НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:54


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Даниел Смилов, политолог: Не мисля, че Доналд Тръмп ще бъде пречка за Кристалина Георгиева

Даниел Смилов, политолог: Не мисля, че Доналд Тръмп ще бъде пречка за Кристалина Георгиева

9 Август 2019 | 16:37 | Агенция "Фокус"
София. Засега не виждам защо Доналд Тръмп по някакъв начин би спрял Кристалина Георгиева по пътя й към длъжността управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ). Това каза политологът Даниел Смилов в интервю за Агенция “Фокус“ по повод кандидатурата на Кристалина Георгиева за директор на МВФ. Той определи като чудесна, но не изненадваща новината за кандидатурата на Георгиева. „Самата Кристалина Георгиева е човек, доказал своите качества. Тя беше включена в избора на много важни политически позиции през последните години. Така че не е кой знае каква изненада, че беше номинирана да оглави МВФ“, обясни той. „Още повече, че Конвенцията все пак: докато Световната банка се оглавява от американци, МВФ да бъде кандидатура, излъчена от ЕС. Така че това работи в нейна полза“, коментира още Смилов.
Теодора ПАВЛОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Русия подкрепя кандидатурата на Кристалина Георгиева

ТАСС: Русия подкрепя кандидатурата на Кристалина Георгиева

6 Август 2019 | 16:52 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия ще подкрепи кандидатурата на представителя на България Кристалина Георгиева за длъжността управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ). Това се казва в съобщение на уебсайта на Министерството на финансите на Руската федерация, цитирано от TACC.
"Русия има положително отношение към номинирането на кандидатурата на Кристалина Георгиева и ще бъде готова да я подкрепи по време на предстоящия вот", се казва в съобщението.
На 2 август 2019 г. Европейският съюз реши да предложи Георгиева за поста шеф на МВФ. За първи път в 75-годишната история на Фонда той може да бъде ръководен от представител на държава, чиято икономика принадлежи към „развиващите се пазари“, заяви финансовото министерство.
Георгиева вероятно ще спечели вота, тъй като страните от ЕС имат 44% от гласовете на МВФ, за да получи повече от 50% от гласовете, кандидатът от България трябва да събере подкрепата само на няколко държави.
"Кандидатурата на Георгиева изглежда е правилният избор. Госпожа Георгиева е блестящ дипломат, всестранно обучен икономист, компетентен високопрофесионален финансист. В ситуацията на засилващ се протекционизъм в световната икономика нейният опит в решаването на проблеми на развитието ще бъде полезен както никога досега", посочват от руското ведомство.
Както бе съобщено през юли 2019 г., Кристин Лагард временно престава да изпълнява функциите на управляващ директор на МВФ във връзка с издигането на нейната кандидатура за поста на ръководител на Европейската централна банка (ЕЦБ). На този пост тя трябва да замени италианеца Марио Драги на 1 ноември.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Германия очаква Кристалина Георгиева да поеме ръководството на МВФ

Reuters: Германия очаква Кристалина Георгиева да поеме ръководството на МВФ

5 Август 2019 | 14:14 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германия е оптимистично настроена по отношение на назначаването на Кристалина Георгиева на поста директор на Международния валутен фонд (МВФ). Това подчерта говорител на Министерството на финансите на ФРГ, предава Reuters.
„Правителствата на страните от Европейския съюз избраха 65-годишната Георгиева като кандидат на Блока да ръководи МВФ след повече от 12 часа разговори в петък. Повечето държави от ЕС подкрепиха Георгиева, въпреки че нейната кандидатура ще наложи промяна в правилата на МВФ, която изисква управляващият директор да е по-млад от 65 години при назначаването му. Германия не очаква възрастта на Георгиева да застане на пътя й да стане ръководител на МВФ“, заяви говорителят на германското финансово министерство.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
 Старозагорецът Даниел Ладжев – отличник и вицешампион по таекуон-до 17 септември 2019 г.
Старозагорецът Даниел Ладжев – отличник и вицешампион по таекуон-до 17 септемвр...

ВИДЕО
Кмет на годината 2019
Кмет на годината 2019
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.