НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:16

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Бургас: Нова рекордна численост на розово фламинго е отчетена в Атанасовско езеро

Бургас: Нова рекордна численост на розово фламинго е отчетена в Атанасовско езеро

13 Октомври 2017 | 09:39 | Агенция "Фокус"
Бургас. Нова рекордна численост на розово фламинго е отчетена в Атанасовско езеро, съобщиха от Българска фондация „Биоразнообразие“ – Бургас. Рекордът от март тази година с 13 птици розово фламинго в Атанасовско езеро, за които съобщи екипът на проект „Солта на живота“, не се задържа дълго и на 12 октомври вече е подобрен. За 35 - 38 птици от този доскоро доста рядък вид за страната ни съобщава любителят-орнитолог Николай Колев от Раднево. Птиците са наблюдавани в Южните солници на езерото от Укритието за наблюдение на птици и Пътеката на саблеклюна.
Розовото фламинго много рядко посещава тази част на Атанасовско езеро, но явно е било привлечено от благоприятните условия и наличието на храна тук. Наблюдението на внушителния брой розови фламинги в Атанасовско езеро е второто подобно за България в последните дни. По-рано през седмицата на яз. „Студен кладенец“ в Източни Родопи бяха наблюдавани 53 птици, за които съобщиха от фондация „По-диви Родопи“, което вероятно е най-високата численост за този вид, отбелязвана някога в България.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Колония розово фламинго е забелязана край яз. „Студен кладенец” и при Бургаското езеро

Колония розово фламинго е забелязана край яз. „Студен кладенец” и при Бургаското езеро

12 Октомври 2017 | 17:18 | Агенция "Фокус"
София. Колония розово фламинго е забелязана край яз. „Студен кладенец” край Кърджали и при Бургаското езеро. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” д-р Христо Христов от фондация „По-диви Родопи”. „Колонията розово фламинго бе забелязана в началото на октомври. Край язовира се бяха настанили най-много 53 птици. Те останаха там до вчера. И тъй като днес се покачи нивото на язовира, ятото се е преместило другаде. Колеги от Бургас казаха, че тази сутрин в Бургаските езера са се появили подобен брой птици”, обясни д-р Христов. Именно поради броя на птиците се предполага, че става въпрос за едно и също ято розово фламинго. Предполага се, че след като нивото на язовир „Студен кладенец” се понижи нивото, птиците отново ще се завърнат.
По думите му язовирът разполага с достатъчно храна за розовото фламинго, затова те предпочитат тук да прекарат периода си преди размножаването. „Те обитават плитчини, където намират в тинята и водата средни ракообразни и водна бълха“, обясни д-р Христов. „Яз. „Студен кладенец” обаче не предоставя възможност за свиване на гнезда, затова фламингото не остава тук пред размножителния период. Вероятно оттук им минава миграционният маршрут и спират за почивка. Но пък миналата година през зимата наблюдавахме група, която остана до пролетта, когато започва размножителният им период”, каза още д-р Христо Христов.
Инна ПЕЙЧЕВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Над 40 души загинаха при нови удари в Източна Гута. 19 февруари 2018 г.
Над 40 души загинаха при нови удари в Източна Гута. 19 февруари 2018 г.

ВИДЕО
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Македония
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Ма...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.