Изостря се напрежението между Китай и Тайван

9 Октомври 2021 | 14:48 | 0
Изостря се напрежението между Китай и Тайван
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Напрежението между Китай и Тайван се засилва - китайски самолети летят край Тайван,а американски и британски кораби плават в протока между острова и континентален Китай. Всиичко това се случва на фона на безпрецедентно лошите отношения между Китай и САЩ - най-големия приятел и поддръжник на Тайпе. напрежението межди Пекин и Тайпе перидично ескалира, но сегашната ситуация не може да не предизвика опасения.

The Economist: Китай увеличава военния натиск върху Тайван
Това беше умишлена провокация, патриотично мотивирана. На 1 октомври, националния ден на страната, Китай изпрати 38 самолета, включително изтребители и бомбардировачи, към Тайван . Те навлязоха в зоната за идентификация на противовъздушната отбрана на острова (adiz), буферен регион, където проникванията често предизвикват военна тревога. Това беше дневният рекорд за годината. През следващите три дни Китай изпрати още 111 самолета. В отговор Тайван вдига своите самолети, излъчва предупреждения и проследява китайските самолети с ракетни системи. Министърът на отбраната на острова Чиу Куо-ченг определи случващото се като „най-тежката ситуация, която съм виждал за повече от 40 години от военния си живот“, пише британското издание The Economist.

Небето около Тайван беше по –тихо в четвъртък. Досега нито един от полетите не е преминал в териториалното въздушно пространство на Тайван, което се простира на 12 морски мили (около 22 км) от острова. Китайските самолети обикновено летят на 35 морски мили или повече от тайванското крайбрежие. Но американските служители ясно споделят тревогата на Чиу. На 6 октомври държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова Китай да спре „провокативната“ си дейност близо до Тайван. Също този ден Джейк Съливан, съветник на президента Джо Байдън по националната сигурност, изрази безпокойството на Вашингтон на среща в Швейцария с Ян Джейчи, най -висшият дипломат в Китай и член на управляващото Политбюро.

Китай е безстрашен. Неговите държавни медии описват полетите като демонстрация на способността на страната да извърши „военна атака по вуздух“. През последните години Китай засилва демонстрациите на нарастващия си военен потенциал, особено по море и във въздуха, като предупреждение за Тайван. Ясното послание е, че ако островът откаже да приеме претенциите на Китай за суверенитет над Тайван, Китай може да използва сила. Чиу, пенсиониран генерал, каза пред тайванския парламент на 6 октомври, че Китай ще може да извърши пълномащабно нахлуване в Тайван до 2025 г. на цена, която комунистическата партия в Пекин може да сметне за поносима.

Тайванската зона за идентификация се простира над част от китайското крайбрежие, така че не е изненадващо, че китайски военни самолети често летят в нея. Но Китай се зае да изследва части от тази зона, които са много по-близо до острова, заобикаляйки югозападния край на така наречената „средна линия“, неофициална граница в Тайванския проток по средата между острова и континента . Сега Китай извършва подобни полети близо до южен Тайван почти всеки ден. Те биха могли да имат за цел да изтощят защитата на Тайван (военновъздушните му сили са много по -малки от китайските) и да го принудят да третира повече такива полети като нормални, за да улесни Китай да прикрие ранната фаза на атака като учение.

Оценката на намеренията на Китай е изключително трудна. Пекин обича дрънкането на оръжия, когато смята, че Тайван се приближава твърде близо до утвърждаването на трайна раздяла с Китай или когато САЩ се приближат до острова. Последните полети може да са свързани с подобно развитие. По -рано тази година администрацията на Байдън осигури публични изявления за подкрепа на Тайван от Европейския съюз, G7, Япония и Южна Корея. Септември беше особено досаден месец: Тайван поиска влизане в транс-тихоокеанска група за свободна търговия точно след като Китай направи същото искане и американски и британски военноморски кораби плаваха през Тайванския проток. На 15 септември САЩ, Великобритания и Австралия се споразумяха за партньорство за сигурност (AUKUS), което се разглежда в Пекин като съюз, целящ да държи Китай под контрол. В следващите дни Китай увеличи полетите си над тайванската зона на идентификация.

Ако китайските самолети се приближат до въздушното пространство над самия остров, не е ясно как ще реагира Тайван. Цай Инг-уен, президент на Тайван, заяви, че тайванските пилоти не трябва да бъдат тези, които ще стрелят първи-поне не без изрични заповеди. Последният Тайвански четиригодишен преглед на отбраната, изготвен тази година, не внася яснота по въпроса, казвайки само, че отговорите на острова трябва да станат по -силни, колкото повече китайските самолети се приближават до острова.

