НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:10

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Съветници от БСП-Пловдив искат оставка на Иван Тотев и нови избори за кмет

Съветници от БСП-Пловдив искат оставка на Иван Тотев и нови избори за кмет

8 Ноември 2013 | 14:05 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Кметът на Пловдив Иван Тотев трябва да понесе отговорността за казаното от него, че администрацията му подготвя „брутално незаконни решения”. Затова настояха жители на район Южен на среща с общинските съветници от БСП снощи. Това съобщиха от пресцентъра на Градски съвет – Пловдив на БСП. Пловдивчани са възмутени от признанията на кмета и за кадровите назначения по партиен признак в Общината. Някои дори споделиха личните си впечатления от тази практика, при която се раздуват щатове в общински структури , за да се сложат членове на ГЕРБ. Те препоръчаха на съветниците да бъдат безкомпромисни и дори им предоставиха конкретни сигнали.
Локалните проблеми, които посочиха, са свързани с мудността на районната администрацията, лошата инфраструктура, мизерното състояние на спирките, дупките по кварталните улици и чистотата в микрорайоните.
Ще се развива ли Пловдив или ще се движи низходящо в националната класация на общините? - попитаха хората. С това управление на града Пловдив няма шансове да се развива, смята председателят на групата съветници от БСП Николай Радев. Той беше категоричен по отношение на оставката на кмета и посочи, че БСП е за предсрочни местни избори. Настоящото мнозинство в общинския съвет се провали напълно, но приетият от ГЕРБ закон не позволява разпускането на общински съвет, посочи Радев. Доверието към пловдивския кмет е изчерпано и единственият изход е предсрочен кметски вот, заяви председателят на ППГОС на БСП.
Обещанията за привличане на евросредства се оказаха пясъчни кули, допълни заместник-председателят на Общинския съвет Георги Търновалийски. Той обвини Тотев, че е лишил Пловдив от 5 милиона лева за Небет тепе с процедурни хватки, за да забави внасянето на проекта, което после използваше за политически пиар. Две години администрацията бездейства, а ние оставихме разработени проекти за над 220 милиона лева, обясни бившият зам.-кмет по европейски програми и проекти. По думите му Водният проект отлежава в ЕК година и половина, без никакъв опит от кметския екип да го защити. Внушенията, че държавата не иска да плати ДДС-то, а Общината не може да си го позволи, са несъстоятелни, заяви финансистът на БСП. Предвидената във втората фаза на проекта реконструкция на пречиствателната станция няма да стане по вина на Иван Тотев. Но той трябва да отговаря и за транспортния проект, допълни Търновалийски. Той предупреди , че в този случай освен финансови корекции, има опасност и от санкции за Община Пловдив, които пловдивчани ще плащат. Причината е в забавянето на обществените поръчки и това не е за първи път, стана ясно от думите на съветника. Така набързо беше изработен Интегрираният план за възстановяване и развитие – за 1 месец, въпреки че проектът на стойност 1 милион лева беше спечелен година по-рано от екипа на Търновалийски. Този план ще се окаже и най-големият проблем за Пловдив, защото т.нар. зони за въздействие включват само 5% от територията на града, счита Търновалийски. Той поясни, че от него са изключени емблемите на града (тепета, Главната, реката, Стария град), за които може да се търси европейско финансиране, но пък е включен кв. Гладно поле, който е срещу хотела на Иван Тотев. Според заместник-председателят на общинския съвет Георги Търновалийски Пловдив не заслужава такова управление.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дани Каназирева: В нашата страна трябва да стане чудо, или война, за да се даде оставка

Дани Каназирева: В нашата страна трябва да стане чудо, или война, за да се даде оставка

8 Ноември 2013 | 12:28 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Групата общински съветници от "Съюз за Пловдив" не иска оставка на пловдивския кмет. Пловдив от излишни фойерверки не се нуждае, каза пред журналисти Дани Каназирева, председател на групата във връзка с провалянето на извънредната сесия, свикана заради скандалните записи на кмета, предаде репортер на Радио "Фокус"- Пловдив. Ако трябваше да говорим за оставки, това трябваше да стане още през 2009 година, каза още Каназирева. За нея една оставка е високо морален акт за хора със силен характер. Според Каназирева, в нашата страна трябва да стане чудо, или война, за да се даде оставка. Ако сме наистина европейци, с високи морални ценности, отдавна трябваше да има оставки не само в Пловдив, но и на правителството, което отдавна е опорочено в своята дейност. Според общинската съветничка, по-скандалното в изнесените записи на пловдивския кмет е темата за партийните назначения. Това се случва в цялата страна и е порочност в системата отдавна. То трябва да се прекрати. За гласуваните незаконосъобразни решение в Общинския съвет Каназирева бе категорична, че нейната група не е гласувала никога такива решения и когато е установявала нещо такова, е сезирала навреме, където трябва. Сега единствено органите на прокуратурата са тези, които при достатъчно събрани доказателства да преценят дали има престъпление, извършено от пловдивския кмет.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Николай Радев, БСП - Пловдив: Случващото се в Пловдив има само един изход - предсрочни местни избори

