НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:52

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Светлозар Лазаров: 12 % спад на битовата престъпност е едно добро начало

Светлозар Лазаров: 12 % спад на битовата престъпност е едно добро начало

13 Май 2014 | 14:30 | Агенция "Фокус"
София. 12 % спад на битовата престъпност – мисля, че е едно добро начало. Това каза на пресконференция главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Определено не съм доволен, не ме удовлетворява, но 12 % на пръв прочит са един добър знак. Предстои ни много работа това да стане устойчива тенденция”, посочи Лазаров.
В коментар на случая на грабеж в село Мечка, той каза: „Ако има някъде населено място или държава без престъпление, да ми кажете къде е – да почерпя опит от тях и да го приложим в България. Втората причина е като приключи работата ми в МВР, да отида да живея там. След като когато се получи престъпление в село Мечка, то се дава като новина в медиите и мисля, че вървим в правилната посока. Доколкото знам, това престъпление е разкрито и ние сме си свършили работата”.
„Ако едно лице иска да извърши престъпление, няма кой да го спре. Няма власт над оная глава, която е готова сама да се отдели от раменете си. В случая е важно да има превантивен ефект, да има полицейско присъствие с оглед създаване на предпоставки за разкриване и обективно разследване на съответното престъпление, бързо и справедливо наказание. В крайна сметка можем ли да спрем някого да върши престъпления? Можем ли да спрем хората да се бият вкъщи, да се убиват в домовете си, да трепят децата си? Тук нещата опират и до възпитание, манталитет. Много се опасявам това вече да не влезе в графата „народопсихология”, защото много зачестиха случаите. Има съществен проблем на битовата престъпност и съм възложил да се планира по-широк спектър от мерки с оглед последните случаи, които имаме. Посегателството над близкия, в семейството са неща, за които едва ли МВР е виновно, че се случва” , поясни Светлозав Лазаров.
„Днес имаме убийство в Столипиново. Двама братя се скарали, единият утрепал другия. Какво да направим? Ясно, изкарано, разкрито, но накъде вървим, какво правим? Това са много сериозни въпроси за обществото”, добави той.
Яница ТАНЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доклад с комплекс от мерки за траен ефект върху намаляването на битовата престъпност ще бъде внесен в МС следващата седмица

Доклад с комплекс от мерки за траен ефект върху намаляването на битовата престъпност ще бъде внесен в МС следващата седмица

26 Март 2014 | 12:44 | Агенция "Фокус"
София. Следващата седмица ще бъде внесен доклад в Министерски съвет, с който ще бъдат предложени комплекс от мерки, които да имат траен ефект за намаляването на битовата престъпност. Това каза в интервю за Агенция "Фокус" вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев. "Ще предложим три програми. Едната програма ще е превенция, в която ще работим в много голяма степен за това - да има програми, насочени към рисковите групи, и към тези, които вече са извършили престъпления – криминално проявените, с цел да се намали вероятността те да извършат престъпление пак – мониторинг и контрол върху тях. Втората ще е - сътрудничество с гражданското общество, където ще бъде разработена цялостната работа с извънщатните сътрудници на МВР и ще бъде разработено взаимодействието с органите на местната власт, охранителните фирми и застрахователните компании. Третата, нека да я наречем условно, „интегритет” на служителите в министерството. Ще имаме основна насока в, първо, изграждане на доверие в полицията и органите на МВР, като цяло, защото това е изключително важно за нашия успех. На второ място, ще работим за лоялност на служителите към закона и структурите на министерството и на трето място, към тяхната съпричастност към целите, поставени от министерството и към постигнатите резултати, каза Цветлин Йовчев.
"Ако успеем да реализираме тези три неща, които ще изискват доста продължителен период от време, то това ще помогне също в доста голяма степен", каза Цветлин Йовчев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тихомир Безлов: Практика е МВР да нямат обективен инструмент, за да оценят реалната ситуация с престъпността

Тихомир Безлов: Практика е МВР да нямат обективен инструмент, за да оценят реалната ситуация с престъпността

24 Март 2014 | 13:04 | Агенция "Фокус"
София. Жандармерията не е направена, за да може родните партизани да я побеждават, където я сбарат, както по любимите филми от детството, или да прави масовки пред парламента, каквато е гледката в настоящето. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Тихомир Безлов, старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията. „Според последните официални изявления от МВР, престъпността е намаляла с 17% от началото на годината, а откакто са започнала акцията с жандармерията, престъпноста е намаляла с почти 1/3-та”, заяви той, като допълни, че това е впечатляващ процент. По думите му, за 15 години откакто Центърът за изследване на демокрацията наблюдава темата престъпност, това никога не се е случвало.
„Ще си позволя да се пошегувам с нещо, с което не бива да се шегуваме. Ако продължаваме със същото темпо да намаляваме престъпността, след още два месеца ще имаме отрицателно число”, каза Безлов.
Той обясни, че ако трябва да се отговори сериозно на въпроса, дали битовата престъпност действително може да намалее с 26%, че може да се отговори – по принцип с да. По думите му, има български примери на рязък спад, например по време на избори, по време на други събития, с интензивно присъствие на полиция. Така че вероятно присъствието на жандармерия, униформи може да има такъв, макар и временен, ефект, допълни още Безлов.
„На въпроса за това дали жандармерията може да е ефективен инструмент за намаляването на битовата престъпност, отговорът отново е – по принцип „да“. Моделът в страни като Франция, където жандармерията е създадена за борба с престъпността извън градовете, по-рядко в населените места, там, където трябва движение, а не постоянно присъствие. Подобен е моделът в Италия с карабинерите, въобще на много места в развитите страни може да открием подобни полицейски структури”, коментира Безлов.
Той обясни, че за да е ефективна обаче този тип специална полиция, към нея са изградени специални структури за събиране на информация, за разследване и т.н. „Моделът на този тип части е да са мобилни, да могат да се концентрират в проблемни зони и да изчистват криминалните гнезда, да отидат при следващите, да се върнат при необходимост бързо. Ако ние изсипем едни полувоенни части, без опит в разследването, без информация кой кой е, без да има съответната информационна и логистична инфраструктура, за да имат тези хора нормален живот там, това е просто изсипване на вода в пясъка. По думите му, това е разхищение на ресурси, при очевидните дупки в бюджета на МВР. „Проблемът е, че и в самото МВР не знаят какво реално се е случило с битовата престъпност през последните месеци”, каза Тихомир Безлов, като добави, че е практика МВР да нямат обективен инструмент, чрез който да оценят реалната ситуация с престъпността.
Ксения ПЕЕВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жителите на село Тополовец, Община Ружинци си инсталираха охранителна техника, за да опазят къщите си от крадци

Жителите на село Тополовец, Община Ружинци си инсталираха охранителна техника, за да опазят къщите си от крадци

16 Март 2014 | 13:30 | Агенция "Фокус"
Ружинци. Доста от жителите на село Тополовец, Община Ружинци, си поставиха СОТ и затова положението с кражбите е по-леко. Това каза за Радио „Фокус” – Видин кметският наместник Сашко Здравков. Той обясни, че в началото хората не са били убедени в ефективността на мярката, но сега вече са доволни. Охранителна техника си инсталират предимно собственици, които живеят в София и други градове. Около 50% от къщите в Тополевец не се обитават постоянно, каза кметският наместник. По думите му, той също наблюдава тези домове, но само отвън, защото няма право да влиза в дворовете. „За мен са гласували хората и аз държа да имат някакво спокойствие. Независимо дали ще ме събудят в 2-3 часа, аз стават и тръгвам”, каза Сашко Здравков. Той добави, че обикаля селските улици и наблюдава за нередности, като много често се засича с патрулите на полицията. „Обстановката е по-спокойна след началото на операцията на полицията за противодействие на престъпността в малките населени места”, каза кметският наместник на село Тополовец.
Стефка ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

За две години само една кражба има във видинското село Сланотрън

За две години само една кражба има във видинското село Сланотрън

13 Март 2014 | 15:06 | Агенция "Фокус"
Видин. За две години във видинското село Сланотрън има само една кражба и тя е разкрита от органите на полицията. Това за Радио “Фокус”- Видин Венелин Павлов, кмет на селото. „Нямаме проблеми с битовата престъпност, не се разбиват домове при нас. Вече 3-4 месеца частна фирма, с която около 50 жители са сключили договори, патрулира нощно време”, обясни кметът. По думите му, жителите на Слонотрън живеят нормално, като всички българи. Проблемите са редовни, като при всички – безпаричие и лишения. В селото има безработни. „Имахме хора, които бяха ангажирани по програми, но те приключиха, имахме и заети хора отново по програми за временна заетост като спасители, но съкратиха повечето и остана само един човек на работа”, разказа Венелин Павлов. В село Сланотрън живеят около 500 човека.”Миналата година по програма на община ремонтирахме покрива на сградата и сменихме дограмата, в която се помещава местната детска градина. Тази година кандидатстваме по проект за облагородяването на една градинка в селото. Надяваме се да ни одобрят”, допълни Венелин Павлов, кмет на село Сланотрън.
Петър АНТОНОВ


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Има нужда от камери за видеонаблюдение в разградското село Дянково, според кмета

Има нужда от камери за видеонаблюдение в разградското село Дянково, според кмета

13 Март 2014 | 12:21 | Агенция "Фокус"
Шумен. Има нужда от камери за видеонаблюдение в разградското село Дянково, каза пред Радио „Фокус”-Шумен кметът Вейсал Османов. Той обясни, че в момента такива няма, но въпросът е бил поставен преди няколко дни на срещата с полицейските инспектори в община Разград. „Има нужда от камери, поне по главната улица на селото, където и потокът от хора е по- голям, да се следи, да се записва”, каза кметът. Той обясни, че от близо месец- месец и половина в селището няма младши районен инспектор, след пенсионирането на доскорошния и очаква в най-скоро време новото назначение. В събота е имало гастролираща група от петима души от Кърджалийско, които са обикаляли по домовете и са просили пари за възстановявани на изгорели преди 3-4 години стопански постройки. „Гастролиращите не са имали документи за самоличност, обадихме се, дойде патрулен екип, тръгнахме да ги дирим, но те бяха се изнесли вече от селото”, каза кметът. Той добави, че ако има видеонаблюдение, поне камерите биха заснели колата. Вейсал Османов каза още, че в селото се случват и кражби, има и междусъседски разправии. Жителите на Дянково наброяват 4100 души, което го нарежда на второ място в Североизточна България след силистренското село Айдемир, според кмета.
Ивелина ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Във видинското село Генерал Мариново кражбите не спират

Във видинското село Генерал Мариново кражбите не спират

11 Март 2014 | 16:54 | Агенция "Фокус"
Видин. В село Генерал Мариново патрулира частна охранителна фирма и полицията, но въпреки това кражбите не спират, каза за Радио “Фокус”- Видин Милко Матеев, кметски наместник на селото. “Постоянно се разбиват домове, там където няма хора се разрушава тотално, краде се всичко – покъщина, кабели, жици, медни съдове. Полицията често патрулира, но не може да хване крадците, защото те действат, когато патрулната кола премине. Освен това хората в селото плащат до 10 лева на частна охранителна фирма и не са доволни, защото охрана мине и след нея крадците си вършат работата. Няма смисъл от тази охрана”, добави Милко Матеев. “Преди 4 години откраднаха бронзовия бюст-паметник Генерал Маринов в селото, сега работим по неговото възстановяване”, каза кметският наместник. Според него битовата престъпност в селото не спира. В Генерал Мариново няма млади хора. По думите на кметския наместник, в селото живеят около 120 души, предимно възрастни хора, които се занимават със земеделие. Инфраструктурата в селото е добра, но от кметството очакват да бъдат отпуснати пари за направата на детска площадка и засаждане на дървета.
Петър АНТОНОВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВР и МТСП обмислят назначаване на между 3000 и 4000 души по социална програма, които да се грижат за сигурността

МВР и МТСП обмислят назначаване на между 3000 и 4000 души по социална програма, които да се грижат за сигурността

5 Март 2014 | 17:41 | Агенция "Фокус"
София. Министерството на вътрешните работи и Министерството на труда и социалната политика обмислят назначаването по места на между 3000 и 4000 души по социална програма, които да се грижат за сигурността, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Надявам се, че ако успеем да реализираме такава програма, която няма да струва много, това ще даде много положителен ефект в тези райони както по отношение на временната заетост, така също и по отношение на сигурността, каза пред журналисти вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, във връзка с идеята в местата, където общините нямат финансови възможности, да се реализира програма, съвместно с Министерство на труда и социална политика, в резултат на която да бъдат назначени на временна заетост хора, които да се грижат за сигурността. „Екипът на Министерство на труда и социалната политика положи много усилия и в момента имат разработен драфт, който предстои да бъде обсъден. Работим по него”, заяви Йовчев.
„Тепърва ще решим за колко души, но едва ли ще надвишават 3000 – 4000. Има много ясни критерии, по които можем да ги селектираме. Те трябва да притежават такива качества, които ще им позволят да изпълняват тези функции, както ще отговарят на определени изисквания, които ще гарантират тяхната лоялност и надеждност. Това е въпрос, който е решим”, подчерта министърът.
Яница ТАНЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветлин Йовчев: Ще направим всичко възможно, за да постигнем устойчиви резултати в борбата с битовата престъпност

