НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:49

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Жельо Бойчев, БСП: Приетите промени в Закона за опазване на околната среда са опасен прецедент за държавата

Жельо Бойчев, БСП: Приетите промени в Закона за опазване на околната среда са опасен прецедент за държавата

15 Септември 2017 | 08:59 | Агенция "Фокус"
София. Приетите промени в Закона за опазване на околната среда са опасен прецедент за държавата. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев. По думите му това дава ясен знак за функционирането на страната и достъпа до право и гарантиране правата на всеки един български гражданин. Предстои спазване на заявеното от лидера на левицата за внасяне законопроекта в Конституционния съд, който да се произнесе. Бойчев добави, че не могат да бъдат приети аргументите на вносителите. „Много нелепо е ако кажем, че в момента наличието на втора инстанция пречи за реализиране на някои от големите проекти до момента в страната. Това е прекалено невярно. Съвсем други са проблемите – в начина на подготовка на проектите, в забавянето на много от процедурите, и въобще в тяхното качество и планирането на всички дейности от страна на държавата. Много елементарно е това разбиране още повече, че тука в законопроекта се говори само за обекти с национално значение и не е коректно да са част от примерите, които бяха давани. Основният принцип, който трябва да пазим, е гарантиране на правовата държава. Тя може да бъде именно съхранена и развивана само ако се гарантира правото и достъпа до правосъдие на всеки един български гражданин, обясни Жельо Бойчев. Той коментира още, че през този политически сезон БСП ще представи конкретни инициативи в сферата на образованието и преодоляване неравенството в обществото.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът преодоля президентското вето и премахна втората съдебна инстанция при обжалването на ОВОС за ключовите инвестиционни обекти (ОБЗОР)

Парламентът преодоля президентското вето и премахна втората съдебна инстанция при обжалването на ОВОС за ключовите инвестиционни обекти (ОБЗОР)

14 Септември 2017 | 19:41 | Агенция "Фокус"
София. Със 138 гласа „за”, 78 – „против” и 2 – „въздържал се” парламентът преодоля отлагателното вето, наложено от президента Румен Радев върху последните промени в Закона за опазване на околната среда, с което окончателно премахна втората съдебна инстанция при обжалването на оценките за въздействието на околната среда (ОВОС) на големи инвестиционни проекти. През цялото време вносителите от ГЕРБ мотивираха предложението си с аргумента, че така няма да се бавят големи национални инфраструктурни обекти. След днешното гласуване чл. 101 ал. 3 от Конституцията задължава президента да обнародва в 7-дневен срок повторно приетите промени в закона.
Повторното разглеждане на законопроекта предизвика дискусия в пленарната зала. Председателят на ПГ на „БСП за България“ Корнелия Нинова се закани, че ако промените бъдат одобрени повторно, законът ще бъде внесен в Конституционния съд. „Ето защо с колегите събираме подписи - юридическият спор и конституционността ще я реши този в България, който има тези правомощия“, заяви лидерът на БСП.
От своя страна председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира, че парламентарната му група се съобразява с мотивите на президента Радев да наложи вето, но намира по-силни аргументи за това промените да бъдат гласувани отново, а ветото – преодоляно.
Агенция „Фокус” припомня: Промените в Закона за Опазване на околната среда, касаещи разпоредбите, с които се премахва втората съдебна инстанция при обжалване на административни актове във връзка с околната среда и биологичното разнообразие, бяха приети от парламента в края на първата му сесия - на 27 юли 2017 г. Няколко дни по-късно, на 8 август, президентът Румен Радев наложи вето на промените като се аргументира с факта, че държавата трябва да създава не само регулации за съхраняването и възпроизводството на околната среда, но и за ефективен контрол за тяхното прилагане. Такъв контрол се осъществява именно от административните съдилища, чиято правозащитна функция се реализира на две инстанции. В мотивите на президента се посочва, че премахването на втората инстанция намалява интензитета на защитата, необходима за гарантиране на околната среда като конституционно призната ценност. Президентът Радев изрази своята увереност, че Народното събрание ще намери добрия баланс между приоритетното и своевременно изграждане на значими стратегически обекти и контрола за спазване на законността.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Съобразяваме се с мотивите на президента, но ще подкрепим промените в Закона за опазване на околната среда и ще отхвърлим ветото

