НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:43

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

СДСМ: Сътрудничеството със съседите е в интерес на Македония

СДСМ: Сътрудничеството със съседите е в интерес на Македония

20 Юли 2017 | 18:47 | Агенция "Фокус"
Скопие. Според управляващата в Македония партия СДСМ в интерес на гражданите и правителството на Македония е да има добро сътрудничество със съседните страни и да се сложи край на кавгите и изолацията. Партията излезе със съответното заявление като реакция спрямо изказването на депутата от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Антоний Милошоски, според което ще се внесе искане за свикване на спешно открито заседание на парламента за разглеждане на споразумението между Македония и България, предава македонското електронното издание „Радио Свободна Европа“.
От СДСМ заявиха, че Милошоски днес е казал много неистини, въпреки че като председател на комисията по външни работи в парламента би трябвало да има пълна представа за проекта на договора за добросъседство с България.
В реакцията се добавя, че за договора гражданите ще бъдат напълно и своевременно информирани, а решенията по всички въпроси ще носи парламентът.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Според Антонио Милошоски споразумението между България и Македония трябва да бъде разгледано на открито заседание

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Според Антонио Милошоски споразумението между България и Македония трябва да бъде разгледано на открито заседание

20 Юли 2017 | 18:16 | Агенция "Фокус"
Скопие. Антонио Милошоски от македонската опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ заяви, че редица депутати съгласно чл. 67 от конституцията на страната ще внесат искане за свикване на извънредно заседание на парламента за разглеждане на споразумението между Македония и България на открито, а не на тайно заседание, предава македонското електронното издание „Радио Свободна Европа“.
Милошоски подчерта, че парламентът и правителството трябва да отворят обществена дискусия за македонско-българския договор за добросъседство, за да може обществеността да знае какво ще бъде подписано и каква ще бъде ползата от текста за България и колко може да бъде вредата за Македония.
Милошоски посочи, че се забелязват пет съществени слабости, които правят договора вреден за интересите на Македония. „ВМРО-ДПМНЕ очаква парламентът да проведе спешно и открито заседание относно договора“, заяви Милошоски.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Дамовски, МКД: Македонската позиция за договора с България все още не е ясна, няма достатъчно информация и текстът му не е публично огласен

Александър Дамовски, МКД: Македонската позиция за договора с България все още не е ясна, няма достатъчно информация и текстът му не е публично огласен

18 Юли 2017 | 21:24 | Агенция "Фокус"
София. Македонската позиция за договора с България все още не е ясна, няма достатъчно информация и текстът на договора не е публично огласен. Това коментира в обзорното предаване на Радио „Фокус“ „Това е България“ Александър Дамовски, гл. редактор на електронното издание МКД, след заседанието на комисията по външна политика на Събранието в Скопие за подписването на договора за добросъседство с България. Според него при създалото се напрежение в политическата ситуация между опозицията и властта е нормално да има спекулации и злоупотреби с користни партийни цели по темата.
„Има някои въпроси, които следва да бъдат уточнени. Трябва да стане ясно за какво са се договорили при разговорите си Заев и Борисов, Захариева и Димитров. Докато не се свалят картите, за да научим всички съдържанието на този договор, има място спекулации, манипулации, политически сметки или за основателни питания от ВМРО-ДПМНЕ. Дотогава трудно може да се коментира темата“, каза Александър Дамовски. Той допълни, че от една страна, ако поставените от ВМРО-ДПМНЕ условия не са част от договора, от партията няма да го подкрепят. Но на закритото заседание в комисията по външна политика Зоран Заев е успокоил, че условията за македонския народ и език са уточнени в текста на договора и македонските интереси са добре защитени с този документ.
Дамовски уточни, че договорът за добросъседство между България и Македония ще бъде подписан на 1-ви август. Но все още не се знае, кое значимо място от Илинденско-Преображенското въстание ще бъде избрано за целта.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВМРО-ДПМНЕ публикува официално претенциите си към договора с България на партийната си страница

ВМРО-ДПМНЕ публикува официално претенциите си към договора с България на партийната си страница

18 Юли 2017 | 20:01 | Агенция "Фокус"
Скопие. Най-голямата опозиционна партия в Македония ВМРО-ДПМНЕ на бившия премиер Никола Груевски публикува официално претенциите си към договора с България, които са част от изявлението на депутата Антонио Милошоски.

