НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:12


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Канал 5“ (Македония): Рамуш Харадинай заплаши Сърбия и с „други мерки“

„Канал 5“ (Македония): Рамуш Харадинай заплаши Сърбия и с „други мерки“

9 Декември 2018 | 09:52 | Агенция "Фокус"
Прищина. Косовският премиер Рамуш Харадинай заплаши Сърбия и с „други мерки“, съобщава македонският телевизионен “Канал 5“.
"Има и други мерки, които могат да се предприемат и да не са само митнически. Ще видите, когато се стигне до тях "- каза Харадинай за албанската телевизия " А2 ", предават медиите в Прищина, цитирани от „Канал 5“.
На 6 ноември след гласуването в Интерпол, което отхвърли кандидатурата за членство на Косово, Прищина въведе мита от 10 процента за внос на стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина, а на 21 ноември правителството на Косово увеличи митата на 100 процента.
Въпреки натиска отвън и призивите митата да бъдат премахнати, Харадинай каза, че те ще бъдат премахнати, когато Сърбия признае независимостта на Косово.
„Сърбия няма да има смелостта да изпрати войски в Косово, а дори и да се случи това, ще ни защитават американците", заяви Рамуш Харадинай.
"Американски войник тук е добре дошъл", обясни той и подчерта, че Прищина "ще бъде подкрепена от Съединените щати в тази ситуация".
Харадинай добави, че косовската армия ще бъде създадена, въпреки че, както признава, някои членове на НАТО са против това.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева: В НАТО няма единодушна подкрепа за създаването на косовска армия

Министър Екатерина Захариева: В НАТО няма единодушна подкрепа за създаването на косовска армия

8 Декември 2018 | 18:22 | Агенция "Фокус"
София. В НАТО няма единодушна подкрепа за създаването на косовска армия. Това каза министърът на външните работи Екатерина Захариева в интервю за предаването „Брюксел 1“ по BG on Air.
Захариева коментира, че министрите на външните работи в НАТО са притеснени от напрежението между Сърбия и Косово относно възможността за създаване на косовска армия. „Призовахме за връщане на диалога. Те водят диалог с медиаторство на ЕС. Осъзнаваме и разбираме стремежа на всяка държава да има собствена армия, защото това е част от държавността. Но този процес трябва да става така, че да няма напрежение и прозрачно. Така че призовахме за връщане към диалога и за решаване на откритите въпроси. Знам, че не е лесно, но нашият призив е за истинско помирение, защото това не е в интерес нито на едната, нито на другата държава“, каза още тя и посочи, че в момента от съюзниците в НАТО няма единодушна подкрепа за създаването на косовска армия. „Това е и българската позиция. България счита, че това трябва да завърши с един правно обвързващ договор, който води до решаване на въпросите и до отваряне и пътя на Сърбия по пътя на реформите и към членство в ЕС“, заяви Захариева.
На въпрос дали са достатъчно защитени правата на българското малцинство в Украйна след новия закон за образованието, Захариева посочи, че България е реагирала и е получила гаранции за това. „Пое се ангажимент за откриване на ново училище в Одеса и такова заработи. МОН и украинското министерство на образованието подписаха споразумение. Така че смятам, че правата за защитени. Има разлика в начина, по който е реализирано обучението по български език, но мисля, че 42 са училищата в Украйна, в които се изучава нашият език. Също така има над 50 съботно-неделни училища, в които той се изучава“, заяви тя и посочи, че няма сигнали за затрудняване на изучаването на българския език в Украйна. По думите ѝ България следи процеса и ще реагира при нужда, за да защитава интересите на бесарабските българи.
„В момента с извънредното положение, което се обяви в Украйна, призовахме по никакъв начин да не се засягат гражданските права на украинските граждани с български произход. И нямаме сигнали за това засега“, заяви Захариева. Тя посочи, че призивът е успокояване на напрежението, освобождаване на хората, възстановяване на нормалното корабоплаване и деескалация на напрежението. „Постоянно се следи ситуацията в Азовско море и при нужда ще се реагира“, каза още тя и посочи, че помощта от страна на НАТО за Украйна е постоянна.
Относно напрежението между САЩ и Русия във връзка с договора за ракети, Захариева посочи, че това е един от много важните 30-годишни договори, който е един от основните стълбове за сигурността в Европа, защото ограничава разработването и поставянето на ракети със среден и малък обсег. „Никой не иска този договор да бъде прекратен, но ако има съмнение за неизпълнение на договора от едната страна, той няма как да работи. Призивът на всички съюзници в НАТО е този договор да не бъде прекратяван“, заяви тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Макфакс: Рамуш Харадинай е разпратил покани за церемонията за формиране на Косовска армия

Макфакс: Рамуш Харадинай е разпратил покани за церемонията за формиране на Косовска армия

8 Декември 2018 | 08:27 | Агенция "Фокус"
Прищина. Рамуш Харадинай е разпратил покани за церемонията за формиране на Косовска армия, предава агенция Макфакс.
Поканите се отнасят за церемония, която ще се проведе на 14 декември от 17 часа в казармите Адем Яшари в Прищина.
Министърът на образованието в Косово Мухамет Келменди чрез социалната мрежа „Фейсбук“ призова всички албанци, където и да живеят, да подкрепят финансово създаването и въоръжаването на армитя. Той пише, че има заплахи от север и от юг, а албанците „се страхуват от сръбски и гръцки неофашистки атаки“.
"Да помогнем на нашата армия", пише той.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в четвъртък в отделни разговори с косовския премиер и със сръбския президент Александър Вучич заяви, че за създаването на Косовска армия е избран неподходящ момент и че е против съветите на много съюзници в НАТО и може да има негативни последици за бъдещето на Косово. Той каза, че ако мандатът на Силите за сигурност на Косово се разшири, НАТО ще трябва да проучи нивото на ангажимента си с тях.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Харадинай е прав - САЩ са зад всичко

Александър Вучич: Харадинай е прав - САЩ са зад всичко

7 Декември 2018 | 17:31 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че „не е щастлив“ от заявлението на американския президент в Прищина, че формирането на армия на Косово е „позитивна стъпка“, предава белградското радио „Б92“.
По време на откриването на нова фабрика в Крагуйевац в петък, Вучич заяви, че „не е реалистично Сърбия да промени позицията на Америка, която гледа на независимостта на Косово като свършен факт“.
Той добави, че винаги е казвал, че „албанците не правят нищо на своя глава, а САЩ стоят зад всичко“.
„Само че не трябва да го казваме винаги открито. Те имат повече съюзници в Европа и затова трябва да се преориентираме към фабрики и бъдещето, да мислим как да печелим мозъците. А как да победим военно Америка... не. Веднъж опитахме и не успяхме. Независимо, че тогава бяхме нападнати и е добре известно какво мисля за агресията“, заяви Вучич.
Що се отнася до думите на косовския премиер Рамуш Харадинай, който заяви, че САЩ ще застанат на страната на Косово ако има конфликт със сръбската армия, Вучич отбеляза, че министър-председателят е прав и че очаква Вашингтон да бъде на страната на Прищина, каквото и да прави тя и каквито и споразумения да нарушава.
„Крайно време е да се примирим с факта, че САЩ признава независимостта на Косово и това закрива въпроса за тях. Не е реалистично Сърбия да промени позицията на Америка, тъй като сме малко и слаби и трябва да се пазим“, заяви той и отново подчерта, че жизненият интерес на Сърбия е да пази мира и да защитава националните си интереси.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Външният министър на Косово: В най-критичните моменти, подкрепата на САЩ винаги прави разликата

Външният министър на Косово: В най-критичните моменти, подкрепата на САЩ винаги прави разликата

7 Декември 2018 | 15:08 | Агенция "Фокус"
Прищина. Вицепремиерът и външен министър на Косово Беджет Пацоли заяви, че подкрепата на САЩ за формирането на въоръжени сили на страната е отлична новина, предава държавната „Радио и телевизия Косово“ (RTK).
„В най-критичните моменти, подкрепата на САЩ винаги прави разликата. Перманентна традиция и перманентни стратегически отношения. Дълбоко благодарен съм за подкрепата на САЩ и изявлението на американския посланик за армията!“ – написа Пацоли във „Фейсбук“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидер на косовската опозиция: Ако на някой трябва да му се забрани да има армия, това е Сърбия

Лидер на косовската опозиция: Ако на някой трябва да му се забрани да има армия, това е Сърбия

7 Декември 2018 | 14:33 | Агенция "Фокус"
Прищина. Абдула Хоти, председател парламентарната група на най-голямата опозиционна партия „Демократическата лига на Косово“ (ЛДК) заяви, че ако на някоя страна трябва да й се забрани да има армия, това е Сърбия, предава държавната „Радио и телевизия Косово“ (RTK).
Той посочи, че е „световноизвестно“, че сръбската армия е виновна за етническото прочистване и геноцида в Косово, Босна и на други места.
„Армията на Косово ще гарантира и генерира мира и аспирациите ни да се присъединим към мироопазващите мисии на НАТО по света“, написа Хоти в социална мрежа.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Новият посланик на САЩ в Прищина: Еволюцията на силите за сигурност в армия на Косово е позитивна и естествена стъпка

Новият посланик на САЩ в Прищина: Еволюцията на силите за сигурност в армия на Косово е позитивна и естествена стъпка

7 Декември 2018 | 11:10 | Агенция "Фокус"
Прищина. Новият посланик на САЩ в Прищина Филип Коснет заяви в интервю пред държавната „Радио и телевизия Косово“ (RTK) в четвъртък вечерта, че бъдещите въоръжени сили на Косово трябва да бъдат възприемани не като дестабилизираща сила, а като структура за всички граждани на Косово, независимо от етническия им произход.
Дипломатическият представител на Вашингтон увери, че еволюцията на Косовските сили за сигурност (КСС) във въоръжени сили е позитивна стъпка и че Косово, като независима и суверенна държава, има право да има възможности за самоотбрана.
Попитан за възможна корекция на границите между Косово и Сърбия, Коснет посочи, че хората в страната може да не са разбрали правилно позицията на САЩ.
„Мисля, че някои хора може да са разбрали погрешно, че САЩ се стреми към промяна на границата и размяна на територии. Моите висшестоящи във Вашингтон се опитаха да кажат ясно, че сме заинтересовани в споразумение, постигнато с добра воля от двете страни“, заяви той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Хърватия и Черна гора подкрепят безусловно създаването на косовска армия

