НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:44


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Сръбският военен министър: Нито една армия не може да раздели Сърбия от босненската Република Сръбска

Сръбският военен министър: Нито една армия не може да раздели Сърбия от босненската Република Сръбска

12 Юни 2019 | 19:02 | Агенция "Фокус"
Белград. „Нито една армия не може да раздели Сърбия от босненската Република Сръбска“, заяви сръбският министър на отбраната Александър Вулин в административни център на босненския ентитет – Баня Лука, след като се срещна с представителя на региона в Президиума на Босна и Херцеговина (БиХ) Милорад Додик, предава опозиционният сръбски телевизионен канал N1.
След срещата Вулин заяви пред РТРС, че двамата са обсъдили състоянието на сигурността в страната и мигрантската криза. Той добави, че приветства решението на Додик да отхвърли искането за разполагане на босненските въоръжени сили на източната граница на Босна със Сърбия и Черна гора, в опит за по-нататъшен контрол на притока на мигранти.
Нито една армия не може да раздели Република Сръбска и Сърбия, отбеляза той.
Тристранния Президиум на БиХ проведе спешно заседание с една единствена тема в дневния ред – мигрантската криза в северозападния регион на страната, където мигрантите се събират, за да преминат границата с Хърватия и съответно да влязат в ЕС.
Сесията бе насрочена по искане на хърватския член на босненското президентство Желко Комшич, който предложи разполагането на босненските въоръжени сили на източните граници, за да се предотврати по-нататъшният приток на нелегални мигранти.
Додик отхвърли това предложение, като каза, че това не е компетентност на армията.
Той също така отхвърли предложението за разполагане на европейската агенция за гранична и брегова охрана, Frontex, като подчерта, че това ще направи границата с Хърватия още по-твърда.
Сръбският министър и представители на сръбското звено, участвали в битките в Косаре, Косово, присъстваха на филмовата прожекция във вторник вечерта под надслов „Военни истории от Косара“, описваща битката на югославско-албанската граница през 1999 година.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Милорад Додик: С НАТО точно като Сърбия, бошняците възпрепятстват сърбите да имат легитимни представители във властта

Милорад Додик: С НАТО точно като Сърбия, бошняците възпрепятстват сърбите да имат легитимни представители във властта

30 Май 2019 | 11:15 | Агенция "Фокус"
Сараево. На срещата на лидерите на Съюза на независимите социалдемократи (СНСД) и Партията на демократическото действие (ПДД) (най-големите партии на сърбите и бошняците в БиХ) не беше постигнато споразумение за формиране на власт на ниво Босна и Херцеговина (БиХ) Бакир Изетбегович отново е поставил условие страната да върви към интеграция в НАТО, което Милорад Додик е отказал, пише електронното издание на белградския ежедневник „Вечерне новости“.
Иначе председателстващият Президиума на БиХ Милорад Додик е предупредил, че е налице пълен застой в процеса на взимане на решения на законодателно и изпълнително равнище в БиХ и че съдебната система е попаднала в една от най-тежките си кризи.
Той повтори, че сърбите са били възпрепятствани да имат легитимни представители в сегашния Съвет на министрите, но „там има хора, които работят за своите интереси и наставници, а не за сръбския народ“.
„Някои иска да отнеме легитимното представителство на сърбите, а този някой е бошняшкият политически елит около ПДД, който измисля истории по различни въпроси, какъвто е случаят с НАТО“, заяви Додик.
Той посочи, че партията и политическата група, която води, са готови незабавно да завършат конституирането на властите на ниво БиХ, но без никакви условия и да се справят с всички въпроси в БиХ, а също и с въпроса за НАТО. Додик също така подчерта, че е необходима нова структура на правителството в БиХ за сътрудничество с НАТО, но за сътрудничество, каквото има и Сърбия.
„Ще намерим начин, по който да развием сътрудничеството с НАТО, каквото има днес Сърбия и сме готови да следваме това сътрудничество, каквото има Сърбия“, повтори Додик.
Той каза, че е благодарен на ЕС и ЕК за тяхната отдадена работа по пътя на БиХ към ЕС, но шансовете са пропуснати.
„Това беше ясна позиция на ЕК за решаване на въпроса за формирането на властта на всички нива, но нищо не се случи“, отбеляза лидерът на босненските сърби и подчерта, че апатичната ситуация в БиХ е създадена, защото на първо място босненската политика иска да попречи на сърбите и РС да се представят легитимно на ниво БиХ, макар че Република Сръбска веднага след изборите е формирала стабилно правителство, което е започнало да изпълнява всички свои задължения.
Додик отново подчерта, че Съвета на министрите трябва да се върне към функцията на помощен орган на Президиума на БиХ, както е предвидено в Конституцията.
„Това би било легитимно и законно. Всичко друго се прави на базата на изманипулиран компромис, който е търсен и наложен от международната общност и сега виждаме как изглежда той“, обясни председателят на СНСД.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sarajevo Times: Сърбите и хърватите в съгласие блокират работата на Съвета на министрите на БиХ

Sarajevo Times: Сърбите и хърватите в съгласие блокират работата на Съвета на министрите на БиХ

23 Май 2019 | 09:29 | Агенция "Фокус"
Сараево. Министрите от Хърватския народен съюз (ХДС) не присъстваха на сесията на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина (БиХ), в резултат от което тя бе отменена, пише електронното издание Sarajevo Times.
Председателят на Съвета на министрите Денис Звиздич насрочи заседание на правителството в сряда, но министрите от ХДС отказаха да присъстват.
По този повод министърът на сигурността на страната Драган Мектич обвини ХДС и партията, представляваща босненските сърби, „Съюза на независимите социалдемократи“ (СНСД), че блокират работата на институцията и не работят в интерес на гражданите на БиХ.
„Те го правят, за да блокират работата на Съвета на министрите на БиХ“, обясни политикът.
Той посочи, че основната индикация за това е анонсът на Милорад Додик, представителят на босненските сърби в тристранния Президиум на БиХ и лидер на СНСД, че хърватските министри няма да се появят на заседанието.
„Това се случи и на практика“, констатира Мектич, като добави: „За мен това е класическо споразумение между СНСД и ХДС БиХ“.
Изданието отбелязва, че Съветът на министрите на страната не е провеждал редовно заседание от 4 април заради бойкота на министрите на финансите, правосъдието и отбраната Виекослав Беванда Йосип Грубеша и Марина Пендеш, всичките от ХДС.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): Хърватският член на Тристранното председателство на Босна и Херцеговина запалши с процес Милорад Додик

„Нова Македония“ (Македония): Хърватският член на Тристранното председателство на Босна и Херцеговина запалши с процес Милорад Додик

20 Май 2019 | 08:16 | Агенция "Фокус"
Сараево. Представителят на хърватската общност в Председателството на Босна и Херцеговина Желко Комшич ще подаде жалба срещу сръбския си колега Милорад Додик заради твърдението, че част от военните на страната трябва да бъдат облечени в униформи на бившата армия на Република Сръбска, съобщава електронното издание на първия вестник в югозападната ни съседка – „Нова Македония“.
Според Комшич, който е и председател на „Демократическия фронт“, действията на Додик дават основание за повдигането на обвинения срещу него. Като примери Комшич приведе информация за съставяне на карти на Велика Сърбия, за желание за заличаване на границите между Босна и Херцеговина и Сърбия, което пряко застрашава териториалната цялост и суверенитет на страната и нарушава Конституцията й.
Последното изявление на Додик е във връзка с отбелязването на годишнината на Трети пехотен полк на Въоръжените сили и на Деня на армията на Република Сръбска. По този повод Додик заяви, че решението за премахване на Въоръжените сили на Република Сръбска, взето под натиска на международната общност, е погрешно и като компенсация следва Трети пехотен полк да отбележи годишнината, като бъде облечен в униформи на бившата армия на Република Сръбска.
В отговор Комшич подчерта, че изявлението на Додик е нарушение на Закона за службата във ВС на Босна и Херцеговина, а отегчаващо обстоятелство е, че то е направено от човек на държавна длъжност.
В отговор Додик отбеляза, че премахването на армията на Република Сръбска и определянето на квота за нея от не повече от 9,6 хил. войници е голяма грешка. „Сръбската и хърватската страна не се интересуват от участие в армията. Остават празни места за попълване и има натиск да се приемат бошняци. Това е нов проблем, защото това не е армия от бошняци, а съвместни въоръжени сили. Затова и недоразуменията ще продължат“, предупреди Додик.
Сръбският член на председателството на Босна и Херцеговина обърна внимание на поведението на международната общност, която реагира на превъоръжаването на полицията на Република Сръбска, въпреки че полицията в кантон Сараево в същото време е закупила много повече оръжия.
Милорад Додик обяви, че през следващата година Денят на армията на Република Сръбска ще бъде отбелязан с разполагането на войници в униформи на армията на страната.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sarajevo Times: След като Додик поиска пехотата на Република Сръбска да носи униформи от войната в Босна, посолството на САЩ предупреди, че това застрашава стабилността на страната

Sarajevo Times: След като Додик поиска пехотата на Република Сръбска да носи униформи от войната в Босна, посолството на САЩ предупреди, че това застрашава стабилността на страната

16 Май 2019 | 09:48 | Агенция "Фокус"
Сараево. Да се изисква от членовете на въоръжените сили на Босна и Херцеговина (БиХ) или някой друг да действа в противоречие с правните разпоредби е неетично и неприемливо. Отговорните институции трябва да реагират по подходящ начин, заявиха в реакция на посолството на Съединените американски щати в БиХ, предава електронното издание Sarajevo Times.
Изявлението идва във вризка с искането на председателя на Президиума на БиХ Милорад Додик към членовете на Трети пехотен полк на въоръжените сили на Република Сръбска (РС) да носят униформи на бившата „Армия на Република Сръбска“ на следващото отбелязване на „Деня на Армията“, което предизвика силни реакции сред обществото в БиХ.
След сигнала на ФЕНА, Службата за връзки с обществеността на дипломатическото представителство на САЩ припомни, че Законът за отбраната на Босна и Херцеговина от 2005 г. ясно определя задълженията, отговорностите и поведението на членовете на въоръжените сили на БиХ.
„Публичното отричане на един от ключовите стълбове на мира и сигурността в БиХ подкопава стабилността на цялата страна. Такава реторика и призиви за подобни действия са безотговорни и опасни и не помагат на БиХ да постигне поставените цели - европейската интеграция“, заявиха от посолството на САЩ.
От там подчертават, че Съединените щати остават ангажирани с опазването на мира и стабилността в Босна и Херцеговина, както и с продължаването на професионалното, продуктивно и положително сътрудничество с въоръжените сили на БиХ.