В текста, публикуван на страницата на партията, се казва следното:

„ 1. Декларацията от 1999 г. е необвързваща и има значение на препоръка за сътрудничество и добросъседство. Когато преминаваме във фазата на договор той е правно-обвързваш, двустранно и международно и затова трябва да се внимава какво ще се подписва, тъй като подписването на един подобен договор означава не само успех в момента на подписването, но и последица след година, 5 или 15 от неговото подписване.
По тази причина нашата главна забележка и препоръка е дали македонският народ, като конституционен народ в Македония, ще бъде споменат, или не в договора за добросъседство между Македония и България.

2. Дали македонският народ в този двустранен договор между София и Скопие ще бъде споменат, че съществува само заради официалното съществуване на Конституцията на Македония или фразата за употребата на македонския език ще бъде такава, че той има своя самостоятелност независимо от Конституцията на страната.

3.Дали Зоран Заев ще бъде горд да подпише двустранен договор, който съдържа най-малко 1 член, който според нас не е в съгласие с чл. 49 от Конституцията на Македония, който предвижда конституционен ангажимент да държавата да се грижи за македонците извън нея.

4. По повод фразата „обща история“ депутатите от „Коалицията за по-добра Македония“ смятат, че трябва да се включи по-широка фраза, в която да бъдат изтъкнати както част от общата, така и част от отделните истории на Македония и България и на македонския и българския народ.

5.От същинско значение е отношението на договора към видимата асиметрия на правата и задълженията а двете договорни страни, тъй като според този договор се дават много повече права за Р България, като страна в него, и се въвеждат много повече ограничения, рестрикции и задължения за Р Македония, също страна в този договор“.

Централата на партията смята, че вместо правителството да бърза и да търси дата за подписване на македоно-българския договор трябва да се стреми да постигне по-качествен текст, който да гарантира „взаимно уважение на двата народа, взаимно признаване на двете държави и на двете култури и взаимно сътрудничество за перспективата на България и Македония като съседи“.
Според ВМРО-ДПМНЕ, ако проектът на договора не се промени заседанието на Комисията за външна политика може да се приеме само като пиар момент.
Превод и редакция: Мариела Русева
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио Свободна Европа: Договорът с България продължава да е в тайна за македонската общественост

Радио Свободна Европа: Договорът с България продължава да е в тайна за македонската общественост

18 Юли 2017 | 18:37 | Агенция "Фокус"
Скопие. Правителството информира депутатите за договора с България при затворени врата, съобщава македонското електронно издание Радио Свободна Европа. След края на заседанието на комисията по външна политика Зоран Заев заяви, че проведеното обсъждане е било консултативно и на него той и неговите съветници са получили информация за мнението на управляващите и опозицията. Заев смята, че предложенията могат да се вземат предвид и че документът все ощe е открит за промени. "Нашето желание е да подпишем договора за приятелство и досега сме постигнали отлична база за компромис между двете страни. Краен договор ще имаме едва след неговата ратификация в парламента" смята Заев. Депутатът от ВМРО -ДПМНЕ Антонио Милошоски, бивш министър на външните работи, смята, че не е важна бързината за подписването на договора с България, а неговото качество.