Цветлин Йовчев: Ще направим всичко възможно, за да постигнем устойчиви резултати в борбата с битовата престъпност

5 Март 2014 | 15:08 | Агенция "Фокус"
София. Ще направим всичко възможно, за да постигнем устойчиви резултати в борбата с битовата престъпност. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев на изслушване в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Променихме организацията на патрулно-постовата дейност. Търсим няколко ефекта – по-бърза реакция и полицаят да бъде на място, където има нужда. Извършихме структурни и кадрови промени, в които е включено преразпределение на състав. Създадохме различна организация, която да даде възможност за контролна среда”, посочи Йовчев.
„Възложихме функции на жандармерията, които тя нямаше. В места, където проведохме тази операция, имаме намаляване на битовата престъпност с до 70 %. Работим по комплекс от мерки, които ще дадат възможност допълнително да се подобри противодействие на битовата престъпност”, заяви министър Йовчев. „Дейността на извънщатните сътрудници също ще доведе до сваляне на битовата престъпност. Няма възможност във всяко едно населено място да сложим по един полицейски служител. Това нещо го няма никъде по света”, допълни той. „Една от идеите е за местата, където общината няма финансови възможности, да се реализира програма съвместно с Министерство на труда и социална политика, в резултат на която да бъдат назначени на временна заетост хора. Мислим за усилване на звената, които поддържат следови кучета”, подчерта Цветлин Йовчев
„Временно и постоянно пребиваващите руски граждани бяха между 20 и 30 хиляди, няколко хиляди – под 10 – са украинските. В момента няма информация, че в диаспорите има хора, които могат да създадат проблеми”, заяви Йовчев.
Яница ТАНЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Полицията от Ихтиман проведе работна среща на с частните охранителни фирми, във връзка с битовата престъпност

Полицията от Ихтиман проведе работна среща на с частните охранителни фирми, във връзка с битовата престъпност

28 Февруари 2014 | 17:45 | Агенция "Фокус"
Ихтиман. Полицията от Ихтиман проведе работна среща на с частните охранителни фирми, във връзка с битовата престъпност, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-София. Вчера, началникът на „Охранителна полиция” в Районно управление „Полиция” -Ихтиман Стефан Трендафилов и инспектор „КОС” Стефан Зашев проведоха работна среща с отговорниците на осемте частни охранителни фирми на територията на общината, на която обсъдиха начините за взаимодействие във връзка с борбата срещу битовата престъпност. На срещата, инициирана от полицейските служители, бяха набелязани начините за взаимовръзка и бърза координация на действие между двете страни. На частните охранители бяха разяснени начините за противодействие на битовата престъпност, касаещи тяхната дейност; заострено беше вниманието им по отношение охраната на стратегически обекти на обслужваната територия. В изготвените планове за взаимодействие, са залегнали още взаимното подаване на своевременна информация и предоставянето на кадри от охранителните камери на фирмите с оглед постигане на по-голяма ефективност при предотвратяването и разкриването на престъпни посегателства.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветлин Йовчев: Жандармерията остава в селата

Цветлин Йовчев: Жандармерията остава в селата

28 Февруари 2014 | 13:41 | Агенция "Фокус"
София. Жандармерията остава в селата. Това каза министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, на въпрос на журналисти дали жандармерията по селата няма да бъде временна мярка, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Няма да седят по казармите, а ще изпълняват функции по охрана на обществения ред и противодействие на престъпността, каза Йовчев. Йовчев обясни, че полицаите, изпратени в провинцията, ще останат там. „Вместо да стоят в казармите, да поддържат готовност, те ще изпълняват такива функции. Сега може да променим малко организацията на работа, ще търсим по-висока ефективност, за да покриваме по-широк периметър. Ще направим малко по-различна организация от тази, която е в момента, но това ще бъде, те ще изпълняват такива функции”, заяви още Цветлин Йовчев.
Емили ВАСИЛЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветлин Йовчев: В област Враца е регистриран спад на престъпността със 71 %

Цветлин Йовчев: В област Враца е регистриран спад на престъпността със 71 %

28 Февруари 2014 | 12:49 | Агенция "Фокус"
София. Политиката срещу битовата престъпност вече дава първите си резултати. Това каза министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев на парламентарен контрол в отговор на въпрос каква е политиката на кабинета за овладяването на битовата престъпност в област Враца, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Вследствие от разпоредената от главния секретар на МВР специализирана полицейска операция срещу битовата престъпност, в района на Враца е регистриран рязък спад на престъпността с 71 %. За периода от 7 до 26 февруари в ОДМВР - Враца са регистрирани 93 заявителски материали, като 50 от тях за посегателства срещу собствеността. За същия период от миналата годината, броят на престъпленията е 275, от които 291 са против собствеността”, заяви Йовчев. Конкретно за село Малорад, област Враца, е отбелязан 100 % спад на престъпленията против собствеността.
„През 2014 г. в ОДМВР-Враца са постъпили 4387 сигнала за престъпления по Наказателния кодекс. По отношение на посегателствата върху собствеността по Наказателния кодекс регистрираните материали са 2492. От 488 преписки работата е била прекратена след акцията на съответната прокуратура, на която са били докладвани. Не са допускани случаи на самоволно прекратяване без знание на съответния наблюдаващ прокурор.
Емили ВАСИЛЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жителите на пазарджишкото село Церово са доволни от засиленото присъствие на жандармерия в района

Жителите на пазарджишкото село Церово са доволни от засиленото присъствие на жандармерия в района

17 Февруари 2014 | 10:56 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Присъствието на служители на жандармерията в района на село Церово се приема много добре от жителите, каза за Радио „Фокус” Пазарджик кметът на пазарджишкото село Николай Вулянов. Населеното място беше сред първите в областта, които бяха обхванати в акцията на МВР за противодействие на битовата престъпност. Хората не забелязаха засилено присъствие, тъй като служителите бяха на място в района основно през нощта, коментира кметът. Той уточни, че е имал среща по-рано този месец с представители на полицейското управление, защото в селото напоследък е имало няколко необичайни битови кражби. Възрастни хора се оплакаха, че са им откраднали направените от тях суджуци и кървавица, като кражбите са извършени с ключ. Затова и се обадих преди това и сега съм доволен от тази акция, добави Вулянов. Той каза също, че при него непрекъснато идват хора заради такива проблеми. Имах среща с двама – трима, които напоследък нанасят щети на овошки и лози и набезите престанаха. Потърпевшите от подобен тип кражби не ги е страх да се оплачат, при мен непрекъснато постъпват такива сигнали. Направили сме и комисия, която прави протокол за нанесени щети, плащат си, а някои стигнаха и до съд. Като се разчуе, че се взимат мерки, хората са по-спокойни, каза още Николай Вулянов.
Теодора ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

37 досъдебни производства са образувани през последното денонощие в резултат от полицейските действия на ГД „Национална полиция”

37 досъдебни производства са образувани през последното денонощие в резултат от полицейските действия на ГД „Национална полиция”

16 Февруари 2014 | 18:10 | Агенция "Фокус"
София. 37 досъдебни производства са образувани в резултат от полицейските действия за противодействие на криминалната и битова престъпност на Главна дирекция „Национална полиция” през последното денонощие, съобщиха от пресцентъра на МВР. На територията на страната са проверени 3210 души, задържаните по Закона за МВР са 65 души. 1862 са проверените моторно-превозни средства. Общият брой на регистрирани престъпления е 60. Бързите производства са 16, незабавни производства са 3. Съставени са 297 акта за административни нарушения и 175 протокола по чл.чл. 55 и 56 от Закона за МВР.
Досъдебно производство е образувано в РУП–Хасково след нападение пред питейно заведение в с. Долно Ботево, община Стамболово, над 18-годишен, при което младежът е бил прободен с нож. Скоро след случилото се вчера късно следобед извършителят е установен. Това е 24-годишен мъж от село в същата община, който е задържан за 24 часа. Пострадалият мъж е бил откаран в болница, състоянието му е стабилно.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Exacta Research Group: 67% от българите заявяват, че се страхуват да не станат жертва на битова престъпност

Exacta Research Group: 67% от българите заявяват, че се страхуват да не станат жертва на битова престъпност

16 Февруари 2014 | 10:28 | Агенция "Фокус"
София. 67% от българите заявяват, че се страхуват да не станат жертва на битова престъпност. 25% не се безпокоят от посегателства върху тях или имуществото им. Това показват данните от национално представително изследване на Exacta Research Group, проведено по поръчка на Агенция „Фокус” в периода 5 - 11 февруари т.г. В изследването са обхванати 1000 пълнолетни български граждани от цялата страна. Страховите нагласи са по-разпространени сред хората на възраст над 59 години, сред жените и сред бедните българи. Жителите на столицата декларират по-висока тревожност в сравнение с жителите на провинцията.
В същото време февруарското изследване на Exacta Research Group регистрира, че най-масовите прояви на битова престъпност през последните дванадесет месеца са кражбите. Най-разпространени са кражбите от дома, от които твърдят, че са пострадали през последната година около 15% от българите. Веднага след това с равни дялове се нареждат кражбите от вилите и джебчийските кражби, от които са пострадали по около 10 процента от българите.
Много разпространени са още кражбите на селскостопанска продукция (за които сигнализират около 10% от българите), както и измамите, сочени от аналогичен дял респонденти. На този фон, престъпления като грабеж, побой и сексуално насилие, се срещат сравнително по-рядко, въпреки че и техните дялове са непренебрежими. 5% от участвалите в изследването твърдят, че са пострадали от грабеж, 3% - от побой и също толкова са жертвите на сексуално насилие.
В сравнение с предходни години, регистрираме ръст на оплакванията от кражби във вилите на българите. Повече са и хората, които днес твърдят, че са били изнудвани.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хората в населените места на територията на РУП-Хисар приемат положително работата на полиция и жандармерия

Хората в населените места на територията на РУП-Хисар приемат положително работата на полиция и жандармерия

15 Февруари 2014 | 15:18 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Хората в населените места на територията на Районното полицейско управление в Хисар приемат положително съвместната работа на полиция и жандармерия за намаление на битовата престъпност. Това каза в предаването "Метроном" на Радио "Фокус"- Пловдив главен инспектор Иван Иванов, началник на Районно управление „Полиция” - Хисаря. По думите му, управлението обслужва две общини Хисар и Калояново, където има разположена жандармерия. До момента се работеше на територията на община Хисар, а от вчера и по селата в община Калояново, каза още главен инспектор Иванов. По думите му, на територията на Районно управление „Полиция”- Хисар са проверени 95 лица, съставени са 14 акта, проверени са 38 моторни превозни средства и 15 обекта. Там, където работихме съвместно с жандармерията няма регистрирани извършени престъпления и констатирани нарушения на обществения ред, каза още Иванов. По думите му, всяка сутрин служители от Специални сили – Пловдив пристигат в районното управление в Хисар, където заедно със служите на полицията се извършва инструктаж, след което се насочват към определените населени места, където работят по време на дежурство. Това не е първата съвместна операция, няма и да е последната, като това е огромна помощ за нас и за хората по населените места, каза още Иванов. По думите му от Районно управление „Полиция”- Хисар получават помощ не само от жандармерията, а и от отделите и секторите на ОД на МВР- Пловдив.
Даниела ТАНЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кражбите на дърва са най-големият проблем на село Воднянци, община Димово

Кражбите на дърва са най-големият проблем на село Воднянци, община Димово

15 Февруари 2014 | 13:42 | Агенция "Фокус"
Видин. Кражбите на дърва са най-големият проблем на село Воднянци, община Димово, каза за Радио “Фокус”- Видин кметът на населеното място Мария Лозанова. По думите й, гората край Воднянци до такава е степен е унищожена и изрязана, че картината е грозна и страшна. Засегнатите гори са частна собственост. Извършители на незаконна сеч са задържани, но дърводобивът без разрешителни е продължил. Бракониерите са предимно от съседни села. „Нещо трябва да се направи в тази държава за изсичането и унищожаването на горския фонд”, заяви Мария Лозанова. По повод битовата престъпност в селата, кметът съобщи, че обект на посегателства във Воднянци са както необитаеми, така и обитаеми къщи. Три от големите кражби през миналата година са извършени от къщи, в които живеят много възрастни хора. Краде се всичко – хранителни продукти, животни и други. „Хората са изключително доволни от операцията на полицията срещу битовата престъпност в селата. Вярват, че има резултат от действията”, каза още Мария Лозанова. Във Воднянци още в първия ден на операцията са дошли служители на реда, които са се запознали със ситуацията. „Това, което хората си пожелават, е това да не е само временно - за месец, два или три, а да остане за постоянно”, добави кметът на село Воднянци.
Стефка ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Полицаи и горски стражари от община Димово си взаимодействат в борбата срещу незаконната сеч

