НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:00


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Петър Иванов, Американска търговска камара: Борисов и Тръмп са силни личности и по един или друг начин имат съвпадения в своите виждания и лидерство

Петър Иванов, Американска търговска камара: Борисов и Тръмп са силни личности и по един или друг начин имат съвпадения в своите виждания и лидерство

1 Декември 2019 | 21:04 | Агенция "Фокус"
София. Борисов и Тръмп са силни личности и по един или друг начин имат съвпадения в своите виждания и лидерство. Това каза Петър Иванов, изпълнителен директор на Американската търговска камара, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и Радио „К2“, съобщиха от екипа на предаването. Иванов заяви позиции по следната тема:

Какво поиска САЩ от България и какво България поиска от САЩ?
Илиана Беновска покани Петър Иванов в студиото да разговарят по темата, която ще бъде не само темата на годината, но и темата на третия мандат на правителството на Бойко Борисов – посещението на министър-председателя в овалния кабинет при президента Тръмп. „Каква новина лично Вие като човек, който се грижи за американските инвестиции в България и за българските в Америка, подчертавам го, защото често се изпуска, смятате, че трябва да откроим от тази среща между президента на САЩ Тръмп и министър-председателя на България Борисов?“, попита водещата. Петър Иванов обяви, че е бил единственият представител на бизнеса и за него е нормално изпълнителният директор на Американската търговска камара да присъства. За него най-важното като свидетел и участник е факта, че срещата е минала извън протокола, много приятелски е била. Неговият извод за това е, че е продължила повече от предвидените 50 минути, продължила е повече от 2 часа. След това Борисов е посетил Американската търговска камара, която се намира на входа на Белия дом и представлява 3 милиона американски компании и е най-голямата бизнес организация в света, а ние сме част от тази мрежа. За първи път срещата е била направена в този формат – имало е представени 15 огромни корпорации с изпълнителни директори. „Това е начинът, по който ние трябва да се срещаме с бизнеса.“, завърши Петър Иванов.

Беновска попита какъв е обемът на американските инвестиции в България в момента. Събеседникът й заяви, че с тази цифра много се спекулира. Американските инвестиции са на шесто място, но обемът им е 4,2 млрд. лв. Американските компании наемат 30 хиляди високоплатени служители в България и са инвестирали във важни области, които генерират допълнителна работна ръка. Беновска отбеляза, че в обществото и политиците има нетърпимост от това, че „Америка за България“ финансира неправителствени организации, в това число и в съдебната система, лица и медии и попита госта си дали според него трябва да се хигиенизира подбора на това къде Америка инвестира в такива чувствителни сектори като правосъдие и медии. Водещата поясни, че пита, защото много се говори за върховенство на закона и в документа, който е излязъл след срещата Тръмп-Борисов, както и за свободата на медиите. Петър Иванов отговори, че не може да коментира други организации. След коментара на Беновска, че като българин с гражданска позиция може да коментира, той заяви, че в Америка върховенството на закона е наистина върховенство на закона, както е и в много други държави, защото без него всичко друго губи смисъла си. Гостът отбеляза, че там има много ясни предпоставки и никой не е застрахован да влезе в затвора. Беновска го помоли да не избягва въпроса й, защото като ръководител на АТК той трябва да представлява американския и българския интерес и попита какво отношение би трябвало да заеме Камарата по отношение на това, че с американски пари се финансират чувствителни сектори в България – правосъдие и медии. „Да, те трябва да се финансират. Това, което колегите предполагам правят, без да съм запознат, е да разяснят какъв е начинът и подходът към върховенството на закона в Америка. Това е с цел България да се поучи от опит на една демокрация, която е от доста повече години.“, заяви Петър Иванов. Водещата отбеляза, че тя пита за нещо, което не е тайна – финансират се медии на определени олигарси и се финансират определени лица в съдебната система. Гостът й каза, че не се е интересувал от техните дейности, но знае, че това, което правят е да предават опита, който имат в Америка, а Беновска му препоръча да се поинтересува. Петър Иванов попита водещата дали е чувала за Foreigner Parties Act и дали знае как действа. Водещата отговори, че е чувала и действа на конкурсно начало. Стана ясно, че това не е така – когато американска компания, за която работи някой и има подозрения, че той участва в корупционна сделка, този някой подлежи на съдебен процес в Америка. Беновска заяви, че това е другата страна на нещата, а тя е имала предвид, че има публичност и яснота как се стига до тези изводи. Петър Иванов повтори, че не иска да коментира други организации.

Водещата помоли госта си да каже нещо, което е останало скрито от срещата на премиера Борисов с Тръмп и попита дали наистина са били толкова радушни към нас Тръмп, вицепремиера и неговият секретар. Според Петър Иванов политиката винаги се прави от хора и от личности и когато има съвпадение между тях, нещата стават по-лесно. „Очевидно двамата лидери са достатъчно силни личности, които по един или друг начин съвпадат в своите виждания и своето лидерство и това веднага си пролича – още от първото ръкостискане до последния момент в разговорите им, дори и без да се чува за какво са говорили, това беше очевидно. От тази гледна точка, аз смятам, че това е страхотно за нас, страхотно за Америка.“, заяви гостът в предаването. Беновска попита как ще се измери това страхотно в числови и инвестиционни измерения от Америка към България и от България към Америка. Петър Иванов заяви, че за да присъстват 15 души от АТК и да останат там, при положение, че премиерът е закъснял с повече от 50 минути по най-извинителната причина, която може да има – задържал го е президента на САЩ, според него бъдещето пред България е добро, защото бизнесът в Америка е прагматичен и по някой път никакво извинение не е валидно. Водещата попита кога ще има конкретика в обемите и стана ясно, че конкретиката е в изследванията, които са направили – САЩ е 6тия чуждестранен инвеститор. Петър Иванов се зачуди защо го пита за обеми и каза, че това е грешен въпрос, но Беновска се обоснова с това, че премиерът Борисов преди да излети на екологичен форум в Испания е отделил време да обясни БВП и ред други неща, които се измерват в конкретни неща. Събеседникът й заяви, че от първите 6 инвеститора в държавата има инвестиции, които са направени в сектори, които са бързо оборотни – днес са тук, утре ги няма. „България не е вече развиваща се страна, в която да се правят инвестиции както преди 30 години – веднага и в огромни обеми. Говорим вече, че българската икономика произвежда продукти за света и излиза на американския пазар, който е най-конкурентния.“, заяви г-н Иванова и допълни, че ние гледаме едностранно като че ли очакваме някой да ни помогне отново или поне така изглежда, защото не разбираме икономическия смисъл. Затова Беновска зададе по друг начин въпроса си – до колко България е годен партньор на Америка и с какво. Петър Иванов веднага отговори, че с хората си сме годен партньор, „нашият капитал са нашите хора“, заяви той. Гостът допълни, че географското ни положение също благоприятства, стана ясно и че от тук тече трафикът на интернет между Изтока и Запада. Според него е почти толкова важно България да бъде информационен хъб, колкото и газов хъб.

