Съветът за сигурност при Румен Радев предизвика буря в РСМ

11 Януари 2022 | 16:55 | 0
Съветът за сигурност при Румен Радев предизвика буря в РСМ
Снимка: Informer

Съветът за национална сигурност по темата за Република Северна Македония при президента Румен Радев предизвика буря при югозападните ни съседи, чиито очаквания за абдикация от българските позиции бяха разочаровани. Междувременно албанският президент Илир Мета, който беше на тридневно посещение в Скопие, изрази скептицизма си относно идеята за разделяне на Тирана и Скопие по европейския път.
***

Тито Петковски: Covid-19 е само оправдание за Петков след фиаското при "живковиста" Радев
Скопие. Българският президент Румен Радев с вчерашния Съвет за национална сигурност е понижил не само очакванията в Република Северна Македония, но и политическите стандарти на премиера Кирил Петков и е изместил „прогресивната му политика“ спрямо Скопие, коментира пред „Слободен печат“ лидерът на НСДП Тито Петковски. По думите му, „вече е разобличена политиката на България към Македония, която всъщност сега иска да получи това, което не е получила през Втората световна война“, допълва Петковски.
„Цялата политика на България спрямо Македония, тази на президента Радев, на предишни правителства, та дори и на това правителство, са на дъното. Радев понижи не само очакванията, но и стандартите, които Петков искаше да въведе. Премиерът Петков е прогресивен политик, образован в САЩ, за разлика от президента Радев, който е живковист и не може да избяга от руското влияние. Българската политика не успя да изгради консолидирана външна политика миналата година, дори след два изборни цикъла. Правителството след третите избори е много разнородно, тоест две партии са прогресивни и по-отворени към нас, а БСП и Има такъв народ са по-радикални. Радев е техен ментор на последните две партии и ако иска всеки момент може да направи ход, с който ще падне правителството на Петков“, казва Петковски за „Слободен печат”.
Видяхме, напомня той, че България използва въпроса с ветото за Македония, за да се пазари за собствените си интереси със САЩ и ЕС, каквото беше искането на лидера на ИТН Слави Трифонов за премахване на визите за български граждани.
Те водят такава политика, изнудвайки Македония, за да подобрят позициите си. И плюс, ако могат да използват във всичко това и да постигнат някои ползи от гледна точка на историята. Те все още се опитват да получат това, което не са получили през Втората световна война. Прогресивната политика на Петков няма големи перспективи с регреса на Радев. Вчерашното заседание на техния Съвет за сигурност продължи пет часа, което може би означава, че е имало остра дискусия, но Радев е успял да наложи твърда политика, която е отразена в седемте точки, дадени на изпълнителната власт. Така че прогресивната политика на Петков спрямо Македония е изместена от вчера и се съмнявам, че новата ситуация с ковида, т.е. новината, че Петков и другите са в изолация, защото някой на срещата е бил положителен, всъщност е измислено оправдание, за да не трябва Петков да идва следващия вторник в Скопие на обявената среща с Димитър Ковачевски. Какво бихте му казали след вчерашното фиаско на политиката му пред българския Съвет за сигурност?“ - казва Петковски.

