Германия избира наследник на Меркел

26 Септември 2021 | 13:12 | 0
Германия избира наследник на Меркел
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

В неделя в Германия се провеждат парламентарни избори. Победилата политическа сила ще има право да създаде правителство, а водачът на нейната партийна листа, с успешното формиране на кабинет от министри, ще го оглави. Според последните социологически проучвания Социалдемократическата партия на Германия със своя кандидат Шолц води с минимално предимство, следвана от консервативния блок на Християндемократическия и Християнсоциалния съюз (ХДС/ХСС) начело с Армин Лашет. Меркел вече обяви, че се оттегля от политиката след края на задълженията й като федерален канцлер.
***

DPA: Първото заседание на новия Бундестаг ще се състои на 26 октомври
Берлин. Първото заседание на новия, 20-ти състав на Бундестага, най-вероятно, ще се проведе на 26 октомври. Това съобщи в неделя агенция DPA позовавайки се на администрацията на германския парламент.
По време на учредителното заседание ще бъдат избрани председателят на Бундестага и неговите заместници. 26 октомври е последният ден, в който трябва да се събере нов парламент според германското законодателство. Параграф 39 от Основния закон предвижда, че първото заседание трябва да се проведе в рамките на 30 дни след изборите

Funke: Жан-Клод Юнкер не очаква промени в европейската политика след изборите в Германия
Берлин. Бившият председател на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер не очаква драматични промени в европейската политика след парламентарните избори в Германия.
Юнкер вярва, че след оттеглянето на настоящия канцлер Ангела Меркел, Германия ще остане приятелска страна по отношение на Европа. По време на мандата си като канцлер, Меркел даде да се разбере, че европейската интеграция е част от смисъла на съществуване на Германия. „Това ще остане така“, каза Юнкер в интервю за медийната група Funke, публикувано в неделя. „След нея [Меркел] не може да има антиевропейска политика“. „Независимо кой ще стане канцлер - Олаф Шолц (кандидат от социалдемократите) или Армин Лашет (кандидат от блока на ХДС/ХСС), и двамата ще постигнат успех“, смята бившият ръководител на Европейската комисия.
В същото време политикът изрази възхищение от стила на Меркел по време на нейната работа на световната сцена. „Винаги беше готова да слуша, приемаше всички на сериозно“, каза Юнкер. „Дори в Европейския съвет на ръководителите на правителства тя никога не е оставяла впечатление, че малките държави са по-малко важни от големите, тя говори с всички при равни условия“, продължи той, добавяйки, че това отчасти с това може да се обясни успехът на германския канцлер в европейската политика.
Въпреки това Юнкер отбеляза, че понякога той и Меркел са имали разногласия. „След толкова дълъг период [на взаимодействие], ние сме почти като стара семейна двойка. От време на време спорехме, както понякога се случва в добрия брак. Но тя никога не превърна моментното несъгласие в личен конфликт“, обобщи бившият председател на ЕК.
Освен това Юнкер подчерта, че Меркел има уникална издръжливост и винаги знае как да слуша. „Понякога тя променя позицията си, за да вземе предвид общата европейска ситуация, въпреки че понякога се колебаеше. Но никога не удари с юмрук по масата като глава на германското правителство, но това не беше необходимо“, заключава Юнкер, който работи с Меркел на ниво ЕС в продължение на почти 14 години - до 2013 г. като ръководител на правителството на Люксембург, а от 2014 до 2019 г. като председател на Европейската комисия.
В неделя в Германия се провеждат парламентарни избори. Победилата политическа сила ще има право да създаде правителство, а водачът на нейната партийна листа, с успешното формиране на кабинет от министри, ще го оглави. Според последните социологически проучвания Социалдемократическата партия на Германия със своя кандидат Шолц води с минимално предимство, следвана от консервативния блок на Християндемократическия и Християнсоциалния съюз (ХДС/ХСС) начело с Армин Лашет. Меркел вече обяви, че се оттегля от политиката след края на задълженията й като федерален канцлер.