Полицаи и горски стражари от община Димово си взаимодействат в борбата срещу незаконната сеч

15 Февруари 2014 | 11:33 | Агенция "Фокус"
Видин. Кметовете на община Димово и село Медовница сигнализираха за зачестили случаи на незаконна сеч на дървен материал. Това каза в интервю за Радио “Фокус”- Видин комисар Константин Джунински, директор на Областна дирекция на МВР-Видин, по повод операцията на полицията за противодействие на престъпността в малките населени места. Той добави, че в тази връзка е инициирал среща с директора на Регионално управление по горите - Берковица. „Постигнахме договореност за взаимодействие с горските стражари и те вече са в постоянна връзка с нарядите на полицията и при нужда си взаимодействат в случаите, когато установят каруци или автомобили, превозващи незаконно добити дърва. Това ще продължи, докато трае операцията. Така сме се уточнили с РУГ-Берковица”, каза комисар Джунински. Той добави, че тази мярка ще се прилага не само да територията на общините Димово и Ружинци, от които започна операцията за противодействие на битовата престъпност в селата, а ако се налага, и на други територии. Комисар Константин Джунински каза също, че полицията работи в тясно сътрудничество с кметовете на населените места. Провеждат се срещи с тях по въпроси, свързани с противодействието на престъпността и опазването на обществения ред.
Стефка ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главен комисар Светлозар Лазаров: За една седмица престъпленията намаляха три пъти

Главен комисар Светлозар Лазаров: За една седмица престъпленията намаляха три пъти

14 Февруари 2014 | 19:21 | Агенция "Фокус"
София. Съвместните полицейски действия с жандармерията за противодействие на битовата престъпност в малките населени места ще продължат докогато е необходимо, съобщи в предаване на БТВ Светлозар Лазаров. МВР планира поредица от мерки за борба с битовата престъпност и резултатът от прилагането им е налице - чрез усилване на полицейското присъствие постигнахме респект, допълни главният секретар. Данните са сигнал за това, че МВР върви в правилна посока. Само за няколко месеца вътрешното министерство увеличи два пъти броя на секретните си сътрудници. По незнайни причини предишното ръководство е лишило МВР от този ефективен подход в борбата с престъпността. „С новия закон за МВР ще бъдат регламентирани и доброволните отряди, които ще съдействат на полицията, особено в населени места, където има недостиг на ресурси. Те ще бъдат много полезни", каза още Лазаров.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Работна среща за противодействие с битовата престъпност се проведе в Русе

Работна среща за противодействие с битовата престъпност се проведе в Русе

13 Февруари 2014 | 15:59 | Агенция "Фокус"
Русе. Работна среща за противодействие с битовата престъпност се проведе в Русе, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Русе. Срещата се проведе от 10.00 часа в заседателната зала на ОД на МВР-Русе се проведе работна среща между ръководството на ОД на МВР-Русе и представители на местната власт. На срещата присъстваха зам.-областният управител на Област Русе г-жа Милена Хинкова, кметовете на общини Русе, Бяла, Ветово, Ценово, Борово, Иваново, Сливо поле, ръководителят на звено КООРС – Русе и директорът на дирекция „Управление при кризи” при Община Русе. Срещата е в съответствие с желанието на МВР да постигне по-голяма ефективност при противодействие на т.н. битова престъпност и в частност посегателството срещу собствеността на гражданите. Целта е да се приложи интегриран подход и екипен принцип на работа, да се предприемат неотложни мерки, за да се подобри средата за сигурност. Това съвпада с договореностите, постигнати между ръководството на МВР и представителите на Националното сдружение на общините в България, свързани с посегателства върху имуществото на гражданите и противодействие на битовата престъпност. Директорът на ОД на МВР-Русе съобщи, че Русе е област със сравнително малко битова престъпност и затова няма насочени сили на Дирекция „Жандармерия” в региона. На срещата бяха набелязани действия за подобряване на диалога местна власт – полиция. Подчертано беше, че борбата с престъпността е работа на цялото общество. Всеки един гражданин трябва да се чувства отговорен да подава информация, както на представители на полицията, така и на местната власт. Само чрез тясно взаимодействие между обществото и властта е възможно да бъде постигнат реален успех в борбата с престъпността. Директорът на ОД на МВР-Русе подчерта, че полицейските служители са навсякъде, и въпреки техният по-малък брой, чрез подходяща организация са покрити всички точки, където има нужда от полицейска намеса. Кметовете представиха реалните проблеми, стоящи пред всяка една община. По част от тях те очакват съдействие от органите на реда, а други проблеми споделиха, за да бъдат подкрепени при поставянето им пред другите институции. Хинкова изрази мнение, че на такава среща не могат да бъдат решени всички въпроси, е убедена, че органите на реда и органите за местно управление работят заедно и са готови да си съдействат по всякакъв начин, защото са призвани да служат на обществото.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главен комисар Тодор Гребенаров: От началото на полицейските действия в малките населени места сочи силен спад на извършените престъпления

Главен комисар Тодор Гребенаров: От началото на полицейските действия в малките населени места сочи силен спад на извършените престъпления

13 Февруари 2014 | 12:29 | Агенция "Фокус"
София. Анализът на данните от началото на полицейските действия в малките населени места сочи силен спад на извършените престъпни посегателства и престъпления, заяви по БНР директорът на ГД „Национална полиция“ главен комисар Тодор Гребенаров. Статистиката от 10 февруари досега е: извършени общо 300 престъпления или средно на ден по около 100 престъпления на ден, което по около 3-4 престъпления на ден за областна дирекция, поясни Гребенаров. Образувани са 62 бързи производства, 8 незабавни производства, проверени са 540 души и 460 моторни превозни средства, профилактирани са 1195 души във връзка с извършени в предходни периоди кражби. Отделно са резултатите от Дирекция „Специализирани полицейски сили“ като за този период са проверени 1114 автомобила и 594 души, а 14-ма са задържани в момент на извършване на престъпление.
Анализът на ГД „Национална полиция“ показва силно намаление на извършените престъпни посегателства, като в малките населени места, където основно е акцентирана дейността, те са много ограничени като брой или липсват. Това е сериозен резултат от предприетите целенасочени действия в полза на сигурността на хората там, каза гл.комисар Тодор Гребенаров и обясни, че акцентът е върху профилактиката и превенцията.
Планираните полицейски действия срещу битовата престъпност с участието на жандармерията са процес, който ще продължи докато е необходимо, категоричен бе главният комисар. Той поясни още, че Дирекция „Специализирани полицейски сили” е пряко ангажирана с опазването на обществения ред и сигурност, като при необходимост нейните сили могат да бъдат предислоцирани към малки населени места след преценяване на обстановката. Гребенаров подчерта, че периодът на съвместните полицейски действия не трябва да се определя в точни граници. „Той ще е продължителен, особено в някои от по-малките областни дирекции на МВР, където полицейският състав е по-ограничен. Лично директорите на ОД МВР контролират и посочват необходимите им допълнителни сили от специализирани полицаи. Тъй като областните дирекции са пряко ангажирани с противодействието на престъпността, всяка от тях изготвя конкретни планове и анализи, в които се определя необходимостта от пренасочване на сили Дирекция „СПС”. Освен това, част от специализираните полицейски сили са насочени към онези дирекции, в които има командировани служители за охрана на границата“ допълни директорът на ГД „Национална полиция“.
Постоянен е и контролът на местата, в които може да се продават крадени вещи, съобщи гл.комисар Гребенаров и обясни, че са проведени редица срещи с кметове, с представители на инспекциите по околна среда и пожарната, за да се координират проверките на пунктовете, в които се продават черни и цветни метали. От друга страна ежедневно са проверяват и заложни къщи и оказиони, като при намирането на крадени вещи, извършителите се задържани.
Резултатите досега ни убеждават, че сме избрали правилния подход за противодействие и превенция на битовата престъпност в малките населени места, заяви в заключение директорът на националната полиция. Той припомни, че в хода на подготовката на действията, министърът на вътрешните работи е провел срещи със застрахователни и охранителни фирми, с местната власт, на които са били обсъдени детайлно начините на най-добро взаимодействие за предотвратяване на този вид посегателства.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В малки населени места в Смолянска област няма извършени тежки престъпления спрямо възрастни и самотно живущи лица

В малки населени места в Смолянска област няма извършени тежки престъпления спрямо възрастни и самотно живущи лица

11 Февруари 2014 | 15:35 | Агенция "Фокус"
Смолян. На територията на област Смолян няма проблемни малки населени места, в които да се очертава тенденция за повторяемост или периодичност на извършваните престъпления. Това каза за Радио „Фокус” – Смолян говорителят на ОД на МВР – Смолян Добрина Табакова. В малки населени места в областта няма извършени тежки престъпления спрямо възрастни и самотно живущи лица. Тенденцията е най-много кражби да се извършват в общинските центрове, като най-голям е техният брой в гр. Смолян. Престъпленията против собствеността в малките населени места в област Смолян имат инцидентен характер.
По думите на Табакова, за 2013 г. регистрираните престъпления против собствеността съставляват 48.8% от регистрираните в ОД МВР – Смолян криминални престъпления През 2013 г. е отчетено 10.5% ръстово изменение на престъпленията против собствеността. 71.8% от тях са кражби, които в сравнение с 2012 г. са нараснали с 8%. Половината от регистрираните кражби са извършени на територията, обслужвана от Районно управление „Полиция” - Смолян.
Нараснал е броят на домовите кражби, които съставляват 25.7% , предходната година са 18.6% . Предмет на посегателство на домовите кражби са предимно медни съдове и медни чанове, електрически кабел и метални предмети, стоки за бита (основно телевизори). 10 от домовите кражби са с предмет на посегателство пари, златни и сребърни накити. През 2013 г. в ОД МВР - Смолян са регистрирани 58 домови кражби, като 30 от тях са разкрити. През 2012 г. броят на домовите кражби е бил 39, като от тях са разкрити 21. А през месец януари тази година в ОД МВР – Смолян са регистрирани 4 домови кражби (при 2 за януари 2012 година), една от които е разкрита, по останалите работата продължава. 23% от кражбите са на метали под различна форма, 6% - на телефонни кабели и 7.5% - на електрически кабели. Най-много кражби на телефонен кабел са извършени на територията на Районно управление „Полиция” Смолян и Районно управление „Полиция” Девин, а на електрически кабели – на територията на Районно управление „Полиция” Девин.
Намалял е броят на взломните кражби с 15%, а с около 136% е нараснал броят на кражбите от моторни превозни средства (предмет на посегателство са основно катализатори) и с 57% - броят на кражбите от магазини. Табакова каза още, че са разкрити 53.8% от престъпленията против собствеността , както и 57.52% от регистрираните в периода кражби.
Даниела БОЙКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Полицаи са иззели 135,8 кг тютюн от частен дом в Монтанско

Полицаи са иззели 135,8 кг тютюн от частен дом в Монтанско

11 Февруари 2014 | 11:44 | Агенция "Фокус"
Монтана. Полицаи са иззели 135,8 кг тютюн от частен дом в Монтанско. Това съобщиха от ОД на МВР-Монтана. Вчера след сигнал за съхранение на тютюн без български акцизен бандерол е извършено претърсване в частен дом в село Мърчево, Монтанско, обитаван от 43-годишната П.В. и 42-годишния Р.Т. От лятна кухня и къщата са иззети 16 чувала, съдържащи раздробена зеленикаво-кафява тревиста маса с общо тегло 135,8 кг тютюн. По случая е образувано бързо производство срещу двамата в Районно управление „Полиция”- Монтана.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главен комисар Светлозар Лазаров: МВР залага на 15 мерки за борба с битовата престъпност

Главен комисар Светлозар Лазаров: МВР залага на 15 мерки за борба с битовата престъпност

