НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:59


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Kathimerini: Заплахите са признак на слабост, заяви външният министър на Кипър

Kathimerini: Заплахите са признак на слабост, заяви външният министър на Кипър

2 Септември 2018 | 21:08 | Агенция "Фокус"
Никозия. Ден след като министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу предупреди Кипър да не продължава с газовите си сондажи в изключителната си икономическа зона, неговият кипърски колега Никос Христодулидис заяви в неделя, че Никозия няма да бъде сплашена от заплахи, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
„Заплахите, откъдето и да идват те, са признак на слабост“, заяви той. „Няма да се отнасяме добре към заплахи, грандиозни изявления или жестове, насочени към създаването на впечатление“, поясни Христодулидис, добавяйки че Никозия ще се придържа към енергийните си планове „и нищо повече“.
В коментар, публикуван от гръцкия вестник „Та Неа“ в събота, Чавушоглу предупреди Кипър да не сондира за въглеводороди в изключителната си икономическа зона, заявявайки, че „ако те (гръцките киприоти) все още мислят, че няма какво да губят, значи правят голяма грешка“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Турция призова за нова глава в отношенията с Гърция

Kathimerini: Турция призова за нова глава в отношенията с Гърция

1 Септември 2018 | 19:37 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу в събота призова за отварянето на нова глава в напрегнатите дипломатически отношения с Гърция, макар и да разкритикува Анкара, за това че е предоставила „сигурен рай“ за турските „престъпници“, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
„Ситуацията в нашите отношения днес не е в полза на страните ни. Изграждането на доверие е важно. Трябва да отворим нова глава в нашите отношения“, заяви Чавушоглу пред гръцкия вестник „Та Неа“ в интервю, което беше публикувано в събота.
„Трябва да продължим процеса на двустранни разговори без никакви условия. Това е пътят за решаване на проблемите ни“.
Той, обаче, преповтори исканията си осемте турски офицери да бъдат екстрадирани в Турция, за да се изправят пред съдебен процес.
„Гръцката правосъдна система, противно на правилата и принципите на международното право, позволява на съучастниците (в проваления опит за преврат от 2016 година) да останат ненаказани и нарушава правата на жертвите“, добави турският първи дипломат.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Гърция е рай за турските престъпници, заяви Мевлют Чавушоглу

Kathimerini: Гърция е рай за турските престъпници, заяви Мевлют Чавушоглу

1 Септември 2018 | 15:45 | Агенция "Фокус"
Анкара. Гърция се е превърнала в „сигурен рай“ за турските престъпници като например осемте офицера, които избягаха в Гърция след проваления опит за преврат през 2016 година, заяви министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу, предава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
В коментар публикуван в гръцкия вестник „Та Неа“ в събота, Чавушоглу твърди, че е дълбоко натъжен от решенията, взети от гръцката правосъдна система по отношение на осемте турски офицери и настоя, че Анкара няма да отстъпи в стремежа си да ги изправи пред правосъдие.
„Ние сме решени, че ще осигурим екстрадицията на замесените в опита за преврат“, заяви той, добавяйки че гръцко-турските отношения не са в най-добрата си форма.
Чавушоглу предупреди и Кипър да не продължава с газовите си сондажи в изключителната си икономическа зона. „Ако те (гръцките киприоти) все още мисля, че няма какво да губят, значи правят голяма грешка“, заяви той.
Анкара възрази срещу енергийните планове на Никозия, твърдейки че те нарушават турските териториални води.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema: Турция до ЕП: Кажете на Гърция да ни предаде осмината офицери, ние ще им върнем двамата войници от затвора

Protothema: Турция до ЕП: Кажете на Гърция да ни предаде осмината офицери, ние ще им върнем двамата войници от затвора

6 Юли 2018 | 19:16 | Агенция "Фокус"
Атина/Анкара. Турция отново настоява Гърция да върне осмината офицери, които избягаха от страната след неуспешния опит за преврат срещу президента Реджеп Тайип Ердоган през юли 2016 г., отбелязва гръцкото електронно издание Protothema.
Началникът на делегацията на Турция в НАТО Ахмет Берат Чонкар изглежда е свързан със съдбата на двамата гръцки войници, арестувани, след като през март се отклониха на турска територия заради лоши метеорологични условия. Анкара настоява Атина да й предаде осмината офицери, но в Гърция се съмняват, че те ще получат справедлив процес в родината си вече им предостави закрила.
„Турските власти и турското общество очакват незабавно екстрадирането на осмината убийци и Ви уверяваме, че задържаните двама гръцки войници ще получат справедлив съдебен процес в Турция", написа Чокар в писмо, адресирано до председателя на Европейския парламент Антонио Таяни.
В текста Анкара се оплаква от „неприятния подход на гръцките власти към осмината пучисти и неразумността на Европейския парламент по този въпрос".
Писмото е изпратено, след като гръцките съдилища освободиха турски офицери, получили политическо убежище. „Дълбоко разочаровани сме от решенията на гръцката съдебна система, която отхвърли екстрадицията", призна Чонкар.
По-надолу в писмото се се говори за лейтенант Ангелос Миретодис и сержант Димитрис Куклацис, които бяха арестувани след случайно преминаване на турската граница по време на буря в началото на март. „Бих искал да завърша, като заявя, че турските власти и турското общество очаква незабавната екстрадиция на осмината убийци и Ви уверяваме, че задържаните двама гръцки войници ще получат справедлив процес в Турция". В текста не се предлага директна размяна.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini; Уроците, които трябва да бъдат научени от случая с гръцките войници