Ристо Никовски за „Нова Македония“: Симпатиите на албанските политици в РСМ са на страната на България, макар и прикрито
Скопие. „В последните дни на 2021 г. министърът на външните работи Буяр Османи информира журналистите, че през декември 2020 г. е получил предложение от тогавашната си българска колежка Захариева за прекратяване на блокадата на преговорите ни с ЕС. Той каза, че в документа, който е трябвало РСМ да подпише, има две неприемливи точки. Едната е, че - „македонският език произлиза от българския“, а другата, че - „македонската нация е създадена на основата на българската, в опитите да бъде освободена от Османската империя“ (според Канал 5, в новините на 29 декември 2021 г.). Османи не каза, но това вероятно е трябвало да е някакъв вид анекс към споразумението за (не)приятелство... Според Канал 5 Османи оцени, че и двете страни имат спор!“ - пише на страниците на вестник „Нова Македония“ бившият югославски дипломат и настоящат виден анализатор в югозападната ни съседка Ристо Никовски в материал, представен без редакторска намеса.
Да започнем от края. Възможно ли е човек на тази позиция да не разбира, че нямаме никакъв спор с България? Особено за това кои сме и на какъв език говорим. Точно обратното, на базата на техните фантасмагорични исторически синдроми, София води ожесточена война срещу Македония, а ние сме жертва на класическа агресия. Това е правилната квалификация. Всички останали дават напълно погрешна представа какво точно се случва. Спор щеше да има само ако македонската нация и език наистина бяха измислени от Тито и Коминтерна и София сега настоява да го потвърди, а ние не сме съгласни. Основната задача на дипломатите е да дефинират точно всяка ситуация. Или да се приспособят към интересите на собствената си страна. Османи прави точно обратното. Тази негова оценка напълно обезценява международното положение на Македония, а основната му задача и дълг е да го изгражда и засилва.
Начинът, по който Османи реагира на скандалното българско предложение, от друга страна, е изключително аматьорски. На първо място, според основните и не само дипломатически, но и политически обичаи, ако искате неписани закони, такъв унизителен и обиден документ - не се приема. Най-малкото той се връща на мястото, евентуално се хвърля на масата и се прави подходящ изключително остър коментар. Ако имате реален политически капацитет и осъзнавате своята отговорност, той се разкъсва в присъствието на този, който се осмели да ви го предаде, защото това е дълбока обида за вашата страна. Ако не го направите, вие показвате, че нямате нищо общо с дипломацията. Вие демонстрирате желание да говорите за подобни глупости, което означава готовност да ги приемете. Плюха ни в лицата, а Османи сигурно се е усмихнал приятелски и добронамерено. Всичко, което Османи каза пред пресата, е катастрофално погрешен и срамен акт от името на Македония. Ако не разбирахме какво се случва, другата страна, която имаше всичко прецизно подготвено и дипломатически много превъзхождаше, се присмиваше на нашето невежество и се чудеше на умовете ни. Впрочем, ако той вече е приел неприличното предложение, а не би трябвало, македонското МВнР, а след това отново Османи, трябваше на следващия ден да информират българската страна, че предложенията са обидни и ние ги отхвърлихме с възмущение и поради изключителното им неприемливо враждебно поведение, прекрати всички по-нататъшни контакти.
Тези събития трябваше незабавно да бъдат докладвани във Вашингтон и Брюксел, като се подчертае, че проблемът трябва да бъде решен от самия ЕС, а не от Македония, защото това е класическо изнудване. Поискахме приемане в Съюза, а те отговориха, че сме изпълнили необходимите критерии, а блокадата, която поставя България, е тяхно предизвикателство, а не наше. Българските искания трябва да бъдат решени според техните стандарти и да се определи позиция по отношение на нашето искане. Нека ни поставят условия. Трябваше да се подчертае, че Македония вече няма какво да търси в София. Една достойна държава, с професионалисти, които имат поне минимални познания по дипломатически практики и техники, постъпва така. Всичко останало, което последва, само показа, че ние не сме държава, поне не македонска, и че нямаме никакви ограничения.
Интересна е и информацията, че на пресконференцията на Османи са били поканени уж само „добронамерени“ журналисти, а не някакви „македонски националисти“, които играят патриоти и се борят за оцеляването на македонизма. Това е допълнителен саботаж на интересите на македонския народ.