11 Февруари 2014 | 10:34 | Агенция "Фокус"
София. Министерството на вътрешните работи залага на 14 мерки за борба с битовата престъпност, а присъствието на жандармерията е 15-тата. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ главният секретар на МВР, главен комисар Светлозар Лазаров. Сред мерките са преразпределение на вътрешни ресурси, прави се явно и секретно наблюдение, блокират се възлови кръстовища, където се изтеглят хора, които извършват кражби и обири по селата. Лазаров съобщи още, че се обновява интерактивната карта, която показва къде са местата с повишена концентрация на престъпления, създават се съвместни екипи за промяна на нормативната база с Асоциацията на охранителните фирми.
Друга мярка е въвеждане на доброволните сътрудници. Главен комисар Светлозар Лазаров заяви, че е отворен за сътрудничество с бивши служители на МВР, които предлагат доброволната си помощ в борбата с битовата престъпност. Той подчерта обаче, че това трябва да се случи в рамките на правен механизъм и ясни правила, подкрепени със съответната нормативна база, когато влезе в сила новият закон за МВР. „Това е ресурс, това са подготвени с хора, със съответната гражданска позиция и морални устойчиви възгледи за изграждане на обществото“, заключи Светлозар Лазаров.
Според него, се е стигнало до ниска ефективност и почти никакво противодействие и профилактика на криминалния контингент, защото Министерството на вътрешните работи е обезсилено и обезкървено откъм оперативен ресурс. „Няма секретни сътрудници, няма наличната агентура“, коментира главният секретар на МВР.
„Трябва да има трайна тенденция, устойчивост, която да успокои обществото и хората да се чувстват по-сигурни“, заяви Лазаров. Той цитира данни от доклад на прокуратурата, че 2/3 от престъпленията не се разкриват, което обезсърчава хората да подават сигнали. В последните 4 години има една много трайна устойчива тенденция на повишаване на нивото на битовата престъпност, а през 2013 г. има намаление с 1,5%. „Важното е, че възходящата линия на тази тенденция е пресечена“, допълни Светлозар Лазаров.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Крадец на ракия и картофи е бил разкрит в рамките на операция срещу битовата престъпност във Видинско

Крадец на ракия и картофи е бил разкрит в рамките на операция срещу битовата престъпност във Видинско

11 Февруари 2014 | 09:52 | Агенция "Фокус"
Видин. Крадец на ракия и картофи е бил разкрит в рамките на операция срещу битовата престъпност във Видинско. Това съобщиха от ОД на МВР - Видин. В хода на започналата вчера на територията на Районно управление „Полиция” - Белоградчик специализирана полицейска операция с участието на служители от жандармерията е установен автора на три посегателства от частни имоти. Криминално проявеният и осъждан Е.М. /25 г./ от село Гара Орешец, област Видин, в условията на продължаващо престъпление, в периода от 1 до 21 януари т.г., извършил три домови кражби в с. Върбово, Община Чупрене. От частен имот в селото мъжът откраднал оградна мрежа, от друг имот – домашна ракия и два удължителя, а от трети - извършил кражба на около 20 кг. картофи. Работата по документиране на престъпната му дейност продължава. По случаите в Районно управление „Полиция”-Белоградчик са заведени три преписки.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Справянето с битовата престъпност е проблем, който касае националната сигурност (ОБЗОР)

Справянето с битовата престъпност е проблем, който касае националната сигурност (ОБЗОР)

11 Февруари 2014 | 00:04 | Агенция "Фокус"
София. Справянето с битовата престъпност е проблем, който касае националната сигурност, според вицепремиера и вътрешен министър Цветлин Йовчев. „Не може някой да иска вот на недоверие за нещо, което се е случило по неговото управление”, каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев при дебатите по вота на недоверие на Министерския съвет с министър-председател Пламен Орешарски за провала на правителството в областта на вътрешната сигурност и обществен ред. „Битовата престъпност е сериозен проблем, това е наш приоритет, ще полагаме усилия, за да отговорим на очакванията. За мен това е проблем, който касае националната сигурност. Създаде се усещането, че проблемът ескалира сега, което не е истина. Тя е през последните години”, заяви Йовчев.
„Престъпността е намаляла с 12 %, а разкриваемостта е увеличена с 9 %”, посочи вицепремиерът.
„Имаме планиране на основата на анализ на средата за сигурност. Управляваме ресурсите и организираме дейността на основа на анализи. Взаимодействието е подобрено. Имаме нова организация на оперативно-издирвателната система. Има промени в главните дирекции, които позволяват да се осъществи контрол. Имаме система за финансов контрол. Премахнахме даренията категорично и премахваме търговската дейност”, заяви Цветлин Йовчев.
„Многократно бившият министър заявяваше, че битовата престъпност е социален проблем. Ние считаме, че е наш проблем. Имаме различен подход. Имаме възможност с преразпределение на състава, с промяна на организация на работата да разрешим този проблем. Имаме конкретни мерки за битовата престъпност. Първо преразпределяме ресурса. Полицаите ще бъдат там, където трябва. Ще засилим агентурната работа именно в тези райони. Не сме в състояние да сложим навсякъде полицай, затова трябва да наложим интензивен подход. Предстоят две програми – превенция и сътрудничество с гражданското общество”, каза той.
В Пловдив главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров заяви, че вече са налице първите резултати от операцията: Над сто килограма нарязан тютюн, предназначен за контрабандна продажба, са намерени в село Марчево, Монтанско. Изпращането на жандармерията на конкретни места, където според интерактивната карта има рискови заплахи, свързани с битовата престъпност, е един от комплекса от мерки, които са планирани и в момента се осъществяват, каза главният секретар. Проведени са срещи с частните охранителни фирми, с асоциацията на застрахователните компании и сдружението на общините. Ще се изготвят съвместни планове с общините, създадени са и работни групи с организациите, за промени в нормативната уредба и регламентиране на конкретните възможности за взаимодействие. Полицията прилага комплексен подход, който е взаимстван от чуждия опит. Министерството на вътрешните работи поема отговорност относно функционални задължения, защото в миналото се обясняваше друго, че това е следствие от кризата, от демографския срив и някакви други причини, каза Лазаров. Полицията се надява с всички усилия, които полага, да постигне конкретни резултати. Работи се и по местата, където се продават крадени вещи, работи се за профилактика на криминалния контингент, активира се работата със секретните сътрудници и с вътрешно преразпредление на силите и ресурсите. Засиленото полицейско присъствие не е акция, която да касае откриване, или намиране на някакви процесуално – следствени действия, каза Лазаров. „Тази сутрин чух твърдения, че това имало връзка с вота на недоверие и дебатите, в крайна сметка всички тези срещи са проведени предварително”, добави главният секретар. С 1.5 % е намаляла битовата престъпност. В последните 4 години има една възходяща, устойчива тенденция на повишаване на битова престъпност, това е факт, който се вижда от доклада на прокуратурата по разследването. В доклада много ясно е описана неспособността на МВР да се справи с този проблем. Тази акция ще продължи докато е необходимо, каза още Светозар Лазаров. „Както полицаите стоят на границата докато трябва, въпреки че ни маскарят в Брюксел български политици, че не допускаме нелегални емигранти в държавата”, добави Лазаров. Това е национална сигурност и един от най-добрите резултати на МВР в последните 20 години, защото опазиха сигурността в държавата. Много малка част от този поток касае бежанския проблем. Това са нелегални емигранти, с които имаме проблем с комуникацията, с идентификацията. Дефицитът на сили и ресурс във вътрешността на страната реално се покрива от всички останали колеги, каза Лазаров. По-добрите резултати в борбата с битовата престъпност са в момент, когато голяма част от служителите на МВР са ангажирани с недопускането на нелегални емигранти в страната и с протестите. Това ще е съществен резултат в полза на обществото, каза още главният секретар на МВР.
В първите дни пет екипа жандармеристи ще патрулират в по-малките населени места в някои от общините в Област Бургас, каза зам.- директорът на ОД на МВР-Бургас комисар Калоян Калоянов. „Днес екипите са в Община Камено, а за вторник сме предвидили други общини. Работят по предварително изготвен и утвърден план. Характерното е, че в екипите ще бъдат включени полицейски служители от районните управления, на чиято територия ще бъдат колегите от жандармерията. Причината е, че полицейските и младши полицейските инспектори от съответното районно добре познават както географските особености на района, така и населението в по-малките населени места. Освен чисто патрулната дейност, която ще осъществяват екипите ще имат и други задачи, които зависят от съответното районно. Например, издирване и задържане на лица, които са обявени за издирване, откриване на автомобили, които са обект на кражба и са укрити или задържане на лица, за които имаме достатъчно доказателства, че са извършители на престъпления. Няма да се ограничим само с една чисто патрулна дейност. Подобна дейност с колегите от жандармерията в Бургаската дирекция извършвахме и преди това. През лятото по Черноморието, а в останалото време в малките населени места с провеждане на лъчеви операции. Така осигурявахме необходимото полицейско присъствие в тези малки населени места”, посочи Калоян Калоянов.
В Монтана сили на жандармерията се включват в охраната на най-проблемните населени места в общините Димово и Ружинци, каза комисар Константин Джунински, директор на Областна дирекция на МВР-Видин. Служителите на жандармерията ще осъществяват съвместна патрулно-постова дейност с полицаите от Районно управление „Полиция” - Белоградчик. „Започнахме операцията от село Медовница, което беше едно от най-проблемните населени места, но от началото на годината, благодарение на мерките на ОДМВР-Видин, няма регистрирана кражба”, каза комисар Джунински. Напоследък има затишие на битовите кражби в село Медовница, каза Нелка Иванова, кметски наместник на населеното място. По думите й, крадците вероятно ходят повече в гората, крадат дърва и така се препитават. Закриването на пункта за изкупуване на метали в село Ружинци също е възможно да е сред причините за намаляването на кражбите в населеното място. „Преди година, инициативен комитет от жители на селото поиска да дойде жандармерията, за да спрат посегателствата над домовете им. Сега кметският наместник смята, че присъствието на жандармеристи ще е добре за селото и че трябва да е постоянно, за да се нормализира обстановката в селото. Скоро не е имало набези на крадци от други села, обикновено идват гастрольори”, каза Валентин Колов, кмет на монтанското село Вирове. Той добави, че в края на 2013 година е приключила програмата за осигуряване на нощна стража в селото. „Явно крадците знаят, че има охрана. Нощната стража свърши много добра работа”, коментира кметът. По думите му, би било хубаво, ако се намерят още пари, да се създаде отново нощна стража, защото хората знаят, че има кой да обикаля улиците през нощта и спят по-спокойно. Във връзка с операцията на МВР за противодействие на престъпността в малките населени места Валентин Колов каза, че жителите на Вирове очакват с присъствието на полицията да бъдат още по-спокойни, защото се надяват, че няма да има никакви проблеми и кражби.
Върху българския народ в Северозападна България се осъществява геноцид, каза депутатът от ПГ на „Атака” Адриан Асенов при дебатите по вота на недоверие на Министерския съвет с министър-председател Пламен Орешарски за провала на правителството в областта на вътрешната сигурност и обществен ред. Според депутата е рекорден ръстът на циганската престъпност. „Безнаказаността стимулира тази престъпност. Държавата трябва да направи своето. Парламентът и правителството трябва да прекратят такава практика. Имаше цигански нападения на органи на властта, при което служители бяха лекувани в болница. За какво им е тогава пистолет – не се знае. Има неписана директива да не се пипат. Това води до обезлюдяване на тези райони. Там българското население изчезва”, заяви Асенов.
В област Сливен 10 служители на жандармерията и три автомобила на специализирани полицейски сили Бургас ще оказват съдействие на полицейските служители в Сливен за успешното прилагане по мерките за превенция и противодействие на престъпността в малките населени места на територията на областта, обяви директорът на полицията комисар Чавдар Божурски. Сред мерките за борба с битовата престъпност, които са набелязани са завишаване лимита на горивата на автомобилите, допълнителни сили и средства от полицаи, ограничаване на командированите служители на МВР извън територията на областта. От тази седмица започва да се работи в Сливен и Нова Загора, а от следващата седмица в общините Котел и Твърдица ще се провеждат срещи с кметове, кметски наместници, частни охранителни фирми, за да се набележат мерките и най – критичните населени места. От днес до второ нареждане на територията на Област Сливен ще се провеждат и специализирани полицейски операции. Предстои да се пренасочват сили в местата с повече престъпления. Ще има засилено полицейско присъствие на входно изходните артерии, а патрули на КАТ ще се разположени на входовете и изходите на населените места, за да следят за нормалния трафик и за престъпленията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В Пазарджишка област започна акцията по противодействие на битовата престъпност

В Пазарджишка област започна акцията по противодействие на битовата престъпност

10 Февруари 2014 | 17:59 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. На територията на ОД на МВР-Пазарджик също започна акцията по противодействие на битовата престъпност, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Пазарджик. Тя се провежда след зачестилите случаи на кражби на имущество от жители на малки и отдалечени населени места. В района бе дислоциран един екип от Специализираното полицейско управление-Пловдив. Заедно със служители от участък „Полиция”-Лесичово при Районно управление „Полиция” - Пазарджик те предприеха съвместни дежурства на територията на селата Боримечково, Церово, Калугерово, Динката и Лесичово. През нощта съвместни екипи ще патрулират в района обслужван от Районно управление „Полиция”-Пещера.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветлин Йовчев: Справянето с битовата престъпност е проблем, който касае националната сигурност (ОБЗОР)