Парламентарни избори в Германия
Берлин. В неделя в Германия се провеждат парламентарни избори, които някои определят като исторически. Те ще определят политическото бъдеще на страната-локомотив на Европейския съюз - за следващите четири години. Този път канцлерът Ангела Меркел не издигна кандидатурата си и обяви намерението си да напусне напълно политиката след формирането на следващия кабинет. След 16 години управление на „желязната фрау“ Германия я очаква нова ера: каква ще бъде тя и по кой път ще поеме Федералната република, зависи от резултата от гласуването.
Социологическите агенции прогнозират изключително оспорвана борба между Германската социалдемократическа партия (ГСДП) и консервативния блок на Християндемократическия и Християнсоциалния съюз (ХДС/ХСС). Според едно от последните проучвания, ГСДП с кандидат за канцлера Олаф Шолц е само с един процентен пункт пред ХДС/ХСС, които номинираха премиера на Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет за поста ръководител на правителството.
Настоящата кампания в Германия вече бе определена от медиите като „предизборната борба за дреболии“, когато никой от кандидатите не изразява новаторски идеи или прави програмни речи. Надпреварата можеше да стане напълно скучна и безинтересна, ако не беше интригата: на последния етап социалдемократите направиха голям скок напред, въпреки че през първата половина на лятото бяха на трето място по популярност с оскъдните 13-15%. От около средата на август ГСДП започна да изпреварва ХДС/ХСС.
Избирателните секции ще отворят в 08:00 ч. (09:00 ч. българско време), затварят в 18:00 ч. (19:00 ч. българско време). Веднага след закриването им, телевизионните канали ARD и ZDF ще публикуват данните от екзитполовете. Очаква се предварителните официални резултати да бъдат публикувани в понеделник вечерта, а окончателните резултати през следващите дни.
Гласуването в Германия е възможно и по пощата. То започна на 16 август, гражданите можеха да поискат гласуването преди 18:00 часа в петък, 24 септември, но писмата им трябва да пристигнат във всеки случай преди затварянето на избирателните секции в 18:00 часа (19:00 часа българско време). По-рано ЦИК на страната отбеляза, че се очаква рекорден брой гласоподаватели по пощата на предстоящите избори за Бундестаг, което е свързано с продължаващата пандемия от коронавирус, но все още не е посочен приблизителен брой. Самата Ангела Меркел реши да гласува по пощата.
След изборите партиите, на първо място победителят, ще започнат първо проучвателни преговори, за да разберат готовността на своите конкуренти да участват в новото правителство, а след това и самата коалиционни, когато те ще подредят програмите, които ще формират основата на бъдещото коалиционно споразумение точка по точка.
За изборите за Бундестаг
В настоящите парламентарни избори участва най-голям брой партии след обединението на Германия. Според Федералната избирателна комисия 47 политически асоциации са номинирали своите кандидати. Реални шансове да влязат в парламента обаче имат само блокът ХДС/ХСС, ГСДП, Зелените, Свободната демократична партия (СвДП, либерали), дясната популистка Алтернатива за Германия (AfD) и Левицата. Общо рекорден брой кандидати ще се борят за места в Бундестага - 6 211, включително 2 024 жени.
Според Федералната статистическа служба приблизително 60,4 милиона жители на страната имат право на глас.
Страната използва смесена избирателна система, която съчетава мажоритарни и пропорционални принципи. Половината от депутатите се избират в 299 избирателни района чрез пряко гласуване, другите - според партийните листи. Всеки избирател има два гласа. Първият вот е за кандидат (пряк мандат), вторият за партийна листа.
Броят на партийните мандати в Бундестага трябва да отразява резултатите от гласуването по партийните листи. Тоест, ако тази или онази политическа сила получи 20% според резултатите от преброяването на вторите гласове, тогава тя трябва да получи 20% от мандатите, дори ако нейните кандидати са спечелили в повече избирателни райони. Ако една партия в избирателните райони спечели повече места с първите гласове (чрез директно гласуване за кандидат), отколкото би трябвало да има според резултатите от второто преброяване на гласовете, тя получава допълнителни мандати (Ueberhangmandate), които след това се „изравняват“ между всички партии (тоест в проценти съотношението на мандатите спрямо всички останали партии), за да се избегне непропорционалност при разпределението на местата между партиите в Бундестага.
Историческият завой на Германия наляво
Проучванията на общественото мнение показват, че в Бундестага десният и десният център, от една страна, и левите и левият център, от друга, ще разделят мандатите приблизително по равно. Тъй като АзГ се намира в изолация и никой не иска дори да говори за коалицията или каквото и да било с нея, завойът на Германия наляво е неизбежен.
Случва се така, че и двамата основни кандидати - Шолц и Лашет - могат при определени обстоятелства да станат канцлери - в случай на успешни преговори и договаряне с други партии. По-рано медиите съобщиха, че консерваторите, ако Зелените влязят в коалиция с тях и се откажат от съюза с ГСДП, ще предоставят на „еколозите“ възможността да заемат поста президент на Германия.
Според социологическите проучвания най-вероятните варианти на коалиция са „светофар“ от ГСДП, Зелени и либерали и съюз от ХДС / ХСС, Зелени и СвДП (т. нар. коалиция „Ямайка“ - според цветовете, които символизират партиите и съвпадат с цветовете на знамето на Ямайка). По-малко перспективи, според наблюдателите, са „Германия“ (ХДС/ХСС, ГСДП и СвДП, според цветовете на националния флаг на страната) и сега управляващата „голяма коалиция“ (ХДС/ХСС и ГСДП).
Истинската политическа сензация ще бъде истински ляв съюз на ГСДП, Зелените и Левицата - така нареченият „червено-зелено-червен“ алианс. Не е изключено, особено ако в случай на победа на социалдемократите либералите станат упорити в коалиционните преговори със ГСДП и Зелените. Тогава ГСДП ще може по същество да изнудва СвДП, чиято програма до голяма степен противоречи на лявоцентристките в социалната сфера, и да иска отстъпки от нея.
Коалицията „червено-зелено-червено“ несъмнено е изключително неудобен вариант за Запада, преди всичко за САЩ и НАТО, като се има предвид, че Зелените изискват изтеглянето на ядрените оръжия от Германия, а Левицата като цяло е за разпадането на Северноатлантическия алианс.
За проблемите на ХДС/ХСС и Зелените
През пролетта Зелените вдигнаха шум, които, водени от кандидата за канцлер Аналена Бербок, изглежда бяха готови да заемат солидно първо място в класацията за популярност сред германските партии вследствие на дебата за изменението на климата. Всички вече започнаха да говорят за Бербок като следващия канцлер и преминаха през всякакви коалиции.