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Съобразяваме се с мотивите на президента, но ще подкрепим промените в Закона за опазване на околната среда и ще отхвърлим ветото

14 Септември 2017 | 11:34 | Агенция "Фокус"
София. Ние сме национално отговорни политици и аз съм убеден, че днес, когато отхвърлим ветото, това е ясен знак, че спазваме законите, съобразяваме с мотивите на президента, но аргументите в пленарна зала бяха по-силни. За това ще подкрепим закона и ще отхвърлим ветото на президента, защото интересите на България са над всичко. Това заяви от парламентарната трибуна председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, по време на дебатите по повторното разглеждане на промените в Закона за опазването на околната среда, предвиждащи отпадането на втората съдебна инстанция при обжалване на Оценките на въздействието на околната среда (ОВОС) на големи инвестиционни проекти, върху които президентът наложи вето, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Това, което се предлага и това, което ние ще потвърдим днес, е да бъде приет законът отново и да отхвърлим ветото. Залагаме една бързина от 6 месеца, за да може по националните инфраструктурни проекти държавата да се движи в посока, която ще гарантира развитието на регионите и страната”, заяви Цветанов. Той благодари на всички народни представители, които са участвали в дебата, за изложените аргументи по темата.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивелина Василева, ГЕРБ: Промените в Закона за Опазване на околната среда целят ускоряване на процедурите на обекти с национално значение

Ивелина Василева, ГЕРБ: Промените в Закона за Опазване на околната среда целят ускоряване на процедурите на обекти с национално значение

14 Септември 2017 | 10:55 | Агенция "Фокус"
София. Промените в Закона за Опазване на околната среда целят ускоряване на процедурите на обекти с национално значение. Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на ГЕРБ Ивелина Василева по време на дебатите по повторното разглеждане на промените в Закона за Опазване на околната среда, предвиждащи отпадане на втората съдебна инстанция при обжалването оценките за въздействието на околната среда (ОВОС) на големи инвестиционни проекти, върху които държавният глава наложи вето, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Ивелина Василева подчерта, че ПГ на ГЕРБ продължава да поддържа своите мотиви, а позицията ѝ по въпроса остава непроменена. „Това не е позиция на инат. Това е ясно осъзната, аргументирана, обоснована и балансирана. Да, природата е висше благо. Тя е ценност за всеки един български гражданин. Опазването на природата и осигуряването на чиста и здравословна околна среда е не само право, а и задължение на всеки един от нас”, коментира Василева от трибуната на парламента. „Това е споделеното разбиране на българските граждани и съвсем не е запазена територия на шепа хора, които наричат себе си еколози”, допълни още тя. Василева припомни, че промените целят ускорява процедурите за обекти с национално значение и от стратегическа важност. „Ние не променяме принципа, а въвеждаме изключения само за определени случаи”, аргументира се тя. „Често сме ставали свидетели на сериозно забавяне заради дълги и продължителни обжалвания. Те поставят на риск реализацията на обекти от пътната, железопътната, пристанищната инфраструктура и др.”, допълни Василева.
Филип Попов посочи, че с предлаганите промени на практика се ограничава достъпа на гражданите до правосъдие.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Въпреки че катастрофирах, дойдох в парламента заради ветото на Закона за околната среда и от уважение към президента

Корнелия Нинова, БСП: Въпреки че катастрофирах, дойдох в парламента заради ветото на Закона за околната среда и от уважение към президента

