„Омикрон“ прави неизбежна задължителната ваксинация?

2 Декември 2021 | 11:27 | 0
„Омикрон“ прави неизбежна задължителната ваксинация?
Снимка: Sky News

Перспективите за задължителна ваксинация в държавите от Европейския съюз изглеждат все по-реални на фона на съобщенията, че във все повече страни-членки биват регистрирани заразени с новия вариант на COVID-19 – „Омикрон“.
Според председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, на фона на разпространението на новия щам на коронавируса „Омикрон“ сега е „уместно и разумно“ да се проведе дискусия за задължителната ваксина, като уточни, че това е нейна лична позиция. По думите й, в момента изглежда, че „няма друг изход от тази пандемия“.
В момента новият щам на коронавируса е открит в 23 държави по света. Това заяви генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус, като предупреди, че броят на страните, в които ще бъдат регистрирани случаи на заразени с „Омикрон“, само ще се увеличава. В сряда бе потвърден и първи заразен в САЩ, а сутрешните часове на деня стана ясно, че има инфектиран и в съседната ни Гърция.


Kathimerini (Гърция): Здравните власти в Гърция препоръчаха ваксинация срещу COVID-19 на деца на възраст 5-11 години
Националният комитет по ваксинации на Гърция препоръча децата на възраст 5-11 години да бъдат включени в програмата за имунизация срещу COVID-19. Това заяви министърът на здравеопазването на южната ни съседка Танос Плеврис, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
В момента здравните власти ваксинират деца над 12 години, припомнят от редакцията.
Плеврис каза, че платформата за ваксиниране на по-малки деца ще се отвори, след като Гърция получи поръчаните ваксини. Очаква се това да се случи по-късно през декември. Дозата, с която ще бъдат ваксинирани децата, е по-малка от тази за възрастните.

Le Parisien (Франция): Във Франция потвърдиха първи случай на „Омикрон“
Френските власти потвърдиха първия случай на заразен с новия щам на коронавируса „Омикрон“ в столичния регион, съобщава вестник Le Parisien.
Съответните данни бяха потвърдени от регионалната здравна агенция. Щамът е идентифициран при човек, пристигнал във Франция на 25 ноември след пътуване до Нигерия. Сега заразеният и контактувалите с него са поставени под карантина. Все още няма информация за състоянието им.
Това е първият случай на заразяване с този щам в европейската част на Франция и вторият в цялата страна, включително в отвъдморските територии. Първият случай на инфекция с щама „Омикрон“ е регистриран в Реюнион (отвъдморски департамент на Франция, остров близо до Мадагаскар). Преди да пристигнат на Реюнион, заразените са пътували до Мозамбик и са „направили междинна спирка в Южна Африка“.
В неделя министърът на социалните въпроси и здравеопазването на Франция Оливие Веран призна, че вече има носители на новия щам в страната и идентифицирането на подобни случаи е „въпрос на време“.
По последни данни на властите във Франция през изминалото денонощие са открити близо 50 хиляди нови случая на заразени с коронавирус, от началото на епидемията има 7,4 милиона заразени. Средната заболеваемост в страната е 310 случая на 100 хиляди души.
Според френското министерство на здравеопазването около 52 милиона души са си поставили поне една ваксина срещу коронавирус, от които 50,9 милиона са завършили пълния курс. 8,1 милиона французи са реваксинирани. Общо в страната живеят около 67 милиона души.

Kathimerini (Гърция): В Гърция регистрираха първи случай на заразен с „Омикрон“
Гърция е идентифицирала първия си случай на заразен с варианта на COVID-19 „Омикрон“. Съответното обяви здравният министър на южната ни съседка Танос Плеврис, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
Инфекцията е потвърдена на Крит при гръцки гражданин, който се e завърнал от пътуване до Южна Африка, каза Плеврис на пресконференция, за да уточни мерките на новия закон, съгласно който ваксинацията за всички лица на възраст над 60 години става задължителна.
Теоклис Заутис, ръководител на Националната организация за обществено здраве (EODY), каза, че мъжът е отлетял за Крит на 26 ноември и е направил бърз тест на летището, който е бил отрицателен. На следващия ден му е направен втори тест, след като е развил леки симптоми на коронавирус, но отново е получил отрицателен резултат. Третият тест на 29 ноември е бил положителен.
Заутис заяви, че мъжът остава под карантина, а неговите контакти лица са дали отрицателни резултати на тестовете.