Тогава обаче рейтингът на „Зелените“ започна стабилно да намалява и сега е около 15-17%. Една от причините за това бяха скандалите, които Бербок. Първо медиите разбраха, че тя не е декларирала своевременно доходите си за 2018-2020 г., по-късно установиха, че някои от точките, посочени в биографията на кандидата, не отговарят на реалността. Освен това бе открито плагиатство в книгата й „Сега. Как ще обновим страната си“. Всичко това нямаше как да не повлияе на популярността на Зелените. Много представители на екологичната партия биха искали да видят не Бербок като кандидат за канцлер, а съпредседателят Робърт Хабек.
Подобна ситуация се разви в ХДС/ХСС. През април председателят на Християндемократите Армин Лашет стана единствен кандидат на блока за канцлер. Това стана след като неговият съперник Маркус Зьодер, лидер на Баварския ХСС, се отказа от амбициите си. В блока обаче настъпи разделение - повечето от обикновените членове на ХДС, подобно на членовете на консервативната фракция в Бундестага, подкрепиха Зьодер и разочарованието от решението на федералното правителство на ХДС, което подкрепи Лашет, беше голямо. Тогава много консерватори поискаха отлагане на гласуването по кандидатурата на фракцията на блока в Бундестага, с което ръководството на ХДС не се съгласи.
Досега Лашет не успява да обедини своите поддръжници и противници в редиците на блока, а борбата за правото да ръководи консерваторите отнема ценно време, необходимо за подготовката за предизборната кампания. По-късно и скандали застигнаха лидера на ХДС - подобно на Бербок, той беше хванат в преписване на части от своята книга, дори и да не става въпрос за такова откровено плагиатство. Но най-голямата грешка, която лидерът на християндемократите направи, беше по време на пътуване с президента Франк-Валтер Щайнмайер до една от засегнатите от наводнения зони. Докато държавният глава изказваше съболезнования, Лашет на заден план се смееше небрежно, което беше заснето. Кадрите се разпространиха из цяла Германия. В резултат на това имиджът му пострада много.
Слабостите на конкурентите се превърнаха в предимство на Шолц
Когато вицеканцлерът, финансов министър Олаф Шолц беше избран за кандидат за канцлера на ГСДП и открито обяви желанието си да спечели изборите, много наблюдатели само се изсмяха, като се има предвид, че шансовете на 63-годишния политик бяха близо до нула. През 2019 г. той се кандидатира за поста съпредседател на ГСДП (в дует с Клара Гайвиц), но загуби. Въпреки това в партията нямаше раздор преди изборите: настоящите лидери - Норберт Валтер -Борянс и Саския Ескен - умишлено напълно се оттеглиха на заден план, оставяйки сцената на Шолц и социалдемократите, за разлика от ХДС/ХСС и Зелените, се събраха около своя кандидат. ГСДП стана първата германска партия, която взе решение за кандидат за канцлер, в резултат на това имаше повече време да се подготви за предизборната кампания.
В същото време Шолц успява да се държи по такъв начин, че понякога е трудно да се разграничи кой всъщност ще бъде най-доброто продължение на курса на Меркел - социалдемократ или представителят на собствената й партия Лашет. На снимката за една от публикациите Шолц дори скръсти ръце по любимия начин на Мути (немска „майка“), когато пръстите на двете ръце се допират, образувайки нещо като диамант. В Германия това се нарича „ромб на Меркел“.
Шолц се позиционира предимно като надежден политик с опит във федералното правителство. В същото време, според експерти, популярността на вицеканцлера се дължи в по-голяма степен не толкова на неговите предимства, колкото на слабостите на конкурентите.
Геополитически последици от изборите
Сред европейските страни най-голямо внимание към изборите в Германия най-вероятно имав нейните преки съседи и партньори във „Ваймарския триъгълник“ - Франция и Полша. Германия сега е лидер на ЕС, но коалиционните преговори, които очевидно ще се проточат с месеци, ще предизвикат известна сдържаност в Берлин във външната политика, включително в Европа, и може да доведат до вакуум, от който ще побърза да се възползва най-вече Франция.
Франция, която все пак отстъпва ролята на водещата сила на ЕС на Германия, има шанс да заеме водещата позиция. В тази връзка е възможно от Париж да бъде упражнен известен натиск в процеса на разпределение на длъжности между партии в бъдещия кабинет на министрите на Федерална република Германия, преди всичко на поста външен министър. Неслучайно и Шолц, и Лашет посетиха Елисейския дворец преди изборите.
Що се отнася до Варшава, отношенията между Германия и Полша в края на канцлерството на Меркел се влошиха значително, включително поради исканията на Варшава за репарации за нацистките престъпления по време на Втората световна война, както и позицията на Германия относно Северен поток 2. Берлин не вижда правно основание за каквито и да било плащания и критикува предполагаемото нарушаване на правата на сексуалните малцинства в Полша. Резултатът от разногласията между Федералната република и съседната държава е демаршът на полската страна - отказът на президента Анджей Дуда да се срещне с Меркел по време на нейното посещение във Варшава.
Изглежда, че полските власти няма да се поколебаят да използват евентуалното влизане в бъдещото правителство на ФРГ на Зелените, които се застъпват за изтеглянето на американското ядрено оръжие от Германия, за да укрепят собствените си позиции в НАТО, представяйки Варшава като гарант на европейската сигурност.
Германско-руските отношения достигнаха най-ниската си точка към края на управлението на Меркел. Видното убийство на грузински гражданин в берлинския парк Малък Тиргартен, ситуацията около блогъра Алексей Навални, обвинения в кибератаки, взаимното изгонване на дипломати, ситуацията в Украйна - всичко това отрави атмосферата на положително сътрудничество между двете държави.
Олаф Шолц и Армин Лашет, ако дойдат на власт, вероятно ще продължат курса на сегашния канцлер за поддържане на диалог с Русия във взаимоизгодни области. Шолц е социалдемократ, член на партия, в която мнозинството счита за правилна формулата, създадена от Вили Брандт (служил като канцлер на Федерална република Германия от 1969 до 1974 г.) - промяна чрез сближаване. Лашет е запознат с Москва, по-рано той многократно говори за необходимостта от засилване на сътрудничеството с Русия, търсене на общ език, но не и прикриване на спорни точки. Той изрази убеждението си, че „Русия е част от общ европейски дом“, подкрепя проекта „Северен поток 2“.


