НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:07


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

БАН създава ново самостоятелно научно звено на мястото на НИМХ

БАН създава ново самостоятелно научно звено на мястото на НИМХ

12 Ноември 2018 | 15:54 | Агенция "Фокус"
София. С решение на Общото събрание на БАН се създава ново самостоятелно научно звено с работно наименование „Институт за изследване на атмосферата, климата и водите“. Това се посочва в съобщение на Учредителния научен съвет на института за изследване на атмосферата, климата и водите на БАН. В новото звено ще се отделят част от дейността, активите и пасивите на сегашния НИМХ – БАН. То ще функционира от 1 януари 2019 година. От същата дата ще функционира и НИМХ към МОН. Учените, специалистите и членовете на научно-помощния персонал на НИМХ трябва да подадат заявление, ако искат да работят в новото научно звено. От съобщението става ясно, че информацията за това ще бъде конфиденциална до обособяването на двете звена, едното в БАН, другото в МОН. Срокът за подаване на заявленията е 20 ноември. Тези, които решат да останат в БАН, в новото звено, ще запазят научните си степени и академични длъжности. Те ще запазят проектите си и условията за работа, в т.ч. ползваната научна инфраструктура. На 31 октомври от Управителния съвет на БАН е обявен конкурс за директор на Института за изследване на атмосферата, климата и водите при БАН със срок за подаване на документи до 30 ноември.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Вълчев: БАН са стартирали процедура за закриването на НИМХ, което на практика ще ликвидира Института

Министър Красимир Вълчев: БАН са стартирали процедура за закриването на НИМХ, което на практика ще ликвидира Института

7 Ноември 2018 | 08:16 | Агенция "Фокус"
София. БАН са стартирали процедура за закриването на НИМХ, което на практика ще ликвидира Института. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в предаването „Тази сутрин“ по бТВ. „От 1 януари, ако бъде приет законът за бюджета, Националният институт по метеорология и хидрология да излезе в неговата цялост с права, задължения, имуществени отношения, хора с достъп до хидрометеорологична информация. БАН не са възразили по същество срещу това, което сме предложили. Те взеха принципно решение да бъде изведен НИМХ. Сключихме споразумението, защото бяхме под угрозата през септември месец институтът да спре работа, тъй като нямаше директор. Никой не искаше да се ангажира с тази длъжност“, коментира Вълчев. По думите му БАН са против формата, но не образователното министерство не може да разбере защо. „Законови разпоредби са необходими, защото членските права в международни организации са ратифицирани със закон, което означава, че могат да бъдат прехвърлени на НИМХ само със закон. Нямаме механично вадене, а преобразуване. Всичко се запазва“, увери Вълчев. Според него притеснителното е, че БАН са стартирали процедура за закриването на НИМХ, което на практика ще ликвидира Института и ще направи невъзможно преобразуването му от 1 януари. „Помолихме ги да проявят тази отговорност, те казват, че това било необходимо по техния юридически закон. Не, не е необходимо, когато едно юридическо лице се преобразува. Единственото конкретно, което чух от БАН е това да не се прави със законови разпоредби, това е въпрос на форма, а не на съдържание. По думите му без законови разпоредби означава, че от 1 януари НИМХ няма да може да функционира и няма да има достъп до международна хидрометеорологична информация. БАН казаха да се ползва безвъзмездно собствеността 4 години, а какво става след 4 години? Защо им е на БАН тази собственост?“, попита Вълчев.
„Според мен имаше известни емоции, включително и това да кой ще надделее, включително и това да дадем сигнал на другите институти от БАН, че не е хубаво и безпроблемно да излезеш от БАН. Усетил съм и страх в ръководството на БАН, че това може да повлече и други институти, в същото време не съм усетил да има такива нагласи в други институти. Уверяваме БАН, че няма да бъдат ощетени. Нищо, което не се ползва от НИМХ, няма да бъде прехвърлено и иззето. Искат комисия, ще я направим. Моята молба е да не злоупотребяват с общественото доверие, което им е гласувано да изпълняват, да не закриват Института“, обясни Вълчев и добави, че още през септември са помолили БАН да направят своеобразно анкетиране. „Казахме, че запазваме целостта на Националната хидрометеорологична служба т.е. всички метеоролози минават с преобразувания институт, но учените остават в БАН на принципа на заявяване на желание. В бюджета на МОН са предвидени пари за НИМХ“, коментира още Красимир Вълчев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Христомир Брънзов: От БАН е взето решение за спешно закриване на НИМХ

Проф. Христомир Брънзов: От БАН е взето решение за спешно закриване на НИМХ

31 Октомври 2018 | 14:56 | Агенция "Фокус"
София. Притеснява ни решението за спешно и срочно закриване на НИМХ, взето от Общото събрание на БАН. Това каза на пресконференция бившият директор на НИМХ проф. Христомир Брънзов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той обясни, че в НИМХ е получено писмо на 26 октомври, с което Институтът се уведомява, че е взето решение за закриването му. „Едно такова закриване противоречи на това, което беше договорено, а именно закриването да стане с откриването на новия НИМХ към министъра на образованието и науката“, заяви проф. Брънзов. „Преждевременното закриване по правилата на БАН означава: или има правоприемник, какъвто няма как да се случи преди края на годината, или хората да се прехвърлят към друг институт“, обясни той. „И двете неща водят до практическо ликвидиране на Института. По каквато и процедура да се открие Институт от 1 януари, той ще бъде куха структура, която няма да има нито хора, нито инфраструктура“, каза още Христомир Брънзов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Вълчев: Подписал съм писмо, предупреждавайки БАН за последствията от действията им

Министър Красимир Вълчев: Подписал съм писмо, предупреждавайки БАН за последствията от действията им

31 Октомври 2018 | 14:44 | Агенция "Фокус"
София. Подписал съм писмо, предупреждавайки БАН за последствията от техните действия. Това каза на пресконференция министърът на образованието Красимир Вълчев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Логично ли е БАН да отказва прехвърляне на публична собственост, използвана за публични цели“, попита той. „БАН отказва да прехвърли метеорологични станции. За какво са му на БАН“, коментира Красимир Вълчев. „Не искам да ощетявам БАН. Академията няма да бъде ощетена с нито един човек“, заяви той. „Ако се приемат промените, НИМХ ще бъде институт по Закона за администрацията“, посочи образователният министър и уточни, че така за НИМХ няма да има самостоятелен закон.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Христомир Брънзов: Между НИМХ и БАН вече няма споразумение

Проф. Христомир Брънзов: Между НИМХ и БАН вече няма споразумение

31 Октомври 2018 | 14:36 | Агенция "Фокус"
София. Между НИМХ и БАН вече няма споразумение. Това каза на пресконференция бившият директор на НИМХ проф. Христомир Брънзов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Направихме крачка назад в исканията си със споразумението с БАН, с идеята, че така решаваме проблеми на обществото“, посочи той. „В БАН едни решения се променят с други, взимат се трети, затова поискахме да се отделим“, обяви проф. Брънзов. „Не може по такъв начин да се управлява структура като НИМХ“, заяви той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Вълчев: Съмняваме се, че действията на БАН до известна степен са политически мотивирани

Министър Красимир Вълчев: Съмняваме се, че действията на БАН до известна степен са политически мотивирани

31 Октомври 2018 | 14:32 | Агенция "Фокус"
София. Съмняваме се, че действията на БАН до известна степен са политически мотивирани. Това каза на пресконференция министърът на образованието Красимир Вълчев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Има синдром БАН да се държи като частна организация. Стигна до там да се изнудва обществото по отношение на изключителна държавна функция“, коментира той. „За пореден път от БАН бяха разтълкувани думите на премиера Бойко Борисов. На срещата с него не е ставало въпрос за формата на акта, с който НИМХ да се извежда от БАН“, обяви Красимир Вълчев. „Не е вярно, че БАН не знаят каква сума е извадена от бюджета им за НИМХ“, посочи министърът. „Категорично заявяваме, че учените от НИМХ, които желаят да останат в БАН, ще могат да го направят“, обясни Красимир Вълчев и допълни, че собствеността, необходима за ползване от хората, ще остане в БАН. „Нито за момент не сме нарушавали никакви договорености, БАН целенасочено търси конфронтация с държавата“, каза още образователният министър.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Вълчев: Гарантираме непрекъсваемост на дейността на НИМХ, изненадани сме от реакцията на БАН

Министър Красимир Вълчев: Гарантираме непрекъсваемост на дейността на НИМХ, изненадани сме от реакцията на БАН

31 Октомври 2018 | 14:28 | Агенция "Фокус"
София. С разпоредбите гарантираме целостта на НИМХ и непрекъсваемост на дейността му. Това каза на пресконференция министърът на образованието Красимир Вълчев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Изненадани сме от реакцията на БАН. Имаме решение на Общото събрание на БАН, с което принципно приема извеждането на НИМХ от структурата му“, заяви той. „Ако целта на БАН е била да прехвърли кух и нефункциониращ институт, тази цел може да се постигне, ако не предлагаме каквато и да е законова разпоредба“, коментира образователният министър. „Имаме отговорността към това, че НИМХ трябва да продължи да изпълнява безпроблемно дейността си след 1 януари“, обяви Красимир Вълчев.
„Фокус“ припомня: Учените от БАН обявиха, че са категорично против приемането на текстовете в Бюджет 2019, засягащи НИМХ. Изпратени са писма до образователния министър и парламента с искане те да отпаднат. Учените от БАН настояват НИМХ да се отдели съгласно правилата на Академията, а не със законов акт, в случая бюджета за следващата година. Събира се и подписка за отмяна на текстовете в проектобюджета, в която само за половин ден са се подписали 1000 души. Според законовите разпоредби НИМХ се отделя от БАН като юридическо лице със собствен бюджет и имущество. „Ако текстовете за БАН в проектобюджета се приемат - има Конституционен съд“, заяви председателят на Общото събрание на БАН проф. Евелина Славчева. Тя посочи, че от БАН имат желание казуса с НИМХ да се реши бързо, но след така заложените текстове, доверието е нарушено и процесът ще бъде труден. Засега няма други институти, които да са пожелали да напуснат БАН. Учените обявиха, че ако текстовете се приемат, ще излязат да протестират на улицата.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Евелина Славчева, БАН: Ако текстовете в проектобюджета се приемат - крайният вариант е уличен протест

