НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:52


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ТАСС: УПЦ-МП води непрекъснати преговори за освобождаване на украинските моряци

ТАСС: УПЦ-МП води непрекъснати преговори за освобождаване на украинските моряци

9 Декември 2018 | 16:44 | Агенция "Фокус"
Киев. Преговорите за завръщането на украинските граждани, включително моряците, задържани в Керченския пролив, между Киев и Москва по църковна линия продължават. Ръководителят на информационното и образователно отделение на Украинската православна църква-Московски патриархат (УПЦ-МП), архиепископ Клемент, заяви пред кореспондента на ТАСС в неделя.
"Президентът на Украйна се обърна с молбата на най-благословения митрополит на Киев и цяла Украйна Онуфрий. Всъщност участието на църквата в процеса на завръщане на нашите войници, които се намират на територията, неконтролирана от Украйна в Русия, се провеждат постоянно. Онуфрий се е обръщал нееднократно към патриарха на Москва и цяла Русия Кирил и преговорите се провеждат по църковната линия, за да може да се върнат всички граждани на Украйна на нашата територия по хуманитарен способ ", коментира архиепископът думите на президента на Украйна Петро Порошенко, за обръщението му към Киевския митрополит с молба да съдейства за освобождаването на украински моряци.
В същото време председателят на УПЦ-МП призна, че "все още няма резултати по този въпрос". "Патриарх Кирил е много заинтерсован усилията на църквата да донесат плод, затова очакваме, че ще има известни резултати", каза той.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Московският патриарх заяви, че Украинската автокефална църква се създава „не от Бога“

РИА Новости: Московският патриарх заяви, че Украинската автокефална църква се създава „не от Бога“

9 Декември 2018 | 16:32 | Агенция "Фокус"
Москва. Създаването на "единична поместна църква" в Украйна не може да бъде "от Бога", тъй като е построена от гняв и омраза, заяви в неделя патриархът на Москва и Цялата Русия Кирил, цитиран от РИА Новости.
"Слушайте онези, които се борят за така наречената независима обединена църква, слушайте интонацията им, слушайте думите, какъв гняв , каква омраза и как може да има злоба и омраза от Бога? - каза патриархът в проповедта след божествената литургия в неделя
Той отбеляза, че "всички, които днес се стремят да създадат така наречената независима църква и които са готови за това да унищожат живота на други хора, да разрушат църковния им живот, да нахлуят в църкви и манастири, да ги сграбчат със сила" , говорят на езика на ненавистта и силата, а не на "езика на Бога", тяхната "църква" не може да "замести Божията воля".
"Слушайте лидерите на разкола, с каква омраза те казват, това ли е пастирската дума, това ли е любов? "И чуйте Онуфрий, който не казва нищо лошо за разколницте. Молят се плачат хората за това, че има разкол. Никой от тях обаче не иска държавата да използва сила срещу разколниците и не използват груби думи срещу разколниците“, отбелязва патриархът.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Общоукраински църковен събор би бил нелегитимен без участието на архиереите от каноничната УПЦ-МП

ТАСС: Общоукраински църковен събор би бил нелегитимен без участието на архиереите от каноничната УПЦ-МП

8 Декември 2018 | 15:39 | Агенция "Фокус"
Москва. Обединителният събор за създаването на Украинската автокефална църква без участието на епископите на каноничната Украинска православна църква-Московски патриархат (УПЦ-МП)ще бъде лишен от легитимността, необходима за неговото признаване. Това становище бе изразено в събота от председателя на Отдела за външни църковни взаимоотношения на Московската патриаршия Митрополит Иларион в интервю, излъчено по телевизионния канал Россия-24 в събота, предава TACC.
"Ако така нареченият обединяващ съвет ще се състои само от разколници, разбира се, няма да има дори и малка легитимност, която е необходима за да бъде признат по-късно, а патриарх Вартоломей разбира това много добре". - каза той.
Митрополитът напомни, че в каноничната УПЦ-МП има 90 епископи, оглавяващи крупни епархии "с хиляди хора и стотици храмове", докато "всички разколници заедно много по-малко, те имат 40 архиереи, някои от които оглавяват номинални епархии (такива, които съществуват само формално и нямат територия, храмове, свещеници и миряни – бел.ред.)." Според него, ако съборът се състои от "някои разколници" и каноничните епископи не участва в него, тогава "всичко това ще изглежда смешно и странно".
В петък, 7 Декември, Светия Синод на УПЦ-МП заяви, че Вселенската патриаршия няма църковно право да свика заседание на църквата в Украйна, и планирания" Обединителен събор " е незаконен, тъй като тя ще бъде посетена от представители на разколнически групи". Представители на УПЦ-МП също така заявиха, че църквата не дава благословия на духовенството, монашеството или миряните да участват в този събор, който е насрочен за 15 декември 2018 г.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„День“ (Украйна): Фенер ще лиши предстоятеля на УПЦ-МП от титлата митрополит Киевски

„День“ (Украйна): Фенер ще лиши предстоятеля на УПЦ-МП от титлата митрополит Киевски

7 Декември 2018 | 18:13 | Агенция "Фокус"
Киев. „Константинополската“ патриаршия реши да лиши предстоятеля на Украинската православна църква – Московска патриаршия Онуфрий от титлата митрополит Киевски. Това ще се случи след провеждането на обединителния събор и избирането на нов предстоятел на единната украинска поместна църква, пише киевският ежедневник „День“.
Съответстващото писмо на патриарх Вартоломей е получено от митрополита от УПЦ-МП Александър (Драбинко), който е публикувал негов неофициален превод на своята страница във „Фейсбук“.
В документа се отбелязва, че йерархът на УПЦ-МП към момента носи титлата митрополит Киевски, нарушавайки канона.
„Искахме да доведем до сведението на Ваше Високопреосвещенство това предварително взето решение на Майката-църква чрез назначените от нас в Киев екзарси, но, за съжаление, Вие сте отказали да взаимодействате с тях. Завръщайки се сега към същия въпрос за втори път за това Патриаршеско писмо и за обръщението към Вас като „Високопреосвещен митрополит Киевски“, в икономична форма и с милост, ние ви съобщаваме, че след изборите за Предстоятел на украинската църква от органа, който ще се състои от клирици и миряни, Вие няма да можете еклизиологично и канонически да носите титлата митрополит Киевски, която така или иначе Вие носите в момента в нарушение на описаните условия в официалните документи от 1686 година“, се отбелязва в писмото на Вартоломей. Освен това, той иска Онуфрий и йерарсите на Московската патриаршия да държат връзка с бившия митрополит Киевски Филарет и бившия митрополит Лвовски Макарий и другите с тях, тъй като те са изцяло възстановени от Фенер в архиерейството.
В същото време на Онуфрий се разрешава да участва в избора на ръководител на новата украинска автокефална църква.
Както е известно, пише „День“, съгласно условията на синодалния акт от 1686 г. за предаване на Киевската митрополия под управлението на Москва, киевските митрополити е трябвало да споменават на първо място Вселенския патриарх като свой ръководител. Но това условие не се изпълнява в течение на близо 300 години.
Следователно, по логиката на Вартоломей, за нарушението на нормите на акта от 1686 година и възстановяването през тази година на директната юрисдикция на Истанбул над митрополията, Онуфрий не може да носи титлата митрополит Киевски.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Бъдещата Украинска православна църква ще бъде напълно подчинена на Вселенската патриаршия

РИА Новости: Бъдещата Украинска православна църква ще бъде напълно подчинена на Вселенската патриаршия

4 Декември 2018 | 23:17 | Агенция "Фокус"
Истанбул/Киев. Бъдещата Украинска православна църква ще бъде напълно подчинена на Вселенската патриаршия, пише украинският вестник „Вести“, цитиран от РИА Новости.
Синодът на Константинополската църква, който приключи на 29 ноември, не предостави томос за автокефалията на Киев. Вместо това те приеха устава на "Обединената украинска църква", който не оповестиха. Източникът на "Вести" посочи девет основни точки от документа, от които публикацията стигна до заключението, че не може да се говори за независимостта на новата църква - това е по-скоро подчинение на Константинопол.
Източникът посочва, че документът поставя специален акцент върху факта, че новата църковна структура ще бъде неразривно свързана с Константинополската патриаршия и само чрез нея с останалата част от света - точно както каноничната Украинска православна църква-Московски патриархат, е свързана с други църкви чрез Руската православна църква (РПЦ).
Трябва да се отбележи, че ръководителят на новото църковно образувание ще носи титлата митрополит, а не патриарх, което го изравнява със статута под ръководството на РПЦ. Украинската страна дори няма да има право да канонизира своите светии без одобрението на Константинопол. Публикацията също така подчертава, че "Епископският съвет на Църквата е предписан да комуникира с Вселенския патриарх по всички глобални въпроси", който ще информира Киев за своето решение. Според публикацията има клауза, че Константинопол не трябва да обяснява мотивите си. Освен това е посочено, че новият устав създава и вратички, чрез които Вселенската патриаршия може да поеме под свой контрол част от манастирите в Украйна. Бъдещата "обединена църква" също няма да има право да приготвя миро- право само на автокефалните църкви.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Украинските власти описват имуществото на Киевско-Печорската лавра

