НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:38


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Боил Банов: Правителството няма право да изявява мнение във връзка с проблема на Детския радио хор

Министър Боил Банов: Правителството няма право да изявява мнение във връзка с проблема на Детския радио хор

22 Август 2018 | 10:37 | Агенция "Фокус"
София. Правителството няма право да изявява мнение във връзка с проблема на Детския радио хор. Това каза министърът на културата Боил Банов по време на среща с децата от Детския радио хор на БНР в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Законосъобразно е назначен нов ръководител на хора, избран с конкурс, който съвместно работи и с вашия дългогодишен предишен ръководител в рамките на партньорство. Аз в момента не мога да анализирам къде това партньорство се пропуква. Но вие се ползвате не просто с моето и с уважението на премиера Бойко Борисов и на целия Министерски съвет“, каза още Банов и посочи, че всички знаят за детския радио хор.
„Трябва да знаете, че радиото с оглед на това да има свобода на словото и да бъде независимо е една от медиите, които не са на подчинение на правителството. И това е направено нарочно, за да бъде в крак със съвременната демокрация и да има свободата да изразява свободно мнение, да критикува, да изразява своите позиции. Радиото представлява самостоятелен орган от гледна точка на правителството. Директорът му се избира чрез конкурс, както и диригента от Съвета за електронни медии (СЕМ). И когато има претенции от хора в радиото, въпросите трябва да се решават от директора на СЕМ“, коментира министърът на културата.
Той предложи на хора да направи среща с директора на СЕМ София Владимирова, за да може оперативно да отправи към нея своите искания. „Тя е човекът, който може да реагира. Чул съм се с директора на БНР, който утре има среща с вас, в която да се обсъдят възможните варианти за продължаване работата на вашия дългогодишен ръководител. Но пак ще кажа, че ако в момента аз или премиерът изразим претенции за назначаването на хора, това ще представлява намеса, която не бива да бъде допускана в една демократична държава. Правителството в случая няма право да изявява своето мнение“, коментира
Директорът на СЕМ София Владимирова коментира, че никога не е стоял въпросът за закриване на Детския радио хор. „Защото неговата значимост е ясна. И ако след срещата утре нещата не се изяснят, ще поканя представители на радиото в петък в 11.00 ч. в СЕМ, за да може на място в регулатора да решим този проблем“, коментира Владимирова.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министърът Боил Банов ще се срещне с децата от хора на БНР, които протестират срещу смяната на диригента им пред сградата на Министерски съвет

Министърът Боил Банов ще се срещне с децата от хора на БНР, които протестират срещу смяната на диригента им пред сградата на Министерски съвет

22 Август 2018 | 09:45 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на културна Боил Банов ще се срещне с децата от хора на БНР, които протестират срещу смяната на диригента им пред сградата на Министерски съвет, предаде репортер на Агенция "Фокус". Срещата ще започне в Министерски съвет след малко.
Цветилена СИМЕОНОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Нападение в Страсбург. 12 декември 2018 г.
Нападение в Страсбург. 12 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.