Превод и редакция: Иван Христов


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министърът на сигурността на БиХ: Време е да свалим тези боклуци от власт със сила

Министърът на сигурността на БиХ: Време е да свалим тези боклуци от власт със сила

14 Май 2019 | 11:54 | Агенция "Фокус"
Сараево. Министърът на сигурността на Босна и Херцеговина (БиХ) Драган Мектич призова гражданите на страната да свалят правителството от власт, предава електронното издание Sarajevo Times.
Мектич написа в своя „Туитър“ : „Скъпи хора, крайно време е да изметем тези боклуци от власт със сила. Ако искаме по-добро бъдеще за нас и нашите деца, това е единственият начин“.
В предишната си публикация Мектич написа: „Революцията е разрешението“.
Етнонационалните политически партии, които са на власт в Босна и Херцеговина през последните няколко месеца, предизвикват силно напрежение в страната, отбелязва медията.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Русия разкритикува работата на представителя на ООН за Босна и Херцеговина

ТАСС: Русия разкритикува работата на представителя на ООН за Босна и Херцеговина

9 Май 2019 | 07:14 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Изпълняващият длъжността постоянен представител на Русия при ООН Дмитрий Полянски обвини върховния представител на ООН за Босна и Херцеговина (БиХ) Валентин Инцко, че представя пристрастни доклади, предава ТАСС.
„Пристрастието на Валентин Инцко към темата за европейската и трансатлантическата интеграция на БиХ вече стана несъответстваща на мандата на върховен представител и то е в ущърб на неговите непосредствени задължения за реализация на плана „пет плюс два“, заяви Полянски на заседание на СС на ООН. „Като резултат, през последните години няма придвижване по този въпроси и немалките ресурси по издържането на апарата на върховния представител фактически се изразходват напразно“.
Полняски изрази увереност, че „времето на днешния протекторат над БиХ е изтекло безвъзвратно и апратът на върховния представител с неговите извънредни „бонски пълномощия“ е станал бреме за бъдещото демократическо развитие на тази страна“.
Той посочи, че гарантираното от Дейтънския договор равноправие в последно време често е подложено на атаки. „Но Инцко упорито не признава това, като само на кратко и без критики споменава най-одиозните примери на подкопаване на равноправието. Включително анонсираната от бошняците идея да се оспори в Конституционния съд на БиХ името на „Република Сръбска“ (РС), което е част от дейтънската терминология, както и тяхното нежелание да се разберат с босненските хървати по въпроса за допълването на Закона на БиХ „За изборите“ и по-конкретно частите му, които биха предоставили достатъчно гаранции за утвърждаване на висши ръководни длъжности само на легитимни представители на всеки от трите държавнообразуващи народа на БиХ.
„За пореден път констатираме със съжаление, че членовете на СС на ООН имаха само няколко дни за изучаване на доклада на върховния представител преди обсъждането му в Съвета“, добави руският дипломат. „Искаше ни се да имаме повече време да се запознаем с него“.

Изказването на представителя на ООН

В своето изказване пред членовете на СС, Инцко, действително, отдели голямо внимание на интеграцията на БиХ в ЕС. „През последните шест месеца видяхме позитивен политически консенсус по въпроса за интеграцията на БиХ в Европейския съюз“, отбеляза той. „В резултат от това завърши работата на Съвета на министрите на страната над допълнителните отговори на въпросника на Европейската комисия през февруари, както и това, че през март неговият председател Милорад Додик лични представи отговорите в Брюксел“.
Той също така заяви, че счита за свой дълг да предупреди Съвета за „негативните последствия от сепаратистките заявления на представители на РС“. „Той (Додик) заяви, че ако Косово стане член на ООН, РС ще обяви независимост, илюстрирайки своите думи с карта на Сърбия с включена в нея Република Сръбска и част от Черна гора“, заяви Инцко. По-рано Додик предвиди, че през следващото десетилетие ще дойде времето, когато сърбите, живеещи разделно в Сърбия и Република Сръбска, ще се обединят в една държава и увери, че никога няма да позволи „да се създаде граница на НАТО по река Дрина“ (границата м/у БиХ и Сърбия)“.

Дейтънския мирен договор (Общо рамково споразумение за мир в БиХ) – е договор за примирие, разделяне на враждуващите страни и обособяване на територии, с който бе сложен край на гражданската война в БиХ, продължила от 1992 до 1995 година. Той е съгласуван на 21 ноември 1995 година във военната база на САЩ в Дейтън (щата Охайо) и е подписан на 14 декември 1995 година в Париж от лидера на босненските мюсюлмани Алия Изетбехгович, президента на Сърбия Слободан Милошевич и президента на Хърватия Франьо Туджман. В основата му са 11 приложения. Най-важните се отнасят до въпросите за териториалното и държавното устройство на БиХ, прилагането на мирния договор, който предвижда разпоредби относно създаването на длъжността върховен представител, както и военни аспекти на разрешаването на етническия конфликт.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sarajevo Times: Адмирал Фого предупреди БиХ, че е крайно време да предаде годишната държавна програма за НАТО

Sarajevo Times: Адмирал Фого предупреди БиХ, че е крайно време да предаде годишната държавна програма за НАТО

8 Май 2019 | 04:59 | Агенция "Фокус"
Сараево. Адмирал Джеймс Фого, командващ Обединеното командване на съюзните сили в Неапол, се е срещнал с членовете на президиума на Босна и Херцеговина (БиХ) Желко Комшич (представител на хърватите) и Шефик Джаферович (мюсюлманите) и им е казал, че вече е крайно време БиХ да предаде Годишната държавна програма за Алианса, предава електронното издание Sarajevo Times.
Комшич и Джаферович са запознали Фого с аспирациите и изпълнението на условията за евроатлантическата интеграция на страната, която еднакво иска да попадне в ЕС и НАТО, като са посочили, че отхвърлянето на тази потока не води до стабилност и сигурност в БиХ.
Те са благодарили за решаващата роля на НАТО в спирането на войната в страната през 90-те, установяването на мира и реформирането на отбранителния сектор на държавата.
Те посочиха, че представянето на Годишната държавна програма (АНП) за спазване на законите, приети в областта на отбраната е въпрос за върховенството на закона.
Адмирал Фого смята, че е време за БиХ да предаде АНП и според него неговото отлагане е голям риск да се създаде „лош образ“ пред банкерите от Европейската банка за регионално развитие (ЕБРВ), които ще пристигнат в Сараево тази седмица като част от Третата среща на ЕБРВ. Той подчерта, че властите на БиХ сами изготвят годишната си държавна програма и имат пълен контрол върху нейното съдържание.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хойт Брайън Йи: БиХ е заробена държава, управлявана от клептократи

Хойт Брайън Йи: БиХ е заробена държава, управлявана от клептократи

30 Април 2019 | 10:47 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. На конференция, посветена на нерешените въпроси в Босна и Херцеговина (БиХ) във Вашингтон, организирана от Международния републикански институт, един от лекторите беше дългогодишният американски дипломат Хойт Брайън Йи, пише сараевският ежедневник Dnevni Avaz.
Той каза, че нещата в БиХ не са толкова сложни, колкото често се показват и че е време за сериозни реформи, защото ако това не се случи, нещата ще продължат да се влошават.
„БиХ е заробена държава. Знаем, че има клептокрация, която е начело на страната и тя е главното препятствие.Така че, като цяло, има две решения, анализът е по-лесен от самите решения, но и двете са доста лесни“, заяви той.
Йи обясни, че има два начина за решаване на проблемите:
„Можете да се справите с начините, по които клептократите улавят държавата и я държат за заложник, или можете да убедите клептократите да спрат да правят това, което правят, което поне предполага някаква форма на конституционна реформа поне в първия случай, има аспекти на конституционната реформа, които не са толкова трудни, ако зад тях има консенсус или поне достатъчно критична маса в подкрепа на съгласието, например, че е неприемливо в Мостар да няма избор от 2008 г. насам. Как е възможно страната, която се стреми към членство в ЕС, в сърцето на Европа, да не дава право на гласуване на своите граждани в, ако не бъркам, петия по големина град. И това не се случва, защото това е толкова сложен проблем, а защото лидерите на политическите партии, а знам кои са те, умишлено пречат на решението“, заяви Хойт Йи.
„Има аспекти на Дейтън или на политическа рамка, които могат да се променят, ако наистина сме сериозни. Алтернативата, в случай, че все пак не може да се постигне консенсус, би била поне да се опитаме да поставим на мястото им тези хора, които се опитват да отрекат държавата и да лишат гражданите й от това, което са заслужили“, добави той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sarajevo Times: Драган Чович е преизбран като председател на Хърватския демократичен съюз на БиХ

Sarajevo Times: Драган Чович е преизбран като председател на Хърватския демократичен съюз на БиХ

29 Април 2019 | 11:32 | Агенция "Фокус"
Сараево. Настоящият председател на Хърватския демократичен съюз на Босна и Херцеговина (HDZ BiH) е преизбран начело на партията на 13-ия конгрес на фракцията в Мостар, пише електронното издание Sarajevo Times.
Чович спечели с 481 гласа от 486 възможни.
Той е роден на 20 август 1956 година и е босненски хърватин. Служил е в тристранния Президиум на БиХ от 2014 година до 2018 година, но губи от Драган Комшич на изборите през миналата година.
През 1994 г. Чович се присъединява към Хърватския демократичен съюз на Босна и Херцеговина (ХДС). Две години по-късно става член на кантоналния комитет на ХДС. През 1997 г. става председател на градския комитет на ХДС в Мостар.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Босненските сърби гласуваха за създаване на резервна полицейска част, която се възприема като заплаха от мюсюлманите

Reuters: Босненските сърби гласуваха за създаване на резервна полицейска част, която се възприема като заплаха от мюсюлманите

