Русия: Да не прибързваме с изводите по дипломатическата криза с България

1 Юли 2022 | 19:52 | 0
Русия: Да не прибързваме с изводите по дипломатическата криза с България
Снимка: АФП

Анализът е прекопиран от Investor.bg


Не е моментът да бъдат правени прибързани изводи относно решението на България да изгони 70 дипломати и служители в посолството на Русия в България, коментира постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов пред Россия 24, цитиран от ТАСС.

"Това повече от странно решение, което не се вписва в никакви разумни рамки, е взето от фактически отстранения премиер (Кирил - б.ред.) Петков и доколкото чувам в София има бурни дискусии относно неговата законност и по-важното, какво да се направи тази ситуация. Затова и не бих бързал с окончателните изводи", коментира още Чижов.

По-рано днес говорителят на Министерството на външните работи Мария Захарова коментира, че изгонването на дипломатите е било решено под натиска на "външни сили". България отдавна не води сама своята външна политика, смята и Чижов.

Руският посланик у нас Елеонора Митрофанова постави ултиматум пред българските власти да се откажат от решението си да изгонят 70-те служители в руската мисия. Тази нота обаче беше върната на посланика и във видеообръщение тя коментира, че ще проведе консултации с властите в Русия за затваряне на посолството.

От ТАСС посочват, че това автоматично означава реципрочното затваряне и на българската мисия в Москва, а съответно и разрив на дипломатическите отношения между двете страни.

През март България извика за консултации своя посланик в Русия. Това беше сигнал за неприемливото поведение на Елеонора Митрофанова и София, разчитайки на реципрочността на действията, очакваше че Москва ще извика своя представител у нас. Това обаче не се случи.

На 28 юни България поиска от Русия да отзове 70 души - служители и дипломати в посолството на страната у нас. Два дни по-късно посланик Митрофанова подаде нота срещу изгонването на руснаците. "След консултации с Русия и след като се отърсихме от шока, защото ситуацията е сложна и абсолютно безпрецедентна, ние протестирахме срещу това решение" , коментира Митрофанова в интервю за ТАСС.

В него тя определя действията на правителството като "необоснован, провокативен акт" и допълва, че те "подриват двустранните отношения".

Митрофанова настоява България да даде доказателства защо обявява дипломатите за персона нон грата. Преди ден на закрито заседание българските депутати изслушаха доклад на председателят на ДАНС по темата.

Днес (1 юли) от ГЕРБ заявиха, че подкрепят действията на правителството, макар че има доста пропуски в мотивиране на решението. "Посоката е ясна", коментира обаче лидерът на партията Бойко Борисов и допълни, че отстъплението от това решение ще бъде обида за българската държава.

Според него българската държава е трябвало да се облегне на принципа на реципрочността и да поиска намаляване на служителите в руското посолство, тъй като в българската мисия в Москва работят много по-малко души. По данни на Митрофанова пред ТАСС българските дипломати в руската столица са 12 души.

Митрофанова коментира също, че руската страна е била готова да преговаря за намаляване на числеността на своята мисия. Обявяването за персона нон грата на целия технически персонал и на съветника на посланика обаче е неприемливо, допълва още тя пред руската агенция.

70-те служители в руското посолство имат краен срок до 3 юли да напуснат България. Заради липсата на персонал практически са блокирани консулските услуги на Русия, допълва още ТАСС.

Принтирай    Оразмери текст   + -