Gazeta Express (Косово): Хърватия и Черна гора подкрепят безусловно създаването на косовска армия

7 Декември 2018 | 10:58 | Агенция "Фокус"
Загреб/Подгорица. На 14 декември парламентът на Косово ще гласува трансформирането на Косвоските сили за сигурност във Въоръжени сили на страната, като ходът има подкрепата на САЩ, но и неодобрението на някои страни-членки на НАТО. Прищинският ежедневник Gazeta Express е получил копие от интересен документ, който потвърждава, че Хърватия и Черна гора подкрепят безусловно решението на правителството на премиера Рамуш Харадинай.
Страните, които признават независимостта на най-младата балканска държава искат Прищина да създаде своята армия чрез поправки в Конституцията, а не чрез законодателни промени. Правителството на Косово обаче реши да внесе изменения в три съществуващи закона, като по този начин заобикаля нуждата да зависи от гласовете на партията на косовските сърби („Сръбска листа“) за конституционните промени. Подкрепяни от Белград, сърбите се противопоставят категорично на създаването на въоръжени сили на държавата, отбелязва изданието.
Но документът, получено от Gazeta Express, потвърждава, че Черна Гора подкрепят създаването на Армия безусловно: „Страните от региона принципно са за създаване на армия. В полза на създаването на косовски въоръжени сили са Черна гора и Хърватия. Представителите на тези страни не са споменавали нищо по отношение на Конституцията, а просто отбелязват, че Косово има правото да има тази армия. Словения също подкрепя създаването на косовска армия, но споменава за това, Конституцията да бъде спазена“, пише в гореупоменатия документ.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Лавров : Увеличаващото се присъствие на НАТО и ЕС на Балканите води до дестабилизация на Европа

Сергей Лавров : Увеличаващото се присъствие на НАТО и ЕС на Балканите води до дестабилизация на Европа

7 Декември 2018 | 06:48 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия е загрижена от нарастващите усилия на НАТО и Европейския съюз да продължат да "развиват" балканския регион, което води до появата на нови разделителни линии и до дестабилизиране на Европа, заяви руският външен министър Сергей Лавров пред гръцкия вестник Efimerida.
"Положението на Балканите предизвиква безпокойство", отбеляза министърът. "Виждаме, че НАТО и Европейският съюз засилват усилията си за по-нататъшно" развитие "на региона, а неговите страни са притискани да направят фалшив избор: или с Москва, или с Вашингтон и Брюксел.
Такива действия, каза той, "водят до по-нататъшна дестабилизация на архитектурата на сигурността в Европа, увеличаване на напрежението и появата на нови разделителни линии".
Министърът добави, че режимът на протекторат в Босна и Херцеговина , който се поддържа благодарение на поста на върховния представител, затруднява развитието на страната и възпрепятства процеса на помирение.
"Върховният представител играе дестабилизираща роля в Босна и Херцеговина", каза той. "Протекторатът ограничава развитието й, процеса на помирение и пренебрегва стриктното изпълнение на мирното споразумение, въпреки че върховният представител е призован да бъде негов надзорен орган".
"Сега те се опитват да дискредитират изборите в Босна и Херцеговина, за да създадат впечатлението, че победата на босненския сръбски лидер Мирослав Додик е незаконна", добави руският министър.
Върховният представител, който е и специален представител на ЕС, има право да анулира решенията на босненските изпълнителни и законодателни органи на всички инстанции и да отхвърли държавни служители на всяко ниво, включително членове на президиума на страната и президента на Република Сръбска, и решенията му не могат да бъдат обжалвани. Тези правомощия не са предвидени в Дейтънското споразумение от 1995 г. и са предоставени на върховния представител по-късно.
Руският външен министър добави, че създаването на "въоръжените сили" на Косово и налагането на 100% данъци върху стоки, внесени от Сърбия и Босна и Херцеговина, поставя под съмнение репутацията на Европейския съюз, способността му да принуждава косовските власти да изпълняват задълженията си.
"Всъщност, репутацията на Европейския съюз, способността му да принуждава косоварите да изпълняват задълженията си, е съмнителна", каза Лавров. "На този фон сръбското ръководство взема много отговорна линия." Сръбският президент Александър Вучич многократно подчерта, че Белград очаква разрешение на кризата и не планира огледални мерки, за да не обостря допълнително ситуацията. "
"Косово продължава да бъде основен източник на нестабилността на Балканите. Прищина не само открито саботира изпълнението на споразуменията, постигнати чрез посредничеството на ЕС в диалог с Белград, но и изпълнява нови провокативни стъпки“, каза министърът. „Вече пет години и половина не се прави нищо за създаването на общността на косовските сръбски общини ".
Премиерът Рамуш Харадинай хвърли пакет от законопроекти в парламентарната процедура, за да създаде пълноправни въоръжени сили в противоречие на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН и дори да заобиколи "конституцията" на Косово, каза той. - Ясно е, че те ще бъдат насочени главно срещу сърбите, живеещи в провинцията, особено в северните региони. На 22 ноември, в нарушение на Централноевропейското споразумение за свободна търговия, Прищина наложи 100% мита върху стоки, внесени от Сърбия и Босна и Херцеговина. "Според руския външен министър тази мярка има за цел и създаването на невъзможни условия за оцеляването на косовските сърби".
"Има яростна систематична намеса на САЩ и ЕС във вътрешните работи на Македония, а ежедневно гражданите на страната бяха призовавани да гласуват на референдум на 30 септември за преименуване на балканската държава и приемането на споразумението от Преспа. Референдумът, както знаем, не успя ", сподели министърът.
Според него в тази ситуация в парламента на Македония на 19 октомври "одобрението на конституционните изменения е било извършено чрез изнудване и подкупване на депутати от опозицията". "Чуждестранните дипломати, включително и посланикът на САЩ, взеха пряко участие в това. Сега САЩ полагат неистови усилия за финализиране на сделката в началото на 2019 г.", подчерта Лавров.
"Трябва да се отбележи, че подобна бързина е подчинена изключително на поставената от Вашингтон задача за форсирано вкарване на Македония в НАТО." Спекулациите за необходимостта да се подкрепи споразумението от Преспа за ускорена интеграция в Европейския съюз не издържат на критики ", продължи руският външен министър. „Преговорите за присъединяване на Македония към ЕС може да продължат не едно деситилетие.
Постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН трябва да се присъединят към изготвянето на окончателно решение относно външните аспекти на кипърското споразумение, заяви руският външен министър Сергей Лавров, запитан за позицията на Русия по кипърския въпрос
"Те са все още ангажирани с цялостното, справедливо и трайно уреждане на кипърския проблем. Убедени сме, че окончателното решение в неговите различни параметри трябва да бъде намерено от самите кипърски общности по време на преговорите въз основа на добре известни резолюции на Съвета за сигурност на ООН", каза министърът.
Лавров припомни, че Москва се противопоставя на всякакви опити за налагане отвън на готови рецепти и изкуствени графици. "Нашето предложение за включването на всички постоянни членове на Съвета за сигурност в изготвянето на окончателно решение относно външните аспекти на уреждането остава в сила", добави министърът.
Възстановяването на инфраструктурата на Сирия без предварителни условия и двойни стандарти ще намали миграционната тежест за Европа, заяви руският външен министър, запитан за миграционния натиск върху европейските страни, свързан с конфликта в Сирия.
"Сега са на дневен ред големи задачи за възстановяване на инфраструктурата на Сирия, което изисква съчетаване на усилията на световната общност и международните хуманитарни структури - без предварителни условия и двойни стандарти", каза министърът.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: САЩ подкрепят създаването на Косовска армия

AFP: САЩ подкрепят създаването на Косовска армия

6 Декември 2018 | 22:41 | Агенция "Фокус"
Прищина. Вашингтон подкрепя плановете на Косово за създаване на собствена армия, заяви посланикът на САЩ в Прищина в четвъртък, който сигнализира за разрив с НАТО, което е против решението, предава AFP.
Косово, се очаква да гласува следващия петък дали да трансформира леко въоръжените Косовските сили за сигурност (КСС), в национална армия.
От края на войната през 1998-1999 г., която ефективно я откъсва от Сърбия, Косово е защитавано от международни войски от НАТО .
В четвъртък генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг подчерта, че плановете на армията в Косово са "ненавременни" и са "против съветите на много съюзници от НАТО".
"Но Вашингтон напълно подкрепя тази стъпка", заяви американският посланик Филип Коснът пред държавния телевизионен оператор RTK в Прищина.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): НАТО призова Сърбия и Косово към диалог с посредничеството на ЕС

„МКД“ (Македония): НАТО призова Сърбия и Косово към диалог с посредничеството на ЕС

6 Декември 2018 | 21:12 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Прищина/Белград. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг днес призова Белград и Прищина да проявят спокойствие и сдържаност и да избягват провокативни изявления или действия и че диалог с посредничеството на Европейския съюз е „единствения път към траен мир и стабилност в региона“, пише македонското електронно издание “МКД“.
Столтенберг заяви, че в разговор с премиера на Косово Рамуш Харадинай е подчертал, че планът за преобразуване на Косовските сили за сигурност в армия е взето в неподходящ момент и че е в противоречие с препоръките на много членки на НАТО, както и че ще има негативни последици върху перспективите на Косово за евроатлантическата интеграция.
Той посочи, че е предупредил Харадинай, че в случай на промяна на мандата на Косовските сили за сигурност, НАТО може да преразгледа нивото на своя ангажимент в Косовските сили за сигурност.
Премиерът Харадинай след разговори със Столтенберг е заявил, че Косово на 14 декември ще вземе "суверенно решение за трансформация на силите за сигурност в Армия на Косово".
Столтенберг каза, че е обсъдил със сръбския президент Александър Вучич необходимостта от намаляване на напрежението и добави, че НАТО се ангажира със сигурността и стабилността на Косово чрез мисията на КФОР.
Канцеларията на президента на Сърбия съобщи, че Вучич и Столтенберг са се договорили да останат "в постоянен и пряк контакт", както и Армията на Сърбия отново да установи всекидневни контакти със силите на КФОР в Косово, за да обменят информация и да следят развитието на събитията .
Сръбският президент в телефонен разговор "е запознал генералния секретар Столтенберг с проблемите, пред които Сърбия е изправена и особено сръбския народ в Косово и Метохия, поради ирационалния ход на Прищина да наложи мито от 100 процента на стоките от Сърбия, противно на договорите" се посочва в изявление.
Вучич изрази безпокойство заради намеренията на Косово да създаде армия и опасността, която тази стъпка носи за оцеляването на сръбския народ в Косово и сигурността на Сърбия, както и за мира и стабилността в региона и "благодари на генералния секретар на НАТО за позицията, че не е време за формиране на армия в Косово ", се казва в изявлението.
Йенс Столенберг е отбелязал колко високо оценява приноса на Сърбия за мира и стабилността в региона, пише МКД