19 Април 2019 | 02:06 | Агенция "Фокус"
Баня Лука. Парламентът на босненските сърби гласува в четвъртък за създаване на резервни полицейски сили, което се разглежда като заплаха за сигурността от босненските мюсюлмани, живеещи в автономната Република Сръбска в Босна и Херцеговина (БиХ), предава Reuters.
След междуетническите войни през 90-те, обяснява британската агенция, БиХ бе разделена на два автономни региона – Република Сръбска (РС) и бошняшко-хърватската Федерация Босна и Херцеговина (ФБиХ). Двата региона имат свои собствени полицейски сили, като същевременно споделят обща армия.
Министърът на вътрешните работи на РС Драган Лукач заяви, че допълнителната резервна полиция е необходима, за да помогне за справяне със заплахите за сигурността, предизвикани от пристигането на мигранти или лошото време.
Но босненците, живеещи като малцинство в сръбския регион, заявиха, че предложението е върнало спомените за сръбските резервни полицейски сили, които те обвиняват за нападения срещу цивилни в началото на войната през 1992-95 година. Над 100 000 души бяха убити в конфликта, а лидерите на сърбите бяха осъдени за геноцид, припомня медията.
РС има полиция, която наброява 7 хиляди души, включително 350 бошняци.
Регионалният парламент прие законопроекта за създаване на новата резервна сила с гласовете на 51 народни представители срещу само 2 „против“ от общо 83 депутати в законодателния орган.
По думите на вътрешния министър, новата полицейска част ще бъде 20% от размера на съществуващата, а набирането на служители ще започне догодина с обучаването на 200 души.
Миналата година полицията в региона закупи 2500 автомата, което предизвика критики от западните дипломати, че силите стават непропорционално тежко въоръжени.
Съгласно приетото законодателство, полицейските служители ще имат право да арестуват хора без заповед на прокурор или съд, както се изисква сега. „По този начин полицията се намесва в правомощията на съдебните институции”, каза адвокатът Александър Джокич.
Един Рамич, депутат, който ръководи малък босненски блок в парламента на РС, заяви, че законът нарушава Конституцията на държавата, европейската конвенция за правата на човека и наказателното право, осигуряващи защита на самоличността на полицейските информатори или агенти под прикритие.
Рамич заяви, че неговата фракция може да се опита да оспори закона в парламента след тримесечно обществено обсъждане.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Голос Ислама“ (Русия): Сърбите си играят с огъня на Балканите

„Голос Ислама“ (Русия): Сърбите си играят с огъня на Балканите

12 Април 2019 | 07:07 | Агенция "Фокус"
Сараево. Ескалацията на междуетническото напрежение в Босна и Херцеговина (БиХ), чиято военна фаза бе замразена с подписването на Дейтънския мирен договор, отново започва да засяга въпросите на мира и войната, която може да избухне във всеки един момент в този регион, коментира руското електронно издание „Голос Ислама“ в материал, представен без редакторска намеса.
Конкретно, Милорад Додик, фактическият владетел на т.нар. Република Сръбска (РС), който я представлява в колективното президентство на БиХ, обяви плановете за създаване на резервен състав на полицията на РС. Трябва да е ясно, че тази т.нар. полиция фактически е легално прикритие за създаване на въоръжени сили на федералната единица, което, според условията на Дейтънския мирен договор, не е позвеолено и чиято численост трябва да бъде ограничена,. Създаването на резервен състав на тази „полиция“ не нарушава директно тези ограничения, тъй като тъй като нейните членове няма да бъдат нейни действащи служители. При това те ще бъдат готови за незабавно въвеждане в действие при необходимост, което в условията на БиХ може да бъде само война, за която за тях ще бъдат запазени съответстващото въоръжение и екипировка.
Но открито въоръжаващият своето парадържавно формирование Додик се опитва да прехвърли отговорността от болната глава на здравата. Преди броени дни той заяви, че ръководството на водещата общонационална организация на мюсюлманите-бощняци – Партията на демократическото действие (ПДД), е започнало да съставя списъци на мюсюлмани, участвали в миналата война, с тяхната спецификация по родове войски, военни професии, фронтове, на които са воювали и т.н. Ръководството на партията в лицето на нейния лидер Бакир Изетбегович и представителя на бошняците в Президиума на БиХ Шафик Джаферович нарече тези заявления „абсолютна безсмислица“, целяща да демонизира мюсюлманите в стила на пропагандата на Милошевич и оправдание за агресивните действия и планове на самия Додик.
А той дори не ги крие – наскоро в интервю пред сръбската медия „Еспресо“ той представи карта на „новата сръбска държава“, включваща в себе си освен международно признатата територия на Сърбия, територията на РС от БиХ, част от Черна гора и Косово.
По същество, Додик продължава делото на своите предшественици в строителството на „Велика Сърбия“, осъдени за военни престъпления от Хагския трибунал: Слободан Милошевич, Радован Караджич и Ратко Младич. Наистина, получавайки удар в лицето в миналата война, адептите на „Велика Сърбия 2.0“ съществено са намалили своите апетити – сега те не претендират за цялата Черна гора и Косово и се „задоволяват“ само с техните населени от сърби части, а освен това не са заинтересовани в парче от Хърватия, която бе очистена от сръбската окупация в резултат от операция „Буря“ през 1995 година.
Напротив, в момента великосърбите се опитват активно и небезуспешно да привлекат към своите нови авантюри в БиХ именно хърватите. Показателна в този смисъл бе визитата във вторник на икономическото изложение в Мостар, организирано от Драган Чович (лидер на босненските хървати – бел. прев.), който се обявява за отделяне на хърватската част от Федерация БиХ по примера на РС, не само на Додик, но и на президента на съседна Сърбия Александър Вучич – като босненските национални лидери игнорираха това събиране.
Във връзка с това си струва да припомним неотдавнашния скандал, дължащ се на провала на хърватските разузнавателни служби, които проведоха мащабна кампания за набиране на мюсюлмани в БиХ, за да ги представят като „ислямски терористи“ и Босна като център на такива елементи в Европа.
Всички тези събития се нареждат в една редица, която е възможно да се превърне във фронтова линия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sarajewo Times (Босна и Херцеговина) : Новото тричленно председателство и провело само една сесия след изборите

Sarajewo Times (Босна и Херцеговина) : Новото тричленно председателство и провело само една сесия след изборите

11 Април 2019 | 11:32 | Агенция "Фокус"
Сараево. Действащото председателство на Босна и Херцеговина (БиХ) в лицето на Милорад Додик, Шефик Джаферович и Желко Комшич е провела само една редовна сесия от края на мандата на предишното председателство на 20 ноември миналата година. Сесията се е провела на 12 декември, което означава, че е първата и последната сесия, пише босненското англоезично издание Sarajevo Times.
Като отговорен за подобна ситуация, член на председателството на БиХ, Шефик Джаферович, определи президента Милорад Додик.
„Председателството на БиХ не е провело редовна сесия от декември миналата година, въпреки че сесиите обикновено се провеждат на всеки 14 дни, като десетки материали очакват решението на председателството. Въпреки че Додик трябва да го направи, той не е насрочил специална сесия по моята конкретна молба, с искане председателството да заеме официална позиция относно продължаването на строителството на моста Пелиешац и да изготви становище относно информацията за вербуването на граждани на БиХ от Хърватската агенция за сигурност и разузнаване и да се разгледат възможни дипломатически мерки ”, подчерта Джаферович.
Додик, от друга страна, твърди, че не вижда причината председателството да проведе среща по друг въпрос, докато не бъде решен въпросът за мандата на Съвета на министрите на БиХ.
„Важно е само другите двама членове на председателството да се споразумеят да проведат сесията и да я завършат. Не е необходимо да се насрочва заседание, на което те няма да вземат решение по въпроса. Когато сме съгласни и когато искат да решат, мога да организирам сесия всеки избран от тях ден ”, каза наскоро Додик.
Председателството на БиХ проведе само две извънредни заседания на 18 декември и на 8 март тази година. Първата беше за уволнението на много посланици на БиХ, а другата поиска информация от Министерството на сигурността на Босна и Херцеговина относно твърденията за дейността на Агенцията за сигурност на Република Хърватия и на хърватското генерално консулство в Босна и Херцеговина.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sarajevo Times: Хърватският президент търси континюитет на политиката за изграждане на национално единство с хърватите в БиХ, какъвто е заветът на Франьо Туджман

Sarajevo Times: Хърватският президент търси континюитет на политиката за изграждане на национално единство с хърватите в БиХ, какъвто е заветът на Франьо Туджман

27 Март 2019 | 09:12 | Агенция "Фокус"
Загреб. Хърватите са най-старият съставен народ в Босна и Херцеговина (БиХ) и един от стълбовете на съвременната хърватска държава, заяви президентът на страната Колинда Грабар-Китарович на Деня на отворените врати на хървати от Босна и Херцеговина в нейния кабинет, пише електронното издание Sarajevo Times.
„Вие не сте гости, новодошли или етническо малцинство в БиХ, а най-старият й съставен народ, който не иска нищо повече от мир и равенство с другите два в общата ви родина БиХ“, каза държавният глава, като добави, че БиХ не е държава на един, а на три съставни народа, което е „факт в БиХ от десетилетия и векове“.
Това „гарантира вашите конституционни права и ние имаме задължението да защитаваме, тълкуваме и насърчаваме този факт“, посочи Грабар-Китарович. „Това е прагът на вашата конституция и равенство и няма отстъпление от този праг. Заедно с вас на този праг стои Хърватия“.
Президентът заяви, че хърватите в БиХ имат право да избират политически представители, които „законно да ги представляват на всички нива на управлението“, както и правото на етнически, културни, образователни и медийни институции и правото на равнопоставено използване на хърватски език. Като настояват за тези права, хърватите не искат „нищо повече от другите“ и това е най-добрият начин да се запази БиХ като държава и по този начин европейските ценности се вграждат в тази държава, добави тя.
Тя каза още, че босненските хървати, заедно с техните „приятели и патриоти в Хърватия“ и емигрантите, „са един от стълбовете на съвременната хърватска държава и нашата победа във Хърватската война за независимост“.
Президентът каза, че срещата й с хървати от БиХ е „израз на континюитета на политиката за изграждане на национално единство“, според завета на първия хърватски президент Франьо Туджман. „Не само вие, хърватите, които живеят в БиХ като своя родина, но и хърватите, които са емигрирали от БиХ, както и емигрирали от Хърватия, са част от неделимото хърватско цяло“.
Тя призова за създаването на механизми за свързване на хърватите в Хърватия, Босна и Херцеговина и в чужбина, така че да е възможно всички „национални ресурси да се използват за демографско обновление и оцеляване в нашите родни страни, стимулиране на нашата икономика и политическо и културно признание в света”.
Грабар-Китарович настоя за по-интензивни преговори за присъединяване между ЕС и БиХ, при условие че хърватите са равнопоставен народ. ЕС се нуждае от Босна и Херцеговина и присъединяването й ще бъде от голяма стойност в сферата на политиката, културата и и сигурността, заяви тя.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Dnevno (БиХ): Додик обвини Изетбегович в умишлено възпрепястване на формирането на правителство