14 Септември 2017 | 10:44 | Агенция "Фокус"
София. Въпреки че катастрофирах, дойдох в парламента заради ветото на Закона за околната среда и от уважение към президента. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти във връзка с катастрофата във вторник в центъра на София, в която тя е пострадала, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Нинова поясни, че в пътното произшествие са участвали четири автомобила. Попитана дали инцидентът е бил случаен, лидерът на БСП заяви, че не си пада по конспирации. Нинова коментира, че вследствие на катастрофата има мозъчно сътресение и счупен шип отзад на врата, като за възстановяването са й необходими две седмици почивка. „Дойдох само заради ветото и от уважение към президента, за принципни неща и се връщам“, каза Корнелия Нинова. Според нея има има начин проблемът със Закона за опазване на околната среда да бъде решен като се съкратят сроковете, в които се произнасят съдилищата, за да не се бави много обжалването. „Може максимално да се съкратят сроковете, но да не се посяга на принципа на правова държава, който е актовете на Министерски съвет да се обжалват пред съда. Иначе става безконтролно. Който и да е Министерски съвет -днес са те, утре друг някой взима си решение и няма възможност гражданинът да обжалва решенията на изпълнителната власт. Малко на друго ми прилича“, коментира Нинова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова към ГЕРБ: Ако приемете втори път Закона за околната среда, го внасяме в Конституционния съд – не може заради целесъобразност да погазваме законосъобразност

Корнелия Нинова към ГЕРБ: Ако приемете втори път Закона за околната среда, го внасяме в Конституционния съд – не може заради целесъобразност да погазваме законосъобразност

14 Септември 2017 | 10:39 | Агенция "Фокус"
София. Ако приемете втори път Закона за околната среда, го внасяме в Конституционния съд – не може заради целесъобразност да погазваме законосъобразност. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебатите по новото обсъждане на промените в Закона за опазване на околната среда, на който президентът Румен Радев наложи вето, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Корнелия Нинова заяви, че Конституционният съд се е произнасял по подобни казуси, но за такъв не е. „Ето защо с колегите събираме подписи - юридическият спор и констутционността ще я реши този в България, който има тези правомощия“, посочи лидерът на БСП. „Нека първо да погледнем себе си. Политическите сили през тези години какво направиха? Колко пъти си позволихме заради целесъобразност, да погазим законосъобразност“, попита Нинова. По думите й в тази зала са взимани противоконституционни решения. Нинова коментира, че така стъпка по стъпка се руши държавността и взаимния контрол между властите. „Това би трябвало да е големия разговор тук“, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова. „Нашата парламентарна група няма да подкрепи второто гласуване на закона, ще подкрепи ветото на президента“, заяви лидерът на БСП. Тя посочи, че темата трябва да се раздели на две. „Едното да сторим за правото с правни аргументи. Другото като политици да се опитаме да погледнем по-широко на принципите на морала, правовата държава и функционирането на държавността“, посочи Нинова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Марков, ГЕРБ: Имаме право да не се съгласим с ветото на президента върху промени в Закона за Опазване на околната среда и да вървим напред

Георги Марков, ГЕРБ: Имаме право да не се съгласим с ветото на президента върху промени в Закона за Опазване на околната среда и да вървим напред

14 Септември 2017 | 10:30 | Агенция "Фокус"
София. Ние сме парламентарната група на ГЕРБ, спечелила 4 пъти изборите. Уважаваме президентската институция, уважаваме самия г-н президент, избран от 2 000 000 българи, но имаме право да не се съгласим с ветото и да вървим напред”. Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на ГЕРБ Георги Марков, по време на дебатите по повторното разглеждане на промените в Закона за Опазване на околната среда, предвиждащи отпадане на втората съдебна инстанция при обжалването оценките за въздействието на околната среда (ОВОС) на големи инвестиционни проекти, върху които държавният глава наложи вето, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „България е република с парламентарно управление, защото вътрешната и външната политика се осъществява от правителството. Правителствено управление, а не неправителствено. „Протестърите”, по Конституция сдруженията нямат право на политическа дейност, а те си позволяват истеричен политически език. Ако искат да управляват, да направят партия и да влязат в парламента. Да направят 3 инстанции, 30, 300. Да спрат лифтове, да спрат развитието, да вземат да спрат и метрото”, заяви Георги Марков от парламентарната трибуна.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Филип Попов, БСП: Промените в Закона за опазване на околната среда са противопоказни за развитието и ефективността на системата на съдебната власт