Цветлин Йовчев: Справянето с битовата престъпност е проблем, който касае националната сигурност (ОБЗОР)

10 Февруари 2014 | 17:56 | Агенция "Фокус"
София. Справянето с битовата престъпност е проблем, който касае националната сигурност, според вицепремиера и вътрешен министър Цветлин Йовчев. „Не може някой да иска вот на недоверие за нещо, което се е случило по неговото управление”, каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев при дебатите по вота на недоверие на Министерския съвет с министър-председател Пламен Орешарски за провала на правителството в областта на вътрешната сигурност и обществен ред. „Битовата престъпност е сериозен проблем, това е наш приоритет, ще полагаме усилия, за да отговорим на очакванията. За мен това е проблем, който касае националната сигурност. Създаде се усещането, че проблемът ескалира сега, което не е истина. Тя е през последните години”, заяви Йовчев.
„Престъпността е намаляла с 12 %, а разкриваемостта е увеличена с 9 %”, посочи вицепремиерът.
„Имаме планиране на основата на анализ на средата за сигурност. Управляваме ресурсите и организираме дейността на основа на анализи. Взаимодействието е подобрено. Имаме нова организация на оперативно-издирвателната система. Има промени в главните дирекции, които позволяват да се осъществи контрол. Имаме система за финансов контрол. Премахнахме даренията категорично и премахваме търговската дейност”, заяви Цветлин Йовчев.
„Многократно бившият министър заявяваше, че битовата престъпност е социален проблем. Ние считаме, че е наш проблем. Имаме различен подход. Имаме възможност с преразпределение на състава, с промяна на организация на работата да разрешим този проблем. Имаме конкретни мерки за битовата престъпност. Първо преразпределяме ресурса. Полицаите ще бъдат там, където трябва. Ще засилим агентурната работа именно в тези райони. Не сме в състояние да сложим навсякъде полицай, затова трябва да наложим интензивен подход. Предстоят две програми – превенция и сътрудничество с гражданското общество”, каза той.
В Пловдив главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров заяви, че вече са налице първите резултати от операцията: Над сто килограма нарязан тютюн, предназначен за контрабандна продажба, са намерени в село Марчево, Монтанско. Изпращането на жандармерията на конкретни места, където според интерактивната карта има рискови заплахи, свързани с битовата престъпност, е един от комплекса от мерки, които са планирани и в момента се осъществяват, каза главният секретар. Проведени са срещи с частните охранителни фирми, с асоциацията на застрахователните компании и сдружението на общините. Ще се изготвят съвместни планове с общините, създадени са и работни групи с организациите, за промени в нормативната уредба и регламентиране на конкретните възможности за взаимодействие. Полицията прилага комплексен подход, който е взаимстван от чуждия опит. Министерството на вътрешните работи поема отговорност относно функционални задължения, защото в миналото се обясняваше друго, че това е следствие от кризата, от демографския срив и някакви други причини, каза Лазаров. Полицията се надява с всички усилия, които полага, да постигне конкретни резултати. Работи се и по местата, където се продават крадени вещи, работи се за профилактика на криминалния контингент, активира се работата със секретните сътрудници и с вътрешно преразпредление на силите и ресурсите. Засиленото полицейско присъствие не е акция, която да касае откриване, или намиране на някакви процесуално – следствени действия, каза Лазаров. „Тази сутрин чух твърдения, че това имало връзка с вота на недоверие и дебатите, в крайна сметка всички тези срещи са проведени предварително”, добави главният секретар. С 1.5 % е намаляла битовата престъпност. В последните 4 години има една възходяща, устойчива тенденция на повишаване на битова престъпност, това е факт, който се вижда от доклада на прокуратурата по разследването. В доклада много ясно е описана неспособността на МВР да се справи с този проблем. Тази акция ще продължи докато е необходимо, каза още Светозар Лазаров. „Както полицаите стоят на границата докато трябва, въпреки че ни маскарят в Брюксел български политици, че не допускаме нелегални емигранти в държавата”, добави Лазаров. Това е национална сигурност и един от най-добрите резултати на МВР в последните 20 години, защото опазиха сигурността в държавата. Много малка част от този поток касае бежанския проблем. Това са нелегални емигранти, с които имаме проблем с комуникацията, с идентификацията. Дефицитът на сили и ресурс във вътрешността на страната реално се покрива от всички останали колеги, каза Лазаров. По-добрите резултати в борбата с битовата престъпност са в момент, когато голяма част от служителите на МВР са ангажирани с недопускането на нелегални емигранти в страната и с протестите. Това ще е съществен резултат в полза на обществото, каза още главният секретар на МВР.
В първите дни пет екипа жандармеристи ще патрулират в по-малките населени места в някои от общините в Област Бургас, каза зам.- директорът на ОД на МВР-Бургас комисар Калоян Калоянов. „Днес екипите са в Община Камено, а за вторник сме предвидили други общини. Работят по предварително изготвен и утвърден план. Характерното е, че в екипите ще бъдат включени полицейски служители от районните управления, на чиято територия ще бъдат колегите от жандармерията. Причината е, че полицейските и младши полицейските инспектори от съответното районно добре познават както географските особености на района, така и населението в по-малките населени места. Освен чисто патрулната дейност, която ще осъществяват екипите ще имат и други задачи, които зависят от съответното районно. Например, издирване и задържане на лица, които са обявени за издирване, откриване на автомобили, които са обект на кражба и са укрити или задържане на лица, за които имаме достатъчно доказателства, че са извършители на престъпления. Няма да се ограничим само с една чисто патрулна дейност. Подобна дейност с колегите от жандармерията в Бургаската дирекция извършвахме и преди това. През лятото по Черноморието, а в останалото време в малките населени места с провеждане на лъчеви операции. Така осигурявахме необходимото полицейско присъствие в тези малки населени места”, посочи Калоян Калоянов.
В Монтана сили на жандармерията се включват в охраната на най-проблемните населени места в общините Димово и Ружинци, каза комисар Константин Джунински, директор на Областна дирекция на МВР-Видин. Служителите на жандармерията ще осъществяват съвместна патрулно-постова дейност с полицаите от Районно управление „Полиция” - Белоградчик. „Започнахме операцията от село Медовница, което беше едно от най-проблемните населени места, но от началото на годината, благодарение на мерките на ОДМВР-Видин, няма регистрирана кражба”, каза комисар Джунински. Напоследък има затишие на битовите кражби в село Медовница, каза Нелка Иванова, кметски наместник на населеното място. По думите й, крадците вероятно ходят повече в гората, крадат дърва и така се препитават. Закриването на пункта за изкупуване на метали в село Ружинци също е възможно да е сред причините за намаляването на кражбите в населеното място. „Преди година, инициативен комитет от жители на селото поиска да дойде жандармерията, за да спрат посегателствата над домовете им. Сега кметският наместник смята, че присъствието на жандармеристи ще е добре за селото и че трябва да е постоянно, за да се нормализира обстановката в селото. Скоро не е имало набези на крадци от други села, обикновено идват гастрольори”, каза Валентин Колов, кмет на монтанското село Вирове. Той добави, че в края на 2013 година е приключила програмата за осигуряване на нощна стража в селото. „Явно крадците знаят, че има охрана. Нощната стража свърши много добра работа”, коментира кметът. По думите му, би било хубаво, ако се намерят още пари, да се създаде отново нощна стража, защото хората знаят, че има кой да обикаля улиците през нощта и спят по-спокойно. Във връзка с операцията на МВР за противодействие на престъпността в малките населени места Валентин Колов каза, че жителите на Вирове очакват с присъствието на полицията да бъдат още по-спокойни, защото се надяват, че няма да има никакви проблеми и кражби.
Върху българския народ в Северозападна България се осъществява геноцид, каза депутатът от ПГ на „Атака” Адриан Асенов при дебатите по вота на недоверие на Министерския съвет с министър-председател Пламен Орешарски за провала на правителството в областта на вътрешната сигурност и обществен ред. Според депутата е рекорден ръстът на циганската престъпност. „Безнаказаността стимулира тази престъпност. Държавата трябва да направи своето. Парламентът и правителството трябва да прекратят такава практика. Имаше цигански нападения на органи на властта, при което служители бяха лекувани в болница. За какво им е тогава пистолет – не се знае. Има неписана директива да не се пипат. Това води до обезлюдяване на тези райони. Там българското население изчезва”, заяви Асенов.
В област Сливен 10 служители на жандармерията и три автомобила на специализирани полицейски сили Бургас ще оказват съдействие на полицейските служители в Сливен за успешното прилагане по мерките за превенция и противодействие на престъпността в малките населени места на територията на областта, обяви директорът на полицията комисар Чавдар Божурски. Сред мерките за борба с битовата престъпност, които са набелязани са завишаване лимита на горивата на автомобилите, допълнителни сили и средства от полицаи, ограничаване на командированите служители на МВР извън територията на областта. От тази седмица започва да се работи в Сливен и Нова Загора, а от следващата седмица в общините Котел и Твърдица ще се провеждат срещи с кметове, кметски наместници, частни охранителни фирми, за да се набележат мерките и най – критичните населени места. От днес до второ нареждане на територията на Област Сливен ще се провеждат и специализирани полицейски операции. Предстои да се пренасочват сили в местата с повече престъпления. Ще има засилено полицейско присъствие на входно изходните артерии, а патрули на КАТ ще се разположени на входовете и изходите на населените места, за да следят за нормалния трафик и за престъпленията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Комисар Калоян Калоянов: В първите дни пет екипа жандармеристи ще патрулират в по-малките населени места в някои от общините в Област Бургас

Комисар Калоян Калоянов: В първите дни пет екипа жандармеристи ще патрулират в по-малките населени места в някои от общините в Област Бургас

10 Февруари 2014 | 17:05 | Агенция "Фокус"
Бургас. В първите дни пет екипа жандармеристи ще патрулират в по-малките населени места в някои от общините в Област Бургас. Това каза за Радио „Фокус” – Бургас зам.- директорът на ОД на МВР-Бургас комисар Калоян Калоянов. „Днес екипите са в Община Камено, а за утре сме предвидили други общини. Работят по предварително изготвен и утвърден план. Характерното е, че в екипите ще бъдат включени полицейски служители от районните управления, на чиято територия ще бъдат колегите от жандармерията. Причината е, че полицейските и младши полицейските инспектори от съответното районно добре познават както географските особености на района, така и населението в по-малките населени места. Освен чисто патрулната дейност, която ще осъществяват екипите ще имат и други задачи, които зависят от съответното районно. Например, издирване и задържане на лица, които са обявени за издирване, откриване на автомобили, които са обект на кражба и са укрити или задържане на лица, за които имаме достатъчно доказателства, че са извършители на престъпления. Няма да се ограничим само с една чисто патрулна дейност. Подобна дейност с колегите от жандармерията в Бургаската дирекция извършвахме и преди това. През лятото по Черноморието, а в останалото време в малките населени места с провеждане на лъчеви операции. Така осигурявахме необходимото полицейско присъствие в тези малки населени места”, посочи Калоян Калоянов.Той обясни, че районите където ще бъдат изпращани допълнително жандармеристи са избрани на база на анализ, който се прави всяка седмица. В зависимост от това къде има концентрация на престъпления, от какъв вид са, в какъв часови диапазон и в кои дни на седмицата – почивни или работни се прави разстановка на допълнителните полицейски сили. Посетените населени места са целенасочено избрани на база на този анализ. „Този вид действия ще продължи до тогава до когато е необходимо. Наред с това сме пристъпили вече и към друг вид действия - наши патрули автомобили на КАТ ще бъдат изведени в малките населени места за проверка на шофиране след употреба на алкохол, за проверка на лица, които са неправоспособни и управляват автомобили”, каза Калоян Калоянов. Той допълни, че в малките населени места, където има самотно живеещи хора ще бъде променено работното време на полицейските служители. Те ще бъдат на разположение след работно време и в тъмните часове, тогава когато от тях има най-голяма нужда. „Предприети са комплекс от мерки. Не са само усилията на колегите от жандармерията, а комплекс от мерки, които да се противопоставят на битовата престъпност. Най-добрият резултат ще е тогава, когато нямаме допуснати такива престъпления, но в случаите когато има такива престъпления най-добрия резултат е да се съберат достатъчно годни доказателства, така че извършителят да получи адекватна присъда т.е. да бъде изолиран от средата, в която извършва престъпления”, допълни комисар Калоян Калоянов.
Катя НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Полицейска операция за противодействие на битовата престъпност в селата започна в областите Видин и Монтана (ОБЗОР)

Полицейска операция за противодействие на битовата престъпност в селата започна в областите Видин и Монтана (ОБЗОР)

10 Февруари 2014 | 16:32 | Агенция "Фокус"
Монтана. Над сто килограма нарязан тютюн, предназначен за контрабандна продажба, са намерени в село Марчево, Монтанско, каза на брифинг в Пловдив главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров. Според Лазаров, първият резултат от акцията на жандармерията за противодействие на битовата престъпност вече е налице. Екип на специализирано полицейско управление-Монтана с 2 автомобила се включва от днес в охраната на най-проблемните населени места в общините Димово и Ружинци, каза комисар Константин Джунински, директор на Областна дирекция на МВР-Видин. Служителите на жандармерията ще осъществяват съвместна патрулно-постова дейност с полицаите от Районно управление „Полиция” - Белоградчик. „Днес започнахме операцията от село Медовница, което беше едно от най-проблемните населени места, но от началото на годината, благодарение на мерките на ОДМВР-Видин, няма регистрирана кражба”, каза комисар Джунински. Напоследък има затишие на битовите кражби в село Медовница, каза Нелка Иванова, кметски наместник на населеното място. По думите й, крадците вероятно ходят повече в гората, крадат дърва и така се препитават. Закриването на пункта за изкупуване на метали в село Ружинци също е възможно да е сред причините за намаляването на кражбите в населенето място. „Преди година, инициативен комитет от жители на селото поиска да дойде жандармерията, за да спрат посегателствата над домовете им. Сега кметският наместник смята, че присъствието на жандармеристи ще е добре за селото и че трябва да е постоянно, за да се нормализира обстановката в селото. Скоро не е имало набези на крадци от други села, обикновено идват гастрольори”, каза Валентин Колов, кмет на монтанското село Вирове. Той добави, че в края на 2013 година е приключила програмата за осигуряване на нощна стража в селото.

