НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:18


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Reuters: САЩ стартират процедурата по излизане от ДРСМО на 2 февруари

Reuters: САЩ стартират процедурата по излизане от ДРСМО на 2 февруари

16 Януари 2019 | 18:37 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ ще стартират шестмесечния процес за излизане от Договора за ракети със среден и малък обсег (ДРСМО) от 1987 г. на 2 февруари. Това обяви заместник-министърът на САЩ за контрол на въоръженията и международната сигурност Андреа Томпсън пред репортери, предава Reuters.
Срещата в Женева между представители на Русия и САЩ не успя да тушира дългогодишното напрежение, породено от обвинения, че Москва нарушава договора. Така бе подготвена почвата за оттеглянето на Вашингтон от подписания през 1987 г. ДРСМО.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР на Русия: НАТО се опитва да отвлече вниманието от кризата в Алианса под предлог ДРСМО

МВнР на Русия: НАТО се опитва да отвлече вниманието от кризата в Алианса под предлог ДРСМО

11 Януари 2019 | 15:36 | Агенция "Фокус"
Москва. Изявленията на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за това, че Алиансът е готов да предприеме военни мерки за разрешаване на спора за Договора за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО) предизвиква недоумение и има за цел да прикрие кризите в организацията. Това се казва в коментар на Министерството на външните работи на Руската федерация, предава TACC.
„…Разбира се, това не е нещо ново", отбелязват в руското външнополитическо ведомство. „Изявленията на генералния секретар на НАТО са пореден опит да замаскират с митичната руска заплаха това, което е очевидно за всички: кризата в самия Алианс, възникнал в резултат на едностранното решение на САЩ да излязат от ДРСМО, който има фундаментално значение за глобалната и европейската сигурност, включително и за самите съюзници на Вашингтон“, се казва в разпространения текст от МВнР на Русия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Welt am Sonntag: Хайко Маас призова Русия за отстъпки в спора за ограниченията на въоръженията, предложи алтернатива на ДРСМО

Die Welt am Sonntag: Хайко Маас призова Русия за отстъпки в спора за ограниченията на въоръженията, предложи алтернатива на ДРСМО

6 Януари 2019 | 08:27 | Агенция "Фокус"
Берлин. Министърът на външните работи на ФРГ Хайко Маас призова Русия да прояви отстъпчивост в спора за договорите за ограниченията на въоръженията.
„Ключът за опазването на Договор за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на действие (ДРСМО) е в Москва, тя трябва да има готовност да се разоръжи“, категоричен бе първият дипломат на Берлин в изявление за германския национален ежедневник Die Welt am Sonntag.
Социалдемократът предложи като алтернатива на ДРСМО да бъде подписано многостранно споразумение за ограничаване на въоръженията. „ДРСМО е допринесял пряко за сигурността на Европа в продължение на десетилетия. Той е изрично насочен към сигурността й. Ето защо той има специално значение за нас в Германия", коментира Маас пред неделното издание на вестника.
Германският външен министър обяви, че в в Съвета за сигурност на ООН, където през януари страната влезе като непостоянен член, ще има „ясно поставяне на въпросите за разоръжаването и неразпространението на ядреното оръжие в дневния ред", включително този за ДРСМО.
В същото време външният министър на ФРГ даде категорични индикации за желанието на Берлин да разшири двустранния договор до по-голямата група държави, които имат ракети със среден обсег.
„След Студената война силите се промениха. Трябва да разработим нови, глобални правила за прозрачност и контрол. И затова ние участваме в дебат, включващ страни като Китай и Индия", разкри Маас.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Лавров: Русия ще отговори, ако в Европа бъдат разположени ракети, забранени от ДРСМО

Сергей Лавров: Русия ще отговори, ако в Европа бъдат разположени ракети, забранени от ДРСМО

30 Декември 2018 | 15:20 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия ще предприеме ответни мерки, в случай, че в Европа се появят американски ракети, забранени от Договора за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО), заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров в интервю пред програмата „Москва. Кремъл. Путин“, текста на което бе публикуван на сайта на външното ведомство, предава ТАСС.
„За съжаление, нашите европейски колеги, чиято самостоятелност бихме искали да видим на практика, засега не са достатъчно готови за нея и се водят по САЩ даже и в случаите, когато това явно противоречи на техните интереси“, отбеляза Лавров. „Ще дам пример: гласуването по руските резолюции в подкрепа на запазването на ДРСМО“.
„Най-много вълнения по повод решението на САЩ да излязат едностранно от този Договор, чухме в Европа“, обърна внимание министърът. „Но целият Европейски съюз гласува против нашето предложение, т.е., на практика, за това ДРСМО да спре да съществува и над Европа отново да надвисне заплаха от разполагане на американски ракети, забранени от този Договор“. „Следващият ход, разбира се, ще бъдат ответни мерки на Руската Федерация“, заяви руският дипломат. „Ние не сме избирали това, но в европейските столици, вероятно, не може да не разбират заплахата за самите европейци“.
По неговите думи, не е възможно да се обясни гласуването на страните от ЕС против предложението на Русия по друг начин, освен като „криво разбрана солидарност“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Общото събрание на ООН отхвърли руска резолюция в подкрепа на ДРСМО

ТАСС: Общото събрание на ООН отхвърли руска резолюция в подкрепа на ДРСМО

21 Декември 2018 | 18:45 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Общото събрание на ООН не прие резолюцията, внесена от Русия в подкрепа на Договора за премахване на ракетите със среден и по-малък обсег (ДРСМО). 43 страни гласуваха за документа, 46 против и други 78 се въздържаха, предава TACC.
Сред онези, които се противопоставиха на резолюцията, бяха Съединените щати, държавите от Европейския съюз, Япония, Турция, Израел и Украйна. Документът беше подкрепен от Китай, страните-членки на Организацията за колективна сигурност, Иран, Сирия и няколко латиноамерикански държави.
Основната идея на руския документ е да подкрепи Договора като "един от крайъгълните камъни на европейската и международната сигурност" и да призове страните в договора, Русия и Съединените щати да продължат консултациите за опазването му.
Заместник-представителят на Русия в ООН Дмитрий Полянски по време на срещата отбеляза, че договорът е важна стъпка към ядреното разоръжаване и е необходим и днес. "Заплахата от съществуването му възникна през октомври тази година, когато Съединените щати заявиха своето намерение да се оттеглят едностранно от Договора", припомня дипломатът. Той предупреди, че отмяната на Договора заплашва да се превърне в мащабна оръжейна надпревара.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“: Горбачов не е съгласен с Путин за едностранното разоръжаване от СССР

„Взгляд“: Горбачов не е съгласен с Путин за едностранното разоръжаване от СССР

19 Декември 2018 | 03:27 | Агенция "Фокус"
Москва. Бившият президент на СССР Михаил Горбачов заявил, че не е съгласен с изказванията на сегашния президент на РФ Владимир Путин, за едностранно разоръжаване на СССР в рамките на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обхват на действие (ДРСМО), пише „Взгляд“.
«За съжаление, явно не са информирали президента правилно. Не е имало никакво едностранно разоръжаване. Според ДРСМО се унищожиха стотици ракети, както съветски, така и американски“, предава думите на Горбачов РИА „Новости“. Той твърди, че съгласно договора са били унищожени 109 ракети «Пършинг-2» във ФРГ, откъдето са можели « за 10 минути да достигнат до територията на СССР ».
«Що се отнася до ракетите с въздушно базиране, те са включени в договора за съкращаване на стратегическите настъпателни въоръжения. Значителна част от ракетите при всякакъв вид базиране се съкрати въз основа на изявленията на президентите на САЩ и СССР през есента на 1991 година“, пояснява Горбачов.
Той добавя също, че решенията, които са се вземали по време на преговорите за разоръжаване най-внимателно са били разработвани в Министерството на отбраната и в Генералния щаб.
«В течение на десетилетия ДРСМО служеше като гарант за сигурността на нашата страна. Руското ръководство постъпва правилно, като настоява той да се запази. Отказът от него може само да подкопая сигурността не само в Европа, но и в целия свят“, заявява бившият съветски лидер.
По-рано във вторник Путин обяви публично, че по ДРСМО всъщност Съветският съюз се е разоръжил едностранно.
Както поясни вече „Взгляд“, ДРСМО е подписан на 8 декември 1987 година във Вашингтон от държавните глави на СССР и САЩ Михаил Горбачов и Роналд Рейгън. Той забранява на страните да имат балистични ракети с наземно базиране и крилати ракети с радиус на действие от 500 до 5 000 километра.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Несериозно е да се изпраща американски кораб в Черно море, САЩ изпрати такъв в арабския свят и резултатът е 10 млн. гости в Европа

Румен Петков, АБВ: Несериозно е да се изпраща американски кораб в Черно море, САЩ изпрати такъв в арабския свят и резултатът е 10 млн. гости в Европа

9 Декември 2018 | 11:30 | Агенция "Фокус"
София. Несериозно е да се изпраща американски кораб в Черно море, САЩ изпрати такъв в арабския свят и резултатът е 10 млн. гости в Европа. Това каза лидерът на АБВ Румен Петков по време на пресконференция във връзка с кризата в Черно море, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Американският президент заяви, че ще се изпрати американски кораб в Черно море. Това е несериозно. В Черно море има достатъчно НАТО. Ако Украйна държи да води стъпки и действия за присъединяване. В Черно море имаме Турция, втората армия в НАТО, имаме България и Румъния. Какво диктува да идва американски кораб тук. Има един изключителен анализ на Патрик Бюканън, един от консервативните политици в САЩ и анализатори. Той много ясно разписва нещата. Да припомним на нашите братя и сестри от САЩ, че те пращаха кораби в арабския свят, в резултат на което ние от Европа получихме 10 млн. гости. Ама ги получихме ние гостите, ние плащаме масрафа", каза Петков.
Лидерът на АБВ призова САЩ малко да си овладеят мераците. По думите му да си президент на САЩ не означава непременно да си брутален слуга на военнопромишления си комплекс. „Има обществени интереси, има интереси на ЕС и ние трябва да настояваме ЕС да каже: „стоп“, каза още Петков.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Няма чужди военни кораби в Черно море (ОБЗОР)