Беновска отбеляза, че в подписания документ при визитата на Борисов в САЩ развитието на мрежата 5G е било акцент, което според анализатори означава „Чао, Huawei, Китай“ и попита дали по този начин американците не ни слагат бариера към китайските инвестиции. Петър Иванов отрече и като човек, който е работил за американски компании, на които Huawei е бил конкурент каза, че това, за което в момента Америка претендира, е трябвало да се направи много по-отдавна. Той допълни, че те имат право на патенти и защита и Америка не е съгласна тези патенти да бъдат нарушавани, защото по този начин се придобива конкурентно преимущество. Също така, когато се говори за данни, те са по-ценни, отколкото енергията и суровините за енергия и когато има съмнения, че тези данни се използват с други цели, е съвсем нормално да има такова изискване, по думите на г-н Иванов. „Инвестициите никой не може да ни спре. С когото искаме, с него ще работим. Мисля, че Америка е един добър партньор на България и ще бъде все по-добър и съм сигурен, че шестото място не е нивото, което трябва да гоним.“, допълни Петър Иванов.

За финал Беновска попита какъв негов личен извод от тази среща е споделил с премиера Бойко Борисов или с министрите, които са били с него. „Това, което говорихме с тях, е да използваме потенциала на нашите хора, да реформираме образованието, въпрос, който се зададе и на премиера на тази среща, защото не можем да продължаваме да имаме 62 университета, които не са в топ 1000 и да мислим, че така ще продължим.“, отговори Петър Иванов и подчерта, че нямаме толкова проблем със средното, колкото с висшето образование, защото не достигат кадри, което е голям проблем за всички в бизнеса. Според него както днес имаме едни от най-добрите IT специалисти, ако не се направят промени, утре това няма да бъде така. Беновска попита конкретно каква помощ предлага АТК и стана ясно, че те дават модели на страни, които са успешни, но всяка корпорация решава самостоятелно. На въпрос от водещата дали има финансова политика на камарата, събеседникът й подчерта, че те са NGO и не е виждал политика на камарата, в която NGO да финансира такива неща. Беновска напомни за корпоративната социална отговорност и че големите са длъжни да помагат на малките. „Това го правим с нашите членове. Затова казвам, че корпорациите го правят, например подкрепихме пара-олимпийския ни отбор, защото никой не е могъл да ги финансира да отидат да участват за квалификациите на пара-олимпийските игри.
Беновска попита Петър Иванов каква съвместна инициатива иска да осъществят „Канал 3“, Радио „К2“ и Американската търговска камара. Той съобщи, че правят форум „InoStar” за иновациите и старъпите и важното е не само да има инвестиции, но и младите хора да се научат на предприемачество. Беновска каза, че чака знак от него, за да започнат и му подари клубната тениска на предаването и поиска при следващото му гостуване да й отговори на въпроса „Защо?“. Петър Иванов от своя страна й подари книгата „Балканите и Балканската война“ от Лев Троцки с пожеланието водещата да прочете новата книга, която някой ден ще бъде написана – Балканския мир и Балканите. Беновска му даде книгата с интервюто й с Ахмед Доган и символичната българска червена ябълка с надежда да работи добре като представител на Американската търговска камара. Така завърши разговорът между Петър Иванов и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и Радио „К2“ на 1 декември 2019 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ясен Тодоров: Безконтролността на главния прокурор е мит, процедурата за избор на Гешев беше законна и демократична

Ясен Тодоров: Безконтролността на главния прокурор е мит, процедурата за избор на Гешев беше законна и демократична