Филип Попов, БСП: Промените в Закона за опазване на околната среда са противопоказни за развитието и ефективността на системата на съдебната власт

14 Септември 2017 | 09:53 | Агенция "Фокус"
София. Промените в Закона за опазване на околната среда са противопоказни за развитието и ефективността на системата на съдебната власт. Това каза секретарят на ПГ на „БСП за България“ Филип Попов по време на дебатите по новото обсъждане на промените в Закона за опазване на околната среда, на който президентът Румен Радев наложи вето, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Искате да реформирате системата на съдебната власт, но това, което направихте с този закон, е остро противопоказно за развитието на ефективността й, защото руши принципа в правото“, обърна се Филип Попов към вносителите на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за опазване на околната среда от ГЕРБ. По думите му това са принципите за достъп до правосъдие, защита на обществения интерес чрез съдебен контрол. Според Филип Попов е алогично да има такъв контрол по други видове дела, но да липсва такъв, когато се касае за важни държавни проекти и за опазване на околната среда. „Бързината в тези производства не е висша ценност. Такава е законността“, заяви Филип Попов и призова да не се посяга на този държавен стожер.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев наложи вето на промените в Закона за опазване на околната среда (ОБЗОР)

Президентът Румен Радев наложи вето на промените в Закона за опазване на околната среда (ОБЗОР)

8 Август 2017 | 21:27 | Агенция "Фокус"
София. Президентът Румен Радев наложи вето на промените в Закона за опазване на околната среда, касаещи разпоредбите, с които се премахва втората съдебна инстанция при обжалване на административни актове във връзка с околната среда и биологичното разнообразие. Според президента, за да изпълни конституционното си задължение за осигуряване опазването на околната среда, държавата трябва да създава не само регулации за съхраняването и възпроизводството на околната среда, но и за ефективен контрол за тяхното прилагане. Такъв контрол се осъществява от административните съдилища, чиято правозащитна функция се реализира на две инстанции. В мотивите на президента се посочва, че премахването на втората инстанция намалява интензитета на защитата, необходима за гарантиране на околната среда като конституционно призната ценност. Отпадането на втората съдебна инстанция е мотивирано със съкращаване на времето за реализирането на обекти с национално стратегическо значение. Екологичното законодателство е превантивно насочено – да не настъпят непоправими екологични последици, гаранция за което е и съществуващото двуинстанционно съдебно производство. Президентът Радев изрази своята увереност, че Народното събрание ще намери добрия баланс между приоритетното и своевременно изграждане на значими стратегически обекти и контрола за спазване на законността.
Агенция "Фокус" припомня: Промените в Закона за Опазване на околната среда, бе приет от парламента в края на първата му сесия - на 27 юли. Текстовете предвиждаха отпадане на втората инстанция при обжалването на ОВОС на големи инвестиционни проекти. Измененията бяха мотивирани от вносителите от ГЕРБ с това, че така няма да се бавят големи национални инфраструктурни обекти. Партии, сред които БСП, "Зелените" и други, поискаха обжалването на две инстанции да остане. От БСП дори обмисляха да сезират Конституционния съд, тъй като в българското право няма дела, които да се водят само на една инстанция. От друга страна обаче Камарата на строителите в България призова Радев да остане само обжалването на една инстанция, за да се облекчат процедурите по реализация на големи инфраструктурни обекти. Пред "Фокус" председателят на ПК "Екогласност" Емил Георгиев съобщи, че в сряда в президентството ще бъде внесено писмо в подкрепа на промените и допълненията в Закона, приети в края на юли, защото по думите му текстовете наистина създават предпоставки да бъде потърсена отговорност от всички онези, които досега са използвали околната среда за оръжие на висши интереси.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Емил Георгиев, „Екогласност“: Утре внасяме в Президентството писмо, че подкрепяме Закона за опазване на околната среда и допълненията от 27 юли