Николай Радев, БСП - Пловдив: Случващото се в Пловдив има само един изход - предсрочни местни избори

8 Ноември 2013 | 11:49 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Случващото се в Пловдив е пълна обида към гражданите, които легитимно са избрали своя общински съвет. Това каза пред журналисти Николай Радев, председател на групата общински съветници от БСП във връзка с провалянето на извънредната сесия по случая със скандалните записи на кмета, предаде репортер на Радио "Фокус"- Пловдив. Според Радев, такава подигравка с общинския съвет не се е случвало досега. Това, че групата на ГЕРБ не се яви на сесията, е копиране в умален мащаб на поведението на лидера им Бойко Борисов, който "разиграва същия цирк с парламентарната си група в Народното събрание", каза Радев. Въпросът е защо и как са били мотивирани съветниците от съдружните на ГЕРБ партии, за да не дойдат на тази сесия, добави Радев. Това, което се случва в Пловдив има само един избор - предсрочни местни избори, каза още Радев. Сега всички очакват решението на прокуратурата. Ако се докаже, че кметът е невинен, то тогава "циркът в Пловдив ще продължи", смята Радев.
Попитан не е ли цинично БСП да иска оставка на пловдивския кмет, при положение, че се иска вече месеци наред оставката на правителството, Радев отговори, че в Пловдив има конкретен и ясен мотив. За исканата оставка на правителството той не е чул досега сериозен мотив. Подобни скандални записи в тяхната партия няма как да изтекат, защото няма такъв глупав човек, който да нареди на подчинените си да правят незаконни неща, добави още съветникът от БСП.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Липсата на кворум провали извънредната сесия на Общинския съвет в Пловдив във връзка със скандалните записи на кмета

Липсата на кворум провали извънредната сесия на Общинския съвет в Пловдив във връзка със скандалните записи на кмета

8 Ноември 2013 | 10:31 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Липсата на кворум провали извънредната сесия на Общинския съвет в Пловдив, свикана във връзка с разпространените скандални записи около кмета Иван Тотев, предаде репортер на Радио "Фокус" – Пловдив. В залата присъстваха 19 от необходимите 26 съветника, което наложи отлагане на сесията. Кметът Иван Tотев също дойде. Нямаше ги обаче неговите колеги - общинските съветници от групата на ГЕРБ, както и общинските съветници от „Кауза за Пловдив”, „Земеделски съюз” и някои независими съветници. Според Николай Радев, председател на групата общински съветници от БСП, това, което се случи в залата на Общинския съвет в Пловдив, е умален модел на случващото се в парламента. Според него, решението е предсрочни избори за кмет на Пловдив. Инициаторът за свикването на извънредна сесия Славчо Атанасов пък коментира, че хората от неговата група ще продължат да задават въпроса за „бруталните незаконни решения, внасяни в ОбС”, на всяка следваща сесия, докато не получат отговор от кмета. Дани Каназирева каза, че предсрочни избори в Пловдив бяха усложнили обстановката, прокуратурата е тази, която трябва да се произнесе. Съветничката продължава да твърди обаче, че оставката е високо морален акт. Кметът Иван Тотев даде отговори на почти всички въпроси на журналистите, въпреки, че те не внесоха достатъчна яснота по основния въпрос. Тотев каза, че въпросът за отсъствието на съветниците от ГЕРБ не е от неговата компетенция. Според него, самият факт, че в залата няма кворум говори сам по себе си за тежестта на темата. Пак според Тотев, няма причина да бъдат давани обяснения пред гражданите за въпросния скандал с изтеклите записи, всеки ден в държавата ни ставали какви ли не скандали. Нещо повече, Тотев смята, че неговите избиратели не искат никакви обяснения. Идеята е да се удари ГЕРБ. Това се прави на национално ниво всеки ден, каза кметът. Пловдив е важен град за страната и затова и най-големите удари могат да се очакват именно тук. Според Тотев, политиката, която прави ГЕРБ в Пловдив е добра за града, показват го резултатите. Затова и с всеки ден подкрепата им в Общинския съвет расте. По думите на пловдивския кмет този мандат ще бъде с добър завършек. След броени дни Общинският съвет в Пловдив ще има редовна сесия. На нея най-вероятно отново ще бъде повдигнат въпроса със скандалните записи на кмета.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Общински съвет в Пловдив ще проведе заседание, на което кмета Иван Тотев да представи доклад за незаконосъобразните решения на администрацията