Ekathimerini; Уроците, които трябва да бъдат научени от случая с гръцките войници

17 Юни 2018 | 04:18 | Агенция "Фокус"
Атина. Танос Докос представя личното си мнение за уроците, които трябва да бъдат научени от случая с гръцките войници в материал на гръцкото електронното издание Ekathimerini.
Гръцко-турските отношения бяха сериозно засегнати от случая с осемте турски военнослужещи, които поискаха убежище в Гърция след опита за преврат в Турция през лятото на 2016 г., както и този на двамата гръцки войници, арестувани от турските власти в началото на март, които са все още задържани без обвинения и с очевидната цел да се упражнява натиск върху Гърция.
Би било интересно да се види процесът на извличане на поуки – нещо, което рядко се прави в Гърция - по отношение на тези случаи.
Що се отнася до осемте турски офицери, първото впечетление , което излиза , е, че държавната машина е лишена от рефлекси в полето на националната сигурност и се оказа неспособна да реши проблема, когато тя се появи.
Второ, контактите между държавите, независимо дали по телефона или лично, трябва да се извършват с по-голяма предпазливост, тъй като всяка дума е записана от другата страна за евентуална употреба в бъдеще.
Трето, въпреки че натискът върху гръцката съдебна система да ускори процеса на предоставяне на убежище на служителите би бил обречен на неуспех, изглежда, че не са правени никакви усилия в тази насока и нито е направен опит да се преговаря за тяхното прехвърляне приятелска трета страна.
По отношение на двамата гръцки войници, които понастоящем са задържани в северозападния турски град Одрин, тактиката на Анкара за арестуване на чуждестранни граждани, за да се упражнява натиск, е накарала гръцките власти да бъдат много по-бдителни и предпазливи.
Те направиха правилното нещо след събитието в преследването на двупосочен подход за управление на кризи, но въпросът скоро придоби международни размери, а срещу един лидер, който се опитва просто да окопае все повече и повече.
Също така не изглежда, че Гърция търси начини за увеличаване на цената, която да плати Турция и да оказва натиск върху нея за отношението й - дори и само на символично ниво.
Нещо повече, цялостната позиция на Гърция към Турция изглежда ограничена до ангажираност на обществеността и бомбастични изявления, когато това, което трябва да правим, е да изпращаме съобщения чрез добре презмерени движения и едновременно с това да активираме множество канали за комуникация.
Недвусмисленото и импровизирано отношение и по двата въпроса, които разгледахме тук - отвъд посочването на отговорност, подчертава належащата нужда от институционален отговор на два значителни и продължителни недостатъка: липсата на централизирана координация и планиране по въпросите на националната сигурност и проблеми в комуникацията между различните държавни и правителствени органи, когато възникнат такива кризи.

Thanos Dokos е генерален директор на Гръцката фондация за европейска и външна политика (ELIAMEP).

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Освободени са и последните четирима турски офицери, избягали в Гърция след опита за държавен преврат срещу Ердоган

Kathimerini: Освободени са и последните четирима турски офицери, избягали в Гърция след опита за държавен преврат срещу Ердоган

5 Юни 2018 | 09:00 | Агенция "Фокус"
Атина. Последните четирима турски военнослужещи от осмината, които избягаха в Гърция след опита за държавен преврат срещу Реджеп Тайип Ердоган през лятото на 2016 г., напуснаха полицейското управление в Олимпийското селище след изтичането на 18-месечния максимален срок за задържането им, съобщава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
И осмината турски военнослужещите ще се установят на неназовано място, под строга полицейска защита.
На 23 май Държавният съвет даде убежище на втория пилот на военния хеликоптер, с който турските офицери пристигнаха Гърция. Очаква се неотменимото решение на висшия административен съд да повлияе на хода на делата на останалите седмина военнослужещи на Анкара.
След като бъде публикувано решението на съда, на втория пилот ще бъдат издадени документи, които ще му позволят да пътува до друга европейска държава. Същото се очаква да се случи и с останалите седем турски военни.
Решението за предоставяне на убежище на турските офицери разгневи Анкара, която обвинява осмината в участие в неуспешния преврат и многократно настоя за екстрадирането им. Върховният съд на Гърция отхвърли всички искания за екстрадиране с мотива, че в родината им няма да им бъде гарантиран справедлив процес.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriyet: Турското МВнР осъди решението на гръцкия съд за предоставяне на убежище на офицер на Анкара

