НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:50


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

РИА Новости: Мадуро съобщи за големи военни учения във Венецуела

РИА Новости: Мадуро съобщи за големи военни учения във Венецуела

14 Януари 2019 | 23:07 | Агенция "Фокус"
Каракас. Президентът на Венецуела Николас Мадуро съобщи за провеждането на големи военни учения в страната, предава РИА Новости.
„Специални гражданско-военни учения в чест на Боливар и 200-годишнината от конгреса в Ангостура ще се проведат от 10 до 15 февруари“, заяви Мадуро по време на речта си пред Националното учредително събрание.
Конгресът се свиква през февруари 1819 г. от Симон Боливар и събира патриоти, които се борят срещу испанското управление в Южна Америка.

Превод и редакция Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: САЩ отказаха да признаят властта на Мадуро във Венецуела

РИА Новости: САЩ отказаха да признаят властта на Мадуро във Венецуела

12 Януари 2019 | 05:02 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Вашингтон не признава властта на президента Николас Мадуро във Венецуела и ще използва всички мерки за натиск върху ръководството на тази страна, каза Джон Болтън, съветник на американския президент по националната сигурност, предава РИА Новости.
Мадуро пое поста си за втори мандат в условията на икономическа и политическа криза. Той обвинява редица страни начело на Съединените щати в провеждането на икономическата война срещу Венецуела.
Непризнаването на новия мандат на Мадуро, в допълнение към Съединените щати, бе обявено от Организацията на американските държави и от членовете на групата Лима, с изключение на Мексико.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Мадуро заяви, че венецуелската опозиция не може да ръководи страната

ТАСС: Мадуро заяви, че венецуелската опозиция не може да ръководи страната

12 Януари 2019 | 03:15 | Агенция "Фокус"
Каракас. Венецуелските опозиционни сили няма да могат да ръководят страната, защото нямат нито програма, нито лидер. Това становище бе изразено от президента на Боливарската република Николас Мадуро на пресконференция, излъчена в Twitter. За това предава агенция TACC.
„Венецуелската опозиция няма сили и възможности да води Венецуела. Те нямат програма, идеи или лидер“, каза Мадуро.
Коментирайки призивите на ръководителя на венецуелския парламент Хуан Гуайдо да организира масови протести, Мадуро заяви, че това е „шоу, което има за цел да дестабилизира ситуацията в страната“.
Гуайдо заяви, че конституцията на Венецуела му позволява да упражнява правомощията на държавния глава и призова гражданите да отидат на масов протест на 23 януари.
В четвъртък победителят от президентските избори във Венецуела Николас Мадуро пое поста държавен глава: той положи клетва във Върховния съд, а не в Народното събрание. Изборите за президента на Венецуела се състояха на 20 май.
По-рано този месец членовете на групата Лима, с изключение на Мексико, заявиха, че не признават новия президентски мандат на Мадуро. Съответният документ бе подписан от представители на Аржентина, Бразилия, Гвиана, Гватемала, Хондурас, Канада, Колумбия, Коста Рика, Панама, Парагвай, Перу, Сейнт Лусия и Чили. Новият мандат на Мадуро като президент на Венецуела не се признава и от Организацията на американските държави (ОАД), а Парагвай обяви, че прекъсва дипломатическите отношения с Каракас.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Полицията в Перу разпръсна венецуелците, които нападнаха посолството

РИА Новости: Полицията в Перу разпръсна венецуелците, които нападнаха посолството

11 Януари 2019 | 04:44 | Агенция "Фокус"
Лима. Перуанската полиция разпръсна тълпа венецуелци, които щурмуваха сградата на посолството си в Лима в знак на протест срещу началото на втория президентски мандат на Николас Мадуро, съобщава РИА Новости.
Според съобщения в медиите правоохранителните органи са били принудени да използват сълзотворен газ срещу тълпа от възмутени граждани на Венецуела. Самото посолство публикува видеозапис, показващ как част от протестиращите са успели да пробият вратата и да проникнат в сградата на дипломатическата мисия. За задържани не се съобщава.
По-рано венецуелският външен министър Хорхе Ареаса докладва за нападението срещу посолството на страната в Лима, на фона на напрегнатите отношения между двете страни. Той прехвърли отговорността на правителството на Перу за всякакви последствия по отношение на дипломатическия персонал и посолството в Лима.
Правителството на Перу се оттегли за консултации с временния шарже д’афер във Венецуела, след като Мадуро встъпи в длъжност като президент до 2025 година. Перуанското правителство нарече новия мандат на Мадуро нелегитимен и заяви пълната си подкрепа за народното събрание на страната, който е под контрола на опозицията, но на практика изключен от политическия живот на страната.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Аржентина забрани влизането в страната на длъжностни лица от Венецуела

