Поредна катастрофа в руската лекомоторна авиция

10 Октомври 2021 | 13:57 | 0
Поредна катастрофа в руската лекомоторна авиция
Снимка: ТАСС

Напоследък не минава и месец без да се случи смъртноосен инцидент в рускта лекомоторна авиация. До скоро за това бе обвиняван остарелият самолетен парк на тази регионална авиация - основно самолети "Антонов", произведени през 70-те години на миналия век, но в последно време катастрофи стават и с чешкия лекомоторен самолет "Лет" L-410. Тези машини са значително по-нови и се очакваше да заменят амортизираните Ан-24 и Ан-26.

Причните за лошото състояние на руската регионална авиация са много и различни. Oсвен старите самолети, трябва да се отбележи и състоянието на малките регионални летища, които не разполагат със съвременна техника за приземяване на самолетите при лоши атмосферни условия, каквито не липсват в Сибир и Далечния Изток, недостатъчната подготовка на пилотите, както и пренебрегване на основни императивни норми за безопасно летене. Например при последния инцидент още на пръв поглед става ясно, че самолетът е претоварен - на борда му има повече пътници от максимално допустимия брой.„Московский Комсомолец“: Сред загиналите в самолетната катастрофа има и трима инструктори, подготвящи космонавти
Сред загиналите при самолетната катастрофа в Татарстан има трима инструктори, обучаващи космонавти: Сергей Кузенко, Игор Алексеев и Равил Шарафутдинов, пише руският вестник “Московский Комсомолец“.

Клубът в Татарстан е избран за обучение на космонавти след конкурс. Според служителите на Центъра за обучение на космонавти. Гагарин, това е мястото, където са създадени всички най -добри условия. Въпреки факта, че самолетите са доста стари, летателният състав и инструкторите са били сред най-добрите. „Никога не сме забелязвали някаква отпуснатост, те не пиеха алкохол дори в неработни за тях дни - винаги бяха готови да изпълнят задачата си перфектно. Според техните колеги това, което се случи в неделя не може да се дължи на непрофесионализма на пилотите - най-вероятно самолетът не имал достатъчно тяга при излитане поради повреда на десния двигател, казаха ни колегите на пострадалите. „Мнозина видяха, че самолетът излетя много ниско и се разби от височина около 30-35 метра. Дори ако в същото време той се е движел със скорост от около 100 км / ч, претоварването, което хората получиха при удара в земята е смъртоносно. "

Според професионалисти, ако преди полета са били изпълнени всички необходими условия за подготовка на самолета, тогава една от възможните причини може да бъде нискокачествено гориво.

Двамата пилоти са сред загиналите.

ТАСС: Катастрофиралият самолет не е бил вписан в руския държавен регистър
Самолетът „Лет“ L-410, който се разби в Татарстан, не е регистриран в руския държавен регистър, съобщиха за ТАСС от пресслужбата на „Ространснадзор“.

„Във връзка с катастрофата на самолет, който не е регистриран в държавния регистър на гражданските въздухоплавателни средства, органите на “Ространснадзор” не са упълномощени да оценяват дейността на оператор, който не извършва дейност в областта на гражданското въздухоплаване“, съобщават от службата.

В неделя, в района на град Мензелинск в Татарстан, около 09:10 часа, самолетът L-410 на Доброволната организация за съдействие на армията, авиацията и флота на Русия (ДОСААФ) се разби непосредствено след излитане. На борда е имало двама пилоти и 20 парашутисти. По последни данни 16 от тях са загинали, шестима са ранени.

РИА Новости: Уточниха броя на загиналите при самолетната катастрофа в Татарстан
При самолетната катастрофа в Татарстан загинаха 15 души, а седем бяха спасени, съобщиха за РИА Новости от пресслужбата на Министерството на извънредните ситуации на Русия.

На борда на самолета е имало общо 22 души - 20 парашутисти и двама членове на екипажа.