РИА Новости: Украинските власти описват имуществото на Киевско-Печорската лавра

29 Ноември 2018 | 05:36 | Агенция "Фокус"
Киев. Украинските власти описват имуществото на Киевско-Печорската лавра (голям манастир, намиращ се в Киев, считан за най-святото място за украинските православни християни – бел.ред), предава РИА Новости.
В сряда вечерта "официални лица" са пристигнали на територията на манастира, като са заявили, че имат заповед от украинското министерство на културата да извърши опис.
"Ние не разбираме защо непознати хора буквално се втурнаха и размахвайки неразбираем документ, заявиха, че ще описват собствеността. Не получихме официални писма, че подобни действия ще бъдат изпълнени, но бяхме принудени да допуснем тези хора " – разказаха монасите.
Според тях такива нареждания изразяват "пълното неуважение към светилищата и вярващите".
По-късно се оказа, че имуществената инвентаризация е била проведена от представители на Киевско-Печорския музеен комплекс, който е подчинен на Министерството на културата на страната.
През септември отделът твърди, че е поискал от музейни работници да направят пълен опис на иконите и други културно-исторически ценности на храмовете на каноничната православна църква в Украйна.
Украинската православна църква-Московски патриархат(УПЦ-МП) нарече такова решение на Министерството на културата незаконно. Ръководителят на правния отдел на протойерей Александър обърна внимание на факта, че цялото имущество, които се намира в храмовете на УПЦ-МП, са собственост на религиозните общности. Според юриста служителите могат да преглеждат историческите и културни ценности само когато те са били депозирани или предоставени за ползване от религиозната общност, както се вижда от съответните документи, какъвто не е случая.
Агенцията припомня, че в момента тече процес на предоставяне на автокефалия на Украинската църква от страна на Вселенската патриаршия, който се оспорва от Московската патриаршия. Този спор доведе до пълно прекъсване на връзките между Москва и Вселенската патриаршия.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: УПЦ-МП ще продължи да използва Почаевската лавра независимо от решението на Украйна

РИА Новости: УПЦ-МП ще продължи да използва Почаевската лавра независимо от решението на Украйна

24 Ноември 2018 | 12:52 | Агенция "Фокус"
Киев. Украинската православна църква-Московски патриархат(УПЦ-МП) ще продължи да използва Почаевската лавра независимо от решението на Украйна, заяви протойерей Александър Бахов, завеждащ правния отдел на УПЦ-МП, цитиран от РИА Новости.
Решението на украинското Министерство на правосъдието, с което се отменя прехвърлянето на каноничната УПЦ-МП на комплекса на Свято-Успенската Почаевска лавра (голям манастирски комплекс – бел. ред.) не лишава УПЦ-МП от правото да използва манастира, заяви протойерей Бахов в социалната мрежа „Фейсбук“.
"Почаевската Лавра и в бъдеще ще продължи да бъде в законно и законосъобразно ползване от монасите от „УПЦ-МП ", пише той.
В петък Министерството на правосъдието отмени държавната регистрация на правото на УПЦ-МП да ползва сградите и съоръженията - храмове, камбанария, килии и т.н. Но както обясни Бахов, това решение не отменя договора за ползване от 2003 г., а правото на ползване, придобито преди 2013 г. не подлежи на задължителна държавна регистрация.
"Затова премахването на тази държавна регистрация не лишава мъжкия манастир от правото да използва съоръженията на лаврата " Свето Успение Богородично ", пише Бахов.
Той също така не изключи, че решението на Министерството на правосъдието може да бъде обжалвано пред съда.
Въпросът за църковното имущество в Украйна се обостри на фона на църковната конфронтация. В средата на ноември тернополската полиция образува криминално дело по подозрение за незаконното прехвърляне на съоръженията на Почаевската лавра на УПЦ-МП през 2003 г.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„День“ (Украйна): Решението за предоставяне на автокефалия на УПЦ-КП ще бъде взето на 27-29 ноември в Истанбул

„День“ (Украйна): Решението за предоставяне на автокефалия на УПЦ-КП ще бъде взето на 27-29 ноември в Истанбул

23 Ноември 2018 | 18:47 | Агенция "Фокус"
Киев. На заседанието на Светия синод на Константинополската патриаршия на 27-29 ноември в Истанбул ще бъде взето решението за предоставянето на томос за автокефалия на поместната Украинска православна църква – Киевска патриаршия, съобщи украинският президент Петро Порошенко в петък, пише киевският ежедневник „День“.
„На 27-29 ноември Ростислав Павленко (съветник на президента) ще бъде в Истанбул, където ще вземе участие в историческия Синод на Вселенската патриаршия, на който ще се вземе решение за утвърждаването на Томоса“, е заявил украинският президент.
Той е напомнил, че през декември ще бъде свикан събор на новата Украинска автокефална православна църква.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Комсомолска правда“: Създаването на нова Украинска православна църква се отлага отново

„Комсомолска правда“: Създаването на нова Украинска православна църква се отлага отново

19 Ноември 2018 | 01:51 | Агенция "Фокус"
Киев. Създаването на нова, независима от Московската патриаршия Украинска православна църква се отлага отново, пише руският ежедневник „Комсомолская правда“.
Според информации от украинските медии, отново е бил отложен обединителният събор , на който трябваше да се състои процедурата по създаването на Украинска православна църква. Първоначално инициаторите на автокефалията заявяваха, че църковният събор ще се проведе в началото на октомври. После беше отложен за 22 ноември и сега се съобщава, че е определена нова дата на събора - 9-10 декември.
Има няколко причини, поради които събора не може да се проведе. Първо, неканоничните църкви в Украйна все още не са се съгласили с устава на новата църква. На второ място, те не намериха този, който би се съгласил да ръководи тази "нова църква". Филарет и Макарий наскоро уведомиха патриарх Вартоломей с писма, че са си направили самоотвод.
Най-вече обаче причината е, че каноничната Украинска православна църква-Московски патриархат, чиито енориаши са основната част от православните християни, отказа да участва в този обединителен събор.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фонд за стратегическа култура“ (Русия): Полската православна църква не призна решението на Фенер за Украйна и подкрепи РПЦ

„Фонд за стратегическа култура“ (Русия): Полската православна църква не призна решението на Фенер за Украйна и подкрепи РПЦ

18 Ноември 2018 | 15:31 | Агенция "Фокус"
Варшава. Архиерейският събор на Полската православна църква призовава предстоятелите на всички поместни църкви заедно да обсъдят ситуацията в Украйна и отказва да признае решението на Константинополския патриарх за легализация на лидерите на украинските разколници, се казва в заявление за взетите решения на събора, състоял се на 15 ноември, пише електронното издание на руското списание „Фонд за стратегическа култура“.
Полските епископи напомнят, че аналогични решения вече са взели редица поместни православни църкви и конкретно – Антиохийската, Сръбската и Румънската. Първи с предложение за всеправославно обсъждане на неканоничните действия на Фенер излезе синодът на Руската църква, отбелязва изданието.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: СПЦ не призна решението на Вселенската патриаршия за украинската църква

РИА Новости: СПЦ не призна решението на Вселенската патриаршия за украинската църква

12 Ноември 2018 | 18:09 | Агенция "Фокус"
Белград. Архерейският събор на Сръбската православна църква отказа да признае решението на Вселенската патриаршия за реабилитация на украинците Филарет Денисенко и Макарий Малетич, предава РИА Новости, като определя двамата като „разколници“.
Съборът завърши със специално изявление за „Позицията на СПЦ за църквовната криза в Украйна след последните решения на Константинополската патриаршия“.
„Преди всичко Съборът констатира със съжаление, че Константинополската патриаршия е приела канонически необосновано решение за реабилитация и признаване на възстановяване на епископския сан на двама лидери на разколнически групировки в Украйна - Филарет Денисенко и Макарий Малетич“, се казва в документа, разпространен от СПЦ.
Отбелязва се, че Съборът не разглежда това решение на Вселенската патриаршия като задължително за СПЦ. Освен това документът съдържа призив за провеждането на Вселенски събор за обсъждане на въпроса за предоставянето на автокефалия на църквите, включително на украинската.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вести“ (Украйна): Филарет и Макарий се отказаха от ръководството на новата църква в Украйна

