Ще има ли край пандемията

4 Декември 2021 | 12:50 | 0
Ще има ли  край пандемията
Снимка: Pixabay

Главният учен на Световната здравна организация Сумя Сваминатан каза на конференцията на Reuters Next в петък, че макар новият вариант на коронавируса „Омикрон“ да изглежда много заразен, правилният отговор е да бъдем подготвени, предпазливи и да не се паникьосваме. Според Научната консултативна група за извънредни ситуации (Scientific Advisory Group for Emergencies-SAGE) във Великобритания коронавирусът ще представлява сериозна заплаха поне до 2026 г, но други учени предполагат, че именно щамът "Омикрон" може да е краят на пандемяита, и коронавирусът да се превърне в обикновена настинка.

Reuters: Нидерландия заяви, че 18 пътници от РЮА са заразени с щама „Омикрон“
Нидерландските здравни власти съобщиха в събота, че окончателният брой на пътниците от двата последни полета от Република Южна Африка (РЮА) миналата седмица, които са дали положителна проба за варианта на коронавирус „Омикрон“, е 18, предава Reuters.

Нидерландският институт по здравеопазване (RIVM) добави в изявление, че изследването на пътниците от двата полета вече е приключило.

Полетите пристигнаха на 26 ноември, когато нидерландското правителство въведе нови ограничения за пътуване поради притеснения относно новооткрития щам в Южна Африка.

Повече от 600 пътници, пътуващи с полетите, бяха изолирани и тествани за коронавирус, като 61 се оказаха положителни, включително 18, за които беше установено, че са заразени с щама „Омикрон“

Тези, които са дали положителен тест, но нямат симптоми, ще бъдат освободени от изолацията в събота, докато другите ще трябва да останат по-дълго, казаха от Института.

Не се съобщават подробности за броя на пътниците, които ще бъдат освободени от изолация.

Kathimerini: В Гърция се съмняват за още два случая на щама „Омикрон“
Още двама души, пътували от Южна Африка до Гърция, са заподозрени, че са заразени с варианта „Омикрон“, след като преди няколко дни са дали положителен тест за коронавирус, съобщи здравният министър на Гърция Танос Плеврис, цитиран от TACC.

Новината идва два дни след установяването на първия случай на щама „Омикрон“ на остров Крит при мъж, който е пътувал от Южна Африка до Ханя.

Инфекциите засягат двама души, които са влезли в Гърция преди правителството да наложи ограничения за пътуване в страната, каза Плеврис, без да уточни кога са пристигнали или региона, в който са открити случаите. Новите случаи не са свързани със случая, открит в четвъртък, добави той.

Националната организация за обществено здраве (EODY) все още не е потвърдила, че лицата са заразени с щама „Омикрон“.

И двамата пациенти имат леки симптоми и остават изолирани у дома.

РИА Новости: Британски учени посочиха краен срок за пандемията от коронавирус
Според Научната консултативна група за извънредни ситуации (Scientific Advisory Group for Emergencies-SAGE) във Великобритания коронавирусът ще представлява сериозна заплаха поне до 2026 г, предава РИА Новости.

„SARS-CoV-2 ще продължи да заплашва здравната система и ще изисква активно наблюдение чрез ваксинация и наблюдение на данните за поне пет години напред“, заявиха експертите.

Според SAGE този период може да се увеличи, ако мерките за ваксинация и общото ограничаване на разпространението на болестта не са достатъчно ефективни.

Освен това британски учени установиха, че в Обединеното кралство, в сравнение с останалата част от Европа, ситуацията с нарастването на заболеваемостта се е стабилизирала. Според тях това е постигнато благодарение на широко разпространена кампания за ваксиниране.

Въпреки това експерти от различни страни не изключват нова вълна на коронавируса. Това се дължи на факта, че на двадесети ноември в Ботсвана и Република Южна Африка беше идентифициран нов щам SARS-CoV-2 - B.1.1.529. Изследователите отбелязват, че е силно предаван и силно устойчив на ваксини. Миналата седмица Световната здравна организация обяви щама за „предизвикващ загриженост“ и му даде името „Омикрон“ – от гръцката буква „О“. Той е открит вече в над 40 страни, в Русия, според министъра на здравеопазването Михаил Мурашко, все още не са регистрирани случаи на инфекция с този щам.

