НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:31


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Politico: Меркел назовава нещата с истинските им имена по пътя към излизане от политиката

Politico: Меркел назовава нещата с истинските им имена по пътя към излизане от политиката

22 Ноември 2018 | 09:16 | Агенция "Фокус"
Берлин. Най-накрая Ангела Меркел е свободна, коментира европейската редакция на Politico. Освободена от тежестта, която носи отговорността да си върховен лидер на Германия, канцлерът, която миналия месец обяви, че скоро ще излезе от политиката, направи най-смелата си реч в кариерата, както пише изданието.
От трибуната на Райхстага, където беше уж, за да защити своя проектобюджет за 2019-а година, Меркел се нахвърли върху „тези, които вярват, че могат да разрешат всички проблеми сами и че трябва да мислят единствено за себе си – това е национализъм в най-чистата му форма, а не патриотизъм“.
Мишената на нейните нападки, макар не директно посочена, не е била трудна за отгатване, пише Politico. Освен, че се обърна към лидерите на дясната “Алтернатива за Германия“, които бяха седнали само на няколко метра и дюдюкаха, докато тя говореше, Меркел насочи коментарите си и отвъд океана.
Пристигайки само няколко часа, след като Доналд Тръмп шокира съюзниците с публикуването на своя манифест „Америка на първо място“ по случая „Хашоги“, германският канцлер не би могла да предложи по-ярък контраст.
За лидер, който избягва риторически фойерверки и обикновено произнася речи с пламенността на технократ, речта на Меркел беше необичайно емоционална, впечатлявайки дори опозицията, която отговори с гръмки аплодисменти на някои коментари, отбелязва изданието.
Както коментира медията, независимо дали беше задвижена от „нервните времена“, или отразяваше своето наследство, както предположиха някои коментатори, Меркел за първи път не обикаляше около центъра. Нейното позоваване на „патриотизма“, рядко за лидер на страна, където тази концепция предизвиква неудобство, повтори скорошните коментари на френския президент Еманюел Макрон, правейки ясен жест на солидарност със съюзник, който бе подложен на яростна атака от Тръмп за това, че подложи на съмнение концепцията му за национализма.
Според Politico, oсновната цел на Меркел с половинчасовата реч обаче беше по-малко да защити Макрон, отколкото да предложи енергична защита на глобалния ред - основата на следвоенната рехабилитация в Германия, който Тръмп да се опитва да разруши, както смята Берлин.
"За щастие, урокът от Втората световна война беше да създадем многостранна рамка", каза Меркел, като добави, че Обединените Нации правят възможно "да работят една с друга, за да решават проблемите, вместо една срещу друга".
Тръмп не беше единствената мишена на Меркел. Тя също така се насочи към тези в Германия, включително някои в собствената си партия, които поставят под въпрос необходимостта от миграционния пакт на ООН. Необвързващото споразумение, предназначено да предложи "колективен ангажимент за подобряване на сътрудничеството в областта на международната миграция" чрез установяване на стандарти за лечението на бежанци, бе одобрено от Световната организация през юли. Оттогава той се превърна в мълния за десните европейски популисти, които твърдят, че това ще подкопае националния суверенитет и ще отвори вратата на масовата миграция от Африка.
Макар да няма доказателства за такива твърдения, решението на САЩ, Австрия и други държави да не подкрепят пакта засили дебата в Германия, където миграцията остава силно спорен въпрос.
В неделя министърът на здравеопазването Йенс Шпан, един от тримата кандидати, който се опитва да замени Меркел като лидер на партията, предложи на Християндемократическия съюз (ХДС) дебатът да се разисква по време на партийния конгрес следващия месец, преди ООН да свика конференция в Мароко за приемане на компактния договор.
За Меркел дебатът представлява нещо повече от ново предизвикателство за нейното противоречиво решение да се даде възможност на повече от 1 милион бежанци да влязат в Германия в разгара на миграционната криза, само през 2015 година. Всеки ход на партията й, да се отдръпне от подкрепата си за пакта, би довел до непоклатимо изобличение на нейното лидерство.
"За да бъдем абсолютно ясни, е в наш национален интерес да гарантираме подобряване на глобалните условия за бежанците, от една страна, и мигрантите, търсещи работа, от друга", каза тя.
Позовавайки се на пакта за бежанците на ЕС с Турция, която играе ключова роля в преговорите, Меркел предупреди да не мисли, че миграцията е въпрос, "който една страна може да реши сама".

Въпреки че Шпан изглежда изолиран по въпроса за пакта, въпросът за миграцията все пак се превръща в надпревара за наследството. Дори Анегрет Крамп-Каренбауер, генералният секретар на ХДС и предполагаемият фаворит на Меркел за нов лидер, обеща да преразгледа случилото се през 2015 г. , за да лекуват разделенията в партията. ако бъде избрана
Ако речта, произнесена в сряда, е била от новата Меркел, това е дебат, за който канцлера е готов.
"Доброто нещо на времето, в което живеем, е, че отново има реални различия", заключи германският канцлер.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Ангела Меркел от Кемниц: Притесненията не оправдават престъпленията

FAZ: Ангела Меркел от Кемниц: Притесненията не оправдават престъпленията

16 Ноември 2018 | 18:35 | Агенция "Фокус"
Кемниц. Близо три месеца след бунтовете в Кемниц канцлерът на ФРГ посети източногерманския град, където проведе кръг от разговори с обикновените граждани, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Меркел демонстрира разбиране към опасенията на хората за липсата на сигурност в града, след като в края на август 35-годишен германец бе убит от двама търсещи убежище в страната. Притесненията обаче не оправдават извършването на престъпления, подчерта германският канцлер, визирайки предполагаемото насилие на десни след убийството на 35-годишния мъж.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Welt: Мнозинството германци искат Ангела Меркел да завърши канцлерския си мандат

Die Welt: Мнозинството германци искат Ангела Меркел да завърши канцлерския си мандат