Общински съвет в Пловдив ще проведе заседание, на което кмета Иван Тотев да представи доклад за незаконосъобразните решения на администрацията

8 Ноември 2013 | 09:27 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Общински съвет в Пловдив ще проведе извънредно заседание, на което задължава кмета Иван Тотев да представи доклад по повод незаконосъобразните решения на общинска администрация, съобщиха от пресцентъра на общината. Общинските съветници ще заседават, по точка от 6 ноември: ОбС – Пловдив, задължава кмета Иван Борисов Тотев, в срок от две седмици от вземане на настоящото решение, да изготви и представи доклад кои незаконосъобразни решения е изготвила общинската администрация и е внасяла за разглеждане на заседанията на ОбС – Пловдив. Изготвеният доклад да бъде представен за разглеждане пред ОбС – Пловдив на първата редовна сесия след изтичане на двуседмичния срок. Като вносители са: д-р Лилия Учкунова, Славчо Атанасов, Слави Георгиев, Руси Панчев; Даниела Кинова, Дани Каназирева, Евелин Парасков, Димитър Цветков, Вихра Ерамян,Мариана Димитрова, Владимир Кисьов, Илко Илиев, Бранимир Иванов, Антон Карагьозов, Джамисет Джафер, Николай Радев, Тодор Кръстев. Заседанието започва от 9.00 часа в залата на Общински съвет – Пловдив.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Общинският съвет в Пловдив свиква извънредна сесия за изслушване на кмета Иван Тотев във връзка със скандалните записи

Общинският съвет в Пловдив свиква извънредна сесия за изслушване на кмета Иван Тотев във връзка със скандалните записи

7 Ноември 2013 | 16:17 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Общинският съвет в Пловдив свиква извънредна сесия за изслушване на кмета Иван Тотев във връзка с разпространените скандални записи, съобщиха от пресцентъра на Общинския съвет. Сесията е само с една точка – Общинският съвет Пловдив задължава кмета Иван Тотев, в срок от две седмици от вземане на настоящото решение, да изготви и представи доклад кои незаконосъобразни решения е изготвила общинската администрация и е внасяла за разглеждане на заседанията на Общински съвет – Пловдив. Изготвеният доклад да бъде представен за разглеждане пред ОбС – Пловдив на първата редовна сесия след изтичане на двуседмичния срок. Извънредната сесия стана възможна, след като се събраха необходимите 17 подписи за това. Групата на ДПС също подписа, съобщи Бранимир Иванов, общински съветник от ДПС. По думите му, кметът е длъжен да се отчете по скандала пред гражданите, които му гласуваха огромно доверие на изборите Кметът Иван Тотев трябва да каже, каквото трябва за „бруталните незаконни решения, внасяни в ОбС”, категорични са съветниците на Пловдив.
Засега се знае, че Иван Тотев няма да присъства на дебатите, тъй като е в Брюксел.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Започнала е проверка за извършена хулиганска проява за спуснатия транспарант от паметника на Альоша в Пловдив

Започнала е проверка за извършена хулиганска проява за спуснатия транспарант от паметника на Альоша в Пловдив

3 Ноември 2013 | 12:50 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Започнала е проверка за извършена хулиганска проява за спуснатия транспарант от паметника на Альоша в парк „Бунарджика” в Пловдив, съобщиха от ОД на МВР - Пловдив. Проверката се извършва във Второ районно управление -„Полиция” с постановление на Районна прокуратура – Пловдив. След, като в полицията е съобщено за проявата, са предприети съвместни действия с екипи на Районна служба „Пожарна безопасност за защита на населението” и платното, което е с широчина един метър и дължина 20 метра, е свалено. При огледа са открити алпинистки куки, с помощта на които транспарантът е бил закачен на паметника. Продължава работата по установяване на авторите на деянието.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премахнат е транспарантът на паметника на Альоша с искане за оставка на кмета на Пловдив

Премахнат е транспарантът на паметника на Альоша с искане за оставка на кмета на Пловдив

3 Ноември 2013 | 12:18 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Транспарантът, с който осъмна паметникът на Альоша в Пловдив, вече е премахнат, предаде репортер на Радио Фокус – Пловдив. Лозунгът, на който пишеше „Тотев вън”, е свален от екип на пожарната. Извършителите на поругаването открито съобщиха името си до всички медии - фракцията „Пловдив без цензура”. Актът бил вид протест срещу местното управление след скандалните записи, в които пред партийно събрание на ГЕРБ кметът Иван Тотев обяснява как е участвал в подготвянето на незаконни решения, които да бъдат гласувани от Общинския съвет, за да се дискредитира областния управител Венцислав Каймаканов. Това е втори случай, при който паметникът осъмва по този начин. Преди месец, неизвестни поставиха върху него червен плащ и маска.
Даниела ТАНЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Паметникът на Альоша в Пловдив отново осъмна с лозунги

