До Нова година в РСМ ще има ново правителство и премиер

27 Ноември 2021 | 13:52 | 0
До Нова година в РСМ ще има ново правителство и премиер
Снимка: Сител

Сигурно е, че Република Северна Македония ще има нов премиер и ново правителство до Нова година, след петъчните срещи на висшите партийни ръководства на СДСМ и „Алтернатива“. Министър-председателят и лидер на СДСМ Зоран Заев на вечерното заседание на Централния съвет на партията предложи заместник-министъра и член на УС на партията Димитър Ковачевски за негов наследник в партията, а с това и за нов премиер.

В „Алтернатива“ Централното председателство упълномощи лидера Африм Гаши да комуникира с всички политически участници, министър-председателя и евентуалния нов кандидат за министър-председател, за да види каква е тяхната концепция за преодоляване на политическата криза.


Артан Груби: Оставката на Зоран Заев от премиерското място трябва да почака
Демократичният съюз за интеграция (ДСИ) ще уважи вътрешнопартийното решение на СДСМ да избере нов председател, чийто избор е насрочен за 12 декември. Първият вицепремиер на Република Северна Македония Артан Груби заяви днес, че това е вътрешнопартиен въпрос, който уважават и подчерта, че им пожелава голям успех на 12 декември на вътрешнопартийните избори за партиен лидер, цитира думите му скопският телевизионен канал “Сител“.

„Ние ще уважим това решение и със сигурност ще приемем думата на всички техни членове, които ще решат кой ще бъде следващият им лидер на 12 декември. Относно оставката на министър-председателя на правителството на Република Северна Македония смятаме, че трябва да се изчака. Предстоят ни много важни въпроси през следващите месеци и вярваме, че заедно с г-н Заев начело това правителство ще трябва да завърши всички тези процеси, включително да изпрати положителен отговор на всички въпроси, които са част от диалога със съседна България, за да се проправи пътя за определяне на дата за първата междуправителствена конференция и започване на преговори за членство в ЕС, каза Груби, който заедно с евродепутата Илхан Кючюк посети основното училище „Исмаил Кемали“, откъдето са голяма част от децата, загинали в автобусната катастрофа в България.

„По отношение на парламентарното мнозинство, вчера видяхте мненията и на СДСМ, и на „Алтернатива“ и ние казваме, че от деня, когато бе поискан вот на недоверие, че парламентарното мнозинство е стабилно и ще продължи да е такова. Ние демонстрирахме възможно най-доброто в деня, в който трябваше да се проведе гласуването в Събранието Всъщност с това убедихме гражданите, че инициативата на опозицията за сваляне на това прогресивно парламентарно мнозинство е неуспешна и очаквахме другите политически партии, които бяха част от тази инициатива, да се присъединят към парламентарното мнозинство, а не да станат част от тъмни сценарии за нашата страна, която очаква да разреши спора с България,“ каза Груби.

Имаме, посочи той, много позитивна атмосфера, говорихме за това с евродепутата и сме готови да отговорим на всички тези въпроси.

Той подчерта още, че Заев има директни контакти с „Алтернатива“ и ги информира.

„Имали сме контакти и с членове на партията, нашите депутати се срещат всеки ден с техните депутати. Както казах, всички, които обичат евроатлантическа Република Северна Македония в абсолютни отношения с всички съседи и в отлични отношения между общностите у нас, са добре дошли. „Всички депутати, които искат такова развитие и прогресивна С. Македония, са добре дошли, защото това е единственият начин да подобрим страната“, каза Груби.

„ Абсолютно не е време за кризи. Време е да запретнем ръкави и наистина да постигнем поканата за членство в ЕС, както постигнахме членството в НАТО, както постигнахме Споразумението от Преспа, така трябва да изпълним Споразумението за добросъседство. постигнахме и Охридското рамково споразумение. Гражданите нямат време да се тормозят от трагедия и несигурност. У нас трябва да има сигурност къде и какво ще се случи утре и че единственото желание на всички граждани е утре да видят страната ни в ЕС,“ каза Груби

Освен всичко друго той каза, че парламентарното мнозинство ще се стабилизира, ще бъде по-голямо от сега и ще трябва да завърши мандата си през 2024 г.

„Предсрочни избори могат да се обсъждат заедно с президентските избори, които ще се проведат през 2024 г. през април или май,“ завърши Груби.


Димитър Ковачевски: Ще се кандидатирам за лидер на СДСМ
След като в петък СДСМ потвърди оставката на лидера Зоран Заев и обяви вътрешнопартийни избори чрез пряко гласуване, първият обявил кандидатурата си за партиен лидер е Димитър Ковачевски, настоящ зам.-министър на финансите и член на Изпълнителния съвет на СДСМ, пише македонският “Фокус“.

„До 7 дни ще изготвя програма и ще внеса кандидатура за председател. СДСМ е партия с най-голям кадрови потенциал и има голям брой видни членове, които биха били отлични кандидати. Процедурата е демократична и всеки, който отговаря на условията, може да се кандидатира. „Най-важното е, че всички трябва да се обединим около избрания председател“, каза Ковачевски пред „Фокус“.