1 Декември 2019 | 20:22 | Агенция "Фокус"
София. Безконтролността на главния прокурор е мит, процедурата за избор на Гешев беше законна и демократична. Това каза Ясен Тодоров, бивш член на ВСС, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“, съобщиха от екипа на предаването. Тодоров заяви позиции по следните теми:
Кой се страхува от главните прокурори Гешев и Цацаров?
„И продължаваме нататък, „За „кожата“ на правосъдието - кой се страхува от главните прокурори Гешев и Цацаров?“. На този въпрос ще отговори Ясен Тодоров, екс-член на ВСС. Зареден ли сте с отговори за всичко, което се случи около избора на новия главен прокурор Гешев, всичко, което се очаква около евентуалния избор на сегашния главен прокурор Цацаров за председател на КПКОНПИ и поведението на президента Радев, който иска конституционни промени?“, попита водещата Илиана Беновска. Ясен Тодоров отговори: „Зареден съм с мои тълкувания на тези въпроси. Кой се страхува от настоящия и бъдещия главен прокурор? Страхуват се тези, които нарушават закона! Това е пределно ясно. Част от тях са в паника предполагам!“.
„Чакайте г-н Тодоров, едно кратко уточнение, нарушителите на закона за съжаление са много, но са на различни равнища!“, уточни водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че наистина е така и престъпността е на различни равнища – от телефонните измамници, през крадците на коли и апартаменти и стигнем до тежката организирана престъпност. Точно тук трябва да си зададем и въпроса каква трябва да бъде структурата на прокуратурата и нейното място. „Момент, защо пропуснахте олигарсите? Под тежка организирана престъпност по-често разбираме наркотрафика, трафика на хора и т.н. Аз говоря за корупция, олигараси и злоупотреба с власт!“, уточни водещата Илиана Беновска. Ясен Тодоров отговори, че тежката корупция при всички случаи е организирана престъпност. „Да се изправи някой срещу тази тежка организирана престъпност, това не може да е някаква разпасана команда. Напротив, трябва да бъде строго йерархична структура, която да е подкрепена от държавата и главният прокурор да подкрепя всички прокурори и следователи, които се борят срещу престъпността!“, категоричен бе той.
„Добре, и реторично, кой се страхува от двамата главни прокурори Гешев и Цацаров?“, още веднъж попита водещата Илиана Беновска. Гостът й отговори, че се страхуват тези, които нарушават закона. „Но как ще бъдат възмездени?“, попита водещата. Ясен Тодоров отговори, че могат да бъдат възмездени с престоя на престъпниците в затвора.
Действията на президента Румен Радев. Призивът му за дебат за конституционни промени.
Ясен Тодоров заяви, че е имало истерична кампания срещу процедурата за избор на нов главен прокурор. Президентът в крайна сметка е подписал указа за назначаването на Гешев, но при изказването си пред журналистите е поставил няколко въпроса, които си заслужава да бъдат професионално коментирани. Президентът е поставил под съмнение самата процедура и действията на ВСС. Много хора в общественото пространство също са се изказали против действията на ВСС. Масово обаче хората не знаят как точно е конституиран този ВСС и кои са хората вътре, а това е един от органите, чието конституиране е най-добре разписано в Конституцията.
„Вие гордяхте ли се с поведението на този ВСС, не на вашия, а на този, който дебатира 10-11 часа кандидатурата на Гешев?“, попита водещата Илиана Беновска. Ясен Тодоров отговори, че колегите му от ВСС са свършили работата си перфектно, те са изпълнили процедурата, разписана в Конституцията. Той продължи, че 11 от тези членове на ВСС са избрани пряко от своите колеги и се ползват от тяхното доверие. При една процедура на пряко електронно гласуване, въведена за пръв път от ВСС, едва ли може да има по-демократичен избор в страната. Тодоров подчерта, че други 11 от членовете на ВСС са избрани от парламента и те неправилно са наричани политическа квота, а всъщност става дума за парламентарна квота. „Тази парламентарна квота е реалната проекция на настроенията на гражданите в България, защото, ако си спомняте 2017 г., когато беше избран този ВСС, само няколко месеца преди това имаше парламентарни избори и на практика вижданията на хората са проектирани в този ВСС!“, обясни той.
„Знаете ли, аз съм повече от сигурна, че хейтърите и, деля ги на две, невинните ползватели на социалните мрежи не се интересуват толкова от това, колкото искат да получат един анализ, вторите, невинните ползватели на социалните мрежи, нека да чуем какво очаквате от, както каза преди малко Ивайло Крачунов „президентът, който искаше да се самоекспонира, неподписвайки указа за Гешев“? Той иска конституционни промени, може би и Велико Народно събрание и как това се отразява на законността и на правораздаването?“, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че и при връщането на указа, и при подписването му държавният глава е действал спрямо своите правомощия. Първият път е действал в условията на оперативна самостоятелност. При подписването на указа Румен Радев е казал, че няма да наруши Конституцията, което е много важно, защото някои политически кръгове, подкрепяни от трима от членовете на ВСС, са призовавали точно за обратното – да не се спази Конституцията. Ясен Тодоров продължи, че широкият обществен дебат към който призовава президентът, не е нещо лошо, но той трябва да бъде изключително професионален, защото сме свидетели на негативните последици, които са следствие от промяната на Конституцията през 2015 г. „Именно тези, които бяха най-големите радетели за тези промени, сега скачат срещу тях и са недоволни от техните резултати. Дебатът за мястото на прокуратурата е изключително важен, но ако се направят някакви прибързани стъпки, аз съм изключително притеснен, защото смятам, че мястото на прокуратурата е в съдебната власт и ако се направи нещо в посока извеждането й оттам и подчиняването й на изпълнителната, това ще е чудовищна грешка, която ще доведе до много лоши резултати за демокрацията в България, която все още е крехка, 30 години след края на тоталитарния режим мисля, че все още не сме готови за такова нещо!“, категоричен бе той.
„В тази посока как ще анализирате мотивите, с които президентът подписа указа за назначаването на Иван Гешев, както и за неподписването преди това?“, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че и в двата случая не е имало юридически мотиви. Той продължи, че президентът е изложил пред журналисти и в двата случая своите виждания. „Нека да отбележа, че първия път го направи по време, когато имаше среща с Венецианската комисия!“, отбеляза водещата Илиана Беновска. Ясен Тодоров обясни, че в същия ден е участвал по-късно в неформална кръгла маса с участието на представители на Венецианската комисия и там е обсъждано и изказването на президента, което според Тодоров не е вярно, че „отчетността на главния прокурор свършва с неговия избор“. „Напротив, главният прокурор, неговата отчетност пред парламента беше силно завишена с една от промените в Конституцията от 2015 г. Това не знам защо се забравя. Главният прокурор всяка година представя доклад за работата си и е изслушван в парламента. Той може да бъде изслушван по отделни казуси, има все пак някои условия, за да не се намесва пряко законодателната власт. И това нещо се е случвало от 2015 г. до 2019 г. нееднократно. Освен това главният прокурор принадлежи и на наказателна, и на дисциплинарна отговорност на същата, на която подлежа и аз като следовател. Главният прокурор, председателят на ВКС и председателят на ВАС, ако системно не изпълняват своите служебни задължения или извършват действия, които тежко уронват престижа на съдебната власт, могат да бъдат освободени от ВСС със 17 гласа. Абсолютен мит е тезата, че главният прокурор е безконтролен и над него е само Господ. Колкото е безконтролен главният прокурор, толкова е безконтролен и председателят на ВКС. Главният прокурор, образно казано, може да задържи или арестува председателят на ВКС, но председателят на ВКС може да осъди главния прокурор и да го вкара в затвора. Така че това е абсолютен мит – „тримата големи“ в българската съдебна система подлежат и на наказателна, и на дисциплинарна отговорност!“, категоричен беше Ясен Тодоров.
Опитите на Лозан Панов да развива политическа дейност, несъвместима с поста, който заема.
„Но колко е контролен, да използвам този сленг жаргон, председателят на ВКС Лозан Панов, който за разлика от главния прокурор Сотир Цацаров развива активна политическа дейност не само на житейско равнище, но си позволява да прави това и в лоното на съдебната власт Съдебната палата? И въпреки всичко той продължава и ще си изкара вероятно мандата, беше и по времето на вашия ВСС, и сега продължава! Как това може да бъде контролирано? Вашият ВСС не прецени това!“, попита водещата Илиана Беновска. Ясен Тодоров отговори, че тогава нещата още са били в зародиш. Той продължи, че все пак има едно становище на Съдийската колегия на сегашния ВСС, подписано от 10 души, някои от които не са гласували за Иван Гешев, където се казва, че Лозан Панов развива дейност, несъвместима с поста, който заема. „Но кучето си лае, керванът си върви!“, отбеляза водещата Илиана Беновска. Събеседникът й още веднъж припомни, че пленумът на ВСС има правото да освободи някой от „тримата големи“ в съдебната власт и да предложи на президента да подпише указ за това нещо. „Но мисля, че членовете на ВСС не го правят това нещо, защото не искат да всяват допълнително напрежение в обществото и мисля, че при дебатите за избор на нов главен прокурор настоящият главен прокурор каза точно това нещо, той каза – „аз уважавам институцията председател на ВКС и затова не искам да влизаме в този дебат!“, заяви Тодоров.
„Това за нас, хората, които наблюдаваме отстрани, звучи малко като, ще цитирам политическият антрополог, американецът Лоурънс Питър, звучи като „процесуална палячовщина“. Ние виждаме какво се случва, но някак си се прикриваме зад ветрилото на едни норми и го оставяме. Не съм съгласна като гражданин, че това трябва да продължава!“, заяви своята позиция водещата Илиана Беновска. Ясен Тодоров отговори, че няма „прикриване зад ветрилото на норми“, защото нормите са ясни – ако 17 от членовете на ВСС решат, то всеки от „тримата големи“ може да си отиде. Според него обаче ВСС трябва да излъчва послания за стабилност, а не да внася напрежение и точно затова неговите членове не предприемат нищо. „Но все пак аз съм един обикновен следовател и не искам да давам акъл!“, добави той. „Аз пък съм един обикновен гражданин! Но все пак бяхте много важна фигура в миналия ВСС!“, отвърна водещата Илиана Беновска. Гостът й отговори, че е бил просто един редови член на ВСС.
Професионалните му очаквания за действията на новия главен прокурор Иван Гешев.
„Вашата професионална организация на следователите подкрепи избора на Иван Гешев!“, припомни водещата Илиана Беновска. Ясен Тодоров отговори, че Камарата на следователите и Асоциацията на прокурорите по покана на Прокурорската колегия на ВСС е провела срещи преди избора, но никога по време на тези срещи не са споменавани конкретни имена. „Какви са Вашите професионални очаквания от първите стъпки на новия главен прокурор Иман Гешев?“, попита водещата Илиана Беновска. Ясен Тодоров отговори, че очаква той да изпълни това, което е заложено в концепцията му и хората да усетят справедливост в обществото.
„Съгласен ли сте с упреците на неговите, някои мотивирани, други може би не, критици, които казват, че той е твърде бравурен в своите публични изяви и си позволява и остроумия, и каламбури?“, попита водещата Илиана Беновска. Ясен Тодоров й отговори, че не е нито адвокат, нито пиар на Иван Гешев. „Трябва ли той да престане да бъде себе си и да влезе в някакъв калъф?“, продължи с въпросите си водещата Илиана Беновска. Гостът й отговори, че този въпрос трябва да бъде зададен на самия Гешев. Той продължи, че на новия главен прокурор му предстои нещо доста тежко и ако след цялото напрежение той продължава да бъде остроумен, значи се справя с работата си. „Добър извод, за финал – какво трябва да наследи той от Цацаров и какво трябва да доразвие. Събеседникът й отговори, че революции в прокуратурата няма как да се правят. „Стъпка по стъпка трябва да се върви към подобрение в администрирането на прокуратурата и до по-добри резултати, което означава повече обвинителни актове и повече осъдителни присъди. Може да видите концепцията на Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ, тя говори за всичко, което е било при него в прокуратурата, обстоен анализ на всички направления на дейност на комисията, на положителните неща, на слабостите и на стъпките, които трябва да бъдат направени в бъдеще!“, завърши Ясен Тодоров разговора си с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ на 1-ви декември 2019 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Николай Габровски: От 2 милиона допълнително се нуждае „Пирогов“, г-н Борисов

