политик продължава да бъде Георги Първанов. Първанов губи 4% одобрение, в сравнение с декември, като и неодобрението му след рестарта на проекта АБВ нараства с 6%. Георги Първанов в момента е одобряван от 55% от симпатизантите на БСП. Половината социалисти, участвали в настоящото изследване твърдят, че одобряват едновременно и Георги Първанов, и Сергей Станишев.
Четвърти е Бойко Борисов с одобрение от 34%, като лидерът на ГЕРБ добавя 2 пункта одобрение за последните месеци. Неодобрението към него е 56%. Бойко Борисов е и най-одобряваният председател на парламентарна група и най-подкрепяният лидер от своя електорат (одобряват го близо 90% от избирателите на ГЕРБ).
Петото място заема Ивайло Калфин, одобряван от 32% от българите и от 56% от симпатизантите на БСП.
На шесто място се нарежда премиерът Пламен Орешарски, който е одобряван от 30% от участвалите в изследването. Неодобрението към премиера възлиза на 60%.
На седмо място по одобрение е посочена Лиляна Павлова с 29% одобрение и 40% неодобрение.
Още три дами, които активно присъстват на политическата сцена, печелят симпатии и приблизително равни позиции в топ 10 на българските политици. Това са: Мая Манолова (с 25% одобрение), Татяна Дончева (с 25% одобрение) и Цецка Цачева (с 24% одобрение).
Без промяна за последните два месеца остава делът на българите, според които кабинетът ще изкара мандата си до край. Това са 34% от респондентите, предимно хора на възраст над 60 години, живеещи в малките градове на страната. Споделящите мнението, че за страната ще е по-добре, ако се проведат предсрочни избори са значително повече – 47%. Най-често очакват предсрочен вот младите българи, хората на възраст между 40 и 50 години, високообразованите респонденти, както и жителите на столицата и на градовете-областни центрове.
Към средата на февруари, се регистрира сериозно раздвижване на политическите настроения и симпатии. Изключение от тази тенденция правят електоратите на ГЕРБ и на ДПС. Най-важното политическо събитие от изминалия месец е рестартирането на проекта АБВ, поради което и интересът към лявото политическо пространство е голям. Доколкото пикът от появата на АБВ започва да отминава, може да се очаква, че обществените оценки за тази формация в настоящото изследване са изчистени от крайни емоционални нюанси.
Електоралната подкрепа за партиите, които имат реални шансове за представителство в Европарламента към момента е такава, че без съмнение се очаква изключително ожесточена политическа битка. БСП ще положи неимоверни усилия да се представи добре, за да продължи да управлява. ГЕРБ ще се стреми да спечели вота и да лиши БСП от властта, но също така ще търси и надеждна формула за участие в управлението на страната. По-малките и нововъзникващи формации ще искат да стъпят здраво на политическата сцена. Така залогът на евровота у нас ще е по-скоро вътрешнополитически.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Exacta Research Group: ДПС, АБВ и "България без цензура" в пакет на 6 %

Exacta Research Group: ДПС, АБВ и "България без цензура" в пакет на 6 %

18 Февруари 2014 | 14:45 | Агенция "Фокус"
София. ДПС, АБВ и "България без цензура" са в пакет на 6 %. Това показват данните от национално представително изследване на Exacta Research Group, проведено по поръчка на Агенция „Фокус” в периода 5 - 11 февруари т.г. В изследването са обхванати 1000 пълнолетни български граждани в 125 гнезда в 86 населени места на страната. Рестартът на АБВ се оказва успешен, ако се съди по електоралната тежест на този проект към момента. Принос за това има и ранното оповестяване на водача на евролистата на АБВ – Ивайло Калфин, който е възприеман като най-успешният български евродепутат. Това твърдят една трета от интервюираните в настоящото изследване.
Профилът на подкрепата за АБВ показва силни позиции на формацията в градовете-областни центрове, както и в по-малките градове на страната. По-често от останалите, на АБВ симпатизират хора на възраст над 60 години, както и респонденти със стандарт над средния.
АБВ не дърпа повече от 10-15% от избирателите на БСП и вероятно съумява да привлече периферия.
„България без цензура” е във възходящ тренд през последните месеци, като печели привърженици главно сред българите с патриотични нагласи, но дърпа малки дялове и от електоратите на двете големи партии. Партията на Николай Бареков е популярна сред младите българи, както и сред хората на възраст между 50 и 60 години. Влиянието й расте сред българите със среден стандарт и сред жителите на градовете извън столицата. „България без цензура” съумява да интригува част от избирателите, за които се борят и НФСБ, и Атака
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Exacta Research Group: ГЕРБ – 21,7 %, БСП – 19,2 %

