НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:50


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Reuters: Италия се надява на предстояща бюджетна сделка с Европейския съюз

Reuters: Италия се надява на предстояща бюджетна сделка с Европейския съюз

17 Декември 2018 | 23:11 | Агенция "Фокус"
Рим. Италия се надява да сключи сделка с Европейската комисия за бюджет 2019, след като правителството изпрати поправен вариант до Брюксел, предава агенция Reuters.
Споразумение ще сложи край на седмици на караници между комисията и коалиционното правителство в Италия.
След като министърът на икономиката Джовани Триа отмени насроченото представяне на книга, неговата говорителка заяви, че е зает с преговорите в последния момент и се надява да сключи сделка преди края на деня.
Комисията отхвърли разширения проектобюджет на Италия през октомври, като заяви, че няма да понижи големия дълг на страната и я обвини в явно нарушение на фискалните правила на ЕС. Рим представи ревизиран план миналата седмица с по-малък дефицит.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕК: Новият дефицит на Италия не е достатъчен

ЕК: Новият дефицит на Италия не е достатъчен

13 Декември 2018 | 10:59 | Агенция "Фокус"
Париж. Новият бюджет за 2019 година на италианското правителство, в което то съкращава дефицита си на 2,04%, не е достатъчен, за да осигури одобрението на Европейския съюз, заяви комисарят по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси в четвъртък, предава AFP.
„Това е стъпка в правилната посока, но, въпреки това, трябва да кажа, че все още сме далеч, трябва да бъдат взети още мерки“, каза Московиси в Париж по повод последното предложение на Рим, с което той се опитва да избегне финансовите наказания от Брюксел.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Матео Салвини: Вярвам в Европа

Матео Салвини: Вярвам в Европа

4 Декември 2018 | 08:41 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Италианският вицепремиер и министър на вътрешните работи Матео Салвини гледа на себе си като на спасител на Европа. „Аз съм обикновен човек“, заяви той в интервю пред европейската редакция на Politico, в което говори за важността на Съюза и изтъкна постиженията си в борбата срещу организираната престъпност и нелегалната миграция.
„Вярвам в Европа. Беше фантастична мечта, която е на път да бъде разрушена“, заяви Салвини. „Ще дадем най-доброто от себе си, за да спасим Европа“.
Въпреки това, италианският вицепремиер отхвърли възможността да се замеси по-надълбоко в брюкселската политика. „Нямам време да организирам европейските избори, които предстоят догодина“, подчерта той.
Десният италиански политик премина към помирителен тон за продължаващия спор между Италия и Съюза за бюджета на първата, като посочи, че независимо от конфликта, „аз се надявам Брюксел да има същата воля за диалог“.
Той също изрази надежда, че следващият европейски комисар от Италия ще получи икономиката.
„Що се отнася до съседката на Италия – Франция, Салвини беше по-критичен. Запитан, дали френският президент Еманюел Макрон му е враг, той каза: „вече не“.
„Макрон не мой проблем, Макрон е проблем на френския народ“, подчерта италианският министър на вътрешните работи.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Алексис Ципрас посъветва италианското правителство да се съобрази с исканията на ЕС за бюджета

Kathimerini: Алексис Ципрас посъветва италианското правителство да се съобрази с исканията на ЕС за бюджета

26 Ноември 2018 | 06:34 | Агенция "Фокус"
Атина/Рим. Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас съветва италианското правителство да отговори на исканията на Европейския съюз за намаляване на бюджетния дефицит на страната, отбелязва електронното издание на атинския всекидневник Kathimerini, като се позовава на статия в Corriere della Sera.
В анализа, озаглавен „Съветът на Ципрас към Италия: Дайте сега, тогава ще бъде още по-лошо", авторът Федерико Фубини пише, че гръцкият премиер е поднесъл извинение за италианците, че не е взел страната им в конфликта с Европейската комисия. „Не мога да направя нищо, защото щях да съм първият, който ще предизвика подозрения", са думите на Ципрас, цитирани от водещия италиански ежедневник. Рубини допълва: „(Ципрас) несъмнено си спомня, че Италия не е направила нищо, когато се опитваше отчаяно да смекчи условията - драконовски, наложени от страните от еврозоната върху Гърция".
„Но тогава Ципрас... импровизира, след като блокира банковите сметки на гласоподавателите, за да избегне разпадането на системата, предложи на Италия съвети. „По-добре да направите днес това, което те ще направят утре", цитира изданието Ципрас с предположението, че той може би визира варианта за излизане от еврозоната, който той отказа. „Добре, тогава, късмет!“, е заключението на Ципрас по отношение на напрежението между Рим и Брюксел.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Експерт" (Русия): Не Брекзит, а Италия е основната грижа на Брюксел

"Експерт" (Русия): Не Брекзит, а Италия е основната грижа на Брюксел

26 Ноември 2018 | 02:09 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Рим. Преговорите за излизането на Обединеното кралство от структурите на Общността навлязоха на финалната права, но вниманието на европейските политици сега да не е насочено към Брекзит, а към Италия. Изострянето на отношенията между Европейската комисия и правителството в Рим след идването на власт на популистите е основната грижа на Европейския съюз, твърдят в редакцията на руското аналитично седмично списание "Експерт".
Италия е една от страните в основата на идеята за обединена Европа и в продължение на много години бе сред най-изявените проевропейски страни. Но с идването на власт преди половин година на правителството на дясната партия "Лига" и популисткото движение "Пет звезди", Рим започна да провокира конфликти в отношенията с Брюксел - най-напред по въпроса за миграцията, а сега и за бюджета. Много бяха обещанията в хода на предизборната кампания в Италия и сега властите се опитват да изпълнят поне част от тях. Но на пътя на увеличението на разходите в бюджета на страната се оказа Европейската комисия, която настоя Рим да преработи плановете си. Италианското правителство отказа да направи отстъпки, но и Брюксел изрази твърдите си намерения да стигне докрай в спора. Това означава, че Италия рискува да се превърне в първата европейска държава, която може да бъде реално наказана за "прегрешения".
Италианската икономика, третата в еврозоната, традиционно се развива много бавно. Бюджетният дефицит на Рим не е толкова голям, за да предизвика подобна сурова реакция от страна на Брюксел, но на раменете на Италия има много тежък товар - огромен дълг, който не позволява на страната да прекъсне дългосрочната си цел, а именно - да успее да си стъпи на краката.
След представянето на новия бюджет на Рим в Брюксел се хванаха за главата. Той бе признат за нереалистичен и затова ЕК настоя Рим да промени ключовите параметри. Правителството на премиера Джузепе Конте, което всъщност се ръководи от вицепремиера и министъра на вътрешните работи Матео Салвини, който е и лидер на "Лига", отказва да внесе големи промени в основния финансов документ на страната. Италианските власти твърдят, че изискванията на ЕК за промяна на бюджета може да доведат до унищожение на страната. Луиджи Ди Майо, вицепремиер на Италия и лидер на движението "Пет звезди" - част от управляващата коалиция, определи исканията на ЕК като опит да накара италианците да приемат бюджета с "кръв и сълзи".
"Много е трудно да се повярва на това", каза Ди Майо пред репортери, "но те не разбират заобикалящата ги реалност".
Италианският вицепремиер увери, че правителството се опитва да избегне прекомерен бюджетен дефицит за следващата година, което може да бъде провокирано от плановете за увеличаване на разходите. Но внасянето на промени в основните параметри на основния финансов документ за 2019 г., т.е. да се "жертват италианците", няма как Рим да допусне.
Позицията на Рим е ясна: поне по отношение на основните параметри, италианското правителство не възнамерява да промени новия бюджет. Управляващата коалиция бе категорична, че това е невъзможно. Популистите потвърдиха, че възнамеряват да изпълнят дадените пред избирателите обещания, които изискват увеличаване на разходите в бюджета. Това само бе себе си ще доведе в крайна сметка и до увеличаване на дефицита на страната.
В рамките на бизнес конференция в Падуа италианският финансов министър Джовани Триа призова ЕС да обърне повече внимание на икономическия растеж. Според него, прогнозите на ЕК са за забавяне на италианската икономика, но подобна е и оценката за икономиките на още две основни държави в Общността - Германия и Франция.
"Проблемът за икономическия растеж е общоевропейски. Той трябва да бъде решен съвместно, а не за всяка страна поотделно, а още повече - без никаква конфронтация. Изглежда, че Европа не е наясно със ситуацията и не е в състояние да преследва макроикономическа стабилизираща политика", коментира финансовият министър на средиземноморската страна.
Ето и какви са финансовите и икономическите цели на Рим за следващата година: бюджетен дефицит от 2,4% и икономически ръст от 1,5%. Според Брюксел двете цифри изглеждат прекалено оптимистични и трудни за изпълнение. Бюджетът предвижда промени в пенсиите и данъците, които ще костват 37 милиарда евро на страната. Две трети от тях - 22 млн. евро, ще трябва да бъдат взети назаем, т.е. те ще увеличат бюджетния дефицит.
Италианският бюджетен дефицит, от една страна, не е толкова голям и се вписва в рамките от три процента, но огромният държавен дълг на Рим, най-големият в Европа, прави ситуацията значително по-трудна.
Що се отнася до Брюксел, ЕК може да предприеме следните стъпки срещу Италия. На 21 ноември изпълнителният орган на ЕС произнесе решения за бюджетите за 2019 г. на страните-членки на еврозоната и настоя Рим да им се подчини.
Публикуването на отрицателен документ във връзка с Италия автоматично ще доведе до началото на процедурата за налагане на наказание, която включва както дисциплинарно (лишаване от правото на глас), така и финансово наказание (до 0,2% от БВП на страната). На Рим ще бъде предложено в рамките на три до шест месеца да намали бюджетния дефицит до нивото, изисквано от ЕС, като се вземе предвид италианската реалност, т.е. огромният дълг на страната.
Майските избори в Европа усложняват допълнително ситуацията. ЕК едва ли ще дръзне да дразни популистите и евроскептците преди вота. А това означава, че важни решения преди гласуването едва ли ще бъдат взети.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Франция и Германия планират да въведат единен бюджет на еврозоната от 2021 година

