НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:12

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Българският червен кръст отчете дейността си за периода 2013-2016 година (ОБЗОР)

Българският червен кръст отчете дейността си за периода 2013-2016 година (ОБЗОР)

19 Май 2017 | 19:07 | Агенция "Фокус"
София. На 65-ото общо събрание на Българския червен кръст беше отчетена дейността на организацията за периода 2013-2016 година. На събранието бяха представени отчетите на Националния съвет на БЧК, на бюджета за 2016 година, на Националната контролна комисия и на Етичната комисия. Председателят на БЧК Христо Григоров заяви, че организацията е изградила авторитет и хората ѝ вярват, защото застава зад хуманитарни идеи и помага. По думите му изминалите 4 години са били тежки за БЧК с оглед на това в каква среда работи организацията. Христо Григоров обясни, че в България, където институциите са се хванали за гушите, 30 години се разграждат изградени структури и 2 млн. пенсионери са обречени на геноцид, с пенсия от 2 евро на ден. В такава среда БЧК се явява се като буфер, който убива напрежението и помага на хората. Председателят на БЧК посочи, че един от най-големите проблеми, с които се сблъсква организацията, е обезлюдяването и уточни, че 65-70% от българското население живее в София, Пловдив и Варна.
За периода 2013-2016 година членовете на БЧК са 153 203, а доброволците - 17 582. От БЧК са подпомогнати и са получили закрила 12 хил. бежанци в 7-те центъра за настаняване. Във връзка с бежанската криза председателят на БЧК коментира, че за нея се говори като следствие, а никой не анализира причината. Христо Григоров обясни, че бежанците вече не са само в центровете за настаняване и цялата структура на БЧК е ангажирана с тях. Председателят на БЧК припомни взрива на цистерни на гарата в Хитрино и посочи, че при този случай е демонстрирана силата на БЧК. Той уточни, че само за 1 седмица за пострадалите в Хитрино са събрани 2 млн. лева, което говори за огромното доверие на гражданите и на коопоративния бизнес към БЧК.
Христо Григоров заяви, че ПСС е оказала реална помощ на над 7 хил. души за периода 2013-2016 година. Проведени са 327 спасителни акции с участието на 1 994 планински спасители. Той уточни, че в ПСС има 33 отряда, 23 обучени кучета, близо 600 доброволци и 50 щатни служители. Григоров коментира, че ако не съществува ПСС, имиджът на България като зимна туристическа дестинация ще бъде нулев. От Водноспасителната служба са спасени 17 278 души за 4-годишния период. Обучените професионални водни спасители за басейн и море са 4 650. Христо Григоров обясни, че в момента водните спасители се назначават на минимална работна заплата, за да се крият данъци и допълни, че предстои среща с министъра на туризма Николина Ангелкова във връзка с искането на концесионери да обучават водни спасители. Председателят на БЧК посочи, че младежката организация е най-активната. Националната мрежа на БЧК се състои от 1329 клуба, в които членуват 21 116 души. Активните доброволци са достигнали до 630 222 души, а покритието им в общините е 83%.
Поздравителни писма по повод откриването на общото събрание на БЧК изпратиха: президентът Румен Радев, председателят на НС Димитър Главчев, председателят на Парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова, кметът на София Йорданка Фандъкова, Български лекарски съюз, министъра на здравеопазването проф. Николай Петров, ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, Държавна агенция за бежанците, Съюз на българските автомобилисти и „Пътна полиция“. Омбудсманът Мая Манолова изрази уважение, респект и възхищение към членовете и ръководството на БЧК. Тя призова БЧК и институцията на омбудсмана да продължават да се борят с несправедливостите със същия кураж, смелост и ентусиазъм.
Общото отчетно-изборно събрание на БЧК продължава и на 20 май, когато ще бъде избрано ръководство на организацията.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Хорст Зеехофер по време на обръщение към своята партия ХСС. 24 ноември 2017 г.
Хорст Зеехофер по време на обръщение към своята партия ХСС. 24 ноември 2017 г.

ВИДЕО
Наводненията в Гърция взеха жертви
Наводненията в Гърция взеха жертви
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.