Емил Георгиев, „Екогласност“: Утре внасяме в Президентството писмо, че подкрепяме Закона за опазване на околната среда и допълненията от 27 юли

8 Август 2017 | 17:48 | Агенция "Фокус"
София. Утре внасяме в Президентството с копие до председателя на Народното събрание, до министър-председателя на страната, до министъра на околната среда и до всички средства за масова комуникация, писмо че подкрепяме Закона за опазване на околната среда и допълненията от 27 юли. Това каза за Агенция „Фокус“ председателят на ПК „Екогласност“ Емил Георгиев.
„Категоричното ни мнение е, че президентът не трябва да налага мораториум върху този закон, защото той наистина създава предпоставки да бъде потърсена отговорност от всички онези, които досега използваха околната среда за оръжие на висши интереси. Със закона се спират действията, които се извършваха в тази общественост“, категоричен е той.
Георгиев съобщи още, че в четвъртък ще даде специална пресконференция за случващото се в района на Кресненското дефиле заедно с екип от неправителствени организации и хора, които наистина милеят за опазването на околната среда. „Ще взема отношение по всички доноси, които са писани, защото Европейският съд се произнесе след доноса на кръга „Зелените“, при положение, че тези земи още не бяха включени в „Натура 2000“. Повтарям, че това са доноси и поемам отговорност за думите, които казвам“, категоричен е той. Пресконференцията ще се проведе в БТА от 11.00 часа.
„Фокус“ припомня: Държавният глава Румен Радев върна за ново обсъждане в Народното събрание разпоредбите от закона, с които се премахва втората съдебна инстанция при обжалване на административни актове във връзка с околната среда и биологичното разнообразие.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев ще върне за ново обсъждане промените в Закона за опазване на околната среда

Президентът Румен Радев ще върне за ново обсъждане промените в Закона за опазване на околната среда

8 Август 2017 | 10:53 | Агенция "Фокус"
София. Държавният глава Румен Радев върна за ново обсъждане в Народното събрание разпоредбите от закона, с които се премахва втората съдебна инстанция при обжалване на административни актове във връзка с околната среда и биологичното разнообразие. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Според президента, за да изпълни конституционното си задължение за осигуряване опазването на околната среда, държавата трябва да създава не само регулации за съхраняването и възпроизводството на околната среда, но и за ефективен контрол за тяхното прилагане. Такъв контрол се осъществява от административните съдилища, чиято правозащитна функция се реализира на две инстанции. Премахването на втората инстанция намалява интензитета на защитата, необходима за гарантиране на околната среда като конституционно призната ценност.
Отпадането на втората съдебна инстанция е мотивирано със съкращаване на времето за реализирането на обекти с национално стратегическо значение. Екологичното законодателство е превантивно насочено – да не настъпят непоправими екологични последици, гаранция за което е и съществуващото двуинстанционно съдебно производство.
Президентът Радев е уверен, че Народното събрание ще намери добрия баланс между приоритетното и своевременно изграждане на значими стратегически обекти и контрола за спазване на законността.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП:  Ще обсъдим варианти за обжалване на Закона за околната среда пред Конституционния съд

Корнелия Нинова, БСП: Ще обсъдим варианти за обжалване на Закона за околната среда пред Конституционния съд