Dnevno (БиХ): Додик обвини Изетбегович в умишлено възпрепястване на формирането на правителство

20 Март 2019 | 08:51 | Агенция "Фокус"
Сараево. Сръбският член на Тристранното председателство на Босна и Херцеговина Милорад Додик обвини Бакир Изетбегович в умишлено възпрепятстване на формирането на правителство в страната, съобщава електронното издание на сараевския вестник Dnevno.
Съгласно думите на Додик, в резултат на поведението на босненските политици нито една от институциите в страната не функционира. „Те се вписват в структура, която е неефективна и подчинена на техните искания, постоянно си измислят някакви причини, за да проблематизират създаването на Съвета на министрите“, коментира Додик.
Според представителя на Република Сръбска в Сараево Изетбегович и неговата партия действат с надеждата, че техните международни приятели ще дадат съгласието си за възпрепятстване на нормалното функциониране на институциите в Босна и Херцеговина.
„Конституцията и Дейтънското споразумение предвиждат, че властите на ниво БиХ са формирани от избрани на легитимни избори представители на Република Сръбска и Федерация БиХ. Не се притесняваме от нищо“, увери Додик.
„Конституцията ми дава права, а не Изетбегович или някой друг, мандатът ми е даден от хората в Република Сръбска. Такъв е случаят с Министерския съвет, където Република Сръбска има три места“, поясни още сръбският член на Тристранното председателство.
Додик бе категоричен, че поведението на Изетбегович и партията му рискуват тласкането на страната към цялостна криза.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фонд за стратегическа култура“: Как англосаксите се опитват да предотвратят „злонамереното влияние на Русия" на Балканите

„Фонд за стратегическа култура“: Как англосаксите се опитват да предотвратят „злонамереното влияние на Русия" на Балканите

13 Март 2019 | 19:43 | Агенция "Фокус"
Сараево. Електронното издание на руското аналитично списание „Фонд за стратегическа култура“ публикува статия за ситуацията в Босна и Херцеговина, която шест месеца след изборите все още няма формирано правителство. Материалът е под заглавие „Как англосаксите се опитват да предотвратят „злонамереното влияние на Русия" на Балканите“.
Встъпилият в длъжност член на Тристранното председателство на Босна и Херцеговина (БиХ) Милорад Додик не може да сформира Съвета на министрите поради пречките, поставени от лидерите на босненските мюсюлмани. В центъра на противоречието стои въпросът за отношението към НАТО.
Миналия уикенд политиците и журналистите, представляващи интересите на бошняците, отново вдигнаха шум по повод на възпоменателните събития, проведени във Вишеград (Република Сръбска) в чест на годишнината от задържането на лидера на сръбските четници, генерал Драголюб Михайлович, от партизаните по време на гражданската война от 1941-1944 година в Югославия. Събраха се много хора – не само от Босна, но и от Сърбия. Участниците, отдавайки почит на паметта на генерала, скандираха известния четински лозунг „Бог подкрепя сърбите!".
В отговор един от лидерите на босненската мюсюлманска общност Бакира Хашешич подаде жалба до правоохранителните органи на страната, в която подчерта, че границата на БиХ може да бъде пресечена от идващи от Сърбия хора „под формата на военнопрестъпници“. Мюсюлманската „Партия на демократично действие“ на Бакир Изетбегович от своя страна призова прокуратурата на БиХ да започне производство срещу организаторите на подобни събития и да ги забрани като разпространяващи „междуетническа и междурелигиозна нетърпимост". А „Демократичният фронт“ на хърватския член на Президиума Желко Комшич призова за арест на участниците в срещата във Вишеград.
Целият този шум изглежда бе вдигнат, за да отвлече вниманието от важно обстоятелство – шест месеца след изборите, Босна и Херцеговина все още е без правителство. На Запад се опитват да изкарат Русия виновна за ситуацията. В рамките на посещението си в Загреб на 8 март заместник-помощник държавният секретар на САЩ по европейските и евроазиатските въпроси Матю Палмър обвини Москва, че се опитва да „посее хаос и недоверие" на Балканите, да саботира споразумението между Атина и Скопие, и да разгневи босненските сърби...
„Всички тези обвинения срещу Москва се дължат на позицията на Република Сръбска (РС) и Сърбия, които не искат да се присъединят към НАТО", заяви президентът на Република Сръбска Милорад Додик. „Всъщност много от откровено лошите събития, които се случиха на Балканите през последните сто години, са свързани преди всичко с политиката на британците и американците, които се опитват да намалят влиянието на сръбското мнозинство на полуострова. Англичаните отделиха шест милиона паунда за борба със „злонамереното влияние на Русия“, а американците правят същото чрез своите фондове и разузнавателни центрове, които създадоха в Сараево, Подгорица и Тирана. Те съставиха и списък от триста жители на РС и Сърбия, които разпространяват това „злонамерено влияние”. Но нищо няма да се промени, РС няма причина да подкрепя пътя към НАТО - блокът, който ни бомбардира преди двадесет години. От това ще загубим нашето национално достойнство и суверенитет, както и възможността да изградим приятелски отношения с редица държави“.
Междинният резултат от борбата на англосаксите с влиянието на Русия на Балканите вероятно е, че вече половин година в БиХ не могат да формират правителство, което според резултатите от изборите трябва да включва представители на победилия в РС и оглавяван от Додик „Съюз на независимите социалдемократи“ (СНСД). Представители на Демократичната партия на Изетбегович блокираха съставянето на нов кабинет. Причината, както вече беше споменато, са принципните различия в Президиума на Босна и Херцеговина по въпроса за НАТО.
„Интеграцията в НАТО и Европейския съюз е основната цел на външната политика на Босна и Херцеговина”, заяви Шафик Джаферович, босненският член на Тристранното председателство, в рамките на среща с новия американски посланик в Сараево Ерик Нелсън. „И благодарим на САЩ, че ни подкрепиха по пътя“. Въпреки това, той очевидно избързва с подобни изявления.
„Народът на Република Сръбска избра военния неутралитет“, казва Милорад Додик. „Уважавам това решение. Всички стъпки към интеграция в НАТО няма да получат подкрепата ми". В резултат на това, коментира вицепредседателят на СНСД Никола Шпирич, „ние продължаваме да следваме пътя на вътрешните конфликти и самоунищожение”.
Представители на босненските мюсюлмани чакат, губят време. Те изнудват сръбската страна, не предлагат свои кандидати в правителството и не допускат сръбските опоненти, противопоставящи се на членството на страната в НАТО. Още в началото на миналата година Милорад Додик каза: „Нямаме право да забравяме хилядите бомби и смъртни случаи в Сърбия и Република Сърбия. Членството в НАТО би било унижение за всички сърби без изключение".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sarajevo Times: Събиране на сръбските „Четници“ в босненския Вишеград предизвика опасения сред мюсюлманите в страната и международната общност

Sarajevo Times: Събиране на сръбските „Четници“ в босненския Вишеград предизвика опасения сред мюсюлманите в страната и международната общност

12 Март 2019 | 10:52 | Агенция "Фокус"
Сараево. Събиране на ултранационалистическото сръбско движение „Черник“ в босненския Вишеград в неделя (10 март) предизвика опасения и осъждания от мюсюлманите в страната и международната общност, пише електронното издание Sarajevo Times.
Около 200 членове на движението се събраха в града на брега на река Дрина, където се намира границата между Сърбия и Босна и Херцеговина (БиХ). Те отбелязаха годишнината от ареста на основателя си Дража Михайлович.
Мероприятието предизвика остри критики в БиХ и сред международната общност.
„Събирането на Четниците във военни униформи и заплахите с „ад и окървавена Дрина“, които можеха да се чуят, категорично представляват насърчаване на етническа и религиозна омраза, което е престъпление“, заяви представителят на мюсюлманите в тричленния Президиум на БиХ Шефик Джаферович.
Денис Звиздич, който все още е председател на Съвета на министрите, заяви, че сбирката е „антицивилизационна“ и че тя връща спомени за 90-те години, когато „четническата иделогия, расизма и хегемонизма бяха в основата на бруталната агресия“ срещу Босна, която е била последвана от „планирано и насилствено прогонване и масови военни престъпления срещу несръбското население, което кулминира с геноцида в Сребреница“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Милорад Додик: Ако има зловредно влияние на Балканите, то е британско, а не руско

Милорад Додик: Ако има зловредно влияние на Балканите, то е британско, а не руско

9 Март 2019 | 12:46 | Агенция "Фокус"
Сараево. „Ако има зловредно влияние на Балканите, то е британско, а не руско,“ заяви председателят на председателството на Босна и Херцеговина (БиХ) Милорад Додик, цитиран от белградското радо “Б92“.
„Много от лошите неща, които се случваха тук през последните векове, бяха свързани именно с неблагоприятното влияние на анти-сръбската политика, най-вече на британците, които упорито се опитват да ограничат влиянието на сърбите, като мнозинство. И всички тези обвинения срещу Москва са за да може Сърбия и Република Сръбска (РС, сръбска общност в Босна и Херцеговина) да влязат в НАТО, каза Додик пред белградския всекидневник "Вечерне Новости".
Що се отнася до натиска върху РС и Сърбия да се откажат от военния си неутралитет, Додик заяви, че този натиск "няма да изчезне и ще стане по-силен".
"Но всичко е напразно. Британците са одобрили шест милиона лири, за да се борят срещу" злокобното влияние "на Русия, а американците правят същото. В Сараево, Подгорица и Тирана има разузнавателни центрове. Съставиха списък от 300 души от Сърбия и РС, за които твърдят, че разпространяват руското злокачествено влияние и по този начин бележат целенасочено всички тези хора ”, обясни Додик. Според него позицията на РС към НАТО няма да се промени.
"Сърбите не получават нищо от присъединяването си към НАТО, НАТО определено ще бъде мястото на унищожаването на нашия национален дух и нашата национална идея. А, същият този НАТО само преди 20 години хвърли бомби върху нас, а сега трябва да се радваме да приемем присъединяването - каза Додик.
"Повтарям, че РС няма причина да подкрепя пътя към НАТО, защото ще загубим независимостта и суверенитета си и възможността да изградим приятелства с други страни," каза Додик.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sarajevo Times: БиХ остава без правителство и след срещата на лидерите на трите най-големи етнически партии

