НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:06


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Рамуш Храдинай: Признаване и военни компенсации от Сърбия и тогава ще премахнем митата

Рамуш Храдинай: Признаване и военни компенсации от Сърбия и тогава ще премахнем митата

27 Април 2019 | 19:15 | Агенция "Фокус"
Прищина. Косовският премиер Рамуш Харадинай обяви, че Косово ще търси признаване и репарации от Сърбия, въпреки че, добави той, не смята, че този въпрос може да бъде решен на предстоящата среща в Берлин, предава думите му македонската агенция “Макфакс“.
"Това е важен въпрос, който трябва да бъде решен, той е важен за жертвите и за справедливостта като цяло. Но не мисля, че всичко това ще бъде уредено в Берлин, ”каза Харадинай за RTK 2 и добави, че делегацията на Косово ще представи някои възгледи и позиции, но също така не очаква по-голям успех.
Харадинай също така твърди, че е постигнато определено съгласуване с Хашим Тачи, но няма промяна в позицията му относно признаването на Косово в рамките на съществуващите граници.
На извода, че в допълнение към разграничаването и обмена на територии, като решение се споменава и новият термин - двоен суверенитет и на въпроса какво представлява компромис за правителството в Прищина, Харадинай каза, че делегацията на Прищина в Берлин не отива със стари истории, преначертаване на границите или обмяна на територии .
„Това са истории от миналия век. Ще отидем в Берлин най-вече, за да разрешим последния въпрос между Косово и Сърбия. Признанието няма да се случи с никаква нова идея или формула, ”каза Харадинай, който вярва, че признаването трябва да се случи.
В противен случай, според него, Сърбия ще бъде напълно блокирана по пътя си към ЕС, няма да бъде в състояние да напредне и в същото време ще загуби своята роля в региона.
Както каза той, с признаването на Косово, Сърбия ще загуби нещо на политическо ниво, но от друга страна ще спечели по-широк пазар и по-голямо влияние в региона като икономическа сила.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Харадинай предлага да бъде въведена забрана за влизане в Косово на сръбски официални лица

A1 On (Македония): Харадинай предлага да бъде въведена забрана за влизане в Косово на сръбски официални лица

26 Април 2019 | 16:33 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай реагира остро на задържането от страна на сръбската полиция на косовския сръбски политик на граничен пункт между двете страни, предава македонската електронна медия A1 On.
След вчерашното арестуване на член на Сръбската либерална партия (СЛС) Сърджан Йованович на граничния пункт "Бела Крайна" Харадинай на заседание на правителството Харадинай предложи мерки за противодействие - забрана на представителите на сръбските власти да влизат в Косово.
Той обяви, че решението ще бъде взето в близко бъдеще.
Йованович, който е съветник на Харадинай, е петият член на СЛС, който е бил спрян и задържан от сръбската полиция, поясниха от партията.
"Припомняме, че през изминалите месеци (на гранично-пропускателния пункт) в Мердаре бяха спрени и разпитвани от полицията на президента на Сърбия Слободан Петрович и членовете Бобан Станкович, Небойша Яковлевич и Сречко Спасич", се казва в изявлението на СЛС.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTK Live (Косово): Прищина реагира на задържането на Сърждан Йованович на влизане в Сърбия

RTK Live (Косово): Прищина реагира на задържането на Сърждан Йованович на влизане в Сърбия

25 Април 2019 | 17:42 | Агенция "Фокус"
Прищина. Председателят на косовския парламент Кадри Весели подчерта, че спирането и разпитването на съветника на премира Рамуш Харадинай - Сърджан Йованович, от страна на сръбските влати, е неприемливо действие, което цели преследване на косовските сърби, които искат да се интегрират в Косово, предава RTK Live.
„Това е акт, който цели насърчаване на омразата и несигурността сред косовските сърби", заяви Весели. Той добави, че Европейският съюз трябва да реагира и да поиска от Сърбия да спре тези провокативни действия.
Премиерът на Косово Рамуш Харадинай също изрази загриженост по повод събитието.
„Това спиране, което не е първото по рода си, още веднъж ясно доказва, че методите, използвани от сръбските власти, са знак за агресия спрямо гражданите на Косово", заяви Харадинай. Той също така призова властите в Брюксел да отразят и да отговорят на поведението на сръбските власти спрямо гражданите на Косово. „Тази агресия не спомага за нормализиране на отношенията между нашите страни", добави Харадинай.
Вицепремиерът Енвер Ходжай написа в „Туитър“: „Тормозът и малтретирането на косовските сърби са част от плана за изнудване на онези, които мислят по различен начин от Белград. Точно днес Сърджан Йованович от Либералната партия се държи и разпитва без причина от сръбската полиция. Това е неприемливо и трябва да бъде осъдено от ЕС".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.