„Вести“ (Украйна): Филарет и Макарий се отказаха от ръководството на новата църква в Украйна

10 Ноември 2018 | 15:03 | Агенция "Фокус"
Киев. Предстоятелите на Украинската православна църква – Киевска патриаршия (УПЦ-КП) и Украинската автокефална православна църква (УАПЦ) Филарет и Макарий са написали писмо до константинополския патриарх Вартоломей със съгласие да не издигат кандидатурите си за предстоятел на единната автокефална църква на Украйна, пише украинското издание „Вести“.
По данни на източник, близък до кръга на Макарий, той е признал, че не притежава нужния авторитет и възможности, за да претендира за избиране и е помолил да бъде определен един единствен кандидат от редиците на йерарсите на Константинополската патриаршия.
Филарет също е готов да се откаже от претенциите си за поста, но в замяна поставя няколко условия: съборът трябва да го признае за „почетен патриарх“ на новата църква, да му предостави поста председател на Светия синод, а за предстоятел да бъде избран патриаршеския наместник на УПЦ-КП – митрополит Епифаний.
Освен това, пише „Вести“ в борбата за контрол над новата църква се намесва и президентът на Украйна Петро Порошенко, който би искал да постави за глава на тази структура свой човек – митрополит Винницки и Барски Симеон.
Но, както отбелязва изданието, в Истанбул са решени да решат въпроса по своему: на 22 ноември може да се състои не обединителен, а учредителен събор, на който за глава на новата църква ще изберат влиятелния във Фенер архиепископ Йов (Геча).

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Комисията за конфликта между Руската и Украинската църква към Светия Синод ще заседава в Троянския манастир

Комисията за конфликта между Руската и Украинската църква към Светия Синод ще заседава в Троянския манастир

5 Ноември 2018 | 10:35 | Агенция "Фокус"
Троян. Комисията за конфликта между Руската и Украинската църква към Светия Синод ще заседава в Троянския манастир. Това съобщи за Агенция „Фокус“ говорителят на Светия Синод Николай Георгиев. Заседанието ще започне по обяд в присъствието на Негово светейшество Българския патриарх Неофит. Членове на комисията са само митрополити. „Те ще прегледат всички документи и становища и ще ги представят на събрание в пълен състав на Светия Синод, когато са готови. Документите са от над 300 години. Процесът ще бъде много дълъг, защото някои документи ще трябва да бъдат преведени официално“, обясни още Николай Георгиев.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Борислав Цеков: Няма необходимата реакция от източноправославните църкви включително и от българската по повод подписаното споразумение между Украйна и Вселенската патриаршия

Д-р Борислав Цеков: Няма необходимата реакция от източноправославните църкви включително и от българската по повод подписаното споразумение между Украйна и Вселенската патриаршия

5 Ноември 2018 | 09:46 | Агенция "Фокус"
София. Няма необходимата реакция от източноправославните църкви включително и от българската, което не е добър знак. Това каза в интервю за сутрешният блок „Добро утро България“ на „Радио „Фокус“, Борислав Цеков, преподавател по църковно право, по повод подписаното споразумение между Украйна и Вселенската патриаршия. Той добави, че това може да доведе до нарушаване на каноничното право и създаване на върховенство на Вселенския патриарх. „Едноличните и едностранни действия на патриарх Вартоломей подменят църковния ред. От тук на сетне ако това бъде възприето мълчаливо или предпазливо от всички останали местни църкви това означава, че православната църква на практика признава наличието на един източен папа. Тогава изконният принцип пръв между равни, която исторически се нарича Константинопол, ще се превърне в пръв по власт и ще има господство на Константинополският патриарх над останалите православни църкви“, поясни Борислав Цеков. Той добави още, че това може да отвори кутията на „Пандора“, защото след Украйна следва казуса Македония и начинът, по който ще се реши украинският казус ще предопредели и решаването на македонския. Той поясни, че това от своя страна отваря въпроса, ще допусне ли българската православна църква поредното ограбване на нашата национална и църковна история от страна на политическите и църковни среди в Скопие.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Светият синод ще проведе извънредно заседание по въпроса за свикване на Всеправославен събор заради украинската църква

Светият синод ще проведе извънредно заседание по въпроса за свикване на Всеправославен събор заради украинската църква

5 Ноември 2018 | 08:42 | Агенция "Фокус"
София. Светият синод на Българската православна църква ще проведе извънредно заседание по въпроса за свикване на Всеправославен събор за предоставяне автокефалия на украинската църква.
На заседанието ще се реши дали митрополитите да подкрепят предложението на руския патриарх Кирил за свикване на Всеправославен събор за решаване на възникналите в православната църква противоречия, или ще излязат със собствена позиция.
През октомври цариградският патриарх Вартоломей I се съгласи да признае независимостта на украинската православна църква от Московската патриаршия. Няколко дни по-късно Московската патриаршия преши да прекъсне всякакво общение с Цариградската патриаршия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Политика“ (Сърбия): Константинопол създава нов църковен ред

„Политика“ (Сърбия): Константинопол създава нов църковен ред

4 Ноември 2018 | 09:51 | Агенция "Фокус"
Москва/Истанбул. оследното решение на Синода на Вселенската патриаршия са грубо нарушение на църковния канон. То има за цел постигането на разкол и разпадане на каноничната територия на Московската патриаршия. Това заяви митрополит Иларион Волоколамски, ръководител на Отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия, в ексклузивно интервю за водещия сръбски ежедневник „Политика“, коментирайки решението на Константинопол да премахне правото на Московската патриаршия да ръкополага украинските митрополитите и да свали анатемата от епископ Филарет Денисенко.
„Реакцията на Светия Синод на нашата църква от 15 октомври представлява единствено отговор на ситуацията, възникнала заради действията на Константинопол. Разговаряйки с разколниците, Константинопол отиде към разкол. С голяма скръб бяхме принудени да прекъснем връзките с Цариградската патриаршия, следвайки свещените канони“, обяснява Иларион Волоколамски.
„Константинополският патриарх, който в продължение на векове заема мястото на първи между равни, сега се стреми да се превърне в „първи без равни“. Той реши, че има има право да се намесва във вътрешните работи на поместни православни църкви, които независимо регулират прилагането на каноничните норми. Той твърди, че има право на власт над самата история, като отменя решенията, взети преди повече от три века... В тази нова концепция за предимството на правото на Църквата... във всеки един момент решенията може да бъдат премахнати едностранно с цел извличане на политически дивиденти или други интереси“, предупреждава един от най-известните руски духовници.
Същевременно Иларион Волоколамски призова да „търсим нови, адекватни форми на комуникация между църквите“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РПЦ: Подписването на споразумението в Истанбул не означава създаване на автокефална Украинска православна църква

РПЦ: Подписването на споразумението в Истанбул не означава създаване на автокефална Украинска православна църква

3 Ноември 2018 | 14:25 | Агенция "Фокус"
Москва. Споразумението за сътрудничество, подписано от президента Петро Порошенко и патриарх Вартоломей, не означава създаването на "обединена местна църква", отбелязва Московската патриаршия, цитирана от Интерфакс.
"Споразумението между държавата Украйна и Константинополската патриаршия не означава създаването на украинската църква. Засега няма какво да коментираме", пише в социалната мрежа „Телеграм“ в събота Владимир Легойда, ръководител на Синодалната служба за връзки между църквата и обществото и медиите.
Според него "всички тези " конкордати " на украинското правителство с Вселенската патрирашия, наричана от Легойда „Фенер“ по името на квартала, в който се намира патриаршията в Истанбул, не променят нищо за милионите вярващи в Украйна".
Президентът на Украйна Петро Порошенко и Вселенският патриарх Вартоломей след срещата в Истанбул подписаха споразумение за сътрудничество между Украйна и Константинополската патриаршия.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УНИАН (Украйна): Вселенският патриарх самолично ще връчи томоса за автокефалията на избрания за предстоятел на УПЦ

УНИАН (Украйна): Вселенският патриарх самолично ще връчи томоса за автокефалията на избрания за предстоятел на УПЦ