Проф. Евелина Славчева, БАН: Ако текстовете в проектобюджета се приемат - крайният вариант е уличен протест

31 Октомври 2018 | 11:12 | Агенция "Фокус"
София. Ако текстовете в проектобюджета се приемат, крайният вариант са по-остри форми на протест, включително и улични. Това каза на пресконференция председателят на Общото събрание на БАН проф. Евелина Славчева за текстовете в проектобюджета, засягащи БАН, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Дано не се стигне до този вариант“, коментира тя. „Преди него ще извървим всички други стъпки“, заяви проф. Славчева. „Изпратихме писмо до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, до образователна, бюджетна и правна комисия“, обясни тя. „Процесът ще бъде дълъг, но БАН спазва цялата процедура много стриктно“, каза още проф. Славчева.
„Фокус“ припомня: Вчера в отворено писмо от БАН обявиха, че се оттеглят от Споразумението с НИМХ заради текстове от проектобюджета за 2019 година. Според учените в Преходните и заключителни разпоредби има силно притеснителни текстове, които противоречат на подписаното Споразумение на 18 септември 2018 г. Сагата между НИМХ и БАН започна още през април, когато от Института се обявиха против несправедливото разпределение на бюджетната субсидия от страна на БАН. От Института дори поискаха да се отделят от БАН, но от Академията първоначално възразиха. Последва освобождаването на проф. Христомир Брънзов от поста директор на института. На 10 септември 2018 г. Общото събрание на БАН отвори пътя за частично излизане на НИМХ от Академията и преминаването му в нова структура, създадена от Министерския съвет. Сега от БАН възразяват срещу това НИМХ да се преобразува в юридическо лице по бюджета на Министерството на образованието и науката, а към него да преминат имуществото и архивът на института. Въпреки че учените призовават образователния министър Красимир Вълчев да съдейства за отмяната на текстовете, това на този етап може да направи само парламентът.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В Министерството на образованието и науката ще се проведе пресконференция по повод разговорите с ръководството на НИМХ

В Министерството на образованието и науката ще се проведе пресконференция по повод разговорите с ръководството на НИМХ

31 Октомври 2018 | 11:00 | Агенция "Фокус"
София. В Министерството на образованието и науката ще се проведе пресконференция след разговорите с ръководството на НИМХ днес в 14.00 часа в залата на 5 етаж. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Акад. Юлиан Ревалски, БАН: Всички приказки, че НИМХ ще спре да работи, нямат никаква почва

Акад. Юлиан Ревалски, БАН: Всички приказки, че НИМХ ще спре да работи, нямат никаква почва

31 Октомври 2018 | 10:50 | Агенция "Фокус"
София. Всички приказки, че НИМХ ще спре да работи нямат никаква почва. Това каза на пресконференция председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Финансовото състояние на НИМХ е изрядно“, обяви той. „По наши данни НИМХ имаха средства по всички пера до края на годината“, заяви акад. Ревалски. В отговор на въпрос защо БАН не даде на прокурор проф. Христомир Брънзов заради конфликт на интереси, свързан с негови фирми, той посочи: „Христомир Брънзов е проверяван от комисия и от УС, не са установени средства, отивали към фирмата му“. „За да го дадем на прокурор, трябва да имаме някакви доказателства“, каза още Юлиан Ревалски.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Евелина Славчева, БАН: Ако текстовете за БАН в проектобюджета се приемат - има Конституционен съд

Проф. Евелина Славчева, БАН: Ако текстовете за БАН в проектобюджета се приемат - има Конституционен съд

31 Октомври 2018 | 10:37 | Агенция "Фокус"
София. Ако текстовете за БАН в проектобюджета се приемат - има Конституционен съд. Това каза на пресконференция председателят на Общото събрание на БАН проф. Евелина Славчева за текстовете в проектобюджета, засягащи БАН, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не мога да намеря точната дума, с която да квалифицирам този акт. Доверието е силно нарушено. Страхувам се, че нататък ще вървим много трудно в този процес“, обяви тя. „От април сме имали поне 5 заседания за казуса с НИМХ. Имахме и многобройни срещи с протестиращите“, посочи Евелина Славчева. „Имаме нагласата и желанието казусът да бъде приключен възможно най-бързо. Влагаме много енергия и време в решаването му“, заяви проф. Славчева. „Беше шокиращо в проектобюджета да видим текстове, които обезсмислят изцяло активността ни и взетите вече решения“, каза още тя.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Акад. Юлиан Ревалски, БАН: Разбирането ни е НИМХ да се отдели съгласно правилата ни, а не със законов акт

Акад. Юлиан Ревалски, БАН: Разбирането ни е НИМХ да се отдели съгласно правилата ни, а не със законов акт

31 Октомври 2018 | 10:33 | Агенция "Фокус"
София. Разбирането ни е отделянето на НИМХ от БАН да стане съгласно правилата ни, а не със законов акт. Това каза на пресконференция председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В споразумението с НИМХ е записано, че въпросите ще се решат от Общото събрание на БАН“, уточни той. „Предоставяме безвъзмездно имуществото за ползване през един период. При инвентаризация ще се види кое отива при НИМХ, кое остава в БАН“, обясни акад. Ревалски. „Обменихме мнение, изпратихме писмо до министър Красимир Вълчев. За момента нямаме отговор“, заяви той. „В писмен и устен вид ще кажем това и на комисиите в Народното събрание. Ще видим какъв ще бъде резултатът“, коментира Юлиан Ревалски. „Нямаме сведения други институти да искат да напуснат БАН“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Евелина Славчева, БАН: Над 1000 души се подписаха за отмяна на текстовете в проектобюджета за 2019 г., които ни засягат

Проф. Евелина Славчева, БАН: Над 1000 души се подписаха за отмяна на текстовете в проектобюджета за 2019 г., които ни засягат

31 Октомври 2018 | 10:25 | Агенция "Фокус"
София. Над 1000 души се подписаха в подписка за отмяна на текстовете в проектобюджета, засягащи БАН. Това каза на пресконференция председателят на Общото събрание на БАН проф. Евелина Славчева, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Подписите са събрани за половин ден. Подписката продължава“, заяви тя. „БАН проведе съвместно заседание, обсъдихме текстовете в проектозакона. Излязохме с категорична позиция, която изразихме в писмо до премиера и ресорните министри“, посочи проф. Славчева. „Ние изразихме своята огромна изненада и силно огорчение от това, че постигнати договорености бяха грубо нарушени през проектобюджета“, обяви тя. „Текстовете в проектобюджета ги третираме като противоконституционни и нарушаващи автономията на БАН“, подчерта Евелина Славчева.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Акад. Юлиан Ревалски, БАН: Според проектобюджета за 2019 г.  НИМХ директно се изважда от БАН и се взима имущество и архиви, това е точно обратното на това, което се разбрахме

Акад. Юлиан Ревалски, БАН: Според проектобюджета за 2019 г. НИМХ директно се изважда от БАН и се взима имущество и архиви, това е точно обратното на това, което се разбрахме

31 Октомври 2018 | 10:17 | Агенция "Фокус"
София. Написаното в Преходните и заключителни разпоредби на проектобюджета за 2019 година е точно обратното на това, което се бяхме разбрали с НИМХ. Това каза на пресконференция председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това, което виждаме в проектобюджета, в първи параграф е, че НИМХ директно се изважда от БАН. В трети параграф пише, че се взимат имущество и архиви“, обяви той. „Направихме редица отстъпки с цел НИМХ да остане в рамките на БАН. Такова беше желанието и на правителството. Но от НИМХ не се съгласиха и правителството реши да ги подкрепи“, посочи акад. Ревалски.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

От БАН ще обявят мотивите си да се оттеглят от Споразумението с НИМХ

От БАН ще обявят мотивите си да се оттеглят от Споразумението с НИМХ

31 Октомври 2018 | 07:31 | Агенция "Фокус"
София. От БАН ще дадат пресконференция, след като в отворено писмо обявиха, че се оттеглят от Споразумението с НИМХ заради текстове от проектобюджета за 2019 година. Според учените в Преходните и заключителни разпоредби има силно притеснителни текстове, които противоречат на подписаното Споразумение на 18 септември 2018 г. Сагата между НИМХ и БАН започна още през април, когато от Института се обявиха против несправедливото разпределение на бюджетната субсидия от страна на БАН. От Института дори поискаха да се отделят от БАН, но от Академията първоначално възразиха. Последва освобождаването на проф. Христомир Брънзов от поста директор на института. На 10 септември 2018 г. Общото събрание на БАН отвори пътя за частично излизане на НИМХ от Академията и преминаването му в нова структура, създадена от Министерския съвет. Сега от БАН възразяват срещу това НИМХ да се преобразува в юридическо лице по бюджета на Министерството на образованието и науката, а към него да преминат имуществото и архивът на института. Въпреки че учените призовават образователния министър Красимир Вълчев да съдейства за отмяната на текстовете, това на този етап може да направи само парламентът.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БАН се оттегля от Споразумението с НИМХ заради проектобюджета за 2019 година