Exacta Research Group: ГЕРБ – 21,7 %, БСП – 19,2 %

18 Февруари 2014 | 14:38 | Агенция "Фокус"
София. Ако изборите за членове на Европарламента бяха на 11 февруари, то ГЕРБ би получил 21,7% от гласовете на българите, а БСП – 19,2%. Това показват данните от национално представително изследване на Exacta Research Group, проведено по поръчка на Агенция „Фокус” в периода 5 - 11 февруари т.г. В изследването са обхванати 1000 пълнолетни български граждани в 125 гнезда в 86 населени места на страната. Подобно съотношение между двете най-големи български партии предвещава ожесточено съперничество.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Exacta Research Group: ГЕРБ – 21,7 %, БСП – 19,2 %, ДПС, АБВ и България без цензура - 6 %, Реформаторският блок 5,6 %, НФСБ - ГОРД - НИЕ - 3 %

Exacta Research Group: ГЕРБ – 21,7 %, БСП – 19,2 %, ДПС, АБВ и България без цензура - 6 %, Реформаторският блок 5,6 %, НФСБ - ГОРД - НИЕ - 3 %

18 Февруари 2014 | 14:21 | Агенция "Фокус"
София. Ако изборите за членове на Европарламента бяха на 11 февруари, то ГЕРБ би получил 21,7% от гласовете на българите, а БСП – 19,2%. Това показват данните от национално представително изследване на Exacta Research Group, проведено по поръчка на Агенция „Фокус” в периода 5 - 11 февруари т.г. В изследването са обхванати 1000 пълнолетни български граждани в 125 гнезда в 86 населени места на страната. ДПС, АБВ и "България без цензура" получават по 6 %, Реформаторския блок - 5,6 %, Обединение НФСБ - ГОРД - НИЕ - 3 %, "Атака" - 1,8 %, друга партия или коалиция - 5,1 %. Няма да гласувам са отговорили 25,6 % от анкетираните.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Exacta Research Group: Към средата на февруари, се регистрира сериозно раздвижване на политическите настроения и симпатии

Exacta Research Group: Към средата на февруари, се регистрира сериозно раздвижване на политическите настроения и симпатии

18 Февруари 2014 | 13:34 | Агенция "Фокус"
София. Към средата на февруари, се регистрира сериозно раздвижване на политическите настроения и симпатии. Изключение от тази тенденция правят електоратите на ГЕРБ и на ДПС. Това показват данните от национално представително изследване на Exacta Research Group, проведено по поръчка на Агенция „Фокус” в периода 5 - 11 февруари т.г. В изследването са обхванати 1000 пълнолетни български граждани в 125 гнезда в 86 населени места на страната. Най-важното политическо събитие от изминалия месец е рестартирането на проекта АБВ, поради което и интересът към лявото политическо пространство е голям. Доколкото пикът от появата на АБВ започва да отминава, може да се очаква, че обществените оценки за тази формация в настоящото изследване са изчистени от крайни емоционални нюанси.
Електоралната подкрепа за партиите, които имат реални шансове за представителство в Европарламента към момента е такава, че без съмнение се очаква изключително ожесточена политическа битка. БСП ще положи неимоверни усилия да се представи добре, за да продължи да управлява. ГЕРБ ще се стреми да спечели вота и да лиши БСП от властта, но също така ще търси и надеждна формула за участие в управлението на страната. По-малките и нововъзникващи формации ще искат да стъпят здраво на политическата сцена. Така залогът на евровота у нас ще е по-скоро вътрешнополитически.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Exacta Research Group: Предсрочните избори са предпочитани пред пълен мандат на кабинета

Exacta Research Group: Предсрочните избори са предпочитани пред пълен мандат на кабинета

18 Февруари 2014 | 12:06 | Агенция "Фокус"
София. Без промяна за последните два месеца остава делът на българите, според които кабинетът ще изкара мандата си до край. Това са 34% от респондентите, предимно хора на възраст над 60 години, живеещи в малките градове на страната. Това показват данните от национално представително изследване на Exacta Research Group, проведено по поръчка на Агенция „Фокус” в периода 5 - 11 февруари т.г. В изследването са обхванати 1000 пълнолетни български граждани в 125 гнезда в 86 населени места на страната. Споделящите мнението, че за страната ще е по-добре, ако се проведат предсрочни избори са значително повече – 47%. Най-често очакват предсрочен вот младите българи, хората на възраст между 40 и 50 години, високообразованите респонденти, както и жителите на столицата и на градовете-областни центрове.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Exacta Research Group: Йорданка Фандъкова, Росен Плевнелиев и Георги Първанов са най-одобряваните политици през февруари

