НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:17


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ЕК финансира български проект за борба с рака на гърдата (ОБЗОР)

ЕК финансира български проект за борба с рака на гърдата (ОБЗОР)

8 Октомври 2018 | 21:08 | Агенция "Фокус"
София. В духа на световния месец за борба с рака на гърдата Представителството на Европейската комисия в България представи български научен проект MaXIMA със световно значение. Този проект се провежда в партньорство с Белгия и Италия и създава тримерни модели за разработване на съвременни техники за ранна диагностика на рак на гърдата. Основната цел е да подпомогне развитието на научната дейност в областта на подобряване на технологиите за ранно диагностициране. Той е финансиран с 998 050 евро по инвестиционните програми на Европейския съюз. Според зам.-председателя и съветник по политически анализи на Представителството на Европейската комисия в България Христо Христов ще допринесе за усъвършенстването на технологии за диагностика на рак на гърдата. По думите му това е иновация, която дава конкретни резултати. „Тази програма се изявява като алтернативен инструмент за борба срещу рака за гърдата. Проектът МаXIMA разглежда именно формите на заболяването, трудни за откриване чрез стандартни прегледи, и има потенциала да помогне за промяна на тази плашеща статистика. На събитието присъства и ръководителят на проекта доц. д-р инж. Кристина Близнакова. Тя посочи данни, които показват, че водещата причина за смъртността при жените в България е именно ракът на гърдата. „Екипът на проекта работи в областта на биомедицинските технологии, като създава 3D модели, които могат да подобряват техниките за ранна диагностика на рак на гърдата. Той цели също така да информира обществото за особеностите на заболяването, както и ролята на ранна диагностика за спасяването на животи“, каза тя. Според нея мотивацията за този проект е освен лична, но е свързана и със статистиката, която показва, че на всеки 19 минути някоя жена разбира, че заболява от рак на гърдата. Националната статистика показва, че за 2015 г. заболелите от рак на гърдата са 4037, а смъртните случаи - 1312. Инж. Близнакова обясни, че благодарение на подобен тип проекти се осъществяват иновационни идеи и се развиваме технологично. По думите й той е помогнал за повишаване на научния и иновативен капацитет на ТУ-Варна. "Еврофинансирането дава началото на подобрения, които имат значение за ежедневието на всеки от нас днес и ни помагат да се справим с предизвикателствата на бъдещето: по-добро образование, модернизирано здравеопазване, зелена енергия, нови методи за транспорт, технологии и много други", изтъкна тя.
По време на срещата стана ясно, че чрез инвестициите си Европейската комисия цели да подпомогне растежа на икономиката, да създаде нови работни места и да привлече капитал от частния сектор, за да изгради по-добро бъдеще за европейските граждани.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕК: Проектът MaXIMA е инвестиция в иновациите и българския научен потенциал