Проф. Николай Габровски: От 2 милиона допълнително се нуждае „Пирогов“, г-н Борисов

1 Декември 2019 | 19:44 | Агенция "Фокус"
София. От 2 милиона допълнително се нуждае „Пирогов“, г-н Борисов. Това каза проф. Николай Габровски, „Пирогов“, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“, съобщиха от екипа на предаването. Проф. Габровски заяви позиции по следните теми:

Инцидентът в „Пирогов“; Детската педиатрична клиника
Беновска покани проф. Габровски в студиото с пожелания да не се случват повече инциденти в „Пирогов“. Водещата обяви, че няма да пита за криминалната част на случая, защото това ще се разбере, но попита професора няма ли в болницата противопожарна инсталация, която да излива вода върху пожара. „Имаме инсталация, която да установи дали има пожар и тя сигнализира“ отговори Габровски и обясни, че системата е сработила и е подала сигнал, което е позволило бързо да се реагира. „Премиерът Борисов с много загриженост помага за инвестициите в „Пирогов“. Може би, трябва да помислите и да сложите нещо такова, защото това са хора и няма нужда аз да Ви обяснявам, които сте изнасяли на ръце“ предложи Беновска. Проф. Габровски обясни, че това е най-старата сграда на „Пирогов“ и на снимки от началото на миналия век се вижда поле и една единствена сграда, която е исторически и културен паметник, който, за съжаление, е извън съвременните стандарти за лечение, медицина и здравеопазване. „Ремонт и цялостно реновиране нееднократно сме заявявали, че бихме искали да се случи, но на практика това е една много сериозна инвестиция сама по себе си и болницата не би могла да инвестира за подобно реновиране. Така или иначе са подадени планове и се надяваме наистина този труден и тежък момент да стане повод за една подкрепа по-мащабна и да се укрепи цялата сграда“ надява се проф. Габровски.

„Сега, обаче, сте изправени и пред още неща освен да преодолеете това, което се случи в „Пирогов“, освен крехкия имидж, аз не случайно поставих въпроса по детски „лоши ли са лекарите?“, но Вие трябва да поемете сега и ресора на Детската педиатрична болница, защото тя затваря поне до 6-ти януари, доколкото изтече информация, за спешни случаи“ коментира Беновска. „Специално става дума за едно интензивно отделение, което е в педиатрията, което колегите са преценили, че не могат да обезпечат“ обясни Габровски. Беновска подчерта, че отделението е било с много малко легла, а професорът добави, че леглата са били само 4. Той добави, че „Пирогов“ има голям опит в лечението на деца, особено в травматизма и острите състояния. „Ние понякога се шегуваме, понеже около 300 000 души минават през „Пирогов“, че ги делим на такива, които са минавали през „Пирогов“ и такива, които ще минат. За съжаление, почти на всеки се е налагало, истината е, че от около 800 души, които минават на ден, около 1/3 са деца“ обясни проф. Габровски.

„Може ли механично да се разделят? Вие знаете, че когато хората имат нещо спешно, тичат към „Пирогов“, защото това е спешният център. Може ли механично да се каже – не, децата няма да идват в „Пирогов“ или ще идват еди-колко си деца?“ попита водещата. Проф. Габровски отговори, че „Пирогов“ има традиция в лечението на деца, има детска противошокова зала, детска травматология, хирургия и ортопедия. „Една много добре развита структура, в която беше инвестирано много през последните години и условията, които предлагаме, са доста добри, особено за спешните състояния. Най-важни са екипите, тъй като колегите са с много опит, обезпечени сме и от различните специалности и с анестезиолози така, че „Пирогов“ в тежките ситуации си е бил на мястото и когато е ставало дума за деца. По-скоро става дума за една организационна промяна. Знаете, че и други болници са ангажирани – „Трета градска болница“, „Александровска болница“, които също да могат да създадат един буфер, за да преодолеем тази ситуация. Разбира се, началото на година ще видим какво ще ни донесе“ коментира проф. Габровски.