Няма чужди военни кораби в Черно море (ОБЗОР)

7 Декември 2018 | 20:15 | Агенция "Фокус"
София. Към момента няма военни кораби в Черно море. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Народното събрание. Той поясни, че разрешаването на влизането на военна техника в страната ни, става с решение на Министерски съвет. Според него Черно море трябва да бъде място за туризъм, за газопроводи, фериботи. По думите му влизането на кораби и това на толкова могъщ руски кораб от другата страна, неминуемо ще доведе до голяма криза. „Още повече, доколкото знам на територията на Черно море, най-добрите туристически курорти са в България. Това пряко ще ни засегне. Полагам всички усилия. Не искам публично да говоря какво съм сторил по темата с колегите в чужбина и в Украйна и т.н. Надявам се да се вложи здрав разум“, каза премиерът и посочи, че в ситуация на ескалация на напрежението в Черно море се преговаря трудно за диверсификацията на газа и за туризма. На въпрос, ако до Министерския съвет стигне искане за допускане на военни кораби в Черно море, нашето „не“ ще има ли значение, Борисов заяви: „Надявам се да има. Провел съм много разговори по тази тема“, допълни министър-председателят. Според премиера една предизборна кампания или вътрешнополитически проблеми не трябва да водят до ескалация в Черно море. По думите му Черно море е прекрасна територия за водене на военни действия. „Тук е сигурно 1% от БВП на Европа, сиреч нищо като заплаха. Ако мислят, че ние не разгадаваме тези планове, грешат. Надявам се тук, държавата и институциите в нея да бъдат консолидирани“, допълни премиерът. Борисов заяви, че е изключително тревожен за ситуацията между Русия и Украйна. „То не е напрежение. Завземат се кораби и се арестуват моряци. То не е някакъв случаен инцидент. Не мисля, че е случаен инцидент от двете страни“, каза още Борисов и коментира, че по-лошо от това не са могли да направят за Черно море.
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева коментира в телевизионно интервю, че няма сигнали от бесарабски българи до момента. Тя поясни, че страната ни е получила уверение от украинските колеги, че военното положение няма да засегне гражданските права. „Много важно е да се спазват международните договори за морско право. Едните казват, че едните са провокирали, другите, че другите. За мен това, което е важно, е да спазват международните договори, да се възстанови свободното корабоплаване през Керченския проток“, каза още министърът. Захариева обясни, че общият сигнал е бил за нормализиране на отношенията. „Никой не желае напрежение, а още по-малко ние, бидейки на Черно море", каза още Екатерина Захариева.
В парламента министърът на вътрешните работи Младен Маринов заяви, че сигурността на морската ни граница е на ниво. Той обърна внимание, че тази тема касае повече Министерство на отбраната. "Ние като „Гранична полиция“ при всеки един сигнал и при всеки един такъв опит, докладваме по съответния ред и се предприемат съответните действия“, каза още министърът на вътрешните работи. Маринов посочи, че преди време е имало няколко случаи на опити за прокарване на път за трафик на хора, които са били осуетени и благодарение на действията на МВР, този канал не работи.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петро Порошенко в статия за The New York Times: Докато Западът говори, Путин действа

Петро Порошенко в статия за The New York Times: Докато Западът говори, Путин действа

7 Декември 2018 | 14:17 | Агенция "Фокус"
Киев. Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви в статия за американското издание The New York Times, че не бива да се допуска Русия да прехвърли своята агресия в Азовско море.
„Тъй като Крим и Донбас са под окупация, нашата обща задача е да не допускаме Русия да прехвърли своята агресия в Азовско море. И „Азовският пакет санкции“ срещу Русия би било най-малкия отговор на света в този момент. Докато Западът говори, Путин действа. Дойде време да отговорим“, отбеляза Порошенко.
Украинският президент напомни, че през 2014 година за първи път в последните седем десетилетия една страна се е опитала да прекрои картата на Европа с помощта на военна агресия.
„Кражбата на Кримския полуостров от Русия предизвика осъждане и икономически санкции от целия свят. Но, тъй като се появиха други новини, в Москва забравиха и тя започна да разработва ново нападение: мост, дълъг 12 мили, между материковата част на Русия и Крим“, отбеляза държавният глава.
„Украинският народ няма да гледа как Русия продължава своята пълзяща анексия на нашата страна. Преди четири години, след нашата революция, Украйна не можа сама да издържи на руската военна авантюра. Но днес ние сме напълно решени и готови да се изправим срещу Русия“, пише още украинският президент.
„Но нас, също така, ни е нужна подкрепа от международната общност под формата на по-нататъшни санкции срещу Москва за нейното последно нападение“, подчерта държавният глава.
Той посочи, че „руската атака в Керченския пролив и Черно море“ на 25 ноември не е била отделно събитие, защото от 2014 година Русия редовно нарушава международните правила за корабоплаване и договорите за тези води и Азовско море.
„Тя похити нашите енергоресурси и рибни ресурси, нанесе вреди на средствата за съществуване на Украйна, блокира трафика и търговията в нашите пристанища. През лятото Русия увеличи напрежението, като започна редовно да задържа търговските кораби, отиващи към нашите украински пристанища“, отбеляза Порошенко.
По неговите думи Русия участва в икономическа война, опитвайки се бавно да задуши украинските експортни пазари и осъдителните западни думи от тази есен само за влошили поведението на Русия.
„Украинските кораби, които никога не са проявявали агресия срещу руския Военноморски флот, никога не са откривали огън, независимо от това, че са ги подстрекавали, че са били атакувани и по тях е стреляно и че са заловени на пък към дома в международни води“, съобщи президентът за събитията от 25 ноември в Азов.
„Това беше непровокирано военно нападение на руските въоръжени сили срещу Украйна. Москва не се скри зад „малките зелени човечета“, както го направи в Крим през 2014 година, нейните военнослужещи не бяха в „отпуск“, както твърдеше, когато през същата година в Източна Украйна започнаха бойните действия. Този път Москва дори не се опита да заблуди света“, пише още Порошенко.
Украинският президент в заключение подчертава, че „агресията продължава, тъй като украинските военнослужещи и кораби за задържани от Русия, стотици кораби са блокирани в Азовско море, а руснаците отказват да им разрешат да минат през Керченския пролив“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Младен Маринов: Сигурността на морската ни граница е на ниво

Министър Младен Маринов: Сигурността на морската ни граница е на ниво

7 Декември 2018 | 13:54 | Агенция "Фокус"
София. Сигурността на морската ни граница е на ниво. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов пред журналисти в Народното събрание във връзка с напрежението в Черно море, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той обърна внимание, че тази тема касае повече Министерство на отбраната. "Ние като „Гранична полиция“ при всеки един сигнал и при всеки един такъв опит докладваме по съответния ред и се предприемат съответните действия“, каза още министърът на вътрешните работи. „Преди време имахме няколко случаи на опити за прокарване на път за трафик на хора, които бяха осуетени и благодарение на нашите действия този канал не работи“, каза министър Маринов.
Във връзка с незаконните оръжия и „Арсенал“-Казанлък, министър Маринов посочи, че прокуратурата вече е издала постановление, с което ще се извърши проверка в завод „Арсенал“. "В рамките на тази проверка ще трябва да се изясни дали първо оръжията и частите за тях са изнесени от завода, дали са произведени там и на какъв етап от технологичния процес са изнесени. Това е сложна експертиза, която ще се извърши“, каза още Маринов. По думите му трябва да се разбере къде е произведено оръжието.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: В ситуация на ескалация на напрежението в Черно море ще се преговаря трудно за диверсификацията на газа и за туризма

Премиерът Бойко Борисов: В ситуация на ескалация на напрежението в Черно море ще се преговаря трудно за диверсификацията на газа и за туризма

7 Декември 2018 | 11:56 | Агенция "Фокус"
София. В ситуация на ескалация на напрежението в Черно море се преговаря трудно за диверсификацията на газа и за туризма. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Народното събрание за ситуацията в Черно море и в отговор на въпрос дали ще обърка изграждането на отклонението на „Турски поток“ към България, предаде репортер на Агенция „Фокус" . На въпрос, ако до Министерският съвет стигне искане за допускане на военни кораби в Черно море, нашето „не“ дали ще има значение, Борисов заяви: „Надявам се да има. Провел съм много разговори по тази тема“, допълни министър-председателят.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Една предизборна кампания или вътрешнополитически проблеми не трябва да водят до ескалация в Черно море

Премиерът Бойко Борисов: Една предизборна кампания или вътрешнополитически проблеми не трябва да водят до ескалация в Черно море

7 Декември 2018 | 11:52 | Агенция "Фокус"
София. Една предизборна кампания или вътрешнополитически проблеми не трябва да водят до ескалация в Черно море. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му Черно море е прекрасна територия за водене на военни действия. „Тук е сигурно 1% от БВП на Европа, сиреч нищо като заплаха. Ако мислят, че ние не разгадаваме тези планове, грешат. Надявам се тук, държавата и институциите в нея да бъдат консолидирани“, допълни премиерът. Борисов заяви, че е изключително тревожен за ситуацията между Русия и Украйна. „То не е напрежение. Завземат се кораби и се арестуват моряци. То не е някакъв случаен инцидент. Не мисля, че е случаен инцидент от двете страни“, каза още Борисов. „По-лошо от това не можеха да направят за Черно море. Моите опоненти, които навремето ме атакуват, че съм против военна флотилия в Черно море, сега им се дава една голяма възможност да кажат – ето виждаш ли, той беше прав тогава“, допълни още министър-председателят.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Нямаме сигнали от бесарабски българи до момента