Някои анализатори се чудят дали тайвански изтребител ще бъде упълномощен да изстреля нещо повече от предупредителен изстрел, дори ако китайски самолет лети над тайванската земя. В предстояща статия двама експерти от САЩ, Бони Лин от Центъра за стратегически и международни изследвания и Дейвид Сакс от Съвета по външни отношения, отбелязват съобщения от тайванската преса, в които се казва, че Тайван може да е разделил въздушното си пространство на три зони на ангажиране : „зона за наблюдение“ от 30 морски мили, „зона за предупреждение“ от 24 морски мили и „зона за унищожаване“ от 12 морски мили. Двамата предполагат, че ако до смъртта на пилот, дори случайно, „и двете страни биха били зле подготвени“, за да държат напрежението под контрол.

Няма такива жертви от 1958 г. Но е имало инциденти. През 2001 г. сблъсък във въздуха край брега на южен Китай между китайски изтребител и американски военноморски шпионски самолет уби китайския пилот. пострадалият американски самолет кацна на китайска военна авиобаза. Последваха десет дни напрежение, преди екипажът да може да напусне. Двадесет години по -късно подобна среща може да бъде много по -трудна за разрешаване. Отношенията между САЩ и Китай са значително по -лоши. Китай преустанови официалните контакти с Тайван, след като Цай стана президент през 2016 г. и тя не подкрепи мнението на лидерите в Пекин, че има само „един Китай“.

Ако настъпи криза в небето на Тайван, националистическите настроения в Китай могат допълнително да усложнят нещата. Global Times, вестник на Комунистическата партия в Пекин, декларира през април, че ако правителството на Цай ще продължи „враждебното“ си поведение (тясното сътрудничество със САЩ се счита за такова), китайските изтребители ще бъдат готови да прелетят през острова и пренебрегвайте „червената линия“, свързана с териториалното въздушно пространство. Самата Цай изглежда невъзмутима. В предстоящия брой на Foreign Affairs тя пише, че Тайван се надява „да поеме повече отговорност, бивайки близък политически и икономически партньор на Съединените щати и други страни с подобно мислене“. Тя предупреждава, че хората в Тайван „ще се вдигнат, ако съществуването на Тайван бъде застрашено“. Такива думи няма да спрат боевете, нито ще успокоят страховете, че един инцидент може да се превърне в нещо много по-кърваво.

The Times: Американските морски пехотинци в Тайван обучават местни военни за китайска инвазия
Тайван ще работи с други държави, за да защити свободата си на всяка цена, обеща президентът му вчера, часове след като стана ясно, че войници на специалните сили и морската пехота на САЩ са пристигнали на острова, подсилвайки отбраната му, пише британският вестник The Times.

Наличието на американски войски на територия, която Китай смята за своя, заплашва да ескалира и без това високото напрежение в региона. Това се случи, точно когато американският флот обяви, че една от подводниците с ядрен двигател е ударила обект в Южнокитайско море, където Пекин претендира за суверенитет.

Най -малко 11 членове на екипажа на USS Connecticut, бърза атакуваща подводница, са били ранени. Плавателният съд се върна в пристанището на американския остров Гуам.

Длъжностни лица във Вашингтон неофициално признаха, че малък брой американски войски се намират ротационно на острова, обучавайки тайванските сили да се защитават срещу евентуално китайско нашествие.

Военното напрежение бързо нараства около Тайванския проток след интензивни учения на китайски, американски и британски сили във въздуха и водите близо до острова и в региона.

Централното разузнавателно управление заяви, че ще създаде нова „мисия“ на високо ниво, която да координира неговите шпионски операции срещу Китай. Уилям Бърнс, директор на ЦРУ, нарече страната „най -важната геополитическа заплаха, пред която сме изправени през 21 -ви век“.

Тази седмица противовъздушната отбрана на Тайван бе тествана многократно от Китай, който изпрати общо повече от 150 военни самолета. Пекин разглежда Тайван като отцепила се провинция.

Президентът Си Дзинпин заяви, че обединението е част от целта му за „национално подмладяване“, която трябва да бъде постигната до средата на века, и не изключи използването на военна сила. Тайван заяви тази седмица, че вярва, че Китай може да затвори пролива между тях до 2025 г., улеснявайки нашествието.

Съединените щати имат силни военни отношения с Тайван, продавайки им военна техника и оборудване за милиарди долари, но нямат официален отбранителен договор с острова.

Според турския телевизионен канал задържаните са планирали нападения срещу чужденци, за да получат секретна информация. Те са обвинени в "политически и военен шпионаж".

The Guardian: Си Дзинпин заяви, че обединението на Китай и Тайван ще бъде изпълнено
Китайският президент Си Дзинпин обеща да реализира „обединение“ с Тайван, без да споменава използването на сила, след седмица на напрежение в региона, пише британският вестник The Guardian.