16 Ноември 2018 | 10:45 | Агенция "Фокус"
Берлин. Мнозинството германци биха искали Ангела Меркел да остане начело на федералното правителство в Берлин до следващите избори в страната. Това показва проучване на водещия национален ежедневник Die Welt, проведено съвместно с телевизионния канал ARD.
Съгласно резултатите, 56% от германците се надяват, че Меркел ще ръководи страната още три години. Броят им е с шест на сто по-голям спрямо януари 2018 г., когато е проведено сходно проучване, обясняват от редакцията, като припомнят, че в началото на годината канцлерът на ФРГ се намираше в сложен процес на формиране на правителство. Анализът на данните от анкетата показват, че според 41% от германците Меркел трябва да направи място за нов кандидат за канцлерския пост още сега.
Сред поддръжниците на Съюза (ХДС/ХСС) 77% искат Меркел да остане на поста си до 2021 г., с сред „Зелени“ те са 62%. Дори сред избирателите на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) и „Левица“ са мнозинство онези, които биха искали да няма промяна в Канцлерството в Берлин до следващите редовни избори (съответно 51% и 59%).
Не такова е настроението сред електората на Свободната демократическа партия (СвДП) и „Алтернатива за Германия“ – мнозинството (съответно 63% и 83%) иска бърза промяна на върха във федералното правителство.
Кой трябва да наследи Меркел на поста председател на Християндемократическия съюз (ХДС)? Най-вероятно Анегрет Крамп-Каренбаум: 43% от анкетираните са изказали подкрепа за довереницата на Меркел. Бившият фракционен лидер на Съюза (ХДС/ХСС) събира 32%. Една десета от респондентите фаворизират федералния здравен министър Йенс Шпан за лидерския пост в партията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Spiegel: „Зелени“ се утвърждават като втора политическа сила в Германия, ГСДП пада до 14 процента

Der Spiegel: „Зелени“ се утвърждават като втора политическа сила в Германия, ГСДП пада до 14 процента

16 Ноември 2018 | 09:24 | Агенция "Фокус"
Берлин. Възходът на „Зелени“ в Германия продължава – последните проучвания на общественото мнение показват, че партията може да разчита на подкрепата 23% от избирателите, с шест на сто повече спрямо миналата седмица, което я превръща във втора политическа сила в страната, отбелязва водещото издание Der Spiegel.
Оттеглянето на Ангела Меркел от председателския пост на Християндемократическия съюз (ХСС) не доведе до никаква положителна промяна в рейтинга на партията: Съюзът (ХДС/ХСС) остава на 26%.
Германската социалдемократическа партия (ГСДП) продължава да губи доверието на избирателите – рейтингът й пада до рекордно ниски нива от 14%. „Алтернатива за Германия“ също губи одобрение и пада също до 14%. „Левица“ е с девет процента, а Свободната демократическа партия (СвДП) е с осем процента.
В проучването, проведено в периода 12-14 ноември, са участвали 1506 граждани.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Изпратиха в пенсия бившият шеф на германското вътрешно разузнаване, който публично изрази несъгласие с Ангела Меркел

Politico: Изпратиха в пенсия бившият шеф на германското вътрешно разузнаване, който публично изрази несъгласие с Ангела Меркел

6 Ноември 2018 | 09:00 | Агенция "Фокус"
Берлин. Бившият директор на германското вътрешно разузнаване Ханс-Георг Маасен незабавно ще бъде принудително пенсиониран в резултат от „неприемливите“ му изказвания, обяви министърът на вътрешните работи на Германия Хорст Зеехофер, цитиран от европейската редакция на Politico.
Решението дойде, след като миналия месец Маасен си позволи да разкритикува „левите радикални сили“ в Германската социалдемократическа партия (ГСДП) – младши коалиционен партньор в правителството на Ангела Меркел и защити предишните си „спорни“ констатации за демонстрациите в Кемниц през август, пише изданието.
„В съдържанието на тази реч... имаше неприемливи формулировки“, заяви Зеехофер на пресконференция. „В тази светлина, надеждното сътрудничество между него и мен, както и всички други участващи, повече не е възможно“.
Поста на Маасен като председател на Федералната служба за защита на Конституцията (BfV) първо бе поставен под въпрос, когато той директно оспори думите на Ангела Меркел, че е имало „преследване на чужденци“ в Кемниц след убийството на млад германец от двама бежанци, припомня Politico.
Бившият директор на вътрешното разузнаване също постави под съмнение автентичността на видео, показващо как местен мъж преследва бежанец – но, според медията, не е успял да подкрепи твърденията си.
Politico отбелязва, че изявленията му са създали напрежение в германската управляваща коалиция, като членовете на ГСДП са призовали за моменталното му уволнение, а Зеехофер е застанал зад него. Първоначалното решение на правителството да го прехвърли на други позиция във вътрешното министерство, която е и по-добре платена, предизвика жестоки критики и коалиционните партньори поискаха той да бъде преместен отново, но на позиция, на която ще взима също толкова пари, колкото е взимал на първата си длъжност.
Оттогава той продължи да служи като председател на Комисията за защита на Конституцията, докато не бъде намерен заместник.
В своя реч миналия месец пред колегите си от разузнавателните агенции на европейските страни, Маасен заяви, че „радикални“ членове на ГСДП са видели в коментарите му за Кемниц шанс да провокират разрив в коалицията. Той също говори за „идеалистични, наивни и левичарски, привързани към чужденците, политики в сигурността“, а освен това отново потвърди думите си, че не е имало никакво „преследване“ на чужденци в Кемниц, пише Politico.
„Преживях много германски медийни манипулации и руски дезинформации“, посочи Маасен, според стенограма от изказването му. „Но фактът, че политиците и медиите свободно измислиха „преследване на хора“, или най-малкото разпространиха фалшивата информация без да я проверят, за мен беше ново ниво на дезинформирането в Германия“.
Зеехофер, от своя страна, заяви, че е „разочарован“ от Маасен и че бившият му заместник ще поеме длъжността председател на BfV, докато не бъде избран такъв.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости:Осем полицаи са пострадали при рок концерт в германския град Аполда