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Нямаме сигнали от бесарабски българи до момента

7 Декември 2018 | 08:55 | Агенция "Фокус"
София. Нямаме сигнали от бесарабски българи до момента. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в „Тази сутрин“ по бТВ . Тя поясни, че страната ни е получила от уверение от украинските колеги, че военното положение няма да засегне гражданските права. „Много важно е да се спазват международните договори за морско право. Едните казват, че едните са провокирали, другите, че другите. За мен това, което е важно, е да спазват международните договори, да се възстанови свободното корабоплаване през Керченския проток“, каза още министърът. Захариева обясни, че общият сигнал е бил за нормализиране на отношенията. „Никой не желае напрежение, а още по-малко ние, бидейки на Черно море", каза още Екатерина Захариева.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: САЩ обявиха какви стъпки очакват от Русия във връзка със запазване на ДРСМО

ТАСС: САЩ обявиха какви стъпки очакват от Русия във връзка със запазване на ДРСМО

6 Декември 2018 | 22:18 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Съединените щати обявиха какви стъпки се очакват от нея, за да се върнат към спазването на Договора за премахване на ракетите със среден и по-малък обсег (ДРСМО). Това бе обявено в четвъртък по време на телефонния брифинг за журналисти от американския заместник- държавен секретар за контрол на оръжията и международната сигурност Андреа Томпсън.
"Накратко казахме на Русия няколко последователни стъпки, които Русия знае, които са част от разпоредбите на споразумението, което сме подписали", каза тя.
Вашингтон предлага на Москва или да се откаже от ракетната система 9M729, или да я промени в съответствие с договора.
"Връщайки се към пълното и проверимо спазване на ДРСМО означава, че SSC-8 (според руската класификация ракетната система 9M729 - коментар на ТАСС)" трябва или да бъде изоставен, или "да промени системата така, че да е в съответствие на разпоредбите на договора“, заяви заместник- държавния секретар.
"Правните последици от това, че сме прекратили изпълнението на задълженията си по ДРСМО, е, че вече не сме длъжни да спазваме разпоредбите на договора. Договорът остава в сила за този 60-дневен период", каза Томпсън на първо място.
Запитана дали САЩ планират създаване и дислоциране на нови системи след премахването на ограниченията на ДРСМО, тя отговори“
"Бих препоръчала да се свържете с моите партньори в Министерството на отбраната на САЩ относно следващите стъпки, свързани с финансирането, създаването и внедряването на тези системи", отбеляза още заместник-ръководителят на Държавния департамент, позовавайки се на разработването на наземни крилати ракети, споменати от американските медии. "Но имам пълна увереност, че [служителите на Пентагона] ще направят всичко необходимо, за да гарантират нашата сигурност и просперитет. Повтарям, че засега се придържаме към разпоредбите на договора", добави Томпсън.
За това, че Вашингтон възнамерява "колкото е възможно по-скоро" да произвежда и разгръща наземни крилати ракети, които нарушават изискванията на ДРСМО, се казва в съобщение, написано от съветника на президента за национална сигурност Джон Болтън. Този документ беше предоставен по-специално от The Washington Post.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Путин не иска да говори с Порошенко, за да не участва в „нехитри комбинации“

РИА Новости: Путин не иска да говори с Порошенко, за да не участва в „нехитри комбинации“

5 Декември 2018 | 14:06 | Агенция "Фокус"
Москва. Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че няма да реагира на опитите на украинския държавен глава Петро Порошенко да говори с него по телефона, защото не иска да участва в неговите „нехитри комбинации“, предава РИА Новости.
„Работата не е в това, че аз просто го отбягвам и не искам да разговарям с Пьотр Алексеевич... Аз просто не искам да участвам в неговата избирателна кампания“, поясни руският лидер.
По неговите думи, Порошенко изкусно създава кризисни и провокационни ситуации и веднага прехвърля отговорността за направеното на Русия, след което „иска да демонстрира, че успешно решава възникналите проблеми“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ГЩ на РФ: Русия повишава възможностите на ядрените си сили заради ПРО на САЩ

ГЩ на РФ: Русия повишава възможностите на ядрените си сили заради ПРО на САЩ

5 Декември 2018 | 12:11 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия ще повишава възможностите на ядрените си сили, докато САЩ правят това със системите си за противоракетна отбрана. Това заяви началникът на Генералния щаб на Руската федерация Валерий Герасимов на брифинг за чуждестранни военни аташета, предава TACC.
„В условията на засилването на САЩ на глобалната система за ПРО се увеличиха и бойните възможности на наземните стратегически ядрени сили“, коментира руският генерал.
Герасимов все пак подчерта, че Русия се надява на възобновяване на диалога със САЩ. „Надяваме се, че САЩ ще подходят конструктивно и балансирано към решаването на проблема, и ще възобновят диалога“, заяви Герасимов.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: МВнР на Русия разполага с информация за засилване на военното присъствие на Украйна в Донбас

ТАСС: МВнР на Русия разполага с информация за засилване на военното присъствие на Украйна в Донбас

5 Декември 2018 | 11:11 | Агенция "Фокус"
Москва. Говорителят на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова обяви, че постъпва информация за засилване на военното присъствие на Украйна в Донбас, предава TACC.
„В името на запазването на властта управляващите в Киев са готови на всичко за разпалването на нов блицкриг в югоизточната част на страната. За съжаление, през последните дни, все повече и повече започва да се появява информация за активни подготовки за евентуални насилствени действия от страна на Въоръжените сили на Украйна в Донбас. Зад шумната информационна завеса, когато режимът в Киев се опитва да насочи вниманието на света към собствената си провокация в Керченския пролив, който определя като агресивни действия на Русия, в региона (на Донбас) се прехвърлят съществени офанзивни компоненти“, предупреди Захарова.
Дипломатът отбеляза, че за да подготви нова провокация в Донбас, Киев се опитва да се възползва от въвеждането на военното положение в някои части на страната. Съгласно думите й, военна техника се съсредоточава по цялата линия на съпрокосновение; към Мариупол са прехвърлени танкови подразделения. Забелязани са и специалисти от частни военни комапнии, които са обучавали сътрудници на украинските спецчасти за провеждането на настъпателни операции.
„Военното положение е камуфлаж, щит, зад който (президентът на Украйна Петро) Порошенко се опитва да скрие намерението си да организира поредна провокация в Донбас. Всичко това отново ще се представи като очевидно свидетелство за т.нар. руска агресия“, отбеляза Захарова.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Presse: САЩ поставиха Русия пред ултиматум за разоръжаването, Москва „няма намерения да отговори на исканията им“

Die Presse: САЩ поставиха Русия пред ултиматум за разоръжаването, Москва „няма намерения да отговори на исканията им“

5 Декември 2018 | 09:57 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Москва. САЩ дадоха на Русия срок от 60 дни, за да се откаже от разработването на ядрени оръжия със среден обсег, с което де факто Москва нарушава Договора за ликвидация на ракетите с малък и среден обсег (ДРСМО). Ако Москва не уважи опасенията Вашингтон, то САЩ ще прекратят споразумението, подписано през 1987 г. Руснаците обаче са категорични, че нямат „намерения да отговорят на исканията им“, отбелязва австрийският национален ежедневник Die Presse.
САЩ са показали „максимално търпение" по въпроса, предупреди държавният секретар Майк Помпео след консултации с колегите му от НАТО, проведени в Брюксел. Ако Русия продължава да нарушава договора няма смисъл САЩ да остават ангажирани с него, подчерта първият дипломат на Вашингтон.
Наскоро НАТО отправи за първи път обвинения срещу Русия за разработването на нови ракети, забранени от ДРСМО. Впоследствие Алиансът призова Москва да „възстанови пълната си лоялност към договора“.
Този ход има за цел да даде на Русия последна възможност да прекрати пренебрегването на правилата на договора. В противен случай може да се стигне до разширяване на противоракетната отбрана в Европа. Ако Русия не склони, това би означавало, че САЩ биха могли да прекратят ДРСМО с политическата подкрепа от съюзниците си.
Руското външно министерство отхвърли твърденията на държавите от НАТО за нарушаване на договора. „Русия се придържа стриктно към условията на договора и това е добре известно на американската страна", подчерта говорителят на МВнР на Руската федерация Мария Захарова.
Москва няма намерение да отговори на това искане, заяви на свой ред председателят на Комисията по отбрана в Държавната Дума Владимир Шаманов. „Русия не е страна, към която може да се отправи ултиматум", предупреди Шаманов.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“ : Украинските медии заживяха в условията на военно положение

„Независимая газета“ : Украинските медии заживяха в условията на военно положение