БАН се оттегля от Споразумението с НИМХ заради проектобюджета за 2019 година

30 Октомври 2018 | 17:04 | Агенция "Фокус"
София. БАН се оттегля от Споразумението с НИМХ заради проектобюджета за 2019 година. Това става ясно от отворено писмо на Общото събрание, Управителния съвет, Ръководството и Събранието на академиците и член-кореспондентите на БАН до образователния министър Красимир Вълчев. В документа от Академията пишат: „Залегналите текстове в Преходните и заключителни разпоредби на Проектозакона за държавния бюджет за 2019 г. са силно притеснителни и противоречат, както на подписаното на 18 септември Споразумение между Българската академия на науките, Националния институт по метеорология и хидрология, Националния браншов синдикат „Висше образование и наука“ при КНСБ и Министерството на образованието и науката, така и на постигнатите с Вас договорки, потвърдени от Вас пред ОС на БАН“. Според БАН първи, трети и шести параграфи от Преходните и заключителни разпоредби на Проектозакона за държавния бюджет за 2019 г. са противоконституционни и противозаконни и напълно обезсмислят продължителните усилия на ръководните органи на БАН – в отговор на апела на министър-председателя – да решат казуса „Национален институт по метеорология и хидрология“ съгласно Закона за БАН и Устава на БАН. От БАН призовават министър Вълчев да предприемете спешни действия за отпадане на параграфите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БАН: Проф. Пламен Нинов е временно изпълняващ длъжността директор на НИМХ

БАН: Проф. Пламен Нинов е временно изпълняващ длъжността директор на НИМХ

18 Септември 2018 | 19:23 | Агенция "Фокус"
София. Проф. Пламен Нинов е временно изпълняващ длъжността директор на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Това съобщиха от БАН. Управителният съвет на БАН е предложил на Председателя на БАН да назначи за временно изпълняващ длъжността директор на НИМХ проф. Пламен Нинов. Проф. Нинов е предложен от Общото събрание на учените в НИМХ-БАН и ще встъпи в длъжност утре, 19.09.2018 г.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БАН и НИМХ подписаха споразумение

БАН и НИМХ подписаха споразумение

18 Септември 2018 | 13:14 | Агенция "Фокус"
София. Българската академия на науките, Националният институт по метеорология и хидрология, Националният браншов синдикат „Висше образование и наука“ – КНСБ и Министерството на образованието и науката подписаха споразумение, съобщиха от БАН. Споразумението има за цел да осигури нормалната работа на НИМХ до извеждането му от структурата на БАН.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

НИМХ ще спре 24-часовия си режим на работа, ако в рамките на деня не бъде подписано споразумение с БАН

НИМХ ще спре 24-часовия си режим на работа, ако в рамките на деня не бъде подписано споразумение с БАН

18 Септември 2018 | 07:48 | Агенция "Фокус"
София. НИМХ ще спре 24-часовия си режим на работа, ако в рамките на деня не бъде подписано споразумение с БАН. Очаква се това да се случи днес в 9.30 ч. на съвещание.
Бившият директор на НИМХ проф. Христомир Брънзов обясни, че служителите в Института вече нямат графици за нощен труд и ще се наложи преминаване към нормален работен ден. „И се надяваме, че както досега доставчиците на комунални услуги ни доставяха авансово електроенергия, да продължат още няколко дни, за да можем да продължим да работим поне с нормално работно време – от 8.00 до 17.00 часа. Защото ако спрат електроенергията и комуникациите, ще спрем тотално“, каза още проф. Брънзов.
След като в петък – 14 септември, БАН и НИМХ не успяха да подпишат споразумение, в понеделник Академията и Института дадоха мандат на председателите си да подпишат променения текст, до чийто финален вариант се стигна след 5-часови преговори. Чрез споразумението БАН се съгласява да осигури необходимите условия за нормално, спокойно и безпроблемно функциониране на НИМХ до приключване на процедурата по преструктурирането му. Също така НИМХ поема ангажимент да излъчи кандидатури – различни от тази на бившия директор, които да бъдат разгледани от УС на БАН и да се избере и да се назначи изпълняващ длъжността директор на НИМХ. Гаранти на споразумението ще бъдат КНСБ и Министерството на образованието и науката в лицето на министър Красимир Вълчев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БАН и НИМХ са готови да подпишат споразумение? (ОБЗОР)

БАН и НИМХ са готови да подпишат споразумение? (ОБЗОР)

17 Септември 2018 | 21:09 | Агенция "Фокус"
София. След като в петък – 14 септември, БАН и НИМХ не успяха да подпишат споразумение, в понеделник Академията и Института дадоха мандат на председателите си да подпишат променения текст, до чийто финален вариант се стигна след 5-часови преговори. Гаранти на споразумението ще бъдат КНСБ и Министерството на образованието и науката в лицето на министър Красимир Вълчев.
Чрез споразумението БАН ще поеме ангажимент, че до приключване на бюджетната година НИМХ ще разполага и ще се разпорежда със средствата от субсидията от държавния бюджет, както и със средствата от собствени приходи, съгласно утвърдения бюджет на Института. Управителните органи на БАН, съгласно своите правомощия, ще осигурят всички необходими условия за нормално, спокойно и безпроблемно функциониране на НИМХ до приключване на процедурата по преструктурирането му.
След подписването на споразумението НИМХ поема ангажимент да излъчи кандидатури – различни от тази на бившия директор, които да бъдат разгледани от УС на БАН и да се избере и да се назначи изпълняващ длъжността директор на НИМХ. От своя страна, УС на БАН се съгласява да разгледа кандидатурите и да предложи на председателя на БАН за назначаване една от тях, която отговаря на изискванията на Устава на БАН. Председателят може да поеме ангажимент да се внесат за разглеждане в Общото събрание на БАН въпроси от правен характер, свързани с извеждането на НИМХ от структурата на БАН.
Бившият директор на НИМХ проф. Христомир Брънзов обясни за Агенция „Фокус“, че ако споразумението не бъде подписано до 18 септември, НИМХ ще трябва да спре 24-часовия си режим на работа. „Ние вече нямаме графици за нощен труд, така че ще трябва да преминаваме към нормален работен ден. И се надяваме, че както досега доставчиците на комунални услуги ни доставяха авансово електроенергия, да продължат още няколко дни, за да можем да продължим да работим поне в нормално работно време – от 8.00 до 17.00 часа. Защото ако спрат електроенергията и комуникациите, ще спрем тотално“, каза още проф. Брънзов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Христомир Брънзов, НИМХ: Ако утре не се подпише споразумението с БАН, НИМХ ще трябва да спре 24-часовия си режим на работа

Проф. Христомир Брънзов, НИМХ: Ако утре не се подпише споразумението с БАН, НИМХ ще трябва да спре 24-часовия си режим на работа

17 Септември 2018 | 16:51 | Агенция "Фокус"
София. Ако утре не се подпише споразумението с БАН, НИМХ ще трябва да спре 24-часовия си режим на работа. Това каза за Агенция „Фокус“ бившият директор на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) проф. Христомир Брънзов.
„Днес Управителния съвет на БАН е разглеждал едно споразумение, което трябваше да подпишем в петък, но те нямаха мандат. Днес са дали мандат на председателя да подпише това споразумение между БАНХ и НИМХ с гаранти КНСБ и Министерството на образованието и науката в лицето на министъра. В това споразумение ние поемаме ангажимент да излъчим кандидатури – различни от тази, която досега е излъчена, които да бъдат разгледани от Управителния съвет на БАН и да се избере и да се назначи изпълняващ длъжността директор на НИМХ, за да може да излезем от тази ситуация“, каза проф. Брънзов. Той обясни, че с по-дългосрочен характер е първата част на споразумението, която е свързана с отделянето на НИМХ от БАН.
„Днес беше проведено нашето Общо събрание, което даде мандат на нашия председател да подпише това променено споразумение. Защото това, което имаше като мандат за петък, беше върху един по-различен текст“, посочи проф. Брънзов и обясни, че в петък след 5-часова среща текстът е бил променен. „Така че сега остава техническата страна за подписване. Би трябвало това да се случи най-късно утре сутринта, защото ние вече нямаме графици за нощен труд, така че ще трябва да преминаваме към нормален работен ден – т.е. да спрем 24-часовия режим на работа. И се надяваме, че както досега доставчиците на комунални услуги ни доставяха авансово електроенергия, да продължат още няколко дни, за да можем да продължим да работим поне в нормално работно време – от 8.00 до 17.00 часа. Защото ако спрат електроенергията и комуникациите, ще спрем тотално“, обясни бившият директор на НИМХ.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БАН ще осигури необходимите условия за нормално, спокойно и безпроблемно функциониране на НИМХ до приключване на процедурата по преструктурирането му

БАН ще осигури необходимите условия за нормално, спокойно и безпроблемно функциониране на НИМХ до приключване на процедурата по преструктурирането му

17 Септември 2018 | 16:27 | Агенция "Фокус"
София. БАН ще осигури необходимите условия за нормално, спокойно и безпроблемно функциониране на НИМХ до приключване на процедурата по преструктурирането му. Това става ясно от взетите решения по време на днешното извънредно заседание на УС на БАН, съобщават от БАН. На днешното заседание Управителният съвет на БАН е дало мандат на председателя на академията да води преговори и подпише споразумение, в което да се поеме ангажимент, че до приключване на бюджетната година НИМХ–БАН ще разполага и ще се разпорежда със средствата от субсидията от държавния бюджет, както и със средствата от собствени приходи, съгласно утвърдения бюджет на института. Управителните органи на БАН, съгласно своите правомощия, ще осигурят всички необходими условия за нормално, спокойно и безпроблемно функциониране на НИМХ до приключване на процедурата по преструктурирането му. Управителният съвет на БАН се съгласява да разгледа кандидатурите за временно изпълняващ длъжността директор на НИМХ, предложени от Общото събрание на учените в НИМХ и да предложи на Председателя на БАН за назначаване една от тях, която отговаря на изискванията на Устава на БАН. Председателят може да поеме ангажимент да се внесат за разглеждане в Общото събрание на БАН въпроси от правен характер, свързани с извеждането на НИМХ от структурата на БАН.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УС на БАН удължи до утре срокът за разглеждане на кандидатури за временно изпълняващ длъжността директор на НИМХ