Sarajevo Times: БиХ остава без правителство и след срещата на лидерите на трите най-големи етнически партии

8 Март 2019 | 09:59 | Агенция "Фокус"
Сараево. Председателят на „Партията на демократическото действие“ (ПДД) Бакир Изетбегович даде пресконференция след срещата с лидерите на „Хърватския демократичен съюз“ (ХДС) и „Съюзът на независимите социалдемократи“ (СНСД) Драган Чович и Милорад Додик, на която изрази надежда, че има шанс да се постигне споразумение и да се подпише „определен документ с принципите на действие в този мандат, които биха позволили назначаването на премиер на Съвета на Министрите на Босна и Херцеговина (БиХ)“, пише електронното издание Sarajevo Times.
„Не съм сигурен, че ще можем да го хармонизираме, но ще имаме предложение до края на тази седмица“, каза Изетбегович.
По въпроса за изграждането на магистралата по маршрута Сараево-Белград той смята, че има добра възможност строителството да започне още тази година.
По отношение на разпределението на министерствата обаче, Изетбегович каза, че те не са успели да постигнат споразумение, но всички събеседници са представили от кое министерство се интересуват, „така че те трябва да хармонизират още повече позициите си”.
Когато става дума за потенциалния партньор във властта и дали е ясно кой ще се присъедини към коалицията с ПДД на държавно ниво и на ниво Федерация Босна и Херцеговина (ФБиХ), Изетбегович заяви, че „нещата се движат бавно напред, а тези, които не отказват да се присъединят към нея, ще се присъединят към правителството, защото засега Блокът БХ имаше твърда позиция, че няма да влезе в коалиция с нас“.
„Не постигнахме съгласие по ключовия детайл относно активирането на Плана за действие за присъединяване към НАТО, но е пределно ясно, че хъратските и бошняшките партии са за активирането му, а сръбските представители. Ще се опитаме да хармонизираме този въпрос и да намерим някакъв изход от тази безизходица, но, за съжаление, днес не успяхме“, заяви лидерът на ПДД, като добави, че Република Сръбска определено има правото на своето политическо отношение по този въпрос.
„Но това не означава, че сръбските представители не могат да променят тези закони, ако имат достатъчно гласове в държавния парламент. Възможно е да се приеме това, от което се интересува Република Сръбска, тъй като тя има свои представители на всички нива и може да повдигне този въпрос по такъв начин“, добави той.
Запитан за назначаването на председател на Съвета на министрите на БиХ, Изетбегович каза, че трите партии ще се опитат да хармонизират документ, който да отговаря на възгледите на трите страни.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Jutarnji List (Хърватия): Милорад Додик определи Босна и Херцеговина като „карикатура“, тръгнала „по пътя на самоунищожението“

Jutarnji List (Хърватия): Милорад Додик определи Босна и Херцеговина като „карикатура“, тръгнала „по пътя на самоунищожението“

6 Март 2019 | 08:27 | Агенция "Фокус"
Сараево. Членът на Тристранното председателство на Босна и Херцеговина Милорад Додик определи страната си като „карикатура", като допълни, че е тръгнала „по пътя на самоунищожението". Същевременно обаче той увери, че нито той, нито някой в Белград подготвя сценарий за отделяне на Република Сръбска от Босна и Херцеговина, отбелязва електронното издание на водещия хърватски ежедневник Jutarnji List.
„В момента Босна и Херцеговина е като карикатура, бих искал да видя хармонична общност, съставена от два равноправни субекта... Като държава Босна може да оцелее, само ако
(БиХ) виждам като карикатура на страната, и бих искал да се види като хармонична общност, съставена от две равни субекти, където никой никой не отрича, нито някой някой си направи труда да продължим напред. Босна като държава може да оцелее само ако политиците осъзнаят, че страната е сложно устроени и няма перспектива да се превърне в унитарна“, анализира Додик ситуацията.
Той също така увери, че е „прозрачен прагматик, който гледа на Босна и Херцеговина с очите на един реалист" и действа от същите позиции. „Не ме разбират добре, но в крайна сметка това не зависи от мен“, допълни Додидк, като подчерта, че е реалист по отношение на териториалния суверенитет на Босна и Херцеговина, който - съгласно думите му, той не е противоречив, а нефункционален.
Додик обяви, че дава максимален срок от една година, в който заедно с останалите двама членове на Председателството – Шефик Джаферович и Желко Комшич, да се опитат да отклонят страната от „пътя на самоунищожението“. Ако това не се случи, Додик ще подаде оставка и „ще се върна в Баня Лука“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕА Daily (Русия) : Новата реалност на Балканите е сърбо-хърватски съюз в Босна и Херцеговина

ЕА Daily (Русия) : Новата реалност на Балканите е сърбо-хърватски съюз в Босна и Херцеговина

3 Март 2019 | 17:14 | Агенция "Фокус"
Сараево. Сегашният председател на президиума на Босна и Херцеговина , бившият президент на Република Сръбска Милорад Додик в играта си срещу Запада и марионетното ръководство на босненските мюсюлмани, изгражда доста интересни съюзи. И не само традиционно - със Сърбия и Русия, но и с босненски хървати, както и с Турция, пише руската медия EA Daily.
Напоследък в сараевските медии цари объркване: ако преди се стараеха усърдно да оформят образа на врага от Милорад Додик, да извадят фразите, които той е изрекъл от контекста, свободно да интерпретират изявленията и фактите от собствената си история, да търсят снимки, на които той абсолютно винаги трябва да гримасничи , сега дори в заглавията изведнъж са принудени да признаят: Додик казва истината!
Причината за това нетипично признание на централните босненски медии бяха думите на сръбския председател на председателството на Босна и Херцеговина, който каза на откриването на икономическия форум, който се проведе на базата на Икономическия факултет на Университета в Сараево: Турция ни прави отлично предложение за реконструкция и изграждане на пътища и пътна инфраструктура в цялата страна, и от наша страна, ние трябва да бъдем максимално отворени към подобни предложения на Анкара. Струва ли си да се говори още веднъж за пиетета, на който Турция се радва в Сараево и мюсюлманската част на Босна, дори ако по време на турското нахлуване в Сирия местните политици, общественици и студенти записваха видеоклипове в подкрепа на Ердоган? В същото време, на фона на охлаждането на отношенията между Анкара и Вашингтон, уважавани западни, включително и европейски партньори, възприемат позиция срещу такава мащабна инвестиционна експанзия на Турция в Босна не само с предпазливост, но и с враждебност и до такава степен, че дори неофициалният лидер на мюсюлманската общност Бакир Изетбегович реши да не прави преждевременни изявления. Додик не само одобри предложението на Ердоган, но и не спести нищо по адрес на Европейския съюз: той каза, че все повече млади граждани напускат Хърватия всяка година и тя е член на ЕС. Затова Босна не трябва да живее от обещанията на Запада, а да сътрудничи с онези, с които е полезно.
И за да отговори на тези въпроси, Милорад Додик е готов да направи различни съюзи, без да жертва собствените си принципи. Така например, в отговор на друга словесна атака на Изетбегович и неговия екип, които заплашваха да оспорят името на Република Сръбска в Конституционния съд - каза , че ако се съгласи да смени името на образуванието, то ще е "Западна Сърбия". В същото време лидерите на босненците не само не се притесняват, но и изглеждат доста доволни от факта, че на територията на мюсюлманско-хърватската федерация сърбите са в открито дискриминирана позиция.
"Федералните власти правят всичко възможно сърбите в мюсюлманско-хърватската федерация да се чувстват несигурни", коментира наскоро Игнат Симич, председател на Федерацията на общинските сдружения на бежанците и разселените лица. „Понякога ми се струва, че незаконните чуждестранни мигранти имат много повече права от сръбските репатрирани“..
Интересен е съюзът ... с лидера на босненските хървати, по-рано член на Президиума на БиХ, ръководител на Хърватския демократичен съюз, Драган Чович. Да, и двамата политици успяха да преодолеят стената на омразата и взаимното отхвърляне, които разделят народите им по време на Втората световна война, а техният съюз се оформи още преди десетилетие. В началото на февруари лидерите Додик и Чович подписаха споразумение в Мостар, което босненските хървати смятат за свой капитал, споразумение за сътрудничество между двете политически сили. Ясно е, че сътрудничеството, както често се случва на Балканите, е насочено не само в името, но и срещу някого. В този случай е ясно, че то е срещу лидера на Босна Бакир Изетбегович и неговите унитаристи.
Защо Милорад Додик се нуждае от съюз с хърватите е съвсем разбираемо - да отслаби мюсюлманите от Сараево, които, с подкрепата на западните куратори, искат да превърнат бошняците в доминираща и почти държавотворна етническа група в БиХ и да унищожат Република Сръбска като такава. Междувременно те всъщност са блокирали създаването на ново правителство, което трябва да бъде сформиран с участието на министри от победителя в Република Сръбска. Но бившият премиер, представител на партията "Изетбегович" ("Партията на демократичното действие") Денис Звиздич всъщност блокира създаването на ново правителство, като твърди, че предишният съвет на министрите все още има нерешени проблеми. Любопитно е, че върховният представител на ООН не забелязва разгръщането на беззаконието. Коя работа е толкова незавършена е съвсем разбираемо: наскоро той проведе пресконференция, на която с удоволствие докладва, че БиХ е отговорила на всичките 3 897 въпроса на Европейската комисия на 23 хиляди страници, свързани с получаване на статут на кандидат в ЕС, пише медията.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Политика“ (Сърбия): Ако бъде променено името на Република Сръбска тя ще излезе от БиХ, както и ако Косово влезе в ООН

„Политика“ (Сърбия): Ако бъде променено името на Република Сръбска тя ще излезе от БиХ, както и ако Косово влезе в ООН

27 Февруари 2019 | 10:55 | Агенция "Фокус"
Белград. Председателят на Президиума на Босна и Херцеговина (БиХ) Милорад Додик заяви, че ако Конституционният съд на страната одобри инициативата за промяна на името на Република Сръбска (РС), „Република Сръбска ще седне и ще вземе решение за своя статут“ и че той самият е за независимост, пише електронното издание на белградския ежедневник „Политика“.
В рамките на гостуването си на програма на РТС, той заяви, че позицията на властта и опозицията в РС е да се вземе решение за статута, ако инициативата на босненската мюсюлманска „Партия на демократическото действие“ (ПДД) стигне до разглеждане от Конституционния съд на БиХ.
Ще свикаме референдум и ще се отделим от Босна, каза Додик, като увери, че този ход ще бъде подкрепен от поне десет страни.
Лидерът на босненските сърби заяви, че разчита на реакцията на САЩ и Европейския съюз, но този ход със сигурност ще бъде реакцията на РС.