5 Декември 2018 | 02:00 | Агенция "Фокус"
Киев. Украинските медии заживяха в условията на военно положение, пише руският вестник “Независимая газета“.
Юлия Тимошенко настоявя да се проведе закрито заседание на Върховната Рада, на което президентът и ръководителите на правоприлагащите органи да обяснят какво се случва по силата на военното положение. Опозицията се съмнява в необходимостта от специален режим до края на годината. Властите, продължавайки да говорят за заплахата от военна инвазия от Руската федерация и се готвят да засилят контрола върху информационното пространство на Украйна.
Законопроектите за мерките за защита на информационното пространство бяха внесени в парламента в началото на есента. Те предизвикаха много противоречия, така че дебатът беше отложен. Въпреки че адвокатите на Върховната Рада не препоръчаха на депутатите да одобрят законопроекти, два документа бяха поставени в дневния ред за вечерта на 4 декември.
"Те искат да прокарат предизборните ограничения на свободата на словото зад прикритието на военното положение", каза представител на опозиционната фракция.
Говорим за законопроектите "За измененията в някои закони на Украйна за защита на информационното пространство" и "За измененията в Закона на Украйна" за телевизионното и радиоразпръскването "по отношение на повишаването на информационната сигурност и противодействието на държавата-агресор". И двата документа са обосновани от "въоръжената агресия, извършена от Руската федерация и информационната война срещу Украйна". Теоретично законите са насочени към защита на украинските национални интереси и противопоставяне на вражеската пропаганда.
Първият от тях включва изменение на съществуващите закони "За борба с тероризма" и "За санкциите". Депутати предлагат да се допълни съществуващия списък с дефиниции на терористичната дейност в закона с "информационно осигуряване на терористичните организации, незаконни въоръжени групи, както и на други лица, които извършват, вземат участие или допринасят за терористична дейност, окупацията на територията на Украйна, на въоръжено нападение срещу Украйна." Под информационната подкрепа означава създаването или разпространението на информация в медиите. Това определение дава възможност да се под ударите на този закон да попаднат телевизионни канали или интернет сайтове, които споменават ДНР/ЛНР или дават новини от Руската федерация като съучастници на сепаратистите. Адвокатите на Върховната Рада обърнаха внимание на факта, че формулировката на закона позволява "всяко споменаване ... да се счита за популяризиране и да се приравни с терористични дейности".
Вторият документ за дейността на телевизионните и радио-телевизионните организации получи отрицателна оценка на Главния научен и експертен отдел на Върховната Рада. Става дума за забраната да се излъчват по телевизията и радиото "изявления, които оправдават или признават за легитимна окупацията на територията на Украйна, ако такова излъчване има за цел да подстрекава омраза. Под забраната трябва да попаднат и термини, които противоречат на украинското законодателство - например имената Донецка/Луганска народна република или споменаването на техните лидери. Нарушителите могат да се сблъскат не само с глоба, но и с по-строги санкции - до затварянето на телевизионния канал, например.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Коммерсантъ: Отношенията Русия – Украйна се върнаха в центъра на вниманието на НАТО

Коммерсантъ: Отношенията Русия – Украйна се върнаха в центъра на вниманието на НАТО

5 Декември 2018 | 01:34 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Отношенията Русия – Украйна се върнаха в центъра на вниманието на НАТО, пише руският ежедневник „Коммерсантъ“
"Дестабилизиращото поведение на Русия" отново се превърна в централна тема на срещата на министрите на НАТО. Ръководителите на външните министерства на държавите от Алианса приеха изявление, с което обвиняват Русия, че е нарушила Договора за премахване на ракетите със среден и по-малък обсег (ДРСМО), подписан със Съединените щати през 1987 г. Според американският държавен секретар Майк Помпео Москва разполага с 60 дни, за да отговори на тези твърдения. Министрите обсъдиха и последния инцидент в Керченския проток. Спомнете си, малко преди това, президентът на Украйна Петро Порошенко призова за изпращане на кораби на НАТО в Черно и Азовско море и като цяло за укрепване на подкрепата за Киев. Генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг говори много по тази тема, но не каза нищо, пише кореспондентът на изданието.
Темата за руско-украинските отношения, както заяви събеседник в централата на НАТО в Брюксел в разговор с "Комерсант", до есента на 2018 г. постепенно премина на заден план за Алианса. Напоследък обсъждането на темата беше ограничено до декларации за задълженията, свързани с необходимостта от прилагане на споразуменията от Минск за разрешаване на конфликта в Донбас. Тласък на дискусиите беше даден от неотдавнашния инцидент в Азовско море. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг очерта позицията си още в понеделник на пресконференция, предшестваща двудневната среща. Той нарече използването на сила от Русия неприемливо и призова всички страни в конфликта да покажат сдържаност. Тази теза Столтенберг повтори във вторник повече от веднъж.
След този инцидент президентът на Украйна Петро Порошенко не се умори да повтаря: за да не се разрешава на Русия да действа "агресивно", корабите на НАТО трябва да влязат в Черно и Азовско море. Междувременно те разясниха в централата на Алианса, че няма да предприемат нищо освен това, което вече се прави. Както Йенс Столтенберг припомни във вторник, НАТО вече "значително укрепи присъствието си в Черно море": тази година корабите на Алианса останаха там за общо 120 дни (година по-рано само 80 дни). Азовско море, в контекста на изказването на Петро Порошенко, той реши да не споменава изобщо.
Във вторник сутринта журналистите продължиха да задават въпроси на генералния секретар на НАТО за това, какво е готов Алиансът да направи за Киев. "Алиансът ще подкрепи ли Украйна в случай на пряка агресия на Русия?", питаха генералният секретар. Но отговорът, на който очевидно се надяваха украинските журналисти явно не бе получен. "Всички държави от Алианса предоставят силна политическа и практическа подкрепа на Украйна, нейния суверенитет и териториална цялост. Страните от НАТО също помагат за укрепването на въоръжените сили въоръжението на Украйна чрез различни доверителни фондове, както и киберсигурността ", каза Столтенберг неведнъж.
"От незаконното присъединяване на Крим, нашата подкрепа за Украйна нараства експоненциално", заяви събеседникът в щаба на Алианса. Много програми и проекти са в ход. Става дума за разработването на системи за контрол, противопоставяне на кибер-операциите, модернизация на флота. Ние работим в тясно сътрудничество с правителствените агенции в Украйна - например предоставяме съветници. "
Журналистите насочиха вниманието си към други неотдавнашни инициативи на редица украински политици, по-специално идеята за откриване на военна база на НАТО на територията на Украйна, както и за затваряне на пролива Босфора за руски кораби (теоретично това може да реши Турция). Но представителят на Алианса реши да не коментира тези въпроси.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Германският външен министър нарече ДРСМО „важен стълб на европейската сигурност“

ТАСС: Германският външен министър нарече ДРСМО „важен стълб на европейската сигурност“

4 Декември 2018 | 21:51 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Германският външен министър Хайко Маас смята, че Договорът за премахване на ракетите със среден и по-малък обсег (ДРСМО) е „важен стълб на европейската сигурност“. Той каза това във вторник след среща на външните министри на НАТО, на която Съединените щати и Алиансът изразиха своите искания към Русия, предава TACC
"ДРСМО е важен стълб на европейската архитектура за сигурност", заяви пресслужбата на германското министерство на външните работи, цитирайки министъра, "американците отново дадоха време на Русия, преди да отменят споразумението, а Русия трябва от своя страна да демонтира крилатите ракети, които нарушават споразумението и да докаже това. "
Според министъра "добре е, че партньорите от НАТО ясно изразиха своя ангажимент да запазят международната архитектура на разоръжаването и ефективния контрол върху въоръженията". "За нас това беше важно", каза Маас. "Контролът върху оръжията трябва по-често да бъде включван в дневния ред и е въпрос на живот и смърт за човечеството".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: САЩ заплаши да напусне ДРСМО, ако Русия до 60 дни не се върне към изпълнението му

ТАСС: САЩ заплаши да напусне ДРСМО, ако Русия до 60 дни не се върне към изпълнението му

4 Декември 2018 | 20:41 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Съединените щати ще престанат да изпълняват задълженията си по Договора за премахване на ракети със среден и по-малък обсег (ДРСМО), ако Русия не се върне към неговото изпълнение в рамките на 60 дни. Това съобщи във вторник държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео след среща на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел, цитиран от TACC.
"Съединените щати ще престанат да изпълняват задълженията си ДРСМО, ако Русия не се върне към изпълнението му в рамките на 60 дни." Ние високо ценим подкрепата на НАТО за това решение на САЩ ", каза той.
"През тези 60 дни няма да разработваме, произвеждаме или разгръщаме такива ракетни системи", допълва държавният секретар. "Ако Русия преразгледа решението си и се върне към Договора и елиминира ракетната си програма, ние ще го приветстваме".
На 20 октомври американският президент Доналд Тръмп обяви, че страната му ще се оттегли от ДРСМО, тъй като Русия, според Вашингтон, нарушава договора. Заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков нарече това решение опасна стъпка, Вашингтон беше критикуван в Берлин и Пекин. Съединените щати получиха подкрепата на Лондон, а НАТО обвини Русия за решението на Тръмп, припомня агенцията.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петро Порошенко: Само открита военна агресия на Русия може да попречи на украинските президентски избори

Петро Порошенко: Само открита военна агресия на Русия може да попречи на украинските президентски избори