УС на БАН удължи до утре срокът за разглеждане на кандидатури за временно изпълняващ длъжността директор на НИМХ

17 Септември 2018 | 16:21 | Агенция "Фокус"
София. Управителният съвет на БАН удължи до утре срокът за разглеждане на кандидатури за временно изпълняващ длъжността директор на НИМХ. Това става ясно от взетите решения по време на днешното извънредно заседание на УС на БАН, съобщават от БАН.
БАН предложи на 13 септември кандидатурата на Костадин Ганев за временно изпълняващ длъжността директор на НИМХ. Срокът, в който Управителният съвет на Академията декларира готовност да разгледа кандидатури, предложени от Общото събрание на учените на НИМХ-БАН, различни от тази на освободения директор проф. Христомир Брънзов, изтече в 12.00 часа днес.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вече два часа продължава срещата между БАН, НИМХ, МОН и КНСБ

Вече два часа продължава срещата между БАН, НИМХ, МОН и КНСБ

14 Септември 2018 | 17:38 | Агенция "Фокус"
София. Два часа продължава срещата между БАН, НИМХ, Националният браншов синдикат „Висше образование и наука” – КНСБ и МОН в сградата на Министерството на образованието, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Очаква се след нея да бъде подписвано споразумение между Българската академия на науките (БАН), Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ), Националният браншов синдикат „Висше образование и наука” - КНСБ и Министерството на образованието и науката, представлявано от министър Красимир Вълчев. Споразумението е опит да се обединят усилия за постигане на консенсус при намиране на обществено приемливо и целесъобразно решение на проблемите относно НИМХ и за запазване на неговата национално значима дейност. В него се предвижда: БАН да изрази съгласие функциите на НИМХ да преминат към Национален институт по метеорология и хидрология, като изследователски институт, създаден от МС по Закона за администрацията; БАН да приеме учените, които желаят да продължат да развиват научна дейност да бъдат преназначени в Академията; до приключване на бюджетната година НИМХ да разполага и да се разпорежда със средствата от субсидията от държавния бюджет, както и със средствата от собствени приходи; до 18 септември БАН да приеме една от двете кандидатури предложени за директор на НИМХ – проф. Христомир Бръзнов и проф. Пламен Нинов на Общото събрание, което се състоя вчера.
По неофициална информация причината за проточването на срещата е несъгласието на БАН да подпише споразумението.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Антон Петров, НИМХ: БАН ни даде ултиматум да изберем който и да е кандидат за в.и.д. директор на НИМХ без проф. Христомир Брънзов

Антон Петров, НИМХ: БАН ни даде ултиматум да изберем който и да е кандидат за в.и.д. директор на НИМХ без проф. Христомир Брънзов

14 Септември 2018 | 14:48 | Агенция "Фокус"
София. БАН ни даде ултиматум да изберем който и да е кандидат за в.и.д. директор на НИМХ без проф. Христомир Брънзов. Това заяви Антон Петров от НИМХ по време на пресконференция на синдикалната организация на КНСБ в НИМХ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Вчера на събранието в НИМХ всички единодушно приехме споразумението. Приемайки го, направихме и другата стъпка по т.11 от това споразумение, а именно да изберем двама кандидати за в.и.д. директор на НИМХ. Това, което видях на сайта на БАН като предложение показва, че на нас искат да ни наложат отвън някакви правила и да ни кажат вместо нас, кой човек може да управлява по-добре. Ние от НИМХ сме зад проф. Христомир Брънзов и настоявахме той да поеме длъжността в.и.д. директор, при което БАН ни даде ултиматом да изберем който и да е кандидат без проф. Христомир Брънзов“, допълни той. По думите му, ако не се постигне консенсус и от БАН откажат да подпишат това споразумение, отговорността за катастрофата, която би последвала и която ще разруши служба със 128 години история ще лежи на плещите на ръководството на БАН.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. д-р Лиляна Вълчева, КНСБ: Ябълката на раздора между НИМХ и БАН са имотите на БАН, не науката

Доц. д-р Лиляна Вълчева, КНСБ: Ябълката на раздора между НИМХ и БАН са имотите на БАН, не науката

14 Септември 2018 | 14:26 | Агенция "Фокус"
София. Ябълката на раздора между НИМХ и БАН са имотите на БАН, не науката. Това каза председателят на Националния браншов синдикат „Висше образование и наука“ – КНСБ доц. д-р инж. Лиляна Вълчева по време на пресконференция на синдикалната организация на КНСБ в НИМХ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ръководните органи на БАН са хвърлили в тази игра много държавни институции. Ние влязохме в този спор, помолени от тях – да окажем помощ. На първо място тази седмица БАН казват, че научните институти не са автономни, после казват, че са. Друга лъжа – първо ни казват „помогнете“, после ни казват „кои сте вие да ни помагате със споразумението“. Звънна ми председателят на БАН и казва: „Напишете го – вие имате повече опит“. Договаряме се да го поднесат на управителен съвет и въпреки това не пожелаха да го подпишат. Следваща лъжа – казват „дайте предложение за В.И.Д. директор на НИМХ“, после изведнъж имат техен кандидат“, заяви още тя. „Договорихме се за споразумение, което е съгласувано вече със НИМХ, МОН и БАН и те пак го отхвърлиха. Много е некоректно да информираш хората по твой начин. Трябва да се реши въпросът с имотите. Това е ябълката на раздора – не науката, а имотите на БАН. Сега биваме нападнати и заради това“, допълни още тя. „Ситуацията, която се случва в НИМХ не е под отговорността на НИМХ, а е под отговорност на БАН. Казусът има не само обществен, но и икономически, социален и международен характер“, каза още Вълчева.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пламен Димитров, председател на КНСБ: Колегите не приемат временно изпълняващият длъжността директор на НИМХ да е назначен от БАН

Пламен Димитров, председател на КНСБ: Колегите не приемат временно изпълняващият длъжността директор на НИМХ да е назначен от БАН

14 Септември 2018 | 14:14 | Агенция "Фокус"
София. Колегите не приемат в.и.д. изпълнителен директор на НИМХ да е назначен от БАН. Това каза председателят на КНСБ Пламен Димитров по време на пресконференция на синдикалната организация на КНСБ в НИМХ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В процес на финална подготовка е споразумение, предложено от нашия синдикат, което е съгласувано с колегите от НИМХ и МОН, за да се реши цялата материя около споровете за излизането на НИМХ от БАН. В 15.30 има насрочена среща в МОН и очакваме най-накрая последната дума на БАН, които трябва да формулират своята позиция, предвид радикалните нагласи за крайни действия на колегите от НИМХ“, допълни той. „В досегашните разговори БАН е изразил съгласие функциите на НИМХ да преминат като изследователски институт, както и да намери механизъм учените, които искат да се занимават с научна дейност да останат в БАН. На трето място – до приключване на бюджетната година НИМХ да разполага и да се разпорежда със средствата от държавния бюджет и тези от собствените приходи. Също така да се реши въпросът с ръководството на НИМХ. 2 кандидатури получи общото събрание вчера – проф. Христомир Брънзов и проф. Пламен Нинов – това са нашите предложения. Колегите не приемат определение за в.и.д. изпълнителен директор на НИМХ назначен от БАН. Би трябвало едно от предложенията да реши спорът“, заяви още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Предстои подписване на споразумение между БАН, НИМХ, Националния браншов синдикат „Висше образование и наука” и МОН

София: Предстои подписване на споразумение между БАН, НИМХ, Националния браншов синдикат „Висше образование и наука” и МОН

14 Септември 2018 | 12:11 | Агенция "Фокус"
София. Днес от 15.30 часа при министърът на образованието и науката предстои подписване на споразумение между Българската академия на науките, Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ), Националният браншов синдикат „Висше образование и наука” - КНСБ, Министерството на образованието и науката, представлявано от министър Красимир Вълчев. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).
Водени от желанието да обединят усилията си за постигане на консенсус при намиране на обществено приемливо и целесъобразно решение на проблемите относно НИМХ и за запазване на неговата национално значима дейност!
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Васко Гълъбов, метеоролог от НИМХ: Изумени сме, че при наличието на конфликт между НИМХ и БАН, Академията предлага зам.- председателя си за изпълняващ директор на Института

Д-р Васко Гълъбов, метеоролог от НИМХ: Изумени сме, че при наличието на конфликт между НИМХ и БАН, Академията предлага зам.- председателя си за изпълняващ директор на Института

14 Септември 2018 | 09:52 | Агенция "Фокус"
София. НИМХ са изумени, че при наличието на конфликт между тях и БАН, Академията предлага зам.-председателя си за изпълняващ директор на Института. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ д-р Васко Гълъбов, метеоролог от НИМХ. Той уточни, че от Института са издигнали две кандидатури за изпълняващ директор, тази на досегашния директор проф. Христомир Брънзов и тази на члена на УС на БАН и бивш директор на НИМХ Пламен Минев. Метеорологът коментира и нестихващото напрежение между враждуващите страни. „То няма как да стихне, при положение, че се взимат такива решения. Ние сме в конфликт с тези хора и те предлагат заместник-председателя си, който ние наистина добре познаваме и нямаме нищо против него лично, а имаме против него в качеството му зам.-председателя на БАН. Надявам се, че председателят на БАН ще изпълни поетите ангажименти пред министъра и ще бъде поне малко конструктивен днес или в понеделник – съответно ще назначи една от нашите две номинации за изпълняващ длъжността директор и нещата ще влезнат в нормалния си ход, доколкото това е възможно“, коментира още Д-р Васко Гълъбов. Той определи решението за предсрочното отстраняване на проф. Христомир Брънзов като наказателна мярка, защото се случва два месеца преди изтичането на мандата му като директор.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Ще се проведе пресконференция на синдикалната организация на КНСБ в НИМХ