РИА Новости:Осем полицаи са пострадали при рок концерт в германския град Аполда

7 Октомври 2018 | 00:43 | Агенция "Фокус"
Берлин. Осем полицейски служители бяха ранени по време на рок концерт на крайнодесни в германския град Аполда във федералната провинция Тюрингия в източната част на страната, според полицията, предава РИА Новости.
Според служители на правоохранителните органи десните екстремисти са хвърляли бутилки и камъни срещу полицията.
"Според последните данни, осем полицейски служители са леко ранени ... Всички колеги са все още на поста", - каза пресслужбата на полицията в социалната мрежа „Туитър“.
Концертът на десните радикали се проведе с разрешение от местните власти под контрола на правоохранителните органи. По предварителни полицейски данни са участвали повече от 700 души. Същият брой местни жители излязоха на демонстрация срещу десните екстремисти. Регистрирани са няколко нарушения на закона за провеждане на събирания.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Около 14 хиляди взеха участие в демонстрация против расизма в Хамбург

ТАСС: Около 14 хиляди взеха участие в демонстрация против расизма в Хамбург

29 Септември 2018 | 23:49 | Агенция "Фокус"
Хамбург. Около 14 хиляди души излязоха по улиците в събота в Хамбург, Германия, да вземат участие в демонстрация под надслов "Заедно срещу расизма". В същото време организаторите очакваха да участват в кампанията около 30-35 000 души, пише немският вестник Die Zeit, цитиран от TACC.
Според изданието повече от 450 обществени организации са подкрепили демонстрацията. Демонстрантите поискаха да се забрани депортирането на имигранти от Германия, да се гарантира безопасността на миграционни пътища, както и на правото на защита и подслон за бежанците. Протестиращите също така подчертаха необходимостта от оставката на министъра на вътрешните работи на Германия, Хорст Зеехофер, както и разпускане на Федералната служба за защита на Конституцията (действаща като контраразузнаване).
Напоследък правителството е остро критикувано в светлината на събитията в град Кемниц, където мигранти убиха местен жител. Това предизвика масови митинги на ксенофоби и скандал с бившия шеф на разузнаването Ханс-Георг Маасен, който се е срещал с представители на дясната популистка партия "Алтернативи за Германия "и им давал съвети как да избегнат проблеми със закона поради своята антимигрантска реторика.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Sueddeutsche Zeitung: Ангела Меркел призна за „грешка“ решението на коалицията по случая „Маасен“

Die Sueddeutsche Zeitung: Ангела Меркел призна за „грешка“ решението на коалицията по случая „Маасен“

24 Септември 2018 | 12:17 | Агенция "Фокус"
Берлин. Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел бе последния от тримата партийни лидери на голямата коалиция в Берлин, който се изказа за решението по случая с отстранения от длъжност директор на Федералната служба за защита на Конституцията Ханс-Гьорг Маасен. В рамките на заседание на водения от нея Християндемократически съюз в Берлин, Меркел призна за „грешка“ назначаването на Маасен на по-висок пост в Министерството на вътрешните работи, отбелязва Die Sueddeutsche Zeitung, най-тиражият вестник в Германия.
Меркел определи като „подходящо“ решението Маасен да получи длъжност с „ясно определена област на отговорност“, без при това да бъдат отприщени промени във федералното вътрешно министерство. Германският канцлер призна, че кризисното заседание на голямата коалиция, което бе проведено на 18 септември, е завършило с „неубедителен резултат“, но същевременно поясни, че в рамките на обсъжданията партийните лидери са били съсредоточени върху това да не навредят на работата на вътрешнополитическото ведомство в Берлин.
Парадоксално или не, след скандала с изявленията за Кемниц, Маасен получи по-висок пост – на държавен секретар във федералното вътрешно министерство. В неделя обаче голямата коалиция постигна нов консенсус - Маасен да бъде назначен за представител на МВР на Германия по въпросите за европейската и международната сигурност.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Голямата коалиция в Берлин постигна компромис по случая „Маасен“

FAZ: Голямата коалиция в Берлин постигна компромис по случая „Маасен“

24 Септември 2018 | 08:27 | Агенция "Фокус"
Берлин. Партиите от голямата коалиция в Берлин – Съюза (ХДС/ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) постигнаха компромис в спора за новото назначение на отстранения от длъжност директор на Федералната служба за защита на Конституцията Ханс-Гьорг Маасен. Поради тази причина водещи политици от правителството на ФРГ настояха за връщане към важните въпроси от дневния ред, отбелязва националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Фракционният лидер на Съюза (ХДС/ХСС) Фолкер Каудер настоя за работа в посока подобряване на социалните грижи, осигуряването на жилища на достъпни цени и увеличение на пенсиите. През есента – година след последните парламентарни избори в страната - гражданите трябва да са усетили прогрес в резултат от управлението на голямата коалиция.
Вицепредседателят на ГСДП Ралф Щегнер отправи същите послания към федералното правителство, подчертават от редакцията.
По-рано стана ясно, че бъдещето на отстранения от длъжност директор на Федералната служба за защита на Конституцията Ханс-Гьорг Маасен няма да бъде свързано с пост в Министерството на вътрешните работи в Берлин. Източници от управляващата в Берлин голяма коалиция разкриха, че Маасен няма да получи назначение като държавен секретар във федералното вътрешно ведомство. Вместо това в бъдеще Маасен ще поеме пост в Отдела за вътрешната сигурност и връзката с международните партньори, пояснява изданието.
Маасен си навлече гнева на голяма част от политиците в Берлин покрай разследването на събитията в Кемниц. След протестите, при които се стигна до сблъсъци между полиция и граждани, Маасен изрази съмнение относно достоверността на записите, разпространени в медийното пространство. В тази връзка той настоя за щателно разследване на компетентните органи, преди да се правят заключения относно характера на инцидентите в Кемниц.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Бившият директор на германското вътрешно разузнаване няма да бъде назначен за държавен секретар в МВР

FAZ: Бившият директор на германското вътрешно разузнаване няма да бъде назначен за държавен секретар в МВР