Лоши/Добри ли са лекарите?; Програма „Детско здраве“; Програма „Пулс“
„Въпросът ми е изключително важен. Каква инициатива според Вас можем да подемем като партньори, за да покажем и светлата страна на лекарската професия не само тъмната, злоупотребата и т.н., защото всяко стадо си има мърша, но има и светли герои?“ попита Беновска. „Да, така е и на мен ми направи впечатление, че не попитахте „добри ли са лекарите?“. Според мен има едно напрежение в обществото и лекарите са един много лесен отдушник. Общо взето в случаите, в които имаме някаква неудача при нас, или по някакъв начин нашите усилия не са довели до успешен резултат е много лесно да бъдат обвинени лекарите, много е лесно да се правят обобщения, нещо, което не може да бъде правилно и редно. Ние сме едно отражение на обществото и при нас има по-добри професионалисти, има и хора, които по-спокойно гледат на професията си, но това, в което аз съм дълбоко убеден е, че всички колеги, когато имат пациент срещу себе си, се стремят да му помогнат. На въпроса Ви по-скоро бих отговорил, че лекарите са добри, макар че категорията, която трябва да използвам не знам дали е точно такава, но смятам, че лекарите ни са професионалисти, а да са професионалисти означава да се грижат за пациентите си и да правят всичко възможно според ситуацията и според конкретния случай. Пациентите трябва да знаят, че ние - лекарите се мъчим да им помагаме, но просто невинаги това е възможно. Проф. Габровски спомена за инициатива, която „Пирогов“ трета поредна година осъществява – Програма „Детско здраве“ – колеги от различни специалности веднъж месечно обикалят различни болници в различни градове и правят безплатни консултации на деца. „Изключително успешна е програмата, няколко стотин деца обикновено се преглеждат и мисля, че се създава много добра колаборация“ коментира проф. Габровски. Беновска припомни, че „Пирогов“ прави обучение „Пулс“ на широк кръг от специалисти по европрограма. Проф. Габровски подчерта, че в здравеопазването има немалко позитиви, но е напълно естествено да се търсят лошите новини. Водещата подчерта, че така се поддаваме на „хейтърите“ и ставаме заложници, а лекарите като упражняващи високохуманна професия и журналистите са длъжни да задават тона в обществото. Габровски обясни, че има много неща, за които да се похвалят и специално програма „Пулс“ е много добра и 7 000 души от всички краища на страната от спешната помощ ще преминат обучение, което обхваща всички аспекти на спешната помощ, има над 110 лектори, които са водещи специалисти. Обучението както теоретично, така и практично. „Смятам, че в рамките на тези 18 месеца спешната помощ в страната ще стане със сигурност доста по-добра, ще има едно хомогенизиране на познанието, надявам се колегите да бъдат по-спокойни, по-уверени. Ще успеят да си сверят часовниците с последните тенденции. Да не забравяме, че се закупиха 400 линейни за спешната помощ да влязат в употреба и предстои през следващата година ремонт на спешните звена, което ще обхване над 70 структури. Виждате, че по отношение на спешната помощ имаме и добри новини, и се радвам много, че предлагате това нещо да се популяризира като информация“ коментира проф. Габровски.

Обучение на специалисти за България, а не за запада; Неврохирургичен форум в България 2022
„Вие сте база за обучение на лекари без специалност. Вие знаете, че напоследък се обсъждат различни програми и промени в закона, че лекарите трябва да заплащат, за да вземат специалност и да се ангажират да работят там, където са учили“ подчерта Беновска. Проф. Габровски обясни, че основният проблем е, че много колеги, придобивайки специалност, започват да търсят професионална реализация извън страната и най-чести дестинации са Германия и Англия. „Може би не трябва бедна България да обучава лекари за богата Германия и се търсят решения на този въпрос – как да се случи така, че да се намали интересът на колегите да ходят на запад. Разбира се, това е чрез създаване на по-добри условия на работа тук, чрез повишаване на доходите, но моето впечатление от последните години е, че ние извървяхме огромен път за последните 10-15 години по отношение на модернизацията на инфраструктурата в страната. Ние вече категорично имаме болници, които са на много високо европейско ниво. Вече имаме апаратура, която категорично е на много високо европейско и дори бих казал на световно ниво. Дано не Ви звуча твърде оптимистично, но това са фактите“ обясни проф. Габровски.

„Още една добра новина, която нека да я преведем така, че хората да не кажат – не се фукайте, а просто ни накарайте да повярваме, че можем да получим здравословната грижа. След 3 години в София за първи път ще се проведе под Ваше домакинство, Вие сте и неврохирург, най-престижният неврохирургичен форум в света“ оповести Беновска. Проф. Габровски сподели, че това е голям успех и около 2000 души водещи имена в неврохирургията всяка година се събират на едно място, за да могат да оповестят докъде са стигнали, какво се е променило в начините на лечение и именно София ще е домакин на форума през 2022 година.

Новият бюджет и здравеопазването
„Понеже всичко става с пари. Не само с идеи – идеите са добри, но трябват и лостове за осъществяване. Какво още бихте искали да Ви бъде отпуснато с новия бюджет?“ попита Беновска. Проф. Габровски обясни, че има няколко неща, които трябва да бъдат довършени – проектът за ремонт на сградата излиза около 2 милиона лева и е много важна крачка за „Пирогов“. Беновска сподели надеждата Горанов и Борисов да чуят молбата и призова да се опитаме да отговорим на въпроса „добри ли са лекарите?“ и да започнат съвместните инициативи. Водещата подари на професор Габровски тениската на предаването „Беновска пита“, здрава българска червена ябълка с пожелание здравеопазването на „Пирогов“ да върви и книгата с интервюто и с Ахмед Доган от 1992 година, преиздадена през 2016 година.
Така завърши разговорът между проф. Николай Габровски и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ на 1-ви декември 2019 година.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Калин Каменов, кмет на Враца: Благодарение на Борисов и Караниколов привлякохме ключови инвеститори във Враца, в заводите им ще работят 3000 човека

Калин Каменов, кмет на Враца: Благодарение на Борисов и Караниколов привлякохме ключови инвеститори във Враца, в заводите им ще работят 3000 човека

1 Декември 2019 | 19:04 | Агенция "Фокус"
София. Благодарение на Борисов и Караниколов привлякохме ключови инвеститори във Враца, в заводите им ще работят 3000 човека. Това каза Калин Каменов, кмет на Враца, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по Канал 3 и Радио К2, съибщиха от екипа на предаването. Каменов заяви позиции по следните теми:

Защо българите се загубиха по време на изборите
Илиана Беновска покани стария нов кмет на Враца Калин Каменов в студиото и му пожела успех. Преди да седнат двамата помълчаха в памет на Стефан Данаилов. „Малко е в протокола на тази скръб сякаш, защото ние българите наистина се загубихме, и Вие сте го усетили като млад човек и като личност, която се е занимавала с много неща и продължава да се занимава, освен с политиката, по време на тези избори.“, каза водещата. Калин Каменов се съгласи и според него оценяваме това, което имаме, когато го загубим. За него трябва да ценим всеки ден, който Господ ни дава на земята и да го живеем като последен с мъдрост и целеустременост. По думите му, това е опитал да обясни на съгражданите си през последните месеци – че трябва да бъдем позитивни и добри, защото никой не знае колко му е дадено на този свят. „Затова трябва да живеем пълноценно, да работим пълноценно, да обичаме пълноценно, защото времето на тази Земя е толкова малко и всеки един от нас трябва да се стреми да работи толкова много, че да бъде полезен на себе си, на семейството си, на града си, на страната си.“, допълни Калин Каменов. Той цитира казаното преди години от американски президент – не е важно какво е направила държавата за теб, а какво си направил ти за държавата си. Според него това би ни накарало да бъдем много по-активни, работещи, конструктивни и полезни за себе си и градовете, в които живеем. Калин Каменов мисли, че е много лесно да оценяваме, когато колата се счупи и каруцата падне в калта и когато хората си отидат. Той сподели, че наскоро е видял комичен пост във Фейсбук, в който се е разказвало за двама младежи, които вървят, единия е хвърлил цигарата си, другия хвърлил кен с бира и двамата казали „Писна ми да живея в тази държава“. Беновска попита какво комично намира в това, защото това според нея е жалко. Калин Каменов каза, че ние го правил да е такова, а в социалните мрежи целта на тази публикация е да иронизира. „Понеже направихме един много интересен преход между ценностите и изборите – те са много общи, защото днес все по-често хората очакват да видят от своя кмет прозрачност, да видят достъпност, да видят свършена работа, да видят добрия пример.“, допълни той. Гостът разказа, че преди месец, когато се е прибирал от работа е видял в центъра на Враца да се прави ремонт, в града има нови улични стълбове с прекрасно осветление, но някои от тях са били зацапани. По думите му, той не е чакал да се обади на шефа на дружеството да ги изчисти, а е взел кърпа от кабинета си и ги е почистил сам. След това някой го е снимал и е направил коментар – „как не го е срам кмета, няма ли хора, на които да плаща“. Калин Каменов се чуди какво лошо има в това всеки един от нас да бъде пример и защо винаги някой трябва да ни върши работата за дребни и елементарни проблеми, които можем да разрешим сами. Според него, когато всеки един от нас е активен, тогава все повече ще бъдат хората, които ще казват „и ние можем да бъдем като японците, и ние можем да бъдем голям сплотен екип, който да си решава проблемите веднага“. Беновска се съгласи и изрази радост, че събеседникът й не се страхува да си изцапа ръцете, образно казано, за да свърши работата, която трябва да се свърши и не възприема себе си като господар на Враца.