София: Ще се проведе пресконференция на синдикалната организация на КНСБ в НИМХ

14 Септември 2018 | 07:43 | Агенция "Фокус"
София. В Конфедерацията на независимите синдикати ще се състои пресконференция на синдикалната организация на КНСБ в НИМХ. Това съобщиха от пресцентъра на НИМХ. Събитието ще се състои от 13.30 часа на 14 септември в залата на 11-тия етаж на КНСБ. В пресконференцията ще участват президентът на КНСБ Пламен Димитров, доц. Лиляна Вълчева, председател на ВОН-КНСБ, членове на синдиката и работещи в института. Целта е да бъдат представени начините за разрешаване на кризата в научното заведение, както и проблемите на работещите в институцията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В Конфедерацията на независимите синдикати ще се състои пресконференция на синдикалната организация на КНСБ в НИМХ на 14 септември

В Конфедерацията на независимите синдикати ще се състои пресконференция на синдикалната организация на КНСБ в НИМХ на 14 септември

13 Септември 2018 | 13:04 | Агенция "Фокус"
София. В Конфедерацията на независимите синдикати ще се състои пресконференция на синдикалната организация на КНСБ в НИМХ. Това съобщиха от пресцентъра на НИМХ. Събитието ще се състои от 13.30 часа на 14 септември в залата на 11-тия етаж на КНСБ. В пресконференцията ще участват президентът на КНСБ Пламен Димитров, доц. Лиляна Вълчева, председател на ВОН-КНСБ, членове на синдиката и работещи в института. Целта е да бъдат представени начините за разрешаване на кризата в научното заведение, както и проблемите на работещите в институцията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БАН предлага Костадин Ганев за временно изпълняващ длъжността директор на НИМХ

БАН предлага Костадин Ганев за временно изпълняващ длъжността директор на НИМХ

13 Септември 2018 | 12:02 | Агенция "Фокус"
София. БАН предлага кандидатурата на Костадин Ганев за временно изпълняващ длъжността директор на НИМХ. Това стана на извънредно заседание на Управителния съвет на БАН, състояло се днес с цел обсъждане на кандидатури за и.д. директор на НИМХ-БАН, съобщиха от пресцентъра на БАН. Управителният съвет на БАН реши да предложи кандидатурата на чл.-кор. дн Костадин Ганев за временно изпълняващ длъжността директор на НИМХ - БАН.
Управителният съвет декларира готовност да разгледа и кандидатури, предложени от Общото събрание на учените на НИМХ-БАН, различни от тази на освободения директор и постъпили до 12.00 часа на 17 септември 2018 г. В този случай УС на БАН ще ги обсъди на свое извънредно заседание на 17 септември 2018 г. В случай, че няма постъпили кандидатури от ОСУ на НИМХ–БАН, в посочения срок, УС на БАН предлага на председателя на БАН да назначи чл.-кор. дн Костадин Ганев за временно изпълняващ длъжността директор на НИМХ БАН.
УС на БАН ще съдейства, съгласно своите правомощия, за осигуряване на нормална дейност на НИМХ - БАН до излизането на Института от структурата на БАН, спазвайки нормативните актове на Република България, както и Закона за БАН и Устава на БАН.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Очаква се Управителният съвет на БАН да избере временен директор на НИМХ

Очаква се Управителният съвет на БАН да избере временен директор на НИМХ

13 Септември 2018 | 07:44 | Агенция "Фокус"
София. БАН ще избере временно изпълняващ длъжността директор на НИМХ. Очаква се това да се случи на заседание на Управителния съвет на БАН, насрочено за днес. Кандидатурите за директор трябва да постъпят от Общото събрание на учените на НИМХ, като идеята е да няма допълнително напрежение сред метеоролозите, които протестират вече 6 месеца. До вчера след обяд нямаше предложена кандидатура от страна на НИМХ.
В тази връзка министърът на образованието и науката Красимир Вълчев призова НИМХ и БАН да спрат с личните нападки. Няколко часа преди изявлението на министър Вълчев, от БАН дадоха пресконференция по темата и заявиха, че бившият директор на Института проф. Христомир Брънзов не е уволнен, а отстранен и обърнаха внимание и на дейността му. От Академията уточниха, че сред мотивите за отстраняването му са нарушаването на устава на БАН, неспазване на решения на Общото събрание и отказът от финансов одит на Института.
От Академията изразиха съмнения, че нещата не са съвсем наред заради факта, че директорът на Института проф. Брънзов освен като виден учен и ръководител на един научен институт, има и собствен бизнес, който в голяма степен е свързан с дейността на НИМХ. От БАН уточниха, че именно това противоречи на устава на Академията.
Сагата между Института и Академията започна още през месец април. Тогава от Института се обявиха против несправедливото разпределение на бюджетната субсидия за 2018 г. от страна на Академията. Неколкократно служителите на НИМХ изразяваха недоволството си чрез протести.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БАН ще избере временен директор на НИМХ (ОБЗОР)

БАН ще избере временен директор на НИМХ (ОБЗОР)

13 Септември 2018 | 04:05 | Агенция "Фокус"
София. БАН ще избере временно изпълняващ длъжността директор на НИМХ. Очаква се това да се случи в четвъртък на заседание на УС на БАН. Кандидатурите за директор трябва да постъпят от Общото събрание на учените на НИМХ, като идеята е да няма допълнително напрежение сред метеоролозите, които протестират вече 6 месеца. Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев обясни, че до момента няма предложена кандидатура от страна на НИМХ. „Там има наслоени емоции, които трябва да се преодолеят. Служителите на Института казват, че никой не иска да изпълнява длъжността директор, защото се опасяват от лични нападки и компрометиране“, посочи Вълчев и увери, че такова наказателно отношение няма да има. Според него прекратяването на мандата на директора на НИМХ е било неуместно, с по-скоро наказателен характер. Той призова БАН и НИМХ да спрат с личните нападки.
Кризата между Института и Академията бе тема на пресконференция на Общото събрание на БАН. На пресконференцията от Академията подчертаха, че бившият директор на Института проф. Христомир Брънзов не е уволнен, а отстранен и обърнаха внимание на дейността му. От Академията уточниха, че сред мотивите за отстраняването му са нарушаването на устава на БАН, неспазване на решения на Общото събрание и отказът от финансов одит на Института. Проф. Бойко Георгиев от БАН обясни, че от Академията имат съмнения, че нещата не са съвсем наред заради факта, че директорът на Института проф. Брънзов освен виден учен и ръководител на един научен институт, е и собственик на бизнес, който в голяма степен е свързан с дейността на НИМХ.
Колегата му проф. Константин Хаджииванов обясни, че това е в нарушение на устава на Академията. Той посочи, че не разбира защо не е допуснат и финансовият одит на Института, което също е сред мотивите за отстраняването му. „Не знам защо той не беше допуснат. При това положение обикновено се пращат сигнали към АДФИ, защото това са сериозни поводи за съмнения. Какво е положението аз не мога да ви кажа, защото нямаме никаква информация“, коментира проф. Хаджииванов.
Проф. Лъчезар Аврамов допълни, че ръководството на НИМХ не е подало оставка, а заплашва, че ще саботира дейността на държавата. „Тези хора подлежат на административна отговорност, а ако настъпят последици, подлежат и на наказателна отговорност. Обръщам се към тези колеги, да не се правят на изнудвачи, а да си изпълняват задълженията“, заяви още проф. Аврамов. Според него трябва да изчакат два-три дни, докато бъде назначен временно изпълняващ директор, който да сложи в ред всичко до протичане на нормалния избор, ако бъде решено Институтът да остане или ако бъде изведен към неизвестния бенефициент. Проф. Аврамов обърна внимание, че никой не говори къде трябва да отиде НИМХ и се пошегува, че е добра идеята да мине към Светия синод, защото времето е Божа работа.
Председателят на Общото събрание на БАН проф. Евелина Славчева отново потвърди съгласието на оглавявания от нея орган за частично изваждане на НИМХ в нова структура. По думите ѝ насила хубост не става. Според нея БАН не споделя надеждата на НИМХ, че излизайки от Академията, ще бъдат по-добре финансирани. Проф. Славчева поясни, че основната причина, зад която се крие автентичният протест на НИМХ, е липсата на достатъчно средства в бюджета, отпуснат от държавата.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БАН ще избере временен директор на НИМХ (ОБЗОР)

БАН ще избере временен директор на НИМХ (ОБЗОР)

