НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:23


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Велико Търново: Близо 50 жители на труднодостъпни планински села и махали получиха хранителни продукти в рамките на благотворителна кампания на Дарителско сдружение „Св. Иван Рилски“

Велико Търново: Близо 50 жители на труднодостъпни планински села и махали получиха хранителни продукти в рамките на благотворителна кампания на Дарителско сдружение „Св. Иван Рилски“

17 Октомври 2018 | 15:25 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Близо 50 жители на труднодостъпни планински села и махали получиха хранителни продукти в рамките на благотворителна кампания на Дарителско сдружение „Св. Иван Рилски“. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново от сдружението. Във втория ден от инициативата по повод Световния ден за борба с глада, сборен пункт бе село Въглевци. Кметските наместници на Въглевци и Габровци помогнаха с транспортирането на възрастни хора от труднодостъпните махали, за да могат да измерят безплатно своето кръвно налягане и захар. За втора година партньор в акцията е великотърновския филиал на Варненския медицински университет. На срещата присъстваха и представители на общинската дирекция „Социални дейности и здравеопазване“. Хранителните продукти са осигурени от сдружението, местни фирми и Съюза на пивоварите в България. Вчера център на благотворителната акция бе село Балван. На място присъстваха над 50 жители на селото и околните населени места.
Мария НЕДЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Доброволци от БМЧК раздадоха безплатен обяд на десетки нуждаещи се в центъра на града

Велико Търново: Доброволци от БМЧК раздадоха безплатен обяд на десетки нуждаещи се в центъра на града

16 Октомври 2018 | 14:27 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Доброволци от българския младежки червен кръст във Велико Търново раздадоха безплатен обяд на десетки нуждаещи в центъра старата столица. Поводът е Световния ден за борба с глада, който се отбелязва днес. Инициативата е насочена към социално слаби граждани. Десет доброволци от младежката структура бяха на място и се погрижиха всеки спрял се пред оформения павилион да получи кутия зрял боб и филия хляб. За Радио „Фокус“ – Велико Търново Дея Колева, която е временно изпълняващ длъжността областен координатор на БМЧК разказа, че акцията се провежда за поредна година с помощта на домашния социален патронаж в Дебелец.
„Целта е да накараме хората да се замислят и да бъдат благодарни за това, че всеки ден имат храна на масата си и, че има хора, които нямат тази възможност. Гражданите на Велико Търново имат възможността да получат кутийка с боб и филия хляб по символичен начин. Яхнията стига за 100 човека. Отделно от това, миналата седмица нашите доброволци събираха храна в два супермаркета в града, тя ще бъде раздадена под формата на пакети с храна на още 20 социално слаби лица“, обясни младия доброволец.
Тя поясни, че потребителите на Социалната трапезария в града също са получили храна. Ориз с маслини и макарони са осигурени за още 75 лица, които ще бъдат нахранени.
„Там има хора по списък, които получават храна, ние бяхме там и видяхме какво изпитват всеки ден, получавайки тази храна, защото както казах, не всеки има възможност да седне на масата със семейството си и да се нахрани“, каза още Дея Колева.
Следващата акция на младите хора ще е по Коледа, в която отново в супермаркети доброволци ще събират лакомства, с които ще зарадват деца в различни домове и институции.
Мария НЕДЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Безплатен обяд раздават в центъра на града по повод Световния ден за борба с глада

Велико Търново: Безплатен обяд раздават в центъра на града по повод Световния ден за борба с глада

16 Октомври 2018 | 10:50 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Безплатен обяд раздават в центъра на Велико Търново. Поводът е Световния ден за борба с глада. Инициативата е насочена към социално слаби лица и хора в несъстоятелност. Организира се от Регионалната структура на БЧК и се провежда за втора поредна година, съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново Зорница Стоянова, отговорник по младежката дейност на БЧК. Доброволците ще застанат пред Съдебната палата точно в 12.00 часа. Те са подготвили 100 порции със зрял боб и ще останат в центъра на града докато раздадат цялата храна. Освен това те ще осигурят и 75 порции от ориз с маслини, както и макарони за потребителите на Социалната трапезария в града. Акцията в центъра на старата столица ще продължи до около 14.00 часа или до раздаване на всичко приготвено.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Дарителско сдружение  „Св. Иван Рилски“ организира благотворителна акция по повод Световния ден за борба с глада