Politico: Франция и Германия планират да въведат единен бюджет на еврозоната от 2021 година

20 Ноември 2018 | 09:07 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Еврозоната трябва да има единен бюджет до 2021 година, за да може с финансовата си мощ да поема икономическите шокове, заявиха министрите на финансите на Франция и Германия в понеделник, пише европейската редакция на Politico.
Бруно льо Мейр и Олаф Шолц изразиха надежда за общо френско-германско предложение за общ бюджет на еврозоната пред своите колеги в Брюксел на извънредната среща на 27-те финансови министри от страните-членки на Европейския съюз, отбелязва изданието.
„Искаме бюджетът да влезе в сила до 2021 година“, заяви френският финансов министър пред журналистите след срещата. Той ще помогне за „насърчаване на по-голямо сближаване“ и ще има „стабилизираща функция“, а освен това ще може да поема внезапни икономически шокове, добави той.
Бюджетът на еврозоната ще бъде специално за страните, използващи единната валута, но ще съществува в рамките на бюджета на ЕС.
Някои страни обаче, призна Шолц, трябва да бъдат убедени да приемат предложението.
„Някои от тях задават въпроси като ‚каква е добавената стойност от това?‘“ – заяви германският политик. Но, „в крайна сметка, ще намерим решение, което да бъде подкрепено от всички други“.
Преди срещата на еврогрупата, министърът на финансите на Нидерландия Упке Хьокстра заяви, „че нуждата от такъв бюджет изобщо не е убедителна“.
Попитан за коментара на холандците, льо Мейр посочи, че е поканил Хьокстра да „обсъдят предложението по-подробно“.
Срещата в понеделник бе подготовка за следващото събиране на еврогрупата през следващите две седмици. Тогава финансовите министри трябва да се споразумеят за икономически предпазни мерки, които са готови да въведат за еврозоната.
Държавните глави на страните-членки ще трябва да вземат окончателно решение на среща на върха в средата на декември, пише Politico.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Луиджи ди Майо: Европейските избори ще променят политическия пейзаж в ЕС и ще помогнат на Италия

Луиджи ди Майо: Европейските избори ще променят политическия пейзаж в ЕС и ще помогнат на Италия

18 Ноември 2018 | 17:20 | Агенция "Фокус"
Рим. Изборите за Европейски парламент през май ще променят политическия пейзаж и ще помогнат на Италия в нейните бюджетни битки с Брюксел, заяви вицепремиера и финансов министър на Италия Луиджи ди Майо в неделя, предава Reuters.
Миналия месец Европейската комисия отхвърли бюджета на Италия за 2019 година, като заяви, че той нарушава ангажимента за нисък дефицит и не гарантира намаляване на дълга на страната, който е втория по големина в еврозоната като процент от брутния вътрешен продукт, обяснява британската агенция.
Ди Майо заяви пред ежедневника Corriere della Sera, че е сигурен, че Рим и Брюксел ще избегнат разрива, предвиждайки, че Комисията ще възприеме различен подход след изборите през Май, които със сигурност ще засилят евроскептичните партии.
„... гражданите ще гласуват на европейските избори и ще предизвикат големи промени“, заяви италианският вицепремиер, който е и председател на „Движението 5 Звезди“. „Готови сме да обсъдим нещата на масата, но те не могат да искат от нас да избием италианците“.=

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Франспрес: Париж и Берлин се споразумяха за бъдещия бюджет на еврозоната

Франспрес: Париж и Берлин се споразумяха за бъдещия бюджет на еврозоната

16 Ноември 2018 | 23:57 | Агенция "Фокус"
Париж. Франция и Германия договориха най-общите рамки на предлагания бюджет за еврозоната, който трябва да представят пред финансовите министри на ЕС в понеделник, е заявил източник от френското финансово министерство, както информира Франспрес.
Общият бюджет на единната валута е едно от ключовите идеи на френския президент Еманюел Макрон за закрила на еврото, но тя породи различия между Франция и Германия двете най-големи икономики в региона.
Френският финансов министър Бруно льо Мер и германският му колега Олаф Шолц „съвместно в понеделник ще представят предложението.. за рамката на бюджета за еврозоната" е съобщил министерският източник пред френската телеграфна агенция.
"Това е важна стъпка напред," е казал той. "Ние ще я споделим с останалите членове."
Източникът е съобщил, че все още не е определен какъв ще е целият размер на бюджета, тъй като първо трябва да се определят „архитектурата и основните му принципи“. Според френско-германското проектопредложение бюджетът ще бъде част от общата бюджетна структура на ЕС и ще се управлява от 19-те държави в зоната.
Макрон ще пътува през уикенда до Берлин, за да разговаря с германския канцлер Ангела Меркел.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Spiegel: Германия и Франция постигнаха консенсус за единен бюджет на еврозоната