Това не е краят на неразумните екскурзии на Османи във връзка с Македония и македонците. Същите дни по ТВ 21 в интервю за „Клик плюс” не му хрумна, че трябва да се търси поне минимум реципрочност относно евентуалното включване на измислените „българи” в македонската конституция, т.е. той ТРЯБВА да получи същото отношение и голямото македонско малцинство в България. Напротив. Неговият ангажимент София да не включва македонци в конституцията си е момент, който напълно разкрива неговата стратегия по отношение на България. Той уж се грижи (!?) и за техните проблеми. След като напълно игнорира македонците в България, той казва - „Българите в Македония трябва да се чувстват като абсолютни граждани“ и „нямам резерви към въпроса за българите да споменати като отделна етническа общност в Конституцията, ако това означава нещо за тях“!? ...! Кого всъщност подкрепя Османи? Защо например не излезе в подкрепа на македонците в Албания, които София открито и без основание си присвоява? Или, не дай Боже, да се обяви за минималните права, които имат македонците в тази държава? Това със сигурност е работата на Османи, защото той е македонски външен министър.
Всъщност, като се има предвид, че македонският министър Османи лобираше в Мадрид за признаването на Косово, което според (вицепремиера от ДСИ Артан) Груби е техен приоритет, трябва директно да се запитаме – защо никога и никъде не е споменало, че Сърбия има своя история в Косово, векове- стари религиозни паметници там , които проникват до сърцевината на своето съществуване на Балканите? Че поне заради това техните интереси трябва да се вземат предвид при решаването на статута на Косово, което от своя страна е незаконно и насилствено отцепено от Сърбия, противно на документите от Хелзинки. Като албанец това не му хрумва, но затова има разбиране за българските интереси, въпреки че те застрашават устоите на македонизма. Интересно, нали? Османи и Груби обаче не са виновни.
Те водят своята политика, която цели да обедини всички албанци, и публично ни напомнят, че Кичево е тяхна плячка от 2001 г., а ние мълчим и се правим на ударени. При определени условия тяхното поведение е логично и трябва да се чудим - къде са македонските политици?
Нека бъдем напълно ясни. Политиките, пропагандирани от Османи, изобщо не трябва да бъдат оспорвани. Ако за него, както и за други политици от македонския албански блок, интересите на Косово и албанците като цяло са по-важни от тези на Македония, което те не крият, логично е, че техните симпатии, макар и скрити, да бъдат на страната на България, чиято цел е да заличи македонизма. След изчезването на македонците, поне официално, което вече е в напреднал стадий, албанският национален въпрос определено ще се реши много по-лесно. Албанските политици трябва да бъдат поздравени. Те имат ясни национални политики, които са посочили в Тиранската платформа, която е по-важна за тях от Охридското рамково споразумение, и всички те са единни в прилагането му. За разлика от тях „нашите политици“ се хвалят, че не били върли патриоти!
Само да споменем, че Османи смята, и не го крие, че германското предложение за македонския език, повторено от португалците, когато тези две държави председателстваха Съюза, е съвсем в ред, което е абсолютно неприемливо. Това би било нашата поредна и непростима историческа грешка. Според тези предложения решението за македонския език трябва да се търси чрез включване на българско изявление в преговорната рамка за Македония, че македонският език не е съществувал до 1944 г., т.е. че е бил български дотогава. Успоредно с това Македония щеше да приложи своето твърдение, че македонският език е кодифициран през 1945 г.! Твърде просто е да не се разбере: с тези два документа Македония ясно и директно потвърждава, съгласява се и приема, че до 1944 г. не е имало македонски, а само български, който след това е кодифициран като македонски. Трябва да си сляп, глух и ням, за да не разбереш това. Тази сложна измама и глупост не могат да се тълкуват по друг начин.
Но трябва да сме благодарни и на Османи: той има заслуга за това, да разберем, че македонският език все още е на масата. Информирайки ни как се търси решение, според горните предложения, той първи и единствен ни информира за това. Всички останали, включително министър-председателят, енергично твърдят, че езикът (и идентичността) не подлежат на договаряне. Сега, чрез езическите предложения на Захариева, които ни предаде отново Османи, официално знаем, че идентичността също е тема за преговори. Самият факт, че някой се е съгласил да преговаря за същото, означава, че той е извършил тежко предателство на национални и държавни интереси и трябва да носи отговорност. Никой в държавата няма такъв мандат. Това е класическо непознаване на основите на македонския народ.
Тези факти са само допълнително доказателство, че Македония няма друг избор, освен незабавно да отмени договора за (не)приятелство, който е в основата на българската агресия срещу македонизма“, пише бившият югославски дипломат Ристо Никовски.