3 Ноември 2018 | 14:00 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Вселенският патриарх Вартоломей самолично ще връчи томоса за автокефалията на избрания за предстоятел на Украинската православна църква, предава УНИАН.
Това се посочва в споразумението за сътрудничество между Украйна и Вселенската константинополска патриаршия, което беше подписано днес в Истанбул от президента на Украйна Петро Порошенко и Вселенския патриарх Вартоломей.
"Това е споразумение за сътрудничество в създаването на независима православна църква в Украйна. Вселенският патриарх предоставя Томос, признавайки независимостта на украинската църква, и го връчва на избрания на Архиерейския съвет предстоятел ", се казва в съобщението на пресслужбата на украинския президент.
Споразумението също така гласи, че в столицата ще бъде регистрирана мисията на Вселенската патриаршия, която всъщност ще бъде посолство в Киев и ще улесни отношенията на независимата украинска църква с Вселенската патриаршия.
"Това е Ставропигия (Представителство), чието откриване е предвидено от същото решение на Синода на Вселенската патриаршия", обясни пресслужбата.
Отбелязва се, че Ставропигията по никакъв начин не ограничава правата на поместната православна църква в Украйна, нейната независимост - тя ще има равни права с други поместни православни църкви. Също така е посочено, че Вселенската патриаршия ще съдейства за подготовката и провеждането на съвета, в който ще бъде избран примас и ще бъде връчен томос за автокефалия.
Освен това се отбелязва, че ръководителят на украинската държава нарече днешния ден "исторически" за създаването на независима Украинска автокефална православна църква. "Днес е исторически ден. Това е исторически ден, чието начало е положено с деня на възстановяването на украинската независимост, откогато украинците са се молели на Господ да им изпрати независима, автокефална, единна местна украинска православна църква ", каза президентът.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: УПЦ-МП заяви, че участието на светската държава в църковните въпроси е продиктувано от недоверие между страните

ТАСС: УПЦ-МП заяви, че участието на светската държава в църковните въпроси е продиктувано от недоверие между страните

3 Ноември 2018 | 13:16 | Агенция "Фокус"
Киев. Необходимостта от включването на ръководителя на светската държава в делата на църквата и подписването на отделно споразумение между президента на Украйна Петро Порошенко и Вселенския патриарх Вартоломей е продиктувано от липсата на доверие между страните. Това становище бе изразено в събота от председателя на Синодалния информационен отдел на Украинската православна църква-московски патриархат (УПЦ-МП) Ирпенския архиепископ Климент, цитиран от TACC.
"Самият факт на подписването на споразумението говори, че Порошенко не се доверява на патриарх Вартоломей и изисква доказателства, за да не го заблуждава отново и да изпълни обещанието, което най-вероятно е направил по време на предишни срещи", коментира той, случващото се в контекста на опита за създаване на отделна църква в страната.
Климент припомни, че Конституцията на Украйна определя отделянето на държавата от църковните дела. "И всяка намеса в църковните дела е противоконституционна и трябва да бъде оценена от правна страна", подчерта архиепископът.
В събота в резиденцията на Константинополския патриарх в Истанбул украинският президент Петро Порошенко и патриарх Вартоломей подписаха споразумение за сътрудничество, което предполага създаването на отделна църква в Украйна.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петро Порошенко: Подписаното споразумение завършва процеса по предоставяне на томос по всички канони на православието

Петро Порошенко: Подписаното споразумение завършва процеса по предоставяне на томос по всички канони на православието

3 Ноември 2018 | 12:55 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Подписаното споразумение завършва процеса по предоставяне на томос по всички канони на православието, заяви украинският президент Петро Порошенко след срещата си с Вселенския патриарх Вартоломей, на която бе подписано споразумение за създаване на единна Украинска православна църква, предава РИА Новости.
Властите в Киев очакват да получат томоса за автокефалията преди края на годината, но Вселенската патриаршия може да го предостави само на главата на "обединената" църква, която православните църкви в Украйна трябва да избират в "обединяващия съвет". Датата за това събитие все още не е определена, но каноничната украинска православна църква-Московски патриархат заяви, че няма да участва в него.
Синодът на Руската православна църква разглежда действията на Константинопол като разделение и обявява прекъсването на евхаристийското общение с него в цялата канонична територия, включително Украйна и Беларус. Според Митрополит Иларион Константинопол е загубил правото да бъде наричан координиращ център на православието.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УНИАН (Украйна): Киевския патриархат  е поискал Върховната Рада да приеме закон за единна православна църква в Украйна

УНИАН (Украйна): Киевския патриархат е поискал Върховната Рада да приеме закон за единна православна църква в Украйна

3 Ноември 2018 | 12:30 | Агенция "Фокус"
Киев. Киевския патриархат е поискал Върховната Рада да приеме закон за единна православна църква в Украйна и да промени името на Украинската православна църква (Московски патриархат) в Руска православна църква в Украйна, предава украинската агенция УНИАН.
"Какво искаме ние? В Украйна има една украинска православна църква и Руската православна църква да не се крие под името украинска, тъй като е по същество руска и затова ще поискаме от Върховната Рада да приеме закон, че Украйна има една Украинската православна църква и втората православна църква трябва да се наричат руска църква. Освен това те провеждат службите на църковнославянски, но проповядват на руски език, защитават руските интереси на изток ", отбеляза примасът на Украинската православна църква - Киевски патриархат. Тогава обединената украинска църква ще бъде наречена "Украинска православна църква". Името ще бъде " Украинската православна църква ". Второто име ще бъде "Киевски патриархат", каза Филарет.
Патриарх Филарет също така заяви, че в близко бъдеще ще се проведе обединителен Архиерейски събор, за да се създаде единна Украинска поместна църква.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Украинският президент и Вселенският патриарх подписаха споразумение за създаване на Украинска автокефална църква

ТАСС: Украинският президент и Вселенският патриарх подписаха споразумение за създаване на Украинска автокефална църква

3 Ноември 2018 | 11:42 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Украинският президент Петро Порошенко и Вселенският патриарх Вартоломей подписаха споразумение за създаване на Украинска автокефална църква, предава TACC.
Церемонията по подписването се е състояла в резиденцията на патриарха в истанбулския квартал Фенер.
"Днес е исторически ден. Украинците се молеха на Господ да им изпрати единна православна автокефална църква", каза Порошенко след подписването.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

УНИАН: Харковската епархия потвърди верността си към УПЦ-Московска патриаршия

УНИАН: Харковската епархия потвърди верността си към УПЦ-Московска патриаршия

2 Ноември 2018 | 12:30 | Агенция "Фокус"
Харков. Харковската епархия на Украинската православна църква засвидетелства верността си към УПЦ-Московска патриаршия и нейния предстоятел Онуфрий, предава агенция УНИАН, като се позовава на съобщение от пресслужбата на епархията.
„Духовенството, което се събра заедно с архиереите показа вярност към каноническата Украинска православна църква и нейния предстоятел блажения митрополит Киевски и на цяла Украйна Онуфрий“, се казва в съобщението.
Отбелязва се още, че на 1 октомври Онуфрий е оглавил събрание на настоятелите на градските храмове и ръководителите на отдели в Харковската епархия.
Украинската агенция отбелязва, че във Върховния съд на Украйна са подадени три иска за отмяна на постановлението на Върховната рада в подкрепа на обръщението на президента Петро Порошенко към Константинополския патриарх за предоставяне на томос за автокефалия на УПЦ.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: „Киевската патриаршия“ взима името Украинска православна църква и започва да нарича УПЦ-МП „Руска православна църква в Украйна“

РИА Новости: „Киевската патриаршия“ взима името Украинска православна църква и започва да нарича УПЦ-МП „Руска православна църква в Украйна“

26 Октомври 2018 | 16:36 | Агенция "Фокус"
Киев. Неканоничните украински църковни структури заявиха, че след получаването на автокефалия ще приемат името „Украинска православна църква“, а каноничната УПЦ-Московска патриаршия ще бъде наричана „Руска православна църква в Украйна“, предава РИА Новости.
„Официалното име ще бъде „Украинска православна църква“. Второто име – „Киевска патриаршия““, уточни главата на УПЦ-КП Филарет.
РИА отбелязва, че в украинския парламент вече е внесен съответстващия законопроект.
„Вярващите трябва да знаят истината, към коя църква принадлежат – Украинската или Руската? Имат право да знаят истината. Затова молим Върховната рада да приеме такъв закон, че църквата в Украйна, която се нарича УПЦ, да носи истинското си име – РПЦ в Украйна“, поясни прессекретарят на УПЦ-КП архиепископ Евстратий (Зоря).
Руската агенция припомня, че украинските власти и неканоничните църковни структури разчитат да получат томос за автокефалия от Константинополската патриаршия. Но той може да бъде даден само на „обединена“ църква, чийто предстоятел трябва да бъде избран на „обединителен събор“ на православните църкви в Украйна. Датата на събора все още не е избрана. При това каноническата УПЦ вече обяви, че няма намерение да участва в подобни мероприятия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„День“ (Украйна): Филарет обясни как ще преминават църквите към „Киевската патриаршия“

„День“ (Украйна): Филарет обясни как ще преминават църквите към „Киевската патриаршия“

