НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:11

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

В Хитрино започна строителството на нови 11 къщи на мястото на разрушените при взрива в края на миналата година (ОБЗОР)

В Хитрино започна строителството на нови 11 къщи на мястото на разрушените при взрива в края на миналата година (ОБЗОР)

19 Май 2017 | 20:17 | Агенция "Фокус"
Хитрино. В Хитрино започна строителството на нови 11 къщи на мястото на разрушените при взрива в края на миналата година. Гост на официалната церемония по първа копка беше министър-председателят Бойко Борисов. Сред присъстващите бяха и районният мюфтия на Шумен Месут Мехмедов, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, представители на Камарата на строителите, кметът на Шумен Любомир Христов, областният управител на Шумен проф. Стефан Желев и др. Премиерът Борисов заяви, че вярва в доброто, градежа и просперитета на България. Той посочи, че вече има фронт за работа и изрази надежда наесен Хитрино да има друг облик. Той отново изрази своето съжаление за жертвите при взрива. „Ако имаше начин да върнем загиналите, цена няма - щяхме да я платим, за съжаление не можем, но поне да подпомогнем хората, това тук е държавата, жълтите павета не са държавата, това са местата където владика и мюфтия застават заедно и призовават за мир, разум, трудолюбие, разбирателство, толерантност“, каза Борисов. Той благодари на всички, които са помогнали строителството на новите къщи да започнат бързо. Борисов посочи, че ще намерят начин да подпомогнат и малкия бизнес, който също е претъпял загуби вследствие на инцидента, като ще разчитат на дарители.
След Хитрино министър-председателят Бойко Борисов инспектира строителството на зала „Арена „Шумен“. Той се запозна с хода на строежа на съоръжението, за което правителството отпусна 8 млн. лв. Борисов посочи, че няма неизпълнено обещание и ще бъдат намерени средства и за довършване на Старческия дом в Шумен. „Убеден съм, че около милиард и половина ще съберем повече, ще изцедим всичко, което има като усилия на служби, приходни агенции, прокуратурата се е ангажирала на 100% и съм убеден, че събирайки тези пари ще има и за Старческия дом“, каза Борисов.
Агенция „Фокус“ припомня: 7 души загинаха, а близо 30 бяха ранени след като цистерни с пропан бутан се взривиха на гарата в центъра на шуменското село Хитрино. Сигналът за дерайлиралата влакова композиция на гарата в Хитрино бе получен на 10.12.2016 г. в 5.42 часа. При пристигане на мястото на инцидента, който е на приблизително 20 км от Шумен, дежурната смяна заварва мащабни разрушения и многобройни пожари. Повече от 50 къщи са частично или напълно разрушени. Със заповед на директора на ГДПБЗН е въведен планът за действия при извънредни ситуации, а със заповед на министър-председателя е въведен и Националният план за защита при бедствия в частите “Действия при големи катастрофи”. За изпълнение на дейностите е създаден Национален щаб (НЩ), под ръководството на министър-председателя. Установено е изтичане на газ пропилен, след което започва организирането на преточването на опасните вещества от авариралите цистерни в автоцистерни на наети за целта външни специализирани фирми, както и изтеглянето на вече празните цистерни. Извършена бе евакуация на хората от селото и бе осигурено дежурство на жандармеристи и полицаи с оглед опазване на имуществото им. По-късно стана ясно, че влаковата композиция е навлязла в гара Хитрино със 78 км/ч, при ограничение на скоростта – 40 км/ч, а в вследствие на събраните доказателства прокурорите от Окръжна прокуратура – Шумен привлякоха като обвиняеми двама от машинистите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Вече има фронт за работа и се надявам наесен Хитрино да има друг облик

Премиерът Бойко Борисов: Вече има фронт за работа и се надявам наесен Хитрино да има друг облик

19 Май 2017 | 15:31 | Агенция "Фокус"
Хитрино. Вече има фронт за работа и се надявам наесен Хитрино да има друг облик, заяви премиерът Бойко Борисов в Хитрино, където даде начало на строежа на новите къщи на мястото на разрушените от взрива на 10 декември миналата година, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Шумен. Борисов отбеляза, че за да се стигне до първата копка е извършена работа по много документация и проекти. Той благодари на Камарата на строителите, на архитектите и на инженерите, както и на всички, които са помогнали строителството на новите къщи да започне. Борисов посочи, че ще бъде намерен начин за подпомагане малкия бизнес, който също е претъпял загуби вследствие на инцидента. „На практика, освен с дарения с нищо друго не може да се помогне – те не са били застраховани, търсихме законов начин, но няма такъв. Но ще помогнем, ще намерим дарители и от декември досега много хора се постараха и помогнаха“, заяви министър-председателят.
Той отново изрази съжаление за жертвите при взрива. „Ако имаше начин да върнем загиналите, цена няма - щяхме да я платим, но за съжаление не можем. Но поне да подпомогнем хората – това е държавата, жълтите павета не са държавата, това са местата, където владика и мюфтия застават заедно и призовават за мир, разум, трудолюбие, разбирателство, толерантност, защото в Джебел е съвсем различно днес и това не трябва да се случва“, каза Борисов.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Премиерът Бойко Борисов от Хитрино: Вярваме в доброто, градежа и просперитета на България

