НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:52


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Независимая газета“: Неутрална Молдова увеличава разходите за отбрана

„Независимая газета“: Неутрална Молдова увеличава разходите за отбрана

4 Декември 2018 | 03:09 | Агенция "Фокус"
Москва/Кишинев. Правителството на Молдова увеличава разходите за отбрана с одобрението на парламента в Кишинев, пише руският „Независимая газета“.
Съпредседателят на Обединената контролна комисия (ОКК), която контролира зоната за сигурност на река Днестър, Олег Беляков, е разказал пред вестника, че Кишинев с помощта на НАТО превъоръжава армията си, като се съобразява с дислоцираната в Приднестровието Оперативна група на руските войски (ОГРВ). Молдовският депутат Богдан Цирдя потвърждава, че „НАТО изгражда военен плацдарм около Руската федерация“.
Според Беляков в Приднестровието подготвят въоръжените сили в случай на провокация. В Тираспол си дават сметка, че молдовската армия се укрепва не за отбрана. Съседните Румъния и Украйна са съюзници на Република Молдова и няма да тръгнат да я нападат.
И тя тях също. Единствената заплаха в района според Кишинев е Приднестровието и разположената там ОГРВ, коментира за вестника Олег Беляков. «Инструкторите от страните, членки на НАТО, вече подготвят молдовските офицери, провеждат учения с тях, в които участват и поделения от Румъния и САЩ. През миналата година се проведоха 13 подобни учения, през тази - 7. Увеличаването на военния бюджет означава превъоръжаване на Въоръжените сили на Молдова. Това ни тревожи. Още повече, че и правителството, и парламентът, Конституционният съд на Молдова настояват за извеждане на ОГРВ от района. Но в сегашната ситуация, когато руският транзит през Приднепростровието е блокиран от Украйна, а украинското небе е затворено за руски самолети, през кишиневското летище преминават руските войници към дома си и онези, които ги заместват при ротацията на миротворческите батальони, а ОГРВ изпълнява миротворческа роля. От нейния състав се формират миротворческите части на РФ. Това е доста крехък мир, който днес съществува на раменете на руските военни“, пояснява Беляков.
Според него всичко, което се случва около Въоръжените сили на Молдова, съвсем не е случайност, «в крайна сметка така може да се дестабилизира положението».
„Независимая газета“ припомня, че парламентът на Република Молдова одобри увеличение на военния бюджет от 634 млн. молдовски леи на 736 млн. молдовски леи (100 щ.д. са 1300 молдавски леи. – бел. на „НГ“), от тях почти половината са за въоръжените сили.
По думите на другия съпредседател на ОКК ген. Йон Солоненко, «има смисъл да се увеличава бюджетът на Министерството на отбраната». И задава риторичен въпрос: «Как се роди армията на Молдова? Всъщност, по време на въоръжения конфликт през 1992 година. Днес редът и законът в зоната за сигурност край Днестър се гарантират от молдовските миротворци. Заедно с тях за това допринасят и руснаците, и представителите на ПРиднепростровието. Плюс украинските наблюдатели. Тази работа изисква изключителни професионалисти. А да изпълнява такива задачи е способна само и единствено квалифицирана армия.», изтъква генералът: «Безсмислица е, ако властите не финансират в пълен размер разходите по армията.“
Бившият министър на отбраната ген. Виктор Гайчук също смята, че нормално е да се увеличават военните разходи: «Да, това е нужно. Докато тази сума не надхвърли един процент от БВП, не може да се говори за сериозни разходи за отбрана в Република Молдова. Ако става дума за професионална армия, то тогава има нужда от много повече пари.“ Молдовските военни припомнят, че по Коституция Република Молдова е неутрална държава.
Депутатъ-социалист Богдан Цирдя обаче, припомня агенция Интерфакс, твърди, че тези разходи са предвидени в Концепцията за национална отбрана, която се е появила в парламента още през юли 2018 година. «Според някои данни тя е разработена от специалисти от НАТО. Документът влиза в плановете на НАТО за разширение на изток и укрепване на неговата инфраструктура – поради възможност от руска агресия. Затова и разходите за отбрана на НАТО и САЩ за 2018 нараснаха толкова много. От друга страна обаче, ръстът на военните разходи в „неутрална“ Молдова са доста мрачно послание. В последните седем години те са се увеличили повече от два пъти.», казва Цирдя. «В това число влизат и модернизацията на полигона недалеч от село Булбоака, и летището в Меркулещ, и военната техника на НАТО. Това, между другото, не премълчава и министър Еужен Стурза“, отбелязва депутатът от левицата. Той заключава, че „приетият бюджет потвърждава, че отбранителната политика на републиката произтича от стратегическите цели на НАТО“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Социалистическата партия на Молдова прие резолюция за създаване на президентска република