„Явно крадците знаят, че има охрана. Нощната стража свърши много добра работа”, коментира кметът. По думите му, би било хубаво, ако се намерят още пари, да се създаде отново нощна стража, защото хората знаят, че има кой да обикаля улиците през нощта и спят по-спокойно. Във връзка с операцията на МВР за противодействие на престъпността в малките населени места Валентин Колов каза, че жителите на Вирове очакват с присъствието на полицията да бъдат още по-спокойни, защото се надяват, че няма да има никакви проблеми и кражби.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Екип от Специализирано полицейско управление-Монтана се включи в охраната на най-проблемните населени места в общините Димово и Ружинци

Екип от Специализирано полицейско управление-Монтана се включи в охраната на най-проблемните населени места в общините Димово и Ружинци

10 Февруари 2014 | 16:05 | Агенция "Фокус"
Видин. Екип от Специализирано полицейско управление-Монтана с 2 автомобила се включва в охраната на най-проблемните населени места в общините Димово и Ружинци. Това каза за Радио „Фокус” - Видин комисар Константин Джунински, директор на Областна дирекция на МВР-Видин. Служителите на жандармерията ще осъществяват съвместна патрулно-постова дейност с полицаите от Районно управление „Полиция” - Белоградчик в рамките на операцията на МВР за противодействие на битовата престъпност в малките и отдалечени населени места. „Днес започнахме операцията от село Медовница, което беше едно от най-проблемните населени места, но от началото на годината, благодарение на мерките на ОДМВР-Видин, няма регистрирана кражба”, каза комисар Джунински. Той добави, че има малки проблеми, свързани с дърводобива, които са известни на общинската управа в Димово. За 2013 година на територията на видинската дирекция на МВР има леко увеличение на кражбите – 800 при 778 за 2012 година, каза още Константин Джунински. Той добави, че от началото на 2014 година се наблюдава драстичен спад. От 1 януари до 7 февруари са регистрирани 25 кражби при 116 за същия период на 2013 година. Директорът на ОДМВР-Видин допусна, че е възможно в някои къщи, които не са обитавани цяла зима, да е имало посегателства, но собствениците им още да не са ги установили. „Хората веднага да сигнализират за престъпления”, призова комисар Джунински. Той бе категоричен, че няма да се прави разлика между тежки и по-леки престъпления. Операцията за противодействие на битовата престъпност в селата ще продължи, като колите на „Специализираните полицейски сили ще бъдат дислоцирани и на територоята на други общини в областта, като местоположението им ще бъде съобразено с интерактивната карта на МВР за струпване на криминален контингент и извършени престъпления”, каза още директорът на ОДМВР-Видин.
Стефка ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Светлозар Лазаров: Над сто килограма нарязан тютюн, предназначен за контрабандна продажба, са намерени в село Марчево, Монтанско

Светлозар Лазаров: Над сто килограма нарязан тютюн, предназначен за контрабандна продажба, са намерени в село Марчево, Монтанско

10 Февруари 2014 | 14:29 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Над сто килограма нарязан тютюн, предназначен за контрабандна продажба, са намерени в село Марчево, Монтанско, каза на брифинг в Пловдив главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров, предаде репортер на Радио "Фокус"- Пловдив. Според Лазаров първият резултат от акцията на жандармерията за противодействие на битовата престъпност вече е налице. Изпращането на жандармерията на конкретни места, където според интерактивната карта има рискови заплахи, свързани с битовата престъпност, е един от комплекса от мерки, които са планирани и в момента се осъществяват, каза главният секретар. Проведени са срещи с частните охранителни фирми, с асоциацията на застрахователните компании и сдружението на общините. Ще се изготвят съвместни планове с общините, създадени са и работни групи с организациите, за промени в нормативната уредба и регламентиране на конкретните възможности за взаимодействие. Полицията прилага комплексен подход, който е взаимстван от чуждия опит. Министерството на вътрешните работи поема отговорност относно функционални задължения, защото в миналото се обясняваше друго, че това е следствие от кризата, от демографския срив и някакви други причини, каза Лазаров. Полицията се надява с всички усилия, които полага, да постигне конкретни резултати. Работи се и по местата, където се продават крадени вещи, работи се за профилактика на криминалния контингент, активира се работата със секретните сътрудници и с вътрешно-преразпредление на силите и ресурсите. Засиленото полицейско присъствие не е акция, която да касае откриване, или намиране на някакви процесуално – следствени действия, каза Лазаров. „Тази сутрин чух твърдения, че това имало връзка с вота на недоверие и дебатите, в крайна сметка всички тези срещи са проведени предварително”, добави главният секретар. С 1.5 % е намаляла битовата престъпност. В последните 4 години има една възходяща, устойчива тенденция на повишаване на битова престъпност, това е факт, който се вижда от доклада на прокуратурата по разследването. В доклада много ясно е описана неспособността на МВР да се справи с този проблем. Тази акция ще продължи докато е необходимо, каза още Светозар Лазаров. „Както полицаите стоят на границата докато трябва, въпреки че ни маскарят в Брюксел български политици, че не допускаме нелегални емигранти в държавата”, добави Лазаров. Това е национална сигурност и един от най-добрите резултати на МВР в последните 20 години, защото опазиха сигурността в държавата. Много малка част от този поток касае бежанския проблем. Това са нелегални емигранти, с които имаме проблем с комуникацията, с единтификацията. Дефицитът на сили и ресурс във вътрешността на страната реално се покрива от всички останали колеги, каза Лазаров. По-добрите резултати в борбата с битовата престъпност са в момент, когато голяма част от служителите на МВР са ангажирани с недопускането на нелегални емигранти в страната и с протестите. Това ще е съществен резултат в полза на обществото, каза още главният секретар на МВР.
Даниела ТАНЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

15 екипа на бургаската жандармерия тръгнаха към малките населени места с най-голяма битова престъпност

15 екипа на бургаската жандармерия тръгнаха към малките населени места с най-голяма битова престъпност

10 Февруари 2014 | 14:06 | Агенция "Фокус"
Бургас. 15 екипа на бургаската жандармерия тръгнаха към малките населени места с най-голяма битова престъпност, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Бургас. Освен на територията на /ургаски регион, екипите ще дежурят на територията на Общини Сливен, Нова Загора и Ямбол. Към тях се отправиха пет жандармерийски формирования, а останалите десет са разпределени между Общини Камено, Средец, Сунгурларе и Карнобат. Според началника на Специализирано полицейско управление-Бургас, главен инспектор Ганчо Николаев провежданата специализирана акция срещу битовата престъпност не е ограничена с крайна дата. За всяко населено място ще има различен график на дежурство, като в случай на необходимост присъствието ще е денонощно. Повечето бургаски екипи след 12-часово дежурство ще се прибират в града, с изключение на жандармеристите изпратени в Сливенска област, които ще нощуват на място. За нощувки в Нова Загора ще се ползва общинската база, а в Сливен – базата на областната полицейска дирекция. Предвидено е жандармеристите да работят на място заедно с оперативните работници от съответните районни полицейски управления, като основните цели на присъствието им в малките населени места освен да респектират криминалния контингент, са да изведат от анонимност извършителите на криминални посегателства, както и да задържат обявените за издирване лица. Според зам.-директора на ОД на МВР-Бургас комисар Калоян Калоянов няма населени места в Бургаска област без полицейско присъствие. Във всяко от Районните управления „Полиция” има полицейски и младши полицейски инспектори, отговарящи за определен район, обикновено включващ няколко села с приемна и график за посещение. Част от тези служители в момента са служебно командировани, което обяснява пропускането на приемни дни и частичното изпълнение на предвидените в график дежурства. Комисар Калоянов призова кметовете на малките населени места към по-голяма активност и даване на обратната връзка на полицейските служители, тъй като сигналите за извършените престъпления в повечето случаи пристигали първо при тях. Според полицейския заместник-директор, основната цел е работа по лицата, определени като криминален контингент, чрез събиране на годни доказателства и получаване на адекватни присъди.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жандармерията и полицията започнаха съвместна операция срещу битовата престъпност в област Кърджали

Жандармерията и полицията започнаха съвместна операция срещу битовата престъпност в област Кърджали

10 Февруари 2014 | 12:03 | Агенция "Фокус"
Кърджали. Противодействие на кражбите на цветни, черни метали и на животни са акцент в започналата специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност, каза на брифинг тази сутрин пред журналисти главен инспектор Боян Кехайов, директор на ОД на МВР-Кърджали, минути преди екипите да потеглят към населените места. Това съобщиха от ОД на МВР-Кърджали. Силите на полицията, жандармерията и пожарната бяха изпратени и от началника на Специализираното полицейско управление главен инспектор Румен Марков и началника на ОУ „Пожарна безопасност и защита на населението” комисар Христо Тодоров. Засилените проверки в община Кърджали ще са в районите на селата Широко поле, Стремци и Енчец.
Главен инспектор Кехайов посочи, че са определени всички проблемни места в областта по отношение на битовата престъпност. В рамките на операцията проверките ще обхванат площадките за изкупуване на черни и цветни метали, заложни къщи и пазари, където се пласират крадени стоки. Специално внимание беше обърнато на сътрудничеството между полицията и местната власт. В навечерието на операцията директорът на ОД на МВР-Кърджали проведе среща с кметове на 6 населени места в община Кърджали за конкретни мерки в борбата срещу битовата престъпност и ангажирането на местните жители за своевременно оповестяване на полицията при извършени престъпления. Предстоят работни срещи и с кметовете на общини в областта. Важен акцент в тях ще бъде осигуряването на видеонаблюдение. Най-напреднал в това отношение е процесът в Крумовград, където предложението е одобрено от Общинския съвет и в следващия месец се очаква да бъде реализирано.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Служители на жандармерията ще оказват съдействие в Сливен за превенция на престъпността в малките населени места

Служители на жандармерията ще оказват съдействие в Сливен за превенция на престъпността в малките населени места

10 Февруари 2014 | 12:02 | Агенция "Фокус"
Сливен. 10 служители на жандармерията и три автомобила на специализирани полицейски сили Бургас ще оказват съдействие на полицейските служители в Сливен за успешното прилагане по мерките за превенция и противодействие на престъпността в малките населени места на територията на област Сливен, обяви директорът на полицията комисар Чавдар Божурски, предаде репортер на Радио „Фокус” – Сливен. Сред мерките за борба с битовата престъпност, които са набелязани са завишаване лимита на горивата на автомобилите, допълнителни сили и средства от полицаи, ограничаване на командированите служители на МВР извън територията на областта. От тази седмица започва да се работи в Сливен и Нова Загора, а от следващата седмица в общините Котел и Твърдица ще се провеждат срещи с кметове, кметски наместници, частни охранителни фирми, за да се набележат мерките и най – критичните населени места. От днес до второ нареждане на територията на Област Сливен ще се провеждат и специализирани полицейски операции. Предстои да се пренасочват сили в местата с повече престъпления. Ще има засилено полицейско присъствие на входно изходните артерии, а патрули на КАТ ще се разположени на входовете и изходите на населените места, за да следят за нормалния трафик и за престъпленията. Сформират се и допълнителни екипи от „Криминална полиция” , както и екипи от криминална, охранителна и икономическа полиция, които също ще се борят с битовата престъпност. През 2013 година битовите престъпления на територията на област Сливен са 69% от всички регистрирани престъпления. От 2380 престъпления през миналата година, 1640 са битовите. 40% са установените извършители, разкрити са 30% от престъпленията. През месец януари на 2014 година на територията на област Сливен са извършени 175 престъпления, като 65% от тях са битови. Комисат Чавдар Божурски, съобщи, че селищата на територията на областта, които са с най – голяма битова престъпност са Злато войвода, Жельо войвода, Гавраилово, Самуилово, Крушаре, Асеновец, Кортен, Баня, Коньово, Стоил войвода, Сборище, Оризари, Червенаково, Градец, Кипилово и Ябланово. Като цяло спад с 15% на регистрираните престъпления през 2013 година, спрямо 2012 година отчете директорът на полицията в Сливен. От началото на годината, при специализирани полицейски операции на територията на Област Сливен, 10 групи са задържани за кражба на кабели, в областта няма незаконни пунктове за изкупуване на метали, каза още Божурски. Знае се и броят на самотноживеещите хора в цялата област. Там ще се следи и за евентуални извършители на престъпления. Към момента 37 души в ОД на МВР-Сливен са командировани по границата, но според комисар Божурски техният брой ще бъде редуциран, за да може тези сили да се включат в опазването на реда на територията на областта.
Стела ЙОВЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сили на жандармерията се включиха в охраната на най-проблемите населени места в област Враца