Ако Косово има право да се отдели, в БиХ има Република Сръбска и хървати

Председателят на Президиума на БиХ увери, че решението за Косово ще се отрази и в Република Сръбска, защото „ако някой получи правото да каже, че взима решение за отделянето на Косово от Сърбия, защото това право да нямат и някои други“.
„Ако някой има това право, то ние считаме, че можем да се позовем на това и ще се позовем на това право“, заяви Додик.
Той заяви, че парламента на РС е заявил „в момента, когато Косово се обяви за независимо“, че когато Прищина влезе в ООН, то значи и Баня Лука има право да се отдели.
Той оцени, че при такова развитие на нещата „и хърватите в Босна няма да пропуснат възможността да се отделят“, а и бошняците ще разберат, че това е най-добре за тях.
Той смята, че не може да се стигне до война в Босна, като добави, че армията и СИПА веднага биха се „разпаднали“, докато кантоналната полиция не може да преминава границите на ентитетите.
Говорейки за позицията си в Сараево, той каза, че не е отишъл в Президентството, за да засили Босна, а позицията на РС и че „днес Босна не е нито на небето, нито на земята“. Има много открити въпроси, каза Додик, като отбеляза, че може би в началото е имало грешка, когато Босна е била „заслепена“ от Дейтънското споразумение.
По неговите думи, може би е трябвало да се проведе разграничение и тогава днес Босна би била по-стабилна.
Той каза, че РС изисква спазването на Дейтънското споразумение и че РС ще укрепи своята Конституция, защото върховният представител (на международната общност) е иззел много от нейните компетенции.
Що се отнася до инициативата на ПДД за промяна на името на РС, Додик заяви, че РС е „синоним на Западна Сърбия, защото хората се чувстват така“.

Без мое съгласие БиХ не може да се присъедини към НАТО - а аз съм против

Лидерът на босненските сърби заяви, че е против членство на БиХ в НАТО, защото този Алианс, по неговите думи, „подкрепи политически мюсюлманите във войната“.
На забележката на журналист,а че партията на Додик „Съюзът на независимите социалдемократи“ (СНСД) някога е била шампион на членството в НАТО, той заяви, че тя е „действала така в контекста на международните отношения“.
„Отношението се промени, защото НАТО бомбардира Сърбия. НАТО извърши геноцид срещу сърбите чрез бомбардировките през 1999 г.“, подчерта Додик.
Той добави, че официалната му политика до 2005 г. е била демилитаризация, защото БиХ не може да има военна структура.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Dnevno (Босна и Херцеговина): Хърватски дипломат обвини Желко Комшич за отстраняването си от пост

Dnevno (Босна и Херцеговина): Хърватски дипломат обвини Желко Комшич за отстраняването си от пост

18 Февруари 2019 | 08:53 | Агенция "Фокус"
Сараево. Посланикът на Босна и Херцеговина при ООН Ивица Дронжич написа прощално писмо до генералния секретар на международната организация Антониу Гутериш, в което твърди, че отстраняването му от поста е отмъщение на члена на Тристранното председателство Желко Комшич, отбелязва електронното издание на сараевския вестник Dnevno.
В текста Дронжич изразява съжаление за прекратяване на мандата му и изтъква причините за уволняването му. „След общите избори в Босна и Херцеговина, проведени през октомври миналата година, новоизбраният хърватски член на председателството, когото босненците избраха в резултат на дупка в Конституцията и Закона за изборите... той отзова всички хървати, които са служили като посланици и генерални консули, общо 11, само заради тяхната националност, а аз случайно бях един от тях, въпреки че имах безупречна дипломатическа кариера, която продължи повече от 32 години“, пише Дронжич в писмото си до Гутериш.
Дипломатът увери, че е служил Босна и Херцеговина с гордост и чест и отбеляза, че ще се окаже един от постоянните представители на ООН с най-кратък мандат – пет месеца.
Комшич, който според някои хървати е нелегитимен член на Председателството на Босна и Херцеговина, бе избран на последните избори. Едно от първите му решения беше отстраняването от длъжност на 11 хърватски посланици, назначени от неговия предшественик Драган Чович, припомня изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sarajevo Times: БиХ и Хърватия подписаха план за военно сътрудничество

Sarajevo Times: БиХ и Хърватия подписаха план за военно сътрудничество

14 Февруари 2019 | 10:08 | Агенция "Фокус"
Сараево. Заместник-министърът на отбраната за международното сътрудничество на Босна и Херцеговина (БиХ) Зоран Сиянович и военното аташе на Хърватия в БиХ Марин Грегорович подписаха двустранен план за военно сътрудничество за 2019 година, предава електронното издание Sarajevo Times.
С подписването на Плана за двустранно-военно сътрудничество за 2019 г. продължава успешното сътрудничество на министерствата на отбраната на Република Хърватска и Босна и Херцеговина, което е взаимно удовлетворение на желанията на двете министерства за сътрудничеството на въоръжените сили на БиХ и Хърватия.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Мафкакс“ (Македония): Босненски град спря финансирането на политическите партии и пренасочи средствата за студентски стипендии

„Мафкакс“ (Македония): Босненски град спря финансирането на политическите партии и пренасочи средствата за студентски стипендии

9 Февруари 2019 | 13:47 | Агенция "Фокус"
Долни Вакъф. Общинското събрание на боснeнското градче Долни Вакъф, на 85 км северозападно от Сараево, Федерация Босна и Херцеговина, реши да спре финансирането на политическите партии от бюджета и да пренасочи средствата за студентски стипендии, предава македонската агенция „Макфакс“, като се позовава на публикация в сараевското издание „Освобождение“.
Решението е взето единодушно на заседание, проведено преди няколко дни, а, както предава вестникът, става въпрос за около 12 500 евро месечно.

Агенция „Фокус“ припомня:

На редица места в Босна и Херцеговина (БиХ) все още не са формирали парламенти на всички нива на управлението заради резултатите от проведените на 7 октомври 2018 година общи избори в страната. В единия от ентитетите – Република Сръбска, решаваща победа постигна „Съюза на независимите социалдемократи“, оглавяван от Милорад Додик, който след два мандата начело на РС бе избран да представлява босненските сърби в тристранния президиум. По-заплетена е ситуацията в другия ентитет – „Федерация Босна и Херцеговина“, където, както твърдят хърватите, включително и от Хърватия, за техния представител в президентството са гласували хиляди бошняци, в резултат от което за представител на босненския народ в президиума бе излъчен социалдемократът Желко Комшич, склонен към съюз с мюсюлманите, а не председателят на „Хърватския демократически съюз“ (ХДС) Драган Чович, който е склонен към ситуационен съюз със сърбите за промяна на някои от положенията на Дейтънския договор, което да доведе до подобряване на положението на хърватите в страната.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sarajevo Times: Управителния съвет на Съвета за прилагане на мира обсъди последните събития в Босна и Херцеговина

Sarajevo Times: Управителния съвет на Съвета за прилагане на мира обсъди последните събития в Босна и Херцеговина

1 Февруари 2019 | 09:47 | Агенция "Фокус"
Сараево. Управителния съвет на Съвета за прилагане на мира (СПМ) обсъди последните твърдения, че името на единия от ентитетите на Босна и Херцеговина (БиХ) – Република Сръбска, може да бъде атакувано пред Конституционния съд на страната, както и заявленията, заплашващи отделянето на един от ентитетите и декларацията, приета от Хърватското национално събрание на 26 януари 2019 година, пише електронното издание Sarajevo Times.
Макар да признава, че съществуват основателни опасения по отношение на дискриминацията на съставните народи и гражданите в цяла БиХ, които трябва да бъдат надлежно разгледани, една инициатива за оспорване на името на Република Сръбска пред Конституционния съд на БиХ би била контрапродуктивна и безотговорна, тъй като имената на ентитетите са залегнали в Конституцията на БиХ. Подобни инициативи подкопават изграждането на доверие между съставните народи и техните политически представители, като основа за необходимото помирение в БиХ, реши органът.
СПМ припомни, че Конституцията на Босна и Херцеговина признава, че страната се състои от две автономни области - Федерация Босна и Херцеговина и Република Сръбска. Той многократно е заявявал своята ангажираност към териториалната цялост и основната структура на БиХ като единна суверенна държава, състояща се от две единици и че няма да има преначертаване на картата на държавата. В този контекст, СПМ решително осъди неотдавнашната реторика и действия, които поставят под въпрос суверенитета и териториалната цялост на БиХ или изискват териториалната реорганизация на страната, и по този начин създават напрежение по основните аспекти на Дейтънското мирно споразумение.
Органът осъди също всеки опит на политически актьори да отхвърлят решенията на Международния наказателен трибунал за бивша Югославия като неприемливи и не в съответствие с международните ангажименти на БиХ, включително европейския й път.
Управителният съвет на Съвета за прилагане на мира призова всички страни да се въздържат от всякакви по-нататъшни действия и реторика, както и от конструктивно участие във формирането на власти на всички нива, за да придвижат страната напред.
Изданието отбелязва, че Русия не се е присъединила към съвместната декларация на органа.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивица Дачич: Учудва ме, че не искат и Сърбия да си смени името

Ивица Дачич: Учудва ме, че не искат и Сърбия да си смени името

26 Януари 2019 | 16:20 | Агенция "Фокус"
Белград. Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич заяви в събота, че инициативата на най-голямата партия на босненските мюсюлмани – „Партията на демократическото действие“, за промяна на името на Република Сръбска не може да завърши успешно, защото противоречи на Конституцията на Босна и Херцеговина (БиХ), предава скопското електронно издание „МКД“.
Той добави, че инициативата противоречи и на Дейтънския мирен договор, а всичко това представлява продължение на деструктивната антисръбска политика. „Учудва ме, че не искат и Сърбия да си смени името“, заяви Дачич.
Дипломатът добави, че Дейтънският договор е международно признат документ и че промяната на името на Република Сръбска по никакъв начин не е тема, по която може да се говори. „Нужна е промяна на Конституцията, но не може да се направи нищо без съгласието на трите народа и двата ентитета“, каза сръбският министър.
Дачич заяви, че подобни идея се използват с пропагандистка цел и за дестабилизация на БиХ. „Това е продължение на деструктивната политика и няма да излезе нищо от него“, подчерта той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕС: БиХ няма да получи статут на кандидат-членка, докато не формира правителства на всички нива