Spiegel: Германия и Франция постигнаха консенсус за единен бюджет на еврозоната

16 Ноември 2018 | 19:15 | Агенция "Фокус"
Берлин. Правителствата на Германия и Франция постигнаха консенсус по въпроса за създаване на единен бюджет на еврозоната, съобщава в петък онлайн изданието на Spiegel.
Според информацията на списанието, министрите на финансите Олаф Шолц и Бруно льо Мейр в понеделник трябва да представят съответстващата концепция в Еврогрупата. Единният бюджет трябва да бъде създаден в рамките на следващия бюджетен период на Европейския съюз.
Проектът се отнася към реформите, които бяха предложени по-рано от президента на Франция Еманюел Макрон. До сега реакцията на Берлин на неговата инициатива за реформиране на еврозоната беше по-скоро сдържана. Канцлерът Ангела Меркел, в хода на изказване в Европарламента във вторник, засегна единствено въпроса за създаване на единна армия на ЕС от предложенията на френския лидер, но не каза нищо по повод идеята му за реформи в еврозоната.
Бюджетното планиране в ЕС се прави за седемгодишни периоди. Текущият бюджетен период заема времето от 2014 до 2020 година. Следващият ще започне през 2021 година.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Хиляди протестират в Рим срещу антиимигрантската политика на италианското правителство

AFP: Хиляди протестират в Рим срещу антиимигрантската политика на италианското правителство

10 Ноември 2018 | 22:24 | Агенция "Фокус"
Рим. Няколко хиляди се събраха в Рим в събота, за да протестират срещу несправедливата според тях политика срещу мигрантите, насърчавана от крайнодесния министър на вътрешните работи Матео Салвини, предава AFP.
С лозунги "Животът на черните има значение!" и "Добре дошли за всички; Отваряне на границите!" леви протестиращи се присъединиха към анти-расистки активисти, които доведоха протестиращи от повече от 50 града, за да защитават мигрантите и да протестират срещу неотдавнашен проектозакон за правата на убежище.
Италианският Сенат, подкрепен от партията "Лига" на Салвини и от "Движението Пет звезди", гласуваха, за да проправят пътя за закон, който улеснява изгонването на имигрантите и отнемането на италианското гражданство от някои от тях .
Протестът беше за "да се каже „Не!“ на Салвини, „Не!“ на расизма", каза Серджо Сераино, член на сдружение, което помага на мигрантите, който участва в протеста.
Долната камара на парламента има срок до края на ноември да одобри законопроекта, който слага край на разрешенията за пребиваване с "хуманитарна защита" - форма на по-ниско ниво на статут на бежанец в Италия. Той също така позволява бързото експулсиране на "опасни" търсещи убежище лица.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стив Банън пред „Corriere della Sera“: Италия е изключително важна, но трябва да си промени бюджета

Стив Банън пред „Corriere della Sera“: Италия е изключително важна, но трябва да си промени бюджета

5 Ноември 2018 | 10:49 | Агенция "Фокус"
Рим. Стив Банън, архитектът на победата на Доналд Тръмп през 2016 година, бивш стратег в Белия Дом, а сега ентусиазирано замесен в европейската политика, е служил на американски военноморски ескадрен миноносец като млад даде интервю пред италианското издание Corriere della Sera. Той продължава да говори като моряк: италианското правителство, по неговите думи, развива своите „морски крака“ – способността да останеш изправен на палубата, когато стане трудно.

Corriere della Sera: Казвате, че Италия е важен експеримент

Стив Банън: „Тя е центъра на политическата вселена“.

Наистина?

„Да, защото вие предефинирате политиката на XXI век“.

В какъв смисъл?

„Вижте, аз проследих изборната ви кампания, „Движението 5 Звезди“ (Д5З) и Матео Салвини. Тя беше толкова интензивна, динамична, енергична, ентусиазирана и в нея участваха младите хора“.

Имате предвид капацитета за иновации в изборната кампания?

„Не само това. Те се фокусираха върху фундаментални въпроси: суверенитет, какво означава гражданството, миграцията. И тогава видях как те успяха да формират правителство, което обединява. Севера и Юга, лявото и дясно, по-популистка с по-националистическа сила. Те са еквивалента на (президента Доналд) Тръмп и (сенатора от Вермонт) Бърни Сандърс в САЩ; те имат идентично мислене по определени въпроси и управляват заедно. Важно е италианците да разберат стойността и смелостта на Луиджи ди Майо и Салвини. Те са изключителни, невероятни“.

Защо „невероятни“?

„И двамата заеха постове в правителството, на които ще трябва да поемат отговорност, а няма политици на света, които, след като са спечелили, приемат някой друг като министър-председател. Вместо това те се съгласиха, че този, който ще ходи на Г-7 и в Овалния кабинет ще е трета страна. Това е единственият случай по рода си на света. И нито един от проблемите, с които трябва да се справят, не беше предизвикан от тях“.

И все пак ставаме свидетели на загуба на доверие в Италия. И не само пазарите: самите италианци започнаха да изнасят парите си в чужбина.

„Не бих го определил като загуба на доверие. Мисля, че те застават на морските си крака. Това е ново правителство и те малко импровизират. Улиците в Рим може и да са надупчени целите, но „Д5З“ представлява бунт срещу корупцията. Те имат съзнание за съзнателно гражданство, което не е перфектно, но ще се подобри. И, да, ще има препятствия по пътя: ще има спорове дали бюджетния дефицит трябва да бъде 2.4% или 1.8% и за това какво трябва да влиза в тези 2.4%“.

Проблемът в размера на дефицита ли е?

„Не“.

В структурата на бюджета?

Мисля, че е в съдържанието на това, което правят: пенсии и други подобни“.

Прекаленото много субсидии тогава, докато маневрата трябва да стимулира бизнеса и производството?

„В коалиционното споразумение между „Д5З“ и „Лигата“ има елементи на програма за растеж. Плоският данък е такса, която всички плащат, дори богатите. Един от проблемите, с които трябва да се справиш в Италия е, че богатите, индустриалците, са успели да прехвърлят и подсигурят парите си в други държави, в Швейцария и не плащат. Италия е богата, страна с уникален предприемачески дух, невероятни майстори. Но много малко инженери. Един от най-големите проблеми е изтичането на мозъци. Вие сте сред страните с най-много завършващи инженери и научни работници, но те отиват в Германия, Великобритания и САЩ. Трябва да спрете изтичането на кръв“.

Мислите ли, че това, поне отчасти, обяснява по-ниския растеж в сравнение с останалата част на Европа?

Със сигурност. Вижте: „Д5З“ е под напрежение, след като обеща универсален базов доход. Другият проблем са пенсиите. Но те трябва да намерят решение.

Звучи сякаш вие предпочитате бюджет с по-малко социални помощи, сякаш обръщате по-голямо внимание на „животинските духове“ на икономиката.

„Оценявам предложенията на „Д5З“. Но предвид финансовото състояние на Италия, трябва да се справиш с редица неприятни факти и един от тях е, че глобалните финансови пазари и конкретно ЕС имат думата. Оценявам това, че Салвини и Ди Майо не само се адаптират, но и са готови да защитават твърдо интересите на италианците. Те имат ясни идеи за икономиката.

Какво ще стане ако те извадят Италия от еврото?

„Извън еврото? Не, вижте: запазете тези неща за друг път. Тяхната работа в момента е да измислят бюджет, фокусиран върху растежа; те трябва да се справят с икономическите проблемил; олигархичният капитализъм, неплащането на данъци, сивата икономика, миграционния въпрос... Правителството има достатъчно работа. Те също трябва да се подготвят за европейските избори. Ние сме на години от това да обсъждаме еврото. Това, което искат тези партии, е да реформират ЕС. Те не искат да го напускат; те се стремят към съюз на суверенни нации. И аз съм сигурен, че всяка държава трябва да има своя собствена валута. Но има споразумение от преди 30 години, това е реалността.