ЕК: Проектът MaXIMA е инвестиция в иновациите и българския научен потенциал

8 Октомври 2018 | 15:03 | Агенция "Фокус"
София. Проектът, финансиран с 998 050 евро по инвестиционните програми на ЕС, ще допринася за усъвършенстването на технологии за диагностика на рак на гърдата. Това съобщиха от пресцентъра на Представителството на ЕК в България.
В духа на световния месец за борба с рака на гърдата, Христо Христов – заместник-ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, представи днес европейското финансиране на новаторски решения в областта на науката и медицината в страната. Той поздрави учените от Техническия университет във Варна, ръководещи туининг проекта MaXIMA, за това, че утвърждават страната ни като център на научноизследователската и развойна дейност в Европа. Проектът, финансиран от Европейския съюз, цели да намали смъртността при засегнати от рак на гърдата – болест, която отнема хиляди човешки животи – като предостави на медицинската общност възможност за подобряване техниките за ранна диагностика.
Доц. д-р инж. Кристина Близнакова, координатор на проект MaXIMA, разказа за очакваните резултати от неуморната работа на екипа в посока подобряване на техниките за диагностика. Екипът се фокусира върху създаване на реалистични модели на злокачествени тумори на гърдата и използването им за усъвършенстване на съвременните техники, като тримерна и фазово-контрастна мамография.
„Вярвам в потенциала на младите ни учени и приноса на България в разработката на нови технологии за ранно диагностициране на рак на гърдата. Винаги съм искала да работя в родната си страна – благодарение на множеството европейски инвестиции, у нас се завръщат редица отлични учени с желание да развиват научна дейност в България. Сигурна съм, че инвестициите в научни изследвания в страната тепърва ще се увеличават, тъй като кадрите, които създаваме, са пълни с ценни идеи и ентусиазъм“, каза доц. Близнакова.
Една от 8 жени в Европа е засегната от рак на гърдата. Ежегодно болестта отнема около 570 000 човешки живота. През октомври се отбелязва световният месец за борба с рак на гърдата, който също така напомня за страшната статистика и неимоверните усилия на пациентите да се преборят с тази потенциално смъртоносна болест.
„Европейският съюз вярва в идеите, които променят света. Инвестициите в здравния сектор и проекти като MaXIMA водят до създаване на прогресивна научно-изследователска среда в България, от която имат полза пациенти в цяла Европа. Еврофинансирането води до иновации в областта и създава предпоставки за икономически растеж и нови работни места“, добави Христо Христов.
Проектът MaXIMA, реализиран по програма Хоризонт 2020, се осъществява в партньорство с утвърдени университети в Белгия и Италия. За цялостната му идея има заслуга именно доц. Близнакова, инженер по биомедицински технологии в ТУ-Варна и носител на престижната международна награда „Мария Кюри“. MaXIMA е част от дългогодишната работа на доц. Близнакова и екипа ѝ, които използват иновативни биоинженерни техники и компютърно моделиране, за да подпомогнат ранното диагностициране на пациенти с рак на гърдата. Също така те създават база данни, която се обновява непрекъснато, а до момента съдържа над 180 модела на злокачествени тумори на гърдата. След приключването на MaXIMA базата данни ще бъде със свободен достъп за всички изследователски групи, лекари и компании, разработващи техника за диагностика. ЕС инвестира в здравни проекти, като MaXIМА, защото те позволяват на учените да осъществяват идеите си и да решават едни от най-важните въпроси на обществото. Проектът приключва през декември тази година, когато финалните научни резултати ще бъдат достъпни за компании, разработващи медицинска техника за образна диагностика с цел усъвършенстването ѝ.
Проектът MaXIMA е финансиран по програма Хоризонт 2020 на Европейския съюз. Общата стойност е 998 050 евро. Основната цел на MaXIMA е повишаване на научния и иновативен капацитет на Технически Университет във Варна в областта на компютърното моделиране на злокачествени тумори, които могат да бъдат използвани за подобряване на съвременните техники за ранна диагностика на рак на гърдата, като тримерна и фазово-контрастна мамография. Последните две са новаторски методи, използването на които би допринесло за ранното откриване на рак на гърдата и своевременното му лечение, което ще намали смъртността от заболяването. Като част от проекта е създадена база данни с 3D туморни модели и софтуерно приложение, което използва тези модели, за да създаде симулационен образ с много по-добро диагностично качество. MaXIMA има потенциала да доведе до спасяването на редица животи чрез иновациите, които предлага в ранната диагностика на рака на гърдата.
#investEU е кампания на Европейската комисия, която представя многобройните възможности, които Европейският съюз осъществява в подкрепа на новите идеи, предлагайки финансиране без възрастови граници, за да модернизира, свърже и развие обществото, в което живеем. Чрез инвестициите си ЕС цели да подпомогне растежа на икономиката, да създаде нови работни места и да привлече капитал от частния сектор, за да изгради по-добро бъдеще за европейските граждани. Еврофинансирането дава началото на подобрения, които имат значение за ежедневието на всеки от нас днес и ни помагат да се справим с предизвикателствата на бъдещето: по-добро образование, модернизирано здравеопазване, зелена енергия, нови методи за транспорт, технологии и много други. Информационната кампания #investEU, която стартира през 2017 г. от Генерална дирекция Комуникации на ЕК, цели да покаже реалния резултат от европейското финансиране върху истински хора и проекти. Можете да научите повече тук.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Христо Христов, Представителство на ЕК: Проектът МаХIMA дава конкретни резултати, той е алтернативен инструмент за борба срещу рака на гърдата

Христо Христов, Представителство на ЕК: Проектът МаХIMA дава конкретни резултати, той е алтернативен инструмент за борба срещу рака на гърдата

8 Октомври 2018 | 10:55 | Агенция "Фокус"
София. Проектът MaXIMА е този тип проекти, към които Европейската комисия се цели. Той дава конкретни резултати. Тази програма се изявява като алтернативен инструмент за борба срещу рака за гърдата. Това каза съветникът по политически анализи в Представителството на Европейската комисия в България Христо Христов по време на пресконференция на тема „Европейски инвестиции в иновативни здравни решения, проектът MaXIMA“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той обясни, че проектът е финансиран по европейска програма за научни изследвания „Хоризонт 2020“. Според него, чрез неговата реализация се осъществяват чисто конкретни резултати и то насочени срещу такава коварна болест като рака на гърдата, която засяга една от 8 жени в света. „Проектът МаXIMA разглежда именно формите на заболяването, трудни за откриване чрез стандартни прегледи, и има потенциала да помогне за промяна на тази плашеща статистика. Всички тези резултати, които ще ви представим са постигнати с европейско финансиране възлизащо над 1 млн. евро. Тези проекти дават възможности на младите хора да останат в България“, каза още Христов.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Представителството на Европейската комисия в България ще представи българският научен проект със световно значение MaXIMA

Представителството на Европейската комисия в България ще представи българският научен проект със световно значение MaXIMA

8 Октомври 2018 | 07:46 | Агенция "Фокус"
София. В духа на световния месец за борба с рака на гърдата Представителството на Европейската комисия в България ще представи впечатляващ български научен проект със световно значение. Пресконференцията на тема „Европейски инвестиции в иновативни здравни решения: проектът MaXIMA“ ще бъде открита днес от ръководителя на Представителството Огнян Златев. Това съобщиха от пресцентъра на Представителството на Европейската комисия в България. Ще участва и ръководителят на проекта доц. д-р инж. Кристина Близнакова.
MaXIМА e туининг проект, който се провежда в партньорство с Белгия и Италия и създава тримерни модели за разработване на съвременни техники за ранна диагностика на рак на гърдата. Основната цел е да подпомогне развитието на научната дейност в областта на подобряване на технологиите за ранно диагностициране.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.