Ваксинацията остава най-надеждният начин за защита срещу коронавируса. Както отбеляза Мурашко, делът на ваксинираните пациенти сред пациентите с Covid-19 не надвишава четири процента, тежките случаи са малко, докато по-голямата част от пациентите в болниците са неваксинирани. В края на септември СЗО обяви връзката на смъртността от SARS-CoV-2 с отказа от превантивна имунизация.

ТАСС: Меркел в последното си обръщение призова хората да се ваксинират
Изпълняващият длъжността германски канцлер Ангела Меркел в последното си обръщение като глава на правителството се обърна към гражданите на страната и ги призова да се ваксинират срещу Covid-19. Видеообръщението бе разпространено от пресслужбата на германското правителство, предава ТАСС.

"Днес се обръщам към вас по този начин за последен път. Първият път беше преди повече от 15 години", каза Меркел и припомни, че са записани над 600 нейни видеообръщения. Първият видео подкаст беше публикуван през юни 2006 г. преди Световното първенство по футбол в Германия. Тогава Меркел пожела голям спортен празник на страната и нейните граждани. Следващите бяха посветени на различни теми - сигурност, култура, дигитализация, равенство между половете, борба с антисемитизма, енергийна реформа, селско стопанство и други.

„Подкастът беше особено ценен за мен в пандемията, която продължава почти две години“, каза Меркел. „По време на пика на тази четвърта вълна сме в много сериозна ситуация, в някои региони на страната ни тя дори може да се нарече драматична“, каза и.д. канцлерът. Тя говори за препълнените интензивни отделения, както и за онези, които загубиха живота си от последствията от болестта.

"Имаме ключа (за преодоляване на пандемията) под формата на ефективна и надеждна ваксина. Призовавам Ви да вземете сериозно този коварен вирус. Отново има нов вариант – „Омикрон“, който очевидно е дори по-заразен от предишните щамове", каза Меркел. "Ваксинирайте се! Няма значение дали е първа ваксина или бустер", призова тя, отбелязвайки, че "всяка ваксина помага", най-малкото предпазва от тежък ход на заболяването. И. д. канцлерът благодари на онези граждани, които спазват правилата и ограниченията, предназначени да победят коронавируса.

"За съжаление отново сме изправени пред трудни седмици, които можем да преодолеем само с общи усилия. С цялото си сърце искам да успеем", каза тя.

Меркел ще бъде канцлер до 8 декември. На този ден Бундестагът ще гласува кандидатурата на Олаф Шолц за неин наследник като глава на правителството, а след това президентът Франк-Валтер Щайнмайер ще назначи членовете на новия кабинет.

The Guardian: СЗО съобщи, че няма информация за починали от новия щам „Омикрон“
Вариантът „Омикрон“ е открит в най-малко 38 страни, но все още няма съобщени смъртни случаи, съобщи Световната здравна организация на фона на предупрежденията, че новият вариант може да навреди на възстановяването на световната икономика, пише британският вестник The Guardian.

Съединените щати и Австралия станаха последните страни, които потвърдиха локално предавани случаи на варианта, докато инфекциите с „Омикрон“ увеличиха общия брой на случаите в Република Южна Африка над 3 милиона.

СЗО предупреди, че може да отнеме седмици, за да се определи колко заразен е вариантът, дали причинява по-тежко заболяване и колко ефективни са леченията и ваксините срещу него.

„Ще получим отговорите, от които всеки има нужда“, каза директорът на СЗО по спешни случаи Майкъл Райън.

СЗО заяви в петък, че все още не е получила никакви съобщения за смъртни случаи, свързани с „Омикрон“, но разпространението на новия вариант доведе до предупреждения, че може да се окаже причина за повече от половината от случаите на Covid-19 в Европа през следващите няколко месеца.

Новият вариант също може да забави възстановяването на световната икономика, точно както щамът „Делта“, каза в петък директорът на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

„Още преди пристигането на този нов вариант, бяхме загрижени, че възстановяването, макар и да продължава, губи донякъде инерция“, каза тя. "Нов вариант, който може да се разпространи много бързо, може да наруши увереността."

Предварително проучване на изследователи от Южна Африка, където вариантът беше съобщен за първи път на 24 ноември, предполага, че той е три пъти по-вероятно да причини повторни инфекции в сравнение с щамовете „Делта“ и „Бета“.