Превод и редакция: Василена Йорданова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио Свободна Европа: Антонио Милошоски: Ще подкрепим договора с България, ако се включат нашите предложения

Радио Свободна Европа: Антонио Милошоски: Ще подкрепим договора с България, ако се включат нашите предложения

18 Юли 2017 | 18:26 | Агенция "Фокус"
Скопие. Антонио Милошоски от ВМРО-ДПМНЕ заяви пред журналисти след края на заседанието на Комисията по външна политика, че неговата партия ще подкрепи договора за добросъседство и приятелство с България, ако в него бъдат включени петте предложения на ВМРО -ДПМНЕ, предава електронното издание „Радио Свободна Европа“ . Според изданието партията нa Груевски иска изрично споменаване на македонския народ в договора, потвърждаване на съществуването на македонския език, приемането на симетрични ангажименти между Македония и България и ясна диференциация между частта от общата и отделни истории на двете държави. "Ако тези предложения бъдат приложени, договорът ще бъде приемлив за Македония и ние като част депутати от „Коалицията за по-добра Македония“ ще дадем подкрепа, заявява Милошоски. Радио Сводобна Европа отбелязва, че на заседанието на комисията са участвали 14 депутати, които притежават сертификат за класифицирана информация, в това число и председателят на парламента Талат Джафери.

Превод и редакция: Василена Йорданова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Слободен печат (Македония): Антонио Милошоски: В договора с България задължително трябва да бъдат включени още 5 точки

Слободен печат (Македония): Антонио Милошоски: В договора с България задължително трябва да бъдат включени още 5 точки

18 Юли 2017 | 18:17 | Агенция "Фокус"
Скопие. Антонио Милошоски, бивш министър на външните работи и депутат от ВМРО-ДПМНЕ, заяви, че неговата партия има определени забележки и възражения върху договора с България и направи 5 предложения, с които той трябва да бъде допълнен, предава електронното издание „Слободен печат“. Самият Милошоски заяви, че лично препоръчва да не се бърза с подписването на договора, а да се работи за повишаването на неговата ефективност.
„Фокус“ вече публикува 5-те предложения на Милошоски и ВМРО-ДПМНЕ. Какво включват те може да прочетете тук.

Превод и редакция: Василена Йорданова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Алсат - М (Македония): Проектодоговорът между Македония и България влезе в Събранието

Алсат - М (Македония): Проектодоговорът между Македония и България влезе в Събранието

18 Юли 2017 | 18:12 | Агенция "Фокус"
Скопие. Проектодоговорът между Македония и България влезе в Събранието, предава излъчващата на албански език македонска телевизия Алсат-М. Според телевизията острият дебат между властта и опозицията е започнал още преди конкретното разглеждане на договора за приятелство с България. Първият спорен въпрос е дали дискусията да се води открито или заседанието на Комисията по външна политика да бъде закрито. Премиерът Зоран Заев е поискал заседанието да се проведе при закрити врати, тъй като публичното обявяване на част от спогодбата, преди тя да се подпише, е в противоречие с практиката на международната дипломация. Председателят на Събранието Талат Джафери е заявил, че правилникът на Парламента позволява на депутатите да гласуват за провеждане на закрито заседание, след което да им бъде раздаден проектът за договор.

Превод и редакция: Василена Йорданова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Телма (Македония): Посланиците на Франция и Германия в Македония заявиха, че Договорът за добросъседство с България ще бъде успех и за двете страни

Телма (Македония): Посланиците на Франция и Германия в Македония заявиха, че Договорът за добросъседство с България ще бъде успех и за двете страни

18 Юли 2017 | 18:06 | Агенция "Фокус"
Скопие. Подписването на Договора за добросъседство между България и Македония е много важна стъпка за стабилизацията на Балканите, а двете страни ще получат нови възможности за приятелство, предава македонската телевизия „Телма“ .
Това заяви френският посланик в Македония Кристиан Тамоние, който подчерта, че е оптимист за преодоляването на спорните въпроси между България и Македония.
Той заяви, че трябва да има добра воля, както и да се гледа на съседните държави като на приятелски, а не неприятелски.
Подобно нещо каза и германският посланик Алтхаузер. Според нея македонското правителство е предприело редица смели стъпки, а едно от тях е желанието да се променят отношенията с България.
По отношение на евентуалните спорни точки в Договора, Алтхаузер заяви, че всичко може да се промени. Според нея това се прави от политическите сили, които вече няколко седмици преговарят за текста на Договора. Посланиците Тимоние и Алтхаузер поддържат и процеса на подобряване на отношенията между Македония и Гърция.
Превод и редакция: Симеон Миланов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Наше желание е да подпишем договора с България

