НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:57

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Deutsche Welle: Лео Варадкар и Ангела Меркел настояват ЕС да има открита граница в Ирландия

Deutsche Welle: Лео Варадкар и Ангела Меркел настояват ЕС да има открита граница в Ирландия

21 Март 2018 | 09:02 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Германският канцлер Ангела Меркел и ирландския министър-председател Лео Варадкар заявиха, че запазването на откритата граница между Република Ирландия и Северна Ирландия е въпрос, който все още не е решен, предава Deutsche Welle.
Запазването на откритата граница на остров Ирландия е една от основните теми на преговорите за Брекзит.
„Чухме вчера, че има консенсус между ЕС и Великобритания относно преходната фаза след Брекзит“, заяви Меркел. „Но все още има раедица въпроси за разрешаване, особено по граничния въпрос в Ирландия, който е чувствителен и централен“, допълни тя.
На свой ред Варадкар заяви, че откритата граница „трябва да се приложи докато не се намери работеща алтернатива“. Той призова Великобритания да представи „по-детайлни писмени предложения“, които да са правно обвръзващи.
„Ако Лондон предложи нещо близо до Митническия съюз, тогава ще решим голяма част от проблемите, свързани с ирландската граница, но ако е нещо по-слабо от това, тогава не“, убеден е Варадкар.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реакция на ЕП във връзка със съвместното предложение за споразумение за оттегляне на Великобритания от ЕС

Реакция на ЕП във връзка със съвместното предложение за споразумение за оттегляне на Великобритания от ЕС

19 Март 2018 | 19:30 | Агенция "Фокус"
София. пресцентъра на ЕП в София съобщиха: В отговор на публикуваното днес проектоспоразумение за оттеглянето на Обединеното кралство и Северна Ирландия от Европейския съюз работната група на ЕП относно Брекзит публикува следното изявление:
„Работната група на Европейския парламент относно Брекзит приветства по принцип политическото споразумение за преходния период, въпреки че запазваме правото си на парламентарен контрол. Отново потвърждаваме, че докато не бъде постигнато съгласие по всички спорни въпроси, нищо не е решено. Европейският парламент, както и Европейският съвет, независимо един от друг ще решат дали окончателно договореното споразумение за оттегляне е приемливо или не. Приветстваме потвърждението, че гражданите на ЕС, идващи в Обединеното кралство по време на преходния период, ще имат същите права като тези, които са пристигнали преди началото му и че дискриминативните предложенията на Обединеното кралство относно гражданите на ЕС, пристигнали преди и след началото на преходния период, бяха отхвърлени. Приветстваме потвърждението на Обединеното кралство, че споразумението за оттегляне ще включва „подсигуряващо“ решение, предложено от Европейската комисия, за да се избегне твърда граница в Ирландия.
Приветстваме също така премахването на член 32 от споразумението, който ограничава правото на движение на гражданите на Обединеното кралство в ЕС-27 след Брекзит. Ще продължим да настояваме гражданите на Обединеното кралство да имат право да се движат свободно в ЕС-27, както и ще продължим да се борим за правата на бъдещите съпрузи на граждани на ЕС, пребиваващи в Обединеното кралство. В същия дух ще продължим да настояваме за премахването на всякакви ограничения за завръщането на граждани на ЕС в Обединеното кралство. Накрая, относно процедурата по регистриране на граждани на ЕС-27 в Обединеното кралство, ще проведем специална среща на членовете на работната група на ЕП относно Брекзит, на комисиите по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE), външни работи (AFCO), правни въпроси (JURI), заетост и социални въпроси (EMPL) с Министерството на вътрешните работи на Обединеното кралство, за да оценим предложената система и да гарантираме, че тя наистина ще бъде безпрепятствена и прозрачна и че всяка ненужна административна тежест ще бъде избегната.“
Допълнителна информация
Реакцията идва след публикуването на проектоспоразумение за оттеглянето на Обединеното кралство и Северна Ирландия от Европейския съюз и Европейската общност за атомна енергия, като се подчертава напредъкът, постигнат в рамките на преговорите с Обединеното кралство на 16 – 19 март 2018 г.
Всяко споразумение за оттегляне и бъдещо асоцииране или международно споразумение между Обединеното кралство и ЕС ще трябва да получи одобрението на Европейския парламент.
Резолюцията, в която се излага становището на Европейския парламент преди срещата на върха на държавните и правителствените ръководители на ЕС на 22-23 март, беше приета по време на последната пленарна сесия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutsche Welle: Предварителното споразумение за преходния период след Брекзит е почти договорено, заяви Мишел Барние