Златната ябълка на властта във Враца
В тази връзка Беновска му подари традиционната българска червена ябълка с упованието и надеждата това да бъде здрава ябълка и да не изгние, използвайки алюзията от книгата „Портретът на Дориан Грей“. Тя му я хвърли и му пожела успех.
„Как спечелихте златната ябълка на властта във Враца“, попита Беновска и поясни, че го казва с добро отношение, защото според нея човек, за да направи нещо, трябва да има и възможности и оприличи позицията на кмет като министър-председател на Враца. Тя попита и с каква финансова и властова самостоятелност разполага той. Калин Каменов каза, че отговорът изисква задълбочен и сложен анализ, защото на този етап финансовата възможност е на база местните данъци и такси, които събира общината. На тази основа се формира приходната част в бюджета на общината. Беновска допълни, че и от бюджета на държавата също се отпускат средства. Калин Каменов заяви: „Казвам това, защото без подкрепата на държавата много трудно биха се случвали важните инфраструктурни проекти и обекти за Враца и региона. Без тях много трудно биха се привлекли инвеститори. Радостната новина за врачани е, че през последната година, година и половина благодарение на премиера Борисов, на министъра на икономиката г-н Караниколов успяхме да привлечем няколко ключови инвеститори, които строят своите заводи на повече от 220 дка., в който ще работят близо 3000 човека.“ и допълни, че това не се е случвало от времето, когато е строен „Химко“. Калин Каменов смята, че бъдещето на Враца е в сферата на новите технологии, на програмирането и на автомобилната индустрия и Враца се превръща в един от градовете на световната карта на автомобилната индустрия от град, който се е славил с това, че е център на химическата промишленост. Кметът заяви, че във Враца в момента се правят заводи в няколко сектора на автомобилостроенето и вече на много граждани, които са пътували до работа всеки ден, ще пътуват само до квартала, в който се намират новите заводи с нов екологичен градски транспорт. Калин Каменов обяви, че с данъците, които тези фирми ще плащат ще се повиши и приходната част в бюджета. Гостът каза, че тук е и въпросът за децентрализацията, която от доста време се коментира по отношение на общините, защото ако се даде възможност за частична децентрализация на общините, ще има по добра събираемост и повече възможности за инфраструктурни проекти.

В тази връзка водещата каза, че в някои градове, както и в София, е възникнал въпросът дали ще се увеличават данъците на старите коли, на имотите, друг вид данъци и попита госта си той какви намерения има. Калин Каменов заяви, че на този етап единствено е обсъждано повишаване на данъка на автомобилите с няколко стотинки, което ще даде възможност да се повиши приходната част в бюджета и да стимулира гражданите да оставят автомобилите си и да използват градския транспорт. „Враца вече има нов градски транспорт. От следващата година се очаква да имаме нови електробуси и тролейбуси.“, заяви кмета и сподели, че по време на предизборната кампания са поставени въпроси за нови паркоместа и паркинги за сметка на зелени зони, но това би превърнало града в огромен паркинг. Това би нарушило визията и зелената екосистема на Враца, смята Калин Каменов. Той каза, че тази мярка ще даде възможност когато се купуват стари автомобили, да се мисли.

Беновска попита госта си: „Кой е Калин – бащата на Калина. Вие имате дъщеричка, която носи Вашето име, нали?“ и допълни въпроса си – как е спечелил изборите и как ще се погрижи за своите връстници, за младите хора, за техните деца, за родителите на тези хора. За водещата това са най-важните въпроси, защото нацията застарява, младите търсят препитание навън, страхуват се да раждат деца, нямат надежда, че могат да ги обичат, възпитат и отгледат както подобава. Калин Каменов се съгласи и според него един политик първо трябва да се опитва да разсъждава като държавник, защото разликата между двамата е, че политиците мислят за следващия мандат, а държавниците мислят за следващото поколение. Той заяви, че с колегите се стараят да мислят като държавници, да планират образованието така, че то да бъде полезно на бизнеса, за да се развива той, образованието да е сигурен гарант за инвестицията в един град, за да може, когато един ученик завърши средно образование да не търси задължително образование в университет, а да знае, че има алтернатива – добре платена работа. Кметът каза, че ние учим висше образование, за да сме квалифицирани и да получаваме добри заплати. Той даде пример с държавниците в Германия, които разсъждават по друг начин. За тях не е важно да имат толкова университети, а добре подготвени професионални кадри. Затова в Германия е добре развита системата за дуално и професионално образование и дава възможност на младите хора да бъдат с професия още след завършване на 12 клас. Беновска каза, че това е една от любимите и важни теми за нея и ще го потърси да направят материал за дуалното образование във Враца.

Структурите на ГЕРБ
Водещата отбеляза, че гостът й е бил един от основателите на ГЕРБ и е бил на 23-24 години и го попита дали ще се появи в някой от ръководните органи, комисиите на управленческо за ГЕРБ ниво във връзка с това, че преди минути премиерът е обявил, че прави промени в кабинета и Деница Сачева заема мястото на Бисер Петков като министър на труда и социалната политика. „Аз имам на този етап достатъчно сериозна и важна работа като ангажимент в родния ми град Враца. Поел съм ангажимент към моите избиратели, към партията, която ме е излъчила, така че имам достатъчно отговорна работа, която трябва да свърша в моя град. Има време за напред, когато ръководството на партията прецени, че има нужда, аз съм бил винаги насреща да помагам, участвал съм в създаването на структурите на партията и за мен е важно тя да се развива.“, отговори Калин Каменов. На този етап за него е важно градовете да бъдат стабилизирани и да бъдат привлечени инвеститори. Според него без развиването на останалите градове, София ще продължава да се разраства.