Тайван отговори малко след това, като призова Пекин да се откаже от използването на заплахи, като повтори, че само хората от Тайван могат да решат своето бъдеще.

Демократично управляваният Тайван е подложен на засилен военен и политически натиск да приеме суверенитета на Пекин, но Тайван отстоява позицията си, че е независима държава, използвайки официалното си име: Република Китай.

Говорейки в Голямата народна зала на Пекин в събота, Си Дзинпин каза, че китайският народ има „славна традиция“ да се противопоставя на сепаратизма.

„Сепаратизмът на независимостта на Тайван е най -голямата пречка за постигане на обединението на родината и най -сериозната скрита опасност за националното подмладяване“, каза той по повод годишнината от революцията, която свали последната имперска династия на Китай през 1911 г. Тайван също отбелязва 10 октомври като национален ден.

Китайският президент каза, че „обединението по мирен начин напълно съответства с общия интерес на китайската нация, включително тайванските сънародници“, но добави, че Китай ще защити своя суверенитет и единство.

„Никой не трябва да подценява твърдата решителност, твърдата воля и силната способност на Китай да защитава националния суверенитет и териториална цялост на китайския народ“, каза Си.

"Историческата задача за пълно обединение на родината трябва да бъде изпълнена и определено ще бъде изпълнена."

Изданието обаче отбелязва малко по -мекия тон, отколкото през юли, последната му голяма реч, споменаваща Тайван, в която се зарече да „разбие“ всички опити за официална независимост. През 2019 г. той директно заплаши, че ще използва сила, за да постави острова под контрола на Пекин.

Президентският офис на Тайван заяви, че те са суверенна независима държава, а не част от Китайската народна република и категорично отхвърли предложението на Китай за „една държава, две системи“ за управлениe на острова.

„Бъдещето на нацията е в ръцете на хората от Тайван“, се казва в съобщението.

В отделно изявление Тайванският съвет за определяне на политиките по въпросите на континентален Китай призова Пекин да „изостави провокативните си стъпки на нахлуване, тормоз и унищожаване“ и да се върне към преговорите.

Китайските военновъздушни сили извършиха четири поредни дни нахлувания в зоната на ПВО на Тайван от 1 октомври, включващи общо близо 150 самолета.

Говорейки малко преди Си, премиерът на Тайван, Су Цзен Чан, отбеляза, че Китай „показва мускулите си“ и предизвиква регионално напрежение.

„Ето защо страните, които вярват в свободата, демокрацията и правата на човека и се основават на споделени ценности, работят заедно и многократно предупреждават, че Китай не трябва да напада Тайван“, каза Су.

Fox News: Американска подводница се е сблъскала с „неизвестен обект“ в Южнокитайско море
Атомната подводница USS Connecticut (SSN 22) (клас Seawolf) се е сблъскала с неизвестен обект, докато е плавала в Индо-Тихоокеанския регион, като никой от екипажа не е получил животозастрашаващи наранявания, нито атомния двигател на подводницата е претърпял някакви повреди. Според Fox News инцидентът е станал в Южнокитайско море. Случаят е докладван в писмено изявление, публикувано в четвъртък от пресслужбата на Тихоокеанския флот на САЩ.

Както бе отбелязано от телевизионния канал, USS Connecticut не се е сблъскала с друга подводница. Американската подводница се е върнала на собствен ход в пристанището на остров Гуам, съобщи по-късно CNN.

„Подводницарта USS Connecticut (SSN 22) се сблъска с обекта, докато беше под вода следобед на 2 октомври в международни води в Индо-Тихоокеанския регион. Няма животозастрашаващи наранявания (сред екипажа) ", се казва в съобщение на пресслужбата на Тихоокеанския флот на САЩ..

В документа се подчертава, че „безопасността на екипажа остава основен приоритет на ВМС“. Самата подводница „остава в безопасно и стабилно състояние“. "Атомната електроцентрала и отделенията на USS Connecticut не са повредени, те остават напълно функционални. В момента се оценява степента на повреда на други части на подводницата", съобщиха от пресслужбата. ВМС на САЩ разследват инцидента.

Според информационния портал на Военноморския институт на САЩ (USNI), в резултат на инцидента са ранени около 11 войници, които са получили наранявания със средна и лека степен.

Според източник на Military Times „топографията на района по време на сблъсъка не показва наличието на сухопътна маса пред подводницата“ и няма индикации, че „инцидентът е бил акт на враждебност“. Там се казва още, че никой от ранените членове на екипажа не се нуждае от спешна хоспитализация. Източникът на публикацията описва нараняванията като „удари, натъртвания и разкъсни рани“. В информацията също така се добавя, че след сблъсъка подводницата е била принудена да изплува на повърхността.

Принтирай    Оразмери текст   + -