Така че първата стъпка на италианските популисти е да спечелят европейските избори?

„Първата стъпка е маниакално внимание върху икономическото положение на Италия. Лидерите вече видяха реакцията на бюджетната си маневра. Италианците трябва да разберат, че има много трудни и фокусирани лидери по света. Така че, на първо място, правителството трябва да оправи икономиката“.

И след това?

„В светлината на европейските избори Салвини се превръща в международна фигура, нали? Скоро в Италия и из цяла Европа фокусът на разговорите ще се насочи към тези избори“.

Фактът, че ЕС се е превърнал в единно политическо пространство не е едно от неговите постижения?

„Но хората ще започнат да се чудят какво означава да си суверенна нация. Нали си спомняте, как ЕЦБ и технократите искаха да сложат друг технократ там (като премиер), казвайки на две трети от италианците, че техния глас не се брои. Сега, вместо това, европейските избори ще накарат избирателите да се замислят какво точно искат“.

А какво трябва да искат?

Имаме френско-германския проект, Съединените европейски щати: повече интеграция, повече бюрокрация, която да диктува правилата. Салвини, унгарският лидер Виктор Орбан и други са противотежестта на това. Европейските избори представят избор между Съединените европейски щати и съюза на суверенните държави“.

Вие, като тръмпист, искате да отслабите Европа.

Не. Америка гледа на юдео-христианския Запад, като на блок от независими държави. Но нашето дълбоко приятелство с Европа е много солидно. Много малко хора в Америка разбират Европейския съюз. Но те разбират Германия, Франция, Италия“.

С какво можете да подкрепите борците за суверенитет в Европа?

„Възможността да организираме събития заедно, на които хората обменят идеи. Освен това можем да правим дълбочинни анкети, които никога не са правени за европейски избори, на национална и провинциална база, по социални прослойки“.

Това ще струва много.

„Няколко милиона в зелено. Но аз имам донори и ще вложа в това от собствените си пари“.

Американски донори?

Не, не, богати европейци. Хора, които са продали своите бизнеси, или такива, които са по-стари и са произлезли от работническа среда. Хора, които гледат на популистите, като гласа на обикновените хора, като мен. Припомням ви, че е дна от основните разлики между американската и европейската политика са парите. На президентските избори през 2016 година кандидат-президентите изхарчиха 4-5 милиарда долара. Салвини и ди Майо заедно едва ли са изхарчили дори 10 милиона евро“.

Кое е по-добре?

„Вярвам, че европейския модел. Но аз мога да направя статистически анализ, чрез който да установя къде са избирателите и да ги насърчим да гласуват. А също мога да осигуря изборен щаб за бързо реагиране. През 2016 година управлявах един такъв за Доналд Тръмп, който работеше 24 часа в денонощието: дневен ред или опорни точки, отговори, когато нападат вашия кандидат, хора, които да бъдат изпращани да говорят по телевизията. Също така Европа няма достатъчно радио дискусии, което е нещо много важно за консерваторите в Америка. Мислим и по този въпрос“.

А социалните медии?

„Тук италианците могат да ни научат на някои неща“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Финансовите министри от еврозоната се подготвят за дебати по италианския бюджет

AFP: Финансовите министри от еврозоната се подготвят за дебати по италианския бюджет

5 Ноември 2018 | 07:30 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Финансовите министри от еврозоната се подготвят за дебати по италианския бюджет, пише AFP.
Италианският растеж е намалял, безработицата расте и дългът й е колосален. Това вече би било повече от достатъчно, за да предизвика дълбока загриженост, след като финансовите министри от еврозоната се срещнаха за първи път, откакто Брюксел отхвърли бюджета на Рим за 2019 г. Но може би най-поразителната заплаха не са самите мрачни икономически данни, а предизвикателното отношение на Рим; Италианското популистко правителство не изглежда да иска да играе според правилата. Според източници на агенцията повечето от 19-те министри ще подкрепят твърдата позиция на Европейската комисия.
Членовете на блока на единната валута и преди това са нарушавали колективните бюджетни насоки, но никой от тях не го е правил "открито и съзнателно" както непокорната популистка коалиция на юг от Алпите, пише AFP.
И тази безпрецедентна провокация може да доведе до безпрецедентен отговор. Ако правителството на министър-председателя Джузепе Конте не се вмести в изискваните параметри, то може да бъде изправено пред огромни глоби.
"Това ще бъде неизбежно", каза старши европейски служител пред агенцията.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Според анкета, огромното мнозинство от италианците смятат, че Матео Салвини е истинският лидер на Италия

Reuters: Според анкета, огромното мнозинство от италианците смятат, че Матео Салвини е истинският лидер на Италия

2 Ноември 2018 | 12:47 | Агенция "Фокус"
Рим. Повечето италианци считат, че вицепремиерът и министър на вътрешните работи Матео Салвини е истинският лидер на правителството, като само един от шест е на мнение, че това е премиерът на страната Джузепе Конте, показаха данните от анкета, публикувана в петък, предава Reuters.
Месечното изследване на общественото мнение, провеждано от вестник La Repubblica показва, че 58% от респондентите смятат Салвини, лидерът на партия „Лигата“, за истинската глава на италианското правителство, докато 16% са посочили Конте, а 14% - Луиджи ди Майо, който е начело на антисистемното Движение „5 Звезди“ и е финансов министър и вицепремиер.
Според анкетата на Demos, 58% от хората подкрепят новото италианско правителство.
Освен това, данните от допитването показват, че Салвини е най-харесваният политик в Италия с 60% рейгинг на одобрение, като е следван плътно от премиера Джузепе Конте с 59%.
С това добрите новини за властите в Рим не свършват, защото 62% от респондентите са заявили, че имат доверие на правителството на „Лигата“ и „5 Звезди“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Джузепе Конте е „сигурен“, че ще постигне сделка за бюджета с Брюксел

Politico: Джузепе Конте е „сигурен“, че ще постигне сделка за бюджета с Брюксел

2 Ноември 2018 | 08:33 | Агенция "Фокус"
Рим. Италианският премиер Джузепе Конте заяви в четвъртък, че е „сигурен“ в постигането на споразумение с Европейската комисия за планирания бюджет на страната, пише европейската редакция на Politico.
Но, той също подчерта, че трябва да бъдат отделени повече средства за справяне със „социалните и икономическите проблеми“ на Италия.
„Това правителство е израз на исканията за промяна и е естествено европейските пазари и институции да искат да разберат в каква посока искаме да тръгнем“, заяви Конте пред италианския ежедневник Corriere della Sera.
„Но съм сигурен, че в нашите разговори с ЕК ще успеем да демонстрираме, че маневрата към растеж е добра“, добави министър-председателят.
Изданието отбелязва, че правителството в Рим иска да увеличи бюджетния дефицит на страната до 2.4%, за да изпълни предизборните си обещания за въвеждане на плосък данък и предоставяне на базов доход за бедните.
В безпрецедентен ход миналата седмица Комисията излезе с „негативно мнение“ относно плановете на италианските власти и даде на Рим три седмици да представи алтернативен бюджет. Брюксел иска от Италия да задържи бюджетния си дефицит от 1.6% от брутния вътрешен продукт и да се съсредоточи върху дълга си, който в момента е вторият най-висок в процентно изражение спрямо БВП в Европейския съюз след гръцкия – 131%.
„В моите контакти (с ЕК) аз усещам откритост и желание за диалог“, отбеляза Конте. „Ние вярваме, че планираният ни дефицит е правилния, за да гарантира прилагането на необходимите за страната мерки... Забавянето на икономическия растеж и социалните и икономически трудности, пред които е изправена Италия изискват от нас да тръгнем по този път“.
Италианският премиер посочи още, че планира да се срещне с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер „много скоро“, за да продължат разговорите.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Френският министър на финансите: Еврозоната не е готова за нова криза