Преговорите за формирането на управляващата коалиция на ФРГ след изборите за Бундестаг заплашват да се проточат толкова много, че Ангела Меркел може да остане канцлер на ФРГ поне до Коледа.
Официално мандатът й ще приключи с първото заседание на новия състав на Бундестага (то трябва да се проведе в рамките на максимум 30 дни след изборите), но тя ще изпълнява дълга си до формирането на нов кабинет и може дори счупи рекорда на бившия канцлер Хелмут Кол, който управляваше от 1 октомври 1982 г. до 26 октомври 1998 г., тоест 5 869 дни. Меркел може да го изравни на 17 декември.

Die Welt: Повече от 4,2 хиляди нарушения са регистрирани по време на предизборна...
Берлин. По време на предизборната кампания в Германия са регистрирани над 4,2 хиляди нарушения, съобщава националният ежедневник Die Welt, като се позовава на данни от властите в отделните провинции на ФРГ.
Престъпленията основно са свързани с увреждане на имущество, предимно предизборни плакати, а също лични обиди и пропаганда.
Според вестника информацията за отделните провинции като цяло съвпада с официалните данни на Федералната служба за наказателни дела, която в доклада си съобщава за 4035 нарушения във връзка с изборите, включително 42 престъпления с насилие.
Германският здравен министър Йенс Шпан заяви пред изданието, че за първи път наблюдава как по време на предизборната кампания на открити събития групи агресивни хора крещят обиди и пречат на провеждането им. Съгласно думите му в страната е възникнал „един вид пандемичен екстремизъм“.
В неделя в Германия ще се проведат избори за Бундестаг, след което ще бъде сформирано ново правителство начело с нов канцлер.