Пожелание към Бойко Борисов
За финал Беновска попита госта си какво би искал да каже на неговия лидер Бойко Борисов с едно изречение, като пожелание или поощрение на дейността му или като критика. „Мога да му пожелая само да бъде здрав. Всичко останало той го знае, може го, сензитивен е, усеща всяка една ситуация, преценява я с половин поглед. Така че единственото, което му пожелавам е да бъде здрав и да има верни приятели.“, каза Калин Каменов. Водещата му подари мъдра книжка на един от патриарсите в политиката Ахмед Доган, която все още е актуална, независимо, че е правена преди повече от 20 години. От своя страна, Калин Каменов й подари поезията на Христо Ботев, защото той е свързан с Враца. Той не сподели кое му е любимото стихотворение от Ботев, но каза, че понякога чете неговите стихове заедно с дъщеря си. Неслучайно и на някои от блоковете във Враца има изписани някои от стиховете на Ботев, за да се виждат всеки ден. Така завърши разговорът между Калин Каменов и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по Канал 3 и Радио К2 на 1 декември 2019 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивайло Крачунов: Президентът с опит за репетиция за втори мандат, а Йончева замълча като скумрия пред Добрев

Ивайло Крачунов: Президентът с опит за репетиция за втори мандат, а Йончева замълча като скумрия пред Добрев

1 Декември 2019 | 18:34 | Агенция "Фокус"
София. Президентът с опит за репетиция за втори мандат, а Йончева замълча като скумрия пред Добрев. Това коментира Ивайло Крачунов, БЛИЦ, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“, съобщиха от екипа на предаването . Крачунов заяви позиции по следните теми:

Премиерът, президентът, опозицията
Беновска покани Крачунов в студиото с въпроса „Защо президентът подписа указа за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор?“. Крачунов отговори, че президентът не е имал друг ход, тъй като в конституцията е изрично записано, че след прегласуване на кандидата за главен прокурор и другите „двама големи“ в съдебната власт той е задължен да подпише указа или се преминава към процедура на импийчмънт. „Може би, се беше уплашил, че Гешев ще му пожелае да стане общински съветник. Разбираш метафората, която той приложи към една съдийка“ коментира Беновска. „Според мен президентът по-скоро искаше да акцентира върху собствената си персона и да направи репетиция за втори мандат като върне първоначално подписването на указа за г-н Иван Гешев за главен прокурор, но след това в крайна сметка успя да отиграе ситуацията и да излезе с достойнство и да го покани на разговор, и да излезе да обясни своето решение пред медиите“ коментира Крачунов.
Беновска попита журналиста дали Борисов е акцентирал върху собствената си персона при срещата си с Тръмп. Крачунов отговори, че според него премиерът Борисов е провел срещата си с американския президент Тръмп изключително достойно, коментирали са теми, които касаят българския народ и двустранните отношения. „Печеливша е една страна и това е нашата страна – България“ подчерта Крачунов.
„Опозицията Корнелия Нинова някак си изведнъж замълча. Г-н Борисов преди малко тръгна за Мадрид на климатичен форум и попита защо тя мълчи във връзка с вдигането на рейтинга на България според “Standard and Poor’s”, за икономическия растеж, за ниската безработица, за брутния вътрешен продукт. Какво правят в момента?“ попита Беновска. Крачунов отговори, че не само опозицията, но и много отделни хора са настроени негативно и в последните години се забелязва промяна в тенденцията. „Това прочуто българско съпричастие и трудолюбие започва като че ли да намалява. По същият начин е и въпросът с неблагодарността. В крайна сметка е добре да се признават добрите постижения на българското правителство, защото то работи за интересите на България, а не за своите собствени. Говорим как по много теми, включително и ти виждаш в ежедневието, хората не гледат толкова какво се прави, а какво не е направено и постоянно има една критика, която преминава в много злостни оценки“ коментира Крачунов. Журналистът сподели надеждата си с настъпването на коледно-новогодишните празници ситуацията да се промени и хората да погледнат по-позитивно на това какво имат и какво е направено, а не постоянно да се оплакват.

Цацаров и КПКОНПИ
„Трябва ли да приветстваме по тази логика изборът на Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ? Той е единствената кандидатура и е внесъл миналата седмица своята концепция и предстои до края на тази седмица да бъде гласувано“ попита Беновска. Крачунов смята, че Цацаров е изключително отговорен юрист, който притежава необходимите качества за ръководство на КПКОНПИ. „Според мен той ще продължи да спазва законността и реда начело на КПКОНПИ, която е една изключително важна структура в структурата на държавата“ коментира Крачунов.

Сваляне на имунитета на Елена Йончева
„Тази седмица прокуратурата поиска свалянето на евродепутатския имунитет на Елена Йончева – големият БСП борец, може би, в кавички, против корупцията. Дали, когато г-н Цацаров евентуално стане председател на КПКОНПИ той ще се занимае активно с Елена Йончева, както тя се занимаваше активно с него?“ попита Беновска. Крачунов отговори, че искането по отношение на Йончева за свалянето на нейния евродепутатски имунитет е било изпратено преди две седмици в Брюксел, но тромавите процедури са позволили това да бъде обявено едва преди няколко дни. „По-скоро е интересно в случая не толкова мълчанието на Корнелия Нинова по акцентите, а мълчанието на Елена Йончева, която преди да отиде в Европейския парламент, изля отровни реки срещу Делян Добрев, а след като фактите говореха в негова ползва, изведнъж замлъкна като скумрия. Интересно дали нейното мълчание сега ще продължи, или ще се опита да играе ролята на жертва, както много други подобни в нейната ситуация, които имат повдигнати обвинения“ подчерта Крачунов. Беновска припомни, че Делян Добрев гръмовно е победил в своя град и в своя регион, а е бил обвиняван, че изобщо не го искат. „По тези начин беше отговорено на критиките срещу него от страна на Елена Йончева и хората, които бяха в нейния кръг“ коментира Крачунов.

Стефан Данаилов
„Разделихме се с една епоха. Епоха на красотата. Стефан Данаилов“ сподели Беновска. „Бог да го прости. Това е един изключително достоен български актьор и политик, и човек. Аз бях написал един коментар в „БЛИЦ“. Бях го посветил на него. Призовах да му дадем цялата си подкрепа и обич, защото той е един човек, който никога не е работил за разделението на българското общество. Той е бил облагодетелстван навремето от комунистическата партия, но никога не се обърна срещу нея, както направиха много други хора след 10-ти ноември. Беше лоялен. Остана като министър един прагматичен човек, който не се възползва от властта и един пример за своите студенти, за българското общество. Единственото, което мога да кажа, е да се поклоним пред неговата светла памет!“ коментира Крачунов.