Сили на жандармерията се включиха в охраната на най-проблемите населени места в област Враца

10 Февруари 2014 | 11:40 | Агенция "Фокус"
Враца. Сили на жандармерията се включиха в охраната на най-проблемите населени места в област Враца. Това съобщиха от ОД на МВР-Враца. 6 екипа ще охраняват села в общините Козлодуй, Борован, Бяла Слатина и Роман. Във всеки екип са включени по трима жандармеристи плюс служители на ОД МВР Враца. С предприетите мерки се цели по-голяма сигурност за хората от малките населени места и намаляване броя на битовите кражби.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Затишие на битовите кражби се наблюдава в село Медовница, Видинско

Затишие на битовите кражби се наблюдава в село Медовница, Видинско

10 Февруари 2014 | 11:14 | Агенция "Фокус"
Видин. Напоследък има затишие на битовите кражби в село Медовница, каза за Радио “Фокус”- Видин Нелка Иванова, кметски наместник на населеното място. По думите й, крадците вероятно ходят повече в гората, крадат дърва и така се препитават. Закриването на пункта за изкупуване на метали в село Ружинци също е възможно да е сред причините за намаляването на кражбите в населеното място. Сега крадците няма къде да предават железата, обясни кметският наместник. Досега обект на посегателствата в село Медовница са били основно пустеещите къщи. Такива са над 50 процента от домовете в населеното място. Само 1-2 са кражбите от къщи, където има постоянно живеещи хора. Обикновено се крадат битови вещи. По повод операцията на МВР за противодействие на битовата престъпност в малките населени места Нелка Иванова заяви, че не би могла да коментира нищо, докато не види реалните действия. Преди година инициативен комитет от жители на селото поиска да дойде жандармерията, за да спрат посегателствата над домовете им. Сега кметският наместник смята, че присъствието на жандармеристи ще е добре за селото и че трябва да е по-постоянно, за да се нормализира обстановката в селото.
Стефка ПАВЛОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Куцаров: Всички служители на МВР охраняват границата и това оголва малките населени места

Димитър Куцаров: Всички служители на МВР охраняват границата и това оголва малките населени места

10 Февруари 2014 | 11:05 | Агенция "Фокус"
София. 15 години подред МВР действа по едни и същи нормативни документи, но преди имаше контрол, сега това го няма. Това каза на пресконференция инж. Димитър Куцаров, председател на сдружение „България си ти”, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Куцаров обясни, че това, че всички служители на МВР са изпратени да охраняват границите, е причина за оголването на малки населени места като Малорад, Врачанско, и води до това престъпността да нарасне.
„Общините са с вързани ръце, поради липса на средства. Никъде в ЕС няма държава, където да се пазят селата с частни охранителни фирми, никъде няма такова нещо - полицай да изпитва страх от престъпника, а да не говорим за левчетата пъхнати под маса”, каза Куцаров.
Народа счита, че дори и да сигнализира органите на реда, няма да въдвори ред. Занемарена е агентурната дейност на МВР, каза на пресконференцията Олена Шишкова, арбитър в Арбитражния съд – София. За да стане ефективна работата на служителите на МВР, трябва да се започне повишаване на квалификацията, защото малко са районните инспектори, които успяват да си свършат работата при един оглед след грабеж.
Ксения ПЕЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Куцаров: Проблемите в село Малорад не са от вчера

Димитър Куцаров: Проблемите в село Малорад не са от вчера

10 Февруари 2014 | 10:21 | Агенция "Фокус"
София. Сдружение "България си ти" даде гласност на проблемите в село Малорад, каза на пресконференция инж. Димитър Куцаров, председател на сдружение „България си ти”, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Проблемите в село Малорад, община Борован не са от вчера. Родители на загиналите младежи в тежката катастрофа край врачанското село на 26 септември 2012 година – Стилиян Петков, Венци Крачунов, Цветан Тончевски, Цветелин Тошов, ще разкажат дали нещо се е променило оттогава до днес. Димитър Куцаров заяви: "Преди година и половина, в тази зала документирахме един случай. Когато стана грабежът и побоят в село Малорад на възрастни, всички скочиха, но ние забравихме убийството на 4 деца. След като посетихме мястото, видяхме, че частите от автомобила бяха още там до ореха”, каза Куцаров. По думите му, до ден-днешен това момче, което е причинило катастрофата, продължава да кара същата кола, без книжка. „Нищо не се променило, няма никаква реакция. Хората са обезверени и не вярват, че някой би могъл да ги защити. Лошото е, че днес се крадат компоти, зимнина и старите хора биват пребивани за жълти стотинки. Сдружението работи вече две години активно по този проблем. Нашето предложение е, че всички трябва да се включат в решаването на тези проблеми, и заедно да ги решаваме”, каза Димитър Куцаров.
Участници в срещата са адвокат Хаджииван Дончев, адв. Деню Гогов, Мария Григорова, зам.-председател на Арбитражния съд – София и Олена Шишкова, арбитър в Арбитражния съд – София.
Ксения ПЕЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главен инспектор Красимир Григоров: Гражданите още днес ще могат да усетят резултатите от нашата работа

Главен инспектор Красимир Григоров: Гражданите още днес ще могат да усетят резултатите от нашата работа

10 Февруари 2014 | 09:52 | Агенция "Фокус"
София. Полицейската операция на територията на София област ще е с продължителност 13 часа. Това каза пред журналисти комисар Борис Танев, предаде репортер на Агенция „Фокус”. След пристигане в районното управление ще бъде уточнено къде точно ще бъдат разпределени екипите, които ще следят за битова престъпност на територията на София - област. Една от задачите, която е поставена на тази специализирана полицейска операция е превенция, затова няма проблем крадците да знаят къде ще сме ние, тъй като ние днес сме там, а другият ден сме на друго място, обясни Танев. По думите му, има достатъчно средства и сили, за да бъде изпълнена полицейската операция, така както е запланувана.
От името на ръководството на Дирекция „Специализирани полицейски сили”, мога да ви уверя, че нашата дейност няма да има стихиен характер, а това ще стане практика. Това каза главен инспектор Красимир Григоров, началник на оперативен дежурен сектор в дирекция „Специализирани полицейски сили”. Гражданите още днес ще могат да видят нашето присъствие и ще могат да усетят резултатите от нашата работа, добави Григоров.
Ксения ПЕЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ОД на МВР-Сливен ще представи мерките предприети по опазване на обществения ред в малките населени места

ОД на МВР-Сливен ще представи мерките предприети по опазване на обществения ред в малките населени места

10 Февруари 2014 | 09:48 | Агенция "Фокус"
Сливен. ОД на МВР-Сливен ще представи мерките предприети по опазване на обществения ред в малките населени места и противодействие на престъпността в малките и отдалечени населени места в Област Сливен ще бъдат представени на брифинг, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Сливен. Пресконференцията ще се проведе от 10.00 часа в зала 115 в сградата на Дирекцията. Областната дирекция на МВР в Сливен ще получи на разположение три автомобила и шест служители от Дирекция „Специализирани полицейски сили” – Бургас, които ще указват съдействие на полицейските служители в Сливен за успешно прилагане на мерките по превенция и противодействие на престъпността в малките населени места.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специализирана операция срещу битовата престъпност започва в цялата страна (ОБЗОР)

Специализирана операция срещу битовата престъпност започва в цялата страна (ОБЗОР)

10 Февруари 2014 | 09:43 | Агенция "Фокус"
София. В област София седем екипа на жандармерията участват в специализирана полицейска операция на територията на София област, разпредена от главния секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров. За днес операцията ще продължи 13 часа и ще обхване общините Ихтиман, Своге, Костинброд и Сливница, каза пред журналисти комисар Борис Танев. Акцията е във връзка с предприетите мерки за противодействие на битовата престъпност след зачестилите случаи на грабежи и кражби на имущество от жители на малки и отдалечени населени места. В нея ще участват служители на дирекция „Специализирани полицейски сили“ при ГД “Национална полиция“ и на областните дирекции на МВР в цялата страна.
Екипите на дирекция „Специализирани полицейски сили” ще посетят първо малките населени места, където има голяма битова престъпност, като Ихтиман, Самоков, община Вълчедръм, Бяла Слатина и много други, каза главен инспектор Красимир Григоров, началник на оперативен дежурен сектор в дирекция „Специализирани полицейски сили”. Главен инспектор Григоров обясни, че предварително са изработени планове с областните дирекции на МВР. Дирекция „Специализирани полицейски сили” започват днес специализираната операция със 7 управления на територията на 12 области: София, Враца, Монтана, Видин, Плевен, Пловдив, Пазарджик, Кърджали, Бургас и Силистра и други. Операцията се провежда с 54 екипа, 146 служители и 45 автомобила за цялата страна. Ще се правят ежедневни анализи и отчети за работата, извършена от екипите, каза още главен инспектор Красимир Григоров. По думите му, операцията ще се извърша 24-часово, като екипите ще се сменят на всеки 12 часа. Областите, които са заявили, че има по-голям проблем, наблюдението ще е по-строго, подчерта той.
В Пловдив Специализираните полицейски сили започват изпълнение на една от основните задачи на МВР - оказване съдействие на районните управления на територията на ОДП Пловдив и ОДП Пазарджик по охрана на малки населени места, съобщи пред журналисти началникът на управлението главен инспектор Димитър Узунов. От управлението тази сутрин потеглиха три екипа жандармеристи - два за дежурство на територията на РУП в Хисар и Карлово и 1 екип на територията на РУП в Пещера. Дежурството ще бъде 24-часово. Задачата е да се съдейства на кметовете и районните инспектори по места за охрана на населените места. Акцията ще протече в селата Кръстевич и Красново, в Старосел, Сопот и Пещера. Селищата са подбрани в зависимост от обстановката там и направената от оперативните работници интерактивна карта на престъпността. Операцията е преванитвна, за всяване на респект, цели патрулиране. По закон за МВР жандармерията има право на арести за 24 часа. Резулаттите могат да се видят след месец и половина до два, каза Узунов. Жандармерия и оплиция ще работи и с други институции, като РУГ, по охрана на резервати, както и срещу незаконна сеч. Основната задача, обаче е осигуряване на спокойствието на гражданите срещу битовата престъпност.
Във Видин комисар Константин Джунински - директор на Областна дирекция на МВР-Видин ще посети село Медовница – едно от селата на територията на Районно управление „Полиция” - Белоградчик, където съвместно със служители от жандармерията ще се проведе операцията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Директорът на ОДМВР-Видин ще посети село Медовница, където ще се проведе операция за противодействие на битовата престъпност

Директорът на ОДМВР-Видин ще посети село Медовница, където ще се проведе операция за противодействие на битовата престъпност

10 Февруари 2014 | 09:39 | Агенция "Фокус"
Видин. Комисар Константин Джунински - директор на Областна дирекция на МВР-Видин ще посети село Медовница около 11.00 часа, съобщиха от Областната дирекция на МВР във Видин. Това е едно от селата на територията на Районно управление „Полиция”-Белоградчик, където съвместно със служители от жандармерията ще се проведе специализираната полицейска операция, разпоредена от главния секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров. Акцията е във връзка с предприетите мерки за противодействие на битовата престъпност след зачестилите случаи на грабежи и кражби на имущество от жители на малки и отдалечени населени места. В акцията ще участват служители на дирекция „Специализирани полицейски сили” при Главна дирекция „Национална полиция” и на областните дирекции на МВР в цялата страна.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Три екипа жандармеристи от Пловдив потеглиха за малки населени места на територията на Хисар, Карлово и Пещера