„Политика“ (Сърбия): Словакия предлага по 500 евро на хората над 60, за да се ваксинират
Правителството на Словакия предложи план за раздаване на ваучери от по 500 евро на хората над 60 години, ако са ваксинирани срещу коронавирус, пише белградската „Политика“.
Тази мярка, обявена от финансовия министър Игор Матович, трябва да увеличи процента на ваксиниране, който е сред най-ниските в ЕС.
В страна с население от 5,5 милиона души само 46,1 процента от гражданите са били напълно ваксинирани досега.
Управляващата коалиция в Словакия е разделена по отношение на новия план.
Партията „Свобода и солидарност“ се противопостави на това предложение на правителството и заяви, че е готова да подкрепи ваучера в размер на 150 евро.
Посочва се, че сега законопроектът ще отиде на гласуване в парламента и ще е необходима подкрепата на опозицията, за да се приеме този план.
Този ваучер в размер на 500 евро може да се използва в ресторанти, кафенета, хотели или за закупуване на билети за спорт, театър, кино, изложби или концерти.
Може да се използва и за заплащане на услугите на фризьорски салон или фитнес центрове.
Матович каза, че парите от държавата ще означават и „стотици милиони евро допълнителна помощ за секторите, най-силно засегнати от пандемията“ поради правителствените ограничения.
Министерството на финансите изчислява, че за тази мярка за подкрепа на гражданите трябва да бъдат отделени около 500 милиона евро.
Миналия четвъртък Словакия влезе в двуседмично блокиране, което е валидно в цялата страна, тъй като коронавирусните инфекции достигнаха рекордни нива.

Times of Israel: Главният епидемиолог на Израел иска задължителна ваксинация, отговарят му, че това е инструмент на диктаторските режими
Главният епидемиолог на Израел Салман Зарка заяви в сряда, че Израел трябва да помисли за задължителна ваксинация, с която да бъдат пречупени всички, отказващи да бъдат ваксинирани срещу коронавируса, идея, която отразява законодателството, което се разглежда в няколко европейски държави, пише The Times of Israel. „Мисля, че трябва да разгледаме всички възможности, включително опцията за задължителна ваксинация в Държавата Израел“, каза Зарка пред Радио 103FM Той подчерта, че мнението е само негово, а не на здравното министерство. „Този вариант за налагане на ваксина в Държавата Израел, подобно на няколко държави в света, независимо дали в контекста на законодателството или в контекста на други средства, трябва да бъде разгледан, трябва да бъде обмислен“, каза той. По думите му, спокойния подход към ваксинацията в Израел застрашава продължаващия успех на кампанията за бърза ваксинация, въведена по-рано тази година. „Подходът в Израел, за разлика от някои страни по света, е по-възможен, по-приобщаващ, дава повече време да се оставят хората да вземат своите решения. Има си цена“, каза той. „В Израел има 680 000 души, които изобщо не са били ваксинирани. Непрекъснато се опитваме да стигнем до тях.За мен е съвсем ясно, че те не са анти-ваксъри, но като гледаме какво се случи с нас в четвъртата вълна на епидемията, която засегна неваксинираните повече от другите, трябва да се помисли как ще бъдат ваксинирани такива хора. Въпреки това той подчерта, че няма да има „изненадващо“ законодателство, което да налага ваксинацията. Въпреки това министърът на жилищното строителство Зеев Елкин каза пред Армейското радио, че вярва, че задължителната ваксинация е запазена марка на диктатурите. „Не мисля, че има държава, която да действа по този начин, с изключение на диктаторски държави“, каза той. „Възможно е да се насърчи ваксинацията или да се даде отрицателен стимул на неваксинираните, но не и да се задължава по закон. Досега само Ватикана е наложила задължителна ваксинация, но изглежда към нея ще се присъединят и няколко други европейски нации. Миналия месец Австрия обяви, че ще направи ваксинациите срещу коронавирус задължителни от февруари. Страната вече беше наложила ограничения за движение на тези, които не са ваксинирани или наскоро възстановени от вируса, като в началото на ноември стана първата страна от ЕС, която им нареди да останат у дома. Гърция обяви задължителни ваксини за лица над 60 години, като неваксинираните хора са изправени пред глоби, ако не спазват правилата. Следващият канцлер на Германия каза във вторник заяви, че ще подкрепи предложението за налагане на задължителна ваксинация срещу коронавирус за всички през следващата година.

