НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:27


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Според АБВ развалянето на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие ще застраши мира в Европа (ОБЗОР)

Според АБВ развалянето на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие ще застраши мира в Европа (ОБЗОР)

7 Ноември 2018 | 15:43 | Агенция "Фокус"
София. ПП АБВ е сериозно обезпокоена от изявлението на американския президент Доналд Тръмп, че САЩ ще денонсират Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие. Това заяви председателят на ПП АБВ Румен Петков на пресконференция в централата на партията. Той подчерта, че подобно действие ще отвори широко пътя към връщане на острата конфронтация и към надпреварата в ядреното въоръжаване - период, който от края на 80-е години на миналия век се счита за безвъзвратно отминал. Петков посочи, че Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие гарантира не разполагане, не производство, а ликвидиране на определен тип въоръжение. Той коментира, че такова въоръжение очевидно се възприема от администрацията на президента Тръмп и от самия него като нещо жизнено важно за САЩ, а това означава, че страната влизат в друга фаза на развитие. „Недоумяваме това, че българското правителство, българските институции, българските политически партии досега не са изразили никаква позиция против такава стъпка. Мълчанието по такава ключова за Европа тема, при положение, че и Германия, и Чехия, и редица други европейски страни реагираха, буди тревога и недоумение. Защото тази заплаха реално превръща България в потенциален плацдарм за военни действия, но и в обект на контрамерки“, заяви Румен Петков. Според него мълчанието от страна на българските институции по темата, означава, че текат действия и събития на втори план, а това ще съсипе икономиката, туризма, селското стопанство в България.
Председателят на ПП АБВ настоя за няколко конкретни мерки. Първата от тях предвижда българското правителство да определи намерението на президента на САЩ за денонсиране на Договора за ограничаване на ракетите със среден и малък обсег на действие като много опасно и застрашаващо мира и сигурността в Европа. Според Петков всички резерви относно изпълнението на договора следва да се решат на масата на преговорите и българското правителство, българските институции, президентът и Народното събрание да инициират приемане на общи позиции в този смисъл, заедно с останалите партньори в рамките на НАТО и ЕС.
Второто настояване на АБВ е България много ясно да декларира, че няма да приема на своя територия чужди ракетни установки или ядрено оръжие. По думите на Петков освен, че разполагането на такъв тип съоръжения ще ни превърне в плацдарм, но и при съответните контрамерки, ще се превърнем в потенциален участник в конфликт, от който България няма никаква необходимост. Според него ще бъдат поставени под въпрос и сигурността, и икономическият потенциал за развитие на страната. Той обясни, че България трябва да заяви, че така както преди ’89-та година на територията на страната ни не е имало чужди ядрени остановки, така за нас е абсолютно неприемливо и недопустимо отсега нататък да бъдат разполагани такива.
Третата мярка, която предлагат от АБВ, е България да излезе с инициатива за преосмисляне на системата за европейска сигурност след преговори, подобни на тези, довели до създаването на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според Румен Петков нов процес "Хелзинки 2" е необходим, с оглед настъпилите в Европа политически, икономически и социални промени след 1980 г. По думите му балансът на сигурността в Европа трябва да се търси не със силови методи, не по пътя на изолацията и санкциите и ново въоръжаване, а с преговори и достатъчно силни политически механизми и гаранции.
ПП АБВ е на мнение, че поводът е изключително сериозен и следва да се предизвика сериозна обществена и парламентарна дискусия, за да може да се оформи една силна позиция, която гарантира националния ни интерес и обществената безопасност на българските граждани.
Зам.-председателят на партията Любомира Ганчева обяви, че официалната позиция на ПП АБВ по намерението за денонсиране на Договора за ограничаване на ракетите със среден и малък обсег на действие ще бъде предоставена на институциите, от които зависи защитата на националния интерес на България – на администрацията на президента, на правителството, на премиера, министрите на отбраната и на външните работи, на парламентарните комисии по вътрешна сигурност и обществен ред и по външна политика.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Развалянето на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие застрашава мира в Европа

Румен Петков, АБВ: Развалянето на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие застрашава мира в Европа

7 Ноември 2018 | 11:33 | Агенция "Фокус"
София. Настояваме българското правителство да обяви изявлението на президента Доналд Тръмп за денонсиране на ограничаване на ракетите със среден и малък обсег на действие като много опасно и застрашаващо мира и сигурността в Европа. Това каза лидерът на ПП АБВ Румен Петков по време на пресконференция в централата на партията по повод изявлението на президента на САЩ Доналд Тръмп, че ще изтегли своята страна от сключения с Русия Договор за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите на Петков АБВ е сериозно обезпокоена от изявлението на американския президент, тъй като то може да отвори широко пътя към връщане на остра конфронтация и несигурност в международните отношения, както и към надпреварата в ядреното въоръжаване. Според него развалянето на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие застрашава мира в Европа и може да я превърне в заложник на САЩ и Русия. „Изразяваме своето недоумение от това, че българското правителство досега не е изразило никаква позиция против такава стъпка“, подчерта той, като уточни, че в тази ситуация на конфронтация България би се оказала особено уязвима. Според него тя крие заплаха за превръщането на страната ни в потенциален плацдарм за военни действия, но и в обект на контрамерки.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ръководството на ПП АБВ ще даде пресконференция в централата на партията

Ръководството на ПП АБВ ще даде пресконференция в централата на партията

7 Ноември 2018 | 07:41 | Агенция "Фокус"
София. Ръководството на ПП АБВ ще даде пресконференция. Това съобщиха от пресцентъра на ПП АБВ. Събитието ще се проведе от 11.00 часа днес в централата на партията на ул. „Врабча“ 23. На пресконференцията ще бъдат обсъдени заплахите за България от разваляне на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие. Участие ще вземат председателят на ПП АБВ Румен Петков и представители на ръководството на партията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.