Deutsche Welle: Предварителното споразумение за преходния период след Брекзит е почти договорено, заяви Мишел Барние

19 Март 2018 | 16:20 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Главният преговарящ за Брекзит от страна на Европейския съюз Мишел Барние заяви в понеделник, че е постигнато съгласие относно „голяма част от това, което би се превърнало в подредено излизане на Великобритания“ от Съюза, съобщава Deutsche Welle. Съгласно думите на Барние, след проведените в събота и неделя срещи е постигнато широко съгласие по сделката за преходния период, започващ след 29 март 2019 г. На пресконференция в Брюксел, след разговори между Барние и неговия британски колега Дейвид Дейвис, бе съобщено, че „ние постигнахме съгласие за преходния период“, който според дадената информация ще бъде ограничен във времето. Според договорката между двамата, Великобритания ще остане част от единния пазар на Съюза до края на 2020 г., като през това време ще спазва законите на организацията, но няма да участва във взимането на решенията.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: ЕС скоро ще излезе с предложения за транзитния период след Брекзит, Ирландия поиска гаранции за границата

Reuters: ЕС скоро ще излезе с предложения за транзитния период след Брекзит, Ирландия поиска гаранции за границата

19 Март 2018 | 14:58 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейския съюз скоро ще предложи на Великобритания сделка за транзитния период след Брекзит, съобщиха европейски дипломати в понеделник, когато се разбра също, че Ирландия е поискала гаранции, че във всяко възможно споразумение, ще бъдат отчетени интересите на Дъблин за границата със Северна Ирландия, предава Reuters.
Попитан какво става със сделката, Главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние отговори на репортерите: „Решени сме“, докато посрещаше министърът за Брекзит на Великобритания Дейвид Дейвис в Европейската комисия. Двамата ще дадат съвместна пресконференция по-късно в понеделник.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Лондон трябва да е готов да поиска удължаване на срока за излизането си от ЕС, заявиха британски народни представители

Politico: Лондон трябва да е готов да поиска удължаване на срока за излизането си от ЕС, заявиха британски народни представители

18 Март 2018 | 08:02 | Агенция "Фокус"
Лондон. Правителството в Лондон трябва да е готов да поиска удължаване на срока за излизането си от Европейския съюз, насрочената дата за което е 29 март 2019 г., това са заявили някои британския народни представилите, пише европейската редакция на Politico. Според тях преходния период, който ще започне след 29 март догодина също трябва да бъде удължен.
Данните са публикувани в доклад на Комитета за Брекзит към британската Камара на общините, който се състои от 21 души. Докладът трябва да бъде публикуван изцяло в неделя, като обаче той вече предизвика някои разделения във Великобритания и в самият Комитет, тъй като все още няма знаци за напредък по преговорите за търговско споразумение, които трябва да бъдат завършени преди началото на преходния период. Ако британското правителство реши да поиска отлагане на дата за излизането си от Съюза до, както предлага доклада, 31 декември 2020 г., то това трябва да бъде одобрено от всички други 27 страни членки на ЕС.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sunday Express: ЕС може да забрани полетите на британските авиопревозвачи между европейските градове

Sunday Express: ЕС може да забрани полетите на британските авиопревозвачи между европейските градове

18 Март 2018 | 03:28 | Агенция "Фокус"
Дъблин. Според главния изпълнителен директор на авиокомпанията „Райънеър“ Майкъл О‘Лиъри Европейският съюз може да забрани на британските компании British Airways и easyJet да изпълняват полети между европейските градове, пише британският вестник Sunday Express.
Според него Брекзит ще доведе до ограничаване на полетите до и от Великобритания, особено ако не се постигне споразумение в областта на въздушния транспорт. Според европейските правила между европейските градове могат да летят само авиокомпании с преобладаващо европейско участие.
Майкъл О‘Лиъри допуска, че големите европейски авиокомпании ще използват възможността да отмъстят на британските си конкуренти.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