Три екипа жандармеристи от Пловдив потеглиха за малки населени места на територията на Хисар, Карлово и Пещера

10 Февруари 2014 | 09:15 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Специализираните полицейски сили в Пловдив започват от днес изпълнение на една от основните задачи на МВР - оказване съдействие на районните управления на територията на ОДП Пловдив и ОДП Пазарджик по охрана на малки населени места, съобщи пред журналисти началникът на управлението главен инспектор Димитър Узунов, предаде репортер на Радио "Фокус" - Пловдив. От управлението тази сутрин потеглиха три екипа жандармеристи - два за дежурство на територията на РУП в Хисар и Карлово и 1 екип на територията на РУП в Пещера. Дежурството ще бъде 24-часово.Задачата е да се съдейства на кметовете и районните инспектори по места за охрана на населените места. Акцията ще протече в селата Кръстевич и Красново, в Старосел , Сопот и Пещера. Селищата са подбрани в зависимост от обстановката там и направената от оперативните работници интерактивна карта на престъпността. Операцията е преванитвна, за всяване на респект, цели патрулиране. По закон за МВР жандармерията има право на арести за 24 часа. Резулаттите могат да се видят след месец и половина до два, каза Узунов. Жандармерия и оплиция ще работи и с други институции, като РУГ, по охрана на резервати, както и срещу незаконна сеч. Основната задача, обаче е осигуряване на спокойствието на гражданите срещу битовата престъпност.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов: Операцията срещу престъпността може да се нарече „Безпомощност”, тя няма да доведе до нищо

Цветан Цветанов: Операцията срещу престъпността може да се нарече „Безпомощност”, тя няма да доведе до нищо

10 Февруари 2014 | 09:05 | Агенция "Фокус"
София. Операцията срещу престъпността може да се нарече „Безпомощност”, тя няма да доведе до нищо. Отчетът, който управляващите дадоха за работата си в първите шест месеца, показва абсолютна безпомощност. Резултатите не отговарят на очакванията на хората. Това каза заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов в предаването „Тази сутрин” по бТВ.
По думите му последният мониторингов доклад на Европейската комисия е катастрофа за българското правителство. Всички реформи, които бяха декларирани като успешни и че ще дадат добри резултати, доведоха до загуба на партньорството от Европа, заяви той.
Според него битовата престъпност не е ангажимент само на МВР и подходът трябва да бъде комплексен.
„Има няколко показателя, които са безспорни и няма как да бъдат манипулирани. Всички цифри вървят лавинообразно нагоре – за откраднатите моторни превозни средства, за посегателствата и повишаването на битовата престъпност, за невъзможност за справяне с опазване на селскостопанската престъпност. Това правителство иска да пази властта само с полицейското присъствие. Сигурността е най-подходящата тема за вот на недоверие. Има ли тема и секторна политика, която да не бъде атакувана днес от опозицията? Те не се справят в нито един от тези параметри. Колко са тези пъти, когато ще се повтаря едно и също, че ще трябва да се оправят с битовата престъпност?”, попита Цветанов.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Светлозар Лазаров: Насочването на структури на жандармерията към най-уязвимите места е само част от мерките срещу битовата престъпност

Светлозар Лазаров: Насочването на структури на жандармерията към най-уязвимите места е само част от мерките срещу битовата престъпност

10 Февруари 2014 | 08:32 | Агенция "Фокус"
София. Насочването на структури на жандармерията към най-уязвимите места е само част от мерките срещу битовата престъпност. Частите ще бъдат там, докато е необходимо и докато не сработи целият комплекс от мерки, които да решат проблемите. Това каза главният секретар на МВР Светлозар Лазаров в предаването „Денят започва” по БНТ.
Той обясни, че има изработен комплекс от мерки още от есента на миналата година. Те са разпределени в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план.
Структурите на жандармерията ще бъдат разпределени в най-рисковите зони в страната - Видин, Монтана, Враца, Плевен, София-област, като това се прави съобразно интерактивната карта за битовата престъпност, обясни Лазаров.
„Преразпределяме ресурс и правим всичко възможно да организираме така нашите служители, че да бъдат там, където има най-много нужда от тях. Полицията е там, където е необходимо опазването на обществения ред. Не бягаме от проблема”, заяви той.
По думите му пренасочването на сили няма да се отрази на охраната на българо-турската граница.
„Имиграционният натиск към България не е спрял. В момента имаме бежански поток, който привидно изглежда, че е спрял, но миграционният натиск се усилва. Всички рискове се запазват, заплахата също”, обясни главният секретар на МВР.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дирекция „Специализирани полицейски сили” провежда специализираната операция със 7 управления на територията на 12 области

Дирекция „Специализирани полицейски сили” провежда специализираната операция със 7 управления на територията на 12 области

10 Февруари 2014 | 08:27 | Агенция "Фокус"
София. Екипите на дирекция „Специализирани полицейски сили” ще посетят първо малките населени места, където има голяма битова престъпност, като Ихтиман, Самоков, община Вълчедръм, Бяла Слатина и много други. Това каза пред журналисти главен инспектор Красимир Григоров, началник на оперативен дежурен сектор в дирекция „Специализирани полицейски сили”, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Главен инспектор Григоров обясни, че предварително са изработени планове с областните дирекции на МВР. Дирекция „Специализирани полицейски сили” започват днес специализираната операция със 7 управления на територията на 12 области: София, Враца, Монтана, Видин, Плевен, Пловдив, Пазарджик, Кърджали, Бургас и Силистра и други. Операцията се провежда с 54 екипа, 146 служители и 45 автомобила за цялата страна. Ще се правят ежедневни анализи и отчети за работата, извършена от екипите, каза още главен инспектор Красимир Григоров. По думите му, операцията ще се извърша 24-часово, като екипите ще се сменят на всеки 12 часа. Областите, които са заявили, че има по-голям проблем, наблюдението ще е по-строго, подчерта той.
Ксения ПЕЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Седем екипа на Жандармерията участват в специализираната полицейска операция на територията на София област

Седем екипа на Жандармерията участват в специализираната полицейска операция на територията на София област

10 Февруари 2014 | 08:01 | Агенция "Фокус"
София. Седем екипа на Жандармерията участват в специализирана полицейска операция на територията на София област, разпредена от главния секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров, предаде репортер на Агенция „Фокус”. За днес операцията ще продължи 13 часа и ще обхване общините Ихтиман, Своге, Костинброд и Сливница, каза пред журналисти комисар Борис Танев. Акцията е във връзка с предприетите мерки за противодействие на битовата престъпност след зачестилите случаи на грабежи и кражби на имущество от жители на малки и отдалечени населени места. В нея ще участват служители на дирекция „Специализирани полицейски сили“ при ГД “Национална полиция“ и на областните дирекции на МВР в цялата страна.
Ксения ПЕЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сдружение „България си ти!“ организира пресконференция по повод зачестилите тежки инциденти и криминални престъпления в село Малорад

Сдружение „България си ти!“ организира пресконференция по повод зачестилите тежки инциденти и криминални престъпления в село Малорад

10 Февруари 2014 | 07:32 | Агенция "Фокус"
София. Сдружение „България си ти!“ организира пресконференция по повод зачестилите тежки инциденти и криминални престъпления в село Малорад, община Борован, Бяла Слатина, съобщиха от пресцентъра на сдружението. Пресконференцията на тема: „Проблемите в село Малорад не са от вчера“ ще се състои в БТА от 10.00 часа.
Участници в срещата са инж. Димитър Куцаров, председател на сдружението, Найден Найденов, главен координатор на сдружението, инж. Десислава Тодорова, кмет на Община Борован, адвокат Хаджииван Дончев, адв. Деню Гогов, Мария Григорова, зам.-председател на Арбитражния съд – София. Родители на загиналите младежи в тежката катастрофа край врачанското село на 26 септември 2012 година – Стилиян Петков, Венци Крачунов, Цветан Тончевски, Цветелин Тошов, също ще присъстват, за да разкажат дали нещо се е променило оттогава до днес. През октомври 2012-та сдружението ги подкрепи да дадат гласност по темата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Започва специализирана полицейска операция на територията на цялата страна

Започва специализирана полицейска операция на територията на цялата страна

10 Февруари 2014 | 07:18 | Агенция "Фокус"
София. Започва специализирана полицейска операция, разпоредена от главния секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров, на територията на цялата страна, съобщиха от пресцентъра на МВР. Акцията е във връзка с предприетите мерки за противодействие на битовата престъпност след зачестилите случаи на грабежи и кражби на имущество от жители на малки и отдалечени населени места. В нея ще участват служители на дирекция „Специализирани полицейски сили“ при ГД “Национална полиция“ и на областните дирекции на МВР в цялата страна.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В цялата страна започва специализирана полицейска операция срещу битовата престъпност (ОБЗОР)

В цялата страна започва специализирана полицейска операция срещу битовата престъпност (ОБЗОР)

10 Февруари 2014 | 00:35 | Агенция "Фокус"
София. Специализирана полицейска операция, разпоредена от главния секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров, започва на територията на цялата страна, съобщиха от пресцентъра на МВР. Акцията е във връзка с предприетите мерки за противодействие на битовата престъпност след зачестилите случаи на грабежи и кражби на имущество от жители на малки и отдалечени населени места. В нея ще участват служители на дирекция „Специализирани полицейски сили“ при ГД “Национална полиция“ и на областните дирекции на МВР в цялата страна.
До два - три месеца ще има силен, положителен резултат, свързан с преодоляването на битовата престъпност, каза министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев в петък, в парламента. Включването на жандармерията в борбата с битовата престъпност има определена цел, каза министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Идеята не е да се командироват полицаи в различни части на страната, които да стоят там постоянно. Те ще бъдат командировани периодично, ще свършват каквото е необходимо, и ще се връщат. Планът за битовата престъпност включва поредица от мерки. Това не означава, че жандармерията отива там и не излиза от тези населени места. Жандармерията ще свърши своето, тя има определена цел, която трябва да постигне, и ще я постигне, заяви Йовчев. „Към момента сме увеличи ресурса на полицаи, като във всяка една област е различно, осигурено е допълнително гориво, променена е организацията на работа при разпределението на полицаите в тези райони. Променена е организацията на оперативно-издирвателната работа, поставени са цели за увеличаване на секретните сътрудници, които да работят в тази посока”, каза Йовчев. Той обясни, че във всяко едно ОДМВР и РПУ има конкретни планове и ще има ежеседмичен контрол какво е свършено и какво се е случило там.
По време на предишното управление, имахме непрекъснато покачване на битовата престъпност. Това е признавано и публично и от бившия министър на вътрешните работи, каза министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев. „Могат да бъдат видени и публичните му изявления по този въпрос. Отношението към този проблем, мисля че е нещо, с което коренно се различаваме. Твърденията на министъра на вътрешните работи са, че битовата престъпност, която той нарича с друго име де, но е резултат на по-скоро социални фактори и не е само работа на МВР да противодейства на битовата престъпност. Според неговите твърдения, този проблем ще бъде решен, когато излезем от икономическата криза. Изцяло не съм съгласен с това, това е наше задължение, работа и ще си я свършим. Мерки, които предприемаме, съм ги обявявал няколкократно, но някой може ли да ми каже какво бяха мерките за справяне с битовата престъпност на предишното управление, някой видял ли ги е, аз не. Знаете ли какво е било в предизборната им програма, че ще назначават повече униформени полицаи. Системата на МВР беше оставена е не добро състояние, как ще противодействаме ефективно и на битова и на организирана престъпност, когато само за периода от началото на 2011 г. до края на май 2013 г, е намалял с една трета броят на секретните сътрудници и с една трета почти е намалял и броят на оперативните дела, унищожен е инструментариум”, каза още Йовчев.
Имаме достатъчно сили, средства и желание, за да се справим с битовата престъпност, каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев. „Общите мерки, които прилагаме, са в няколко насоки – разпределение на силите, така че полицаят да е там, където има нужда от него, по-тясно сътрудничество с общините, с гражданското общество, въвеждане на извънщатни сътрудници. Надявам се в бързи срокове да намалил битовата престъпност в районите, където тя е с най-големи размери”, каза още вицепремиерът. По думите му е осигурен допълнителен човешки ресурс, гориво, и всичко необходимо на тези дирекции, за да могат да се справят. „Този проблем не е от сега, не е от мандата на това правителство”, подчерта Цветлин Йовчев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Благоевград. 60 години от голямото наводнение през 1954. 23 юли 2014
Благоевград. 60 години от голямото наводнение през 1954. 23 юли 2014

ВИДЕО
Холандски експерти край вагоните с телата на жертвите от малайзийския самолет. 22 юли 2014г.
Холандски експерти край вагоните с телата на жертвите от малайзийския самолет. 2...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Банери | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2014 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.