Паметникът на Альоша в Пловдив отново осъмна с лозунги

3 Ноември 2013 | 11:17 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Паметникът на Альоша в Пловдив отново осъмна накичен с транспарант, на който пише „Тотев вън”, предаде Радио „Фокус” - Пловдив. Извършителите на поругаването открито съобщават името си до всички медии - фракцията „Пловдив без цензура”. Актът бил вид протест срещу местното управление след скандалните записи, в които пред партийно събрание на ГЕРБ кметът Иван Тотев обяснява как е участвал в подготвянето на незаконни решения, които да бъдат гласувани от Общинския съвет, за да се дискредитира областния управител Венцислав Каймаканов. Тотев е бил записан и как обяснява, че в общината е назначил повече от 500 членове на партия ГЕРБ. В последните месеци стана ясно, че кметът теглил и заем от над 1 млн. лв. от „Главболгарстрой”, за да построи ново крило на семейния си хотел.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Опозицията в Общинския съвет на Пловдив поиска оставката на кмета Иван Тотев

Опозицията в Общинския съвет на Пловдив поиска оставката на кмета Иван Тотев

29 Октомври 2013 | 12:32 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Опозицията в Общинския съвет на Пловдив поиска оставката на кмета Иван Тотев, предаде репортер на Радио "Фокус" – Пловдив. В залата бяха изчетени протестни декларации. През цялото време докато траеха изказванията на опонентите в общинския съвет кметът не каза нито дума. Не отговори и на въпросите на съветниците Дани Каназирева и Слави Георгиев за незаконните решения, които е подготвил за сесия, за да бъдат спрени от областния управител Венцислав Каймаканов, както сам той казва в скандалния запис, който бе разпространен публично. Пред журналисти Каназирева коментира, че оставката на кмета е личен негов избор и високо морален акт. Но днешната сесия е разочарование за нея, защото недостойните продължават да нямат „грам покаяние и извинение”. Пловдивският съветник и бивш кмет Спас Гърневски напротив каза, че според него въпросът с оставката на пловдивския кмет е отвличане на вниманието от проблемите в страната, тъй като напрежението расте с всеки изминал ден. „Няма как кметът да внася неиздържани решения в Общински съвет при толкова много компетентни комисии и хора”, смята Гърневски. Извън залата, пред журналисти кметът Иван Тотев каза, че не е отговорил по декларациите с исканата му оставка, тъй като общинският съвет е място за взимане на важни решения, а не за политиканстване. Нормално за него е да има декларации от всяка партия, такива са повелите на партийните структури. Пловдивският общински съвет днес трябва да бъде даван за пример, тъй като е работил конструктивно и е взел важните за града и хората решения, без да политиканства, добави кметът. Очакванията на Иван Тотев след този скандал са, че подкрепата за управлението на Пловдив в следващите месеци ще се увеличава с представителството си в Общинския съвет.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Гергов, председател на ОБ на БСП: Морално е, Иван Тотев да се оттегли

Георги Гергов, председател на ОБ на БСП: Морално е, Иван Тотев да се оттегли

28 Октомври 2013 | 13:36 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Скандалните записи с гласа на Иван Тотев са вътрешнопартийна битка в ГЕРБ. Морално е обаче, самият кмет да се оттегли, докато тече прокурорската проверка. Това коментира председателят на ГС и Областния съвет на БСП – Пловдив Георги Гергов. Според него няма особено значение кой е правил записите, защото те доказват начина на управление на града. „Две години БСП предупреждава, че Пловдив не се развива и че пловдивчани очакват повече реална работа”, заяви Гергов. “Дойдоха с обещания за морал и прозрачност, но с тези записи се видя как се управлява Пловдив”, допълни той. Лидерът на социалистите припомни, че 17 години градът се ръководи от десните, а резултатът е, че сме след Сливен и Стара Загора. Двегодишното участие на БСП в местната власт на предишния мандат Гергов определи като спасително за града. “След като ГЕРБ абдикираха, поехме отговорността заедно с НИЕ, които дори ги няма вече на политическата карта, точно както през 2007 правителството понесе цялата тежест за влизането в ЕС”, обясни Гергов. На журналистически въпрос как може да се промени ситуацията в Пловдив, Георги Гергов без колебание отговори, „С кмет от БСП”. Ние сме готови, можем да излезем с авторитетна и силна фигура дали сега или след две години, завърши лидерът на социалистите в Пловдив и областта.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Захари Георгиев, КБ: В една нормална държава при изваждането на записи, като тези при Иван Тотев, той щеше да си подаде оставката

