НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:50


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Веска Събева, АРДЕ: В България нямаме обучени специалисти, които да лекуват с кетогенна диета

Веска Събева, АРДЕ: В България нямаме обучени специалисти, които да лекуват с кетогенна диета

11 Февруари 2019 | 13:45 | Агенция "Фокус"
София. В България нямаме обучени специалисти, които да лекуват с кетогенна диета. Това съобщи по време на пресконференция Веска Събева, председател на Асоциация на родители на деца с епилепсия (АРДЕ)- член на Международното бюро против епилепсията, по повод Международния ден на борбата с епилепсията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Кетогенната диета от много години я има“, заяви Събева. „Доколкото знам има нещо в Детска педиатрия, но какво е това нещо никой не може да каже, защото нямаме никакви резултати и дали има хора, които са излекували децата си. Това се прилага предимно за децата в момента, въпреки, че кетогенната диета би могла да повлияе и на хората, които са на по-голяма възраст“, посочи председателят на Асоциация на родители на деца с епилепсия.
„Аз насочвам пациенти, които са минали през някакво лечение в Гърция и Турция. Тази диета се препоръчва от невролозите, но се изпълнява от диетолозите. В България нямаме обучени диетолози, които да се занимават с това“, отбеляза още тя.
Доц. д-р Петя Димова уточни, че кетогенната диета е въведена през 1924г. в САЩ. По думите й след това е направено възраждане на тази диета поради филма на Мерил Стрийп, като нещо което действа. Според нея като всички неща, които касаят сложните мозъчни заболявания, като епилепсията, този метод не е безвреден и именно за това е нужна подготовка и участието на специалисти.
Ирина ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Веска Събева, АРДЕ: В България от 9 години нов медикамент срещу епилепсията не е влизал по Здравна каса

Веска Събева, АРДЕ: В България от 9 години нов медикамент срещу епилепсията не е влизал по Здравна каса

11 Февруари 2019 | 13:26 | Агенция "Фокус"
София. В България от 9 години нов медикамент срещу епилепсията не е влизал по Здравна каса. Това съобщи по време на пресконференция Веска Събева, председател на Асоциация на родители на деца с епилепсия (АРДЕ) - член на Международното бюро против епилепсията, по повод Международния ден на борбата с епилепсията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Процедурите са много трудни и тежки, за да може един медикамент да бъде представен и да влезе в позитивната листа и реимбурсиран впоследствие“, посочи Събева.
„Именно за това, всеки един шанс, който има човек, трябва да бъде използван. Организацията цели всеки един пациент да има достъп до всяко лечебно заведение“, каза още тя.
Ирина ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Красимир Минкин, неврохирург в УМБАЛ “Св. Иван Рилски”: Над 1000 пациента са изследвани, а над 250 са оперирани от епилепсия

Д-р Красимир Минкин, неврохирург в УМБАЛ “Св. Иван Рилски”: Над 1000 пациента са изследвани, а над 250 са оперирани от епилепсия

11 Февруари 2019 | 12:41 | Агенция "Фокус"
София. Над 1000 пациента са изследвани, а над 250 са оперирани от епилепсия. Това съобщи по време на пресконференция д-р Красимир Минкин, неврохирург в Отделението по детска неврохирургия и невротравматология към Клиниката по неврохирургия на столичната Университетска болница “Св. Иван Рилски” и ръководител на Центъра по хирургия на епилепсията в болницата, по повод Международния ден на борбата с епилепсията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Центърът за епилепсия за първи път е създаден в България и за първи път тук се осъществява нещо, което в света съществува от десетилетия“, заяви д-р Минкин.
„Става въпрос за център, който функционира отдавна, защото имаме над 1 000 пациента, които са изследвани. Тези, които оперираме се изследват много преди да се стигне до операция. Оперирани са над 250 пациента. През тези 10 години, година по година бяха въведени всички диагностични методи, които са утвърдени от света и голяма част от иновативните способи, с които разполагат ограничен брой центрове и по света“, посочи неврохирургът, като подчерта, че този център е един от много високо поставените в Европа и в света.
„Разполагаме с всякакви технологии за откриване на причината за епилепсията, когато това е възможно. Имаме и всички хирургични техники, за това нямаме нужда от обучение и от чужди хирурзи или елиптолози“, каза още той, като отбеляза, че центърът е достигнал едно ниво, което е много добро за Европа.
Ирина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ в София ще се проведе пресконференция по повод Международния ден на борбата с епилепсията

В УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ в София ще се проведе пресконференция по повод Международния ден на борбата с епилепсията

11 Февруари 2019 | 07:19 | Агенция "Фокус"
София. Центърът за функционална и епилептична хирургия към Клиниката по неврохирургия при УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, Българското дружество против Епилепсията (ДПЕ) и Асоциацията на родители на деца с епилепсия (АРДЕ) организират пресконференция по повод Международния ден, посветен на борбата с епилепсията. Това съобщиха от пресцентъра на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Тя ще се проведе от 11.00 часа в Аулата на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ на бул. "Академик Иван Гешов" 15.
Темите на пресконференцията са:
- Представяне на резултати от работата на единствения в България специализиран център по хирургия на епилепсията, в който се извършва диагностика и хирургично лечение на рефрактерни (неповлияващи се от медикаменти) епилепсии(2008г.– 2018г.)
- Високотехнологичните и иновативни методи за изследване на рефрактерни епилепсии – настояще и бъдеще в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“
- Центърът по епилептична хирургия при УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ - основeн център от европейския проект E-pilepsyипроекта на ЕС „EPICARE“.
- Кетогенна диета – приложение в България, проблеми и перспективи.
- Епилепсията извън сянката– Как можем да преодолеем стигмата в училище?
Участници в събитието са:
- Доц. д-р Красимир Минкин - неврохирург, УМБАЛ „Св. Иван Рилски“
- Доц. д-р Петя Димова - епилептолог,УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, председател на Българското Дружество против Епилепсията - член на Световната лига против епилепсията
- Веска Събева – Председател на Асоциация на родители на деца с епилепсия (АРДЕ)- член на Международното бюро против епилепсията.
На събитието ще присъстват пациенти, преминали през епилептична хирургия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.