Hurriyet: Турското МВнР осъди решението на гръцкия съд за предоставяне на убежище на офицер на Анкара

24 Май 2018 | 11:08 | Агенция "Фокус"
Анкара. В Турция реагираха остро на решението на Висшия административен съд на Гърция да предостави убежище на военнослужещ на Анкара, един от осмината избягали от страната след провала на опита за държавен преврат от лятото на 2016 г., съобщава вестник Hurriyet.
„Това е най-срамно решение, което някоя държава би могла да вземе“, заяви турският министър по европейските въпроси Йомер Челик в съобщение, публикувано в социалната мрежа „Туитър“.
„Съдебната система на страната-член на ЕС Гърция е решила да защити терористите, които са инициирали опит за преврат в опит да унищожат демокрацията в Турция“, написа Челик в поста си.
На 23 май Държавният съвет на Гърция издаде окончателно и неотменимо решение за предоставяне на убежище на един от осемината турски военнослужещи, обвинени от Анкара в участие в опита за държавен преврат от лятото на 2016 г. Според източници магистратите във Висшия административен съд на Гърция са потвърдили искането на турския офицер за убежище с решение, което се очаква да повлияе на хода на разглеждането на случаите на останалите седем военнослужещи на Анкара. Върховният съд на Гърция вече се произнесе срещу екстрадирането им в Турция.
В писмено изявление Министерството на външните работи на Турция също осъди решението на гръцкия съд. „С това решение Гърция се показва като страна, която защитава превратаджиите пред очите на международната общност", се казва в текста, в който Гърция е призована да „не повтаря същата грешка".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Висшият административен съд на Гърция издаде неотменимо решение в полза на искането на турски офицер за убежище

Kathimerini: Висшият административен съд на Гърция издаде неотменимо решение в полза на искането на турски офицер за убежище

24 Май 2018 | 09:16 | Агенция "Фокус"
Атина. Държавният съвет на Гърция издаде окончателно и неотменимо решение за предоставяне на убежище на един от осмината турски военнослужещи, обвинени от Анкара в участие в опита за държавен преврат от лятото на 2016 г., съобщава електронното издание на вестник Kathimerini.
Според източници магистратите във Висшия административен съд на Гърция са потвърдили искането на турския офицер за убежище с решение, което се очаква да повлияе на хода на разглеждането на случаите на останалите седем военнослужещи на Анкара.
Двама от военните на Анкара вече са освободени от полицейския арест заради изтичане на максималния срок за задържане, а останалите шестима се очаква да се бъдат пуснати до няколко дни. Върховният съд на Гърция вече се произнесе срещу екстрадирането им в Турция.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Турският съд отхвърли искането за освобождаване на гръцките войници за трети път

Ekathimerini: Турският съд отхвърли искането за освобождаване на гръцките войници за трети път

22 Май 2018 | 22:41 | Агенция "Фокус"
Одрин. Турският съд отхвърли във вторник за трети път искането за освобождаване на гръцките граничари, задържани след случайно според тях преминаване на турска територия, пише гръцкото електронно издание Ekathimerini.
Според турските медии съдът се е позовал, както и предните пъти, на причината, че задържаните нямат постоянен адрес на територията на Турция и могат да избягат.
Решението означава, че задържаните войници ще останат в ареста, до началото на процеса, чиято дата предстои да бъде насрочена.
Изданието припомня, че лейтенант Ангелос Митретодис и сержант Димитрис Куклацис са задържани в продължение на 83 дни в силно охранявания затвор в Одрин. До сега не са им повдигнати обвинения.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Greek Observer: Турското правителство даде позволение на гръцки евродепутат да отиде на свиждане с арестуваните гръцки войници

The Greek Observer: Турското правителство даде позволение на гръцки евродепутат да отиде на свиждане с арестуваните гръцки войници