23 Септември 2018 | 20:51 | Агенция "Фокус"
Берлин. Бъдещето на отстранения от длъжност директор на Федералната служба за защита на Конституцията Ханс-Гьорг Маасен няма да бъде свързано с пост в Министерството на вътрешните работи в Берлин, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Източници от управляващата в Берлин голяма коалиция разкриха, че Маасен няма да получи назначение като държавен секретар във федералното вътрешно ведомство. Очаква се в бъдеще Маасен да поеме пост в Отдела за вътрешната сигурност и връзката с международните партньори, пояснява изданието.
Маасен си навлече гнева на голяма част от политиците в Берлин покрай разследването на събитията в Кемниц. След протетите, при които се стигна до сблъсъци между полиция и граждани, Маасен изрази съмнение относно достоверността на записите, разпространени в медийното пространство. В тази връзка той настоя за щателно разследване на компетентните органи, преди да се правят заключения относно характера на инцидентите в Кемниц.
В началото на текущата седмица изданието съобщи, че канцлерът на ФРГ Ангела Меркел е взела решение за освобождаване на директора на Федералната служба за защита на Конституцията. Според източници от коалиционните кръгове в Берлин, Меркел е била убедена, че оставането на Маасен на поста не е приемливо.
Във вторник бе проведена кризисна среща на лидерите от управляващата голяма коалиция – ХДС, ХСС и ГСДП, но съдбата на Маасен изглежда е била решена още преди началото й, коментираха от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Освободиха от длъжност директора на германското вътрешно разузнаване

FAZ: Освободиха от длъжност директора на германското вътрешно разузнаване

18 Септември 2018 | 19:09 | Агенция "Фокус"
Берлин. Директорът на Федералната служба за защита на Конституцията Ханс-Гьорг Маасен бе освободен от длъжност, съобщава германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung. Маасен обаче ще получи нов пост – на държавен секретар във федералното вътрешно министерство.
Маасен си навлече гнева на голяма част от политиците в Берлин покрай разследването на събитията в Кемниц. След протестите, при които се стигна до сблъсъци между полиция и граждани, Маасен изрази съмнение относно достоверността на записите, разпространени в медийното пространство. В тази връзка той настоя за щателно разследване на компетентните органи, преди да се правят заключения относно характера на инцидентите в Кемниц.
По-рано тази седмица изданието съобщи, че канцлерът на ФРГ Ангела Меркел е взела решение за освобождаване на директора на Федералната служба за защита на Конституцията. Според източници от коалиционните кръгове в Берлин, Меркел е убедена, че оставането на Маасен на поста не е приемливо.
Във вторник бе проведена кризисна среща на лидерите от управляващата голяма коалиция – ХДС, ХСС и ГСДП, но съдбата на Маасен изглежда бе решена преди началото й, коментират от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мартин Шулц за кризата с Кемниц: Свалянето на правителството и организирането на нови избори е напълно безотговорно за мен

Мартин Шулц за кризата с Кемниц: Свалянето на правителството и организирането на нови избори е напълно безотговорно за мен

17 Септември 2018 | 11:57 | Агенция "Фокус"
Берлин. Публичният дебат за отношението между нация и миграция в Германия продължава да ескалира. В скандала с изявлението на директора на Федералната служба за защита на Конституцията Ханс-Гьорг Маасен мнение изрази и Мартин Шулц, бивш председател на Германската социалдемократическа партия (ГСДП), част от голямата коалиция в Берлин, отбелязва националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Канцлерът трябва да избира между стабилността на правителството и подкрепата за един-единствен човек", подчерта Шулц. „Ето защо аз очаквам, че този въпрос ще бъде изяснен във вторник, когато Ангела Меркел би трябвало да освободи Маасен от поста“, заяви социалдемократът.
Същевременно обаче Шулц предупреди, че не бива скандалът с Маасен да поставя под въпрос правителството в Берлин. „ГСДП носи отговорност за тази страна. Сваляне на правителството и организирането на нови избори смятам за напълно безотговорно“, категоричен бе бившият председател на партията.
Маасен си навлече гнева на голяма част от политиците в Берлин покрай разследването на събитията в Кемниц. След простетите, при които се стигна до сблъсъци между полиция и граждани, Маасен изрази съмнение относно достоверността на записите, разпространени в медийното пространство. В тази връзка той настоя за щателно разследване на компетентните органи, преди да се правят заключения относно характера на инцидентите в Кемниц.

Превод и редакция:Тереза Герова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Ангела Меркел ще настоява за освобождаването на директора на вътрешното разузнаване

FAZ: Ангела Меркел ще настоява за освобождаването на директора на вътрешното разузнаване

17 Септември 2018 | 11:46 | Агенция "Фокус"
Берлин. Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел е взела решение за освобождаване на директора на Федералната служба за защита на Конституцията Ханс-Гьорг Маасен, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung, като се позовава на медийни доклади.
Според източници от коалиционните кръгове в Берлин, Меркел е убедена, че оставането на Маасен на поста не е приемливо. Във вторник предстои кризисна среща на лидерите от управляващата голяма коалиция – ХДС, ХСС и ГСДП. Но съдбата на директора на вътрешното разузнаване изглежда вече е решена, коментират в редакцията на ежедневника.
Маасен си навлече гнева на голяма част от политиците в Берлин покрай разследването на събитията в Кемниц. След протестите, при които се стигна до сблъсъци между полиция и граждани, Маасен изрази съмнение относно достоверността на записите, разпространени в медийното пространство. В тази връзка той настоя за щателно разследване на компетентните органи, преди да се правят заключения относно характера на инцидентите в Кемниц.

