Първо посещение на македонски президент в Гърция

5 Октомври 2021 | 15:26 | 0
Първо посещение на македонски президент в Гърция
Снимка: Twitter

Днес и утре президентът на Северна Македония Стево Пендаровски ще бъде на двудневно официално посещение в Гърция – първото по рода си на държавен глава на югозападната ни съседка след обявяването на независимостта й
***

Сакеларопулу - Пендаровски: Преспанският договор и прилагането му са в основата на двустранните отношения между Гърция и РСМ
Атина. Преспанският договор, неговото пълно и последователно прилагане, възможностите за задълбочаване на двустранното сътрудничество бяха темите, върху които бе съсредоточен разговорът между президентите на Северна Македония и Гърция Стево Пенадровски и Катерина Сакеларопулу в Президентския дворец в Атина, съобщава кореспондентът на МИА от гръцката столица. Двамата подчертаха важността на официалното посещение, тъй като то е първото по рода си на най-високо държавно ниво.
Пендаровски разкри, че при пристигането си в Атина е разбрал, че двете комисии, произтичащи от Преспанския договор, имат договорена среща за следващата среща.
„Вашето посещение е първото официално посещение на президент на Република Северна Македония в моята страна. Така то придобива особено значение и символика за отношенията между нашите страни“, каза гръцкият държавен глава.
Сакеларопулу подчерта значението, което Гърция отдава „на укрепването на двустранните отношения и европейската перспектива на Северна Македония“.
„Ще се съгласите, че пълното, последователно и добронамерено прилагане на Преспанския договор е от ключово значение за постигането на тези две цели. Изминаха две години и половина от влизането в сила на споразумението. Признаваме, че Северна Македония е предприела положителни стъпки, но все още има много нерешени въпроси. Затварянето на тези отворени въпроси ще даде възможност за по-нататъшно развитие на нашето сътрудничество“, каза Сакеларопулу и добави, че гръцката страна обмисля всички аспекти на двустранното сътрудничество.
Пендаровски подчерта, че въпреки че, както той заяви, не е склонен към политически патос, все пак трябва да каже, че това посещение и срещата със Сакеларопулу със сигурност имат историческо измерение.
„Да имаш първата среща на най -високо политическо ниво от 30 години между две държави, които са преки съседи, е важно нещо. И преди имахме отлично сътрудничество, но от 2018 г. определихме тази политическа и правна рамка, наречена Преспански договор, което ни позволи да си сътрудничим още по-добре. Вие сте юрист, както и аз. Искам да ви кажа правен принцип, който добре познавате и към който възнамеряваме да се придържаме спрямо Преспанския договор - Pacta sunt servanda, което означава, че споразуменията трябва да се спазват и прилагат“, каза Пендаровски.
„Бих казал, че най-голямата и най-трудната част са изпълнени. Разбира се, има още няколко неща, които трябва да се направят и както казах, имаме абсолютно ясна политическа воля и намерение да приключим това споразумение до последната буква. Преспа ни позволи да се присъединим към НАТО и следващата ни цел, за която очакваме вашата подкрепа, е да започнем преговори с Европейския съюз и да изпълним нашата евроатлантическа мечта“, каза държавният глава на югозападната ни съседка след срещата с гръцката си колега.
От президентския дворец президентът Пендаровски отива в резиденцията на премиера, където ще се срещне с министър-председателя на Гърция Кириакос Мицотакис, а през деня ще се срещне и с кмета на Атина Костас Бакоянис.

МИА: Посрещнаха с държавни почести Пендаровски в Атина
Атина. Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски започна тази сутрин двудневно официално посещение в Гърция, което е и първото на най-високо ниво между двете страни, като се има предвид, че досега нито един президент на югозападната ни съседка не е посещавал Атина, нито някой гръцки президент е бил в Скопие, съобщава МИА.
Пендаровски бе посрещнат от гръцката си колега Катерина Сакеларопулу с военни почести пред Президентския дворец в Атина. Те ще проведат среща очи в очи, както и пленарно заседание на делегациите на двете държави.
От президентския дворец Пендаровски ще отиде в резиденцията на гръцкия премиер, където ще се срещне с Кириакос Мицотакис, а през деня ще се срещне още с кмета на Атина Костас Бакоянис.
По време на посещението президентът ще посети музея Бенаки, където е предвидена обиколка на архива на Константинос Доксиадис, и ще се срещне с посланика на САЩ в Гърция Джефри Пайет.
По време на посещението президентът Пендаровски ще бъде придружен от съпругата си Елизабета Джорджиевска, която ще посети Националната галерия в Атина като част от дамската програма, придружена от гръцкия министър на културата и спорта Лина Мендони.

„Фокус“ (РСМ): Пендаровски в Атина: Първо историческо посещение на македонски президент
Скопие/Атина. Днес и утре президентът на Северна Македония Стево Пендаровски ще бъде на двудневно официално посещение в Гърция – първото по рода си на държавен глава на югозападната ни съседка след обявяването на независимостта й, отбелязва македонският „Фокус“.
Гръцкият президент Катерина Сакеларопулу ще приеме Пендаровски с официална церемония с държавни и военни почести в Президентския дворец в Атина, след което двамата ще проведат тет-а-тет среща, преди пленарната среща на делегациите на двете държави.
Пендаровски ще се срещне и с премиера на Република Гърция Кириакос Мицотакис, както и с кмета на Атина Костас Бакоянис.
По време на посещението си в южната ни съседка македонският президент ще поднесе венец пред Паметника на незнайния войн пред парламента на Република Гърция, ще посети музея Бенаки, където ще прегледа архива на Константинос Доксиадис и ще се срещне с посланика на САЩ Джефри Пайът.
„Като отговорни лидери на две съседни държави имаме задължение да създадем условия за още по-голямо сближаване на нашите народи. Поради тези причини пътувам до Атина и ще се радвам особено да върна гостоприемството тук, в моята страна“, заяви президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски в изявление пред гръцкия информационен портал Newsbomb преди официалното двудневно посещение на Гърция.
По време на посещението Пендаровски ще бъде придружен от съпругата си Елизабета Георгиевска.

Принтирай    Оразмери текст   + -