Преди две седмици македонското списание съобщи, че фаворит за лидерска позиция в СДСМ, а също и за министър-председател е Ковачевски, доктор по икономика и доцент в Американския колеж, който в кариерата си е заемал директорски позиции в Телеком и One Vip Македония.

Той е завършил Стопанския факултет на Скопския университет „Кирил и Методий“ заедно със настоящия премиер Зоран Заев. Що се отнася до партийния му опит в СДСМ, той беше част от партийното ръководство по времето, когато партиен лидер беше Бранко Цървенковски.

След като се появиха заедно на срещата с лидера на „Алтернатива“ Африм Гаши, на петъчното заседание на Централния съвет на СДСМ Заев открито издигна Ковачевски за свой наследник в партията, а с това и за нов премиер.

„Денешен“ (РСМ): До Нова година РСМ ще има ново правителство и нов премиер
Сигурно е, че Република Северна Македония ще има нов премиер и ново правителство до Нова година, след петъчните срещи на висшите партийни ръководства на СДСМ и „Алтернатива“,обобщава скопският вестник “Денешен“.

СДСМ на 12 декември ще избере нов лидер, който да наследи подалия оставка Зоран Заев, за което процедурата започва още в неделя. Това решение беше взето на петъчното заседание на Централния съвет (ЦС) на партията. „Алтернатива“, от друга страна, упълномощи председателя си Африм Гаши да разговаря със Заев или неговия наследник за евентуално влизане в правителството.

Говорителят на СДСМ Богданка Кузевска каза, че Централният съвет, по нейните думи, е стигнал до извода, че с оставката на Заев в партията е необходимо да започне процесът на вътрешнопартийни избори. Подаването на кандидатури започва от утре и ще продължи една седмица, като право да кандидатстват имат всички членове на СДСМ, които отговарят на критериите, предвидени в устава на партията. Всички членове на СДСМ, които ще се регистрират активно в онлайн мехаnизма, ще имат възможност да гласуват. След избора на нов лидер ще бъдат избрани партийните органи.

Отговаряйки на журналистически въпрос дали името на Димитър Ковачевски се споменава в ЦС като евентуален наследник на Заев, Кузевска каза, че това се работи за намиране на качествен човек, без да уточнява други подробности.

Заев на заседанието на ЦС информира, че парламентарното мнозинство е стабилно, с 61 депутати и очаква да създаде възможности за по-нататъшното му увеличаване, за да запази европейския курс на страната. Кузевска не даде конкретен отговор кой е 61-ият депутат.

„Централният съвет смята, че има място за разговори за присъединяване на "Алтернатива" към управляващото мнозинство, основани на принципи и ценности, като компетентността за това е възложена на Заев, каза Кузевска.

На заседанието ЦС оцени, че държавата и компетентните институции се справят с пълен капацитет с предизвикателствата на енергийната криза и вземат всички решения в тази връзка. Държавният бюджет е ликвиден и има средства за подпомагане на енергетиката. По отношение на пандемията фокусът на властите е да предприемат стъпка за допълнително мотивиране и насърчаване възможно най-много граждани да бъдат ваксинирани. Бюджетът за 2022 г. е насочен към развитие и предвижда повече пари за инвестиции в ключови сектори, каза Кузевска.

На 12 декември опозиционната ВМРО-ДПМНЕ ще избира лидер си на Конгреса в Скопие. Според партийна информация след успеха на местните избори се очаква Християн Мицкоски да запази председателския пост в партията.

В „Алтернатива“ Централното председателство упълномощи лидера Африм Гаши да комуникира с всички политически участници, министър-председателя и евентуалния нов кандидат за министър-председател, за да види каква е тяхната концепция за преодоляване на политическата криза.

Press 24 (РСМ): „Алтернатива“ упълномощи Африм Гаши да преговаря за влизане в правителството Алтернатива, като сериозна политическа партия, която винаги е знаела как да се издигне над собствените си интереси, тази вечер обсъди възможността и помощта за разблокиране на политическата ситуация в страната (РСМ-бел.ред;). Общият извод на Централното председателство беше, че трябва да им дадем шанс за стабилност и приемственост, за да може страната да се надява на дата за членство в ЕС, каза говорителят на „Алтернатива“ Орхан Муртезани след заседание, проведено в централата на партията в Скопие в петък късно вечерта, цитиран от скопското електронно издание Press 24.

Централното председателство, както той информира, е упълномощило председателя на партията Африм Гаши да комуникира с всички политически участници, премиера и евентуалния нов премиер, за да види каква е тяхната концепция за преодоляване на политическата криза.

„Ще чуем каква е тяхната концепция за преодоляване на кризата, има ли воля за съвместна държавна програма и дали сегашните правителствени партньори са готови да се откажат от част от властта си, за да създадат баланс на силите. Оттук нататък всичко зависи от разговорите и какво ще бъде договорено,“ каза Муртезани.

Тогава, както добави той, окончателното решение за влизане в правителството ще бъде взето от Централното събрание на „Алтернатива“.