26 Октомври 2018 | 14:48 | Агенция "Фокус"
Киев. Филарет, предстоятелят на Украинската православна църква – Киевска патриаршия, обясни, че за преминаването на църквите във владение на все още несъздадената обединената украинска православна църква ще трябва това да бъде одобрено от две трети от миряните в конкретния храм, пише електронното издание на киевския ежедневник „День“.
Когато бъде създадена новата единна УПЦ, значителна част от православните ще останат в каноничната УПЦ – Московска патриаршия и те ще имат право да се присъединят към нея, като се подчерта специално, че става въпрос за свободен избор.
„Няма да има никакво насилие“, подчерта Филарет.
Що се касае до храмовете и другата недвижима собственост, „патриархът“ обясни, че те принадлежат на общината. „И ако обществото премине към УПЦ-КП, то с него ще преминат и храмовете. Ако тя остане в РПЦ, то и храмът ще остане с тях“, заяви той.
„Що се касае до лаврите. Първо, трябва да е ясно, че всички лаври се намират на територията на Украйна, а значи те са украински светини. Но преминаването от УПЦ-МП в УПЦ-КП може да бъде само доброволно. Т.е. братята (монасите) от тези лаври трябва доброволно да изберат тази църква. Вярвам, че рано или късно лаврите ще преминат в УПЦ-КП, в това няма никакво съмнение“, заключи той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Румънската православна църква призова Москва и Истанбул да намерят решение за Украйна

ТАСС: Румънската православна църква призова Москва и Истанбул да намерят решение за Украйна

26 Октомври 2018 | 11:31 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Румънската православна църква призова Константинополския и Москвоския патриарси да намерят общо решение на проблема за автокефалията на Украинската църква, се казва в разпространено в петък съобщение от пресслужбата на румънската патриаршия след заседанието на Светия синод, предава ТАСС.
„Предвид скорошното развитие на църковната ситуация в Украйна, Светия синод повтаря препоръката от 24 май 2018 година, Вселенската патриаршя и Московската патриаршия да стигнат заедно до решение, запазвайки единството на вярата и административно-пастирската свобода, тъй като последните са присъщи на православието“, се казва в съобщението.
„Заедно с това Светият синод подчертава, че единството се запазва чрез обща отговорност и сътрудничество между поместните православни църкви чрез развиване на диалог и синодалност на панправославно ниво, което е постоянна необходимост в църковния живот“, отбелязва Румънската патриаршия. „Единството на църквата е свещен дар от Бога, но и голяма отговорност на йерарсите, свещениците и вярващите миряни. Затова Светия Синод призовава да се умножат молитвите за единство и да се развива чрез диалог и примирение братската християнска любов, която дава истинска свобода“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik (Сърбия): Патриарх Вартоломей знае всичко за черната пропаганда на Москва

Sputnik (Сърбия): Патриарх Вартоломей знае всичко за черната пропаганда на Москва

22 Октомври 2018 | 15:27 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Константинополският патриарх Вартоломей заяви, че няма да се огъне под натиска във връзка с украинския църковен въпрос, предава сръбската редакция на руското радио Sputnik.
В рамките на изказване по време на заседание на градската управа на гръцката диаспора в Истанбул, патриархът обясни, че привилегиите на Вселенската патриаршия се основават на решения и канони на Вселенските събори и са задължителни за всички в православния свят, отбелязва Sputnik.
„Независимо дали се харесва на нашите руска братя или не, рано или късно те ще следват решенията, взети от вселенския патриарх, защото няма да имат друг избор“, категоричен бе патриарх Вартоломей, като се възползва от възможността да каже на гърците в Истанбул, че знае за „добре платени статии“ и „черната пропаганда“ на руската страна, насочена срещу Константинополския патриарх.
„Бог ни е дал две уши, за да чуваме от всички страни“, с усмивка на лицето отбеляза той, както отбелязва изданието.
Това вероятно е първият случай, когато вселенски патриарх „приема предизвикателството“ на Москва във връзка с украинския въпрос, отбелязва „Спутник“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„День“ (Украйна): Константинополският патриарх се срещнал с украински деца, чиито родители са загинали в Донбас

„День“ (Украйна): Константинополският патриарх се срещнал с украински деца, чиито родители са загинали в Донбас

22 Октомври 2018 | 10:06 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Константинополският патриарх Вартоломей се е срещнал с украински деца, чиито родители за загинали в хода на бойните действия в Донбас, съобщи на своя „Туитър“ генералният консул на Украйна в Истанбул Александър Гаман, цитиран от киевския ежедневник „День“.
„Вселенският патриарх Вартоломей се срещна с украински деца, чиито родители са загинали в Донбас, защитавайки нашата земя. По бащински топла и приятна среща. И, разбира се, всички деца получиха подарък от Негово Светейшество“, написа дипломатът.
Освен това, Гаман публикува видео от срещата в Истанбул.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: РПЦ обеща твърд отговор на действията на Константинополската патриаршия

ТАСС: РПЦ обеща твърд отговор на действията на Константинополската патриаршия

13 Октомври 2018 | 20:38 | Агенция "Фокус"
Москва. Отговорът на Синода на Руската православна църква на решенията на Константинополската патриаршия относно Украйна ще бъде адекватен и твърд, заяви в събота пред журналистите прессекретарят на патриарха на Москва и цяла Русия Кирил свещеника Александър Волков, предава ТАСС.
Волков обаче се затрудни да каже какви конкретни решения ще бъдат взети..
„Неблагодарна работа е на нашето ниво да даваме каквито и да е предполагаеми оценки. Трябва да се изчака малко“, отбеляза прессекретарят на московския патриарх.
Той добави, че мнозинството от жителите на Украйна поддържат каноническата УПЦ.
„Оценката на това, което бе направено от Константинополския патриарх ще бъде дадена от Светия Синод, който ще се събере в Минск в понеделник… При всички случаи, отговорът ще бъде адекватен и твърд. Синодът изрази недвусмислена позиция относно решенията, които бяха взети в Истанбул.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

НФСБ призовава Българската православна църква да признае независимостта на Украинската православна църква

НФСБ призовава Българската православна църква да признае независимостта на Украинската православна църква

13 Октомври 2018 | 13:49 | Агенция "Фокус"
София. Националният фронт за спасение на България приветства решението на Светия Синод на Вселенската патриаршия в Истанбул за обявяване за канонични Украинската православна църква и Украинската автокефална православна църква и призовава Българската православна църква да последва този пример. Това се посочва в позиция на партията, съобщиха от пресцентъра на НФСБ.
„Украйна е близка на България държава, дом на една от най-големите задгранични български общности. Българските изпълнителна и законодателна власт водят последователна политика през годините както за сближаване на българския етнос в Украйна с Родината и българския народ, така и за изграждане на трайни и устойчиви икономически, социални и културни връзки между Украйна и България.
Смятаме за критично важно Българската православна църква да се включи в този процес и последва българската държавна политика и да направи нужното, за да може украинският народ и българите в Украйна да имат своя независима Църква", посочват от НФСБ.
„Националният фронт за спасение на България също така напомня на Светия синод на Българска православна църква, че на 21 февруари 2018 г. изпратихме призив и искане за среща по темата за канонизирането на Васил Левски за светец", посочиха от партията. Според НФСБ до този момент, Светият синод не е отговорил на нито едно от двете. „НФСБ продължава да смята, че обявяването на Апостола на свободата за светец е обща национална кауза, която би могла да сплоти българското общество и да остави трайна светла следа в българската историческа памет, култура и духовност", се посочва още в позицията на партията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мария Захарова: Автокефалията ще стане още една разделителна линия в Украйна

Мария Захарова: Автокефалията ще стане още една разделителна линия в Украйна

11 Октомври 2018 | 19:49 | Агенция "Фокус"
Москва. Признаването на автокефалността на Украинската православна църква (УПЦ) ще доведе до разскол в обществото, а намесата на държавата в този въпрос противоречи на Конституцията в страната. Това заяви говорителят на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова, предава TACC.
„Това е още един нож в обезкървавяващото се тяло на Украйна, още един повод за разделение на хората на принципа свои-чужди. Това е още една разделителна линия, която ще преминава не по външния периметър на Украйна, а през вътрешната й същност. <...> Да не се отбележи, че това е друга проява на колосално разделяне в украинското общество, също е невъзможно, особено след като говорим не само за вътрешния фактор на живота в Украйна, но и за някои от международните фактори", подчерта Захарова.
Съгласно думите й, сега, според конституцията, Украйна е светска държава, а изпълнителната власт е отделена от религиозната. Съответно, държавата може да помогне на представители на една или друга вяра, ако органите й бъдат помолени за помощ, но не и да моделират действията на религиозните структури по свое усмотрение.
„Ситуацията с разделението на църквата ще завърши с глобална катастрофа. И 2014 г. (когато в Украйна бе сменена властта, а Кримският полуостров бе присъединен към Русия по силата на резултатите от проведения референдум), не ги научи на нищо: тяхната лодка се движи към скалата на собствената им глупост“, коментира руският дипломат.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Петро Порошенко приветства решението за признаване на автокефалността на УПЦ