4 Декември 2018 | 18:10 | Агенция "Фокус"
Киев. Само открита въоръжена агресия на Русия може да попречи на провеждането на президентските избори в Украйна, заяви президентът на страната Петро Порошенко по време на среща със студенти в Ивано-Франковск, пише онлайн изданието на вестник „Украинская правда“.
Той поясни, че с атаката срещу украинските военни катери „Москва демонстрира, че е преминала към нов етап на ескалация на ситуацията в акваторията на Азовско море – става дума за окупация на Азовско море и Керченския пролив“.
Отчитайки заплахите, се е наложило да бъде въведено военно положение в 10 области и във вътрешните води на Украйна, но това решения има „изключително превантивен характер. То ще позволи украинците да бъдат защитени и конкретно, да бъдат защитени законодателно воините, за да могат те да защитят държавата, продължи с обясненията украинският президент.
„Няма да нарушим нито една свобода“, обеща Порошенко, опровергавайки слуховете „на руската пропаганда“ за прекъсване на транспортните съобщения или комендантски час.
Порошенко увери, че няма да позволи на Русия да направи същото, както с Абхазия и Южна Осветия, където Москва е дала на тамошните граждани руско гражданство, а след това е въвела войска, за да ги защитят. „Те искат да направят същото и с нас, но Украйна няма да им даде да го направят“, категоричен е той.
„Много се надяваха (в Кремъл) да отложат президентските избори (в Украйна). А защо? От това ще спечели само един човек и името на този човек е (президентът на Русия Владимир) Путин“, добави Порошенко.
„По моя молба Върховната рада внесе предложение за назначаване на датата за изборите – 31 март. И аз, като президент, гарантирам, че президентските избори ще се състоят именно на тази дата. Единственото, което може да попречи на това е открита въоръжена наземна агресия на Русия, страната-агресор. Тогава ще защитим държавата“, обеща още украинският президент.
Той напомни, че предлага даже да се разрешат местните избори по време на военното положение.
Освен това Порошенко каза: „По руската телевизия (тя е забранена в Украйна – бел. „Фокус“) имаше сюжети, че в украинските магазини е изчезнала солта и трябва бързо да се купуват сол и кибрити. Трябваше да отида в бившия Артьомовск, сега Бахмут, за да покажа планините сол и да кажа, че вече добитата ще стигне за 2500 години военно положение. А и на руснаците ще можем да дадем“.
Той отбеляза, че е определена датата за събора, на който ще бъде избран предстоятел на Украинската православна църква-Киевска патриаршия и това е последната стъпка към обединението на украинската православна община.
„И когато за защитата на Руската православна църква в Украйна те накрая нарекоха нещата със собствените им имена и свикаха Съвета за сигурност на Руската Федерация и обмисляха, ‚какво ще правим с този Порошенко... Нищо не можете да направите. Защото съдбата на Украйна най-накрая ще се решава от украинския народ, а не от император от Москва. Дойде вашето време“, заяви украинският президент.
Той констатира, че „ситуацията е трудна и заплахата от страна на Русия расте“ и подчерта, че „ние създадохме армия, която е способна да спре агресора“. В заключение Порошенко каза на студентите: „Желая на всички ви мир. Но не мир чрез капитулация, а мир чрез победа“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кремъл: Тръмп е отишъл при Путин в Буенос Айрес и те са говорили за инцидента в Керченския пролив

Кремъл: Тръмп е отишъл при Путин в Буенос Айрес и те са говорили за инцидента в Керченския пролив

4 Декември 2018 | 17:48 | Агенция "Фокус"
Москва. Разговорът между президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп „на крак“ на срещата на Г-20 е продължила 10-15 минути, съобщи помощникът на руския лидер Юрий Ушаков, цитиран от РИА Новости.
Тръмп сам е отишъл при Путин на тържествения прием, уточни представителят на Кремъл.
Руският държавен глава е информирал своя колега за ситуацията в Керченския пролив. „Подробно, доколкото това е възможно за 10-15 минути и е пояснил нашата оценка за случилото се. Бих казал, че президентът на САЩ е изслушал внимателно нашата аргументация“, отбеляза Ушаков. Той съобщи още, че двамата лидери са засегнали темата Украйна, като цяло.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Украйна обяви сбор на резервистите

РИА Новости: Украйна обяви сбор на резервистите

3 Декември 2018 | 15:52 | Агенция "Фокус"
Киев. В Украйна започна сбор на резервистите, съобщи пресслужбата на Генералния щаб на Въоръжените сили на страната във „Фейсбук“, предава РИА Новости.
„Сборовете... с военнослужещите от оперативния резерв от първия разред на боевите части ще продължат до 20 дни“, отбелязват от ведомството.
Освен това е планирано да се проведат десетдневни сборове на полигони в Херсонска и Запорожка области.
„Подчертаваме, че всички изброени мероприятия се планира да бъдат завършени така, че да се предостави възможност на всички военнослужещи да се върнат в домовете си в навечерието на католическото Рождество и да го посрещнат в семейния кръг“, добавиха от Генералния щаб.
РИА посочва, че сборовете на резервистите започнаха заради военното положение, въведено в десет украински области, включително в Луганска и Донецка.
Режимът ще е в сила 30 дни и предвижда възможности за временно ограничаване на конституционните права и свободи на гражданите и конкретно правата за участие в избори, свободата на мисълта и словото, отбелязва още руската агенция.
Военното положение бе въведено на фона на инцидента с украинските кораби в Керченски пролив. Те бяха задържани от руските гранични части.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Предявиха обвинение на задържаните в Черно море украински военни

ТАСС: Предявиха обвинение на задържаните в Черно море украински военни

3 Декември 2018 | 10:42 | Агенция "Фокус"
Москва. Военните от Военноморските сили на Украйна и сътрудниците на Службата за сигурност на Украйна (СБУ), които бяха задържани в Керченския пролив, са обвинени за незаконно пресичане на руската граница, съобщи пред ТАСС адвокатът на един от арестуваните военнослужещи Николай Полозов.
„Обвинението им е предявено веднага след ареста. Всички са обвинени по чл. 3 т. 322 от Наказателни кодекс на Руската Федерация („За незаконно пресичане на границите на Русия“)“, заяви адвокатът на арестувания Денис Гриценко.
Освен това, Полозов отбеляза, че от момента на задържането не се е срещал със своя клиент. „Все още не съм се виждал с клиента си и не знам, дали са предадени документи от Москва и кой се занимава с разследването“, добави адвокатът. По неговите думи „доброволци са донесли в СИЗО (следствения арест) събрани за моряците вещи“.
Членовете на екипажите, 24 граждани на Украйна, са арестувани до 25 януари. Те бяха доставени от Симферопол в следствен арест в Москва.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Европейските страни чуха позицията на Русия по инцидента в Керченския проток

ТАСС: Европейските страни чуха позицията на Русия по инцидента в Керченския проток

2 Декември 2018 | 18:17 | Агенция "Фокус"
Москва. Германия и Франция, с лидерите, на които руският президент Владимир Путин се срещна на срещата на върха на Г-20, не можеха да не чуят позицията на Русия относно украинската провокация в Керченския проток. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в предаването "Москва, Кремъл, Путин" в телевизионния канал "Русия-1", цитиран от TACC
"Мисля, че не могат да не я чуят [позицията на Руската федерация]", отбеляза дипломатът. Според него руският лидер "лично" е "показал на германския канцлер Ангела Меркел и на френския президент Еманюел Макрон как тази провокация е замислена и как е бил направен опит да бъде изпълнена.
Лавров добави, че за съжаление провокатори от Службата за сигурност на Украйна "направиха всичко, за да изпълнят нареждането, чийто текст беше открит, когато нашите гранични служители задържаха плавателните съдове". Руският външен министър поясни, че това нареждане предвижда скрито проникване в неутрални води "без пилоти и уведомления" и пробив през Керченския пролив до Азовско море.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Examiner: Дали Русия планира да окупира нови части от Украйна

The Washington Examiner: Дали Русия планира да окупира нови части от Украйна

2 Декември 2018 | 17:52 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Дали Русия планира да окупира нови части от Украйна, пише американското издание The Washington Examiner
Русия може да планира да поеме контрола над ключовия украински пристанищен град Мариупол, което ще доведе до сериозна ескалация на свиващия се конфликт между двете съседни страни, заяви пред вестник високопоставен естонски военен представител.
"Това е част от Украйна, която има икономически и социални проблеми поради конфликта така или иначе, и така ограничавайки достъпа до тази територия на Украйна, те правят още по-лоши социалните и икономически условия, опитвайки се да създаде социални катаклизми ", заяви пред вестника постоянният секретар Кристиян Прик, най-високопоставения цивилен в Министерството на отбраната на Естония.
Прик посети Вашингтон само дни, след като Русия aрестува три украински кораба в Керченския пролив между Черно и Азовско море.
Той заяви, че инцидентът води до "много директна ескалация" на кризата в Украйна, тъй като това е първия открит сблъсък между руските и украинските сили от присъединяването на Крим през 2014 г. Повече от 10 000 души от са били убити в боевете в източна Украйна, но Москва описва конфликта като вътрешно украински между лоялните на Киев и етническите руски сепаратисти, като същевременно подчертава своя суверенитет над Крим, пише изданието.
Въпреки че Украйна не е член на НАТО, Прик и други официални лица от балтийския регион виждат реално значение за националната сигурност в резултата от този конфликт.
"В известен смисъл бих казал, че Украйна се бие вместо нас там. Те са в пряк контакт със силите на Руската федерация ", заяви постоянният секретар пред вестника. "Те са тези, които от време на време също им (на Русия -= бел.ред) причиняват загуби. Така че, не бива да пренебрегваме този конфликт. "
Кремъл не го пренебрегва. Руски представители разгърнаха в четвъртък четвърти батальон от зенитнио-ракетни системи С-400 в Крим, според доклад от държавните медии. Един дипломат, който говори дни преди инцидента в Керченски проток, предупреди за "икономическа блокада, де факто", наложена от Русия.
"Това е част от икономическата част на хибридната война", каза Прик.
Това е позоваване на руската тактика, изпълнявана най-осезаемо при нахлуването и анексирането на Крим от "елитни войски, във връзка с кампания за информационна война и разполагане на лоялни руски представители", както заяви Кристофър Чвивис от RAND Corporation пред Комитета за въоръжените сили миналата година.
Анексирането на полуострова даде на Русия контрол над двете страни на Керченския проток, на което сега се основава претенцията за пълен суверенитет над водите. Удължаването на битките в региони на Източна Украйна, съседен района около Мариупол, повишава вероятността Русия да се стреми към пълен контрол над земите около Азовското море, каза Прик.
"Преобладаващото мнозинство в град Мариупол, например, най-важният пристанищен град на Украйна на Азовско море, е рускоговорящо", отбелязва Прик. "Има много важни заводи за военно оборудване там, особено за флота , както и други. Мариупол има стратегическо значение както за Украйна, така и като потенциална цел за Русия. "