Превод и редакция:Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ZDF: Демонстрациите в Кьотен приключиха без инциденти

ZDF: Демонстрациите в Кьотен приключиха без инциденти

17 Септември 2018 | 08:56 | Агенция "Фокус"
Кьотен. Седмица след смъртта на 22-годишен германец, който получи инфаркт след свада с мигранти, в малкия германски град Кьотен десни групи и движения организираха демонстрация. Акцията им премина спокойно и без инциденти, макар полицията да бе загрижена от „потенциала за опасност“, предава общественият телевизионен канал ZDF.
По последни данни на властите в демонстрацията на десните са се включили около 1,4 хил. души – значително повече, отколкото полицията преброи във вечерните часове на неделя. В контрапростеста са участвали около 850 души.
Репортер на телевизията увери, че атмосферата в Кьотен е била напрегната, но все пак демонстрациите са били спокойни.
В следобедните часове на неделя в централните части на града, в който живеят около 26 хил. души, бе съобщено за няколкостотин събрали се за шествието. За протеста призоваха от ПЕГИДА и от бранденбургското движение „Бъдещето на родината“. В Кьотен бяха забелязани и представители на дясната „Алтернатива за Германия“, макар партията да не фигурираше в списъка на организаторите.
Същевременно в града се проведе и контрадемонстрация. В нея се включиха около 600 души, макар организаторите да предвиждаха между 700 и 800 участници.
Над хиляда полицейски служители бяха задействани за охрана на насрочената за неделя демонстрация в Кьотен.
Седмица след кончината на младия германец, който получи инфаркт след спречкване с мигранти от афганистански произход, няколко организации – според медиите – с десен характер, призоваваха за организирането на акция. От редакцията припомнят, че след смъртта на германеца в ареста остават двама граждани на Афганистан – на 18 и 20-годишна възраст.

Превод и редакция:Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Започнаха демонстрациите в Кьотен, присъстват и представители на „Алтернатива за Германия“

FAZ: Започнаха демонстрациите в Кьотен, присъстват и представители на „Алтернатива за Германия“

16 Септември 2018 | 20:45 | Агенция "Фокус"
Кьотен. В малкия германски град Кьотен, провинция Саксония-Анхалт, започна демонстрацията, организирана от десни групи и движения, включително дрезденската ПЕГИДА, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
В следобедните часове на деня в централните части на града, в който живеят около 26 хил. души, бе съобщено за няколкостотин събрали се за шествието. Впоследствие полицията приведе данни за около 700 участници.
За протеста призоваха от ПЕГИДА и от бранденбургското движение „Бъдещето на родината“. В Кьотен бяха забелязани и представители на дясната „Алтернатива за Германия“, макар партията да не фигурираше в списъка на организаторите.
Същевременно в града се проведе и контрадемонстрация. В нея се включиха около 600 души, макар организаторите да предвиждаха между 700 и 800 участници.
Над хиляда полицейски служители бяха задействани за охрана на насрочената за неделя демонстрация в Кьотен, организирана след смъртта на 22-годишен германец. По-рано правоохранителните органи изразиха увереност, че има „потенциал за опасни демонстрации“, макар да не бе съобщено за нито един инцидент.
Седмица след кончината на младия германец, който получи инфаркт след спречкване с мигранти от афганистански произход, няколко организации – според медиите – с десен характер, призовава за организирането на акция. От редакцията припомнят, че след смъртта на германеца в ареста остават двама граждани на Афганистан – на 18 и 20-годишна възраст.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Над хиляда полицейски служители са задействани за охрана на демонстрацията в Кьотен след смъртта на 22-годишен германец

FAZ: Над хиляда полицейски служители са задействани за охрана на демонстрацията в Кьотен след смъртта на 22-годишен германец

16 Септември 2018 | 17:22 | Агенция "Фокус"
Кьотен. Над хиляда полицейски служители са задействани за охрана на насрочената за неделя демонстрация в малкия град Кьотен в провинция Саксония-Анхалт, организирана след смъртта на 22-годишен германец, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
В следобедните часове на деня обстановката в града, в който живеят около 26 хил. души, остана спокойна. Не се съобщава за инциденти, но правоохранителните органи са уверени, че има „потенциал за опасни демонстрации“.
Седмица след кончината на младия германец, който получи инфаркт след спречкване с мигранти от афганистански произход, няколко организации – според медиите – с десен характер, призовава за организирането на акция. Сред тях е и дрезденската ПЕГИДА. Планират се и контрадемонстрации.
От редакцията припомнят, че след смъртта на германеца в ареста остават двама граждани на Афганистан – на 18 и 20-годишна възраст.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico.eu: Цирк в германския парламент заради Кемниц. Меркел: Няма извинение за „нечовешкото“ насилие

Politico.eu: Цирк в германския парламент заради Кемниц. Меркел: Няма извинение за „нечовешкото“ насилие

13 Септември 2018 | 09:13 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че разбира „яростта“, която е накарала хората да излязат по улиците на източногерманския град Кемниц, но настоя, че „няма извинение или обяснение“ за нацистките скандирания и нападенията срещу хора, които „изглеждат различно“, пише европейската редакция на Politico.
„Няма да приемем това, тайничко, цели групи – евреи и мюсюлмани – да бъдат изключени от обществото“, заяви германският канцлер пред Бундестага в сряда, отговаряйки на обвиненията от дясната „Алтернатива за Германия“, че правителството застрашава сигурността на страната, защото не може да се справи с миграционните проблеми. „Те принадлежат към нашето общество, също както Християните и атеистите“.
„Мога да разбера всеки, който е ядосан, когато се разбере след престъпление, че извършителят има досие, или е правно задължен да напусне страната“, заяви Меркел, визирайки демонстрациите в Кемниц, които бяха предизвикани от убийството на германец от двама имигранти.
Тя добави, че инцидентът й „е повлиял“ и че извършителите ще бъдат наказани съгласно закона. Но Меркел настоя, че няма извинение за „нечовешките“ демонстрации. „Ние сме категорично против това“.
В изказване на същата сесия на парламента, председателят на „Алтернатива за Германия“ Александър Гауланд заяви, че „не е имало преследване на хора в Кемниц“ и отбеляза, че обвиненията срещу неговата партия в сътрудничество с екстремно-десни групи, които предполагаемо са стоели зад протестите са „опит да се криминализира опозицията“ и да се установи „народен фронт срещу АзГ“.
Независимо, че някои от демонстрантите – някои от които правиха забранени нацистки поздрави – са били неприятни, протестът не е бил по-различен от шумните събирания по време на футболни мачове, заяви Гауланд, според цитата на Politico.
Бившият председател на Европейския парламент и ГСДП Мартин Шулц нападна Гауланд за неговата позиция, като обяви, че неговите идеи са „на бунището на историята“. Социалдемократът констатира, че хитлеристките поздрави са „криминален акт“ и посочи, че „това е моментът демокрацията да се изправи срещу тези хора“.
Дебатът в парламента, който също се фокусира върху бюджета и миграцията, бе предизвикан, след като правителствен комитет по вътрешните работи привика на обяснения директорът на службата за вътрешна сигурност на Германия Ханс-Георг Маасен заради „спорните“ му изказвания относно протестите в Кемниц, както твърди изданието.
Оказва се, че Маасен е поставен под огромно напрежение да предостави доказателства за твърдението си, че видео, което показва предполагаемо нападение на протестиращи срещу чужденци, може да е част от „дезинформационна“ кампания от медиите и че „няма достоверна информация“, която да подкрепи информацията, че хора „са преследвали“ чужденци. Неговите коментари предизвикаха ярост сред политиците, които са на различно мнение. Те поискаха и оставката му.
Началникът на вътрешната сигурност бе обвинен, че е провел тайни срещи с представители на АзГ, на които да ги съветва как да избегнат поставянето под наблюдение от органите на Министерството на вътрешните работи. Маасен потвърди, че е имал срещи с представители на дясната партия, но отрече да е давал съвети на фракцията.
По този въпрос Гауланд заяви, че АзГ няма проблем с евентуално „наблюдение“ на нейните дейности от полицията и обяви, че „няма какво да крие“.
В един момент депутатите от дясната партия са излезли от парламента заради коментарите на народния представител от ГСДП Йоханес Карс, който е заявил от трибуната: „Десните радикали в парламента са отвратителни. Омразата ви прави грозни. Вижте се в огледалото“. „Алтернатива за Германия“ се завърна след края на изказването.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Убийство на 22-годишен германец провокира опасения от „втори Кемниц“ във ФРГ