AFP: Петро Порошенко приветства решението за признаване на автокефалността на УПЦ

11 Октомври 2018 | 19:40 | Агенция "Фокус"
Киев. Държавният глава на Украйна Петро Порошенко приветства решението на Вселенската патриаршия да признае автокефалността на Украинската православна църква, въпреки протеста от страна на Русия, предава AFP.
„Взето е решение да се даде автокефалност на Украйна. Това е победа на доброто над злото, на светлината над мрака“, заяви Порошенко в телевизионно обръщение, в което подчерта, че Украйна е чакала това „историческо събитие“ повече от 330 г.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УНИАН: Вселенската патриаршия отправи предупреждения за насилие срещу храмове и манастири в Украйна

УНИАН: Вселенската патриаршия отправи предупреждения за насилие срещу храмове и манастири в Украйна

11 Октомври 2018 | 19:36 | Агенция "Фокус"
Истанбул/Киев. Вселенската патриаршия отправи предупреждения за опасността от насилствени действия срещу църкви и манастири в Украйна, предава информационната агенция УНИАН.
Съответното предупреждение се отправя в решението, разпространено след заседанието на Светия Синод на Вселенската патриаршия, публикувано на официалната й интернет страница. „Призовават се всички участващи страни да предотвратят присвояването на храмове, манастири и друго имущество, а също и всякакви други насилствени действия и мъст, за да победят мирът и любовта на Христос“, се казва в разпространения текст.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Вселенската патриаршия призна УПЦ

AFP: Вселенската патриаршия призна УПЦ

11 Октомври 2018 | 19:22 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Вселенската патриаршия призна автокефалността на Украинската православна църква (УПЦ) – стъпка, която бе силно желана от Киев, но и която рискува ново изостряне на напрежението с Москва, предава AFP.
След заседание на Светия Синод патриарх Вартоломей, „постанови, че ще даде автокефалия на църквата на Украйна", се казва в официално изявление от Истанбул, седалището на Вселенската патриаршия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Вселенската патриаршия свали анатемата от предстоятелите на Киевската патриаршия и УПЦ

ТАСС: Вселенската патриаршия свали анатемата от предстоятелите на Киевската патриаршия и УПЦ

11 Октомври 2018 | 18:54 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Вселенската патриаршия обяви решение за сваляне на анатемата от предстоятелите на Киевската патриаршия и Украинската автокефална църква (УПЦ) – Филарет и Макарий. Това съобщи нейн представител след заседанието на Светия синод, предава TACC.
„Изслушахме жалбата на Филарет Денисенко и Макарий. Прието е решение, че анатемата е била обявена по недостатъчен брой причини, по някои политически причини. Следователно, по решение на Синода те бяха върнати в каноничното поле", поясни представителят на Вселешенската патриаршия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Светият Синод на Вселенската патриаршия свали анатемата от предстоятелите на Киевската патриаршия и УПЦ

ТАСС: Светият Синод на Вселенската патриаршия свали анатемата от предстоятелите на Киевската патриаршия и УПЦ

11 Октомври 2018 | 18:47 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Светият Синод на Вселенската патриаршия свали анатемата от предстоятелите на Киевската патриаршия и Украинската автокефална църква (УПЦ), предава TACC.
Руската информационна агенция уточнява, че се позовава на официално изявление, но към настоящия момент не представя допълнителна информация.
Очаквайте подробности.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Патриарх Кирил на трапеза по случай Деня на св. Сергий Радонжеки: Опитите за разрушаване на единството на Руската църква ще завършат с провал

Патриарх Кирил на трапеза по случай Деня на св. Сергий Радонжеки: Опитите за разрушаване на единството на Руската църква ще завършат с провал

9 Октомври 2018 | 19:59 | Агенция "Фокус"
Москва. Опитите да бъде отделена Украинската православна църква от Московския патриархат ще завършат с провал, заяви патриархът на цяла Русия Кирил на трапеза по случай деня на преподобния Сергий Радонежки в Троице-Сергиевската лавра, съобщи във вторник пресслужбата на Руската православна църква, предава ТАСС.
„Ние сме длъжни да се ръководим не от светски критерии, а критерии духовни, длъжни сме да виждаме това, което не виждат светските хора“, заяви той, обръщайки се към участниците на трапезата. „Длъжни сме да съзнаваме ясно, че единството на Руската църква е по-високо от всякакви човешки граници, то е засвидетелствано от подвизите на нашите йерарси, монаси, свещеници и миряни в продължение на много столетия. И днес, когато някои политически сили терзаят Украйна, когато те се опитват да откъснат Украинската църква от Руската църква, да разрушат нашето единство, ние знаем: всичко това ще завърши с пълен провал.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Пропастта между Църквата на Гърция и Вселенската патриаршия се задълбочава

Kathimerini: Пропастта между Църквата на Гърция и Вселенската патриаршия се задълбочава

8 Октомври 2018 | 21:23 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцкият архиепископ Йеронимос заяви, че той и неговите колеги „обичат Вселенската патриаршия“ и политическото лидерство на страната, но обичат Църквата на Гърция и държавата повече от всичко останало, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
„Обичаме ги всички (патриаршията и политиците), но трябва да отбележим че обичаме повече нашата църква и страна“, заяви той пред журналисти.
Коментарът на Йеронимос идва, след като на 4 октомври беше отменена среща между него и Вселенския патриарх Вартоломей в Атина, нещо което се разглежда като задълбочаване на пропастта между двамата.
Според анализаторите, отмяната на срещата отразява влошените отношения между намиращата се в Истанбул Вселенска патриаршия и православната Църква на Гърция.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Св. Синод не подкрепи свикването на събор за Украинската православна църква

Св. Синод не подкрепи свикването на събор за Украинската православна църква

5 Октомври 2018 | 21:16 | Агенция "Фокус"
София. Св. Синод не подкрепи свикването на събор за Украинската православна църква. Това става ясно от решение на Св. Синод от заседание, проведено на 4 октомври. На своето редовно заседание Св. Синод на БПЦ-БП е разгледало писмо от 3 октомври на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, в което той уведомява за тревожните събития, свързани с църковния живот на каноничния диоцез на УПЦ-МП.
„След като изслуша предложението на Пловдивския митрополит Николай и след проведено гласуване, Св. Синод реши да предостави писмото на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил за разглеждане от специално създадената комисията по въпроса, свързан с църковния разкол на територията на Украйна, при Св. Синод на БПЦ-БП. ЗА горното предложение гласуваха: Българският патриарх Неофит, Сливенски Йоаникий, Великотърновски Григорий, Пловдивски Николай, Доростолски Амвросий, Западно - и Средноевропейски Антоний, Неврокопски Серафим, Русенски Наум, Старозагорски Киприан и Врачански Григорий. ПРОТИВ горното решение гласуваха: Ловчански Гавриил, Варненски и Великопреславски Йоан, Видински Даниил“, посочват от Св. Синод.
Във връзка със същото писмо Св. Синод е изслушал устно предложение на Ловчанския митрополит Гавриил с проекторешение на Св Синод, което гласи: "По въпроса за даване на автокефалия на УПЦ Св. Синод на БПЦ-БП счита, че е редно да бъде свикан Всеправославен събор, който да реши този въпрос". ЗА предложеното от митрополит Гавриил решение са гласували: Ловчански Гавриил, Варненски и Великопреславски Йоан, Видински Даниил. ПРОТИВ са гласували гласуваха: Българският патриарх Неофит, Сливенски Йоаникий, Великотърновски Григорий, Пловдивски Николай, Доростолски Амвросий, Западно - и Средноевропейски Антоний, Русенски Наум, Старозагорски Киприан. С особено мнение по решението са: Неврокопски Серафим и Врачански Григорий.
След проведеното гласуване Св. Синод не приема предложеното от митрополит Гавриил проекторешение за свикване на Всеправославен събор, които да реши въпроса за Украинската православна църква.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Ватикана опроверга заявление от МВнР на Украйна, че подкрепя автокефалията на УПЦ КП

РИА Новости: Ватикана опроверга заявление от МВнР на Украйна, че подкрепя автокефалията на УПЦ КП

27 Септември 2018 | 12:24 | Агенция "Фокус"
Киев. Посолството на Светия престол в Украйна опроверга заявлението от Министерството на външните работи на Украйна, че Ватикана „уважава“ решението на Киев за създаване на автокефална църква, предава РИА Новости.
„Апостолската нунциатура в Украйна още веднъж потвърждава позицията, многократно изказвана от Светия престол, за когото въпросът за създаване на единна Украинска православна поместна църква се явява вътрешен въпрос на Православната църква, по който Светият престол не е давал и няма намерение да прави каквато и да е оценка“, се казва в съобщение, публикувано на уебсайта на нунциатурата.
От Киев по-рано съобщиха, че министърът на външните работи Павел Климкин се е срещнал със секретаря по междудържавни отношения на Ватикана архиепископ Пол Ричард Галахър. След срещата от МВнР заявиха, че Светия престол „уважава решението на украинския народ относно създаването на единна поместна църква“.