Захари Георгиев, КБ: В една нормална държава при изваждането на записи, като тези при Иван Тотев, той щеше да си подаде оставката

26 Октомври 2013 | 15:54 | Агенция "Фокус"
Пловдив. В една нормална държава при изваждането на подобни записи и обстоятелства, като тези при пловдивския кмет Иван Тотев, той щеше да си подаде оставката. Това каза в предаването "Метроном" на Радио "Фокус"- Пловдив Захари Георгиев, народен представител от Коалиция за България. По думите му, тъй като почти всички партии поискаха оставката му, от тук нататък е въпрос на негова лична преценка как ще постъпи. Той трябва да прецени дали това, което е казал е достойно за един кмет, или ще си сложи черните очила и ще продължи напред, не мога да гадая, каза още Захари Георгиев. Всички си спомнят как стотици хора бяха изметени от ведомствата с метлата на ГЕРБ и бяха назначени бяха хиляди техни привърженици и ти по чисто партиен признак, както стана и в Пловдив, каза още Георгиев. По думите му, самият Тотев казва в записа, че назначените в града са привържениците на ГЕРБ и те трябва да се грижат за тях. А дали отговарят на изискванията за тях, това не е толкова важно, каза още Георгиев.
Даниела ТАНЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Общинските съветници от БСП в Пловдив предлагат временна комисия за проверка на законността на взетите решения от Общинския съвет

Общинските съветници от БСП в Пловдив предлагат временна комисия за проверка на законността на взетите решения от Общинския съвет

25 Октомври 2013 | 13:16 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Общински съветници от БСП в Пловдив предлагат създаване на временна комисия за проверка на законността на взетите решения от Общински съвет през настоящия мандат, съобщиха от пресцентъра на БСП - Пловдив. Предложението е внесено от общинския съветник Николай Радев, председател на групата общински съветници на БСП, заради това, че кметът на Пловдив и неговата администрация, са подготвяли и внасяли за приемане от Общинския съвет „брутално незаконни” решения. Комисията ще се състои от 5 членове - по един от група и двама независими, избрани от Общинския съвет. Нейната задача е да представи доклад за извършената проверка пред Общински съвет Пловдив в едномесечен срок от влизането в сила на решението.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Граждани на Пловдив пред общинските съветници от БСП: Иван Тотев е срам и обида за града

Граждани на Пловдив пред общинските съветници от БСП: Иван Тотев е срам и обида за града

25 Октомври 2013 | 12:32 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Иван Тотев е срам и обида за Пловдив. Възмутително е кметът на втория по големина град да говори по този начин. От скандалните записи, които медиите публикуваха, става ясно, че е превърнал Пловдивския общински съвет в ЕООД. Тази позиция изразиха жители на район Северен пред общинските съветници от БСП и заявиха, че кметът трябва да понесе отговорност за думите си. Това съобщиха от пресцентъра на Градския съвет-Пловдив.
Групата на социалистите внася предложение за създаването на специална комисия, която да провери законосъобразността на всички взети решения, обясни председателят Николай Радев. Мотивите са, че голяма част от предложенията за сесии се внасят в извънреден порядък и съветниците не могат да се запознаят изобщо с тях. Въпреки протестите ни, управляващите прилагат тази практика и не чуват нашите предупреждения, допълни заместник-председателят на Общинския съвет Георги Търновалийски. Той многократно е посочвал, че Общинският съвет се е превърнал в един гумен печат на пловдивския кмет. Финансистът припомни как управляващите от ГЕРБ промениха правилника на Общинския съвет, за да ограничат опозицията с питанията и контрола. Той се спря на важните за пловдивчани теми като бюджет и стратегически планове, които се подготвят формално и без участието на гражданите. Миналата седмица ни представиха тригодишната бюджетна прогноза, а тя не е съобразена с Общинския план за развитие за следващия планов период, илюстрира с пример Георги Търновалийски. По същия начин, без реално публично обсъждане си приеха интегрирания план за възстановяване и развитие, решението за тегленето и харченето на 30-милионния заем, изреди съветникът от БСП. Като отговарящ за район Северен, той се отчете за свършеното през последната година - какви проблеми е успял да реши, какви не е и защо.
В следващите час и половина от аудиторията се поставиха множество искания, свързани с облагородяването на междублоковите пространствата, поддържането на чистотата и зелените площи, подмяната на тротоари, поставяне на пейки и заслони на редица автобусни спирки. Какво се прави за мръсния въздух, който дишаме, попитаха гражданите. Доц. Ангел Иванов обясни, че община Пловдив има приета програма, но тя не е ресурсно обезпечена, с което на практика има само един документ.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова алтернатива” изпрати сигнал до Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси за действията на кмета на Пловдив