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Според Александър Вучич албанците имат силно влияние в Македония и Черна гора

A1 On (Македония): Според Александър Вучич албанците имат силно влияние в Македония и Черна гора

6 Декември 2018 | 15:51 | Агенция "Фокус"
Белград. Албанците имат силно влияние във властта в Македония, ситуацията е идентична и в Черна гора. Това заяви държавният глава на Сърбия Александър Вучич в сутрешния блок на белградската „ТВ Пинк“ във връзка с изявлението на косовския вицепремиер Енвер Ходжай за създаването антисръбски пакт в региона, предава македонската електронна медия A1 On.
„Дали работят? Вижте, в Македония 25% от населението са албанци, които са във властта. Без тях няма власт в Македония, те имат значително влияние. В Черна гора положението е повече или по-малко сходно“, коментира сръбският президент.
Според Вучич в Черна гора се води изразена антисръбска кампания, която е много тежка за Белград. Управляващите в западната ни съседка обаче се опитват да избегнат конфликта с черногорската държава, увери президентът й.
Говорейки за ареста на Небойша Медоевич и за случая с Никола Груевски, той каза, че няма право да се намесва във вътрешните работи на други страни, но също така отбеляза, че ако се разгледат причините за тяхното преследване, Сърбия би била осъдена от цял свят, ако беше направила същото.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTK Live (Косово): Според Рамуш Харадинай създаването на косовската армия няма да навреди на отношенията с НАТО

RTK Live (Косово): Според Рамуш Харадинай създаването на косовската армия няма да навреди на отношенията с НАТО

6 Декември 2018 | 15:15 | Агенция "Фокус"
Прищина. Според министър-председателя на Косово Рамуш Харадинай създаването на армия „по никакъв начин“ няма да навреди на отношенията на страната с НАТО, и че формирането й е вътрешен процес, който протича в съответствие с Конституцията на най-младата държава на Балканите, предава RTK Live.
Харадинай призна, че не са успели да се свържат отделно с всички държави-членки на НАТО, за да обяснят трансформацията на Косовските сили за сигурност в армия, но увери, че са проведени „интензивни" срещи със страните, които де факто взимат решенията.
Според лидера на кабинета в Прищина, чрез създаването на армия Косово ще се превърне от „потребител в доставчика на сигурността“. Харадинай отхвърли твърденията, че KСС се готви да разположи свои части в северната част на Косово и увери, че сръбската общност няма причина да се страхува от бъдещата армия.
Според думите му, Сърбия се опитва да опише създаването на косовска армия като източник на дестабилизация: „Ние всички се опитваме ясно да заявим, че никой не се нуждае от нестабилност. Ние всички работим за повече мир", категоричен бе Харадинай.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Руският посланик в Сърбия за диалога между Белград-Прищина: Всичко, което ЕС е направил, се срина

Руският посланик в Сърбия за диалога между Белград-Прищина: Всичко, което ЕС е направил, се срина

6 Декември 2018 | 09:46 | Агенция "Фокус"
Белград. Според посланика на Руската федерация в Сърбия Александър Чепурин всичко, което Европейският съюз е постигнал за нормализацията на отношенията между Белград и Прищина, се е сринало, при това по вина на Прищина, отбелязва водещото белградско издание „Вечернье новости“, като се позовава на интервю на дипломата пред Kord Magazine.
Русия ще подкрепи решение за Косово, което Сърбия смята за допустимо за себе си, каза руският посланик в Сърбия Александър Чепурин
Русия ще подкрепи решение за Косово, което Сърбия смята за приемливо за страната, увери за пореден път Чепурин. „Ако Белград е доволен от разграничаването от косовските албанци, не виждам причина за възражения от страна на Москва", подчерта дипломатът.
Косовският въпрос трябва да бъде решен без Белград да бъде изнудван, „въз основа и чрез зачитане на Резолюция 1244" на Съвета за сигурност на ООН. „Позицията на Русия за Косово и Метохия остава непроменена, ние настояваме, че всяко споразумение относно бъдещите отношения трябва да се основават на Резолюция 1244 на ООН на Съвета за сигурност", увери Чепурин.
Коментирайки състоянието на диалога между Сърбия и Косово, руският посланик заяви: „Можем да видим, че усилията на Европейския съюз не успяха, защото Прищина напълно пренебрегва временните споразумения, постигнати в рамките на Брюкселския процес, включително създаването на Общността на сръбските общини", изрази мнението си Чепурин, като допълни, че няма видим напредък в завръщането на сръбските бежанци, а Сръбската православна църква е изложена на нови атаки.
„Специализираният съд така и не започна работа в Косово. А какво да кажем разследването на убийството Оливер Иванович? Всичко това не благоприятства за оптимизма", заключи Чепурин.


Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

B92: Сръбският президент поиска помощ от Китай

B92: Сръбският президент поиска помощ от Китай

5 Декември 2018 | 21:15 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбският президент Александър Вучич помоли посланикът на Китай, Ли Манчанг, „редовно да докладва на китайските власти за развитието на ситуацията в Косово“, съобщава сръбското радио b92, позовавайки се на изявление от президентството.
„Съвсем ясно е, че обявеното формиране на армия и изискването за 100% данък върху стоки от централна Сърбия цели изгонването на сърбите от Косово“, заяви Вучич.
Той предупреди, че „подобно безотговорно поведение от страна на Прищина може да доведе до бедствие, защото Сърбия не може и няма да гледа безучастно унищожаването на сръбските граждани“, и помоли „братски Китай да използва световното си влияние и да помогне за поддържането на мира и стабилността“.
Китайският посланик заяви, че Китай „напълно разбира какво се случва“ и, че „независимата и мирна политика на Сърбия и президентът Вучич притеснява някои фактори в международната политика“, се казва в изявлението.
„За Китай, Косово е неделима част от Сърбия и уважаваме сръбската териториална цялост и суверенитет“, потвърди Ли Манчанг.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazetaexpress: Прищина: Сръбските медии създават паника

Gazetaexpress: Прищина: Сръбските медии създават паника

5 Декември 2018 | 20:46 | Агенция "Фокус"
Прищина. Вицепремиерът на Косово, Енвер Ходжай, заяви в социалните мрежи, че Сърбия отново продължава с агресивната пропаганда срещу страната му, използвайки контролираните от нея медии да всява паника, съобщава Gazeta Express.
Ходжай се позовава на изявлението на сърбският министър-председател Ана Бърнабич, която предупреди, че формирането на косовска армия може да предизвика сръбска военна интервенция в Косово. „Тези заплахи са отчаяни действия, целящи дестабилизирането на Западните Балкани. Като бъдещ член на НАТО, трансформирането на Силите за сигурност на Косово във Въоръжени сили само ще гарантира мирът и стабилността“, написа Енвер Ходжай. Парламентът на Косово ще гласува трансформацията на 14 декември.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ана Бърнабич в коментар за създаването на косовската армия: Надявам се Сърбия да не използва войските си, но това е една от опциите на масата

Ана Бърнабич в коментар за създаването на косовската армия: Надявам се Сърбия да не използва войските си, но това е една от опциите на масата

5 Декември 2018 | 19:23 | Агенция "Фокус"
Белград. Коментирайки решението за обявяване на създаването на косовска армия, лидерът на кабинета в Белград Ана Бърнабич изрази надежди, че Сърбия няма да използва войските си, предава електронната медия B92.
Обръщайки се пред журналисти в рамките на пресконференция след заседанието на правителството в Белград, Бърнабич призна, че „това е една от опциите“.
„Надявам се никога да не използваме нашата армия, но към настоящия момент това е една от опциите на масата, защото не можем да гледаме нова етническа чистка (на сърби) и нова буря (очевидно визира хърватската операция „Буря“), докато (албанският премиер) Еди Рама призовава за такива“, увери министър-председателят на западната ни съседка.
Бърнабич подчерта, че ще „попита всички европейски лидери как биха постъпили, ако бяха на нейно място“.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): НАТО предупреди Косово да не създава войска

„Макфакс“ (Македония): НАТО предупреди Косово да не създава войска

5 Декември 2018 | 18:10 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди официална Прищина, че ще се сблъска с тежки последици, ако продължи процеса на трансформиране на Косовските сили за сигурност (КСС) в армия, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
Според Столнтенберг този процес бива придвижван в много неадекватен момент и процедурите не се зачитат. Съответният коментар норвежецът направи в края на среща на външните министри на държавите-членки на НАТО, които обсъдиха ситуацията в Западните Балкани.
„Това противоречи на съветите на много съюзници от НАТО, може да има сериозни последици за бъдещата евроатлантическа интеграция на Косово", предупреди генералният секретар на Алианса на срещата в Брюксел.
Косовските власти обявиха, че ще приемат закон за трансформиране на косовските сили на 14 декември. В тази връзка Столенберг заяви, че ако официална Прищина продължи този процес, тогава НАТО ще обмисли ангажимента си към Косово.
Запитан за последствията, норвежецът заяви, че той ще бъде в компетенцията на най-висшия консултативен орган на организацията, който ще обсъди и приеме конкретни мерки по отношение на Косово.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР на Русия: Създаването на собствена армия на Косово противоречи на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН

МВнР на Русия: Създаването на собствена армия на Косово противоречи на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН

5 Декември 2018 | 16:31 | Агенция "Фокус"
Москва. Реализирането на плановете на Прищина за създаване на Въоръжени сили нарушава резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за разрешаването на косовкия въпрос. Това се казва в коментар на Министерството на външните работи на Руската федерация, предава TACC.
„Прищина анонсира планове на 14 декември да приеме решение за създаване на косовски „въоръжени сили“. Подобна стъпка ще стане директно и грубо нарушение на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН – единственият международен акт за разрешаването на косовския въпрос. Резолюцията предвижда пребиваване на територията на региона на многонационални контингенти под международен контрол“.
По този начин, обръщат внимание в МВнР на Русия, Прищина се подготвя да направи „още една дестабилизираща и провокационна стъпка след въвеждането на 100-процентни мита за стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина.
„Създаването от косовските власти (между другото, в разрез с разпоредбите на собствената им "Конституция") на „армия" може да доведе до най-сериозни последици не само за сръбското население в региона, но и за сигурността на балканския регион като цяло", се посочва още в коментара.
„Разчитаме, че международните сили за Косово ще изпълнят мандата си и ако се появи такава структура, те незабавно ще предприемат всеобхватни мерки за неутрализирането и обезоръжаването й", подчертава руското външнополитическо ведомство. „Покровителите на Прищина в лицето на Европейския съюз и САЩ трябва да окажат влияние на своите подопечни, за да гарантират, че косовските албанци ще оттеглят провокативните решения и ще предотвратят ескалацията на напрежението“, отбелязват от МВнР на Русия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечерне новости“: В Загреб Рама потвърди стратегическото партньорство между Албания и Хърватия, подкрепи митата срещу Сърбия

„Вечерне новости“: В Загреб Рама потвърди стратегическото партньорство между Албания и Хърватия, подкрепи митата срещу Сърбия

5 Декември 2018 | 13:52 | Агенция "Фокус"
Загреб. Албанският премиер Еди Рама, по повод митата, които Косово въведе върху сръбските стоки, посочи, че вината за това е на Белград, който, по неговите думи, е нарушил договора ЦЕФТА (Централноевропейско споразумение за свободна търговия), пише онлайн изданието на белградския ежедневник „Вечерне Новости“.
Министър-председателят на Албания заяви на пресконференция в Загреб след срещата с хърватския си колега Андрей Пленкович, че Сърбия е нарушила ЦЕФТА и Косово се е оплакало от това, но не е имало реакция от другата страна, предава агенция ХИНА.
Рама призна, че ставките от 100% върху сръбските стоки са „ненормални“, но добави, че и „ситуацията е ненормална“. Според него в нормални условия това би представлявало проблем, цитира думите му сръбското издание.
По повод обвиненията за създаване на Велика Албания, албанският премиер каза, че те винаги се появяват, когато албанската страна в Косово, както посочи той, „иска нещо законни и когато Албания и Косово разговарят по въпроси от взаимен интерес“. Рама напомни, че Тирана и Загреб имат „традиционно добри отношения“ и похвали Хърватия з безрезервната й подкрепа на албанците, „както и за признаването на Косово“.
Той подчерта, че „от раждането на Хърватия, Албания винаги е била със своя приятел и Хърватия винаги е била с Албания“. Албанският премиер, също така, припомни, че същият ден е подписана Декларацията за стратегическо партньорство между двете страни. Пленкович, от своя страна, е казал, че Загреб иска добри отношения с всички, „и Албания, и Косово, и Сърбия“. „Искаме отношенията да се нормализират и стабилизират“, подчерта хърватският министър-председател.
Рама, който беше в Загреб, за да участва на срещата на върха на Средноевропейската инициатива (ЦЕИ), бе приет и от държавния глава на страната домакин – Колинда Грабар-Китарович, която по този повод, както се предава, изрази „задоволството си да продължи хърватско-албанското сътрудничество на най-високо ниво“.
По време на срещата, освен другото, е изтъкнато и, както се съобщава, значението на стратегическото партньорство между Хърватия и Албания, а освен това е разговаряно и за значението на текущото тристранно сътрудничество между Хърватия, Черна гора и Албания в рамките на от Адриатическата тройка.
Рама се срещна с председателя на хърватския парламент, Гордан Яндрокович, който, по този повод благодари за „приноса на албанската общност по време на войната“.
По време на разговора те размениха мнения за положението в Югоизточна Европа, се казва в изявлението.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Koha Ditore: Косовска фондация предложи компромисна платформа за диалога с Белград

Koha Ditore: Косовска фондация предложи компромисна платформа за диалога с Белград

5 Декември 2018 | 10:27 | Агенция "Фокус"
Прищина. Прищинският ежедневник Koha Ditore съобщава, че Косовската фондация за отворено общество (КФОС) е стартирала инициатива за подпомагане на управляващите и опозиционните партии да постигнат консенсус по платформата за последната фаза на преговорите със Сърбия. Фондацията е избрала публициста Ветон Сурои да ръководи малка група от гражданското общество, която ще се присъедини към представители на политическите партии, за да изготви критериите за съвместната платформа за преговори. Като част от тази инициатива изпълнителният директор на КФОС Луан Шлаку и Сурой Са провели срещна с председателя на парламента в Прищина Кадри Весели и с премиера Рамуш Харадинай. Предстоят и срещи с представители на управляващи и опозиция, включително с лидера на движението „Самоопределение“ Албин Курти. Надеждите са до края на годината предложената платформа да получи подкрепата на всички политически партии.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Свободна Европа (Македония): Рамуш Харадинай обяснява в писмо до ЕС причините за въведените мита

„Свободна Европа (Македония): Рамуш Харадинай обяснява в писмо до ЕС причините за въведените мита

4 Декември 2018 | 20:15 | Агенция "Фокус"
Прищина. Косовският премиер Рамуш Харадинай изпрати писмо до всички държави-членки на Европейския съюз, като обясни причините за налагането на 100% данък върху вноса на продукти от Сърбия и Босна и Херцеговина, съобщава македонската редакция на радио "Свободна Европа".
В писмото той твърди, че Косово последователно спазва всички споразумения и всички задължения на ЦЕФТА. Според него обаче Сърбия и Босна и Херцеговина не спазват задълженията на ЦЕФТА, нарушават конституционния ред в Косово и застрашават сигурността и обществената политика на страната. Харадинай също така изброява многобройните пречки и проблеми, пред които са изправени косовските бизнесмени, когато изнасят стоки за двете страни.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Посланикът на Русия в Белград: Москва следи отблизо развитието на ситуацията в Косово

Посланикът на Русия в Белград: Москва следи отблизо развитието на ситуацията в Косово

4 Декември 2018 | 17:28 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич е изразил пред руския посланик в страната Александър Чепурин „голямата загриженост на Белград относно обявлението за формиране на армия на т.нар. Косово“, предава белградското радио „Б92“.
Според съобщението от канцеларията на сръбския държавен глава във вторник, Вучич е посочил, че това противоречи на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, единствената правна рамка, която е в съответствие с международното право и постигнатите споразумения.
Сръбският президент е поискал от Александър Чепурин да предупреди президентът на Русия Владимир Путин и ръководството на приятелската Русия за факта, че „някой“, най-вероятно, тласка региона към конфликт.
„Сърбия не прави нищо, което да причинява нестабилност, но постоянните провокации ще доведат ситуацията до задънена улица по отношение на защитата на сръбския народ в Косово и Метохия. Сърбия не трябва да допуска преследването на собствения си народ“, е подчертал той.
Чепурин, от своя страна, е посочил, че косовският въпрос е дългосрочен проблем, за който трябва да се търси разумно и полезно за всички решение.
Дипломатът е подчертал, че Москва следи отблизо развитието на ситуацията, което може да се забележи от реакциите на руското Министерство на външните работи.
Вучич и Чепурин също са се съгласили, че подготовката на предстоящото посещение на президента Путин в Сърбия върви добре.

По-рано сръбският президент се срещна и с посланиците на Китай и САЩ Ли Манчанг и Кайл Скот. Той помоли китайският дипломатически представител да запознае със ситуацията около косовския въпрос ръководството в Пекин и поиска от американският посланик САЩ да упражнят натиск върху Прищина да отмени наложените преди две седмици 100-процентови вносни мита върху сръбските стоки.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Б92“ (Сърбия): Александър Вучич иска САЩ да предупредят Прищина

„Б92“ (Сърбия): Александър Вучич иска САЩ да предупредят Прищина

4 Декември 2018 | 15:23 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич във вторник прие посланика на САЩ в Белград Кайл Скот, съобщиха от канцеларията на държавния глава, предава белградското радио „Б92“.
Вучич е говорил със Скот за ситуацията в Косово и е поискал от Вашингтон да използва политическото си влияние и да предупреди Прищина, че действията й застрашават мира в региона.
„Настойчивостта на Прищина за митата върху стоките от Централна Сърбия, а още повече, формирането на армия на т.нар. Косово предизвиква сериозни опасения в Сърбия за бъдещето на сръбския народ в Косово и Метохия“, е казал Вучич.
Посланик Скот, от своя страна, е посочил, че въпросните мита представляват нарушение на ЦЕФТА (Централноевропейското споразумение за свободна търговия) и са заплаха за бъдещето на региона, съобщават от сръбското президентство. Освен това той е припомнил, че държавният секретар на САЩ Майк Помпео е призовал властите в Прищина да отменят мерките.
Дипломатическият представител е потвърдил подкрепата на Вашингтон за усилията на Сърбия да нормализира отношенията си с Косово и готовността му да подкрепи приложимо решение, което ще способства стабилността. Скот е благодарил на Сърбия за сдържаната реакция на последните събития.
В съобщението от сръбското президентство се посочва, че Вучич е припомнил какво пише в Брюкселското споразумение и Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, както и в споразумението ЦЕФТА, като е подчертал, че Сърбия не е нарушила нито едно от тях.
„Сърбия прогресира икономически и ускори темпото си и затова е искрено в полза на мира и стабилността“, е посочил сръбският президент, като е добавил, че Прищина трябва да премахне митата, за да продължи диалогът в Брюксел и да се намери компромисно решение по косовския въприс с посредничеството на Европейския съюз.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вук Йеремич: Вучич и Тачи се срещнаха в Рим и се разбраха за митата