Augsburger Allgemeine: Меркел няма да липсва на повече от половината граждани на Германия
Берлин. Повече от половината германски жители смятат, че няма да им липсва Ангела Меркел, след като тя напусне поста германски канцлер. Това показват данните от проучване, проведено от Института за изследване на общественото мнение Civey за вестник Augsburger Allgemeine, публикувано в събота. Според резултатите от проучването 52% от анкетираните са отговорили отрицателно на въпроса: „Ще ви липсва ли Ангела Меркел след края на мандата й като федерален канцлер?“ В същото време 38% заявяват, че настоящият ръководител на правителството ще им липсва, а 10% нямат мнение по въпроса. В проучването са участвали 5 007 германски граждани. То е проведено от 22 до 24 септември. В неделя в Германия ще се проведат парламентарни избори. Печелившата партия (блок) ще има право да сформира правителство, а водачът на нейната партийна листа, с успешното формиране на кабинет от министри, ще я оглави. Меркел отказа да се кандидатира за поста на правителствен ръководител от ХДС/ХСС и обяви оттеглянето си от политиката.

FAZ: В навечерието на изборите за Бундестаг – разликата между Съюза (ХДС/ХСС) и ГСДП се стопи до само един процент
Берлин. Броени дни преди изборите за Бундестаг, надпреварата между Съюза (ХДС/ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) е повече от оспорвана. Проучване на Института за демоскопия „Аленсбах“, поръчано от германския национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung, показва, че преднината на социалдемократите пред Съюза (ХДС/ХСС) е само един процент. Както и в анкетите отпреди две седмици, партията на канцлера Ангела Меркел може да разчита на подкрепата на 25% от избирателите в страната. ГСДП и кандидата й за канцлерския пост в Берлин – Олаф Шолц, събират 26% - един по-малко спрямо предходното проучване. „Зелени“ и кандидатът им Аналена Бербок печелят 0,5% и рейтингът им достигна до 16%. Свободната демократическа партия (СвДП) може да разчита на 10,5% от гласовете на германските граждани, а „Алтернатива за Германия“ падат от 11% на 10%. „Левица“ също губи подкрепа и към момента събира само 5%. В проучване на социологическия институт Forsa, публикувано също в петък, ГСДП също изпреварва Съюза (ХДС/ХСС). Там социалдемократите остават стабилни на 25%, докато Съюзът (ХДС/ХСС) има 22 %. „Зелените“ получиха 17%, СвДП – 13%, АзГ – 10%, а „Левица“ – 6%.

