НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:19


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев назначи временно изпълняващ длъжността ректор на Техническия университет във Варна

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев назначи временно изпълняващ длъжността ректор на Техническия университет във Варна

14 Ноември 2018 | 16:31 | Агенция "Фокус"
Варна. Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев назначи проф. д-р инж. Розалина Стефанова Димова за временно изпълняващ длъжността ректор на Техническия университет – град Варна. Това съобщиха от пресцентъра на министерството. До момента проф. Димова бе заместник–ректор по научната, научно-приложна и проектна дейност в университета. Тя е преподавател по „Комутация и мултиплексиране в телекомуникациите“, „Телекомуникационни мрежи“ и „Цифрови преносни системи“. Проф. Димова ще изпълнява длъжността до избирането на нов ректор, като ще има всички правомощия и задължения на ректор на висшето училище, включително да освободи от академична длъжност предшественика си и да организира провеждането на предсрочни избори за нов ректор.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Вълчев: Ще бъде назначен служебен ректор на мястото на уличения в плагиатство ректор на Варненския технически университет

Министър Красимир Вълчев: Ще бъде назначен служебен ректор на мястото на уличения в плагиатство ректор на Варненския технически университет

9 Ноември 2018 | 19:31 | Агенция "Фокус"
София. Ще бъде назначен служебен ректор на мястото на уличения в плагиатство ректор на Варненския технически университет. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в студиото на „Още от деня“ по БНТ. Ще бъде назначен служебен ректор на мястото на уличения в плагиатство ректор на Варненския технически университет. Плагиатството е констатирано още миналата година, но едва тази Просветното министерство се е сдобило с правомощията да освободи ректора, обясни просветният министър. Професорът ще изгуби научната си титла „доктор на техническите науки“.
Проблем с плагиатството има по всички страни, не само в България, заяви Красимир Вълчев. „Последната година беше заявено, че това е проблем, защото руши академичната етика и академичните ценности“, коментира той.
Не всички въпроси за плагиатство преминават през новосформираната Комисия по академична етика - някои се разглеждат на университетско ниво, обясни министърът. В момента се работи по подобен случай за плагиатство във Висшето военно училище във Велико Търново, като не става дума за ректора, но министърът отказа да даде предварителни подробности.
Тази година увеличението на средствата за БАН са над 50%, като това това няма аналог с предишни години или други публични организации, обясни министърът. БАН се държи като частен собственик на НИМХ и са забравили, че изпълняват публична функция, заяви Красимир Вълчев.
Работата на НИМХ ще се подсигури законово, така че институтът нито да прекъсне работата си, нито да има съкращения на персонала или загуба на собствеността, допълни той. Увеличението на учителските заплати не е за сметка на учените в БАН, заяви просветният министър.
„Учените в БАН нямат тази обществена задача, която има учителят. Затова и финансирането на научните изследвания е в много по-малка степен базирано на твърда база, а в по-голяма степен е функция на тяхната активност.
Връщането на децата в училище е екипна задача, с която сам учител не може да се справи, обясни Вълчев.
По думите му приоритетите на Просветното министерство включват връщането на децата в училище, модернизацията и инвестициите в учителите, инвестициите в дигиталните умения, връзката с пазара на труда, обновяване на учебните програми.
Работата на Просветното министерство няма да се утежни, ако Агенцията за българите в чужбина бъде закрита, тъй като МОН има повече правомощия от нея, включително законови, обяви Вълчев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Вълчев: Другите три сигнала за плагиатство, по които работи Комисията по академична етика, не са на толкова високо ниво

Министър Красимир Вълчев: Другите три сигнала за плагиатство, по които работи Комисията по академична етика, не са на толкова високо ниво

9 Ноември 2018 | 12:29 | Агенция "Фокус"
София. Другите три сигнала за плагиатство, по които работи Комисията по академична етика, не са на толкова високо ниво. Това каза пред журналисти в Народното събрание министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по повод случая с уличения в плагиатство на дисертацията си за степен "доктор на науките" ректор на ТУ-Варна проф. Росен Василев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Имам доклад от Комисията по академична етика, която беше създадена след последните промени в Закона за академичния състав. Този доклад констатира плагиатство. И аз ще упражня правомощията си по закон да назнача служебен ректор“, коментира образователният министър.
Вълчев обясни, че има още три такива случая. „Но само един сигнал имаме за ректор, другите не са на такова ниво. Сигналът е още от миналата година, но тогава нямах правомощия да реагирам“, каза още той.
Попитан как ще коментира рекламния клип на телевизията на Алма Матер, Вълчев отговори, че не е гледал видеото. „Но когато говорим за академична институция, трябва да има и академичен дух във всеки един смисъл“, коментира министърът.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Вълчев: Ректорът на Техническия университет във Варна ще бъде освободен заради плагиатство

Министър Красимир Вълчев: Ректорът на Техническия университет във Варна ще бъде освободен заради плагиатство

9 Ноември 2018 | 11:09 | Агенция "Фокус"
София. Ректорът на Техническия университет във Варна ще бъде освободен заради плагиатство. Това стана ясно от думите на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, който коментира пред журналисти случая с уличения в плагиатство на дисертацията си за степен "доктор на науките" ректор на ТУ-Варна проф. Росен Василев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Още миналата година получихме сигнал. Назначих тогава комисия без да имам нормативно основание. Комисията се произнесе, че има плагиатство. След промените в Закона за развитието на академичния състав, вече имаме и национална комисия по академична етика. Съответно права и задължение на министъра при установено плагиатство е да назначи служебен ректор, който пък от своя страна да го освободи, включително като преподавател във висшето училище“, обясни министър Вълчев. „Миналата седмица комисията излезе с протокол и доклад, които ми казват, че е установила плагиатство“, уточни той, като допълни, че плагиатството е най-голямата форма на нарушение на академичната етика. „Аз не мога да остана безучастен, така че ще упражня правомощията си“, увери министърът. Той обясни, че решенията за кариерата на даден преподавател подлежат и на съдебен контрол и ректорът може да обжалва и да докаже пред съда, че не е плагиатствал. „Но пред комисията, която се състои от специалисти и авторитетни учени, не е могъл да го докаже. Те са се произнесли, че има плагиатство. Аз се доверявам на тяхната експертиза“, коментира министър Вълчев. По думите му въпросната комисия в момента работи и по още три подобни сигнала. „Комисията е постоянно действаща, тя ще работи и мога да ви уверя, че ще реагира на всеки един сигнал“, подчерта той.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.