РИА Новости: Социалистическата партия на Молдова прие резолюция за създаване на президентска република

18 Ноември 2018 | 14:52 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Митинг на Партията на социалистите на Молдова (ПСРМ) в центъра на Кишинев завърши с единогласно приемане на резолюция, в която са включени приоритетите на партията, които тя има намерение да реализира след парламентарните избори, включително създаване на президентска република, членство в Евразийския икономически съюз и решаване на приднестровския проблем, предава кореспондент на РИА Новости.
Хиляди симпатизанти на партията на социалистите и президента на републиката Игор Додон, който е бивш председател на ПСРМ, се събраха в неделя в Кишинев на митинг. Той бе предшестван от протестен марш, в който участниците се движиха в две колони към центъра на столицата с транспаранти: „За неутралитет“, „За безплатно образование“ и „За президента“.
„През последните девет години Молдова загуби време, което ни трябва за дългосрочното ни развитие. Трябва ни друго управление, нужни са ни други приоритети. Днес на площада на Великото национално събрание събрание партията на социалистите обявява десет приоритета, които ние се задължаваме да изпълним в състава на новия парламент на страната“, заяви от трибуната идеологическият секретар на ПСРМ Ион Чебан.
Сред приоритетите са: увеличение на размера на средната заплата до 600 евро, а на пенсиите – до 300 евро, понижаване на пенсионната възраст, безплатна медицинска помощ и образование. Предвижда се страната да насочи външната си политика към Русия и да съхрани отношенията си с Европейския съюз. ПСРМ се обявява за запазване на военния неутралитет и закриване на представителствата на НАТО в републиката. Тя иска да върне в училищата предметът „история на Молдова“ и да забрани движението за обединение на републиката с Румъния.
Парламентарните избори в Молдова трябва да се проведат на 24 февруари 2019 година.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Коммерсантъ“: ЕС спира финансирането на Молдова и заплашва с персонални санкции