Вук Йеремич: Вучич и Тачи се срещнаха в Рим и се разбраха за митата

4 Декември 2018 | 13:24 | Агенция "Фокус"
Белград. Бившият външен министър на Сърбия и председател на опозиционната „Сръбската народна партия“ (СНП) Вук Йеремич заяви, че е научил от „високопоставени дипломатически източници от страна-членка на Европейския съюз“, че президентите на Сърбия и Косово Александър Вучич и Хашим Тачи „са се срещнали в Рим на 4 ноември“, предава белградското радио „Б92“.
Тогава, по неговите думи, те са се „съгласили (Прищина) да увеличи митата върху сръбските стоки“.
Йеремич е казал на репортерите в град Крагуйевац, че „всичко, което се е случило заради увеличаването на митата върху сръбските стоки, цялото напрежение, което за момента е под контрол, се планира да остане под контрол“.
Той е предупредил, че „подобни неща от време на време излизат извън контрол и тогава се случват непредвидени последствия, каквито видяхме през 90-те“.
„Всичко това се прави, за да се създаде атмосфера на колективна параноя и в Косово, и в останалата част от Сърбия, че споразумението за демаркация между сърбите и албанците е необходимо, за да се избегне война. Няма мнозинство в полза на т.нар. демаркация нито в Косово, нито в Сърбия, а това мнозинство трябва да бъде създадено“, заяви Йеремич.
Бившият външен министър добави, че „тези, които си играят с огъня и се срещат тайно в Рим и на други места“ искат да създадат мнозинство като изплашат хората и ги накарат да си мислят, че предстои война.
„Няма да има война, но ако безотговорните политици на власт в Белград и Прищина продължат да си играят с огъня, тогава може да се случи всичко“, предупреди председателят на СНП.
Попитан какъв според него може да е изходът на косовската криза, той посочи, че това зависи основно от хората.
„Александър Вучич няма да посмее да постави подписа си под демаркацията с албанците, което на практика означава признаването на Република Косово за независима държава, която ще стане член на ООН с този подпис. Той няма да посмее да направи тази стъпка без да я прикрие зад изборната воля на гражданите, които ще се опита да манипулира по време на изборна кампания, в която те да му дадат подкрепата си за исторически мир, без да се дефинира какво точно означава той“, заключи Йеремич.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Новият посланик на САЩ в Прищина: Вашингтон ще продължи да подкрепя Косово

Новият посланик на САЩ в Прищина: Вашингтон ще продължи да подкрепя Косово

4 Декември 2018 | 12:55 | Агенция "Фокус"
Прищина. Посланикът на САЩ в Косово Филип Коснет представи акредитивните си писма на президента на страната Хашим Тачи преди да поеме официално поста си и подчерта, че Вашингтон ще продължи да подкрепя Косово, съобщава държавната „Радио и телевизия Косово (RTK)“.
„Нашето сътрудничество е несравнимо и съм щастлив да съм тук и да видя постигнатия прогрес. Ще продължим отличното си и тясно сътрудничество“, цитира думите на Коснет медията.
Новият американски дипломатически представител се е срещнал също с премиера на Косово Рамуш Харадинай в понеделник.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телеграф“ (Сърбия): Вучич на спешни срещи с посланиците на Китай, Русия и САЩ: Убеждава ги, че безотговорното поведение на Прищина ще доведе до катастрофа

„Телеграф“ (Сърбия): Вучич на спешни срещи с посланиците на Китай, Русия и САЩ: Убеждава ги, че безотговорното поведение на Прищина ще доведе до катастрофа

4 Декември 2018 | 12:13 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич проведе спешни срещи в понеделник сутринта с посланиците на Китай, Русия и САЩ Ли Манчанг, Александър Чепурин и Кайл Скот, пише сръбският ежедневник „Телеграф“.
Първо той е информирал китайския посланик Ли каква опасност носи формирането на косовска армия на 14 декември и го е помолил, като приятел на Сърбия, редовно да информира китайското ръководство за развитието на ситуацията около косовския проблем.
По думите на Вучич е повече от ясно, че обявлението за формиране на косовска армия и твърдата позиция на косовските власти за 100-процентовите мита върху сръбските стоки имат за цел изгонването на сръбския народ от страната, защото така оцеляването му става невъзможно.
Държавният глава предупреди, че такова безотговорно поведение Прищина може да доведе до катастрофа, защото Сърбия не може и няма да седи и да гледате унищожаването на сръбския народ и помоли „братския Китай“ да използва своята роля и влияние по света и да помогне за запазването на мира и стабилността.
Посланик Ли, от своя страна, е заявил, че Китай напълно разбира какво се случва и че автономната и мирна политика на Сърбия и на президента Вучич пречат на някои фактори в международната политика.
„За Китай Косово и Метохия са неразделна част от Сърбия и ние оставаме ангажирани да зачитаме нейната териториална цялост и суверенитет“, подчерта дипломатът, според цитата на „Телеграф“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Ако Прищина не се вразуми, последиците ще бъдат катастрофални

Александър Вучич: Ако Прищина не се вразуми, последиците ще бъдат катастрофални

4 Декември 2018 | 11:49 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че обявеното формиране на армия на Косово и налагането на 100-процентови мита върху сръбските стоки от Прищина ще имат катастрофални последици и ако косовските власти не се вразумят в най-краткия възможен срок, предава македонската агенция „Макфакс“.
На пресконференция в Белград сръбският държавен глава заяви, че ще разговаря с представителите на Русия, Китай и САЩ и че ще поиска заседание на Съвета за сигурност на ООН, на която да бъде обсъдена ситуацията в Косово. Той повтори, че Сърбия няма да се съгласи да позволи да бъде заплашвана от Прищина и никога няма да признае Косово като независима държава.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Йоханес Хан - Съюзът е изненадан и разочарован от косовските мита върху сръбските стоки, Харадинай - ще ги отменим, когато Сърбия признае Косово

Gazeta Express (Косово): Йоханес Хан - Съюзът е изненадан и разочарован от косовските мита върху сръбските стоки, Харадинай - ще ги отменим, когато Сърбия признае Косово

4 Декември 2018 | 10:43 | Агенция "Фокус"
Прищина. Европейският съюз е изненадан и учуден от решението на косовското правителство да наложи 100-процентови мита върху вносните стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина, заяви в Прищина европейският комисар по разширяването Йоханес Хан, цитиран от прищинския ежедневник Gazeta Express.
Хан е на посещение в столицата на Косово, където се срещна с политическите лидери на страната. В изказване пред медиите в офиса на Европейския съюз в Прищина, той заяви, че премахването на търговските бариери е една от целите на Брюксел. Хан похвали усилията на косоварите в тази посока през годините, но не и налагането на митата преди двве седмици. „Ние всички сме изненадани и разочаровани от налагането на 100-процентовите мита. Наясно съм, и всички в Съюза са наясно, със сегашните трудности на Косово. Трябва и двете страни да се справят с въпроса“, каза Хан.
Изданието отбелязва, че след срещата с комисаря, пресконференция е провел и премиерът на страната Рамуш Харадинай в сградата на правителството на Косово. Той е бил категоричен, че митата няма да бъдат отменени и е добавил, че Косово е било принудено да ги наложи заради агресивната политика на Сърбия спрямо Прищина. Премиерът е отбелязал още, че Косово ще отмени митата само, след като Белград признае независимостта на Косово.
Освен с Харадинай, Хан се е срещнал с председателя на местния парламент Кадри Весели и президента Хашим Тачи.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Косово е принудено да налага мито на сръбските стоки

Gazeta Express (Косово): Косово е принудено да налага мито на сръбските стоки

4 Декември 2018 | 01:47 | Агенция "Фокус"
Прищина. Премиерът Харадинай е заявил на европейския комисар по разширяването на Съюза Йоханес Хан, че „Косово е принудено да наложи мито на сръбските стоки“, информира прищенският всекидневник Gazeta Express в електронното си издание.
„На Косово не му оставаше друга възможност, освен да наложи 100-процентово мито на всички стоки, които се внасят от Сърбия и Босна и Херцеговина.“, това е заявил в разговора си в понеделник с еврокомисаря косовският премиер. Причина за това са постоянните бариери, които Сърбия е поставяла и поставя пред Косово, според съобщение на правителствената пресслужба.
Двамата са обсъдили още диалога Косово-Сърбия и процеса по присъединяване на страната към ЕС.
Харадинай е потвърдил през еврокомисаря решимостта на правителството от Прищина да продължи по пътя на евроинтеграцията на страната, на прилагане на Споразумението за стабилизация и асоцииране и икономическо развитие. Той е отбелязал, че страната е изпълнила всички критерии и очаква да се реши въпроса с европейските визи за косовските граждани.
В понеделник Хан пристигна в Прищина от Белград.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

b92: Шведски съдия твърди, че в Косово няма справедливост за сърбите

b92: Шведски съдия твърди, че в Косово няма справедливост за сърбите

3 Декември 2018 | 22:26 | Агенция "Фокус"
Белград. Първият международен съдия в Косово разказва, че скоро след като пристигнал разбрал, че за сърбите няма да има справедливост в косовския съд, съобщава сръбската медия b92, като се позовава на информация от ТАНЮГ.
В 2000 година Кристар Карпхамар бе назначен за първи съдия в Косово при Временното управление на мисията на ООН, под ръководството на Бернар Кушнер, първият специален представител на Световната организация в Косово.
"Занимавах се със сериозни криминални случаи. Бързо разбрах, че сърбите нямат никакъв шанс за справедливо съдопроизводство тук. Албанците, които бяха извършвали сериозни престъпления срещу сърбите, бяха освобождавани, докато в същото време много сърби бяха пращани в затвора без честно дело срещу тях. " Това е заявил шведският съдия пред изданието от понеделник на белградския всекидневник „Вечерни новости“.

Карпхамар не вярва, че Специалният съд за престъпленията на Армията за освобождение на Косово (АОК) в Хага ще разследва стотиците виновни за страданията на сърбите в Косово след пристигането на международната мисия в района, т.е. след края на войната. Лично той не е бил изненадан, когато в 2010 година швейцарският юрист Дик Марти посочи в своя доклад албанските водачи Хашим Тачи и Рамуш Харадинай за лидери на престъпни кланове, отговорни за страданията на сърбите.
Съдията разказва, че е напуснал района „след преживян шок“, докато разследвал случая с бомбеното нападение срещу автобус по линията „Ниш Експрес“ от февруари 2001 година. Тогава 12 сърби са били убити, а други 40 ранени.