4 Август 2017 | 13:55 | Агенция "Фокус"
София. Ще обсъдим варианти за обжалване на Закона за околната среда пред Конституционния съд. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция във връзка с подписания указ от президента за НПК и протестите на някои партии срещу него, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Нинова заяви, че БСП не се бърка в работата на президента. „Уважаваме решението му да публикува този закон. Ще изразим вероятно становище по предстоящи други закони. Говоря за Закона за околната среда, където беше предложено да се съкрати съдебния процес чрез по-малко обжалвания. Там имаме своите аргументи против това“, каза Нинова. Според нея за един извънреден случай, да намалиш процеса с по-малко обжалвания е нещо изключително. По думите й това е принцип. „Днес ще нарушиш принципите на правото за това, утре за нещо друго. Има начин този въпрос да се реши чрез скъсяване на сроковете на съдебното производство, за да не се точат с години, но не да елиминираш няколко инстанции в пътя на възможността за обжалване“, заяви лидерът на БСП.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за околната среда, с които обжалването на ОВОС да бъде само на една инстанция

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за околната среда, с които обжалването на ОВОС да бъде само на една инстанция

19 Юли 2017 | 11:04 | Агенция "Фокус"
София. Народните представители приеха на първо четене промени в Закона за околната среда, които предвиждат обжалването на решенията за Оценка на въздействието на околната среда (ОВОС) да бъде само на една инстанция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Промените бяха приети със 100 гласа „за“ и 51 гласа „въздържал се“. Промените целят съкращаване на времето за процедиране и влизане в сила на изграждането на обекти с национално значение, избягване на дългите и тежки процедури по обжалване и отпадане на касационния контрол. С редица промени на ЗООС са усъвършенствани правилата и изискванията по ОВОС, както и са поставени конкретни критерии за извършване на задължителна оценка и са регламентирани компетентните органи. Въвежда се и особено съдебно производство, което трябва да приключи в срок до шест месеца от подаване на жалбите.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Манол Генов, БСП: В Закона за опазване на околната среда трябва да има равнопоставеност, с предлаганите промени държавата се поставя "едни гърди напред"

Манол Генов, БСП: В Закона за опазване на околната среда трябва да има равнопоставеност, с предлаганите промени държавата се поставя "едни гърди напред"

19 Юли 2017 | 11:02 | Агенция "Фокус"
София. В Закона за опазване на околната среда трябва да има равнопоставеност, с предлаганите промени държавата се поставя "едни гърди напред". Това каза народният представител Манол Генов от ПГ на БСП по време на дебатите по промените в Закона за за опазане на околната среда, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Промените в Закона за опазване на околната среда засягат актовете по опазване на околната среда и биологичното разнообразие“, каза Манол Генов. По думите му тези актове винаги са необходима предпоставка за издаване на разрешенията за строеж на различни инвестиционни предложения съставляващи обекти от национално значение. „Това пояснение го правя, защото е необходимо, тъй като процедурите по екологичното законодателство са задължителна предпоставка не само за разрешенията за строеж, а основно за одобряване на общите и подробни устройствени планове“, каза Генов и добави, че в хода им се провеждат задължителните процедури по Закона за опазване на околната среда и тези актове подлежат на съдебен контрол. Той посочи, че БСП ще направи своите предложения за промени в проекта между първо и второ четене.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът ще гласува на първо четене промени в Закона за околната среда, с които обжалването на ОВОС да бъде само на една инстанция

Парламентът ще гласува на първо четене промени в Закона за околната среда, с които обжалването на ОВОС да бъде само на една инстанция