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

ИХА: Ердоган от Аржентина: В близко време ще освободим от кюрдско присъствие и източните райони на река Ефрат в Сирия

ИХА: Ердоган от Аржентина: В близко време ще освободим от кюрдско присъствие и източните райони на река Ефрат в Сирия

2 Декември 2018 | 13:34 | Агенция "Фокус"
Буенос Айрес/Анкара. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган направи важни изявления след края на срещата на високо равнище на Г 20 в Аржентина, предаде информационната агенция Ихляс хабер ажансъ (ИХА).
Акцентът му е върху ситуацията в Северна Сирия и по-специално относно източните райони на река Ефрат. „Подобно на западните райони (подразбира се операцията на турската армия „Щитът на Ефрат от м.г. - бел. на „Фокус” ), в съвсем скоро време ще освободим и източните райони на река Ефрат от окупацията и издевателствата на сепаратистката терористична организация (визират се Отрядите за народна самозащита (ОНС) на Партията на демократичното единство (ПДЕ) на сирийските кюрди – бел. на „Фокус”). … Категорично няма да позволим присъствието в Северна Сирия на нито една структура, представляваща заплаха за нашата страна и нашия район. … Ние очакваме откровен и открит подход от страна на нашите съюзници по този въпрос. Категорично сме против опасното разбиране, което прави разлика между терористичните организации (подразбира се преди всичко подхода на САЩ – бел. на „Фокус”)”, декларира Ердоган, цитиран от ИХА.

Превод и редакция: Георги ДимовОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Петро Порошенко: Русия иска да завладее Мариупол и Бердянск, за да получи наземен коридор за Крим

Петро Порошенко: Русия иска да завладее Мариупол и Бердянск, за да получи наземен коридор за Крим

2 Декември 2018 | 12:04 | Агенция "Фокус"
Берлин/Киев. Президентът на Украйна Петро Порошенко в интервю за германската Funke Media Group заяви, че Русия възнамерява да завземе украинските градове Бердянск и Мариупол, за да получи коридор от Донбас към Крим, предава РИА Новости.
В същото време той не предостави никакво реално доказателство за думите си и определи инцидента в Керченския проток като единственото доказателство за такива "планове".
"Русия няма да се откаже от плана си да разшири своята окупация на Украйна, Москва се опитва да получи коридор по суша между окупираните Донбас и Крим, чрез завземане на Мариупол и Бердянск." – представя част от интервюто пресслужбата на Порошенко.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зигмар Габриел: Украйна се опита да ни вкара във война

Зигмар Габриел: Украйна се опита да ни вкара във война

2 Декември 2018 | 10:44 | Агенция "Фокус"
Берлин. „Украйна се опита да ни вкара във война“, заяви бившият германски външен министър в интервю по телевизионния канал N-TV, цитиран от РИА Новости.
"Мисля, че в никакъв случай не трябва да позволим на Украйна да ни въвлече във войната, а Украйна се опита да направи това", каза дипломатът, коментирайки провокацията на Киев в Керченския проток.
В същото време Габриел също обвини Русия, че защитава териториалните си води в "нарушение на международното право" и изрази надежда, че канцлерът Ангела Меркел ще може да "подтикне страните към нормализиране на отношенията"

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Срещи и разговори на Владимир Путин по време на форума на Г-20 в Буенос Айрес

ТАСС: Срещи и разговори на Владимир Путин по време на форума на Г-20 в Буенос Айрес

2 Декември 2018 | 09:45 | Агенция "Фокус"
Буенос Айрес. Руският президент имаше наситена паралелна програма по време на форума на лидерите на страните от Г-20 в Буенос Айрес, пише TACC.
Руският президент Владимир Путин нарече заключителния документ на срещата "положителен резултат", въпреки че е "от общ характер". "Вярвам, че аржентинското председателство е направило всичко, за да гарантира, че този документ ще бъде подписан и одобрен от всички страни. Това е важно, защото очертава най-важните въпроси, с които се занимава Г-20 и показва посоката, в която трябва да вървим, за да решим поставените пред нас задачи ", каза той пред репортери.
Както отбеляза държавният глава, в хода на съгласуването на документа са възникнали въпроси по редица теми, включително миграционната криза и търговията.
Президентът на Руската федерация проведе серия от срещи с чуждестранни лидери в рамките на срещата на върха, като специално внимание беше обърнато от журналистите към преговорите, които не се състояха - с американския президент Доналд Тръмп. Президентът на САЩ отмени предвидените разговори непосредствено преди срещата на върха, обяснявайки решението с инцидента в Керченския проток. Путин на последната пресконференция изрази съжаление, че разговорът не беше проведен.
Времето, освободено след отмяната на преговорите с Тръмп, ръководителят на руската държава, започна разговор с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който по-конкретно предложи на Путин да се организира една среща за ситуацията в сирийската провинция Идлиб. На срещата с японския премиер Шиндзо Абе страните се съсредоточиха върху въпроса за мирния договор.
Една от темите на срещите на руския лидер с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон беше инцидентът в Керченския проток. Същевременно, според прессекретаря на президента Дмитрий Песков, Путин е предоставил на своите събеседници подробни обяснения по този въпрос.
По време на разговорите с престолонаследника на Саудитска Арабия, Мохамед бин Салман Ал Сауд, в допълнение към регионалните въпроси, се разгледа и ситуацията на петролния пазар. Путин се срещна и с китайския президент Си Дзинпин.
В събота вечерта Путин проведе разговори със своя аржентински колега Маурисио Макри. По време на посещението на руския президент в южноамериканската република бяха подписани редица документи, включително споразумение за руско-аржентинското партньорство в областта на мирното използване на атомната енергия. Според Путин той също така се е съгласил с Макри за разширяване на сътрудничеството в борбата срещу трафика на наркотици и кибернетичните заплахи.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Лидерите на Г-20 са излезли с общо съвместно изявление

ТАСС: Лидерите на Г-20 са излезли с общо съвместно изявление

2 Декември 2018 | 09:04 | Агенция "Фокус"
Буенос Айрес. Срещата на върха на Г-20 приключи в събота с приемането на съвместно изявление., предава TACC. Възможността за съгласуване на окончателния документ беше под въпрос до последния момент. Срещата на върха обаче ще бъде запомнена, вероятно не толкова с общи договорености, колкото с множество двустранни срещи, които се проведоха в Буенос Айрес.
Страните от Г-20 се договориха, че системата за международна търговия и Световната търговска организация трябва да бъдат подобрени. Според участниците в срещата настоящата система "не решава задачите, които са й възложени". Лидерите ще обсъдят необходимите реформи на следващото заседание, което ще се проведе в Япония през 2019 година.
Съвместното изявление запази разделението на позициите на Съединените щати и останалите страни от Г-20 по отношение на климата. Съединените щати потвърдиха намерението си да се оттеглят от Парижкото споразумение. В същото време всички страни от Г-20 са заявили своя ангажимент към развитието на чиста енергия.
Г-20 също одобри план за действие срещу корупцията за следващите три години. Освен това лидерите на страните от Г-20 обърнаха внимание за възможността за използване на интернет за терористични цели и отбелязаха значението на съвместните действия за премахване на причините, които принуждават хората да бягат от своите страни.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Интерфакс: САЩ обясниха за провалената среща между Тръмп и Путин

Интерфакс: САЩ обясниха за провалената среща между Тръмп и Путин

2 Декември 2018 | 06:34 | Агенция "Фокус"
Буенос Айрес. Съветникът по национална сигурност Джон Болтън съобщи, че е информирал помощникът на руският президент Юрий Ушаков за причините за отказа на Доналд Тръмп да се срещне с Владимир Путин в Буенос Айрес, съобщава Интерфакс.
„Вчера, Кремъл поиска разяснение за причините, заради които бе отменена срещата между лидерите на двете страни. Предадох на посланик Ушаков ясен сигнал от президента“, написа Болтън в социалната мрежа „Туитър“.
Както бе съобщено, срещата между Доналд Тръмп и Владимир Путин в Аржентина беше отменена в последният момент от американска страна.
Доналд Тръмп, заяви, че когато настъпи подходящото време ще се срещне с президента Владимир Путин.
„Както казах, за да бъда откровен, в светлината на случилото се с Украйна, нейните кораби и моряци, сега не е подходящо време за среща, но ще се срещна с него“, обяви американският президент в интервю за ВВС.
Тръмп добави: „Мисля, че имаме много добри взаимоотношения, мисля, че ще имаме отлични отношения с Русия, Китай и всички останали.Считам, че това е важно. Затова, ще се срещна с него в подходящото време.
Междувременно Владимир Путин заяви, че руската страна не поставя предварителни условия за среща с Доналд Тръмп.
„Ние не поставяме никакви предварителни условия, защото има много важни въпроси, които сме длъжни да обсъдим“, обясни Путин на пресконференция в Аржентина.