„Независен“ (РСМ): Визитата на Кирил Петков в Скопие се отлага
Скопие. Заради това, че влезе в самоизолация, българският премиер Кирил Петков няма да пътува за Скопие на 18 януари, както беше планирано, предава скопското издание „Независен“. От пресцентъра на българското правителство съобщиха, че посещението в Скопие не се отменя, а се отлага, но не е ясно за кога.
Премиерът Петков и президентът Румен Радев излязоха в изолация, след като вчера след заседанието на Съвета за национална сигурност председателят на Народното събрание Никола Минчев обяви, че е положителен за коронавирус. Някои от останалите участници в срещата обявиха, че няма да влизат в самоизолация.
Освен Петков в изолация е и началникът на кабинета му Лена Бориславова. Обществените му задължения в страната ще изпълнява вицепремиерът Калина Константинова.
Според изявление на правителството Петков ще работи дистанционно и ще бъде в постоянен контакт с всички членове на правителството.

„ТВ 21“ (РСМ): Президентите на РСМ и Албания се обявиха за деблокиране на процеса на европейска интеграция
Скопие. Във вторник президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски е приел албанския си колега Илир Мета, който е на тридневно посещение в Скопие, съобщава „ТВ 21“.
На срещата бяха разменени мнения за цялостните двустранни отношения между двете страни и беше изразено задоволство от тяхното положително развитие, чрез конструктивно сътрудничество и обмен на посещения на най-високо ниво.
Република Северна Македония и Република Албания, беше заключено на срещата, чрез ангажимента си за добросъседски отношения дават силен принос за просперитета, стабилността и сигурността на региона, както и за неговата европейска перспектива. И двете страни, като съюзници в НАТО, също допринасят за защитата на ценностите на евроатлантическата общност.
В контекста на стремежите за членство в Европейския съюз двамата президенти отбелязаха необходимостта от отблокиране на процеса и скорошно започване на преговорите за присъединяване на двете страни към Европейския съюз, което според тях ще има положителен ефект и принос за цялостния напредък и стабилност в региона.
Президентът Пендаровски поздрави Република Албания за избирането й за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН в периода 2022-2023 г.

Президентът на Албания: Тирана и Скопие не трябва да се разделят по пътя към ЕС, ветото на България е неоправдано
Скопие. Прездентът на Албания Илир Мета заяви в хода на протичащата си визита в Скопие, че не би искал неговата страна да бъде разделяна от Република Северна Македония по пътя към преговори за членство в Европейския съюз. В интервю пред скопската „ТВ 21“ Мета подчерта, че двете съседни държави трябва да засилят усилията си съвместно да вървят по пътя към ЕС и да намерят решение със София за отблокиране на началото на преговорите, както и че двустранните въпроси не трябва да бъдат пречка за присъединяване към ЕС. Според него българското вето върху Македония е неоправдано, защото е недопустимо двустранният въпрос да се превърне в пречка за разширяването на ЕС, което да доведе до блокиране на всяка страна-членка във всеки един момент. Мета каза, че скоро ще посети българския президент Румен Радев и ще обсъди какво може да се направи за намиране на решение на българо-македонския спор. „Никога няма да поискам да ни разделят (в преговорите), защото не само сме две съседни държави, но сме изключително заинтересовани от напредъка на РС Македония.“ „И ако се движи по-бързо от Албания, нека напредва, Албания няма причина да я дърпа назад“, каза Мета. Албанският президент е на тридневно посещение в Северна Македония.

Македонски анализатор: „Трябва да освободим българите от страха от македонизма“
Скопие. Във вторник новото правителство на Република Северна Македония ще представи състава си пред Събранието, докато в понеделник в София се състоя Съвет за национална сигурност, на който бе обсъдено бъдещето на спора със Скопие. Според македонският анализатор Петър Богоевски, който говори пред „Слободен печат“, макар новото правителство на България да дава надежди на РСМ, президентът Румен Радев не променя позицията си. „Имам чувството, че на българите им е скучно в ЕС и нямат какво да правят, затова тормозят Македония. Ако това, което Радев представи вчера, е компромис с новия министър-председател Петков, тогава мога да си представя какви са крайните позиции: трябва ли да се самоунищожим и да оставим българската армия да ни освободи както през 1941 г.? Това е крайно неадекватно поведение на българското държавно ръководство и прилагане на политиката на Москва“, смята специалистът. Що се отнася до скандала с руския клип за македонския език, Богоевски казва: „Това е документален филм, забранен от Путин, руското посолство отрича съдържанието и всичко това е част от лицемерната политика на Русия. Въпреки че България е член на НАТО, тя работи за интересите на Русия“. Той казва, че българите нямат позиция или сменят позицията си всеки месец, последно искайки да променят македонската конституция, за да включат българското малцинство в нея. „Според мен Македония трябва да има гражданска конституция, да се премахнат всички етнически общности, а не да се допълват с нови“, казва Богоевски и коментира, че искането на България е в нейна вре4да. Той добавя, че целта на София е да скара брат с брата и децата им, родени в една къща, което ще е пагубно за РСМ. „Имам чувството, че Македония преговаря много погрешно, а Бучковски не е човекът, който трябва да прави това“, казва още Богоевски. По думите му, Скопие се нуждае от стратегия, изградена върху визията каква Македония иска през 2050 г. и добавя, че страната няма друга цел освен да запази държавността си. „В България нямаме добро представяне на интересите си, а защитаваме само някои стари стереотипи, наследени от старата федерация. Трябва да наблегнем на нашата кауза, защото те са общество, което силно се страхува от македонизма“, отбелязва също Богоевски.