BBC: Обвиняват Тереза Мей, че оставя „отворени граници“ след Брекзит

BBC: Обвиняват Тереза Мей, че оставя „отворени граници“ след Брекзит

17 Март 2018 | 05:01 | Агенция "Фокус"
Лондон. Група депутати обвиняват британския премиер Тереза Мей, че се готви да остави отворени граници след Брекзит, предава BBC.
Групата „Отворена Британия“, в която членуват про-европейски депутати от различни партии е отправила запитване към премиера след изказване на британския транспортен министър Крис Грейлинг, който казва, че няма да има никакви гранични проверки на Дувър, след като Великобритания напусне ЕС. Според него ще е „крайно нереалистично“ да има проверки и търговията ще се регулира електронно.
В писмото групата депутати заявяват „Необичайно е, че правителството, което цели‚ да поеме контрола, сега признава, че дори няма да се опита да контролира трансфера на стоки през границите, ако Великобритания напусне митническия съюз“.
Според тях това ще има сериозни последствия върху британските фирми, инфраструктура и търговия.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Huffington Post: Брекзит трябва да бъде отложен според специална комисия в британския парламент

Huffington Post: Брекзит трябва да бъде отложен според специална комисия в британския парламент

17 Март 2018 | 03:41 | Агенция "Фокус"
Лондон. Брекзит трябва да бъде отложен според специална комисия в британския парламент, пише британският вестник Huffington Post.
Според вестника членовете на влиятелна специална комисия в британския парламент са разделени от идеята да се иска от Брюксел удължаване действието на член 50, който предвижда двугодишен срок за напускане на Евросъюза след изявено желание от страна членка. Целта на подобно искане е да се даде време на британския премиер Тереза Мей да постигне по-добра сделка с Евросъюза за отношенията след излизането на Обединеното кралство от него. Предложението предвижда малко удължаване на периода на действието на член 50 и в никакъв случай безкрайно отлагане. Поради различията сред членовете на комисията се очаква привържениците на по-бърз Брекзит да излязат с отделен доклад.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Великобритания ще може да сключва търговски споразумения в преходния период на Брекзит без разрешение от ЕС

The Times: Великобритания ще може да сключва търговски споразумения в преходния период на Брекзит без разрешение от ЕС

15 Март 2018 | 02:48 | Агенция "Фокус"
Лондон. Обединеното кралство ще има право да сключва търговски споразумения в преходния период на Брекзит без разрешение от Европейския съюз, пише вестник The Times.
Преговарящите от Брюксел са приели искането на Лондон да бъде в състояние да следва независима търговска политика, като същевременно остане в рамките на митническия съюз и в единния пазар.
В насоките на ЕС за водене на преговори все още се казва, че Великобритания няма да може да сключва търговски сделки, „освен ако не бъде упълномощена от Съюза". Зад затворени врати обаче позицията на Мишел Барние, главен преговарящ на ЕС, изглежда е била смекчена. Последният проект за потенциална преходна сделка гласи, че Великобритания ще може да преговаря и да подписва търговски сделки през този период.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Брекзит: ЕП препоръчва споразумение за асоцииране между ЕС и Обединеното кралство

Брекзит: ЕП препоръчва споразумение за асоцииране между ЕС и Обединеното кралство