Превод и редакция:Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Интерфакс: Путин отказа да обсъжда въпросa за размяна на моряците с Украйна

Интерфакс: Путин отказа да обсъжда въпросa за размяна на моряците с Украйна

2 Декември 2018 | 01:21 | Агенция "Фокус"
Москва. „Въпросът за размяна на украинските моряци, задържани в резултат на Керченският инцидент, не стои на дневен ред докато тече разследването“, заяви руският президент Владимир Путин, съобщава Интерфакс.
„Досега въпроси за размяна не стоят, и украинската страна не е повдигала такива въпроси“, обясни Путин.
„Сега е твърде рано да говорим за това, в момента върви разследване, нужно ни е да потвърдим провокационния характер на действията от страна на украинските власти и да го отбележим всичко това в юридически документи“, продължи руският държавен глава.
Също така заяви: „Нужно ни е да получим пълните показания на моряците, всичко да оформим, и там всичко ще се види“.
Владимир Путин отбеляза, че Москва няма да въвежда ответни мерки спрямо Киев и никакви ограничения за гражданите на Украйна и върви по пътя на свободно пребиваване на територията на Русия.
„Не. Няма да въвеждаме никакви ограничения по отношение на гражданите от Украйна. Освен това, обратното, тръгваме по пътя на свободно пребиваване на украинските граждани на наша територия и либерализиране при получаването на руско гражданство, ако някой от тях желае“, съобщи Владимир Путин.

Превод и редакция:Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu agency: Среща между Реджеп Ердоган и Доналд Тръмп в кулоарите на Г20

Anadolu agency: Среща между Реджеп Ердоган и Доналд Тръмп в кулоарите на Г20

2 Декември 2018 | 00:58 | Агенция "Фокус"
Буенос Айрес. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган се срещна с американският президент Доналд Тръмп в Аржентина, съобщава турската Anadolu agency.
Срещата между двамата лидери, която се проведе при закрити врата продължи около 50 минути.
Това е вторият път, когато Ердоган и Тръмп се срещат в аржентинската столица, допълва агенцията.
В петък, преди специалната сесия, озаглавена „Справедливо и устойчиво бъдеще“, турският президент проведе кратък разговор с Тръмп.
В Буенос Айрес Ердоган се срещна с руският президент Владимир Путин, японският министър-председател Шиндзо Абе, британският премиер Тереза Мей и аржентинският президент Маурисио Макри.

Превод и редакция:Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Интерфакс: Путин разказа за срещата с Тръмп в рамките на Г20

Интерфакс: Путин разказа за срещата с Тръмп в рамките на Г20

1 Декември 2018 | 23:45 | Агенция "Фокус"
Буенос Айрес. Президентът на Руската федерация Владимир Путин съобщи, че е разговарял „на крак“ с президентът на САЩ Доналд Тръмп.
„Доналд Тръмп е човек с характер и много опит. Що се отнася до сривът на предварителните договорености за срещата, преди всичко искам да кажа, че инициативата идва от американска страна. След провалената среща в Париж, не желаех да развалям планирания работен график в рамките на мероприятията, свързани със 100-годишнината от краят на Първата Световна война, за да не създавам проблем на домакините“, обяви Путин на пресконференция по време на срещата на Г20.
„Пристигнахме в Буенос Айрес. Но видяхте, за съжаление, че се сблъскахме с тази провокация в Черно море. Поради тези съображения американската страна счете за целесъобразно срещата да не се проведе“, заяви Путин.
„Въпреки това, както всички общуват „на крак“, така и ние с президента Тръмп поговорихме накратко“, добави руският президент.
„Аз отговорих на неговите въпроси, свързани с инцидентът в Черно море. Той има своята позиция по въпросът и проблемът, аз – моята. Всеки остана на своето мнение. Във всеки случай го информирах за нашата гледна точка относно този инцидент“, заяви Владимир Путин. Той отбеляза, че Г20 спокойно реагирала на Керченският инцидент, който той отново нарече планирана провокация.
Президентът на Русия изрази надежда, че срещата с президентът на САЩ Доналд Тръмп рано или късно ще се състои.
„Надявам се, че тази среща все пак ще се състои, когато американската страна е готова за това“, заяви Путин на пресконференцията в Буенос Айрес.

Превод и редакция:Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Меркел изяви готовност за посредничество в регулирането на инцидента в Керченския пролив

ТАСС: Меркел изяви готовност за посредничество в регулирането на инцидента в Керченския пролив

1 Декември 2018 | 21:13 | Агенция "Фокус"
Буенос Айрес. Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че по време на срещата си с руският президент Владимир Путин е предложила посредничеството на Германия и Франция за регулиране на ситуацията в Керченския пролив, предава ТАСС.
Тя отбеляза, че такива усилия може да бъдат предприети на ниво експерти по външна политика и сигурност в Нормандски формат.
Канцлерът на Германия подчерта необходимостта от обезпечаване на свободното предвижване на кораби в Азовско море. По думите й, това е предвидено в договор от 2003 г.
„Русия трябва да го спазва“, заяви канцлерът Ангела Меркел.

Превод и редакция: Калоян Пенков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Интерфакс: Меркел обсъди с Доналд Тръмп инцидента в Керченския пролив

Интерфакс: Меркел обсъди с Доналд Тръмп инцидента в Керченския пролив

1 Декември 2018 | 20:39 | Агенция "Фокус"
Буенос Айрес. Канцлерът на Германия Ангела Меркел обсъди с президентът на САЩ Доналд Тръмп ситуацията в Керченският пролив, съобщи официалния представител на германското правителство Щефен Зайберт, предава Интерфакс.
„Канцлерът Меркел проведе консултации с президента на САЩ Доналд Тръмп по време на срещата на Г20 в Аржентина, сред обсъжданите теми е и руско-украинският конфликт в Керченския пролив“, написа Зайберт в социалната мрежа „Туитър“.
Зайберт отбеляза също, че политиците са обсъдили излизането на САЩ то Договорът за ликвидиране на ракетите със среден и далечен обсег.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Майкъл Помпео: Доналд Тръмп е готов да се срещне с руския президент след освобождаване на украинските моряци

Майкъл Помпео: Доналд Тръмп е готов да се срещне с руския президент след освобождаване на украинските моряци

1 Декември 2018 | 18:38 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският президент Доналд Тръмп би искал да се срещне с руския президент Владимир Путин и това ще бъде възможно, след като Русия освободи украинските моряци, задържани по време на инцидента в Керченския пролив и върне задържаните корабите на Украйна. Това заяви държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео в интервю за CNN в събота.
На въпроса дали в бъдеще e възможна среща между Тръмп и Путин, Помпео каза, че това ще изисква спазване на редица условия. "Искаме моряците да се завърнат [в Украйна], искаме корабите да се върнат", каза държавният секретар на САЩ. "Ние съжаляваме за това (отмяната на срещата на президентите – бел. пр.), но за това е виновно поведението на руснаците в Керченския проток", заключи Помпео. В същото време той подчерта, че Тръмп би искал да се срещне с президента на Русия.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДХА: Ердоган ще се срещне с Тръмп и с Путин в Аржентина

ДХА: Ердоган ще се срещне с Тръмп и с Путин в Аржентина

1 Декември 2018 | 15:26 | Агенция "Фокус"
Буенос Айрес/Анкара. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще проведе двустранни срещи с президентите на САЩ и на Русия по време на форума на Г-20 в Аржентина, предаде информационната агенция ДХА.
Стана известно, че тази вечер в 20.20 часа Ердоган ще разговаря за втори път с американския президент Доналд Тръмп. След този разговор Ердоган ще има срещи с президента на Русия Владимир Путин, като и с премиерите на Япония и на Великобритания, посочва още ДХА.

Превод и редакция: Георги Димов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Кирчо Киров: Умерената българска позиция на балансьор в кризисните отношения Украйна-Русия е правилна – не можем да си позволим да заемаме страна

Ген. Кирчо Киров: Умерената българска позиция на балансьор в кризисните отношения Украйна-Русия е правилна – не можем да си позволим да заемаме страна

1 Декември 2018 | 15:17 | Агенция "Фокус"
София. Умерената българска позиция на балансьор в кризисните отношения Украйна-Русия е правилна – не можем да си позволим да заемаме страна. Това каза за седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ ген. Кирчо Киров, началник на Националната разузнавателна служба в периода 2002-2012 г. Според него България няма капацитета да влияе върху глобалните политически, икономически и военни процеси, които се развиват в близкия черноморски регион. Ген. Кирчо Киров коментира още, че според него конфликтът Русия-Украйна е преднамерено планиран в навечерието на срещата на Г-20, и то съгласувано с големите сили в ЕС и НАТО, включително САЩ. „Проблемът за вината, жертвите и агресорите по тази ос е твърде комплексен и в никакъв случай не би могъл да бъде интерпретиран еднозначно. Факт е, че Русия в лицето на Владимир Путин бе посрещната с по-голяма хладина, ако мога така да се изразя, на срещата на Г-20, но е факт също така, че като изключим отменената от американския лидер Доналд Тръмп по един странен за нормалните хора начин среща, руският държавен глава практически реализира максимално своята програма за срещи с други лидери на срещата на Г-20. Така че трудно може да се направи еднозначният извод, че Русия е изцяло изолирана и посрещната враждебно. Следва да се има предвид също и твърде въздържаната реакция на Европейския съюз и преди всичко европейските лидери по отношение действията на Украйна“, коментира ген. Кирчо Киров. Според него кампанията за изолиране и сатанизиране на Русия и нейния едноличен ръководител – президента Владимир Путин на запад от руските граници продължава и тепърва се очакват нови провокации. Въпреки опитите за разместване на световното статукво на срещата на Г-20, няма да има сериозни последици от нея, прогнозира той. Най-сериозният резултат може да е двустранна основа в отношенията между САЩ и Китай, уточни ген. Киров.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Владимир Путин е разговарял кратко с Ангела Меркел в Буенос Айрес