Премиерът Бойко Борисов от Хитрино: Вярваме в доброто, градежа и просперитета на България

19 Май 2017 | 13:21 | Агенция "Фокус"
Хитрино. Вярваме в доброто, градежа и просперитета на България. Това каза премиерът Бойко Борисов в Хитрино, където официално бе направена първа копка на новите къщи на мястото на разрушените от взрива на 10 декември миналата година, предаде репортер на Радио „Фокус“- Шумен. На церемонията по първата копка присъстваха представители на Камарата на строителите, с чието съдействие ще бъдат посторени безвъзмездно 10 къщи, като средствата за едното жилище ще бъдат дарени от политическа партия. Бойко Борисов бе посрещнат от кмета на Хитрино Нуридин Исмаил.
В началото на церемонията по първа копка молитва отправи районният мюфтия на Шумен Месут Мехмедов. Той посочи, че жителите на Хитрино са доказали, че са добри и отговорни хора и са останали сплотени в тежкото време, без да се делят по религия. Присъстващите на церемонията бяха приветствани от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Той пожела успех на хората, които ще изградят домовете и на добър час на строителите.
Кметът на Хитрино Нуридин Исмаил даде обещание, че при възстановяването на селото ще следва желанието на премиера Бойко Борисов то да стане „кукла”. Той зави, че Хитрино ще бъде модел за пример как населено място се възстановява след бедствие. Той посрещна Борисов с думите: „Вие сте почетен гражданин на Хитрино и сте в дома си”.
Премиерът Борисов призова от своя страна присъстващите да се вслушат в думите на районния мюфтия и митрополит Йоан с оглед на напрежението между привърженици на ДОСТ и ДПС в Джебел. „Етническата толерантност у нас е единствено правилно и добро нещо. Вярваме в доброто, градежа и просперитета на България“, каза Борисов. Той пожела на строителите бързо, качествено и безаварийно изграждане на домовете.
На първата копка присъстваха също и кметът на Шумен Любомир Христов, областният управител на Област Шумен Стефан Желев и други официални лица от областта.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: В Хитрино ще бъде направена първа копка за строежа на новите къщи на мястото на разрушените при взрива през декември 2016 година

Шумен: В Хитрино ще бъде направена първа копка за строежа на новите къщи на мястото на разрушените при взрива през декември 2016 година

19 Май 2017 | 08:06 | Агенция "Фокус"
Шумен. Първа копка за строежа на новите къщи на мястото на разрушените при взрива в Хитрино ще бъде направена на официална церемония от 12.00 часа. Строежът на 10-те жилища ще бъде извършен безвъзмездно от Камарата на строителите. Проектите на новите къщи са съгласувани със собствениците им, издадени са и разрешителните за строеж. На церемонията по първата копка в Хитрино е поканен и министър – председателят Бойко Борисов.
Агенция „Фокус“ припомня, че: 7 души загинаха, а близо 30 бяха ранени след като цистерни с пропан бутан се взривиха на гарата в центъра на шуменското село Хитрино. Сигналът за дерайлиралата влакова композиция на гарата в Хитрино бе получен на 10.12.2016 г. в 5.42 часа. При пристигане на мястото на инцидента, който е на приблизително 20 км от Шумен, дежурната смяна заварва мащабни разрушения и многобройни пожари. Повече от 50 къщи са частично или напълно разрушени. Със заповед на директора на ГДПБЗН е въведен планът за действия при извънредни ситуации, а със заповед на министър-председателя е въведен и Националният план за защита при бедствия в частите “Действия при големи катастрофи”. За изпълнение на дейностите е създаден Национален щаб (НЩ), под ръководството на министър-председателя. Установено е изтичане на газ пропилен, след което започва организирането на преточването на опасните вещества от авариралите цистерни в автоцистерни на наети за целта външни специализирани фирми, както и изтеглянето на вече празните цистерни. Извършена бе евакуация на хората от селото и бе осигурено дежурство на жандармеристи и полицаи с оглед опазване на имуществото им. По-късно стана ясно, че влаковата композиция е навлязла в гара Хитрино със 78 км/ч, при ограничение на скоростта – 40 км/ч, а в вследствие на събраните доказателства прокурорите от Окръжна прокуратура – Шумен привлякоха като обвиняеми двама от машинистите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Хорст Зеехофер по време на обръщение към своята партия ХСС. 24 ноември 2017 г.
Хорст Зеехофер по време на обръщение към своята партия ХСС. 24 ноември 2017 г.

ВИДЕО
Наводненията в Гърция взеха жертви
Наводненията в Гърция взеха жертви
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.