Френският министър на финансите: Еврозоната не е готова за нова криза

29 Октомври 2018 | 09:23 | Агенция "Фокус"
Париж. Европа спешно се нужда от банков съюз и инвестиционен бюджет за еврозоната, заяви министърът на финансите на Франция Бруно льо Мейр в неделя, цитиран от европейската редакция на Politico.
„Не виждаме заразяване в Европа“, заяви льо Мейр в интервю пред Le Parisien, отговаряйки на въпрос дали има риск от криза в Европа днес. Европейската комисия е подала ръка на Италия, добави той.
„Но достатъчно подготвена ли е еврозоната да се справи с нова финансова криза? Моят отговор е не“, подчерта министърът.
Попитан относно уязвимостта на френските банки от събитията в Италия, льо Мейр посочи, че никой няма интерес от това, Рим да е в затруднение.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Матео Салвини към Брюксел: Няма да променим и една запетайка от бюджета

Матео Салвини към Брюксел: Няма да променим и една запетайка от бюджета

26 Октомври 2018 | 09:20 | Агенция "Фокус"
Рим. Вицепремиерът и министър на вътрешните работи на Италия Матео Салвини заяви, че правителството на страната няма да промени и „запетайка“ от бюджетния си план за следващата година, независимо че той беше отхвърлен от Европейската комисия, пише европейската редакция на Politico.
„Тъй като сме вежливи, отваряме малките писъмца от Брюксел, четем ги и отговаряме“, заяви Салвини. „Те пишат обрано и ние отговаряме, но няма да променим и една запетайка от бюджета“.
„Ако Брюксел или някои големи професори искат растежа на Италия да стои на нула, те са попаднали на грешното правителство и грешния министър“, добави Салвини, цитиран от агенция ANSA. „Ние сме спокойни“.
„Политико“ припомня, че във вторник Европейската комисия даде на Италия три седмици да пренапише проектобюджета си, или ще понесе последствия.
По-рано тази седмица премиерът на страната Джузепе Конте заяви пред Bloomberg, че правителството няма план „Б“. Финансовият министър Джовани Трия написа до Комисията в понеделник: „Италия е наясно, че е избрала път, който не съответства на правилата на Европейския съюз. Това беше трудно, но необходимо, за да можем да върнем растежа на брутния вътрешен продукт до нивата от преди кризата на фона на текущите икономически трудности на италианците“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Российская газета“: Джузепе Конте отговаря на въпроси за отношенията между Италия и Русия и мястото на Русия в световния дневен ред

„Российская газета“: Джузепе Конте отговаря на въпроси за отношенията между Италия и Русия и мястото на Русия в световния дневен ред

26 Октомври 2018 | 02:52 | Агенция "Фокус"
Москва. Италианският премиер Джузепе Конте отговаря на въпроси за отношенията межди Италия и Русия и мястото на Русия в световния дневен ред , в интервю пред руското издание „Российская газета“.
На въпрос как оценява посещението си в Русия, италианският премиер отговаря:
„Аз съм много доволен. Беше топло посрещане. Струва ми се, че между нас възникнаха приятелски отношения. Преди да се разделим, ние направихме това заключение. Прекарахме заедно целия следобед и обсъдихме много теми. Това бяха въпроси от външната и вътрешната политика. Срещата наистина беше много плодотворна.“
След това Конте коментира по програмата на своето правителство за отмяна на антируските санкции:
Най-важното - и казвам това от първия ден - е необходимостта да се поддържа и развива диалогът с Русия. Защото ако Италия поеме изолирана позиция, тогава ще бъде загубена възможността да се придвижат отношенията напред. В този случай не е необходимо да се гледа само на подобряването на отношенията между Италия и Русия - те вече са страхотни. Необходимо е да се има предвид подобрението между всички страни от ЕС и Русия. Италия се опитва да популяризира, по наше мнение, цялостна стратегия. Това включва всички европейски партньори в диалога. Разбира се, през последните години е имало разрив, диалогът, който се провежда от четвърт век, е прекъснат по известни на всички причини. И трябва да се опитаме да възстановим този диалог и взаимното сътрудничество. Искаме да помогнем на Русия, но знаем, че само нашата помощ не е достатъчна. Ето защо искаме да включим всички в тази дейност, всички страни.
След това Конте припомни за желанието изразено от Доналд Тръмп за обратното включване на Русия във формата на Г-7, като заяви, че „ Ако седяхме на масата като Г8 на срещата на върха, би било по-лесно да разрешим много въпроси, включително тези, свързани с най-сериозните кризи на международно равнище, които понастоящем са актуални. Но е вярно и друго. Наясно съм, че тази формула, с която всички ние сме съгласни, сега няма да бъде толкова лесно да се приложи. Така че проблемът не е във формулата и не е във факта, че е "седморка " или "осморка". Има и други инструменти, които могат да работят. Например Италия сега председателства Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). По принцип е важно да се намерят всякакви ситуации и начини формулата да работи, за да се включи Русия. Тъй като изолацията на Русия не е в полза на укрепването на световния мир.“
За диалога межди Русия и НАТО Джузепе Конте смята, че „проблемът на НАТО се припокрива с много други проблеми на Европейския съюз и други структури. Разбира се, ние участваме в дейностите на Северноатлантическия алианс и заставаме твърдо зад тази платформа. Споменахте позицията на президента Тръмп за увеличаване на вноските. Разбира се, задълженията трябва да бъдат изпълнени и ние искаме да направим това. Италия не само има икономически принос, но и допринася за укрепването на международния мир и човешките ресурси. Ние правим много за мирното развитие. По този начин, когато се дава оценка на връзката, тя трябва да бъде направена по изчерпателен начин. И не само за постигане на икономически цели, но и за общото благо. Ако говорим за икономически условия, Италия допринася за развитието на страните в затруднение. От тази гледна точка считаме, че е много важно да поддържаме диалог във всички области в открита форма - конфликтите и кавгите не водят до нищо добро“.
На въпроса за мястото на Русия в живота му Конте отговаря:
„Русия заема много важно място в живота ми. Защо? По лични причини. Преди всичко, заради любовта към музиката, литературата, чета много руска класическа литература и слушам музика. …Като цяло не е възможно да си представим, че един културен човек няма да бъде запознат , включително с руската литература. Тя е съкровище и огромно богатство.“

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Джузепе Конте в интервю за ТАСС: Италия ще съдейства за възстановяването на диалога между Европа и Русия

Джузепе Конте в интервю за ТАСС: Италия ще съдейства за възстановяването на диалога между Европа и Русия

25 Октомври 2018 | 13:15 | Агенция "Фокус"
Москва. Италия се надява на възстановяване на диалога между Европа и Русия и ще съдейства в тази насока. Това увери лидерът на кабинета в Рим Джузепе Конте в ексклузивно интервю за руската информационна агенция TACC.
„Длъжни сме да се постараем да възобновим този диалог, да възобновим сътрудничеството. Искаме да помогнем на Русия. Но знаем, че ако само ние й помагаме, то това ще бъде твърде малко. Ето защо искаме да привлечем всички други страни“, подчерта Конте.
Италианският премиер подчерта също, че се надява на връщането на Русия в Г-8. „Ако бяхме седнали на масата за преговори във формат „осморка“ (на срещата на Г-7 в Канада през юни), щяхме да решим по-просто много въпроси, включително засягащи най-сериозните кризи на международно ниво, актуални в настоящия момент“, подчерта Конте.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Италия няма да промени бюджета, заяви Матео Салвини