„Нова алтернатива” изпрати сигнал до Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси за действията на кмета на Пловдив

24 Октомври 2013 | 07:47 | Агенция "Фокус"
София. „Нова алтернатива” изпрати сигнал до Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси в парламента за действията на кмета на Пловдив, съобщиха от ПП „Нова алтернатива”. В сигнала, изпратен до председателя на комисията Волен Сидеров относно действия на кмета на община Пловдив Иван Борисов Тотев, се посочва: „Уважаеми г-н Сидеров, в периода 21-23 октомври 2013 г. в медийното пространство беше разпространен материал, от който може да се направи предположение за незаконосъобразни действия от кмета на община Пловдив Иван Борисов Тотев. Според изнесената информация, на проведено партийно събрание кметът на Пловдив, който е и областен координатор на партия ГЕРБ в областта, говори за порочни практики, които се прилагат от общинската администрация, за да се компрометира областният управител. Обяснява как нарочно се подготвят „брутално незаконни решения”, как се кадрува в общинската администрация и други институции с цел „прибиране” на „наши” хора, които симпатизират на партия ГЕРБ. Всичко това говори за неправомерно използване на служебното положение и злоупотреба с влияние от страна на кмета на община Пловдив Иван Тотев”.
„Моля, във връзка с правомощията на ръководената от Вас комисия да събирате информация и да упражнявате контрол дейността на органите на изпълнителната власт по въпроси, засягащи държавни и обществени интереси, да извършите проверка по случая и да предприемете действия, съобразно Вашата компетентност. Надяваме се, че ще бъдем уведомени за резултатите от извършената проверка и предприетите от Комисията действия”, пише още в сигнала, изпратен от „Нова алтернатива”.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Алтернатива” се обявява за незабавната оставка на Иван Тотев

„Нова Алтернатива” се обявява за незабавната оставка на Иван Тотев

23 Октомври 2013 | 13:38 | Агенция "Фокус"
София. Необходима е незабавна оставка на кмета на Пловдив Иван Тотев и предсрочни общински избори, заявиха от ПП „Нова Алтернатива”. „„Нова Алтернатива” инициира подписка сред пловдивските граждани за незабавното отстраняване на Иван Тотев от власт. „Нова Алтернатива” сезира и Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси, в чиито функции се включва събирането на информация и упражняването на контрол върху дейността на органите на изпълнителната власт”, се казва още в позицията.
Прокуратурата трябва веднага да реагира по този случай на „брутална незаконосъобразност”. Няма достатъчно силни думи, които да изразят гражданското огорчение. Остава въпросът кое от престъпните действия на Тотев и групата на ГЕРБ е по-обидно – саботажа на нормалната работа в управлението на община Пловдив, корупционните практики, които са наложени като статукво или наглото отричане на истинността на записа?
„Иван Тотев е категоричен престъпник. Това е вторият случай на мащабен обществен скандал, който произлиза от злоупотребите на кмета на Пловдив. Необходимо е да бъде незабавно отстранен от поста си, но юридически механизъм за това не съществува. Тук се оголва основен проблем на нацията, а именно липсата на процедура, в синхрон с моралните устои на обществото, многократно доказало се като по-съвестно от управниците си, чрез която извършителя на престъпление да се лиши от власт”, пише още в позицията на „Нова Алтернатива”.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Менда Стоянова за записа с Иван Тотев: В никакъв случай това не може да бъде причина да се свали политическото доверие от един успешен кмет

Менда Стоянова за записа с Иван Тотев: В никакъв случай това не може да бъде причина да се свали политическото доверие от един успешен кмет

23 Октомври 2013 | 12:14 | Агенция "Фокус"
София. Не виждам издънка в това, което има в записа. Още повече, че ние сме запознати с части от този запис и стенограми от него. Колегите, които са присъствали, казват, че не отговарят на записа. В никакъв случай това не може да бъде причина да се свали политическото доверие от един успешен кмет, чийто град се променя. Това каза на брифинг в парламента депутатът от ПГ на ГЕРБ Менда Стоянова, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Стоянова каза още, че Тотев има възможности да управлява град Пловдив като кмет на ГЕРБ. „Записват тези, които са купени, зависими. Те са хора, които са пазени в тайна. Те ще се изяснят”, каза Стоянова. Тя обясни, че прокуратурата ще се самосезира по това кой е правил записа. „Аз не се занимавам със записи, не слушам записи, чета само по медии”, заяви още тя.
„ГЕРБ имаше своите професионални кадри, с образование, езици и опит, които в момента са изгонени. Ако ГЕРБ е национално-отговорна партия, тя трябва да съхрани своите професионалисти, да опази своите кадри, да ги използва там, където местната власт е на ГЕРБ, за да бъде полезна на градовете си и да може да управлява и след това. Сега си давате сметка защо нямаше протести извън София. В момента се уволняват хора заради участие в протести. Това се случва и в София, но там е по-анонимно. Викат се хора, освобождават се не за това, че са членове на ГЕРБ, а само защото са участвали в протестите”, каза още Менда Стоянова. Тя каза, че уволнения има в НАП, в Министерство на отбраната и други ведомства.
„Ченгиджийницата е свързана не само с Пловдив и случая, който разискваме. Върнете се само няколко месеца до май месец и вижте за каква ченгиджийница става въпрос на изборите”, посочи Стоянова.
Яница ТАНЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Менда Стоянова: Явно предизборната борба започна от Пловдив