ЕС: БиХ няма да получи статут на кандидат-членка, докато не формира правителства на всички нива

25 Януари 2019 | 11:16 | Агенция "Фокус"
Сараево. Докато не бъдат сформирани правителствата на всички нива в Босна и Херцеговина, няма да има никакъв шанс дори за положително становище на Европейската комисия за статута на страна кандидатка, а още по-малко за потвърждаване на този статут от страна на Съвета, пише електронното издание Sarajevo Times.
Теоретично, настоящият Съвет на министрите, който действа в рамките на техническия мандат, би могъл също да получи положителното становище, но дипломатическите източници заявиха, че ЕС иска да види по-голям ангажимент за реформи, а формирането на правителството е първата стъпка в тази посока. , Това беше подчертано и в съвместно изявление на върховния представител Могерини и европейския комисар Хан.
Общите избори в Босна и Херцеговина се състояха на 7 октомври 2018 г. Страната има репутация, че формирането на нейните правителства са изключително бавни и изглежда, че ситуацията няма да се различава и този път. Според Nezavisne процесът в момента е засегнат поради неспособността на сръбските и босненските партии да се споразумеят за процеса на евроатлантическа интеграция на страната.
Липсата на напълно функциониращо правителство също засяга способността на страната да предостави допълнителни отговори на въпросника, изпратен от Европейската комисия, припомня вестникът.
По-рано беше заявено, че усилията на политическите партии трябва да се съсредоточат върху създаването на нови власти, като се започне с избирането на делегати в новата Камара на народите от кантонските събрания.
„Ето защо призоваваме кантонските асамблеи, които не са направили това, да изпълнят конституционните си задължения и да изберат своите делегати без допълнително забавяне“, предупреди Делегацията на ЕС в БиХ преди няколко дни.
„Като се има предвид, че общите избори се проведоха и бяха сертифицирани, старият Дом на народите няма демократична легитимност да взема решения, особено по важни въпроси като приемането на бюджета. Освен правните въпроси, свързани с подобни решения, приемането на бюджета от старата Камара на народите би поставило и опасен прецедент, с който може да се злоупотреби с по-нататъшно забавяне на формирането на власти в БиХ, което е неприемливо“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sarajevo Times: Какво каза Милорад Додик на Владимир Путин на срещата им в Белград?

Sarajevo Times: Какво каза Милорад Додик на Владимир Путин на срещата им в Белград?

21 Януари 2019 | 10:42 | Агенция "Фокус"
Белград. По време на официалната визита на руския президент Владимир Путин в Сърбия, председателят на Президиума на Босна и Херцеговина (БиХ) Милорад Додик използва възможността да проведе кратка среща с руския лидер, пише електронното издание Sarajevo Times.
В хода на краткия им разговор, Додик се е оплакъл, че правителството на БиХ се забавя от действията на бошняците и условието, което те поставят, страната да започне процеса за присъединяване към НАТО.
В началото на срещата Путин е поздравил лидера на босненските сърби за избирането му в Президиума на БиХ и е изразил желанието на Русия да се приложат вече договорените проекти между страните.
„В БиХ винаги нещо е под условие. Условието на бошняците за формиране на правителство е да приемем членството в НАТО, на което ние твърдо се противопоставяме, така че реализацията на изборните резултати ще се забави“, е заявил от своя страна Додик.
Той е подчертал, че реализацията на съвместните проекти в сферата на енергетиката е в ход.
Лидерът на босненските сърби е изтъкнал важността на това да се продължи производството на петролната рафинерия в Брод, както и участието на руските компании в реконструкцията на два ТЕЦ-а в БиХ.
Желка Цвиянович, президент на Република Сръбска (РС – сръбската част на БиХ), от своя страна, заяви, че има много съвместни проекти с Русия и е важно да бъде запазено доброто разбирателство между страните, за да се разшири сътрудничеството.
По-рано Додик съобщи, че е в Белград на частна визита, а не като председател на тричленното Президентство на БиХ, но на срещата с Путин зад гърба му беше знамето на Босна.
По този начин лидерът на босненските сърби продължи да демонстрира несъгласието си с присъединяването на БиХ към Северноатлантическия алианс, отбелязва изданието.
На 9 януари Държавният секретар на САЩ Майк Помпео изпрати писмо до членовете на Президиума на БиХ, в което ги призова да приемат Годишната национална програма за БиХ, която НАТО предложи след последните си решения по този въпрос.
В посланието си до босненските власти, Помпео отбелязва, че Комисията за интеграция на Алианса е приела Ежегодния национален план и призовава Сараево да започне да работи по него възможно най-скоро, припомня Sarajevo Times.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бивш президент на Хърватия: Посещението на Драган Чович в Баня Лука беше срам за всички, които гласуваха за него

Бивш президент на Хърватия: Посещението на Драган Чович в Баня Лука беше срам за всички, които гласуваха за него

10 Януари 2019 | 09:30 | Агенция "Фокус"
Загреб. „Вече нищо от това, което прави Драган Чович не е изненадващо, защото той отдавна има споразумение с Милорад Додик за разделянето на Босна и Херцеговина (БиХ)“, заяви Стипе Месич, бивш президент на Хърватия, относно присъствието на лидерите на Християн-демократичния съюз на БиХ (ХДЗ БиХ) на честванията по случай Деня на Република Сръбска (РС) в Баня Лука в сряда, пише електронното издание Sarajevo Times.
Месич подчерта, че празненствата на 9 януари са анти-конституционен акт, защото Конституционният съд на БиХ е отсъдил така по-рано.
„Конкретно, РС е основана след подписването на Дейтънския договор и тази дата няма нищо общо с РС и всички, които са участвали в честванията на този ден, по този начин казват също мнението си за БиХ“, заяви бившият държавен глава пред Vijesti.ba.
Той отбеляза, че Додик не крие, че е противник на БиХ и го показва публично, докато Чович е по-сдържан, докато е сред хора, които искат оцеляването на страната.
„Но, когато е с хора, които споделят неговото мнение, а това е партията на Додик, тогава той е много честен. Неговата истинска политика е разделянето на БиХ“, добави Месич.
Бившият хърватски президент вярва, че визитата на Чович в Баня Лука е срам за всички, които са гласували за избирането му в Президиума на БиХ.
„Това е срам за всички, които се застъпиха той да е член на Президиума на БиХ от хърватския народ“, заключи Месич.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Експерт“ (Русия): Започва борбата за Босна и Херцеговина

„Експерт“ (Русия): Започва борбата за Босна и Херцеговина

26 Декември 2018 | 16:54 | Агенция "Фокус"
Москва. В и без това далеч не единната Босна и Херцеговина се появи нов повод за разногласия – поканата за влизане в НАТО, пише електронното издание на руското официозно издание „Експерт“ в материал, представен без редакторска намеса.

Борбата за влияние в Европа между НАТО и Русия не стихва дори за минута. Основният театър, за щастие, все още не на военните действия, са Балканите. Инициативата е на страната на Северноатлантическия алианс. През тази година НАТО „изтегли“ на своя страна Черна гора, а в момента се опитва да уговори Босна и Херцеговина (БиХ) да последва примера й. Това, между другото, е малката балканска страна, която стана през 1995 година мястото на първата употреба на сила на Алианса.

Миналата седмица министрите на външните работи на членовете на НАТО възобновиха действието на програмата, с която не се бяха занимавали от десет години – Плана за приемане на нови членове (MAP). Програмата бе „извадена от нафталина“ с една конкретна цел – БиХ.

Естествено, такъв важен и сложен въпрос, като членството в Северноатлантическия алианс, не можеше да не предизвика ожесточени спорове в самата БиХ. Страната е населена от три основни (конституционни) народа: бошняци, изповядващи ислям, които по данните от преброяването през 2013 година са точно половината от населението. На сърбите се падат близо една трета (около 31%) от населението на Босна, а хърватите са 15%. Бошняците и хърватите, като цяло, са за задълбочаване на връзките с НАТО, но огромното мнозинство от сърбите, начело с техния лидер Милорад Додик – са категорично против Алианса.

„Не подкрепям никакви действия, подпомагащи влизането на страната във военен съюз, независимо дали НАТО, или каквато и да е друга организация“, заяви Милорад Додик, сръбският представител в президентския съвет, в който влизат още Шефик Джаферович от бошняците и Желко Комшич от хърватите.

Различно е мнението на Джаферович, който счита членството в НАТО за една от най-важните задачи във външната политика на БиХ. Той има подкрепата на Желко Комшич, който, между другото, напомня, че предшественикът на Додик в Президиума – Небойша Радманович, през 2009 година, когато за първи път е обсъждана идеята за влизане на Босна в НАТО, е подкрепил инициативата.

„Република Сръбска тогава“, отговаря Додик – „действително разглеждаше присъединяване към НАТО, защото ни се струваше, че трябва да водим преговори с Алианса. Днес геополитическата обстановка се промени“.

НАТО упорито се опитва да се разшири на Балканите, които бяха в сферата на влияние на Съветския съюз и които в момента Русия, като правоприемник на СССР, смята за своя сфера на влияние. Засега инициативата е на страната на Северноатлантическия алианс: Словения, Хърватия и Черна гора вече са част от НАТО, а Македония получи покана за присъединяване през юли т.г.

Какво е единство в БиХ отдавна са забравили. След като страната фактически стана мюсюлмано-хърватска и сръбска конфедерация след Дейтънския мирен договор, с който през 1995 година бе сложен край на кървавите войни, членовете на Президиума спорят абсолютно за всичко, започвайки от разпределението на бюджетните средства и завършвайки със знамената, които трябва да се развяват на сградата на Президентството при срещите им.

За примери за разногласията няма нужда да се ходи далеч. Не по-отдавна от миналата седмица Милорад Додик напусна заседание на Президиума в знак на протест срещу това, че над сградата не бе издигнато знамето на Република Сръбска.

За никого не е тайна, че НАТО само е виновно за крайно негативното отношение на сърбите към организацията. През последната година на войната в Босна авиацията на Алианса бомбардира позициите и градовете на босненските сърби. В Република Сръбска, разбира се, не са забравили и бомбардировките на натовската авиация през 1999 година на родствените им сърби, живеещи в съседна Сърбия.

„Не можем да простим хилядите бомби и хилядите убити сърби в Република Сръбска и Сърбия“, неотдавна напомни Милорад Додик. „Членството в НАТО ще бъде унижение за всички сърби“.