„Коммерсантъ“: ЕС спира финансирането на Молдова и заплашва с персонални санкции

15 Ноември 2018 | 02:10 | Агенция "Фокус"
Кишинев. ЕС спира финансирането на Молдова и заплашва с персонални санкции, пише руският делови ежедневник “Коммерсантъ“.
Молдова няма да получи пари от ЕС до парламентарните избори през февруари, а персонални санкции могат да бъдат наложени на отделни граждани. Това се посочва в безпрецедентно тежкия доклад на Европейския парламент относно прилагането от Кишинев на споразумението за асоцииране с ЕС. Документът, който критично оценява състоянието на демокрацията и зачитането на правата на човека в Молдова, беше приет в сряда от Европейския парламент. Това означава, че позицията на Брюксел, която преди това е благославяла молдовските власти, се е променя значително, но не в полза на последните.
Европейският парламент одобри доклад за изпълнението на задълженията на Молдова по силата на споразумението за асоцииране с ЕС, подписано от страните през 2014 г. През същата година републиката, която в Брюксел често беше наречена "отличник на Източно партньорство", беше първата страна в програмата, (в която членуват Азербайджан, Армения, Беларус, Грузия и Украйна) която получи безвизово пътуване с Европейския съюз.
Сега няма следа от предишните оценки. Докладът съдържа остри коментари за ситуацията в страната.
Молдова е наречена държава, превзета от олигарси, където властта се контролира от малка група, под чието влияние се намират парламента, правителство, политически партии, полицията, съдилищата и средствата за масово осведомяване.
Констатира се "значително отклонение от основните ценности, свързани с демократичните стандарти", като се говори за натиск върху медиите и опозицията. Правосъдието, твърди документът, се използва от властите за преследване на активисти за правата на човека и членове на опозицията.
В текста се споменава и най-важният олигарх, той е сенчестия лидер на страната – лидерът на Демократическата партия, Владимир Плахотнюк. Евродепутатите изразиха особена загриженост, че се оказва натиск върху противниците му.
Списъкът с проблеми няма край. В него се заявява, че ще бъде възможно да се говори за възобновяване на замразената макроикономическа финансова помощ на Молдова от ЕС през 2018 г. едва след парламентарните избори, насрочени за 24 февруари 2019 г. Отбелязва се, че размразяването на финансирането (става дума за около 100 млн. евро) е възможно, при условие че изборите отговарят на международните стандарти. Оценка за това се очаква от изборните наблюдатели. Брюксел също предупреди, че намалява финансирането на всички програми за подкрепа за Молдова, докато не постигне "значителен напредък" в областта на демократичните стандарти.
Изпълнителният директор на Института за стратегически инициативи в Кишинев Владислав Кулминский, който е бил съветник на молдовския премиер по време на подписването на споразумение за асоцииране с ЕС, счита доклада за пълно отражение на реалността.
"Всъщност текстът гласи, че управляващата Демократическа партия превърна страната в сива зона, където управляващият елит се възползва от държавата, преследвайки съмнителни цели, пренаписвайки правилата на играта, за да задоволи интересите си, нарушавайки демократичните норми, водейки необуздана пропаганда, преследвайки опозицията и неконтролираните медии“, заяви експертът.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“: Украйна ще научи Молдова, как да „усмири“ Приднестровието

„Независимая газета“: Украйна ще научи Молдова, как да „усмири“ Приднестровието

2 Ноември 2018 | 01:10 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Украйна ще научи Молдова, как да „усмири“ Приднестровието, пише руският ежедневник “Независимая газета“.
В Одеса се срещнаха ръководителите на генералните щабове на Украйна и Република Молдова. Те се договориха как ще действат, ако ситуацията в Приднестровието се влоши. Молдовците искаха да получат от украинския боен опит. Президентът Петро Порошенко заяви, че украинска специална бригада ще бъде изпратена на към "опасната част на Приднестровието". Съпредседателят на Съвместната контролна комисия (ОКК), контролираща зоната за сигурност на Днестър, Олег Беляков заяви пред вестника, че само миротворци, включително от Руската федерация, биха могли да съхранят стабилността в региона, но те са затруднени: наскоро молдовските военни не позволиха смяна на руското оборудване и войниците.
Конфликтът възникна поради позицията на молдовската страна, пише изданието : в Кишинев те смятат, че оборудването на Руската федерация не трябва да се променя, както и войниците от мироопазващия батальон, обясни съпредседателят на ОКК Олег Беляков. Като причина за несъгласието на Молдова за ротация на сините каски Беляков определи факта, че батальонът на мироопазващите сили на Руската федерация се формира от военнослужещите на оперативната група на руските войски (ОГРВ), разположени в Приднестровието. Олег Беляков обясни, че молдовските власти блокират пристигането на руските миротворци в мястото на служба още на летището в Кишинев. И затова батальонът на Мироопазващите сили се формират от гражданите на Руската федерация, живеещи в Приднестровието. Те се обучават една година, а след това се присъединяват към Мироопазващите сили. Според Беляков, днес ОГРВ са и миротворци. В допълнение към мироопазващата мисия, военната охрана на ОГРВ охранява складовете за боеприпаси, останали в региона от бившата 14-та армия.
Оставянето на складове без защита означава създаване на условия за тяхната детонация, както показа скорошната експлозия на военни арсенали в Украйна . Беляков вярва, че само благодарение на Мироопазващите сили в региона не експлодират снаряди.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Президентът на Молдова ще се срещне с Владимир Путин в Москва в сряда