Пожелание към премиера Борисов
„Ти спомена Коледа, говорихме, че Бойко Борисов обявява промени в кабинета, отчита икономически напредък и финансов – ще се осмелиш ли да пожелаеш нещо на Бойко Борисов за края на годината? Символично и да бъде казано от името на български журналисти, ръководител на един от най-четените сайтове „БЛИЦ““ попита Беновска. Крачунов пожела на премиера да продължи да бъде все така активен и да отстоява интересите на България в национален и в международен план. „Той има много висока степен на енергия и е добре да запази темпото. Виждам как има много промени през годините в кабинетите. Той самият би казал, че се разделя с хората не само, срещу които има съмнения, но и с които не могат да отговорят на очакванията и не могат да бъдат на неговото темпо. Пожелавам му да има здраве, енергия и сила, за да бъде все така действен и все така да се отзовава на всяко едно събитие, на всяка една гореща точка“ пожела Крачунов.
Така завърши разговорът между Ивайло Крачунов и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ на 1-ви декември 2019 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Беновска пита: Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява България?

Беновска пита: Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява България?

1 Декември 2019 | 11:51 | Агенция "Фокус"
София. Беновска пита в неделя, 1 декември 2019 г. от 5 часа след обед по Канал 3: Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява България? Това съобщиха от екипа на предаването.

Политиката, глупако!

Отговарят:

17.00- 17.05 Коментар на Илиана Беновска

За: Разбрахме ли отговора ва въпроса : Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява България?
17.05 - 17.23 Калин Каменов, кмет на Враца, ГЕРБ

За: За премиера, президента, опозицията
17.27 – 17.37 Ивайло Крачунов, Блиц

За: За „кожата“ на правосъдието – кой се страхува от главните прокурори Гешев и Цацаров?
17.41 - 17.56 Ясен Тодоров, ексчлен на ВСС

За: Какво поиска САЩ от България и какво България поиска от САЩ?
17.59- 18.18 Петър Иванов , АТК

За: „Лоши“ ли са лекарите?
18. 18 - 18.35 проф. Николай Габровски, „Пирогов“

За: Борисов и Тръмп, България и САЩ?
18.35 - 18.55 Красимир Каракачанов, вицепремиер по отбраната и сигурността, ВМРО

Повторението гледайте по Канал 3 и слушайте по Радио К2 в неделя вечер от 23.15 часа. Пишете на benovskapita@gmail.com
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Илиана Беновска: Кое е по-важно в ценностите ни -Тръмп прие Борисов, Радев подписа Гешев, а Ламбо си отиде

Илиана Беновска: Кое е по-важно в ценностите ни -Тръмп прие Борисов, Радев подписа Гешев, а Ламбо си отиде

1 Декември 2019 | 11:48 | Агенция "Фокус"
София. Илиана Беновска: Кое е по-важно в ценностите ни -Тръмп прие Борисов, Радев подписа Гешев, а Ламбо си отиде? Чествахме 30 години от старта на демокрацията в България. Това каза в коментар за предаването "Беновска пита" по Канал 3, съобщиха от екипа на предаването.
Да – пътуваме и живеем в пазарна икономика, протестираме и правим избори, така наречените „социални мрежи“ са сцена на себе изява на всеки, ядем, пием и шофираме световни марки.
Но – не се ли изгубихме в много „пътища“ пред нас, в партийните „мазни“ борби за власт, в настояването да взимаме много пари , но малко и неквалифицирано да работим, сред фалшивите хейтърски профили, във вулгаризацията да „преведем“ историческата реч на Иван Вазов в „Под игото“ ?
Не „забравихме“ ли родния си език, не загубихме ли традиционната си българска ценностна система, не сме ли в морален разлом от езика на омразата?
Хайде, днес, да потъгуваме за Ламбо. Отиде си една поредната епоха на красота. Ето какво сподели той на 11 декември 2016 г. в „Беновска пита“:

Илиана Беновска: Кое трябва да ви сплоти вас, политиците и около каква ос на смисъла за България трябва да се случи това? Много разделителни линии си поставяте, кое ви събира?
Стефан Данаилов: Аз съм противник на разделителните линии, защото не се знае утре какво може да се случи и когато сме много крайни, на моменти гаднички, в отношенията? След това, аз не знам с какви очи трябва да се погледнем, за да правим нещо общо? Защото, ако ти прави впечатление, всички политици казват как трябва да има обединение на нацията, как трябва да сме единни, как това, как онова.
Илиана Беновска: Да, така е!
Стефан Данаилов: Да, така е, ама сега аз ще те плюя теб непрекъснато и след това ще ти кажа – слушай, хайде, да отидем на кино заедно!
Илиана Беновска: И да си държим ръцете ли?
Стефан Данаилов: Да си държим ръцете и да си ядем пуканките! Няма как да стане и това мисля, че е основната грешка на нашите политици, тъй като аз не се считам за такъв. Но, мисля, че един ден ще дойде време, ще дойде време. Виждаш какви са реакциите на обществото, колко все повече хората губят доверие в българските политици - дали е елит, дали не е елит - и това е много опасно, защото може да стане другата част, която съвсем да разтури държавата. И аз мисля, че едно от нещата, които може би ще ги укроти, е това. Сега, нека, да не бъде като опасност на трите милиона или двата милиона хора, които мислят другояче, но това мисля, че ги респектира, няма да се забрави лесно.
Илиана Беновска: Какво ще призовеш българите, каква е най-голямата им отговорност, която да знаят, че не могат да я възложат на управляващите, а трябва да я понесат самите те?
Стефан Данаилов: Виж какво, това е… стана истина, че кой каквото прави, за себе си го прави. Значи ние българите сме много интересни хора ...Но въпросът е, че ние все чакаме някой да ни помогне, да ни свърши работата и от това си патим, така е било цял живот. Все някой да ни помогне. Ето и сега, дали са американци, дали са руснаци, па Европа, на не знам си какво. Общо взето винаги сме били зависими. Аз не обичам да бъда зависим и в живота си - освен от моята съпруга Мария - не съм бил зависим от никой друг! И това, което пожелавам, е да не си задаваме този въпрос „защо?“, защото този въпрос „защо?“ ни води много проблеми. От това ставаме все по-подозрителни, а колкото един човек е по-подозрителен, толкова повече му пречи да мисли и да възприема света. Но, тъй като съм от оптимистите, аз вярвам, че дали с политици, дали без политици ще се случат хубави неща за България! Не може да бъде всичко лошо! Тази сутрин отварям телевизора, жестока катастрофа край Хитрино, викам си – ей, нещо се случва пак около Коледа.
Илиана Беновска: Дай да те цункам по челото за финал!
Стефан Данаилов: Цункай ме!
Илиана Беновска: И да кажа на твоите студенти за финал, да запомнят, че това е сигурно най-хубавата лекция, която са чували от теб! Да знаете, попаднали сте на Човека, с главно Ч!
Кое е по-важно в ценностите ни -Тръмп прие Борисов, Радев подписа Гешев, а Ламбо си отиде?
Аз съм Беновска. И питам.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протести в Киев преди срещата на
Протести в Киев преди срещата на "Нормандската четворка" 8 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.