НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:09

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Полицията е изпратила в Окръжна прокуратура-Шумен преписката за намерените 1300 л. фалшив оцет

Полицията е изпратила в Окръжна прокуратура-Шумен преписката за намерените 1300 л. фалшив оцет

18 Ноември 2013 | 17:14 | Агенция "Фокус"
Шумен. „Икономическа полиция” е уведомила с писмо Областната дирекция по безопасност на храните в Шумен, че преписката за намерения фалшив оцет е изпратена в Окръжна прокуратура-Шумен, това съобщи д-р Иван Калоянов, началник на отдел „Контрол на храните”, предаде репортер на Радио „Фокус”-Шумен. Преписката бе образувана, след като в два склада на едро бяха открити 1300 л. оцет с неясен произход. Това стана по време на тематична проверка за качеството на оцета и олиото в началото на сезона за производство на домашни зеленчукови консерви. За неупражнен входящ контрол и за това, че са допуснали постъпването в обектите на оцет от нерегистриран по Закона за храните производител на собствениците им са съставени актове. Глобата, наложена със заповед на директора на ОДБХ-Шумен, е в размер на 1000 лв.
Милен МАРИНОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Оцет от четири фирми е поставен под възбрана в Кюстендил

Оцет от четири фирми е поставен под възбрана в Кюстендил

4 Ноември 2013 | 16:22 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Оцет от четири фирми е поставен под възбрана в Кюстендил. Това съобщи на пресконференция директорът на Областна дирекция по безопасност на храните д-р Първан Дангов, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. Оцетът е производство на фирми от Дупница, София и Плевен. Той е продаван в големи вериги за храни на територията на област Кюстендил. Само от дупнишката фирма са поставени под възбрана 3 тона оцет. Количествата оцет са спрени от продажба, нарушенията са за подвеждане на потребителите – подвеждащ етикет, залепен на опаковката. Става въпрос за описване на състав на хранителния продукт, който няма нищо общо от продуктите, от които е произведен оцетът. По случая са уведомени службите, на чиято територия се намират самите производители. „Търговецът е длъжен да пази оцета от реализация, както и да изтегли възбранените количества и да ги замени с друг оцет”, коментира Първан Дангов. Започнали са проверки и на щандовете за топли храни в големите вериги.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Първан Дангов: Уведомени са съседните областни дирекции на БАБХ - Кюстендил за наличието на синтетичен оцет, открит в Дупница

Д-р Първан Дангов: Уведомени са съседните областни дирекции на БАБХ - Кюстендил за наличието на синтетичен оцет, открит в Дупница

8 Октомври 2013 | 21:13 | Агенция "Фокус"
Дупница. Уведомени са съседните областните дирекции на БАБХ - Кюстендил в Благоевград и Перник, за наличието на синтетичен оцет, за да вземат отношение по компетентност. Това каза за Агенция „Фокус”директорът на Областна дирекция по безопасност на храните в Кюстендил д-р Първан Дангов, във връзка с открития оцет във винпром в Дупница, чието съдържание не отговаря на информацията на етикета. „Наложили сме имуществена санкция за подвеждане на потребителите с изписаната информация върху етикета „винен оцет” и „ябълков оцет”, които нямат нищо общо нито с гроздето, нито с ябълките”, допълни д-р Дангов. Прокуратурата в Дупница се самосезира по случая и паралелно на проверката на Областната дирекция на БАБХ в Кюстендил извършва проверка. По думите му, възбранени са около 2,5 тона готова продукция оцет, в складове на винпрома в Дупница. С разпореждане на БАБХ – Кюстендил, до 11 октомври трябва да бъдат изтеглени всичките количества, които са разпространени по търговската мрежа в областта. Изискали сме - да ни бъде предоставен лабораторен анализ за качеството на съдържимото в бутилките – по отношение на неговата безопасност за потребителите за сметка на производителя. Към момента, с моя заповед е спряно производството във винпрома в Дупница, каза още д-р Дангов.
Инна ПОГЛУБКО
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокуратурата в Дупница ще изяснява случая с поставения под възбрана оцет

Прокуратурата в Дупница ще изяснява случая с поставения под възбрана оцет

7 Октомври 2013 | 16:27 | Агенция "Фокус"
Дупница. Прокуратурата в Дупница започва проверка по случая с поставения под възбрана оцет. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил Емил Павлов, говорител на Районна прокуратура – Дупница. След публикации в медиите, държавното обвинение се е самосезирало. Предстои случаят да бъде разпределен на прокурор, след което ще започне проверка. „Има варианти за различни състави на престъпления, но след извършването на проверка, ще се установи дали е вписано правилното съдържание на бутилките”, заяви Емил Павлов. Ще се проверява и дали съдържанието не е опасно за здравето на хората. Не е ясно какъв ще бъде срокът на проверката.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Голямо количество оцет от Дупница е поставено под възбрана

Голямо количество оцет от Дупница е поставено под възбрана

7 Октомври 2013 | 14:56 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Голямо количество оцет, произведен в Дупница, е поставено под възбрана. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил директорът на Областна дирекция по безопасност на храните в Кюстендил д-р Първан Дангов. Извършена е проверка във винпрома в Дупница, където е открито голямо количество оцет, неотговарящ на посоченото на етикета. Констатираното количество е 3500 литра, които са били в склада на предприятието. Става въпрос за оцет, който е бил с етикети: „винен” и „ябълков”, в разфасовки от 1 литър, 3 литра и 700 мл. Течността в тези бутилки не е отговаряла на технологичните стандарти за „оцет винен”. Вложените суровини са били изцяло химични. „На практика етикетът е подвеждащ за потребителя и това не е оцет, произведен по биологичен продукт, а става въпрос за синтетичен оцет. Меко казано това е фалшификат, който се намира в търговската мрежа на територията на цялата област”, заяви Първан Дангов. Издадено е предписание да бъде изтеглено цялото количество, разпространено в магазини, заведения и борси, и да бъде върнато в складовете на предприятието. Това трябва да стане до 11 октомври. Към момента е спряно производството на този оцет, докато не бъде предоставена необходимата технологична документация, както и протоколи за приетите суровини. „Нарушенията се изразяват в седем точки. Те са с различна тежест, но ще бъдат наложени санкции. Глобата ще варира от 5 до 10 хиляди лева”, заяви Първан Дангов. По намерените складови разписки и записи на дистрибуторите, в магазинната мрежа има още около 3000 - 4000 литра оцет.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Украински военни може да са преминали на страната на федералистите в източния украински град Славянск. 16 април 2014.
Украински военни може да са преминали на страната на федералистите в източния ук...

ВИДЕО
Сблъсъци в източния украински град Славянск. 13 април 2014.
Сблъсъци в източния украински град Славянск. 13 април 2014.
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Банери | Радио реклама | За нас | Общи условия | Контакти |
© 2014 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.