12 Септември 2018 | 20:49 | Агенция "Фокус"
София. БАН ще избере временно изпълняващ длъжността директор на НИМХ. Очаква се това да се случи в четвъртък на заседание на УС на БАН. Кандидатурите за директор трябва да постъпят от Общото събрание на учените на НИМХ, като идеята е да няма допълнително напрежение сред метеоролозите, които протестират вече 6 месеца. Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев обясни, че до момента няма предложена кандидатура от страна на НИМХ. „Там има наслоени емоции, които трябва да се преодолеят. Служителите на Института казват, че никой не иска да изпълнява длъжността директор, защото се опасяват от лични нападки и компрометиране“, посочи Вълчев и увери, че такова наказателно отношение няма да има. Според него прекратяването на мандата на директора на НИМХ е било неуместно, с по-скоро наказателен характер. Той призова БАН и НИМХ да спрат с личните нападки.
Кризата между Института и Академията бе тема на пресконференция на Общото събрание на БАН. На пресконференцията от Академията подчертаха, че бившият директор на Института проф. Христомир Брънзов не е уволнен, а отстранен и обърнаха внимание на дейността му. От Академията уточниха, че сред мотивите за отстраняването му са нарушаването на устава на БАН, неспазване на решения на Общото събрание и отказът от финансов одит на Института. Проф. Бойко Георгиев от БАН обясни, че от Академията имат съмнения, че нещата не са съвсем наред заради факта, че директорът на Института проф. Брънзов освен виден учен и ръководител на един научен институт, е и собственик на бизнес, който в голяма степен е свързан с дейността на НИМХ.
Колегата му проф. Константин Хаджииванов обясни, че това е в нарушение на устава на Академията. Той посочи, че не разбира защо не е допуснат и финансовият одит на Института, което също е сред мотивите за отстраняването на проф. Брънзов. „Не знам защо той не беше допуснат. При това положение обикновено се пращат сигнали към АДФИ, защото това са сериозни поводи за съмнения. Какво е положението аз не мога да ви кажа, защото нямаме никаква информация“, коментира проф. Хаджииванов.
Проф. Лъчезар Аврамов допълни, че ръководството на НИМХ не е подало оставка, а заплашва, че ще саботира дейността на държавата. „Тези хора подлежат на административна отговорност, а ако настъпят последици, подлежат и на наказателна отговорност. Обръщам се към тези колеги, да не се правят на изнудвачи, а да си изпълняват задълженията“, заяви още проф. Аврамов. Според него трябва да изчакат два-три дни, докато бъде назначен временно изпълняващ директор, който да сложи в ред всичко до протичане на нормалния избор, ако бъде решено Институтът да остане или ако бъде изведен към неизвестния бенефициент. Проф. Аврамов обърна внимание, че никой не говори къде трябва да отиде НИМХ и се пошегува, че е добра идеята да мине към Светия синод, защото времето е Божа работа.
Председателят на Общото събрание на БАН проф. Евелина Славчева отново потвърди съгласието на оглавявания от нея орган за частично изваждане на НИМХ в нова структура, тъй като, както тя изтъкна „насила хубост не става“. Тя обаче подчерта, че БАН не споделя надеждата на НИМХ, че излизайки от Академията, Институтът ще бъдат по-добре финансиран. Проф. Славчева поясни, че основната причина, зад която се крие автентичният протест на НИМХ, е липсата на достатъчно средства в бюджета, отпуснат от държавата.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Вълчев: Прекратяването на мандата на директора на НИМХ беше неуместно, с по-скоро наказателен характер

Министър Красимир Вълчев: Прекратяването на мандата на директора на НИМХ беше неуместно, с по-скоро наказателен характер

12 Септември 2018 | 17:01 | Агенция "Фокус"
София. Решението за предсрочното прекратяване на мандата на директора на НИМХ, дори и то да има своите основания, е изключително неуместно. Това каза пред журналисти след заседание на парламентарната образователна комисия министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Прекратяването на мандата имаше по-скоро наказателен, отколкото принципен характер“, обяви той. „Трябваше да се въздържат от него, то не е крачка към разрешаването на конфликта, а напротив. Изходът е сега да има декларация от двете страни“, коментира Красимир Вълчев. „Моят апел беше колективът на НИМХ да предложи своя кандидатура за изпълняващ длъжността директор, която УС да утвърди. До момента няма такава“, заяви образователният министър. „Там има наслоени емоции, които трябва да се преодолеят. Служителите на Института казват, че никой не иска да изпълнява длъжността директор, защото се опасяват от лични нападки и компрометиране“, посочи Вълчев и увери, че такова наказателно отношение няма да има.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Вълчев: Призовавам БАН и НИМХ да спрат с личните нападки

Министър Красимир Вълчев: Призовавам БАН и НИМХ да спрат с личните нападки

12 Септември 2018 | 16:49 | Агенция "Фокус"
София. Призовавам за разум, да спрат с личните нападки, да си подадат ръка и да подпишат декларация, както предложиха синдикатите. Да започнем да работим за извеждане на Института от БАН. Това каза пред журналисти след заседание на парламентарната образователна комисия министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по повод решението на Общото събрание на БАН да позволи частично излизане на НИМХ от Академията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Служители трябва да заявяват кой иска да остане в БАН и кой ще напуска. Да се реши въпросът с правоприемствеността“, посочи той. „Те продължават с личните нападки. Рискуваме следващата седмица да нямаме прогноза за времето“, коментира Вълчев. „Готов съм да бъда медиатор в този процес, но преди всичко те трябва да проявят разум“, обяви той. „Логично е от 1 януари 2019 година да прехвърлим финансирането на дейността на института към министерството, което решим“, обясни министърът. „БАН трябва да вземе решение за трансформиране на Института. Ние веднага сме готови със съответното реципрочно решение да го преобразуваме като такъв и по Закона за администрацията“, поясни той. „Те настояват да бъдат към Министерството на образованието и науката, за да запазят статута си на научна организация“, посочи Красимир Вълчев и допълни, че другият аргумент на НИМХ е, че образователното министерство е относително по-неутрално.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Вълчев: Не мисля, че има нагласи в други институти за отделяне от БАН, в НИМХ има такива от над 10 години

Министър Красимир Вълчев: Не мисля, че има нагласи в други институти за отделяне от БАН, в НИМХ има такива от над 10 години

12 Септември 2018 | 15:59 | Агенция "Фокус"
София. Не мисля, че има нагласи в други институти за отделяне от БАН. Това каза на заседание на парламентарната образователна комисия министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по повод решението на Общото събрание на БАН да позволи частично излизане на НИМХ от Академията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Бях изненадан да разбера, че в НИМХ има такива нагласи от над 10 години. Сега са по-ясно изразени и категорични“, посочи той. „Има ясно изразено желание от над 90% от служителите на НИМХ за напускане на структурата на БАН. Това желание е категорично“, заяви Красимир Вълчев. „Въпросът не е само финансов, и ние подпомогнахме НИМХ. Има различни виждания за това как трябва да се управлява и развива институтът“, коментира образователният министър. „Има и емоции от последните седмици, които доведоха до това да се прекрати предсрочно мандатът на директора на НИМХ проф. Христомир Брънзов“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Константин Хаджииванов, БАН: Проф. Христомир Брънзов беше освободен, а не уволнен от НИМХ, заради съмненията, които възникнаха около дейността му

Проф. Константин Хаджииванов, БАН: Проф. Христомир Брънзов беше освободен, а не уволнен от НИМХ, заради съмненията, които възникнаха около дейността му

12 Септември 2018 | 15:44 | Агенция "Фокус"
София. Проф. Христомир Брънзов беше освободен, а не уволнен от НИМХ, заради съмненията, които възникнаха около дейността му. Това каза член-кореспондент Константин Хаджииванов, член на ОС на БАН и заместник-председател на БАН, по време на пресконференция във връзка с кризата в НИМХ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му проф. Христомир Брънзов е подал декларация с невярно съдържание. „Всеки може да влезе в Търговския регистър, да напише името на Христомир Брънзов и да види какво се крие там“, заяви още Хаджииванов. По думите му, когато е изпълнявал длъжността директор на НИМХ е нарушавал устава на БАН. Попитан дали има съмнение, че част от субсидията за НИМХ е пренасочвана към фирмите на проф. Брънзов, Хаджииванов заяви, че финансовият одит не е бил допуснат. „Не знам защо той не беше допуснат. При това положение обикновено се пращат сигнали към АДФИ, защото това са сериозни поводи за съмнения. Какво е положението аз не мога да ви кажа, защото нямаме никаква информация. Това е една от причините за освобождаването на проф. Брънзов от поста директор. Той не е уволнен. Той е освободен от поста директор“, каза още Хаджииванов. Той поясни, че в част от ръководството е надделявало мнението, че не трябва те да излизат с информация и затова е било тяхното медийно мълчание. „Аргументите бяха, че това ще се изтълкува като обявяване на война и че ще раздразни хората от НИМХ. Според мен войната беше обявена от НИМХ и то не от НИМХ, а от ръководството му“, допълни още проф. Хаджииванов. Според него голяма част от служителите са били подведени. По думите му лично за него цялата история е свързана с проф. Брънзов и ръководството на НИМХ.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Емануил Мутафов, БАН: Надяваме се в четвъртък проблемът с изпълняващия длъжността директор на НИМХ да бъде решен

Проф. Емануил Мутафов, БАН: Надяваме се в четвъртък проблемът с изпълняващия длъжността директор на НИМХ да бъде решен

12 Септември 2018 | 15:34 | Агенция "Фокус"
София. Надяваме се в четвъртък проблемът с изпълняващия длъжността директор на НИМХ да бъде решен. Това каза проф. Емануил Мутафов, член Общото събрание на БАН и директор на Института за изследване на изкуствата на БАН по време на пресконференция във връзка с кризата в НИМХ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Добрата новина е, че на заседанието на МС днес министър Вълчев е приел ролята на медиатор и ще бъде излъчена кандидатура на изпълняващ длъжността директор на НИМХ. Надяваме се в четвъртък този проблем да бъде решен“, обясни проф. Мутафов. Той поясни, че отговорната позиция на Общото събрание на учените на НИМХ е да предостави алтернативна личност на проф. Брънзов. "И той да бъде избран за изпълняващ директор, да проведе преговорите и успешно да ампутира една шеста от БАН“, поясни още проф. Мутафов.
Проф. Евелина Славчева допълни, че председателят на БАН е изпратил предложение на учените от НИМХ да предложат две алтернативни кандидатури, които да бъдат разгледани от Управителния съвет, за да няма допълнително напрежение. По думите ѝ заседанието на Управителния съвет на БАН ще се проведе утре (13 септември 2018 г.).
Проф. Мутафов обърна внимание, че Общото събрание на БАН трябва да се погрижи и за тези, които се колебаят дали да напуснат БАН. „Това са хората от НИМХ, които евентуално биха искали да останат в структурата на БАН“, каза той. Според проф. Мутафов, няма правителство, което иска да отдели едно ведомство, да го сложи в друга структура и да му плаща с 10 млн. лв. повече. От БАН уточниха, че към момента няма прехвърляне на имущество на НИМХ към БАН.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Лъчезар Аврамов, БАН: Никой не говори къде трябва да отиде НИМХ, но е добра идеята да минe към Светия синод, защото времето е Божа работа