Додик е в американските санкционни списъци. Вашингтон го обвинява в подкопаване на мира и стабилността в БиХ заради призивите му за отделяне на Република Сръбска.

Спорове се водят не само в Босна и Херцеговина. Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, например, през този месец обвини НАТО и ЕС в ускоряване на усилията за на нови завоевания в региона и предоставяне на балканските страни на измамен избор – че те трябва да бъдат или на страната на Русия, или на НАТО.

Що се касае до самия Алианс, то генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг смята, че изборът трябва да направят самите босненци.

„Сега трябва да реши дали приема ли нашите предложение или не самата Босна и Херцеговина“, казва Столтенберг. „Ние им предоставихме тази възможност“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sarajevo Times: Милорад Додик обясни позициите на босненските сърби на среща с руския посланик в БиХ

Sarajevo Times: Милорад Додик обясни позициите на босненските сърби на среща с руския посланик в БиХ

26 Декември 2018 | 10:29 | Агенция "Фокус"
Сараево. Председателят на Президентството на Босна и Херцеговина (БиХ) се срещна в Баня Лука с посланика на Русия в страната Петър Иванчов и обясни позициите на босненските сърби, които представлява, пише електронното издание Sarajevo Times.
По време на срещата Додик заяви, че Федерация БиХ (ФБиХ) създава пречки за формирането на Съвет на министрите на страната, докато Република Сръбска (РС) вече е изготвила своята политика и е готова за формирането на органи на ниво БиХ, като няма никакво намерение да прави отстъпки по отношение на Решението за прилагане на Плана за действие за членство в НАТО, което Баня Лука не приема.
Посланик Иванчов, от своя страна, предаде поздравително писмо по случая Нова година и Коледа от руския президент Владимир Путин, в което държавният глава пожелава добро здраве на Додик и реализация на всичките му планове.
В хода на разговорите Додик и Иванчов текущите политически и икономически въпроси в РС, БиХ и региона.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sarajevo Times: САЩ призоваха БиХ да остане на пътя към НАТО, Додик отказва да върви по него

Sarajevo Times: САЩ призоваха БиХ да остане на пътя към НАТО, Додик отказва да върви по него

19 Декември 2018 | 10:59 | Агенция "Фокус"
Сараево. Високопоставен американски дипломат призова Босна и Херцеговина (БиХ) да остане на пътя към присъединяване към НАТО, процес, който един от тримата новоизбрани президенти заплашва да саботира, пише електронното издание Sarajevo Times, като посочва, че предходните босненски правителства са се стремели да вкарат страната в Алианса, който този месец призова Сараево да представи своя „план за действие“ – една от последните мерки преди да може да бъде изпратена поканата за членство.
„Но новият сръбски президент-националист Милорад Додик – който беше избран заедно с хърватина и бошняка – постоянно подчертава нежеланието си за присъединяване към НАТО“, отбелязва изданието. След срещата с тримата държавни глави в Сараево, заместник-държавния секретар на САЩ Джон Съливан заяви, че Вашингтон „ентусиазирано подкрепя“ усилията на БиХ да се присъедини към Алианса.
„Обсъдихме позицията на САЩ, която е толкова твърда, колкото винаги е била“, заяви той пред журналистите. За да продължи БиХ по пътя към членство, трябва да има консенсус, но Додик, който се представя за политик, близък до руския президент Владимир Путин, не дава никакви сигнали, че ще се присъедини към този курс.
„Имаме консенсус в президентството за европейския път и съм имал възможност да кажа, че няма консенсус за НАТО“, заяви представителят на босненските сърби след срещата с американския дипломат. Много от сърбите намират присъединяването към Алианса за неуместно, предвид ролята на военната организация във войните в бивша Югославия през 90-те и бомбардировките й на сръбските позиции, обяснява Sarajevo Times.
Медията припомня, че две десетилетия след войната, в резултат от която загинаха около 100 хиляди души, балканската страна остава остро разделена по етнически линии: на бошняци, сърби и хървати. През 2017 година Додик, радикален сръбски националист, както го определя изданието, бе санкциониран от САЩ за усилията му да подкопае интегритета на страната.
В понеделник Съливан каза, че тези санкции все още са в сила, но той се срещнал с Додик от уважение към институцията на президентството. Под натиска на Запада Босна създаде единна армия през 2006 г. и затвърди членството в НАТО като цел в Закона за националната отбрана, припомня още Sarajevo Times.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Джон Съливан: САЩ се противопоставят на разделянето на БиХ, политиците искат да я поделят по етнически линии

Джон Съливан: САЩ се противопоставят на разделянето на БиХ, политиците искат да я поделят по етнически линии

18 Декември 2018 | 11:30 | Агенция "Фокус"
Сараево. Заместник-държавният секретар на САЩ Джон Съливан заяви, че САЩ ще се противопоставят на сецесията и заплахата за стабилността на Босна и Херцеговина (БиХ), но посочи, че трябва да се изправи несправедливостта, че членовете на някои етнически групи са лишени от право на глас, предава скопският телевизионен канал „ТВ 21“.
Според Съливан, който беше в американското посолство в Сараево, политическите лидери създават етническото разделение само, за да останат на власт.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sarajevo Times: Хърватският парламент прие декларация за статута на хърватите в БиХ

Sarajevo Times: Хърватският парламент прие декларация за статута на хърватите в БиХ

17 Декември 2018 | 09:20 | Агенция "Фокус"
Загреб. Хърватският парламент прие, с 81 гласа „за“, 11 „против“ и 4 „въздържал се“, декларация за статута на босненските хървати, която призовава за промяна на конституцията на Босна и Херцеговина (БиХ) и изборно законодателство, което да им позволи, като най-малкият конституционен народ, да бъдат равни на останалите два народа в страната, пише електронното издание Sarajevo Times.
Документът от шест точки подчертава, че за успешното функциониране на БиХ на всички нива е ключово конституционните народи и гражданите да са равни и те да имат пълно доверие в бъдещето на страната.
Декларацията предупреждава за опитите да се маргинализират хърватите. В този контекст се подчертава, че за трети път, представителят хърватин в тристранното председателство е избран благодарение на бюлетини от бошняци и че това е в противоречие с духа на мирното споразумение от Дейтън.
Декларацията подчертава също няколко пъти, че Хърватия подкрепя суверенитета на Босна и Херцеговина и припомня, че Загреб подкрепя и подпомага кандидатурата на Босна и Херцеговина за членство в Европейския съюз.
Той призовава да се положат усилия за „консенсусно изменение на Конституцията на Босна и Херцеговина и нейното избирателно законодателство, за да се осигури хармонизация на отношенията между трите съставляващи народи и равноправието на всички негови граждани“.
Документът призовава за осигуряване на опростяване, прозрачност, управляемост и рентабилност на вътрешната организация на Босна и Херцеговина. Институциите в Хърватия са призовани да продължат да се застъпват и подкрепят бързите промени, които ще гарантират равнопоставеността на всички от трите основни общности и гражданите на съседната страна и те се приканват да засилят помощта на институциите от стратегическо значение за хърватския народ в Босна и Херцеговина , съобщава агенция Хина.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sarajevo Times: Хърватия отговори на писмото, че се бърка в работите на БиХ, изпратено от трима Върховни представители на международната общност в страната, че за разлика от тях не го прави

Sarajevo Times: Хърватия отговори на писмото, че се бърка в работите на БиХ, изпратено от трима Върховни представители на международната общност в страната, че за разлика от тях не го прави

13 Декември 2018 | 13:21 | Агенция "Фокус"
Загреб. След отвореното писмо на тримата бивши Върховни представители на международната общност в Босна и Херцеговина (БиХ) Пади Ешдаун, Карл Билдт и Кристиян Шварц-Шилинг, датирано от 6 декември, до върховният представител на Европейския съюз по политиката на сигурност и външните работи и министрите на външните работи от страните-членки на Съюза, че Загреб се намесва във вътрешните работи на БиХ, хърватското Министерство на външните работи и европейските работи излезе със следното изявление, публикувано от електронното издание Sarajevo Times и предадено без редакторска намеса.
„Като подписник на Дейтънския договор, като съседна страна, споделяща повече от 1000 километра обща граница, като държава, която има конституционно задължение да се грижи за хърватите, живеещи в чужбина, като отговорен член на ЕС и НАТО и един от най-отдадените привърженици на европейската интеграция на БиХ, Хърватия има множество причини, както и задължения, да следи много отблизо събитията в БиХ. За разлика от тримата бивши Върховни представители за БиХ, Хърватия не се „бърка“ в БиХ: Хърватия изпълнява своите международни задължения и отговорности, като изцяло съблюдава суверенитета и териториалния интегритет на БиХ и нейния конституционен и законов ред.
Дейтънския мирен договор и Конституцията на БиХ определят БиХ като единна страна с два ентитета, но три съставни народа, освен другите. За съжаление, отчасти заради решенията на някои Върховни представители, конституционните народи в БиХ не са равнопоставени, което е повод за сериозни опасения и може да повлияе на функционалността и стабилността на страната.
Последният пример на това неравенство бяха президентските избори през октомври, когато хърватския член на Президентството на БиХ за трети път беше избран основно от избиратели – бошняци. По този начин, за разлика от другите два съставни народа, на хърватите не беше позволено да изберат свой легитимен представител, независимо, че един от кандидатите получи повече от 80% от гласовете им. Този парадоксален резултат е не само несправедлив и нелегитимен, но и противоречи на духа на Дейтънския мирен договор и на решенията на Конституционния съд на БиХ, които потвърдиха пропорционалността и легитимността на представителството на трите конституционни народа в БиХ, „като архипринципите, произтичащи от Конституцията на БиХ, които са приложими на всички административни и политически нива на властта“.
Следващият случай, който ще постави на изпитание зачитането на върховенството на закона от институциите в БиХ, включително решенията на Конституционния съд на БиХ, е формирането на народно събрание на Федерация Босна и Херцеговина. Конституционният съд на БиХ, в своето решение по случая Любич, анулира определени части от Изборния закон, именно защото те не гарантираха легитимно и пропорционално представителство на съставните народи в народното събрание на Федерацията.
От изключителна важност е сега институциите на БиХ, когато поправят този пропуск, да приемат правила, които ще са в духа на решението на случая Любия от Конституционния съд. Всяко друго решение ще е сериозно поражение за върховенството на закона и ще има много негативни последствия".

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Владимир Зеленски е на първо официално посещение в Германия. 18 юни 2019 г.
Владимир Зеленски е на първо официално посещение в Германия. 18 юни 2019 г.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.