„Политика“ (Сърбия): България се готви да блокира евроинтеграцията на РСМ
Белград. „Политика“ за Съвета за национална сигурност при президента Румен Радев, на който бе взето решение за придържане към позициите от декларацията на българския парламент по македонския въпрос и даване на „зелена светлина“ за започване на преговори между ЕС и Албания. Българският президент Румен Радев подчерта след срещата, на която присъстваха новият премиер Кирил Петков и представители на всички парламентарни партии, че Албания не трябва да чака Северна Македония и трябва да й бъде разрешено да започне преговори с ЕС, отбелязва вестникът. „Даването на съгласие за започване на преговори за Северна Македония с ЕС не трябва да се обвързва със срокове, а с реални постижения, включително правата на македонските българи“, посочи Радев, цитиран от Танюг. Изданието отбелязва още думите на държавния глава, че четири години след подписването на Договора за приятелство, добросъседски отношения и сътрудничество между двете страни от 2017 г., Северна Македония не е направила достатъчно по неговото изпълнение и не дава гаранции за неговото изпълнение.

„Слободен печат“ (РСМ): Опозициите в България и РСМ са уплашени от срещата Петков-Ковачевски
Скопие. Преди посещението на българския премиер Кирил Петков в Македония следващия вторник президентът Румен Радев проведе вчера заседание на Съвета за национална сигурност по темата Република Северна Македония и ролята на България в разширяването на ЕС, а опозицията ГЕРБ разкритикува Петков и Радев, че правят грешни стъпки и че отварят възможността за нарушаване на националния консенсус, постигнат в българския парламент през 2019 г, пише скопското издание „Слободен Печат“, като отбелязва, че и опозицията в югозападната ни съседка критикува бъдещия премиер Димитър Ковачевски, че няма легитимност да преговаря с Петков, защото не е пряко избран от народа. Според анализатори предложенията на Петков за разширяване на сътрудничеството между София и Скопие в няколко направления е точно в духа на добросъседството и решението не трябва да бъде обременено със срокове. Изданието отбелязва, че бившият външен министър Екатерина Захариева разкритикува Радев, че две години не е свикал Съвета за сигурност, което според нея е против закона. Депутатът Захариева каза, че досега Радев е трябвало да бъде призован поне по четири теми - кризата с Ковид, инфлацията, цените на енергията и конфликтите между Русия, Украйна и ситуацията в Казахстан, които са „много по-важни теми от Северна Македония“. Тя добавя, че не вижда заплаха за националната сигурност на България от РСМ. Колегата й от депутата от ГЕРБ Даниел Митов изрази съмнение, че българският национален консенсус за Македония е под въпрос. „Не разбирам какво се цели със свикването на Съвета, защото в България има национален консенсус по темата за РСМ и никой не е изразил намерение да разруши този консенсус и да предложи нов. Със свикването на Съвета за сигурност този консенсус може да бъде нарушен. Не знам дали това не е целта. Президентът Радев явно е поел някои отговорности по време на двете служебни правителства и сега се опитва да прехвърли отговорността на политическите партии за неизпълнението на тези ангажименти“, каза Митов. Той оцени, че посещението на премиера Петков в Скопие е жест, който дава основание да се мисли за намерението за промяна на българската позиция. Основната опозиция в югозападната ни съседка ВМРО-ДПМНЕ също не пропусна да разкритикува предстоящата среща Петков-Ковачевски. „Македонският народ не се нуждае от фалшиви оптимистични изявления, има нужда от дипломатическа готовност, капацитет и решителност в преговорите, нещо, което нямат СДСМ, Ковачевски и специалният представител Бучковски“, казват от ВМРО-ДПМНЕ и напомнят за Резолюцията на Събранието на РСМ. Бившият посланик в България Мариан Гьорчев казва, че предложението на Петков за разширено сътрудничество е в духа на Договора за приятелство. „Очаквам задълбочаване на диалога между двете страни и неговото по-добро качество от предишния. Петков е получил образованието си в САЩ и е имал привилегията да бъде възпитан в онзи демократичен дух, който дава надежда, че отношенията могат да започнат да се развиват и задълбочават. Но не трябва да поставяме времеви рамки, не можем да бъдем под този натиск на постоянни очаквания. Разговорите трябва да текат и ние трябва да се съсредоточим върху нашите стълбове. Имаме Споразумение за стабилизиране и асоцииране с ЕС и 13 положителни препоръки от ЕК за започване на преговори за членство. Да продължим да развиваме икономиката, инфраструктурата, политическия диалог, гражданското общество, да инвестираме във върховенството на закона. И да оставим историята на историците, защото е трагедия политиците да се занимават с история. Трябва да имаме честно отношение един към друг, да кажем открито, това можем, това не можем. С помощта на Съединените щати може да се намери взаимно приемливо решение, не компромис, а обща визия за Европа и бъдещето. Важно е тези комисии, за които говори Петков, да започнат работа, да се назначи посланик в София и полека-лека да се изгражда доверие. И ако постигнем целите у дома и си направим домашните, ЕС ще ни потърси“, обяснява Гьорчев.