Менда Стоянова: Явно предизборната борба започна от Пловдив

23 Октомври 2013 | 11:37 | Агенция "Фокус"
София. Явно започна предизборната борба. Започна много рано, започна от Пловдив, защото Пловдив има млад и успешен кмет, защото за две години Пловдив се промени и ще продължава да се променя. Това каза на брифинг в парламента депутатът от ПГ на ГЕРБ Менда Стоянова, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „След две години Пловдив ще бъде различен, пловдивчани го виждат и това означава, че след две години БСП никога няма да помиришат повече Общинския съвет и кметското място в Пловдив”, посочи Стоянова. „Включваме на скорост предизборна кампания май 2013 г., всички ченгеджийски действия и номера, тайни записи, изтичане през анонимни кутии, части от записи – не целия, стенограми на записи, които не отговарят на самите разговори – всичко това в действие, дълбоко познато на всички нас за последните години”, заяви депутатът в коментар по темата, свързана със запис с кмета на Пловдив Иван Тотев.
Яница ТАНЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП: Има ли разпореждане до кметовете на ГЕРБ за дестабилизиране на държавата?

БСП: Има ли разпореждане до кметовете на ГЕРБ за дестабилизиране на държавата?

23 Октомври 2013 | 11:34 | Агенция "Фокус"
София. Искаме да попитаме ръководството на ГЕРБ има ли разпореждане до кметовете на ГЕРБ за дестабилизиране на държавата и до кои кметове? Това попитаха депутати от Коалиция за България на брифинг в Народното събрание по повод изтекли записи на пловдивския кмет Иван Тотев, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Нашето изявление е предизвикано от изтеклите в медиите записи на пловдивския кмет Иван Тотев, в които той признава, че партия ГЕРБ участва в организирането на митинги и протести”, обясни Красимир Мурджев. „Искаме отговор от Бойко Борисов и Цветан Цветанов – участва ли партия ГЕРБ в национален план за държавен преврат за деструктуриране на държавата и събаряне на правителството до май, както става ясно от записите на пловдивския кмет Иван Тотев”, попита депутатът.
„Не мога да си представя, как един избран с не малко мнозинство кмет може да си позволи такова рушене на местната власт и толкова вулгарно отношение към общинския съвет. Той се поставя над закона, обявява се за недосегаем”, коментира Захари Георгиев. „В тази връзка за мен е интересно какво отношение би взел главният прокурор Сотир Цацаров? Означава ли, че Тотев има чадър от прокуратурата? Преди три години, когато имаше частични избори в район източен, Иван Тотев беше се заснел в един филм, в който инструктираше своите подчинени в щаба как да фалшифицират изборите. Призовавам пловдивската прокуратура да възобнови делото и да не оставя впечатлението, че един кмет има политически чадър”, посочи Георгиев.
От Коалиция за България попитаха дали от ГЕРБ продължават да подкрепят Иван Тотев.
Екатерина ПАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Изпълнителното бюро на Градския съвет на БСП настоява за незабавна оставка на кмета на Пловдив Иван Тотев

Изпълнителното бюро на Градския съвет на БСП настоява за незабавна оставка на кмета на Пловдив Иван Тотев