Проф. Лъчезар Аврамов, БАН: Никой не говори къде трябва да отиде НИМХ, но е добра идеята да минe към Светия синод, защото времето е Божа работа

12 Септември 2018 | 15:24 | Агенция "Фокус"
София. Никой не говори къде трябва да отиде НИМХ, но е добра идеята да минe към Светия синод, защото времето е Божа работа. Това каза проф. Лъчезар Аврамов от БАН по време на пресконференция във връзка с кризата с НИМХ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Колегите изнудват от една страна собствените си колеги, от друга политиците. Единствената позиция, която може да имаме е да почакаме някой да предложи решение на въпроса и да помогнем на това безумие да се осъществи“, каза той по отношение на изваждането на НИМХ от БАН. „Обмислям като идея дали не биха могли да отидат към Светия синод. Все пак времето е божа работа“, допълни още проф. Аврамов. "В момента е отстранен директорът. Всяка система си има структура, има си заместник-директори, други длъжностни лица, които дори да са подали оставка, са задължени да си изпълняват основните трудови задължения“, обясни проф. Аврамов. По думите му ръководството на НИМХ не е подало оставка, а заплашва, че ще саботира дейността на държавата. „Тези хора подлежат на административна отговорност, а ако настъпят последици, подлежат и на наказателна отговорност. Обръщам се към тези колеги, да не се правят на изнудвачи, а да си изпълняват задълженията“, заяви още проф. Аврамов. Според него трябва да изчакат два–три дни, докато бъде назначен временно изпълняващ директор, който да сложи в ред всичко до протичане на нормалния избор, ако бъде решено Институтът да остане или ако бъде изведен към неизвестния бенефициент. Той обърна внимание, че никой не говори къде трябва да отиде НИМХ.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Бойко Георгиев, БАН: Проф. Брънзов има и собствен бизнес, който в голяма степен е свързан с дейността на НИМХ

Проф. Бойко Георгиев, БАН: Проф. Брънзов има и собствен бизнес, който в голяма степен е свързан с дейността на НИМХ

12 Септември 2018 | 15:09 | Агенция "Фокус"
София. Проф. Брънзов има и собствен бизнес, който в голяма степен е свързан с дейността на НИМХ. Това каза проф. Бойко Георгиев от БАН по време на пресконференция във връзка с кризата с НИМХ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Във връзка с одитната проверка на БАН за НИМХ, той обясни, че тази проверка е била изпратена в края на месец юли, началото на август и всъщност е била върната от директора на НИМХ и е бил отказан достъп. „Започваме да оставаме с впечатлението, че нещо счетоводно се крие. Не е много нормално одитният екип на вътрешния одит на организацията да не получава достъп до материалите. Поради тази причина всичкото това създава много голямо подозрение, че в управлението на субсидията на НИМХ не се случват нормални неща. Проф. Брънзов се похвали пред средствата за масова информация, че министър-председателят Борисов и министърът на образованието и науката Вълчев са спрели финансовата проверка на БАН“, каза той и обясни, че не му се струва много възможно. „Допълнително съмнения, че нещата не са съвсем наред излизат и от това, че директорът на Института проф. Брънзов освен като виден учен и ръководител на един научен институт, има и собствен бизнес, който в голяма степен е свързан с дейността на НИМХ. Съгласно Търговския регистър, той е свързан с три фирми. Едната е едноличен търговец „Христомир Брънзов“. Тази фирма е заличена на 8 септември. Прехвърлена е на търговско предприятие. Едноличен собственик на капитала на втората фирма е проф. Брънзов“, каза той. По думите му третата фирма има предмет на дейност включване и производство на метеорологично оборудване и други дейности. Този консорциум има една хубава интернет страница, на която са посочени основните му клиенти и става ясно, че НИМХ е основен клиент на фирмата, в която участва директорът на Института“, заяви още проф. Георгиев. По думите му това е била целта на назначената проверка, а именно да провери дали бизнесмена проф. Христомир Брънзов е търгувал с директора на НИМХ проф. Христомир Брънзов. Според него въпросът е дали наистина протестът на метеоролозите е за подобряване на условията на работа. "Мандатът на проф. Брънзов, ако не беше прекратен предсрочно, щеше да изтече през октомври. Имаше обявен конкурс за нов директор на Института. В БАН имаме ограниченията за развитие на частни фирми и участие в такива. Може би в новите условия, извън БАН, ще има по-добри перспективи за работа в областта на науката и управлението й и частния бизнес", допълни още проф. Георгиев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Бойко Георгиев, БАН: През 2017 г. НИМХ се справи с 1 млн. лв. по-малък бюджет, въпросът е какво се случи през 2018 г., че средствата се свършиха през май

Проф. Бойко Георгиев, БАН: През 2017 г. НИМХ се справи с 1 млн. лв. по-малък бюджет, въпросът е какво се случи през 2018 г., че средствата се свършиха през май

12 Септември 2018 | 14:45 | Агенция "Фокус"
София. НИМХ се справи с 1 млн. лв. по-малък бюджет, въпросът е какво се случи през 2018 г., че средствата се свършиха през май. Това каза проф. Бойко Георгиев от БАН по време на пресконференция във връзка с кризата с НИМХ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Тази година всички институти получиха увеличение в бюджета. Такова получи и НИМХ“, каза той и уточни, че Институтът през 2018 г. е имал 1 млн. и 34 хил. по-висок бюджет в сравнение с миналата година. „Във всички институти беше дадено увеличение на заплатите още от 1 януари", коментира той и уточни, че това не е станало в НИМХ. "Вината е била прехвърлена към БАН, че не дава достатъчно средства. Вероятно и аз ако работех в този институт щях да протестирам. По касовия отчет на НИМХ за първите 5 месеца има икономия в сметката на института“, каза проф. Георгиев. По думите му отпуснатите средства не са използвани за увеличаване на възнагражденията на работещите в Института. „Бих искал да подчертая, че принципът е каквото е за всички институти от БАН, това е и за НИМХ. Не е направено нищо, което по някакъв начин да обижда труда на колегите. Създаде се доста странна ситуация, защото още със самото разпределяне на бюджета започна оповестяване на различни размери на дефицити в НИМХ. Проф. Брънзов каза отначало, че около 500 хил. не стигат, след това сумата стана 1 млн. и 300 хил. лв.“, коментира проф. Георгиев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Евелина Славчева, БАН: Съгласихме за частично извеждане на НИМХ в нова структура с нежелание, но водени от убеждението, че насила хубост не става

Проф. Евелина Славчева, БАН: Съгласихме за частично извеждане на НИМХ в нова структура с нежелание, но водени от убеждението, че насила хубост не става

12 Септември 2018 | 14:22 | Агенция "Фокус"
София. Съгласихме за частично извеждане на НИМХ в нова структура с нежелание, но водени от убеждението, че насила хубост не става. Това каза проф. Евелина Славчева, предсеадтел на Общото събрание на Българската академия на науките (БАН) на пресконференция по повод кризата с НИМХ, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Вече шести месец през седмица или две, нашето общество се събужда разтревожено от въпроса ще има ли прогноза за времето“, допълни председателят на Общото събрание на БАН. Тя обърна внимание, че се е стигнало до там за първи път Институт на БАН протестира срещу БАН.
„На 10 септември колегите гласуваха решение в три точки. В първа ние изразяваме своето съгласие за частично извеждане на НИМХ в нова структура, която ще бъде създадена от Министерски съвет. Обяснихме много точно какво разбираме под частично - това е цялата дейност, която обслужва държавата, оперативната дейност и всички учени и служители, които желаят да напуснат академията. Във втора точка заявихме, че в момента, в който е ясно кой ще бъде принципал на новата структура, ние ще формираме работна група“, заяви още проф. Славчева. Тя поясни, че с тази работна група се започва процес на изясняване на технологията на това извеждане. „В третата точка ще бъдат уточнени условията, при които учените и служителите ще напуснат академията и ще преминат в новата структура“, допълни проф. Славчева. По думите ѝ работната група ще има за цел да огледа научната инфраструктура и имотите.
Съгласихме се с частичното изваждане на НИМХ с нежелание, но водени от убеждението, че насила хубост не става. От друга страна тяхната дейност за държавата е много важна. Не желаем да бъдем спънка, каза проф. Славчева. По думите ѝ БАН не споделя надеждата на НИМХ, че излизайки от Академията, ще бъдат по-добре финансирани. Тя заяви, че поради постоянните предупреждения, че прогнозата за времето спира се е стигнало до необходимостта държавата да се намеси в казуса. „Министър Вълчев се опита да бъде посредник. Наложи са да се намеси и министър-председателят. Правителството изрази опасения, че взимането на решение от тяхна страна ще бъде изтълкувано като намеса в автономията на БАН, имайки горчивият пример от 2010 г. Затова ни призова да потърсим решение вътре в БАН. Като израз на причините, които според нас са грешни за НИМХ, ние направихме отстъпки“, каза проф. Славчева и уточни, че те обаче не са приети от Института.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Евелина Славчева, БАН: Основната причина, зад която се крие автентичният протест на НИМХ, е липсата на достатъчно средства в бюджета, отпуснат от държавата

Проф. Евелина Славчева, БАН: Основната причина, зад която се крие автентичният протест на НИМХ, е липсата на достатъчно средства в бюджета, отпуснат от държавата