ТАСС: Президентът на Молдова ще се срещне с Владимир Путин в Москва в сряда

30 Октомври 2018 | 23:25 | Агенция "Фокус"
Москва/Кишинев. Президентът на Молдова ще се срещне с Владимир Путин в Москва в сряда, предава TACC.
Според пресслужбата на Кремъл "се очаква да бъдат разгледани ключовите въпроси на руско-молдовското сътрудничество в областта на търговията, икономиката и хуманитарната област, както и настоящите регионални проблеми". Путин и Додон последно се срещнаха през юли, също в Москва.
По време на тези разговори руският лидер увери, че оценява усилията на Додон за развиване на руско-молдовското сътрудничество.
Президентът на Руската федерация информира Додон за назначаването на вицепремиера Дмитрий Козак за специален представител за развитието на търговските и икономически отношения с Молдова.
Президентът на Молдова, който ще проведе официално посещение в Москва в сряда, ще обсъди с руския президент въпроси за укрепване на стратегическото партньорство между страните.
"Това е първото ми от година и половина официално посещение в Москва. В центъра на предстоящите разговори ще бъде по-нататъшното укрепване на приятелските, стратегически и партньорски отношения с Руската федерация. Надяваме се да се опростят условията за доставка на стоките ни на руския пазар, както и условията за повече от половин милион от нашите сънародници, които постоянно работят в Русия ", каза Додон във вторник в интервю с кореспондента на TAСС.
Според него, освен проблемите на мигрантите и завръщането на молдовските продукти на руския пазар, ситуацията в преговорите за уреждане на Приднестровието и други въпроси на двустранното сътрудничество ще бъдат обсъдени в Москва. Додон отбеляза, че диалогът между президентите на двете страни, който започна миналата година, постави основите за възстановяване на стратегическото сътрудничество. Той обвини за сложните отношения между двете страни молдовското правителство, образувано от коалицията на проевропейски партии, която обяви курс за интеграция в ЕС и ограничени контакти с Москва.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

EA Daily: Кишинев и Киев обсъждат извеждането на руските войски от Приднестровието

EA Daily: Кишинев и Киев обсъждат извеждането на руските войски от Приднестровието

20 Септември 2018 | 18:29 | Агенция "Фокус"
Киев. Проблемът около разрешаването на приденстровската ситуация бе обсъден от представители на Молдова и Украйна, предава руската агенция EA Daily.
На среща между секретаря на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна (СНБО) Александър Турчинов и вицепремиера по въпроса на реинтеграцията на Молдова Кристина Лесник е обсъждан, конкретно, въпросът за демилитаризация и извеждането от региона на руското въоръжение, съхранявано във военни складове в село Колбасна, отбелязва агенцията.
Партньорите са отделили внимание на организирането на контрол от международни наблюдатели над тези хранилища, разположени на територията на Приднестровието, на около 1,5 км от украинската граница, които се охраняват от военнослужещи към Оперативната група на руските войски.
„Руската Федерация грубо наруши ангажиментите, които пое за извеждане на боеприпасите и оръжията, намиращи се в руската военна база и държи незаконно там свой военен контингент, който е център на дестабилизацията в региона“, заяви Александър Турчинов. По неговите думи, Украйна е подкрепяла и ще продължи да подкрепя в бъдеще Молдова, с която има „един евроинтеграционен път“.
„Република Молдова се застъпва за европейските ценности и смята Киев за надежден партньор и затова е заинтересована в още по-голяма интензификация на сътрудничеството, включително и по въпросите за демилитаризацията на Приднестровието и неговата по-нататъшна интеграция в Молдова“, заключи Кристина Лесник.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пореден протест на жълтите жилетки в Париж. 23 февруари 2019 година
Пореден протест на жълтите жилетки в Париж. 23 февруари 2019 година

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.