PioNier: Лидерът на германските Зелени няма да допусне доставки на газ по „Северен поток 2“
Берлин. Кандидатът за канцлер на германските Зелени Аналена, в случай на участие в новия кабинет, възнамерява да предотврати доставките на газ по газопровода „Северен поток 2“, въпреки факта, че изграждането му вече завършено. Тя заяви това в интервю, публикувано в петък от новинарския портал PioNier. „Не бих им издал [разрешения]“, каза Бербок за останалите разрешения за експлоатация на газопровода. Политикът счита доставките на газ през „Северен поток 2“ за „фатални“. Кандидатът за канцлер също направи изявление, че „не можете да се доверите“ на уверенията на Москва, че транзитът през Украйна ще продължи след стартирането на проекта. Тя смята, че Русия използва енергийните ресурси като средство за натиск, предимно върху страните от Източна Европа. В четвъртък Бербок вече направи изявления за манипулации с цените на газа и изнудване по въпроса за доставките на горива от Русия за Европа. Бербок твърди, че Москва „иска да увеличи политическия натиск, за да получи възможно най-скоро останалите разрешителни за „Северен поток 2“ и да пусне тръбопровода в експлоатация“. Междувременно Министерството на икономиката на Германия заяви, че Русия изпълнява изцяло своите договорни задължения за доставки на газ, а повишаването на цените на горивата е свързано с различни фактори, по-специално с развитието на пазарите в Азия, тъй както и пожари в Сибир. Според говорител на министерството „няма известни умишлени злоупотреби със съществуващите споразумения“. На 15 септември цената на газа на спотовите борси счупи исторически рекорд и достигна своя връх от почти 970 долара за 1000 кубически метра, но след това намаля. В понеделник сутринта цената на газа на европейските борси отново скочи над 900 долара за 1000 кубически метра. В следобедните часове тази цифра се коригира на фона на новините, че норвежкият Equinor е получил разрешение да увеличи износа на газ от своите офшорни находища „Озеберг“ и „Трол“ в условията на стесняващ се пазар.

ТАСС: В Берлин се провежда многохилядна демонстрация „Петък за бъдещето“, начело с Грета Тунберг
Берлин. В петък в центъра на Берлин се провежда многохилядна климатична демонстрация, инициирана от движението „Петък за бъдещето“. В него участва шведската екоактивистка, 18-годишната Грета Тунберг, съобщава кореспондентът на ТАСС. Акцията, организирана непосредствено преди изборите за Бундестаг (които ще се проведат в неделя, 26 септември), има за цел да привлече вниманието на бъдещото правителство на Германия към проблема с глобалното затопляне. Първоначално в него бяха обявени около 20 хиляди участници. Според кореспондент на ТАСС демонстрацията е събрала десетки хиляди хора. Официални полицейски данни все още няма. Участниците маршируват в колона до историческата сграда на Райхстага и Службата на федералния канцлер на Федерална република Германия. Там Тунберг се очаква да произнесе реч пред тълпата. На транспарантите на демонстрантите са изписани следните лозунги: „Бабо, какво е снежен човек?“, „Природата не преговаря“. Подобни акции в петък ще се проведат и в други германски градове, включително Хамбург, Кьолн, Мюнхен.