Зоран Заев: Наше желание е да подпишем договора с България

18 Юли 2017 | 17:38 | Агенция "Фокус"
Скопие. Премиерът на Македония Зоран Заев заяви в края на срещата на Комисията за външна политика, че събирането е било консултативно и е дало възможност на него и съветниците му да получат предложения, както от властта, така и от опозицията , предава Радио „Свободна Европа“.
„Наше желание е да подпишем договора. Досега имахме отлична база за компромис между двете страни. Окончателен договор ще има с неговата ратификация от парламента“, заяви македонският премиер.
Според него договора е основа за добросъседство и приятелство, а двете държави ще работят за взаимен успех. Той заяви, че Договорът е добър за националните интереси на Македония.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: С Договора за добросъседство с България се признават два народа, две държави и два езика, не застрашава националните интереси на Македония

Зоран Заев: С Договора за добросъседство с България се признават два народа, две държави и два езика, не застрашава националните интереси на Македония

18 Юли 2017 | 17:20 | Агенция "Фокус"
Скопие. С договора за добросъседство с България не са застрашени националните интереси на Македония. Това увери министър-председателят Зоран Заев след заседанието при закрити врати на Комисията по външна политика в парламента, предава „Сакам да кажам“.
"С договора се признават два народа, две държави и два езика. Националните интереси на Македония не са застрашени“, подчерта премиерът.
Заев отбеляза, че след консултациите с политическите партии в Комисията по външна политика, е получил съвети и предложения с различни аспекти за договора с България.
Македонският министър-председател подчерта, че според него договорът между Скопие и София ще засили сътрудничеството между двете страни. В него се съдържа положение за обновяването на граничните пунктове, а също и за откриването на нов при Берово. Двете съседни страни са постигнали съгласие и заедно да се борят срещу пропагандата и словото на омразата.
На свой ред депутатът на ВМРО-ДПМНЕ Антоний Милошоски предложи пет точки, които според партията трябва да бъдат включени в Договора за добросъседство с България.
„Направихме сериозни забележки, ще ги изброя петте. Ще бъде ли споменат в договора македонския народ? Декларацията от 1999 г. е необвързваща, а сключването на договора е обвързващ. Дали македонския език в договора ще бъде посочен само като конституционен език или като език, който има своя специфика? Дали ще се сключи договор, в който ще стои задължението за грижа за македонското малцинство? За общата история изложихме забележки. В договора има асиметрични права и задължения на двете страни. Много права за България, а много задължения за Македония", коментира Милошоски, подчертавайки, че самият Заев е признал, че има много място за подобряване на текста.
„Ако тези пет забележки бъдат вписани, ВМРО-ДПМНЕ ще подкрепи споразумението", каза Милошоски и добави, че "не трябва да се бърза само за събиране на точки, а да се направи качествен договор".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВМРО-ДПМНЕ обяви пет претенции по договора за добросъседство и приятелство с България

ВМРО-ДПМНЕ обяви пет претенции по договора за добросъседство и приятелство с България

18 Юли 2017 | 17:17 | Агенция "Фокус"
Скопие. Антонио Милошоски от ВМРО-ДПМНЕ, бивш министър на външните работи и бивш говорител на партията, обяви по време на закритото заседание на комисията по външна политика, петте претенции на партията като условие за подкрепа на договора за приятелство и добросъседство с България, предават македонските медии.