ТАСС: Над 8 милиарда дози ваксини за COVID са поставени по света
Броят на ваксинациите срещу коронавирус в света надхвърли 8 милиарда. Повече от половината от тях (4,16 милиарда) са в три държави - Китай (2,5 милиарда), Индия (1,2 милиарда) и САЩ (0,46 милиарда) според изчисленията на ТАСС въз основа на официални изявления на властите и статистика в медиите. Досега на хората са поставени 8,03 милиарда дози covid ваксини. Все още не е възможно да се определи колко хора на планетата са получили пълния курс на ваксинация, тъй като много страни отчитат само броя на сертифицираните дози ваксини срещу covid и получени ваксинации. В същото време в редица държави вече започна реваксинация на граждани от коронавирус. Както генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебрейесус съобщи на 29 ноември, „повече от 80% от ваксините в света са в страните от Г-20, а страните с ниски доходи, повечето от които са в Африка, са получили само 0,6% от дозите“. В същото време темпът на ваксинация в света се ускори: предишният милиард ваксинации бяха въведени за 37 дни и отне седмица по-малко, за да се достигне този милиард. В ОАЕ и Малдивите са поставени дози на почти всички жители, на които е разрешено да се ваксинират, а в Сингапур, Камбоджа и Куба повече от 90% от населението вече е получило по поне един компонент. Още девет държави - Бруней, Португалия, Китай, Чили, Катар, Южна Корея, Испания, Аржентина и Малта - имат над 80% ваксинирано население.

Kathimerini: Гръцкият парламент гласува задължителна ваксинация за 60+ с глоба за отказ
Гръцкият парламент в сряда одобри задължителна ваксинация срещу Covid-19 на хората над 60 години, които ще бъдат глобявани при отказ да се съобразят с волята на депутатите, пише Kathimerini. Законодателите оправдават мярката със страха от все още непоявилия се в южната ни съседка вариант Омикрон. Законопроектът, подкрепен от дясноцентристкото правителство и лявоцентристка опозиционна партия, но отхвърлен от всички други опозиционни партии, е насочен към възрастовата група на страната, която е най-уязвима от смърт или интубация от коронавирус, обяснява изданието. Около 17% от гърците на възраст над 60 години все още не са ваксинирани. Те имат срок до 16 януари, за да получат първите си дози, или ще бъдат глобени със 100 евро за всеки месец, в който остават неваксинирани. Партиите, които се противопоставиха на мярката, заявиха, че тя е твърде строга към хората с ниски доходи, които не искат да бъдат ваксинирани. Премиерът Кириакос Мицотакис каза, че неохотно е предложил мярката поради „категорични“ факти: девет от 10 гърци, които умират от COVID-19, са на възраст над 60 години; Седем от 10 интубирани пациенти в интензивни отделения принадлежат към същата възрастова група, а повече от осем от 10 от тях не са ваксинирани. Мицотакис каза по време на дебата, че 17% неваксиниранинад 60 години „е твърде голям процент, за да се игнорира“. „Несъмнено е, че това са хората, които са изправени пред най-висок риск“, каза той. „Но те също са тези, които, тъй като са незащитени, обсаждат обществената здравна система, лишавайки от лечение на хиляди други хора с много сериозни здравословни проблеми“. Миналия месец правителството затегна ограниченията за неваксинираните, като наложи тестове за всички несъществени магазини, услуги и места, включително кафенета на открито. Длъжностните лица казват, че това е предизвикало скока на ваксинациите - но не и сред тези над 60 години. Мицотакис каза, че през последните три седмици са били направени почти 2 милиона срещи за ваксинация. Но от 580 000 неваксинирани хора на възраст над 60 години, само 70 000 са направили първа среща за инжектиране. „Не ме интересува дали мярката ще ми струва допълнителни гласове на изборите“, каза Мицотакис. „Убеден съм, че постъпваме правилно и съм убеден, че тази политика ще спаси животи“. Задължителната ваксинация няма да се прилага за хора, които са се възстановили от COVID-19 през последните шест месеца, или които имат сериозни здравословни проблеми - като аутизъм или епилепсия. Глобите ще бъдат добавени към данъчните сметки след кръстосана справка с бази данни за държавно социално осигуряване и ще бъдат вкарани в държавната национална здравна система. Южната ни съседка, която има население близо 11 милиона души, досега е регистрирала повече от 18 000 смъртни случая и близо 950 000 инфекции от вируса - нито една досега от варианта на омикрон. Приблизително една четвърт от възрастното население остава неваксинирано. Правителството изключи ново общо блокиране. Гърция наложи задължителна ваксинация през лятото на здравните работници и спасителите на пожарната служба, като тези, които не спазват изискванията, бяха отстранени от работата си за неопределено време без заплащане.