9 Май 2018 | 18:59 | Агенция "Фокус"
Одрин. Турските власти са одобрили искане на евродепутата от най-голямата гръцка опозиционна партия Нова Демокрация Манолис Кефалогианис да посети двамата гръцки войници, които бяха арестувани за това, че в началото на март преминаха турската граница в граничния регион край река Марица и които бяха хвърлени в затвор в Одрин, докато чакат делото си, предава гръцкият информационен портал The Greek Reporter.
Гръцкият евродепутат е отправял искане за свиждане с двамата задържани офицери на два пъти: на 25 март до Министерството на външните работи и министъра на правосъдието в Анкара и втория на 22 април до делегацията от турски официални лица, която тогава е била на посещение в Европарламента в Брюксел.
Според ANA, се очаква той да направи свиждането в рамките на следващите няколко седмици, като ще бъде придружен от функционери на Европейския съюз.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Dialogos.com.cy"(Кипър): Турция обеща реакция на освобождаването на двама от турските военнослужещи, избягали в Гърция след опита за преврат през юли 2016 г.

"Dialogos.com.cy"(Кипър): Турция обеща реакция на освобождаването на двама от турските военнослужещи, избягали в Гърция след опита за преврат през юли 2016 г.

9 Май 2018 | 18:40 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция ще реагира на предоставянето на убежище на двама от турските военнослужещи, избягали в Гърция след неуспешния опит за преврат на 15 юли 2016 г., предава кипърското електронно издание "Dialogos.com.cy", като се позовава на изявление пред журналисти на Ибрахим Калин, говорител на турския президент.
Според него пускането на свобода на двама от военнослужещите "не може да не се отрази негативно на отношенията между двете страни."
Говорителят на Ердоган определя като "правен скандал" решението на гръцките власти за предоставянето на убежище на военнослужещите и смята, че Турция е длъжна да реагира, тъй като "терористите вече могат да се движат свободно в страна от ЕС".

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Втори турски военнослужещ от осмината избягали в Гърция след опита за държавен преврат срещу Ердоган получи убежище

Kathimerini: Втори турски военнослужещ от осмината избягали в Гърция след опита за държавен преврат срещу Ердоган получи убежище

8 Май 2018 | 16:27 | Агенция "Фокус"
Атина. Втори турски военнослужещ от осмината избягали след неуспешния опит за държавен преврат срещу Реджеп Тайип Ердоган от лятото на 2016 г. е получил убежище в Гърция, съобщава електронното издание Kathimerini.
Съответната информация е потвърдена от гръцката Комисия по предоставяне на убежище.
От редакцията припомнят, че преди няколко месеца Атина даде закрила на друг от групата на осмината турски военни, които избягаха от родината си след пуча. Решението на комисията бе обжалвано и впоследствие по случая се произнесе Държавният съвет, най-висшия административен съд на Гърция. Той издаде решение за освобождаването на един от осмината военнослужещи на Анкара. След това турският офицер бе прехвърлен на тайно място и е поставен строг полицейски контрол от съображения за неговата сигурност.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Висшият административен съд на Гърция освободи един от осмината турски военнослужещи, избягали след опита за държавен преврат

Kathimerini: Висшият административен съд на Гърция освободи един от осмината турски военнослужещи, избягали след опита за държавен преврат

26 Април 2018 | 16:16 | Агенция "Фокус"
Атина. Държавният съвет, най-висшия административен съд на Гърция, издаде решение за освобождаването на един от осмината военнослужещи на Анкара, избягали от Турция след неуспешния опит за държавен преврат от лятото на 2016 г., съобщава електронното издание Kathimerini.
Решението за освобождаване на турския военнослужещ, избягал в Гърция заедно със седем свои съграждани след провала на пуча срещу Реджеп Тайип Ердоган, е подписано от ръководителя на Бюрото за чужденци.
Турският офицер е прехвърлен на тайно място и е под строг полицейски контрол от съображения за неговата сигурност, подчертават от редакцията.

Агенция „Фокус“ припомня:

Съдбата на осмината турски военнослужещи, които избягаха в Гърция след опита за държавен преврат срещу президента Реджеп Тайип Ердоган станаха една от основните причини за рязкото влошаване на отношенията между Анкара и Атина. След инцидента от месец март, при който двама гръцки военни пресякоха границата на Турция, Ердоган предизвика яростта на Атина, като предложени те да бъдат разменените за осмината войници на Анкара, които поискаха убежище в Гърция в нощта след неуспешния опит за държавен преврат.
Само няколко дни, след като насрочи предсрочни президентски избори, Ердоган предложи размяна, като според него, Анкара може да върне гръцките войници, ако Атина първо екстрадира осемте турски офицери. В съобщение със строг тон, гръцкият премиер Алексис Ципрас отхвърли категорично предложението, определяйки го като „неприемливо“.
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Джон Болтън в Москва. 23 октомври 2018 г.
Джон Болтън в Москва. 23 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.