Politico: Убийство на 22-годишен германец провокира опасения от „втори Кемниц“ във ФРГ

10 Септември 2018 | 09:35 | Агенция "Фокус"
Кьотен. Полицията в германския град Кьотен, провинция Саксония-Анхалт, арестува двама афганистанци по подозрение за убийството на 22-годишен гражданин на ФРГ – случай, който провокира опасенията от „втори Кемниц“ в страната, коментира изданието Politico в европейската си редакция.
Местен прокурор заяви пред германската редакционна мрежа, че двамата мъже са арестувани по подозрение за убийство, но подчерта, че властите ги разследват „във всички посоки".
Предполагаемото убийство е извършено на фона на протестите в източногерманския град Кемниц, организирани след смъртта на 35-годишен местен. По случая бяха обвинени двама мигранти – от Сирия и Ирак. Демонстрациите предизвикаха напрегнат национален дебат относно миграцията, ролята на исляма и фашисткото минало на страната.
„Насилствената смърт на човек винаги трябва да бъде осъждана. Близките се нуждаят от нашето съчувствие, а Кьотен – от предпазливост", подчерта Катя Пеле, лидер на фракцията на ГСДП в регионалния парламент на Саксония-Анхалт, предупреждавайки, че не бива да се допуска „влизането в спирала на насилие“.
Андре Венд, член на популистката „Алтернатива за Германия“, реагира остро на новината за инцидента: „Убийствата продължават, но партиите и медиите не се занимават с нищо друго освен да заглушават гласовете на притеснените граждани и критиците“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutsche Welle: Полицията е арестувала двама афганистанци, заподозрени за убийство на германец в германския град Кьотен

Deutsche Welle: Полицията е арестувала двама афганистанци, заподозрени за убийство на германец в германския град Кьотен

9 Септември 2018 | 15:25 | Агенция "Фокус"
Берлин. Полицията в източния германски град Кьотен е арестувала двама афганистански граждани, след убийството на 22-годишен мъж, последвала след възможен спор, предава Deutsche Welle.
Полицията в града съобщава, че инцидентът се е случил в събота през нощта, но допълва, че обстоятелствата около смъртта на германеца остават неясни.
Двама афганистанци са арестувани по подозрение, че са извършили убийството.
Полицията продължава разследването.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Diе Welt: Заподозрян за убийството в Кемниц е трябвало да бъде депортиран в България

Diе Welt: Заподозрян за убийството в Кемниц е трябвало да бъде депортиран в България

5 Септември 2018 | 10:51 | Агенция "Фокус"
Кемниц. Един от двамата заподозрени за убийството на 35-годишен германец в град Кемниц е трябвало да бъде депортиран в България преди повече от две години, съобщава националният ежедневник Die Welt.
Заподозреният по случая Юсуф М. е подал молба за убежище в България, съобщиха от Административния съд в Кемниц пред местните медии. Говорител на органа поясни, че той е трябвало да бъде върнат в България съгласно решение, издадено на 13 май 2016 г. Германските власти обаче не са изпълнили разпоредбата в шестмесечния срок, определен от закона. Ето защо Федералната служба за миграцията и бежанците е трябвало да разгледа още веднъж молбата му за убежище, съгласно положенията в Дъблинското споразумение.
От редакцията подчертават, че германските власти са регистрирали 4899 мигранти, които е трябвало да бъдат върнати в България. Оказва се обаче, че в страната ни са изпратени обратно едва 95 от тях.
Юсиф А., 22-годишен иракски кюрд, и 23-годишен сириец са заподозрени в убийството на германец в Кемниц – събитие, което отприщи серия от демонстрации в саксонския град, някои от които бяха белязани с насилие и безредици.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Около 65 хиляди души се събраха на концерт срещу „ксенофобията и расизма“ в Кемниц, „Алтернатива за Германия“ реагира остро: „Вие танцувате върху гробове“

FAZ: Около 65 хиляди души се събраха на концерт срещу „ксенофобията и расизма“ в Кемниц, „Алтернатива за Германия“ реагира остро: „Вие танцувате върху гробове“