"Въз основа на ДНК материал, взет от място на събитието, беше доказано, че един от потенциалните виновници е Флорим Еджупи. Поисках той и още трима бивши членове на АОК да бъдат отведени в ареста на мисията на ООН, където ще продължи разследването. Те обаче бяха препратени в американския лагер „Бондстийл“, който се смяташе за най-обезопасеното място в Косово, от където Еджупи избяга," казва пред белградския вестник Карпхамар.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Белград: Ако Прищина продължава така, ще може да се присъедини само към бандата на Багдади

Белград: Ако Прищина продължава така, ще може да се присъедини само към бандата на Багдади

3 Декември 2018 | 17:13 | Агенция "Фокус"
Белград. Директорът на сръбската правителствена Канцелария за Косово и Метохия Марко Джурич заяви в светлината на посещението на европейския комисар по разширяването в Косово, че Прищина е все по-изолирана след въвеждането на митата от 100% върху стоките от Сърбия и Босна и Херцеговина, предава скопското електронно издание „МКД“.
„Ако продължават така, ще могат да имат политически отношения само с Абу Бакър ал Багдади (лидерът на „Ислямска Държава“), така че трябва да сме търпеливи и издържливи“, заяви Джурич и добави, че истинското лице на албанските власти на Косово се вижда от изявлението на вицепремиера Енвер Ходжай, който иска да „направи даже коалиция против мира“.
„Сърбите в Косово се обявиха по достоен и мирен начин срещу решението на Прищина. Аз лично съм горд от храбростта и решителността, които те показаха през изминалите няколко дни и мирните протести ще продължат“, заяви Джурич.
Той подчерта, че за вторник е предвидена голяма демонстрация на всички косовски сърби, които ще се съберат в Косовоска Митровица, Грачаница, Щърбац и други места и по „мирен, граждански и християнски“ начин ще покажат несъгласието си с мерките.
Джурич заключи, че Сърбия днес има достатъчно сила да защити своите граждани.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Преди визитата на Хан в Прищина: Правителството обяви, че няма да отменя 100-процентовите мита върху сръбските стоки

Gazeta Express (Косово): Преди визитата на Хан в Прищина: Правителството обяви, че няма да отменя 100-процентовите мита върху сръбските стоки

3 Декември 2018 | 14:59 | Агенция "Фокус"
Прищина. Йоханес Хан, европейският комисар по разширяването, ще бъде в Косово на 3 декември, където ще се срещне с политическото ръководство на страната. Визитата идва, след като правителството в Прищина реши да наложи вносни мита от 100% върху всички стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина. Ръководството на държавата обаче заявиха пред прищинския ежедневник Gazeta Express, че не мислят, че посещението на комисаря е опит да бъде убедено да свали търговската блокада. От Прищина казват, че ще информират Хан за причините, довели до решението.
Както отбелязва изданието, правителството на Косово наложи 100-процентовите мита върху стоките от Сърбия и БиХ преди две седмици заради агресивния подход на Белград и политиката му спрямо Косово. Решението на правителството на премиера Рамуш Харадинай предизвика острареакция от Сърбия, косовските сърби и международни представители. За обсъждане на въпроса в понеделник в Косово ще пристигне Хан, който ще говори с лидерите на страната. Очаква се той да се срещне с Харадинай, президента Хашим Тачи и председателят на парламента Кадри Весели. Но независимо от визитата, посочва Gazeta Express, местното правителство е категорично, че търговската блокада срещу Сърбия няма да бъде вдигната.
В интервю пред вестника, началника на канцеларията на косовския премиер и лидер на екипа на Косово за техническия диалог с Белград в Брюксел Авни Арифи отбеляза, че не вижда в посещението тенденция Прищина да бъде убедена да отмени решението си. Според Арифи, те ще информират комисаря за обстоятелствата, довели до налагането на митата. „Не виждам такава тенденция. Виждам във визитата възможност за дискусия, в рамките на която открито ще изложим обстоятелствата, които ни доведоха до тази ситуация“, е заявил Арифи пред Gazeta Express.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Енвер Ходжай отрече да е споменавал за регионален пакт срещу Сърбия

Gazeta Express (Косово): Енвер Ходжай отрече да е споменавал за регионален пакт срещу Сърбия

3 Декември 2018 | 10:55 | Агенция "Фокус"
Прищина. Вицепремиерът на Косово Енвер Ходжай заяви, че никога не е работил за създаването на пакт срещу Сърбия и добави, че заглавието на материала, публикуван от загребския ежедневник „Вечерни лист“, който предизвика остри реакции из целия регион и това, което е казал, са две различни неща, пише онлайн изданието на косовския вестник Gazeta Express.
Изданието припомня, че хърватската медия публикува интервю с Ходжай, в което той уж е отбелязал, че е обсъждал с лидерите на Хърватия, Македония и Черна гора по време на визитите си в тези страни, идеята за формиране на пакт, който да се противопостави на Сърбия и „нейната агресивна политика“ спрямо Косово, като освен това по този начин тя дестабилизира региона.
В изказване пред черногореския телевизионен канал Antena M, вицепремиерът отрече да е казвал подобно нещо, но всичко друго, което е посочил в интервюто за намесата на Сърбия във вътрешните работи на Косово, целяща да подкопае независимостта на Прищина и заиграването на Белград с вътрешните работи на Черна гора и Македония е вярно. „Никога не съм говорил за създаване на регионален пакт срещу Сърбия“, цитира Gazeta Express думите на Ходжай, който е добавил, че регионалното сътрудничество трябва да стабилизира и Балканите, и Сърбия. „Но, моите коментари за агресивната политика на Сърбия срещу нейните съседи и предложението западните партньори да упражнят влиянието си върху Белград, който е проводник на руската политика, са мои добре известни позиции, които повтарям през последното десетилетие“, обясни Ходжай.
Министерството на външните работи на Черна гора отрече такива разговори, а премиерът на Македония Зоран Заев заяви също, че никога не е разговарял с никого за някакъв договор срещу Сърбия. Изявленията на Ходжай предизвикаха и реакции както в Босна, така и в Сърбия. "Вицепремиерът на Косово не трябва да се безпокои за Босна и нейния ентитет Република Сръбска (РС), а трябва да се ангажира с диалога с Белград“, каза босненският външен министър Игор Църнадак пред сръбски медии, според цитата на прищинския вестник. Марко Джурич, директор на сръбската правителствена канцелария за Косово, каза, че думите на Ходжай трябва да бъдат взети сериозно, защото пактът, за който говори, означава "пакт срещу мира" и регионалната стабилност.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Политика“ (Сърбия): Скопие и Подгорица отричат да са влизали в антисръбски пакт

„Политика“ (Сърбия): Скопие и Подгорица отричат да са влизали в антисръбски пакт

3 Декември 2018 | 10:07 | Агенция "Фокус"
Белград. Нито Черна гора, нито Македония никога не са преговаряли с никого под никаква форма за създаване на пакт срещу Сърбия, Това е основното послание на официалните лица от Скопие и Подгорица на скорошното изявление на косовския вицепремиер Енвер Ходжай, което предизвика бурни реакции в Белград и региона, пише белградския ежедневник „Политика“.
Изданието припомня, че Ходжай заяви пред хърватска медия: „На няколко пъти, по време на престоя си в Хърватия, Македония и Черна гора, аз говорих с лидерите на тези страни да се създаде пакт, който да се противопостави на Сърбия и нейната агресивна политика“.
Сръбските власти оцениха думите му като опасни и неприятелски и отново настояха, че Белград продължава да се стреми към мир и стабилност в региона, както и че той може да защитава своите интереси, отбелязва вестникът. Също така те призоваха страните, които спомена косовския вицепремиер, да коментират твърдението, което те направиха, с изключение на Хърватия.
Осъждане на думите на Ходжай е дошло и от Босна и Херцеговина, от сръбския член на президентството на страната Милорад Додик и от външния министър Игор Църнадак, както и от страна на обществеността в Хърватия и Черна гора, посочва „Политика“.
Що се отнася до реакциите от Белград, между тези, които призоваха за реакция от Македония, Черна гора и Хърватия на думите на Ходжай, е бил и министърът на вътрешните работи Небойша Стефанович, който подчерта, че изявлението на косовския вицепремиер е враждебен акт против Сърбия и сръбския народ и посочи, че тези думи идват в момент, когато страната е по-силна и има по-голяма роля по света, а освен това полицията и военните й могат да защитят територията и народа на Сърбия.
Че изявлението на Ходжай означава пакт срещу мира и регионалната стабилност изрази позиция и директора на сръбската правителствена канцелария за Косово и Метохия Марко Джурич. „Очевидно Ходжай живее през 1941 година и иска да върне целия регион във време, когато под силите на оста цялата територия е била обединена под управлението на албанците и т.нар. Независима хърватска държава“, заяви той, като добави, че при нормални обстоятелства изявлението на Ходжай е трябвало да бъде коментирано от министъра на здравеопазването на Сърбия Златибор Лончар.
За министъра на отбраната на западната ни съседка Александър Вулин пък тези думи са „продължение на изявлението на президента на Хърватия Колинда Грабар-Китарович, че хърватите и албанците са братя по оръжие, северномакедонците изпълняват всеки ултиматум на албанците, а политиката на Черна гора е, че сърбите са окупатори, а Косово е държава“. Вулин подчерта, че заплашва и не прави съюз против нито една нация, но може и умее да се отбранява.
Миролюбивата и отговорна политика на Сърбия бе посочена и от министъра на строителството, транспорта и инфраструктурата Зорана Михайлович, която определи изказването на Ходжай като срамно, докато министърът за европейска интеграция Ядранка Йоксимович оцени, че те „очевидно произлизат“ от неотдавнашните подписани активности и общи изявления на представителите на Прищина и Албания, „които започват програма за обединение на албанците“.
„Очаквам ЕС да реагира на тази неприятелска инициатива, която атакува и заплашва европейският ред и стабилност“, подчерта Йоксимович.
Сръбският член на представителството на БиХ Милорад Додик оцени, че изявлението на Енвер Ходжай само потвърждава дългогодишните антисръбски политики на правителствата в региона.
„Ние непрекъснато сме под натиск. Те само като видят, че не могат да направят нищо, казват, че ‚никой и не иска да прави нищо‘, но когато им се отвори и най-малката възможност, веднага биха унищожили Република Сръбска и биха направили унитарна БиХ“,каза Додик.
Изтъквайки, че Прищина трябва да е по-съсредоточена върху това да изпълни своите задължения според Брюкселското споразумение и в намирането на общи решения с Белград, външният министър на БиХ Игор Църнадак посочи, че Ходжай не трябва да се занимава с РС (Република Сръбска) и БиХ, визирайки думите на косовския вицепремиер, че „Сърбия никога не се е отказвала от намерението си да се обедини с РС“.
„Докато всички в региона се занимават със сътрудничество и изграждане на взаимно доверие, Прищина въвежда безумни мита от 100 процента, прави враждебни пактове и произвежда напрежение в региона“, подчерта Църнадак.
Що се отнася до официалния отговор от Македония, премиерът Зоран Заев заяви, че страната нито на едно ниво, никога не е водила такива разговори, за каквито споменава Ходжай. „Няма такива разговори. Те никога не са се водили, нито някой е споменавал за такова нещо. Това са прекалено сериозни разговори, с които премиерът на Македония не може да не е запознат“, посочи Заев.
В същия дух реагира и Министерството на външните работи на Черна гора, което посочва в своето съобщение, че длъжностните лица от тази страна също никога не са разговаряли за основаване на „пактове“ срещу която и да е държава в региона.
"Укрепването на регионалното сътрудничество и добросъседските отношения е един от приоритетите на външната политика на Черна гора", се казва в изявлението. След реакцията на Скопие и Подгорица, се изказа и Енвер Ходжай, който твърди, че в интервю за загребския ежедневник "Вечерни лист" не е споменавал създаването на какъвто и да е пакт срещу Сърбия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йоханес Хан ще посети Сърбия и Косово и ще се срещне с президентите на двете страни