Появата на „Омикрон“ стана „последното доказателство“ за опасността от неравностойно ниво на ваксиниране в световен мащаб, каза ръководителят на Червения кръст Франческо Рока.

„Научната общност е предупреждавала... няколко пъти за рисковете от много нови варианти на места, където има много нисък процент на ваксинации“, каза той.

„Невероятно е, че все още не осъзнаваме колко много сме взаимосвързани. Ето защо наричам варианта „Омикрон“ най-доброто доказателство.

CNN Brazil: Бразилският съд ще тества думите на президента за връзката между ваксините срещу Covid-19 и СПИН
Федералният върховен съд на Бразилия ще разследва президента на страната Жаир Болсонаро за факта, че той е разпространил твърдения за възможна връзка между ваксинацията срещу коронавирус и откриването на СПИН при ваксинирани лица, съобщи CNN Brazil.

Телевизионният канал уточнява, че съдия Александри де Мораис е подкрепил предложението на Комисията на Федералния сенат (горната камара на парламента), която разследва дейността на правителството в борбата с пандемията на коронавирус. „Няма съмнение, че поведението на президента на републиката по отношение на разпространението на фалшиви новини за ваксинация срещу Covid-19 има връзка с масовото им разпространение в социалните мрежи“, цитира телевизионният канал решението на съдията.

През октомври, по време на седмичното си излъчване на живо в социалните мрежи, Болсонаро цитира публикация на един от сайтовете, в която се казва, че ваксинираните срещу коронавируса в Обединеното кралство са били диагностицирани със СПИН в последствие. Министерството на здравеопазването на Обединеното кралство отрече тази спекулация. Изявленията на бразилския лидер са премахнати от платформи, собственост на „Мета“, доскоро „Фейсбук“.

След това комисията се обърна към Съда с искане за лишаване на Болсонара от достъп до акаунтите му в социалните мрежи. Освен това депутатите поискаха администрациите на социалните мрежи „Фейсбук“, „Инстаграм“ и „Туитър“, както и видео услугата „Ютюб“, да предоставят данните на президента, включително такива, които му позволят да управлява акаунтите си. Сенаторите поискаха също да им бъде предадена информация за всички връзки с тези профили, действия и публикации от името на държавния глава.

Reuters: СЗО призова хората да не се паникьосват заради „Омикрон“
Главният учен на Световната здравна организация Сумя Сваминатан каза на конференцията на Reuters Next в петък, че макар новият вариант на коронавируса „Омикрон“ да изглежда много заразен, правилният отговор е да бъдем подготвени, предпазливи и да не се паникьосваме, цитира думите й Reuters.

СЗО призова страните да увеличат капацитета на здравеопазването и да ваксинират хората си, за да се борят с нарастването на случаите на Covid-19, предизвикани от варианта на „Омикрон“, заявявайки, че ограниченията за пътуване могат да спечелят време, но сами по себе си не са отговорът.

"Колко трябва да сме притеснени? Трябва да сме подготвени и предпазливи, а не да се паникьосваме, защото сме в различна ситуация от преди година", каза Сваминатан в интервю на конференцията на Reuters Next.

Въпреки че появата на новия вариант е нежелана, тя каза, че светът е много по-добре подготвен предвид разработването на ваксини от началото на пандемията Covid-19.

Много остава неизвестно за „Омикрон“, който за първи път беше открит в Южна Африка миналия месец и беше установен в над 20 страни. Части от Европа вече се бореха с вълна от инфекции на варианта „Делта“, преди да се появи „Омикрон“.

"Трябва да изчакаме, да се надяваме, че е по-мек... но е твърде рано да се направи заключение за варианта като цяло", каза Сваминатан за това, което беше известно за „Омикрон“.

"Делта представлява 99% от инфекциите по света. Този вариант би трябвало да бъде по-предаваем, за да го изпревари и да стане доминиращ в целия свят. Възможно е, но може да се предвиди."

Ученият каза, че вариантът „Омикрон“ изглежда причинява три пъти повече инфекции, отколкото преди това в Южна Африка, което означава, че „изглежда, че е в състояние да преодолее част от естествения имунитет от предишна инфекция“.

Изглежда обаче , че ваксините имат някакъв ефект, заключи Сваминатан.

Принтирай    Оразмери текст   + -