Исканията на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ са:

- В договора с България ще бъде споменат изрично македонския народ?
- Декларацията от 1999 г. е необвързваща, докато сегашният договор е обвързващ. Ще бъде ли споменат македонският език само като конституционен език или ще има своя отделност?
- Ще се подписва ли друг двустранен договор, с който да се регламентира грижата за македонското малцинство (в България)?
- Общата история трябва да бъде отделно посочена за Македония и отделно за България?
- Договорът е асиметричен - дава много права на България и много задължения за Македония.
По-рано премиерът Заев заяви пред комисията по външна политика, че с предложеният договор се признават два народа, две държави и два езика и не се застрашават македонските национални интереси.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: „Днес Македония положи теста на демокрацията и показа как се гради консенсус“

Зоран Заев: „Днес Македония положи теста на демокрацията и показа как се гради консенсус“

18 Юли 2017 | 17:11 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македония е положила тестът на демокрацията, и е показала как се гради консенсус, заяви премиерът Зоран Заев в края на затворения дебат на комисията, която дебатира договора за добросъседство с България, предава македонският телевизионен канал „24“ .
Зоран Заев подчерта, че договорът е между две държави и два народа. Опозицията отново поиска от министър-председателя да поясни на какъв език ще бъде подписан договорът, както и кои исторически празници ще се празнуват съвместно.
Комисията проведе заседанието си на затворено, а условието за участие в нея бе, депутатите да са членове на комисията за външни работи и съвета за евроинтеграция, а освен това да имат и сертификати за слушане на държавни тайни.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТВ НОВА (Македония): Европейският съюз похвали македонското правителство за усилията към добросъседски отношения с България и Гърция

ТВ НОВА (Македония): Европейският съюз похвали македонското правителство за усилията към добросъседски отношения с България и Гърция

18 Юли 2017 | 17:03 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският съюз е доволен от опитите на македонския премиер Зоран Заев да подаде ръка на съседните страни, както и от курса към реформи, предава македонската телевизия „НОВА“. От друга страна настоящето правителство не трябва да поема по пътя на предишното, смятат от Брюксел.
Това са препоръките, които дадоха от европейска страна на македонското правителство по време на Съвета за стабилизация и асоциация, който днес се проведе в Брюксел след двегодишна пауза.
На днешната среща присъстваха Федерика Могерини, комисарят по разширяването Йоханес Хан, министърът на външните работи на Македония Никола Димитров, както и министърът за европейската интеграция Буджар Османи.
По време на срещата не се обсъдиха детайли относно спора с Гърция или договора за добросъседство с България, но Европейският съюз поздрави Македония за стъпките, които страната предприе за подобряване на отношенията си с България и Гърция.
Федерика Могерини подчерта, че е особено позитивен фактът, че Македония и България разрешават споровете си двустранно, без посредничество.
„Оптимизмът лети във въздуха за работи, които бяха тежки в миналото. Надявам се няма да бъдат толкова трудни в бъдещето“, заяви Могерини.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Точка"(Македония): Премиерът Зоран Заев представи на депутатите от комисията по външна политика проекта за договор с България

"Точка"(Македония): Премиерът Зоран Заев представи на депутатите от комисията по външна политика проекта за договор с България

18 Юли 2017 | 15:43 | Агенция "Фокус"
Скопие. Премиерът Зоран Заев представи на депутатите от комисията по външна политика проекта за договор с България, предава скопското електронно издание "Точка".
Според изданието закритото заседание на комисията продължава повече от два часа, а на него присъства и председателят на парламента Талат Джафери.
При започването на заседанието делегатите са гласували дали то да бъде закрито или открито.
"Точка" отбелязва, че членовете на комисията за първи път се запознават със съдържанието на договора, което според Зоран Заев трябва да бъде приет до 1 август 2017 г. и подписан от премиерите на двете страни на следващия ден в Скопие.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Слободна Европа“ (Македония): В Скопие започна заседанието за договора с България

Радио „Слободна Европа“ (Македония): В Скопие започна заседанието за договора с България