„Централното събрание на „Алтернатива“ може да бъде свикано, след като имаме нещо по-конкретно от готовността за преговори“, каза Муртезани.

Отговаряйки на въпрос, той каза, че „Алтернатива“ не се ръководи от апетити за власт.

„Не знаем как ще завършат преговорите, повече ни интересуват начините за излизане от тази криза“, добави Муртезани.

„Независен“ (РСМ): Димитър Ковачевски е номинацията на Заев за лидер на СДСМ и бъдещ премиер
Министър-председателят и лидер на СДСМ Зоран Заев на вечерното заседание на Централния съвет на партията предложи заместник-министъра и член на УС на партията Димитър Ковачевски за негов наследник в партията, а с това и за нов премиер, твърдят източници от партията, цитирани от скопския вестник “Независен“.

По неофициална информация, след като Заев се появи с Ковачевски на срещата с лидера на „Алтернатива“ Африм Гаши, на петъчната среща той открито застана зад него пред съпартийците си, изтъквайки, че това е добър избор за нов лидер и премиер.

Вътрешнопартийните избори в СДСМ трябва да се проведат на 12 декември. От управляващата партия казват, че първоначално никой не е реагирал негативно на издигането на Ковачевски от Заев, но мнозина са били объркани. В следващите дни обаче не са изключени и реакции, защото почти всички в СДСМ са против напускането на Заев, а има малък брой хора, които открито са против Ковачевски, вярвайки, че партията ще се върне назад с него.

Въпреки че Уставът на СДСМ предвижда възможност за избиране на и.д председател, за който ще се вземе решение на конгрес и ще предотврати евентуална ескалация на вътрешнопартийната битка за лидерска позиция, е по-вероятно да се стигне до нови вътрешнопартийни избори за лидер. Това, според оценки на партията, отваря място за повече кандидати да се включат в надпреварата, което може да предизвика несигурност, тъй като всички членове имат право да участва в избора на лидер. Да се тръгне към избор на и.д председател на партийния конгрес, се иска от групите, които не желаят Ковачевски да придобие пълна легитимност, тъй като в този момент самите те не са готови да предложат опонент.

„Плюс Инфо“ (РСМ): СДСМ прие оставката на Зоран Заев, предстоят избори за нов председател на партията
Изпълнителният и Централен съвет на СДСМ рано тази сутрин прие оставката на председателя на партията Зоран Заев. Централният съвет на СДСМ е потвърдил оставката на Заев, съобщи говорителят на СДСМ Богданка Кузевска, цитирана от скопското електронно издание “Плюс инфо“.

От събота тече срокът от седем дни за подаване на кандидатурите за нов председател, които отговарят на условията по Устава на партията.

Новият председател на СДСМ ще бъде избран на 12 декември на преки избори от всички членове на партията.

Най-вероятният кандидат за бъдещ председател на СДСМ е настоящият зам.-министър на финансите на Република Северна Македония Димитър Ковачевски. Говорителят на СДСМ Кузевска не потвърди, че Заев е предложил Ковачевски за свой наследник, но така са разбрали няколко медии от свои източници в ръководството на партията.

Заев информира, че парламентарното мнозинство е стабилно и в момента има 61 депутати. Обявено е, че новият председател на СДСМ ще бъде кандидат за министър-председател за състава на новото правителство, в което според снощното решение на Централния съвет има място за партията „Алтернатива“ на Африм Гаши.

Кузевска каза, че Заев остава активен член на СДСМ.

Лидерът на „Алтернатива“: Ако на СДСМ са необходими само гласовете на нашите депутати, тогава няма да влезем в коалицията
Африм Гаши, лидер на албанската етническа партия „Алтернатива“, казва, че ако СДСМ и ДСИ искат да увеличат парламентарното мнозинство с четиримата депутати, без да приемат партийната програма, тогава те нямат интерес да участват в правителството. Той подчертава, че е необходимо равенство между политическите участници във властта. Гаши обаче не иска да прогнозира изхода от срещите тази вечер в "Алтернатива", но казва, че ако са убедени, че това правителство работи за доброто на държавата и албанците, те ще се опитат да му помогнат, пише скопското електронно издание “МКД“.

В интервю за белградския вестник "Политика" Гаши каза, че се водят преговори със Заев и ще се договаря следващият кандидат за министър-председател.

„Ако видим в преговорите, че Заев наистина иска да спаси страната от тази безизходица, ще се опитаме да им помогнем. "Ние сме дълбоко заинтересовани от продължаване на евроатлантическия курс на страната, започване на преговори за членство в ЕС, решаване на спора с България и икономическа и политическа стабилност", каза Гаши.

Той подчертава: „С нашите четирима депутати в периода на това парламентарно мнозинство ние сме важен актьор на политическата сцена. „Но нашата роля стана много по-важна с последните събития, когато опозиционните фигури не позволиха формирането на ново мнозинство, а оттам и организирането на нови парламентарни избори, нито нормалното функциониране на парламента.

Принтирай    Оразмери текст   + -