Президентът Румен Радев: КСНС прие седем предложения към изпълнителната и законодателната власт
София. Въз основа на проведените разисквания КСНС прие седем предложения към изпълнителната и законодателната власт. Това каза президентът Румен Радев след заседание на Консултативния съвет за национална сигурност на тема Интегриране на Западните Балкани в ЕС. Роля на Република България в разширяването на ЕС и в процеса на стабилизиране и асоцииране: Република Северна Македония и Албания“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Държавният глава избори следните предложения: „Първо - При провеждане на външната политика на страната Министерски съвет да се изпълнява националната позиция на България, както спазва изискванията, произтичащи от договора от 2017 година, рамковата позиция от 2019 г. и декларацията на 44-ото НС. Второ - Даването на съгласие за започване на преговори за членство на РСМ в ЕС да не се обвързва със срокове, а с постигане на реални резултати, включително и по отношение на правата на македонските България. Трето - изпълнителната власт да продължи да работи за отчитане на изпълнението на договора от 2017 година в преговорния процес за членство на РСМ в ЕС. Четвърто – Изпълнителната власт да изготви и обезпечи в кадрово и финансово отношение план за действие с мерки за постигани на осезаем напредък във всички области на двустранните отношения с РСМ. Пето – Изпълнителната власт да предложи на партньори в РСМ създаването на съвместни работни групи по области в съответствие с Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с цел активизиране на двустранните връзки. Шесто - Изпълнителната власт да предприеме мерки за ускоряване изграждането на Коридор № 8, съвместно с РСМ и Република Албания, като единен проект в неговата цялост – автомагистрала, жп линия, енергийна и дигитална свързаност. Седмо – Народното събрание да предложи на законодателния орган на РСМ създаването на структуриран диалог между парламентарни комисии и групи за приятелство, който да засили доверието и да подпомага цялостния процес“. Президентът Румен Радев заяви, че членовете на Консултативния съвет са отбелязали и постигнатото до момента в преговорния процес, като поясни, че в някои сфери на двустранните отношения се очертава възможност за постигане на съгласие. „Участниците от Консултативния съвет се обединиха около мнението, че са необходими всеобхватни, целенасочени и ресурсно осигурени действия за възстановяване на доверието и активизиране на двустранното сътрудничество в всички области от взаимен интерес. От особено значение са проектите, осигуряващи транспортна, инфраструктурна, дигитална и енергийна свързаност с акцент върху Коридор № 8. Това от своя страна ще допринесе за преодоляване на застоя в отношенията между двете държави, ще даде импулс за ускоряване на преговорния процес си за устойчивото развитие и просперитет на регион. Членовете на Консултативния съвет отбелязаха и постигнатото до момента в преговорния процес. В някои сфери на двустранните отношения се очертава възможност за постигане на съгласие. Решаването на отворените политически въпроси ще ускори значително напредъка във всички останали области. Участниците в КСНС препотвърдиха позицията на България относно готовността на Република Албания за започване на преговорния процес за членство в ЕС“, каза още държавният глава.