23 Октомври 2013 | 11:04 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Изпълнителното бюро на Градския съвет на БСП в Пловдив настоява за незабавна оставка на кмета на общината Иван Тотев. Това се посочва в позиция на Изпълнителното бюро на Градския съвет на БСП, разпространена от пресцентъра на БСП-Пловдив. Преди две години Иван Тотев положи клетва като кмет на град Пловдив и подписа клетвен лист да спазва Конституцията и законите на страната. Изнесените през медиите изявления на Иван Тотев показват осъзнати действия против интересите на пловдивчани чрез злоупотреба със служебно положение. Те доказват ниския морал в управлението на ГЕРБ, се казва в позицията. „Направените от Иван Тотев признания във въпросните записи принизяват институцията Общински съвет. Изявлението му доказва, че той държи в подчинение групата общински съветници на ГЕРБ и подкрепящите го партийки, с които обикновено прокарва „брутално незаконни решения” в Общинския съвет. Иван Тотев обезличи Пловдивския общински съвет, използвайки го за лични цели. Ето за какво плащат местните си данъци пловдивчани днес. Не за пътища, образование, култура, благоустройство и социални дейности, а за петстотинте партийни назначения на ГЕРБ в общинската администрация. Затова бяха премахнати и безплатните детски ясли, бе увеличена таксата за детските градини, бяха увеличени местните данъци и такси. Затова ще бъде теглен поредният заем, който ще изплащаме. Но всичко това ще продължи само ако ГЕРБ остане да управлява града ни”, се казва още в позицията.
Общинските съветници от БСП винаги са се противопоставяли на вземането на незаконни и във вреда на пловдивчани решения, но техните аргументи бяха подминавани с високомерие от страна на управляващите от ГЕРБ и подкрепящите ги политически сили в местния парламент. През 2009 г. г-н Тотев в качеството му на председател на ГЕРБ разпространи инструкцията до партийния актив за фалшифициране вота на един кметски избор. Но тогава ГЕРБ управляваше страната и никой не обърна внимание на това, което във всяка нормална държава е престъпление. Разчитаме на решителни действия от страна на компетентните органи и прокуратурата, която да отстрани от длъжност Иван Тотев.
„Авторитетът на кметската институция в Пловдив е морално компрометиран и публично сринат. Със своите решения, съветниците от ГЕРБ подкопаха доверието на пловдивчани в Общинския съвет и не могат вече да са изразители на тяхната воля. Изпълнителното бюро на Градския съвет на БСП настоява за незабавна оставка на кмета на град Пловдив Иван Тотев”, се посочва още в позицията на Изпълнителното бюро на Градския съвет на БСП.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Тотев: Няма такъв подход – да са назначавани хора от ГЕРБ по тясно партиен признак

Иван Тотев: Няма такъв подход – да са назначавани хора от ГЕРБ по тясно партиен признак

23 Октомври 2013 | 08:51 | Агенция "Фокус"
София. Категорично няма такъв подход – да са назначавани хора от ГЕРБ по тясно партиен признак. Това каза кметът на Пловдив Иван Тотев в предаването „Здравей, България” на Нова телевизия, по повод скандалния запис разпространен в медиите тези дни.
„Няма съмнение, че това, което чуваме е моят глас, но това как е представено и каква е точно извадката можем да си говорим много. Когато ти си на партийно събрание трябва да им дадеш мотивация на хората, трябва да им дадеш вяра на хората, че няма да останат на улицата, защото имаме хора, които четири години са управлявали, имат заеми, отиват на улицата. Ти си ръководител, ти си лидер, ти си човекът, който въплътява всичките им надежди”, добави Тотев.
„Категорично го казвам с една дума: не, нямаме 120 назначения от ВиК в общината, но имаме надежда на дадем на хората, че за всеки ще бъде намерено място, ако изпадне в затруднение”, заключи кметът на Пловдив Иван Тотев.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокуратурата в Пловдив се самосезира във връзка с разпространяван аудиозапис на кмета Иван Тотев

Прокуратурата в Пловдив се самосезира във връзка с разпространяван аудиозапис на кмета Иван Тотев

21 Октомври 2013 | 16:10 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Окръжна и Районна прокуратура Пловдив са се самосезирали във връзка с днешните публикации в електронните медии, съдържащи препратки към аудиозаписи от изказвания на кмета на Пловдив Иван Тотев, съобщиха от прокуратурата. Разпоредено е извършване на проверки, които се водят с оглед установяване наличието, респективно липсата на достатъчно данни за извършени престъпления по чл. 282 от НК и чл. 339а от НК.
Извършването на проверките е възложено на сектор „Противодействие на икономическата престъпност” при ОД на МВР – Пловдив. Първоначално определения срок за приключване на проверките е 30 дни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Украинският външен министър Андрей Дещица разговаря с първите дипломати на САЩ и ЕС Джон Кери и Катрин Аштън по време на четиристранните преговори за Украйна в Женева. 18 април 2014
Украинският външен министър Андрей Дещица разговаря с първите дипломати на САЩ и...

ВИДЕО
Габриел Гарсия Маркес – майсторът на магическия реализъм. 18 април 2014
Габриел Гарсия Маркес – майсторът на магическия реализъм. 18 април 2014
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Банери | Радио реклама | За нас | Общи условия | Контакти |
© 2014 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.