Здравните власти затягат контрола у нас

20 Януари 2022 | 22:40 | 0
Здравните власти затягат контрола у нас
Снимка: Pixabay

През последното денонощие у нас са регистрирани 10 160 нови случая на COVID-19. От направените 41 433 теста, 24,5% са положителни, показват данните в Единния информационен портал.

Новопостъпилите в болнични заведения са 572-ма. Така общият брой на хоспитализираните към момента става 5208 души, от които 542-ма са в интензивни отделения. Броят на излекуваните през последното денонощие е 861, а починалите са 93-ма.
Заради високият ръст на заболели здравните власти обмислят сериозно затягане на мерките.
Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев коментира по време на брифинг, че такива мерки по всяка вероятност ще бъдат въведени в няколко области в страната, тъй като в тях нивото на заболеваемост е много високо.

Той посочи, че в областите Благоевград, София, Бургас, Видин, София област, Пловдив, Стара Загора и Перник, където заболяемостта е най-висока - вече се обсъжда въвеждането на нови мерки.

„Ако говорим за София, където се очаква днес или утре да се вземе решение, има се предвид това, което предлага Столичната здравна инспекция, е ограничаване на 50% в капацитета и като площ, и като лица в обектите, сред които заведения за хранене и развлечения.

Второто нещо е: ограничаване на работното време до 22.00 часа и абсолютно спазване на изискването за зелен сертификат за достъп в тези обекти. А ако говорим за системата на образованието към която ние отправяме предложения, а те решават дали да ги приемат – обмисляме да въведем присъствено обучение на учениците на ротационен принцип след 4-ти клас“, коментира доц. Кунчев.

Той допълни, че от понеделник ще бъде предложено учениците от 1-ви до 4-ти клас , както от 7-ми, 10-ти и 12-ти клас да останат на присъствена форма на обучение.

„Останалите 5-ти, 6-ти, 8-ми, 9-ти и 11 клас- да учат онлайн”, каза още здравният инспектор.

По думите възможно е такова решение да бъде взето на национално ниво, но това ще се реши от моментната ситуация.

„Имайте предвид, че и към момента заболяемостта се различава не в проценти, а в пъти между отделните области. Тя варира от 250-300 в отделните дни в Кърджали до 1300-1400 в области като Благоевград и София“, коментира още доц. Кунчев.

Във връзка с премахването на голяма част от противоепидемичните мерки във Великобритания и дали това ще наложи налагането на рестриктивни мерки спрямо пристигащите от Острова, до. Кунчев припомни, че мерките за граничен контрол са ясни като няколко страни са приравнени по стандартите на ЕС, сред които държави е и Великобритания.

Други държави с такъв режим са Израел, както и съседните на страната ни държави – Сърбия, Македония и Турция.

„Смятам, че за момента тази мярка ще даде необходимият ефект. По отношение на това дали и при нас ще се случи така както във Великобритания, трябва да подчертаем, че те имат лош опит от миналата година, когато много разтегнаха мерките и после спешно ги върнаха. Но все пак, да смятам, че в дългосрочен план – това е пътят.

Има и една особеност – те могат да предприемат подобна мярка, защото вече минаха пика на вълната, докато ние се катерим още нагоре. И второ защото във Великобритания гонят висок процент на бустерната доза, а да не говорим за основната имунизация, която е 90 и повече процента.

Така че ако имахме техните данни щеше да е съвсем разумно да се говори за такъв подход.

По-късно темата за COVID-кризата коментира и премиерът Кирил Петков.

Премиерът обясни, че вариантът Омикрон действително има високо ниво на разпространение, но с ниски нива на запълване на интензивните легла.

„Заради новият модел, който приложихме и поздравявам Министерството на здравеопазването, много от областите трябваше да въведат сериозни ограничения, заради нивата на заболеваемост, но не се стигна до това. Ние следим критичните фактори в здравната система, а не цифрите за обща заболеваемост, което ни дава възможност да можем да реагираме и да правим прогнози за напред“, категоричен бе премиерът Кирил Петков.

И какво се случва в страната:

Бургас: Заради усложнената епидемична обстановка в Бургаска област областният управител Стойко Танков свика поредния Областен съвет по здравеопазване, който се проведе онлайн. Това съобщиха от Областна администрация. Директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров представи обстоен анализ на епидемичната обстановка в Бургаска област. Новозаразените в област Бургас достигнаха 1361 новозаразени на 100 000.
Най-голям процент – 17%, новозаразени при децата се наблюдава във възрастова група 10-19 години. Директорът на РУО-Бургас инж. Виолета Илиева обобщи за областта, че се наблюдава завишаване на отсъстващите ученици поради заболеваемост, карантина или отсъстващи ученици по решение на родителите. Също е положението и при учителите, педагогическия и непедагогическия персонал.

Варна: За седмица във Варна са карантинирани 96 класа. С 3000 по-малко от предходния период са учениците посещаващи присъствено училище. Очаква се да се разкрият още 10 легла за лечение на деца с коронавирус в областта.

За област Варна за 14 дневен период към 19 януари коефицентът на заболяваемост е 1300 на 100 000, съобщи днес на брифинг за епидемиологичната обстановка във Варна и региона директорът на РЗИ - Варна д-р Дочка Михайлова. 1/4 от положителните за ковид лица във Варна в последните дни са деца, коментира д-р Михайлова, а в тази връзка тя е предложила на Кризисния щаб Майчин дом да се включи с още 10 легла за лечение на деца с коронавирус.

Сливен: Допълнителни противоепидемични мерки ще бъдат въведени в Сливенска област във връзка с нарастващата заболеваемост, особено сред учениците, педагогическия и непедагогическия персонал в градовете Сливен и Нова Загора, и усложняващата се обстановка с разпространението на коронавируса. Това реши Областният кризисен щаб на извънредно заседание, проведено на 20 януари.

От 24 януари до 31 януари учениците от 1 до 12 клас в градовете Сливен и Нова Загора ще преминат от присъствено в онлайн обучение.

От 24 януари се преустановяват посещенията в кварталните пенсионерски клубове в областта.Принтирай    Оразмери текст   + -