Президентът Румен Радев: Правата на македонските българи не могат да бъдат предмет на преговори, не отрича правото на гражданите на РСМ да се самоопределят на база собствено самосъзнание
София. Правата на македонските българи не могат да бъдат предмет на преговори. Това каза президентът Румен Радев след заседание на Консултативния съвет за национална сигурност на тема Интегриране на Западните Балкани в ЕС. Роля на Република България в разширяването на ЕС и в процеса на стабилизиране и асоцииране: Република Северна Македония и Албания“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Десетилетната политика на дискриминация на македонските българи,120 хиляди от които са и български граждани, а с това и гражданите на ЕС, в последно време ескалира в открити публични атаки срещу граждани, декларирали българския си произхода. Правата на македонските българи са ключов елемент от копенхагенските критерии за членство в ЕС. Те не могат да бъдат предмет на преговори и тяхната защита е изрично посочена в декларация от НС от 2019 година“, каза той. Държавният глава заяви, че България никога не е отричала и не отрича правото на гражданите на РСМ да ползват своите езици според Конституцията на държавата и да се самоопределят според собствено самосъзнание. „Преди 30 години – на 15 януари 1992 година, България първа в света призна днешна РСМ като новосъздадена независима държава, България никога не е отричала и не отрича правото на гражданите на РСМ да се самоопределят на база на собствено самосъзнание, както и да ползват своите езици според Конституцията на своята държава В същото време България държи на пълното равноправие на македонските българи с останалите части от народи на РСМ“, посочи Румен Радев. „КСНС обсъди перспективите за интегрирането на Западните балкани в ЕС, което е стратегически интерес на България, съвпадащ с интересите на нашите партньори и съюзници от Европейския съюз и НАТО. Особено внимание бе обърнато на процеса на интеграция на Република Северна Македония, който е в застой. Констатирано беше, че в продължение на 5 години след подписване на договора ни от 2017 година страната-кандидат не направи необходимото за неговото изпълнение, както и не дава гаранция за изпълнени на поетите ангажименти. В резултат на проведената през септември 2019 година Консултативна среща при президента на Републиката с участието на представители от изпълнителната и законодателната власт бе приета рамкова позиция относно разширяването на ЕС и процеса на стабилизиране и асоцииране: република Северна Македония и Република Албания от Министерски съвет, подкрепена с декларация н 44-ото НС. Посочените документи са основа на политиката по отношение на разширяването на ЕС с Република Северна Македония И Република Албания и обосноваха последователно отстоявания отказ на България да одобри началото на преговорите за членство на РСМ“, каза още той.

СДСМ: Ковачевски има легитимност и мнозинство да преговаря с България
Скопие. Управляващата партия в Република Северна Македония (РСМ) СДСМ реагира в изявление на изявленията на пресконференцията на Мария Митева, говорител на ВМРО-ДПМНЕ. „Ковачевски и новото правителство не само имат легитимност, но имат разширено и стабилно мнозинство в парламента Очевидно нито ВМРО-ДПМНЕ, нито Мицкоски са добре запознати с конституцията и законите в страната. „Новото правителство не само има легитимност, но има и разширено и стабилно мнозинство в Събранието“, се казва в изявлението на СДСМ. Те допълват, че правителството има пълна легитимност да взема всички решения и да изпълнява правителствената програма в интерес на гражданите и държавата. Празните обвинения на ВМРО-ДПМНЕ са просто липса на други аргументи, липса на политики, предложения, идеи от опозиционната партия, в която нищо не се е променило, се казва в съобщението.

Президентът свика КСНС
София. Започна Консултативния съвет за национална сигурност, свикан от президента Румен Радев“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Темата е „Интегриране на Западните Балкани в ЕС. Роля на Република България в разширяването на ЕС и в процеса на стабилизиране и асоцииране: Република Северна Македония и Албания“. На КСНС присъстват председателят на Народното събрание Никола Минчев, министър-председателят Кирил Петков, вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, министърът на отбраната Стефан Янев и други ресорни министри, които по закон трябва да участват в заседанието на КСНС. На заседанието присъстват и председателите на парламентарните групи, част от които са Десислава Атанасова от ГЕРБ, Явор Божанков от БСП, Тошко Йорданов от „Има такъв народ“, Мустафа Карадайъ от ДПС, Костадин Костадинов от „Възраждане“ и Христо Иванов.

Президентът Румен Радев свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност
София. Президентът Румен Радев свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност на тема „Интегриране на Западните Балкани в ЕС. Роля на Република България в разширяването на ЕС и в процеса на стабилизиране и асоцииране: Република Северна Македония и Албания“ от 14.00 часа на „Дондуков“ 2. Това съобщиха от прессекретариата на държавният глава.

Принтирай    Оразмери текст   + -