Велико Търново: Дарителско сдружение „Св. Иван Рилски“ организира благотворителна акция по повод Световния ден за борба с глада

16 Октомври 2018 | 09:21 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Дарителско сдружение „Св. Иван Рилски“ организира благотворителна акция по повод Световния ден за борба с глада. Инициативата ще се проведе в клубовете на пенсионера и инвалида в селата Балван и Въглевци, в партньорство с Община Велико Търново, и във филиала на Медицински университет - Варна във Велико Търново. Председателят на сдружението Благовеста Факирова съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново, че по време на кампанията местните жители ще получат пакети с хранителни продукти. За втора поредна година студенти от специалността Медицинска сестра във филиала на Варненския медицински университет ще мерят безплатно кръвно налягане и кръвна захар на всеки, който желае, от двете села и съседните населени места.
Хранителните продукти са осигурени от дарителското сдружение, местни фирми и Съюза на пивоварите в България. По време на кампанията жителите на селата ще се срещнат с ръководството на общинската дирекция „Социални дейности и здравеопазване“.
Мария НЕДЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Общината организира благотворителни акции за Световния ден за борба с глада

Велико Търново: Общината организира благотворителни акции за Световния ден за борба с глада

15 Октомври 2018 | 14:15 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. С благотворителни акции във Велико Търново ще бъде отбелязан Световният ден за борба с глада /16 октомври/. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Първата от обществените инициативи ще се проведе в клубовете на пенсионера и инвалида в селата Балван и Въглевци, а организатор е Дарителско сдружение „Св. Иван Рилски“ в партньорство с Община Велико Търново. По време на кампанията местни жители ще получат пакети с хранителни продукти. Студенти по специалността „Медицинска сестра“ във великотърновския филиал на Варненския медицински университет ще мерят безплатно кръвното налягане и кръвната захар както на хората в двете села, така и на желаещи от съседни населени места. Акцията в село Балван ще се състои на 16 октомври, а през следващия ден ще продължи в с. Въглевци. Хранителните продукти са осигурени от дарителското сдружение, местни фирми и Съюза на пивоварите в България. По време на кампанията жителите на селата ще се срещнат с ръководството на общинската дирекция „Социални дейности и здравеопазване“. Обществена инициатива в подкрепа на хората в нужда ще се състои и в центъра на Велико Търново. В обедните часове на 16 октомври доброволци от Българския червен кръст ще дарят порции с храна на социално слаби жители на града. Продуктите са осигурени от Домашен социален патронаж към общината. Решението за отбелязване на Световния ден за борба с глада е прието от Организацията по прехрана и земеделие към ООН през далечната 1945 г. В днешно време различни кампании, инициативи и дейности се осъществяват в повече от 150 държави. България се включва в кампанията през 2006 г. Сред основните цели са превенцията и намаляване броя на гладуващите хора, както и ангажиране на широката общественост в ограничаването и преодоляването на вредите от това негативно социално явление. Осигуряването на готова за консумация храна на хората в нужда е сред основните приоритети и ангажименти на Община Велико Търново в социалната сфера. Чрез домашния социален патронаж близо 400 души в 14 населени места от общината получават порции в домовете си. Храна бива доставяна на още 60 потребители в следните социални услуги: Дневен център за деца с увреждания – Велико Търново (36 лица); Дом за възрастни хора „Св. Иван Рилски“ - с. Балван (20 лица) и Кризисен център за деца, станали жертви на трафик или пострадали от насилие (15 лица). 75 социално слаби и крайно нуждаещи се всеки ден получават безплатно топъл обяд, благодарение на социалната услуга „Обществена трапезария“.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Хорст Зеехофер се оттегля от председателския пост в ХСС. 12 ноември 2018 г.
Хорст Зеехофер се оттегля от председателския пост в ХСС. 12 ноември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.