18 Юли 2017 | 14:25 | Агенция "Фокус"
Скопие. В Скопие започна заседанието за Договора за добросъседство с България, предава Радио „Слободна Европа“ в македонската си редакция.
В началото на днешното заседание на парламентарната комисия по външна политика бе постигнато споразумение между премиера Зоран Заев и депутатите за провеждането на сесията при закрити врати.
Заев обясни, че решението за провеждане на закрито заседание е взето с оглед на това, че договорът е съгласуван, но не и финализиран.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сакам да кажам“ (Македония): Зоран Заев отговаря пред парламентарна комисия за детайлите от договора с България

„Сакам да кажам“ (Македония): Зоран Заев отговаря пред парламентарна комисия за детайлите от договора с България

18 Юли 2017 | 12:55 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министър-председателят на Македония Зоран Заев отговаря пред членовете на парламентарната комисия по външните работи за детайлите по договора за добросъседство с България, предава „Сакам да кажам“.
Сесията в Скопие се провежда при закрити врати. На журналистите бе предоставен достъп само до началото на заседанието.
Заев обясни, че решението за провеждане на закрито заседание е взето с оглед на това, че договорът е съгласуван, но не и финализиран.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сакам да кажам“ (Македония): Договорът с България е съгласуван, депутатите в Скопие ще го разгледат при затворени врати

„Сакам да кажам“ (Македония): Договорът с България е съгласуван, депутатите в Скопие ще го разгледат при затворени врати

18 Юли 2017 | 08:13 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министър-председателят Зоран Заев ще представи проектодоговора за добросъседство между Македония и България на заседание на парламентарната комисия по външна политика. Заседанието ще бъде затворена за обществеността, предава „Сакам да кажам“ .
Според Конституцията, заседанията на парламента са публични. Парламентът може да реши да работи при затворени врати с мнозинство от две трети от общия брой народни представители.
След завръщането от посещението си в България на 22 юни, Заев заяви, че няма да разкрива какво съдържа споразумението, постигнато в София, докато не бъде финализиран текстът, който би трябвало да бъде подписан. Но той все пак изчисти някои въпроси, които излязоха на дневен ред.
„Договорът за добросъседство между Македония и България, ще бъде подписан на три езика, македонски, български и на английски език. Това, че българският премиер Бойко Борисов ще сложи подписа си на практика ще означава признаване на македонския език. За отстраняване на термини от учебниците ще решават експерти, но трябва да се изясни едва след като споразумението с България бъде подписано", обясни македонският лидер.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МЕТА(Македония): Във вторник на закрито заседание пред Комисията за външна политика ще бъде представен Договорът за добросъседство между Македония и България

МЕТА(Македония): Във вторник на закрито заседание пред Комисията за външна политика ще бъде представен Договорът за добросъседство между Македония и България

17 Юли 2017 | 21:37 | Агенция "Фокус"
Скопие. Във вторник в 10.00 часа Договорът за добросъседство между Македония и България ще бъде представен на закрито заседание пред членовете на македонската парламентарна Комисия за външна политика, предава МЕТА.
Очаква се утре на заседанието да присъства и министър-председателят на страната Зоран Заев.
Миналата седмица, когато Заев изложи плана за реформи „3-6-9“ пред Комисията по европейски въпроси, той обеща да представи договора с България пред депутатите.
Това решение е свързано с отправените обвинения към Заев, че игнорира опозицията за договора с България, мълчи относно детайли за посещението на правителствената делегация в Атина, а също така не я консултира за закона за езиците.

Превод и редакция: Мария Динкова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Земетресение от 6,7 по Рихтер в Егейско море отне живота на двама души на гръцкия остров Кос. 21 юли 2017 г.
Земетресение от 6,7 по Рихтер в Егейско море отне живота на двама души на гръцки...

ВИДЕО
Варшавската реч на Доналд Тръмп
Варшавската реч на Доналд Тръмп
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.