12 Септември 2018 | 14:16 | Агенция "Фокус"
София. Основната причина, зад която се крие автентичният протест на НИМХ, е липсата на достатъчно средства в бюджета, отпуснат от държавата. Това каза проф. Евелина Славчева, председател на Общото събрание на Българската академия на науките (БАН) по време на пресконференция по повод кризата с НИМХ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Въпреки че тази тенденция от години продължава, в края на миналата година успяхме да постигнем договореност с правителство, вследствие на която една от точките, по които вече имаме споразумение с тях, бяха тези конфликтни 15 млн. лв.“, допълни проф. Славчева. Тя припомни, че протестът на НИМХ започва в края на месец април, когато служителите на Института са изразили своето недоволство от начина, по който са разпределени тези 15 млн. лв. „В продължение на много години БАН е недофинансирана и бюджетът, който Общото събрание разпределя до тази година стигаше, за да се заделят 80% от средствата необходими за заплати на учените и служителите в Академията. Въпреки този недостиг, останалите 20% разпределяхме на състезателен принцип“, каза тя и уточни, че това се е случвало на база постижения.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Общото събрание на БАН ще даде пресконференция на тема "Кризата НИМХ - БАН"

Общото събрание на БАН ще даде пресконференция на тема "Кризата НИМХ - БАН"

12 Септември 2018 | 08:02 | Агенция "Фокус"
София. Общото събрание на Българската академия на науките (БАН) ще даде пресконференция на тема "Кризата НИМХ - БАН". Това съобщиха от пресцентъра на БАН.
Пресконференцията ще се проведе в сградата на Българската академия на науките (ул. „15-ти ноември“ 1), в зала „Акад. Иван Евстратиев Гешов“ (залa 207), от 14.00 часа.
В пресконференцията ще вземат участие председателят на Общото събрание на БАН проф. Евелина Славчева и други членове на Общото събрание на БАН.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

НИМХ ще спре да работи след седмица, ако не бъде назначено ръководство (ОБЗОР)

НИМХ ще спре да работи след седмица, ако не бъде назначено ръководство (ОБЗОР)

11 Септември 2018 | 20:44 | Агенция "Фокус"
София. Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) ще спре да работи след седмица, ако не бъде назначено ръководство. Това съобщи за Радио „Фокус“ бившият директор на НИМХ проф. Христомир Брънзов. По думите му все още има средства от последния финансов транш, отделен към Института, които да гарантират спокойствието на синоптиците, но без ръководен орган, вземащ важните решения, няма как средствата да бъдат преразпределяни. „Дава се време на правителството да вземе някакво решение до следващия вторник“, каза още проф. Брънзов. Той обясни, че до момента никой не се е съгласил да поеме ръководството на Института и уточни, че няма как външен човек да бъде назначен на поста. Проф. Христомир Брънзов коментира още, че вероятно ще се стигне до пълно излизане на НИМХ от БАН, но проблемът според него е, че това не е обвързано с никакви конкретни срокове и създаването на работни групи.
От своя страна, служителите на НИМХ публикуваха съобщение на официалния си сайт, в което настояват председателят на БАН да упражни законовите си задължения и да назначи за директор проф. Брънзов, който беше освободен от поста ден, след като правителството взе окончателно решение да започне да се търси вариант за излизането на НИМХ от БАН. „След като не можаха да блокират работата на НИМХ с недофинансиране, ръководните органи на БАН успяха с административни средства. Време е правителството да вземе окончателно и категорично решение за нов статут на НИМХ. Очевидно е, че Институт, който има задължения по три закона и осем подзаконови нормативни акта, не може да бъде в състава на неправителствена организация, каквато е БАН, и за да ги изпълнява, да разчита единствено на „добра воля“ на колективните ѝ органи на ръководство. Очакваме решението на правителствот преди да е станало много късно, а и за да може всеки един от нас да вземе своето лично решение за бъдещето си", се посочва още в съобщението на метеоролозите.
Агенция „Фокус“ припомня: Сагата между НИМХ и БАН започна още през месец април, когато от Института се обявиха против несправедливото разпределение на бюджетната субсидия за 2018 г. от страна на БАН, което според тях застрашава функционирането на националната хидро-метеорологична служба.
На 8 август Министерството на образованието и науката заяви готовност за предприемане на действия по изваждането на Института от Българската академия на науките заради спора им за разпределението на бюджетната субсидия на НИМХ. До това се стигна, след като ден по-рано ръководството на НИМХ и неговите служители изпратиха отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов. В него те предупредиха всички ръководни органи на БАН, че ако незабавно не спрат с действията си срещу НИМХ и ръководството му, ще прекратят оперативните си дейности. От Института дори поискаха да се отделят от БАН, но от Академията първоначално възразиха срещу това заради опасения, че изваждането на хидро-метеорологичната служба може да се превърне в опасен прецедент и други институти да последват НИМХ. От БАН предложиха финансова независимост на НИМХ, но това не бе прието от метеоролозите.
След поредица от срещи в Министерски съвет, в които участваха ръководствата на БАН и НИМХ, министър-председателят Бойко Борисов и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, стана ясно, че се върви към изваждането на НИМХ от БАН, като най-реалистичният срок за това е 1 януари 2019 г.
На 10 септември Общото събрание на БАН отвори пътя за частично излизане на НИМХ от Академията и преминаването му в нова структура, създадена от Министерския съвет. Определението „частично“ включва цялостната оперативна дейност, изпълнявана от НИМХ, както и учени и служители, които са декларирали намерение за напускане на БАН. Бившият директор на НИМХ проф. Брънзов определи това решение като напълно неработещо. От своя страна, министър Вълчев увери, че НИМХ ще продължи да работи като национална хидрометеорологична служба и ще бъде подкрепен в максимална степен. По думите му тепърва ще се решава къде да бъде ситуиран и какъв точно да бъде организационно-правният му статут.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Общото събрание на БАН ще даде пресконференция на тема "Кризата НИМХ - БАН" на 12 септември

Общото събрание на БАН ще даде пресконференция на тема "Кризата НИМХ - БАН" на 12 септември

11 Септември 2018 | 16:23 | Агенция "Фокус"
София. Общото събрание на Българската академия на науките (БАН) ще даде пресконференция на тема "Кризата НИМХ - БАН". Това съобщиха от пресцентъра на БАН.
Пресконференцията ще се проведе утре, 12 септември 2018 г., в сградата на Българската академия на науките (ул. „15-ти ноември“ 1), в зала „Акад. Иван Евстратиев Гешов“ (залa 207), от 14.00 часа.
В пресконференцията ще вземат участие председателят на Общото събрание на БАН проф. Евелина Славчева и други членове на Общото събрание на БАН.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Христомир Брънзов, НИМХ: Без ръководен орган НИМХ ще бъде принуден да спре работа още следващата седмица

Проф. Христомир Брънзов, НИМХ: Без ръководен орган НИМХ ще бъде принуден да спре работа още следващата седмица

11 Септември 2018 | 08:29 | Агенция "Фокус"
София. Без ръководен орган НИМХ ще бъде принуден да спре работа още следващата седмица. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ бившият директор на НИМХ проф. Христомир Брънзов. По думите му все още има средства от последния финансов транш, отделен към института, които да гарантират спокойствието на синоптиците, но без ръководен орган, вземащ важните решения, няма как средствата да бъдат преразпределяни. "Дава се време на правителството да вземе някакво решение до следващия вторник", каза още проф. Брънзов. "Вчера имаше събиране на бившето ръководство, на щаба на протеста и на органите бившето управление и се взе решение, че в най-добрия случай Институтът може да съществува в тази си форма до следващия вторник. Обърнахме се с призив към правителство да се вземе в ръце и да направи нещо. В момента никой не се е съгласил да бъде изпълняващ директор на института. Абсурдно е външен човек да дойде и да поеме управлението. Няма и кандидат за регулярния конкурс за директор, за който срокът изтече за подаване на документи на 4 септември и трябваше от 1 ноември да има нов директор. С предсрочното прекратяване на мандат нещата са блокирани без да има нов директор“, обясни бившият директор. Проф. Христомир Брънзов коментира още, че вероятно ще се стигне до пълно излизане на НИМХ от БАН, проблемът обаче е, че това не е обвързано с никакви конкретни срокове и създаването на работни групи.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

НИМХ: Остават 7 дни до пълно спиране на работа на Института, правителството трябва да вземе окончателно решение за нов статут

НИМХ: Остават 7 дни до пълно спиране на работа на Института, правителството трябва да вземе окончателно решение за нов статут

11 Септември 2018 | 08:08 | Агенция "Фокус"
София. След като не можаха да блокират работата на НИМХ с недофинансиране, ръководните органи на БАН успяха с административни средства. Това се посочва в официално съобщение, публикувано в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология.
"Ние, работещите в НИМХ, направихме всичко необходимо, за да запазим дейността си. Възможностите ни са изчерпани! Остават ни броени дни (7) до пълно спиране на работа и започване на разпад на структурите. От 12 дни НИМХ е без ръководство. Настояваме Председателят на БАН да упражни законовите си задължения съгласно чл. 43, ал. 4 от Устава на БАН, като уважи волята на работещите и служителите в НИМХ и назначи за и.д. Директор проф. д-р Христомир Брънзов. Решението на 35-ото заседание на Общото събрание на БАН за процедурата за частично изваждане на НИМХ от структурата на БАН, продължава за неопределен срок безвремието за НИМХ и не дава отговор на основни въпроси за бъдещето ни. Време е Правителството да вземе окончателно и категорично решение за нов статут на НИМХ. Очевидно е, че Институт, който има задължения по три закона и осем подзаконови нормативни акта, не може да бъде в състава на неправителствена организация, каквато е БАН, и за да ги изпълнява, да разчита единствено на „добра воля“ на колективните й органи на ръководство. Очакваме решението на Правителството, преди да е станало много късно, а и за да може всеки един от нас да вземе своето лично решение за бъдещето си", се посочва още в съобщение.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Хашим Тачи в казармата Адем Ярич край Прищина. 14 декември 2018 г.
Хашим Тачи в казармата Адем Ярич край Прищина. 14 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.