Йоханес Хан ще посети Сърбия и Косово и ще се срещне с президентите на двете страни

2 Декември 2018 | 15:35 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Целта на посещението на Хан в Сърбия и Косово са усложнените отношения между двете страни, след като Прищина наложи стопроцентови мита върху сръбските продукти. Това ще бъде основният фокус на посещението на Хан, според неговия кабинет, съобщава македонският телевизионен "Канал 5".
Той ще се срещне със сръбския президент Александър Вучич и косовския - Хашим Тачи.
Вчера Тачи каза, че няма начин да се намалят митата върху продуктите от Сърбия и Босна и Херцеговина, които бяха повишени до 100%, след като Косово не стана член на Интерпол след дипломатическа намеса на Белград.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивица Дачич:  Размяната на територии между Сърбия и Косово не е изоставена

Ивица Дачич: Размяната на територии между Сърбия и Косово не е изоставена

2 Декември 2018 | 13:56 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбският външен министър Ивица Дачич каза, че идеята за разграничаване между сърби и албанци, която може да включва промяна на границите, "не е изоставена", а представлява "единствената конкретна инициатива в обращение" в интервю пред сръбския вестник „Блиц“, цитиран от македонския портал A1 On
Той заяви, че "статуквото е невъзможно състояние", което би довело до изчезването на сърбите от Косово и изземването на сръбското религиозно и културно наследство.
„Идеята за разграничаване не е отменена, напротив. Един от последните, който потвърди за това е командващия силите на КФОР-Салваторе Куочи, който каза, че границата между Сърбия и Косово не съществува и че това, което се предполага, че е граница, ще се определи само чрез договор и диалог между Белград и Прищина“, каза Дачич .
По повод съобщения за нова конференция, на която може да се търси решение за отношенията между Белград и Прищина, Дачич в интервю за сръбския вестник "Курир" посочи, че е не е толкова важно дали споразумението между Белград и Прищина ще бъде потвърдено на международна конференция или в някой друг формат.
„Надявам се и целта е да отидем на международна конференция, но по-важното за компромиса за Косово е да получим потвърждение и гаранции от най-влиятелните световни фактори. Това е необходимо, за да се приложи и уважи договора, не заради нас, а заради Прищина, която безброй пъти нарушава договореностите“, каза ръководителят на сръбската дипломация.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивица Дачич: Очакваме Западът да окаже натиск върху Прищина

Ивица Дачич: Очакваме Западът да окаже натиск върху Прищина

2 Декември 2018 | 13:23 | Агенция "Фокус"
Белград. Очакваме международен натиск, преди всичко от Запада, да принуди Прищина да оттегли неочаквано решение за увеличаване на митата за стоки от Сърбия, заяви сръбският външен министър Ивица Дачич, цитиран от македонския електронен портал A1 On
„Когато преди три години успяха само за няколко дни, да накарат Хърватия да прекрати абсурдната блокада на границите със Сърбия, тогава още по-лесно могат да накарат Прищина да направи същото, посочи Дачич в интервю за сръбски "Курир".
Той добави, че няма правителство в света, което да не е поискало отмяна на митата, включително и Европейския съюз и САЩ, и че "може би само правителството на Албания мисли различно и част от хърватските депутати".
Запитан дали слабата реакция на Запада означава, че Прищина реално има тяхната подкрепа Дачич отговори, че ако Прищина имала тази подкрепа в началото "и вероятно е имала", сега вече я няма.
„Единственото нещо, което трябва да се случи, е безусловното премахване на търговската блокада и няма да има никакви преговори за това, каза сръбският външен министър.
По повод изявлението на косовския премиер Рамуш Харадинай, че въвеждането на митата ще остане в сила, докато Белград признае независимостта на Косово, Дачич заяви, че Харадинай е казвал много неща, които не са осъществени, така това не е много притеснително.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

А1 On (Македония): Сърбия реагира остро срещу изявленията на косовски вицепремиер

А1 On (Македония): Сърбия реагира остро срещу изявленията на косовски вицепремиер

2 Декември 2018 | 11:51 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбският вицепремиер и министър на вътрешните работи Небойша Стефанович реагира снощи на изявление на вицепремиера на Косово Енвер Ходжай, в което той заяви, че е уговарял Хърватия, Македония и Черна гора за създаването на регионален пакт срещу Сърбия, пише македонският информационен портал A1 On
Стефанович каза пред телевизионния канал „Пинк“, че това изявление на Ходжай представлява враждебен акт срещу Сърбия и нейните граждани и призив за по-нататъшна дестабилизация в региона. Той каза, че не разбира защо срещу Сърбия ще бъде насочен някакъв регионален съюз, като се има предвид, че се е опитала да развие добри съседски отношения с всички, но ще бъде интересна реакцията на споменатите страни.
„Да чуем какво мислят за това предложение, което е открита агресия срещу Сърбия и което ще предизвика допълнителната нестабилност в региона, защото в думите на Ходжай виждаме само омраза към Сърбия и към сръбския народ“, каза Стефанович.
Той посочи, че Сърбия не е направила нищо лошо за Черна гора, Македония или Босна и Херцеговина, а само им е помагала
- Ние инвестирахме парите си и изградихме училища в Босна и Херцеговина. Само ние наричахме Македония според името, което сама е избрала (България също е признала Македония с конституционното й име – бел. ред) , въпреки че нашите гръцки приятели винаги са се ядосвали за това“, каза Стефанович.
Той добави, че Сърбия винаги се е опитвала да изгради добри дипломатически отношения с тези страни, но смята, че проблемът е, че Сърбия е станала по-силна от всички страни в икономическо и политическо отношение.
Вицепремиерът на Косово Енвер Ходжай пред загребския вестник „Вечерни лист“ е заявил, че по време на престоя му в Хърватска, Македония и Черна гора е разговарял с лидерите на тези страни за основаване на пакт, който би се противопоставил на Сърбия и „нейната агресивна политика“.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МКД (Македония): Харадинай: В Косово не е добре дошъл никой, който говори добре за Милошевич

МКД (Македония): Харадинай: В Косово не е добре дошъл никой, който говори добре за Милошевич

30 Ноември 2018 | 20:49 | Агенция "Фокус"
Прищина/Загреб/Скопие. Косовският премиер Рамуш Харадинай реагира на речта на сръбския президент Александър Вучич, в която той говори положително за Слободан Милошевич. „Така не се допринася за помирение и установяване на добри отношения между Белград и Прищина“, е заявил косовският премиер пред хърватската телевизия RTL, информира македонската МКД.
„Това не е редно. Такава реч не допринася за помирение и установяване добри отношения между Косово и Сърбия. ", е казал Харадинай за думите, с които Вучич описва Милошевич като" велик лидер на Сърбия ".
Той призна, че отношенията между Белград и Прищина "все още не са приятелски".
На журналистически въпрос защо на Вучич е било разрешено влизането в Косово Харадинай отговорил, че иска страната му да бъде отворена и тя ще бъде такава, защото "целта е да сме член на Европейския съюз и НАТО". Но отново е подчертал, че макар и „всички да са добре дошли, посланията са важни. А да се говори за Милошевич в Косово не е добър знак ". Харадинай е отрекъл пред хърватската телевизия RTL да е оказван натиск от международната общност за разрешение на Вучич да влиза в Косово.
На въпроса за т. нар. „размяна на територии“, той е отрекъл възможността това да е едно от решенията: „Тези граници не са коректно направени, но с тях завършиха войните. Да се отворят границите сега би означавало нова война. Аз като представител на Косово и албанците не съм готов за нова война за територия ", са думите на Харадинай.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МКД(Македония): Харадинай:Когато Сърбия признае Косово, тогава ще отменим митата

МКД(Македония): Харадинай:Когато Сърбия признае Косово, тогава ще отменим митата

30 Ноември 2018 | 20:19 | Агенция "Фокус"
Прищина. Косовският премиер Рамуш Харадинай заяви, че високите мита за сръбските стоки ще са валидни до тогава, до когато Белград не признае независимостта на Косово, информира македонската онлайн медия МКД.
"Пригответе се, мярката може и да е за дълго. Докато нямаме всеобхватен договор, с който и ще ни признават, и място в ООН ще имаме, и ще сме уредили дългове, пенсии", е заявил Харадинай за телевизионния канал „Клан“ в Прищина, както пише МКД.
"Ние сами постигнахме това, а не съюзниците, това е наше суверенно решение, просто нямаше накъде повече ". Косовският премиер обвини Белград за проявеното насилие в миналото, като обяви, че жертви на режима са били не само албанците, но и сърбите от Косово. Той изтъкна, че "ще се погрижи за сърбите в Косово" и правителството в Прищина ще доставя нужните стоки и на юг, и на север от река Ибър.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Йоханес Хан ще посети Косово за обсъждане на митата за сръбски стоки

„Макфакс“ (Македония): Йоханес Хан ще посети Косово за обсъждане на митата за сръбски стоки