ТАСС: Аржентина забрани влизането в страната на длъжностни лица от Венецуела

11 Януари 2019 | 00:27 | Агенция "Фокус"
Каракас. Аржентина наложи забрана за влизане на високопоставени служители от Венецуела, след като Николас Мадуро пое поста президент на Боливарската република. Това се посочва в изявление, публикувано от пресслужбата на министерството на външните работи на страната, съобщава агенция TACC.
„Правителството на Аржентина информира правителството на Венецуела за преустановяване на споразумението за безвизово влизане на притежателите на дипломатически и служебни паспорти, забранено е влизането в страната на високопоставени служители от Венецуела“, се казва в съобщението. Аржентина, както се посочва в изявлението, признава единствено „демократично избраното Народно събрание на Венецуела, и осъжда нарушаването на конституционния ред и върховенството на закона в страната“.
Победителят от президентските избори във Венецуела Николас Мадуро пое поста на държавен глава. Той положи клетва във Върховния съд, а не в Народното събрание, което от декември 2015 г. е под контрола на политическите опоненти на президента.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Николас Мадуро положи клетва за втори мандат като президент на Венецуела

РИА Новости: Николас Мадуро положи клетва за втори мандат като президент на Венецуела

10 Януари 2019 | 18:12 | Агенция "Фокус"
Каракас. Николас Мадуро положи клетва за втори мандат като президент на Венецуела за периода 2019-2025 г. Церемонията бе излъчена на живо по местната телевизия, предава руската информационна агенция РИА Новости.
Встъпването в длъжност на президента се състоя в сградата на Върховния съд на страната, въпреки че според Конституцията той трябва да се закълне във вярност пред Народното събрание. Въпреки това, контролираният от опозицията парламент бе изключен от участие в политическия живот на Венецуела, така че церемонията бе прехвърлена във Върховния съд. Член 231 от Конституцията на латиноамериканската страна допуска подобно изключение.
На церемонията по инаугурацията присъстват кубинският президент Мигел Диас-Канел, президентите на Боливия и Салвадор Ево Моралес и Санчес Серен, президентът на Никарагуа Даниел Ортега, заместник-председателят на Турция Фуат Октай, министърът на земеделието и селските райони на Китай Хан Чанфу, генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо. Руската делегация се оглавява от заместник-председателя на Съвета на Федерацията Иляс Умаханов. В същото време, много държави, включително САЩ и нейните съседи на континента, които са членове на Група „Лима“, отказаха да признаят новия мандат на Мадуро.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Мадуро заяви, че становището на групата Лима за ситуацията във Венецуела не е от значение за страната

ТАСС: Мадуро заяви, че становището на групата Лима за ситуацията във Венецуела не е от значение за страната

8 Януари 2019 | 07:34 | Агенция "Фокус"
Каракас. Позицията на държавите-членки на групата Лима по отношение на положението във Венецуела не е от значение за Боливарианската република. Това становище бе изразено от президента на южноамериканската държава Николас Мадуро, предава агенция TACC.
„Колко е важно за нас, че „Лимският картел“ не признава конституционността на Венецуела? Това изобщо не е от значение за нас“, цитира държавният глава венецуелската радиостанция Union Radio. Мадуро добави, че е имал телефонни разговори с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, който изрази подкрепа за правителството си.
Президентът на Венецуела изрази желанието си да отвърне на удара срещу онези, които не признават легитимността му като държавен глава.
„На всеки, който не признава легитимността на венецуелските институции, ще дадем своевременен отговор“, каза Мадуро. На 10 януари политикът отново ще встъпи в длъжност като президент на южноамериканската държава.
На 4 януари членовете на групата Лима, с изключение на Мексико, обявиха, че не признават новия президентски мандат на Мадуро, който отново ще заеме поста държавен глава на 10 януари. Съответният документ бе подписан от представители на Аржентина, Бразилия, Гвиана, Гватемала, Хондурас, Канада, Колумбия, Коста Рика, Панама, Парагвай, Перу, Сейнт Лусия и Чили. Те призоваха Мадуро да не заема президентския пост и да предаде изпълнителната власт на парламента.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Мадуро обеща изчерпателен отговор на изявлението на групата „Лима“