CNN: Омикрон пристигна и в САЩ
В САЩ откриха първия си заразен с новия вариант на Covid-19 - Омикрон, съобщава CNN, като се позовава на федералните Центрове за контрол и превенция на заболяванията на САЩ. Както уточнява телевизионният канал, новият вариант е регистриран в Калифорния. Президентът на САЩ Джо Байдън по-рано изрази увереност, че „рано или късно“ този вариант на коронавирус ще се появи в Съединените щати. Щамът Омикрон е открит при ваксиниран човек, завърнал се от Южна Африка, каза главният американски специалист по инфекциозни болести Антъни Фаучи. Това е първият път, когато Омикрон е идентифициран в Съединените щати. „Този човек <...> се завърна от Южна Африка на 22 ноември, на 29 ноември резултатът от теста му за коронавирус беше положителен“, каза Фаучи. Заразеният е напълно ваксиниран, в момента изпитва „умерени симптоми“ на COVID-19 и състоянието му се подобрява.

Урсула фон дер Лайен: Дойде време да мислим за задължителна ваксинация в ЕС
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че за Европейският съюз е дошло времето да се замисли за задължителна ваксинация на цялото население, съобщава Euronews. В същото време тя отбеляза, че окончателното решение по въпроса трябва да бъде взето от самите страни-членки. „Това е дискусия, която според мен трябва да се проведе в ЕС“, каза фон дер Лайен. Според ръководителя на Европейската комисия, на фона на разпространението на новия щам на коронавируса Омикрон сега е „уместно и разумно“ да се проведе дискусия за задължителната ваксина, като уточни, че това е нейна лична позиция. По думите й, в момента изглежда, че "няма друг изход от тази пандемия". Освен това Фон дер Лайен обяви, че детската ваксина Pfizer / BioNTech ще бъде налична от 13 декември. Ще отнеме „около 100 дни“ на научната общност да адаптира ваксината към варианта омикрон, каза тя. Преди това, на 29 ноември, Австрия е разработи законопроект за въвеждане на задължителна ваксинация срещу коронавирус, който предвижда глоба или лишаване от свобода за отказ от ваксинация. Според законопроекта задължителната ваксинация срещу коронавирус ще бъде въведена в Австрия от февруари 2022 г. За отказ от ваксинация е предвидена глоба от 3600 евро, а за отказ да я плати, човекът може да бъде заплашен от четири месеца лишаване от свобода. За многократен отказ от ваксинация в законопроекта е посочена глоба от 7200 евро. Изключения се правят за тези, които са изложени на риск за живота и здравето поради ваксинация, както и за бременни жени и за деца под 12 години. Законопроектът ще бъде представен в австрийския парламент на 6 декември.

„Московский комсомолец“: СЗО обяви появата на щама „Омикрон“ в 23 държави
В момента новият щам на коронавируса „Омикрон“ е открит в 23 страни по света. Това заяви генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус, съобщава руският вестник „Московский комсомолец“. Според ръководителя на СЗО броят на страните, в които ще бъдат регистрирани случаи на заразени с „Омикрон“, ще се увеличава. Първоначално новият щам бе идентифициран в южната част на африканския континент - в Южна Африка и Ботсвана, както и в Хонконг. Всички южноафрикански държави са в зоната на висок риск и затова редица държави забраниха влизането на чужденци от страните от региона. Скоро след откриването му в Южна Африка, новият щам на коронавируса се появи и в европейските държави - Испания, Швейцария, Швеция и Шотландия. СЗО също така твърди, че затварянето на границите и забраната за трансгранично пътуване няма да намалят разпространението на новия щам на коронавирус.