30 Ноември 2018 | 15:49 | Агенция "Фокус"
Прищина. Комисарят за европейска политика на добросъседство и преговорите за разширяване Йоханес Хан ще посети Косово в първия ден от следващата седмица, за да обсъди с властите в Прищина въведените 100-процентни мита за вноса на сръбски стоки, предава македонската информационна агенция „Макфакс“, като се позовава на информация от Европейската комисия.
Австрийският политик ще изиска от Прищина отмяна на решението за увеличаване на вносните мита за стоки, произведени в Сърбия и Босна и Херцеговина.
„Той ще повтори позицията на ЕС за отмяна на решението и ще подчертае необходимостта от фокусиране върху подобряване на добросъседските отношения и регионалното сътрудничество, с което са се ангажирали партньорите от Западните Балкани", се казва в отговора от изпълнителния орган на ЕС.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечернье Новости“ (Сърбия): Ситуацията в Северно Косово става все по-тежка, лидерът на „Сръбска листа“ предупреди за опасността от „хуманитарна криза“

„Вечернье Новости“ (Сърбия): Ситуацията в Северно Косово става все по-тежка, лидерът на „Сръбска листа“ предупреди за опасността от „хуманитарна криза“

30 Ноември 2018 | 11:23 | Агенция "Фокус"
Белград. В рамките на среща с държавния глава на Сърбия Александър Вучич и премиера Ана Бърнабич председателят на партията „Сръбска листа“ Горан Ракич предупреди, че ситуацията в северната част на Косово става все по-тежка – намаляват не само хранителните запаси, но и енергийните, отбелязва електронното издание на белградския ежедневник „Вечернье Новости“.
„Ситуацията в Северно Косово е тревожна, особено в южната част. Като се има предвид, че през следващите дни ще застудява, големият въпрос е дали ще има достатъчно енергия за отопление на училища, детски градини, болници ... На прага на хуманитарна катастрофа сме", предупреди Ракич.
Лидерът на „Сърбска листа“ увери, че сръбската общност в Косово ще продължи по мирен начинборбата си за отмяна на 100-процентните мита за внос на стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина.
От редакцията припомнят, че в четвъртък сръбските студенти в Косовска Митровица организираха протестна акция, с която призоваха ЕС да окаже натиск на Прищина за отмяната на 100-процентовите мита за внос в страната на сръбска продукция. Протестът започна с петминутно мълчание. Като символ на „фактическото мълчание“ на Брюксел във връзка с мерките на косовските власти, студентите поставиха лепенки на устните си, след което „прочетоха“ на езика на жестовете обръщение към ЕС. В него бе „казано“, че „пред очите на европейския елит се създава гето за сръбското малциство в Косово по рецепта, известна от времето на Втората световна война“. Студентите обвиниха Брюксел в допускането на „хуманитарна катастрофа на своя праг“.
Министър на търговията, туризма и телекомуникациите на Сърбия Расим Ляич заяви, че само силен политически натиск от страна на международната общност може да застави Прищина да отмени решението си за митата върху вноса на сръбски стоки.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Koha Ditore: Насрочването на избори в Северно Косово е задължение, произтичащо от Конституцията

Koha Ditore: Насрочването на избори в Северно Косово е задължение, произтичащо от Конституцията

30 Ноември 2018 | 11:05 | Агенция "Фокус"
Прищина. Водещият прищински ежедневник Koha Ditore публикува статия на първа страница, в която се подчертава, че оставката на кметовете на четири сръбски общини в северната част на Косово трябва да се счита за необратима и президентът Хашим Тачи трябва да обяви предсрочни избори в общините.
В материала се напомня за случая от 2010 г., когато тогавашният кмет на Раховец /Ораховач обяви оставката си, само за да се опита да я оттегли няколко дни по-късно. Тогава Конституционният съд реши, че оставката на всеки кмет е окончателна и неотменима. Длъжностни лица от Министерството на администрацията на местно самоуправление потвърдиха, че са получили оставките на кметовете на сръбските общини, но не поясниха дали са ги предали на президента на Косово. Бившият председател на Конституционния съд Енвер Хасани заяви, че Тачи трябва незабавно да обяви нови избори, веднага след като съответното министерство потвърди оставките. Неизпълнението на това задължение, според Хасани, ще представлява нарушение на Конституцията на Косово.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTK Live (Косово): След оставките на сръбските кметове – свикано е извънредно заседание на общинското събрание

RTK Live (Косово): След оставките на сръбските кметове – свикано е извънредно заседание на общинското събрание

30 Ноември 2018 | 10:59 | Агенция "Фокус"
Прищина. Кметът на Южна Митровица Агим Бахтири насрочи извънредно заседание на общинското събрание за 11 часа местно време (12 часа българско време), за да инициира промяната на закона за административните граници в усилията му да обедини двете общини в Митровица, предава телевизионният канал RTK Live.
В писмо до общинските съветници Бaхтири обясни, че събранието се свиква след оставката на кмет на северната част Митровица Горан Ракич и „факта, че местната държавна администрация съгласно Закона за местното самоуправление на Република Косово, вече не е в сила".
Бахтири подчерта, че в новата ситуация гражданите в северната част на града са оставени на „милостта на съдбата“, без да им бъдат предоставени основни услуги.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАНЮГ: Вучич: Статията на Харадинай е сигнал, че разговорите се отлагат

ТАНЮГ: Вучич: Статията на Харадинай е сигнал, че разговорите се отлагат

29 Ноември 2018 | 23:31 | Агенция "Фокус"
Белград. Фактът, че Прищина не е готова да отмени митата, които наложи на сръбските стоки или да се откаже от твърдени за „държавност и суверенитет“, означава, че разговорите временно са спрени. Това е заявил сръбският президент Александър Вучич в четвъртък, коментирайки статията на Рамуш Харадинай във вестник „Уошингтън Поуст“, съобщава агенция ТАНЮГ от Белград.

Попитан от репортерите как би коментирал твърдението на Харадинай, че той (Вучич – бел. ТАНЮГ) е готов да признае независимостта на Косово в замяна на част от неговата територия, президентът е отговорил с въпрос – какво изобщо се очаква от него да каже.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTK Live (Косово): След оставките на сръбските кметове – свикано е извънредно заседание на общинското събрание

RTK Live (Косово): След оставките на сръбските кметове – свикано е извънредно заседание на общинското събрание

29 Ноември 2018 | 17:56 | Агенция "Фокус"
Прищина. Кметът на Южна Митровица Агим Бахтири призова за провеждането на извънредно заседание на общинското събрание, за да инициира промяната на закона за административните граници в усилията му да обедини двете общини в Митровица, предава телевизионният канал RTK Live.
В писмо до общинските съветници Бaхтири обясни, че събранието се свиква след оставката на кмет на северната част Митровица Горан Ракич и „факта, че местната държавна администрация съгласно Закона за местното самоуправление на Република Косово, вече не е в сила".
Бахтири подчерта, че в новата ситуация гражданите в северната част на града са оставени на „милостта на съдбата“, без да им бъдат предоставени основни услуги.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTK Live (Косово): Правителството в Прищина увери: 100-процентовите мита не са насочени срещу сърбите в Косово

RTK Live (Косово): Правителството в Прищина увери: 100-процентовите мита не са насочени срещу сърбите в Косово

29 Ноември 2018 | 15:47 | Агенция "Фокус"
Прищина. В специално изявление правителството в Прищина отхвърли твърденията, че 100-процентните мита върху вноса на продуктите от Сърбия и Босна и Херцеговина са насочени срещу косовските сърби, предава телевизионният канал RTK Live.
„Твърденията и изявленията от Косово и от чужбина, че 100-процентовите мита върху стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина са насочени срещу сръбските граждани на Косово, не са верни и не отразяват истинската цел на решението, взето от правителството на Република Косово. Това суверенно решение, взето от Косово, е резултат от продължаващите препятствия, които Сърбия издига пред нашата страна", се казва в изявлението на кабинета в Прищина.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Политика“ (Сърбия): Хашим Тачи провокира Белград с въпроса за границата

„Политика“ (Сърбия): Хашим Тачи провокира Белград с въпроса за границата

21 Юни 2018 | 10:11 | Агенция "Фокус"
Белград. В навечерието на възобновяването на диалога за нормализиране на двустранните отношения, президентът на Косово Хашим Тачи провокира Белград, като повдигна въпроса за границата, отбелязва електронното издание на сръбския ежедневник „Политика“.
В сряда Тачи даде заявка за желанието на Прищина при подновяването на преговорите със Сърбия, които бяха замразени през последните три месеца, да бъде въведена нова тема в разговорите – тази за границата между двете държави. Тачи подчерта: „Границата (между Косово и Сърбия) е с дължина от 400 километра. Ще бъде трудно да се постигне споразумение със Сърбия. За разрешаването на този въпрос ще бъде необходимо участието на експерти, включително и на НАТО. Няма да позволим да бъде застрашен нито един милиметър от територията на Косово", увери президентът на най-младата държава на Балканите.
В тази връзка министърът на външните работи на западната ни съседка Ивица Дачич бе категоричен: граница между Сърбия и Косово никога не е имало и такава няма да бъде установявана. На свой ред ръководителят на правителствената Служба за Косово и Метохия Марко Джурич иронично заяви, че не разбира изявлението на Тачи.
След месеци на спекулации в началото на седмицата бе потвърдено официално, че диалогът Белград-Прищина ще бъде възобновен на високо равнище със среща в неделя в Брюксел между президентите на Косово и Сърбия Хашим Тачи и Александър Вучич.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Посланикът на САЩ в Косово Грег Делави: 2018 е годината за успех на диалога Косово-Сърбия

Посланикът на САЩ в Косово Грег Делави: 2018 е годината за успех на диалога Косово-Сърбия

21 Юни 2018 | 04:56 | Агенция "Фокус"
Прищина. Посланикът на САЩ в Косово Грег Делави е оптимист за изхода на финалната фаза на диалога между Косово и Сърбия, подпомаган от Европейския съюз, пише Gazeta Express.
В пост в социалната мрежа „Туитър“ Делави предрича, че 2018 ще бъде годината за успех на диалога. „2018 е годината за успех на диалога. Гледаме напред към прогрес!“, написа той в отговор на директора на Службата за външна дейност за Западните Балкани и Турция Ангелина Айххорст, която обяви че Върховният представител на ЕС Федерика Могерини е поканила президентите на Косово и Сърбия, Хашим Тачи и Александър Вучич за среща в Брюксел в неделя.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Париж се събужда след нощ на протести. 9 декември 2018 година
Париж се събужда след нощ на протести. 9 декември 2018 година

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.