Европейската комисия очаква ЕС да постигне много скоро споразумение по новите санкции срещу Русия

6 Май 2022 | 14:42 | 0
Европейската комисия очаква ЕС да постигне много скоро споразумение по новите санкции срещу Русия
Снимка: АФП

Европейската комисия очаква Съветът на ЕС да постигне много скоро съгласие за въвеждане на новите санкции срещу Русия заради войната в Украйна, които включват ембарго за вноса на руски петрол.

Предложението на ЕК за съдържанието на санкциите бе съгласувано предварително със столиците, уточни говорител на комисията на пресконференция в отговор на въпроси. Той отбеляза, че държавите от ЕС са имали една седмица, за да изкажат своите виждания по предложението.

Говорителят допълни, че посланиците на държавите от ЕС обсъждат и днес черновата на санкциите. Процесът по приемането на решенията е много прозрачен, но това не означава, че има единодушие преди представянето на предложението, поясни той в отговор на въпроси, свързани със становището на Унгария.

Говорителят не пожела да уточни кои държави са поискали изключения от прилагането на новите санкции. Напълно разбираме, че някои страни са в особено положение заради зависимостта им от вноса на руски горива, а и заради географското им положение. Взехме това предвид при изготвянето на нашето предложение, добави той. По неговите думи ЕК е получила писмо от унгарския премиер Виктор Орбан, в което е изложено виждането на Будапеща.

Санкциите са сложно средство, предназначено да ограничи способността на Кремъл да захранва военната си машина, като същевременно оказва възможно най-ограничено въздействие на ЕС и останалата част от света. Затова санкциите винаги са много внимателно преценени. Търсим възможност да пресушим приходите, с които се захранва военната машина. Вярваме, че това е постижимо, макар да изисква обсъждане, заяви говорителят.

Попитан дали ЕК очаква и други страни по света да приложат същите санкции срещу руския петрол, той посочи, че засега целта е ембаргото да обхване вноса в ЕС. Искаме санкциите за петрола да отчитат нуждите на нашите партньори по света, допълни говорителят. По неговите думи се цели отпадането на руския петролен внос да бъде постепенно, за да няма сътресения на световните пазари.


Анализът е препечатан от БТА

Принтирай    Оразмери текст   + -