14 Март 2018 | 19:44 | Агенция "Фокус"
Страсбург.  Зачитане на целостта на вътрешния пазар, митническия съюз и четирите свободи;
 Осигуряване на равнопоставено и справедливо третиране на гражданите на ЕС, живеещи в Обединеното кралство, и на британските граждани, живеещи в ЕС;
 Запазване на правата на гражданите, залегнали в Белфасткото споразумение (Ирландската граница).
ЕП прие резолюция, в която излага възможната рамка на бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство след Брекзит.
Като се вземат предвид червените линии, обявени от британското правителство, евентуално споразумение за асоцииране между ЕС и Обединеното кралство може да предостави подходяща рамка за техните бъдещи отношения. Това се казва в резолюцията, приета с 544 гласа „за“, 110 гласа „против“ и 51 гласа „въздържал се“. Отношенията могат да се базират на четири стълба:
• търговия и икономически отношения (споразумение за свободна търговия);
• вътрешна сигурност;
• сътрудничество във външната политика и отбраната;
• тематично сътрудничество, например в сферата на трансгранични научни и иновационни проекти.
Евродепутатите настояват тази рамка да включва последователно управление, със солиден механизъм за уреждане на спорове.
Резолюцията, подготвена от работната група на парламента относно Брекзит, подчертава уникалността на системата на ЕС, с нейните задължителни общи разпоредби, общи институции и общи механизми за надзор, правоприлагане и правосъдие. Това означава, че дори близко асоциирани държави със сходно законодателство не могат да се възползват от права, облаги и достъп до пазара в същата степен като държавите членки на ЕС.
Всяка рамка за бъдещите отношения трябва да включва и зачитането на целостта на вътрешния пазар, митническия съюз и четирите свободи, без да позволява различен подход за отделните сектори (избиране на благоприятни закони на ЕС). Тя трябва да гарантира независимото вземане на решения в ЕС и правния ред на Съюза, включително ролята на Съда на ЕС.
Споразумение за оттегляне и преходен период
В резолюцията се приветства проектът на споразумение за оттегляне на Европейската комисия от 28 февруари и се изразява подкрепа за предложените преходни мерки.
Също така отново се подчертава, че е важно да се гарантира равнопоставено и справедливо третиране на гражданите на ЕС, живеещи в Обединеното кралство, и на британските граждани, живеещи в ЕС.
В резолюцията се приветства и проектът на протокол относно Ирландия и Северна Ирландия, включително и вариантът за предпазен механизъм, описан в съвместния доклад от декември 2017 г. , който предоставя конкретно резервно решение срещу засилването на граничния контрол и запазва сътрудничеството север-юг. Евродепутатите подчертават и важността на запазването на правата на гражданите, изложени в Белфасткото споразумение.
Цитат
Момчил Неков (С&Д, България) заяви: „Брекзит ще донесе промяна в Европейския съюз както за гражданите, така и за бизнеса. За нас българите е важно в кратки срокове да се постигне споразумение, което да гарантира правата на гражданите, за да могат всички тези хиляди българи да живеят без притеснения за бъдещето си. За последното десетилетие стокообменът между Великобритания и България се е удвоил до 1,2 милиарда евро на годишна база. Без споразумение след Брекзит, българският износ за Обединеното кралство, равняващ се на 500 милиона евро, е застрашен. В наш интерес е тази икономическа връзка да се запази поне на днешните нива. Трябва да се изостави езикът на политическите обвинения и да погледнем прагматично на бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство.“
Следващи стъпки
Резолюцията излага приноса на Парламента към срещата на високо равнище на държавните и правителствените ръководители на ЕС на 22 – 23 март, когато се очаква да бъдат приети насоките на Съвета за преговори относно бъдещите отношения с Обединеното кралство. Всяко споразумение за оттегляне или бъдещо споразумение за асоцииране или международно споразумение с Обединеното кралство трябва да бъде одобрено от ЕП.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатите обсъждат бъдещето на отношенията между ЕС и Великобритания след Брекзит

Евродепутатите обсъждат бъдещето на отношенията между ЕС и Великобритания след Брекзит

13 Март 2018 | 14:57 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Евродепутатите настояват рамката за бъдещите отношения между ЕС и Великобритания да бъде съобразена с целостта на единния пазар и четирите свободи на ЕС, се казва в съобщение от пресслужбата на ЕП.
Евродепутатите отново заявиха, че споразумение за асоцииране между ЕС и Обединеното кралство би могло да предостави уместна рамка за бъдещи отношения. Това се случи по време на дебат относно актуалното състояние на преговорите за Брекзит с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и водещия преговарящ на ЕС Мишел Барние във вторник.
Те също така изтъкнаха, че каквато и да бъде формата на бъдещите отношения с Великобритания, тя трябва да бъде съобразена с целостта на единния пазар, митническия съюз и четирите свободи на ЕС, както и да съхрани европейския правов ред, като не позволява преференциално третиране на определени сектори.
Накрая евродепутатите призоваха ЕС и Великобритания да включат уреждането на правата на гражданите, финансовите задължения и въпроса за ирландската граница в ясно споразумение за оттегляне, което да бъде завършено преди началото на евентуален преходен период.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Терористичен акт и заложническа ситуация във френския град Требе. 23 март 2018 година
Терористичен акт и заложническа ситуация във френския град Требе. 23 март 2018 г...

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.