РИА Новости отбелязва, че в Украйна действат каноничната Украинска православна църква (УПЦ МП), която е самоуправляваща се църква в състава на Московския патриархат, както и непризнатите от православния свят църковни структури – „Киевски патриархат“ (УПЦ КП) и „Украинска автокефална православна църква“ (УАПЦ).
Петро Порошенко, посочва руската агенция, се опитва да получи признание за неканоничните религиозни структури и създаване на тяхната основа на единна поместна автокефална църква, извън рамките на УПЦ МП. Автокефалията е статут на поместна църква, предполагащ нейната административна независимост от другите църкви.
Вселенският патриарх Вартоломей „в рамките на подготовката за предоставяне на автокефалия на православната църква в Украйна“ назначи за екзарси в Киев Памфилийския архиепископ Даниил от САЩ и Едмънтънския епископ Иларион от Канада, отбелязва още РИА.
РПЦ осъди това и изрази протеста си пред Констанипол, като подчерта, че назначението на екзарси в Украйна е грубо нарушение на църковните канони. Синодът на Руската православна църква реши да прекрати възпоминанието на константинополския патриарх в своите богослужения. Фактически това означава разрив на дипломатическите отношения, обяснява руската агенция. От РПЦ също призоваха предстоятелите на другите поместни църкви да започнат всеправославно обсъждане на създалата се ситуация.
Свещеният синод на РПЦ, задграничният Архиерейски синод на РПЦ и Свещеният синод на УПЦ МП преустановиха службите с йерарси от Константинополския патриархат.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: САЩ подкрепят решението на Вартоломей да предостави автокефалия на Украинската църква

Kathimerini: САЩ подкрепят решението на Вартоломей да предостави автокефалия на Украинската църква

27 Септември 2018 | 07:33 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ подкрепят решението на Вселенския патриарх Вартоломей да предостави автокефалия на Украинската църква, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Говорителят на Държавния департамент Хедър Науърт заяви, че САЩ подкрепят свободата на групите "да управляват религията си според вярванията си и да практикуват вярата си свободно, без намеса от страна на правителството".
"Съединените щати зачитат способността на православните религиозни водачи и последователи на Украйна да преследват автокефалията според своите вярвания. Ние уважаваме Вселенския патриарх като глас на религиозна толерантност и диалог между религиите ", добави тя.
Науърт отново потвърди "непоколебимата подкрепа" на страната си за Украйна и нейната териториална цялост "в лицето на руската агресия в Източна Украйна и руската окупация на Крим.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„День“ (Украйна): САЩ изразиха подкрепа за автокефалията на УПЦ-КП

„День“ (Украйна): САЩ изразиха подкрепа за автокефалията на УПЦ-КП

26 Септември 2018 | 10:46 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ подкрепят предоставянето на автокефален статут на Украинската православна църква – Киевска патриаршия, пише електронното издание на киевския ежедневник „День“, като се позовава на съобщение от пресслужбата на Държавния департамент.
„САЩ уважават способността на украинските православни религиозни лидери и последователи да осъществят автокефалия в съответствие със своите убеждения. Ние уважаваме Вселенския патриарх като глас на религиозната толерантност и междуконфесионалния диалог“, се казва в изявлението.
Там се отбелязва още, че САЩ продължават да подкрепят Украйна и нейната териториална цялост пред лицето на руската агресия в Източна Украйна и руската окупация на Крим.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Украинският президент благодари на Вселенския патриарх за позицията му в полза на автокефалия на Украинската православна църква

РИА Новости: Украинският президент благодари на Вселенския патриарх за позицията му в полза на автокефалия на Украинската православна църква

23 Септември 2018 | 22:18 | Агенция "Фокус"
Киев. Украинският президент Петро Порошенко благодари на Вселенския патриарх Вартоломей за позицията му в полза на автокефалия на Украинската православна църква, предава РИА Новости.
В неделя, Константинополския патриарх Вартоломей заяви, че скоро ще осигури автокефалия на Украинската православна църква , както преди това е предоставил автокефална църква на Чехия и Словакия, и не се страхува от заплахи.
"Благодаря на Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей за твърдата и непоколебима позиция за предоставяне на автокефалност на Православната църква на Украйна. За нас е много важна подкрепата на Константинополската църква - майка Заедно с десетки милиони православни украинци, се моля за решението за предоставяне на автокефалия, правя и ще направя всичко, което зависи от мен ", - написа Порошенко в социалната мрежа „Туитър“, цитиран от агенцията.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Вселенският патриарх Вартоломей повтори позицията си в полза на автокефална Украинска православна църква

Kathimerini: Вселенският патриарх Вартоломей повтори позицията си в полза на автокефална Украинска православна църква

23 Септември 2018 | 21:44 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Вселенският патриарх Вартоломей заяви в неделя, че няма да промени позицията си по отношение на подкрепата за автокефалията на православната църква в Украйна, подчертавайки, че базираната в Истанбул патриаршия няма да отправя заплахи, нито ще отговаря на тях, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
По време на реч пред църквата в Агия Фока, приветствайки чешки теолог, Вартоломей се позова на църквите в Чехия и Словакия, най-младите автокефални църкви, които попадат под чадъра на вселенската патриаршия.
"Сега е редът на Украйна да получи статут на автокефалия своевременно, надявам се, въпреки съществуващите реакции и това ще се случи, защото това е нейно право", каза патриархът, като очевидно се позовава на възраженията на Руска православна църква.
Той добави, че правото на Екуменическата патриаршия е да даде автокефалия, както е направила за поредица от църкви, започвайки с Русия през 16 век.
Що се отнася до критиките от страна на Русия относно позицията му за украинската автокефалия, патриархът каза: "Ние не се страхуваме от заплахи".
Патриахът "нито отправя заплахи, нито ги реализира", каза той.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Руската православна църква прекрати участието си в структурите под управлението на Константинополската патриаршия

РИА Новости: Руската православна църква прекрати участието си в структурите под управлението на Константинополската патриаршия

14 Септември 2018 | 18:25 | Агенция "Фокус"
Москва. Руската православна църква прекратява участието си в структурите под управлението на Константинополската патриаршия, се казва в решение на Светия синод на Църквата, предава РИА Новости.
В допълнение, ще бъдат преустановени службите с йерарсите на Константинополския патриарх. Уточнява се, че това включва „епископските асамблеи в страните с така наречените диаспори и богословски диалози“.
Било е решено и да се прекрати възпоминанието на патриарх Вартоломей по време на богослуженията в Руските православни църкви, заяви председателят на отдела за външни църковни отношения на Московската патриаршия митрополит Иларион.
„Евхаристичното общуване между църквите не се прекъсва. Това решение не лишава от възможност Константинополската патриаршия и Руската православна църква да извършват съвместни богослужения“, поясни пред РИА Новости прессекретарят на руския патриарх Кирил, свещеник Александър Волков.
В допълнение, Синодът е призовал предстоятелите на другите поместни църкви да инициират общоправославно обсъждане на ситуацията в Украйна.
Прекратяването на възпоминанието означава, че Московският патриарх ще престане да произнася името на Вартоломей по време на литургиите си, тоест ще престане да се моли за него по време на главните богослужения.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“: Вселенският патриарх ще разпали гражданската война в Украйна с нова сила с решението за предоставяне на автокефалия на Украинската църква

„Взгляд“: Вселенският патриарх ще разпали гражданската война в Украйна с нова сила с решението за предоставяне на автокефалия на Украинската църква