Reuters: Италия няма да промени бюджета, заяви Матео Салвини

24 Октомври 2018 | 10:53 | Агенция "Фокус"
Рим. Италианското правителство няма да промени бюджета си за 2019 г., заяви вицепремиерът Матео Салвини, след като Европейската комисия отхвърли проектобюджета на Рим за 2019 г. и даде на страната срок от три седмици да представи нов план, предава Reuters.
„Италианците са преди всичко“, заяви лидерът на партия „Лига“ в интервю за радио RTL 102.5, което агенцията цитира.
„Не искам да изоставим еврото или пък да напуснем ЕС“, уверява Салвини.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Европейската комисия отхвърля предложения от Италия бюджет

AFP: Европейската комисия отхвърля предложения от Италия бюджет

23 Октомври 2018 | 16:48 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейската комисия отхвърли предложения от Италия бюджет за 2019 г. и поиска нов план - ситуация, която е безпрецедентна в историята на организацията, предава AFP, като се позовава на източник от Брюксел.
Комисарят по европейската икономика Пиер Московичи ще поиска от италианското популистко правителство във вторник да "преразгледа бюджета си", който надхвърля границите на ЕС, разкри източникът на агенцията, пожелал анонимност.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Италианският премиер увери: За Рим не съществува вартиант за Италекзит, излизане от Европа или от еврозоната

Италианският премиер увери: За Рим не съществува вартиант за Италекзит, излизане от Европа или от еврозоната

22 Октомври 2018 | 14:45 | Агенция "Фокус"
Рим. Италия няма да излезе от Европейския съюз или да се откаже от еврото, увери премиерът на страната Джузепе Конте в понеделник, отхвърляйки спекулациите съпътстващи напрежението между Брюксел и Рим във връзка с италианския бюджет, предава AFP.
„Слушайте внимателно: за Италия няма вариант за Италекзит, излизане от Европа или еврозоната“, отсече министър-председателят на пресконференция в Рим, след като Европейската комисия изрази сериозна загриженост за проектобюджета на италианското правителство, който цели да стимулира икономическия растеж, но според Брюксел разходната му част е прекалено голяма за потъналата в дългове средиземноморска държава.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Рим увери Брюксел, че ще се придържа към своя бюджет без да увеличава дълга си

AFP: Рим увери Брюксел, че ще се придържа към своя бюджет без да увеличава дълга си

22 Октомври 2018 | 14:21 | Агенция "Фокус"
Рим. Италианското правителство в понеделник увери Европейския съюз, че ще се придържа към бюджета си, който според Брюксел предвижда прекомерни разходи, но внимателно ще избягва излизането извън собствените си лимити на дълга и дефицита, предава AFP.
"Цифрата от 2,4% (съотношението дефицит към БВП през 2019 г.) е таван, който тържествено се ангажирахме да спазваме", подчерта премиерът Джузепе Конте пред журналисти, след като коалицията изпрати обещанието си в писмо до длъжностни лица на ЕС в Брюксел.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: ЕС осъди „безпрецедентното" отклонение на Италия от бюджетните правила на Общността

AFP: ЕС осъди „безпрецедентното" отклонение на Италия от бюджетните правила на Общността

18 Октомври 2018 | 20:24 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Рим. Европейската комисия официално предупреди Италия, че нейните бюджетни планове за 2019 г. предизвикват „сериозна загриженост“ в Европа и са „безпрецедентно отклонение“ от бюджетните правила на Брюксел, предава AFP.
Плановете на Италия за увеличаване на разходите, вместо ограничаването им, са „безпрецедентни в историята на Пакта за стабилност и растеж", пише в писмо до Рим, изпратено от експерти на ЕС в областта на икономическите въпроси, които се позовават на правилата на Блока относно публичните разходи.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

New Europe: Мнозинството от италианците искат да излязат от ЕС, но да запазят еврото

New Europe: Мнозинството от италианците искат да излязат от ЕС, но да запазят еврото

18 Октомври 2018 | 08:57 | Агенция "Фокус"
Рим. Само 43% от италианците искат страната им да остане членка на Европейския съюз, докато 65% искат да запазят еврото, сочат данните от анкета на Евробарометър, публикувана в сряда, 17 октомври, пише базираното в Брюксел електронно издание New Europe.
Съгласно резултатите от изследването на общественото мнение, средно 68% от европейците вярват, че членството в Съюза е от полза за държавите им, но само 44% от италианците биха гласували за оставане в ЕС в съответстващ референдум.
Италия сега е по-евроскептична от Обединеното кралство, където, според последната анкета, 53% от запитаните са изявили желание гласуват за оставане в Съюза.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

EU Observer: Италия ще предложи „мини размразяване“ на санкциите срещу Русия

EU Observer: Италия ще предложи „мини размразяване“ на санкциите срещу Русия

17 Октомври 2018 | 09:29 | Агенция "Фокус"
Рим/Брюксел. Италия възнамерява да предложи „мини размразяване“ на санкциите срещу Русия, съобщава европейското електронно издание EU Observer.
Очаква се на срещата на високо равнище на страните от Общността, която ще се проведе тази седмица, Рим да предложи Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие трябва да подновят кредитирането на по-малки руски фирми. Министърът на външните работи на Литва Линас Линкевичус подчерта, че идеята идва в „лош момент“. Не всички в ЕС обаче споделят мнението му. Така например първият дипломат на Будапеща Петер Сиярто подчерта, че трябва да има „нормално сътрудничество между Европа и Русия".
Банковите санкции бяха наложени след присъединяването на Крим към Русия, припомнят от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Марио Драги посочи преоценката на активите и внезапното повишаване на лихвите като основните рискове за Еврозоната

Reuters: Марио Драги посочи преоценката на активите и внезапното повишаване на лихвите като основните рискове за Еврозоната

13 Октомври 2018 | 09:34 | Агенция "Фокус"
Бали. Политиката на Европейската централна банка работи както е замислена и най-големите рискове за тази политика са преоценката на активите или внезапното повишаване на лихвените проценти, заяви председателят на ЕЦБ Марио Драги, предава Reuters.
Той посочи, че специфичните рискове включват продължаващите проблеми със сигурността в банковия сектор и изненадващото повишение на инфлацията, която засега изглежда малко вероятна в Еврозоната, но е на по-преден план в САЩ.
От друга страна, един такъв риск би „пречупил“ на лихвите във връзка с геополитическите въпроси, като търговските напрежения, както и предоговарянето на правилата в ЕС от страна на страните-членки или посегателството върху независимостта на централните банки от страна на правителствата, добави Драги.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Германия заяви, че ще оцени бюджета на Италия едва когато го представи в ЕС

Reuters: Германия заяви, че ще оцени бюджета на Италия едва когато го представи в ЕС

12 Октомври 2018 | 12:51 | Агенция "Фокус"
Берлин. Правителството на Германия ще оцени бюджетните планове на Италия едва когато Рим ги представи в Брюксел, заяви говорител на германското министерство на финансите, цитиран от Reuters.
Италианското правителство вече представи своите финансови цели, които ще предоставят рамката за бюджета му, навличайки си гнева на Европейската комисия заради плановете за утрояване на досегашната цел за фискален дефицит за 2019 година.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кристиан Лагард за новия бюджет на Италия: Когато сте член на клуб, играете по неговите правила

Кристиан Лагард за новия бюджет на Италия: Когато сте член на клуб, играете по неговите правила