4 Септември 2018 | 08:36 | Агенция "Фокус"
Кемниц. Десетки хиляди души се събраха на концерт срещу „ксенофобията и расизма“, организиран в източногерманския град Кемниц на фона на безредиците и демонстрациите, организирани след убийството на 35-годишен германец от двама мъже Сирия и Ирак, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung в поредна статия, посветена на темата за отношенията нация-миграция в страната.
Концертът под мотото #wirsindmehr събра в понеделник вечер в Кемниц някои от най-популярните групи и изпълнители в Германия. По данни на местните власти събитието е събрало около 65 хил. зрители. Полицията увери, че вечерта е преминала спокойно и без инциденти. От редакцията припомнят, че планираните контрасъбития на движението ТЮГИДА и „Про Кемниц“ бяха забрани от властите в Кемниц.
След концерта вицепредседателят на фракцията на популистката „Алтернатива за Германия“ Беатрикс фон Щрох се обърна към посетителите на събитието с думите: „Вие сте подчинени на Меркел, вие сте гнусни и танцувате върху гробове“. Съответното изявление тя направи в социалната мрежа „Туитър“.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: След демонстрациите в Кемниц: Подновиха дебатът за следенето на членовете на „Алтернатива за Германия“

FAZ: След демонстрациите в Кемниц: Подновиха дебатът за следенето на членовете на „Алтернатива за Германия“

3 Септември 2018 | 17:03 | Агенция "Фокус"
Берлин. Демонстрацията в източногерманския град Кемниц, която бе организирана съвместно от членове на „Алтернатива за Германия“ и ПЕГИДА, доведе до повторното разпалване на дебата за необходимостта членовете на партията, водена от Александър Гауланд, да бъдат следени от спецслужбите, отбелязва националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
От редакцията уточняват, че вниманието е насочено преди всичко към младежката организация на „Алтернатива за Германия“. Очаква се Министерството на вътрешните работи на провинция Саксония, в пределите на която се намира Кемниц, да информира обществеността за мерките на органите за сигурност спрямо членовете„Млада алтернатива“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: ГСДП поиска „Алтернатива за Германия“ да бъде поставена под наблюдение

Reuters: ГСДП поиска „Алтернатива за Германия“ да бъде поставена под наблюдение

3 Септември 2018 | 14:58 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германската социалдемократическа партия (ГСДП), а и някои консерватори, призоваха в понеделник дясната партия „Алтернатива за Германия“ (АзГ) да бъде поставена под наблюдение, след като някои от лидерите й участваха в марша на анти-ислямската организация ПЕГИДА в Кемниц, предава Reuters.
Около 6 хиляди привърженици на двете политически организации демонстрираха в източногерманския град Кемниц в събота по повод убийството на мъж от двама мигранти, припомня американската агенция.
Лидерът на ГСДП Андреа Налес заяви пред журналистите в Бавария, че подкрепя поставянето под наблюдение на АзГ. „След Кемниц имаме достатъчно добри причини да го направим. АзГ си позволи да стане фронтова организация на радикалните десни по улиците на Кемниц, независимо дали това е било по нейно желание, или не“, заяви тя.
Премиерът на Бавария Маркус Зьодер заяви пред телевизионния канал NTV, че няма достатъчно доказателства, за да се назначи наблюдение над АзГ, като цяло, но отделни лица потенциално биха могли да бъдат наблюдавани.
Баварският премиер заяви, че е обезпокоен от действията на АзГ в Кемниц и отхвърли призивите на някои от членовете на тази партия за облекчаване на издаването на разрешително за оръжие в Бавария. „Те не са само опозиционна партия, те имат скрити цели“, заяви той. „Трябва да изпратен ясен сигнал, че не искаме в Бавария да се случи нещо подобно на това в Кемниц.
Лидерът на АзГ Александър Гауланд, от своя страна, заяви, че общественият гняв след убийството в Кемниц е напълно оправдан, но партията не подкрепя екстремизма.
Междувременно, антисистемната дясна партия, която спечели близо 13% от гласовете на избирателите на парламентарните избори м.г. увеличава подкрепата си и тя вече преминава границата от 16%, съгласно данните от последното проучване на телевизионния канал RTL след инцидентите в Кемниц.
Същевременно се разбра, че в понеделник съдът на град Ландау е осъдил младеж от афгански произход на осем години и половина лишаване от свобода за това, че е заклал 15-годишната си приятелка в малки западногремански град Кандел миналия декември.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хайко Маас: Германците трябва да станат от креслото и да говорят срещу крайната десница

Хайко Маас: Германците трябва да станат от креслото и да говорят срещу крайната десница

2 Септември 2018 | 15:29 | Агенция "Фокус"
Берлин. Външният министър на Германия Хайко Маас заяви по повод на насилствените протести в източния град Кемниц, че гражданите трябва да се борят срещу расизма и крайната десница, предава Politico.
„Трябва да станем от канапето и да говорим. Трябва да се опълчим на крайнодесните екстремисти. Не може да се крием. Трябва да покажем лицата си срещу неонацистите и антисемитите“, заяви Маас. „Едва тогава репутацията на Германия няма да бъде за постоянно очернена от ксенофобски престъпления“.
„Ако на улиците отново се демонстрират хитлеристки поздрави, това ще е срам за държавата ни“, убеден е той.
От няколко дни в Кемниц се провеждат протести, предизвикани от убийството на местен жител от мигранти. Наблюдават се сблъсъци между крайнолеви и крайнодесни протестиращи.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Не по-малко от 18 души са пострадали при безредиците в Кемниц

ТАСС: Не по-малко от 18 души са пострадали при безредиците в Кемниц

2 Септември 2018 | 14:51 | Агенция "Фокус"
Берлин. По време на демонстрациите против мигрантите и ответните акции в Кемниц в събота са пострадали 18 души, включително трима полицаи, съобщи в неделя полицията на федералната провинция Саксония, предава ТАСС.
По-рано се съобщаваше за 11 пострадали, уточнява руската агенция.
Нощта в Кемниц, като цяло, е била спокойна и не са фиксирани нови инциденти. Сигурността в града е била осигурявана от повече от две хиляди сътрудници на правозащитните органи. „Операцията в Кемниц продължи до късно през нощта, която, като цяло, беше спокойна и нямаше нови инциденти“, се казва в съобщението на полицията. По уточнените данни на органите на реда, в различните акции в събота в Кемниц са участвали повече от 11 хиляди души. По-рано се съобщаваше за 8 хиляди демонстранти.
Към момента са възбудени 37 наказателни дела, като повечето от тях са свързани с нанасяне на телесни повреди, повреждане на чуждо имущество и нарушаване на закона за провеждане на събрания. „Не е изключено бройката да нарасне“, отбелязват от полицията.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Полицията е арестувала не по-малко от 300 души след протестите в Кемниц

