НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:11


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Коммерсант“ : Ръстът в цените на втечнения природен газ носят рекорд в износа на „Газпром“

„Коммерсант“ : Ръстът в цените на втечнения природен газ носят рекорд в износа на „Газпром“

3 Август 2018 | 03:45 | Агенция "Фокус"
Москва. Увеличаването на цените на втечнения природен газ в Азия води до спад на доставките му в Европа с почти 13%, което кара европейските потребители да преминават към газопроводен газ . Това позволява на „Газпром“ да разчита на нов рекорд в износа, пише „Коммерсант“.
През първите шест месеца на настоящата година Китай увеличи вноса си на втечнен природен газ с 50% до 23,8 милиона тона, което води до увеличаване на цените му на международния пазар. В резултат на това европейските страни, които имат терминали за приемането на суровината под тази ѝ форма не са увеличили вноса си.
Най-големият потребител на втечнен природен газ в Европа, Испания е намалила покупките си с 15,6% до 7,7 милиарда кубически метра, предпочитайки да купува газопроводен от Алжир. Великобритания е намалила покупките на втечнен природен газ с 45% до 2,2 милиарда кубически метра, като увеличи вноса на газопроводен от Норвегия. Като цяло потребителите в Северозападна Европа, с изключение на Белгия, са намалили покупките на втечнен природен газ, въпреки намаляването на производството на газ в холандското находище Грьонинген.
Като цяло „Газпром“ се намира в благоприятно положение, тъй като в допълнение към падането на доставките на ВПГ, доставките на норвежки газ също са намалели поради технически проблеми в редица области (през юни норвежкият износ на газ спадна до 7,8 милиарда кубически метра - минимум от септември 2016 г.).
На този фон „Газпром“ запази темпа на растеж на износа за Европа и Турция. В средата на юли монополът увеличи износа с 5.8% до 108.9 млрд. кубични метра. Самият „Газпром“ не коментира изчисленията, но според предварителните данни към края на месеца износът може да състави около 177 млрд. кубометра , а при запазването на настоящите темпове може да достигне към края на годината до 205 млрд. кубометра.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Нови подвизи на Жан-Клод Юнкер. 18 декември 2018 г.
Нови подвизи на Жан-Клод Юнкер. 18 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.