Exacta Research Group: Йорданка Фандъкова, Росен Плевнелиев и Георги Първанов са най-одобряваните политици през февруари

18 Февруари 2014 | 10:47 | Агенция "Фокус"
София. През февруари, Йорданка Фандъкова отново е най-одобряваният български политик с 51% одобрение. Президентът Росен Плевнелиев заема второто място сред най-харесваните от българите политици с 43% одобрение, като положителните оценки за неговата работа са приблизително равни на отрицателните. Трети сред харесваните български политици с 37% одобрение и същевременно най-одобряван ляв политик продължава да бъде Георги Първанов. Това показват данните от национално представително изследване на Exacta Research Group, проведено по поръчка на Агенция „Фокус” в периода 5 - 11 февруари т.г. В изследването са обхванати 1000 пълнолетни български граждани в 125 гнезда в 86 населени места на страната. Първанов губи 4% одобрение, в сравнение с декември, като и неодобрението му след рестарта на проекта АБВ нараства с 6%. Георги Първанов в момента е одобряван от 55% от симпатизантите на БСП. Половината социалисти, участвали в настоящото изследване твърдят, че одобряват едновременно и Георги Първанов, и Сергей Станишев.
Четвърти е Бойко Борисов с одобрение от 34%, като лидерът на ГЕРБ добавя 2 пункта одобрение за последните месеци. Неодобрението към него е 56%. Бойко Борисов е и най-одобряваният председател на парламентарна група и най-подкрепяният лидер от своя електорат (одобряват го близо 90% от избирателите на ГЕРБ).
Петото място заема Ивайло Калфин, одобряван от 32% от българите и от 56% от симпатизантите на БСП.
На шесто място се нарежда премиерът Пламен Орешарски, който е одобряван от 30% от участвалите в изследването. Неодобрението към премиера възлиза на 60%.
На седмо място по одобрение е посочена Лиляна Павлова с 29% одобрение и 40% неодобрение.
Още три дами, които активно присъстват на политическата сцена, печелят симпатии и приблизително равни позиции в топ 10 на българските политици. Това са: Мая Манолова (с 25% одобрение), Татяна Дончева (с 25% одобрение) и Цецка Цачева (с 24% одобрение).
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Exacta Research Group: През февруари парламентът и кабинетът продължават да губят подкрепа

Exacta Research Group: През февруари парламентът и кабинетът продължават да губят подкрепа

18 Февруари 2014 | 10:11 | Агенция "Фокус"
София. Февруарското изследване на „Екзакта” регистрира продължаващ спад в популярността на парламента и правителството. За последните два месеца парламентът губи 4% одобрение, а правителството 2%. Съответно с по 4% се покачват дяловете на неодобрение към работата и на двете институции. В средата на февруари парламентът е одобряван едва от 15% от българите, а правителството – от 25%. Три четвърти от участвалите в изследването не одобряват работата на Народното събрание, а правителството е неприемливо за две трети от българите. Това показват данните от национално представително изследване на Exacta Research Group, проведено по поръчка на Агенция „Фокус” в периода 5 - 11 февруари т.г. В изследването са обхванати 1000 пълнолетни български граждани в 125 гнезда в 86 населени места на страната.
Кабинетът е подкрепян главно от симпатизантите на управляващите. 74% от електората на БСП и 70% от този на ДПС одобряват работата на правителството.
За последните два месеца премиерът губи 2% от одобрението за работата си и качва също толкова неодобрение. В момента подкрепа за Пламен Орешарски декларират 30% от българите, като неодобрението към него е двойно по-високо – 60%. Добри оценки дават главно привържениците на БСП - одобряват го 84% от тях, както и 67% от симпатизиращите на ДПС.
В сравнение с декември 2013 г., с по 5% нараства одобрението за работата на полицията и на армията. По 2% ръст бележи и доверието към съда и прокуратурата.
След трусовете в Българската православна църква и стремителния спад на обществено доверие към нея от края на 2013 година, през февруари 2014 г. регистрираме ръст на одобрението към тази институция с 8%. През февруари расте одобрението и намалява неодобрението и към Патриарх Неофит, който сега е одобряван от 48% от българите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Донецк, Източна Украйна. 28 юли 2014.
Донецк, Източна Украйна. 28 юли 2014.

ВИДЕО
Стотици хора са загинали от ебола от началото на годината в Западна Африка. 28 юли 2014.
Стотици хора са загинали от ебола от началото на годината в Западна Африка. 28 ю...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Банери | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2014 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.