11 Октомври 2018 | 08:30 | Агенция "Фокус"
Денпасар. Директорът на Международния валутен фонд Кристиан Лагард предупреди Италия да „уважава“ фискалните правила на Европейския съюз, предава AFP, като уточнява, че изявлението й е във връзка с новия бюджет на правителството в Рим за 2019 г., който засили опасенията, че финансовите проблеми на страната може да се изострят.
„Ще напомня на всички ни, че когато сте член на клуб и сте решили да останете в този клуб... тогава играете според правилата на клуба", подчерта Лагард на годишната среща на МВФ на остров Бали.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Италия отхвърли опасенията, е ЕС ще откаже бюджетния й план

Reuters: Италия отхвърли опасенията, е ЕС ще откаже бюджетния й план

4 Октомври 2018 | 21:42 | Агенция "Фокус"
Рим. Правителството на Италия отрече опасенията, че Европейската комисия ще отхвърли плана му за повишаване на дефицита през следващата година и сигнализира, че няма да отстъпи, дори под пазарен натиск, предава Reuters.
Говорейки за многогодишните бюджетни цели, които трябва да бъдат преразгледани от Брюксел до средата на октомври, заместник-министърът на икономиката Масимо Гаравалия заяви: „ (Планът) Или ще бъде приет, или не, но това не е проблемът. Ние сме по-фокусиране върху това, което се случва на пазарите“.
Гаравалия добави и че прогнозният растеж на БВП на правителството за следващата година ще бъде 1.6 процента.
Тази цел беше потвърдена по-късно и от министърът на икономиката Джовани Триа в писмо до ЕК, което призовава за „открит и конструктивен диалог“ относно бюджетния план.
Министърът на вътрешните работи Матео Салвини, говорейки по държавното радио „RAI“, заяви че дефицитът и разходите за следващата година са нужни за постигане на растеж и създаване на работни места и добави, че правителството няма да отстъпи.
„Това е бюджет, който гледа в бъдещето и ние със сигурност няма да отстъпим“, заяви Салвини.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

VOA: Страните от Еврозоната остро критикуваха италианските планове за разходи

VOA: Страните от Еврозоната остро критикуваха италианските планове за разходи

2 Октомври 2018 | 07:15 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Държавите от Еврозоната поставиха правителството на Италия под незабавен натиск заради планираните му разходи, за които те казаха, че ще натрупат още повече дълг върху италианските граждани и ще заобиколят правилата на добрите фискални практики, споделяни от 19-те страни използващи еврото като валута, предава радио Voice of America.
Популисткото правителство на Италия обяви през изминалата седмица, че ще увеличи разходите си през следващата година, достигайки бюджетен дефицит от 2.4 процента от БВП, преминавайки лимита от 1.6 процента, към което правителството беше обявило, че ще се стреми. Макар и все още под европейския лимит от 3 процента, решението разрушава усилията на Италия за намаляване на дълговете ѝ и предизвиква сблъсък с европейските партньори на страната.
„Всички сме завързани към еврото и се нуждаем от благонадеждни политики, за да го предпазим“, заяви председателят на еврогрупата Марио Сентено.
„Не виждам как тези цифри могат да са съвместими с нашите правила“, заяви еврокомисарят по финансите Пиер Московиси. Според него планираните разходи на Италия за следващите три години са „значително отклонение от ангажимента, който беше поет“.
Холандският финансов министър Вопке Хукстра заяви, че „сигналите, които получаваме дотук, не са много успокояващи“.
„Искам да бъда много ясен – има правила“, заяви френският финансов министър Бруно Льо Мер. „Правилата са едни и същи за всяка държава, тъй като нашето бъдеще е обвързано. Бъдещето на Италия, Франция, Германия, Испания, Люксембург – всички членове на еврозоната – е обвързано“, отбеляза той.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Страните от еврозоната предупредиха Италия да спазва европейските правила за бюджетния дефицит

AFP: Страните от еврозоната предупредиха Италия да спазва европейските правила за бюджетния дефицит

1 Октомври 2018 | 17:46 | Агенция "Фокус"
Люксембург. Финансовите министри на страните от еврозоната предупредиха Италия в понеделник да спазва европейските правила за бюджета, като това се случи само няколко дни, след като Рим обяви, че ще увеличи разходите си, противопоставяйки се директно на Брюксел, предава AFP.
Но на срещата в Люксембург министрите обещаха да не си правят прибързани заключения за икономическите планове на италианското правителство.
„Искам да съм пределно ясен, че има правила и тези правила са еднакви за всички държави, защото нашето бъдеще е свързано“, заяви финансовият министър на Франция Бруно льо Мейр пред журналистите преди ежемесечното заседание с колегите си от еврозоната.
Но, „прибързаността не е най-доброто решение“, отбеляза той, като добави, че министрите ще действат стъпка по стъпка преди да предприемат по-сериозни действия спрямо Италия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Италия планира дефицит от 2.4 процента от БВП за 2019, 2020 и 2021 година

AFP: Италия планира дефицит от 2.4 процента от БВП за 2019, 2020 и 2021 година

28 Септември 2018 | 00:46 | Агенция "Фокус"
Милано. Правителството на Италия застави дефицит от 2.4 процента от БВП за 2019, 2020 и 2021 година, предава AFP, като се позовава на италиански медии.
Решението вероятно ще постави третата по големина икономика в еврозоната на курс за сблъсък с Европейската комисия и ще внесе страхове сред международните пазари.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Wall Street Journal: Търговското напрежение предизвестява проблеми за икономиката на Еврозоната

The Wall Street Journal: Търговското напрежение предизвестява проблеми за икономиката на Еврозоната

22 Септември 2018 | 18:44 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Икономиката на Еврозоната продължава своето забавяне през септември, след като износът пострада от спад в глобалното търсене и несигурността около бъдещите търговски отношения между САЩ и останалите страни, пише електронното издание на американския вестник The Wall Street Journal.
Данни на американската компания „IHS Markit“ от петък разкриват, че технияt индекс на покупателната способност за валутната зона – базирани на анкетни отговори от 5 000 бизнеса – е спаднал до 54.2 през септември от 54.5 през август.
Забавянето е било концентрирано в производствения сектор, след като поръчките за износ не са нараснали за първи път от юни 2013 година.
„Търговските войни, Брекзит, намаляващото глобално търсене, увеличаващото се отклонение от риска, намаляването на складовите наличности и нарастващата политическа сигурност, както в Еврозоната, така и на други места, предизвикват спада в бизнес активността“, заяви Крис Уилямсън, главен бизнес икономист на компанията.
Икономиката на Еврозоната се наслади на най-силното си представяне от десетилетие насам през 2017 година, но се охлади в първите три месеца на настоящата година и в по-малка степен през второто тримесечие. Това не попречи на Европейската централна банка да прокара плановете си за изтегляне на някои от стимулите, които предоставяше на икономиката от 2014 година насам, тъй като растежа продължава да превишава лимита на икономиката или скоростта, с която тя може да се разширява без да повишава инфлацията. Това се определя на около 1.25 процента от повечето икономисти.
Организацията за икономическо сътрудничество и развитие в четвъртък намали прогнозите си за икономически ръст в Еврозоната за тази и следващата година и сега предрича нарастване с 2 процента за 2018 и с 1.9 процента през 2019 година. През май тези прогнози бяха, съответно, 2.2 и 2.1 процента.
„Уверени сме, че (икономиката) ще остане по пътя на здравословния растеж“, заяви Лорънс Буун, главният икономист на ОИСР. „Не сме обезпокоени, макар че е истина, че глобалната обстановка си казва думата“.
След като износът спада, растежът на Еврозоната се очертава да се превърне в предимно разчитащ на разходните планове на домакинствата. Но анкета, публикувана от Европейската комисия в четвъртък, разкрива сериозен спад в доверието през септември, до най-ниското си ниво за повече от година.
„Потребителите са станали много по-малко позитивни относно общата икономическа ситуация през последните месеци“, заяви Берт Колийн, икономист към банка „IGN“. „С наближаващия краен срок за споразумение за Брекзит, опасенията около италианския бюджет и ескалирането на търговския спор между САЩ и Китай, цялостната икономическа картина е замъглена от риска от влошаване“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Италия разкритикува „неадекватното“ бюджетно предложение на Европейския съюз