РИА Новости: Мадуро обеща изчерпателен отговор на изявлението на групата „Лима“

8 Януари 2019 | 02:46 | Агенция "Фокус"
Каракас. Президентът на Венецуела Николас Мадуро обеща да даде достоен отговор на скорошното изявление на страните от групата „Лима“ относно неговата страна, съобщава РИА Новости.
По-рано групата „Лима“ (12 държави от Америка) заяви, че не признава легитимността на следващия мандат на Мадуро и изисква от него да свика нови президентски избори и дотогава да прехвърли властта на парламента. Мексико отказа да се присъедини към тази декларация. Мадуро спечели изборите през май, но много страни не признаха победата му. Новият президентски мандат до 2025 г.започва на 10 януари.
Венецуела е получи достатъчно подкрепа от международната общност след изявлението на групата от Лима, добави той.
„Ние сме подкрепени от мнозинството правителства по света, те уважават международното право, зачитат Венецуела, и с тях ще поддържаме постоянни отношения, партньорски отношения, съвместни инвестиции, дипломатически и политически отношения“, заяви Мадуро.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Мадуро счита, че контролираният от опозицията венецуелски парламент е безполезен и незаконен

ТАСС: Мадуро счита, че контролираният от опозицията венецуелски парламент е безполезен и незаконен

7 Януари 2019 | 05:40 | Агенция "Фокус"
Каракас. Президентът на Венецуела Николас Мадуро остро критикува Народното събрание на южноамериканската страна. Този законодателен орган, който в действителност е изключен от процеса на вземане на решения, е под контрола на политически опоненти на държавния глава, съобщава TACC.
В събота новият председател на парламента Хуан Гуайдо обяви необходимостта от създаване на преходно правителство във Венецуела за възстановяване на демокрацията. Заместник-началникът на пресслужбата на Държавния департамент Робърт Паладино съобщи в същия ден, че Съединените щати смятат Народното събрание за единствената легитимна институция в южноамериканската държава.
Членовете на групата Лима, с изключение на Мексико, обявиха, че не признават новия президентски мандат Мадуро, който отново ще встъпи в длъжност като президент на 10 януари. Съответният документ бе подписан от представители на Аржентина, Бразилия, Гвиана, Гватемала, Хондурас, Канада, Колумбия, Коста Рика, Панама, Парагвай, Перу, Сейнт Лусия и Чили. Те призовават Мадуро да не заема поста на държавен глава и да предаде изпълнителната власт на Народното събрание.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Министерството на външните работи на Венецуела отново обвини Съединените щати, че възнамеряват да извършат преврат

ТАСС: Министерството на външните работи на Венецуела отново обвини Съединените щати, че възнамеряват да извършат преврат

6 Януари 2019 | 22:27 | Агенция "Фокус"
Каракас. САЩ се опитват да подкопаят мира и стабилността във Венецуела, както и да настроят правителствата в региона срещу Каракас. Това се посочва в изявление, публикувано от министерството на външните работи на южноамериканската страна, съобщава агенция TACC.
„Правителството на Боливарианска Република Венецуела информира международната общност за още един опит на правителството на САЩ да организира преврат срещу законното и демократично правителство на президента Никола Мадуро, като не признава легитимните и демократични институции на венецуелската държава“, се казва в документа. Според Каракас, Вашингтон така дава заповеди на „подчинените правителства в региона“ да „разширят блокадата срещу народа на Венецуела“.
Заместник-ръководителят на пресслужбата на Държавния департамент Робърт Паладино съобщи, че Съединените щати смятат националното събрание на Венецуела за единствената законна институция в страната. Този законодателен орган е под контрола на политическите опоненти на Мадуро, но той е изключен от процеса на вземане на решения в продължение на няколко години. През юли 2017 г. във Венецуела, с решение на държавния глава, беше свикано Конституционно събрание, на което нямаше представител на опозицията. Повечето държави в региона не го признават.
В петък членовете на групата Лима, с изключение на Мексико, обявиха, че не признават новия президентски мандат на Мадуро, който отново ще встъпи в длъжност като президент на Венецуела на 10 януари. Съответният документ бе подписан от представители на Аржентина, Бразилия, Гвиана, Гватемала, Хондурас, Канада, Колумбия, Коста Рика, Панама, Парагвай, Перу, Сейнт Лусия и Чили. Те призовават Мадуро да не заема поста на държавен глава и да предаде изпълнителната власт на Народното събрание.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Путин и шарпланинската овчарка Паша. 18 януари 2019 г.
Путин и шарпланинската овчарка Паша. 18 януари 2019 г.

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.