Общо над 50 спасители работят на мястото на инцидента, участват 17 единици техника. Следователи от Централната междурегионална транспортна администрация на Следствения комитет заминаха за град Мензелинск.

„Лет“ L-410 е двумоторен самолет за регионални превози. Моделът е разработен в края на 60 -те години от чехословашката компания Let. Търговската експлоатация на самолета започва през 1973 г. Конкретната машина е произведена през 1987 година.

През септември самолет от същия модел направи твърдо кацане в района на Иркутск. На борда му имаше 16 души, четирима от тях загинаха, а 12 бяха ранени.

ТАСС: Претоварване е вероятната причина за самолетната катастрофа в Русия, най-малко седем души са оцелели
По-големият брой пътници би могъл да бъде причина за катастрофата на самолета "Лет" L-410 в Татарстан, съобщиха за ТАСС от авиационните служби.

"На борда имаше повече пътници, отколкото се предвижда в експлоатационните изисквания. Това може да доведе до претоварване, което може да причини падане на самолета", каза събеседникът на агенцията.

Разглеждат се и версии за неизправност на самолета и грешки на екипажа. Източникът на агенцията уточни, че след падането не е последвал пожар . Предната част на самолета е разрушена напълно, фюзелажът и крилата са смачкани, опашката е почти невредима.

Министерството на извънредните ситуации съобщи по-рано, че в 09:23 часа московско време (съвпада с българското) са получили съобщение за инцидент с лекомоторен самолет в района на Мензелинск в руската автономна република Татарстан. На борда му е имало 23 души (при максимално допустим брой - 19 ! ), 21 от тях са парашутисти. Спасителите са успели да извадят седем оцелели от самолета. Според Министерството на извънредните ситуации съдбата на останалите 16 е неизвестна.

ТАСС: 19 души са загинали при самолетната катастрофа в Татарстан
Самолет "Лет" L-410, принадлежащ на аероклуб, се разби в град Мензлинск в руската автономна република Татарстан, съобщиха за TАСС аварийните служби.

"Около 09:11 часа московско време (съвпада с българското) в град Мензелинск се разби лекомоторен самолет "Лет" L-410, принадлежащ на аероклуб. На борда му е имало около 20 души, повечето от които парашутисти", каза източникът.

Според информациите 19 души са загинали, а трима са ранени в резултат на катастрофата, като работата на мястото на инцидента продължава.

Източникът добавя още, че самолетът се е разбил веднага след излитане от летището, фюзелажът му (корпусът-бел.ред.) се е разрушил по време на падането, докато опашката почти не е повредена. Самолетът е в експлоатация от 1987 г.

Областната главна дирекция на Министерството на извънредните ситуации потвърди факта на самолетната катастрофа.

"В 09:23 часа е получено съобщение за катастрофата на лекомоторен самолет в близост до подстанцията на град Мензелинск. Информацията е предварителна, частите на пожарно-спасителния гарнизон на Мензелинск отиват на мястото на инцидента" казаха от Министерството.

Според Министерството на извънредните ситуации на борда на самолета е имало 23 души, трима от тях са извадени живи.

K-410 Turbolet (Let L-410) е чешки двумоторен самолет. Той може да поеме на борда до 19 пътници и често се използва от парашутисти. Той замени остарелите самолети "Антонов" в Русия.

ТАСС: Самолет с 20 души на борда е паднал в Русия
Самолет "Лет" L-410", принадлежащ на аероклуб, се разби в град Мензелинск в Татарстан, съобщиха за ТАСС аварийните служби.

"Около 09:11 часа московско време (съвпада с българското) в Мензелинск се разби лекомоторен самолет "Лет" L-410, принадлежащ на аероклуб. На борда имаше 20 души", каза източникът.

Засега не се привежда информация за състоянието на пътниците и екипажа.

Принтирай    Оразмери текст   + -