AFP: Италия разкритикува „неадекватното“ бюджетно предложение на Европейския съюз

13 Септември 2018 | 18:18 | Агенция "Фокус"
Рим. Италия разкритикува в четвъртък бюджетното предложение на Европейския съюз за периода 2021 – 2027 като незадоволяващо италианските очаквания и непомагащо на развиващите се държави да възпрат потока от мигранти, предава AFP.
„Настоящото предложение на Комисията изглежда неадекватно, тъй като не отговаря достатъчно на притесненията и очакванията на гражданите“, заяви министърът на външните работи на Италия Енцо Моаверо след среща с европейския комисар по бюджета Гюнтер Йотингер.
„Италия счита повишеното внимание към миграциите за задължително, на първо място чрез много повече финансиране на социо-икономическото развитие на страните на произход и транзит на мигрантите“, заяви Моаверо.
Той се оплака от „жалката тенденция от последните 30 години за намаляване на европейските фондове за африкански държави“.
Брюксел трябва да емитира облигации, „за да плати за конкретни инвестиционни проекти, които улесняват конкурентноспособността“, добави италианският дипломат.
Йотингер заяви пред италианските депутати, че Еврокомисията желае да положи повече усилия относно мигрантите, които са „европейско предизвикателство“. „Трябва да помагаме повече финансово на страните, които са засегнати“, заяви той.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Комисар Пиер Московици: Италия трябва да представи убедителен бюджет за догодина, правителството в Рим е проблем

Комисар Пиер Московици: Италия трябва да представи убедителен бюджет за догодина, правителството в Рим е проблем

13 Септември 2018 | 13:16 | Агенция "Фокус"
Рим. Европейският комисар по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси предупреди Италия да представи „убедителен бюджет“ за следващата година и определи евроскептичното правителство в Рим като „проблем“, предава AFP.
Московиси призова Италия да изплаща дълга си и да прокара икономически реформи, вместо да прави дефицити.
Бюджетът на италианското правителство за следващата година трябва да бъде „убедителен по отношение на числата“, но и по отношение на „структурните усилия“, категоричен е еврочиновникът.
„Икономиката на Италия има нужда от реформи“, заяви той пред репортерите. „Спирането на реформите и печатането на пари вместо това няма да спаси Италия“.
„Франс прес“ припомня, че в момента дългът на Рим възлиза на 132% от брутния вътрешен продукт (БВП), което е вторият най-висок процент в еврозоната след Гърция.
„Не можеш да живееш с публичен дълг на ниво над 120%“, обясни Московиси.
Но евроскептичното правителство на Италия, продължава френската агенция, което е съставено от дясната „Лига“ и антисистемното Движение „Пет Звезди“, е под натиск да изпълни предизборните си обещания и да увеличи разходите, вместо да намалява дефицита, както бе обещало предното правителство, което се провали.
„Има проблем и това е Италия“, заяви Московиси. „Вниманието ми ще е насочено най-вече върху Италия“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Джузепе Конте опроверга информациите, че Италия обмисля излизане от Еврозоната

Reuters: Джузепе Конте опроверга информациите, че Италия обмисля излизане от Еврозоната

8 Септември 2018 | 21:28 | Агенция "Фокус"
Чернобио. Италия никога не е обмисляла напускане на Европейския съюз или единната валута, заяви министър-председателят на страната Джузепе Конте в събота, предава Reuters.
„Мога да ви уверя, че никога не сме обмисляли изход от еврото… или перспективата за отцепване от Европа“, заяви Конте пред бизнес форума „Амброзети“ в Чернобио.
Конте добави, че самият той никога не е обсъждал подобна възможност с вицепремиерите си Матео Салвини и Луиджи ди Майо.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico.eu: Луиджи ди Майо защити ролята на своето „Движение пет звезди“ в италианското правителство

Politico.eu: Луиджи ди Майо защити ролята на своето „Движение пет звезди“ в италианското правителство

30 Юли 2018 | 07:47 | Агенция "Фокус"
Рим. Италианският вицепремиер Луиджи ди Майо защити постиженията на партията си „Движение пет звезди“ в правителството и заяви, че коалицията с „Лигата“ „работи добре“, въпреки критиките че той е бил понижен до ролята на младши партньор, пише електронното издание на Politico в европейската си редакция.
Откакто новото правителство пое властта през месец май, вътрешният министър Матео Салвини, който е лидер на крайнодясната „Лига“, започна високопрофилни битки с Брюксел заради миграцията, хвърляйки сянка както върху министър-председателя Джузепе Конте, така и върху коалиционните си партньори.
Но в интервю публикувано в неделя от италианския ежедневник „Кориере Дела Сера“, Ди Майо не се съгласи с твърдението, че ролята му е била понижена, започвайки да изброява постиженията на партията си в първите 45 дена на правителството: „Съкратихме пожизнените анюитети (изплащани на бивши депутати), бракувахме частния самолет на (бившия министър-председател Матео) Ренци, представихме указа за достойнство, започнахме работа върху центрове за безработни: ние водим в нашите битки и работим добре с Лигата“.
По отношение на спорни инфраструктурни проекти като Трансадриатическия тръбопровод, който ще транспортира газ от Азербайджан за Европа, или оспорваната железопътна линия свързваща Торино с Лион, Франция – на която „Пет звезди“ се противопостави по време на предизборната кампания, но „Лигата“ подкрепя – Ди Майо е под натиск да вземе решение.
И двете са обект на анализ за разходите и ползите, но Ди Майо отрече да отстъпва върху два от ключовите за партията му въпроси. „Не, нека да бъдем ясни. Това не са свързани помежду си проекти“, заяви той.
Италианският вицепремиер добави, че предложенията му за базов доход и фискална реформа, която да въведе плосък данък, са „социални необходимости“, които ще бъдат реализирани „незабавно“. Той преповтори и че въпреки, че опозицията към членството на Италия в еврото е „близо до нас“, това не е било част от коалиционното споразумение и следователно няма да бъде преследвано като цел от правителството.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Луиджи ди Майо, вицепремиер на Италия: Референдумът за еврото не е сред плановете на правителството

Луиджи ди Майо, вицепремиер на Италия: Референдумът за еврото не е сред плановете на правителството

29 Юли 2018 | 13:45 | Агенция "Фокус"
Рим. Италианският вицепремиер Луиджи ди Майо заяви, че референдум дали страната трябва да остане еврото не присъства в коалиционния договор на правителството и няма да бъде поставян за цел, предава Reuters.
По време на интервю пред водещия италиански ежедневник „Кориере дела Сера“ Ди Майо заяви, че въпросът за еврото е „чувствителен“ за правителството, но и, че не е част от коалиционния договор, постигнат между неговата популистка партия „Движение пет звезди“ и евроскептичната „Северна Лига“.
„Това правителство не си го е поставило за цел“, допълни вицепремиерът.
По-рано и министър-председателят Джузепе Конте и министърът на финансите Джовани Триа също заявиха, че правителството няма намерение да извежда Италия от Еврозоната.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Нови подвизи на Жан-Клод Юнкер. 18 декември 2018 г.
Нови подвизи на Жан-Клод Юнкер. 18 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.