19 Юли 2017 | 07:13 | Агенция "Фокус"
София. Народните представители ще разгледат на първо четене промени в Закона за околната среда, които предвиждат обжалването на решенията за Оценка на въздействието на околната среда (ОВОС) да бъде само на една инстанция. Това предвижда проектопрограмата за работа на Народното събрание. Промените целят съкращаване на времето за процедиране и влизане в сила на изграждането на обекти с национално значение, избягване на дългите и тежки процедури по обжалване и отпадане на касационния контрол. Въвежда се и особено съдебно производство, което трябва да приключи в срок до шест месеца от подаване на жалбите.
Депутатите ще гласуват на първо четене и промени в Закона за съдебната власт, които въвеждат отстраняване от длъжност на магистрати във всички случаи на обвинение за тежко умишлено престъпление от общ характер. Предлага се всички магистрати, а не само новоназначените, да подават декларация, в която да се разкриват техните дейности и членства, което цели да се гарантира независимостта и равнопоставеността на магистратите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ГЕРБ предлага обжалването на Оценката за въздействие на околната среда за обекти с национално значение да бъде едноинстанционно (ОБЗОР)

ГЕРБ предлага обжалването на Оценката за въздействие на околната среда за обекти с национално значение да бъде едноинстанционно (ОБЗОР)

14 Юли 2017 | 05:06 | Агенция "Фокус"
София. От ГЕРБ направиха предложение за евентуални промени в Закона за опазване на околната среда, с които да бъде въведен едноинстанционен съдебен контрол върху Оценката за въздействие на околната среда (ОВОС), когато тя има за предмет обекти с национално значение, които са определени за такива с акт на Министерски съвет и са преминали през всички съгласувателни процедури. От ГЕРБ са изготвили законопроект, чийто вносители са народните представители Данаил Кирилов, Ивелина Василева и Станислав Иванов. В мотивите на предложението е записано, че то се прави с цел да се съкрати съществено времето за изграждането на обекти с национално значение, както и да се избегнат дългите и тежки процедури по обжалване. Именно заради това от ГЕРБ считат, че не е необходим касационен контрол, когато ОВОС е направена на обект с национално значение.
Според вносителите направените промени гарантират прозрачността, но заедно с това ускоряват влизането в сила на инвестиционните предложения, техните разширения или изменения. Предложението предвижда и въвеждането на особено съдебно производство, което цели гарантиране на бързина и предвижда съдът да се произнесе в срок до 6 месеца от подаването на жалбата и не по-късно от един месец от последното съдебно заседание.
Законопроектът предвижда висящите в съдилищата административни дела от такъв характер да се довършват по сега действащия ред.
Председателят на парламентарната Комисия по правни въпроси Данаил Кирилов обоснова необходимостта от тези законови промени с необходимостта от премахването на всички случаи, в които оценката се забавя заради „спекулацията с правото на жалба“. По думите му Законът за опазване на околната среда е достатъчно либерален и гарантира на възможността на обществото да участва във всеки един етап от обсъждането на оценката за въздействие.
Отношение по темета пред журналисти взе и председателят на парламентарната комисия по околната среда и водите Ивелина Василева. По думите ѝ предложението за законодателни промени е предпоставено от приоритетността на обектите, а като примери посочи транс-националните коридори или инфраструктура, първокласна пътна мрежа, жп линии и други важни обекти. „Освен това - с необходимостта да се съкратят сроковете. В много случаи е имало забавяния, които създават рискове за осъществяване на някои обекти”, аргументира се Василева. Според нея тези промени няма да нарушават основните принципи на екологичното законодателство, ще съкратят времето при евентуални обжалвания и ще ограничат злоупотребите с право.
От Министерство на регионалното развитие и благоустройството обявиха, че подкрепят предложението да се ограничат обжалването на екологичните оценки за големи инвестиционни проекти в национално значими обекти. В интервю за Агенция „Фокус“ министър Нанков подчерта, че едноинстанционното производство би спестило наистина значителен времеви ресурс, който е важен за базирането на големите инфраструктурни проекти. За пример регионалният министър посочи автомагистрала „Струма“, където има значително забавяне в графика.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Един от лидерите на косовските сърби, Оливер Иванович, бе застрелян в Косовска Митровица. 16 януари 2018 г.
Един от лидерите на косовските сърби, Оливер Иванович, бе застрелян в Косовска М...

ВИДЕО
 Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - 14 януари 2018 година
Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.