ТАСС: Полицията е арестувала не по-малко от 300 души след протестите в Кемниц

2 Септември 2018 | 04:49 | Агенция "Фокус"
Кемниц. Полицията е арестувала не по-малко от 300 души след протестите в Кемниц, предава TACC, като се позовава на официалния интернет сайт на градската полиция.
"Полицията задържа около 300 души, които очевидно се опитаха да проникнат в групата на поддръжниците на партията" Алтернатива за Германия ". Полицията предотврати сблъсъка на различни групи", се казва в доклада. Трябва да се отбележи, че по време на протестите имаше многобройни сблъсъци с полицията.
Пазителите на реда също така посочиха броя на участниците в различни митинги в града - 9 500. Преди това беше съобщено за 8 000 демонстранти. Тяхната сигурност беше осигурена от 1 800 полицейски служители.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Най-малко 11 души са пострадали по време на съботните протести в германския град Кемниц

ТАСС: Най-малко 11 души са пострадали по време на съботните протести в германския град Кемниц

2 Септември 2018 | 01:30 | Агенция "Фокус"
Кемниц. Най-малко 11 души са пострадали по време на съботните протести в германския град Кемниц, пише германското издание Bild, цитирано от TACC.
Както беше съобщено от вестника Bild, неонацистите вечерта нападнали група от членове на Германската социалдемократическата партия (ГСДП), които участваха в кампанията срещу ксенофобията. Политиците от Марбург (федералната провинция Хесе) са се насочвали към автобуса, който е трябвало да ги заведе вкъщи. Неонацистите са унищожили партийни знамена и са приложили физическо насилие срещу някои от членовете на групата.
Същевременно, според полицията, повечето демонстранти са се държали мирно. "Ние държим ситуацията под пълен контрол", каза служител на правоохранителните органи.
По-рано полицията на германската федерална провинция Саксония обяви завършването на всички големи демонстрации.
Общо, според властите, по улиците на Кемниц в събота са излезли повече от 8 хиляди души. От тях 4 500 са били привърженици на "Алтернатива за Германия" и анти-ислямското движение PEGIDA и сдружение “Десни за Кемниц". Други 3 500 са участвали в антиксенофобски митинг, организиран от синдикатите, активисти на гражданското общество и някои германски партии, включително социалдемократите и Лявата партия
Протестите избухнаха в Кемниц на 26 и 27 август, след като един местен жител е починал от прободни рани в нощта на 26 юли. Според разследването те са били причнени от двама мигранти от Сирия и Ирак, които впоследствие бяха арестувани.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Хиляди протестират за пореден ден в източногерманския град Кемниц

AFP: Хиляди протестират за пореден ден в източногерманския град Кемниц

1 Септември 2018 | 22:43 | Агенция "Фокус"
Кемниц. Хиляди протестират за пореден ден в източногерманския град Кемниц, предава AFP.
Приблизително шест хиляди души са протестирали след призива на различни движения, включително крайнодясната антиемигрантска Партия „Алтернатива за Германия“ и анти-ислямското движение PEGIDA . Някои протестираха с големи портрети на жертви на насилие, приписвани на емигранти, търсещи убежище.
Видимо е сериозно полицейско присъствие с подкрепления от цяла Германия, след като хиляди неонацисти, футболни хулигани и други екстремисти по-рано тази седмица предизвикаха сцени на насилие по време на протестите срещу имигрантите.
На 26 и 27 август имаше сцени на улично насилие, предизвикани от арестуването на един иракски протестиращ и един сириец, заподозрян в насилие над 35-годишен дърводелец.
След арестите започнаха случайни улични атаки срещу хора, които те взеха за чужденци, включително афганистанци, сирийци и един българин.
Около 2500 души протестираха в подкрепа на имиграционната политика на канцлера Ангела Меркел, като носеха знамена, на които пишеше "Кемниц не е нито сив, нито кафяв!", и "Сърцето, а не омразата!"
Правителството заяви подкрепата си на промигрантския митинг чрез външния министър Хайко Маас, който написа: "Втората световна война започна преди 79 години." Германия предизвика невъобразимо страдание в Европа. Ако отново хората излизат на улиците скандиращи нацистки лозунги, нашата минала история ни принуждава решително да защитаваме демокрацията ".
"Няма да позволим на десните екстремисти да унищожат нашата страна и нашата демокрация, нито в Кемниц, нито в Саксония, нито навсякъде в Германия.Нашата конституция трябва да надделее", добави един от лидерите на Зелените Джем Йоздемир в социалната мрежа „Туитър“.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Германският министър на икономиката заяви, че е "засрамен" от протестите в Кемниц

Politico: Германският министър на икономиката заяви, че е "засрамен" от протестите в Кемниц

1 Септември 2018 | 14:31 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският министър на икономиката Петер Алтмайер, заяви, че е засрамен от насилието по улиците на град Кемниц в източната част на страната, предава Politico.
„Това, което видях в Кемниц е насилие, което не може да бъде търпяно и няма да се търпи. Чувствам се засрамен да видя насилие срещу невинни хора, мигранти. Това не е приемливо“, заяви Алтмайер.
Източният германски град бе разтърсен от насилствени протести след фаталното пронизване на 35-годишен германец от мигранти. В понеделник в Кемниц се проведоха протести на крайнодесни и на крайнолеви екстремисти, които завършиха със сблъсъци. Очаква се в неделя да се проведат още протести, като полицията очаква около 10 хил. демонстранти.
Междувременно Алтмайер отхвърли твърденията на опозиционната партия „Алтернатива за Германия“, че има повече насилие по улиците заради увеличената миграция.
„АзГ се опитва да постига политически цели по неприемлив начин“, заяви министърът и защити политиката на „отворени врати“ от 2015 г., посочвайки, че „това трябваше да се свърши.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Новият американски посланик в Босна и Херцеговина Ерик Нелсън. 18 февруари 2019 г.
Новият американски посланик в Босна и Херцеговина Ерик Нелсън. 18 февруари 2019 ...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.