РИА Новости: Владимир Путин е разговарял кратко с Ангела Меркел в Буенос Айрес

1 Декември 2018 | 10:08 | Агенция "Фокус"
Буенос Айрес. Руският президент Владимир Путин е разговарял кратко с германския канцлер Ангела Меркел в рамките на срещата на високо равнище на Г-20 в Аржентина, съобщи кореспондентът на РИА Новости.
Лидерите проведоха разговор по време на церемонията по фотографиране в театъра "Колон" преди представянето на ръководителите на Г-20.
Меркел пристигна в Буенос Айрес със закъснение след като самолетът й се повреди на път за аржентинската столица и тя успя да пристигне в петък само за тържествена вечеря в театъра.
Руският президент вече се срещна с френския лидер Еманюел Макрон и проведе тристранна среща с китайския президент Си Дзинпин и индийския премиер Нарендра Моди. Освен това Путин говори на среща на държавните глави на страните от БРИКС и за кратко разговаря с италианския премиер Джузепе Конте.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

KP.RU (Русия): Г 20: Индийският премиер оцени високо срещата си с Путин и Си Дзинпин

KP.RU (Русия): Г 20: Индийският премиер оцени високо срещата си с Путин и Си Дзинпин

1 Декември 2018 | 07:58 | Агенция "Фокус"
Буенос Айрес. KP.RU (Русия): Премиерът на Индия Нарендра Моди оцени високо срещата си с президентите на РФ и на Китай Владимир Путин и Си Дзинпин, която се състоя в първия ден на форума на Г20 в Буенос Айрес, съобщава руският вестник KP.RU (Комсомольская правда – бел. ред.). По думите му на тристранните разговори във формат РИК (Русия-Индия-Китай) са обсъдени широк кръг въпроси.
«Отлична среща.“, написа на страницата си във Фейсбук индийският правителствен глава. Стана известно също така, че той поддържа предолжението на Путин редовно да се провеждат подобни тристранни разговори в рамките на големи международни форуми.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

BALKANS.KP.RU(Русия): Песков разказа за писмото на бившия адвокат на Тръмп до Кремъл

BALKANS.KP.RU(Русия): Песков разказа за писмото на бившия адвокат на Тръмп до Кремъл

1 Декември 2018 | 04:37 | Агенция "Фокус"
Москва. Пресекретарят на президента на РФ Дмитрий Песков потвърди, че Майкъл Коен, бившият адвокат на американския лидер Доналд Тръмп, наистина се е обръщал към администрацията на Кремъл с молба за съдействие да се строи небостъргач Trump Tower в Москва, пише в броя си руският вестник BALKANS.KP.RU(„Комсомольская правда на Балканах“).
Според Песков няма нищо удивително в това, след като адресът на неговата електронна поща е посочен в открити източници и всяка седмица той получава десетки различни съобщения. «Действително това е така и аз ще обясня защо: моят адрес е обявен за публичен достъп. Всяка седмица получаваме десетки обръщения от желаещи нещо да построят, да подобрят отношенията си, просто от граждани, което е най-важното», казва представителят на Кремъл.
По думите му сътрудници на руската президентска администрация са се свързали с Коен, обяснили му, че Кремъл не се занимава със строителство и го насочили към Петербургския международен икономически форум, след което не са имали връзка с него.
За идеята си да строи небостъргач Trump Tower и в Москва самият Доналд Тръмп говори още в 2013 година. Все пак проектът не се осъществява, а бизнесменът става президент на Съединените щати. Междувременно историята внезапно попада в ръцете на медиите.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Путин печели от Тръмп огромен апартамент в Москва за над 50 млн. долара

The Times: Путин печели от Тръмп огромен апартамент в Москва за над 50 млн. долара

1 Декември 2018 | 02:56 | Агенция "Фокус"
Москва/Лондон/Вашингтон. На миналогодишната среща в Хамбург Тръмп и Путин се срещнаха и разговаряха „на четири очи“. В Аржентина това няма да се случи, пише The Times.
В петък президентът Тръмп обяви, че той самият се „оглежда много внимателно“ за процъфтяващия бизнес с имоти в Русия. Твърди се, че неговата компания е решила да предложи на президента Путин огромен апартамент в Москва за 50 млн. щатски долара.
Държавните медии в Русия свързват неочакваното решение на Тръмп да отмени предварително планираната среща с руския лидер в Буенос Айрес с новите обвинения за връзките му с Кремъл по време на президентската изборна кампания от 2016 година.
Бившият личен адвокат на днешния американски президент Майкъл Коен, заяви през седмицата, че е разговарял с Дмитирй Песков, говорителят на г-н Путин, за предложение да се строи в Москва небостъргач, който да се казва Trump Tower. Той дори е дал няколко детайла от проекта на компанията на американския президент.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“: Тръмп и Мей искат от Русия невъзможното

„Взгляд“: Тръмп и Мей искат от Русия невъзможното

1 Декември 2018 | 02:38 | Агенция "Фокус"
Москва. С цената на две дузини сови моряци, съзнателно изпратени в руски плен, Киев постигна временен успех, пише вестник „Взгляд“. Успя и да провали важната среща между Тръмп и Путин. Лидерите на САЩ и Великобритания поискаха от Русия да върне на Киев задържаните моряци. И все пак има ли вероятност Москва да изпълни ултиматума на западните лидери?
Ултиматумът на Тръмп бе подхванат в хор от горната Камара на американския парламент и британския премиер Тереза Мей.
Ръководителят на британското правителство със самото си пристигане в Буенос Айрес за срещата на Г20 заяви, че ще настоява за допълнителни картелни мерки срещу Москва по повод керченския инцидент. Мей поиска „корабите и моряците да бъдат освободени и да се намали напрежението ».
По-рано Сенатът на САЩ единодушно гласува да приеме резолюция за инцидента, като определи действията на Русия „провокационни“. По думите на един от авторите на резолюцията, сенаторът републиканец от щата Уисконсин Рон Джонсън в документа се съдържа „призив за незабавно връщане на корабите и освобождаване на задържаните“.
В последния миг Тръмп отмени и срещата си с Путин по време на срещата в Аржентина със същия аргумент, но в Туитър поясни “С нетърпение очаквам срещата си с него веднага след като тази ситуация намери своето решение!“
Директорът на Киевския Център за политически изследвания и конфликтология Михаил Погребинский предполага, че ситуацията около Керченския проток бе употребена от Тръмп като повод да отмени срещата си с Путин, но не тя е основната причина. Експертът не смята, че с неочакваното си решението Тръмп ще помогне на играта на Петро Порошенко.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Г20: Мей настоя саудитите да разкрият убиеца на Хашоги

Reuters: Г20: Мей настоя саудитите да разкрият убиеца на Хашоги

1 Декември 2018 | 02:09 | Агенция "Фокус"
Буенос Айрес. Британският премиер Тереза Мей е настояла пред престолонаследника на Саудитска Арабия Мохаммед бин Салман страната да поеме отговорността си и да разкрие убиеца на журналиста Джамал Хашоги, съобщава агенция Reuters. В петък от преслужбата й са съобщили, че тя го е посъветвала да предприеме мерки за да не се повтарят подобни инциденти в бъдеще.
Срещата на Г20 в Аржентина е първото международно събитие, в което участва и арабският престолонаследник след смъртта на журналиста. Убийството му сложи петно върху отношенията на Саудитска Арабия със Запада и върху имиджа на самия принц.
“Премиерът акцентира колко е важно да се отчете колко е важно да се поеме отговорност от онези, които са виновни за смъртта на журналиста, критик на сегашния режим в Рияд. Саудитска Арабия трябва да предприеме действия, за да й повярват, че подобни неприятни инциденти повече няма да се случват.”, са обявили от офиса на Тереза Мей преди срещата й с принц Мохаммед.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Буенос Айрес блокиран за срещата на Г20

Reuters: Буенос Айрес блокиран за срещата на Г20

1 Декември 2018 | 01:46 | Агенция "Фокус"
Буенос Айрес. Хиляди демонстранти излязоха в петък на протест срещу икономическите политики на Г20, докато водещите индустриални държави откриваха своята редовна годишна среща в аржентинската столица, съобщава Reuters.
Очаква се основна тема в двудневната среща да е търговската война между САЩ и Китай. Протестиращите обаче не успяха да се доближат до държавните глави на САЩ, Русия, Китай и другите световни сили. Полицията, гранични патрули и крайбрежна охрана бяха организирали кордон в район от 12 кв. километра около мястото на събитието в Буенос Айрес. Заради събитието целият трафик беше спрян.
Градът беше почти напълно блокиран заради протестният поход, който се организира от коалиция между профсъюзите и групи за човешки права. „Против политиките на Г20 сме, защото те разделят света. В Аржентина и навсякъде на планетата има недостиг на образование, работа и храна, заради политиките, които те обсъждат там“, смята Патрисия Силвино, 54-годишна работничка, участваща в протеста.
Наистина срещата се провежда в труден за самата Аржентина момент. Инфлацията е достигнала 40 процента.
Президентът Маурицио Макри, който е известен като привърженик на свободния пазар, бе избран през 2015 година с надеждата, че ще избави икономиката от продължителния търговски и валутен контрол. В момента неговият рейтинг пада едновременно с песото и покупателната способност на средностатистическия аржентинец.
Общественият транспорт е спрян, а петък е бил обявен като национален празник на банките и дясноцентристкото правителство е очаквало, че столичани ще напуснат града за уикенда.
По официални данни 25 000 полицаи са ангажирани да осигуряват реда.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.