Reuters: Германия регистрира 446 смъртни случая от COVID и близо 70 хиляди нови случая, намери Омикрон в напълно ваксинирани
Германия отчете най-големия брой смъртни случаи от коронавирус от средата на февруари в сряда, a болниците предупредиха, че страната може да има 6000 души в интензивно лечение до Коледа, над пика от миналата зима, съобщава Reuters. Институтът Роберт Кох, германската държавна агенция по инфекциозни болести, отчете 67 186 нови случая в сряда, което е с 302 повече от преди седмица и 446 смъртни случая - най-високата дневна цифра от 18 февруари, с което общият брой на смъртните случаи достига 101 790. Въпреки това, седемдневната заболеваемост на 100 000 души спадна за втори ден до 442,9 души, от 452,2 души във вторник. Федералните и регионалните правителства на Германия се съгласиха във вторник да предприемат действия за противодействие на четвъртата вълна от COVID-19, включително засилване на кампанията за ваксинация и ограничаване на контаките, особено на неваксинираните. Вече критикувани от учените за това, че действат твърде късно, лидерите се съгласиха да вземат твърди решения в четвъртък по предложения като принуждаване на клиентите да показват доказателство за ваксинация или възстановяване в магазините и ограничаване на броя на хората на големи събития. Гернот Маркс, президент на асоциацията за интензивно лечение DIVI, предупреди, че страната все още може да има 6000 души в интензивни отделения до Коледа, независимо какви мерки се решават сега от политиците. Това се сравнява с предишния връх от 5745 пациенти с коронавирус в интензивно лечение на 3 януари. Германия също има по-малко свободни легла сега поради недостиг на медицински сестри. „Ситуацията наистина става все по-тежка“, каза Маркс пред телевизия ZDF, призовавайки правителството да обмисли временен локдаун. „Трябва да спасим клиниките от колапс“. Четирима души в Южна Германия са дали положителна проба за варианта Омикрон на COVID-19, въпреки че са били напълно ваксинирани срещу коронавируса, съобщи службата за обществено здраве в провинция Баден-Вюртемберг. Трима от заразените са се завърнали от командировка в Южна Африка съответно на 26 и 27 ноември, а четвъртият е член на семейството на един от завърналите се. И четиримата показават умерени симптоми. Според данните на OurWolrdInData, 68,5% от населението на Германия, или 57 милиона души, вече са си поставили две дози от препаратите срещу Covid-19.

Bloomberg: ЕС иска ежедневно преразглеждане на правилата за пътувания, бустери и валидност от 9 месеца на Covid-паспортите, за да се сдържи Омикрон
Европейският съюз възнамерява да препоръча на държавите-членки да преразглеждат ежедневно основните ограничения за пътуване във връзка с появата на варианта Омикрон на коронавируса. Това съобщи Bloomberg в сряда позовавайки се на проектодокумент на ЕС. Съгласно документа страните от ЕС трябва да се придържат към координиран подход и да бъдат готови да въведат всички необходими мерки. Освен това Европейската комисия (ЕК) ще призове членовете на общността бързо да въведат реваксинация и да приложат предложения за ограничаване на валидността на цифровия сертификат на ЕС за ваксинация до девет месеца при липса на бустер доза. В текста се казва, че правителствата на ЕС трябва да вземат пропорционални предпазни мерки, за да ограничат разпространението на вируса. Очаква се документът да бъде представен в сряда на съвместна пресконференция от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и европейския здравен комисар Стела Кириакидис относно ситуацията с COVID-19 в Европа. Агенцията отбелязва, че препоръките може да се променят преди пресконференцията. Според Bloomberg ЕС също така ще обяви подновени усилия за разпространение на ваксини срещу коронавирус в световен мащаб, за да постигне глобалната цел за ваксиниране на 70% от световното население до 2022 г., която беше договорена на срещата на върха на Г-20 през октомври.

Принтирай    Оразмери текст   + -