11 Септември 2018 | 00:39 | Агенция "Фокус"
Москва. Вселенският патриарх ще разпали гражданската война в Украйна с нова сила с решението за предоставяне на автокефалия на Украинската църква, пише руският ежедневник “Взгляд“.
Константинополският патриарх реши, под влияние на Съединените щати, да разгърне нова гражданска война в Украйна". С такива думи теолозите описват идеята на Вартоломей да даде на Украйна автокефална църква. Но за да направи това, Вартоломей е трябвало да намери специална „йезуитска“ логика и да се позовава на документи от XVII век.
В петък Светия синод на Руската православна църква (РПЦ) официално осъди решението Константинополския патриарх Вартоломей да изпрати двама епископи в Украйна без съгласието на Московската патриаршия. А в навечерието на мисията РПЦ заплаши Константинопол с изключително твърд отговор.
Изданието припомня,че за признаване на "единна поместна църква" до Константинополския патриарх Вартоломей се обърнаха с писмо не само президентът Петро Порошенко (което е без значение от гледна точка на каноническото право), но също така и две неканонични и непризнати организации - "Киевска патриаршия" и "Украинска автокефална православна църква ". Единствената канонична църква в Украйна – Украинската православна църква на Московската патриаршия, по очевидни причини, не го поиска. Но в обкръжението на Вартоломей, изглежда, че са намерили хитро "византийско" решение, пише изданието.
Проблемът, както много пъти е казано, е от фундаментален характер. За разлика от католицизма, в Православието няма глава на всички вярващи, подобно на папата. Вероучението и литургическите обреди са общи, но всяка автокефална църква е независима. Автокефалната църква се различава от самостоятелната (като, например, на Украинската православна църква-част от Московската патриаршия) по факта, че главата на тази църква се избира без разрешение или съгласие на останалите църкви.
Всички поместни църкви са равни. Въпреки това, Цариградската патриаршия, наричана още Вселенска смята себе си за първа по старшинство, от времето, когато Константинопол, сега Истанбул, е бил столица на православната Византийска империя. Оттук и въпросът - кой има право да вземе решение за предоставяне на автокефалия на която и да е част от "каноническата територия" на световното Православие. От гледна точка на Константинопол това е неговата "имперска" прерогатива.
"Сегашното разделение е в резултат на ереста на източния папизъм“ - казва протойерей Андрей Новиков, член на Синодалната Библейско-богословска комисия на Руската православна църква. "Сега Константинопол се опитва да установи режима на папството си на територията на цялата вселенска църква. Основната пречка е Руската православна църква, въпреки че не можем да кажем, че е само тя. Друга, например, е Сръбската православна църква," завършва протойерей Новиков.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): Москва открито оспори статута на Вселенската патриаршия

Kathimerini (Гърция): Москва открито оспори статута на Вселенската патриаршия

10 Септември 2018 | 21:05 | Агенция "Фокус"
Атина. Московската партриаршия оспори статута на константинополската Вселенска патриаршия като „първа между равни“ сред православните църква след решението на последната да даде автокефалия на Украинската правослвна църква – Киевски патриархат от Москва, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
Председателят на отдела за външноцърковни отношения към Московската патриаршия Иларион заяви, че Вселенската патриаршия „се представя за sui generis глава“ на 300-те милиона изповядващи православие по света.
„Въпреки това, най-малко половината от православното население повече няма да признава (Патриарх Вартоломей) за примус сред семейството на православните църкви“, заяви Иларион, като добави, че предоставянето на автокефалия на украинската църква е стъпка „по пътя към войната“.
Миналият петък, припомня „Катимерини“, Вселенската патриаршия назначи двама представители, които ще бъдат изпратени в Киев, за да обсъдят процеса на неговата независимост.
Този въпрос, коментира вестникът, е източник на напрежение между Вартоломей и патриархът на Москва и цяла Русия Кирил от април т.г.
Двамата се срещнаха по-рано през септември в опит да преодолеят различията, но това не доведе до резултати, отбелязва изданието.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Москва нарича намерението на Вселенската патриаршия да признае автокефалията на Украинската православна църква „безпрецедента инвазия в чужда канонична територия“

AFP: Москва нарича намерението на Вселенската патриаршия да признае автокефалията на Украинската православна църква „безпрецедента инвазия в чужда канонична територия“

8 Септември 2018 | 00:39 | Агенция "Фокус"
Москва. Москва нарича намерението на Вселенската патриаршия да признае автокефалията на Украинската православна църква „безпрецедента инвазия в чужда канонична територия, предава AFP.
Руската православна църква осъди решението на Вселенската патриаршия за изпращане на представители в Украйна и обеща ответни действия.
Решението на Вселенския патриарх Вартоломей идва седмица след като руският патриарх Кирил се срещна с него в Истанбул
Патриарх Кирил, който има силни връзки с Кремъл и се смята за съюзник на руския президент Владимир Путин, е решен да предотврати обособяването на самостоятелна Украинска православна църква.
Говорителят на Руската православна църква Владимир Легойда нарече това "нищо повече от безпрецедентно брутално нахлуване в каноничната територия на Московската патриаршия" в публикация в социалната мрежа „Телеграм“.
"Такива действия не могат да останат без отговор", пише Легойда.
Той добави, че Константинополската патриаршия не е информирала Москва преди решението.
Православната църква в Украйна е разделена между църква, която е част от Руската православна църква и друга, която е под надзора на непризнатия Киевски патриарх Филарет.
"Отговорността за възможните отрицателни последици от тази стъпка е на патриаршията на Константинопол", се казва в изявление, публикувано на уебсайта на Руската православна църква.
По-рано църквата в Константинопол съобщи, че изпраща двама епископи "в подготовка за признаване на автокефалията (право на създаване на църква) на православната църква в Украйна".
Ако Москва загуби контрол над украинската църква, това ще се разглежда като удар върху престижа на руската православна църква и руското духовно влияние като цяло.
Вартоломей І, известен като Константинополски архиепископ, на Новия Рим и Вселенски патриарх, се счита за "първи сред равни" от около 300 милиона православни вярващи в света.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кathimerini: Вселенската патриаршия предприема стъпки към признаване на автокефална Украинска православна църква

Кathimerini: Вселенската патриаршия предприема стъпки към признаване на автокефална Украинска православна църква

7 Септември 2018 | 22:25 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Вселенската патриаршия предприема стъпки към признаване на автокефална Украинска православна църква, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Вселенската патриаршия започна подготовката за предоставяне на независимост на православната църква на Украйна от Русия. В изявление патриаршията посочи двама представители, които ще бъдат изпратени, за да обсъдят процеса на автокефалията на Киев от Москва. Въпросът е източник на търкания между Вселенския патриарх Вартоломей и руския православен патриарх Кирил от април насам. Истанбулската вселенска патриаршия е първа сред църквите в Източното Православие и единствената власт, която може да предостави църковна автокефалия, се казва в изявлението.
Москва обаче предупреди, че проблемът може да доведе до разкол. Двамата патриарси се срещнаха по-рано през септември, за да преодолеят разликата, но без резултат.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“: Православния свят е поставен на границата на грандиозен разкол

„Взгляд“: Православния свят е поставен на границата на грандиозен разкол

7 Септември 2018 | 00:38 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Православния свят е поставен на границата на грандиозен разкол, пише руският ежедневник “Взгляд“.
Патриарх Вартоломей по време на Синаксиса (Архиерейски събор), който приключи в сряда в Истанбул каза, че Константинополската патриаршия има изключителните права да решава проблемите на целия православен свят.
"Вселенската патриаршия носи отговорност за установяването на църковния и каноничния ред и само тя има каноничната привилегия за изпълнение на това висше и изключително задължение.. Ако Вселенската патриаршия изостави своята отговорност и се оттегли от междуправославната сцена, то поместните църкви ще действат "като овце, които нямат пастир" - цитира патриарха изданието.
Съобщава се също така, че една от основните теми на срещата бе въпросът относно предоставяне на Украйна правото за създаване на "единна поместната църква." Вартоломей не за първият път се изказва в полза на това, че Константинопол може да реши проблема на Украинската църква без участието на Московската патриаршия, тъй като, по негово мнение, Русия "е отговорна за болезнената ситуация в Украйна." Москва, от своя страна, законно се противопоставя на подобни намерения на Вартоломей, тъй като те са пряка намеса във вътрешните работи на Руската православна църква и посегателство в каноничната територия на Руската православна църква.
Членът на синодалната Библейска богословска комисия на Московската патриаршия протойерей Андрей Новиков предостави мнението си на вестника, че Вартоломей "в този Синаксис всъщност даде на себе си всички права на папата, като явно провъзгласи ерес и направи отклонение от православната вяра." В допълнение, той каза, поведението на Вартоломей изглежда странно и поради причината, че Константинопол се разполага само върху 3% от православните земи, но "се опитва да взима решения, което се предполага, че са задължителни за целия православен свят."
Според един от сценариите, Вселенската патриаршия ще бави този въпрос, като се опитва да шантажира Руската православна църква за решения в своя полза, пише изданието, като също така допуска другите православни църкви да окажат натиск върху Вартоломей да преразгледа решението си, което още не е взето окончателно.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Хашим Тачи в казармата Адем Ярич край Прищина. 14 декември 2018 г.
Хашим Тачи в казармата Адем Ярич край Прищина. 14 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.