Le Monde: Грета Тунберг пристигна в Германия, за да постави екологията в центъра на дебата преди вота в неделя
Берлин/Париж. Два дни преди изборите за Бундестаг в Германия, хиляди екоактивисти, предвождани от Грета Тунберг, възнамеряват да окажат натиск върху кандидатите, като демонстрират в петък, 24 септември в цялата страна, да поискат решителни мерки срещу глобалното затопляне. По време на предизборната кампания „политическите партии не взеха в достатъчна степен заплахата за климатичната катастрофа“, критикува Луиза Нойбауер, ръководител на движението „Петък за бъдещето“ в Германия, пише френското издание Le Monde. „Голямата промяна ще бъде възможна само ако окажем натиск по улиците (...), ако предизвикаме политическите партии, като кажем „сега вече няма оправдания“, добави тя, уверявайки, че тези избори са „изключително важни“ защото те „ще определят курса“ за следващите десетилетия. „Петък за бъдещето“, стартирал през 2018 г. и станал трибуна на младото „климатично поколение“, организира в петък своята osma „стачка“ в повече от 70 страни, като в Германия са планирани 470 демонстрации. Лицето на движението, шведската активистка Грета Тунберг, трябва да говори в началото на следобеда пред Райхстага. В дните преди изборите анкетите показват много близки резултати между Германската социалдемократическа партия (ГСДП) (25%) и Съюза на Християндемократическия и Християнсоциалния съюзи (ХДС/ХСС) (23%). Зелените, в края на кампания, която се счита за разочароваща за тях, имат рейтинг от 15%, като заемат трето място, пред Свободната демократическа партия (СвДП) (12%). Докато активистите по опазване на околната среда излизат на улицата, трите основни кандидати за канцеларството ще започнат последните си предизборни срещи 48 часа преди решаващ вот, резултатите от който ще бъдат очаквани с нетърпение в цяла Европа. Кандидатът на ХДС/ХСС Армин Лашет се очаква в Мюнхен заедно с канцлера Ангела Меркел, която се оттегля от политиката след 16 години на власт в най-голямата икономика в Европа. От своя страна социалдемократът Олаф Шолц, министър на финансите и вицеканцлер на напускащото правителство, трябва да говори в петък в Кьолн. Аналена Бербок от Зелените ще бъде в Дюселдорф. В своите избирателни програми тримата кандидати са направили опазването на околната среда един от основните си приоритети през следващите четири години, като се ангажират по -специално да ограничат глобалното затопляне до 1,5 °C. Изменението на климата е голямо предизвикателство за Германия, четвъртата по големина икономика в света с мощни, но замърсяващи индустрии. По време на предизборната кампания в средата на юли страната беше засегната от смъртоносни наводнения, които убиха повече от 180 души в западната част на страната и са пряко свързани с изменението на климата, според експерти. Грета Тунберг въпреки това релативизира въздействието на изборите в Германия в борбата срещу глобалното затопляне. „Климатичната криза не може да бъде решена само от политическите партии“ , увери тя преди пътуването си до Берлин. „Не можем само да гласуваме за промяна, ние също трябва да бъдем активни демократични граждани и да излезем на улицата, за да поискаме действия“ , добави тя. В нов доклад ООН заключи, че ограничаването на глобалното затопляне до 1,5 °C е невъзможно без незабавно и масивно намаляване на емисиите на парникови газове. Парижкото споразумение от 2015 г. относно изменението на климата призовава за ограничаване на глобалното затопляне до по-малко от 2 °C над прединдустриалното ниво и в идеалния случай до 1,5 °C. Но въз основа на настоящите ангажименти на страните членки на споразумението „светът е на катастрофалния път от 2,7 °C“ , предупреди наскоро генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.

Reuters: ХДС/ХСС скъсиха дистанцията от ГСДП три дни преди изборите за Бундестаг
Берлин. Преднината на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) пред ХДС/ХСС се сви до едва 4% три дни преди изборите за Бундестаг, съобщава Reuters. ГСДП, чийто кандидат за канцлер Олаф Шолц в момента е вицеканцлер и финансов министър в голямата коалиция на Ангела Меркел, се понижи с една точка до 25%, според социологическото проучване на Kantar. Подкрепата за консервативния съюз на ХДС/ХСС, чийто кандидат за канцлер е Армин Лашет, нарасна с един процентен пункт до 22%, докато Зелените спаднаха до 16%. Свободната демократическа партия (СвДП) и „Алтернатива за Германия“ са с подкрепа от 11%. Меркел, на власт от 2005 г., планира да се оттегли след изборите. Шолц от ГСДП е най-популярният избор на германските избиратели да я наследи като канцлер.

Принтирай    Оразмери текст   + -