Буря в Скопие след изказване на Зоран Заев

23 Септември 2021 | 16:57 | 0
Буря в Скопие след изказване на Зоран Заев
Снимка: 24 Вести, Македония

Зоран Заев в късните следобедни часове в сряда заяви, че Република Северна Македония в знак на добра воля може да премахне определението "български" пред термина "фашистки окупатор" в македонските учебници. Това предизвика истинска буря и шумно неодобрение сред македонистките кръгове в Скопие, още повече, защото там се говори, че това е част от американско предложение за излизане от патовата ситуация в преговорите с България, а на американската страна е трудно да се откаже.

„ТВ 24“ (РСМ): Как реагираха някои партии в Скопие на думите на Зоран Заев за „фашистките окупатори“
Исторически факти под влиянието на политиката - заличава ли премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев миналото, пренебрегвайки работата на историческата комисия с България, така започва коментар на скопския телевизионен канал “ТВ 24“ след като самият Заев потвърди, че определението „български“ пред термина „фашистки окупатор“ определено ще бъде премахнато от учебниците и смята, че тази стъпка не се намесва в работата на историческата комисия, като подчерта, че това е политически аспект.

Заев не даде конкретен отговор дали „немски“ или „италиански“ ще бъдат премахнати също като определения пред „фашисткия окупатор“, но заяви, че не трябва да се дава етническото измерение на фашизма.

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ оценява изявлението като безотговорен подход към македонската идентичност и история.

„Безскрупулен, ненаучен и невеж подход на правителството и Зоран Заев към въпроса с България, допълнен с нулево отношение и емоция към идентичността и историята на страната ни. Подозираме, че ходовете на Заев са да наложи темата с България в кампанията, за да каже на чужденците, които вече са се отказали от него, тук ще приема всичко, спасете ме на изборите“, казват от ВМРО-ДПМНЕ.

ВМРО-Народната партия на Любчо Георгиевски отново подкрепи премиера в намерението му да изтрие думата „български“ от описанието фашистки окупатор.

Стево Пендаровски от ООН: Готови сме за конструктивен диалог с България
В рамките на своето изказване в Общия дебат на 76 -ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк днес президентът на Република Северна Македония (РСМ) Стево Пендаровски заяви, че Западните Балкани са изправени пред сериозни предизвикателства по отношение на стремежите им за европейска интеграция, цитира думите му балканската редакция на Радио „Свободна Европа“.

„Настоящият застой в този процес разочарова гражданите и постоянно намалява техния ентусиазъм за положителни промени. От друга страна, тази ситуация отваря вратата към геополитическата конкуренция, но и към различни модели на управление, стесняващи пространството за демократични реформи, толкова важни за регионалната перспектива за стабилност и просперитет", каза Пендаровски.

Президентът също така подчерта, че страната е доказала способността си, заедно с Гърция и с посредничеството на ООН, да решава сложни въпроси, като т. нар. „Спор за името“.

„В същото време сме готови да започнем конструктивен диалог с другата ни съседка, България, за да осигурим пълното прилагане на Споразумението за добросъседство и сътрудничество“, каза Пендаровски.

Той сподели загрижеността на много лидери относно последните събития в Афганистан, като отбеляза, че страната, водена от чувство за морално задължение и солидарност, незабавно е изразила готовността си да приеме значителен брой бежанци от Афганистан, особено най-уязвимите и хората, които дълги години са работили в агенции на ООН в тази страна.

"Готови сме да допринесем за усилията на международната общност, за да осигурим по -добър живот на тези хора, засегнати от военния хаос и разрушения", каза Пендаровски.

Македонски историци: Историческите факти не могат да се скриват
Историците и Комисията по исторически въпроси с България работят в рамките на историята, а заличаването на думата „български“ пред термина „фашистки окупатор“ от паметници и учебници е в рамките на политиката. Ето как премиерът Зоран Заев обясни твърдението, че терминът „български фашистки окупатор“ определено ще бъде изтрит от учебниците, като добави, че не налага политически решения за историците и Комисията, а потиска иредентизма и провокациите към България. Според него изтриването на думата „български“ от „фашистки окупатор“ не е в обхвата на работата на Комисията с България и затова той не счита, че с това се намесва в тяхната работа, цитира думите му скопският телевизионен канал “Телма“.

„Означаването или именуването на фашисткия окупатор само като фашистки окупатор или придаване на етническо измерение на фашистките окупатори не е в обхвата на работата на историческата комисия. Историческата комисия работи над частта от историческите моменти , на това, което се случило в миналото, Кой какъв революционер е бил. Кой какъв партизанин или част от фашисткия режим е бил по това време и подобни. Политическият аспект е работа на политиците и затова го обсъждам свободно“, казва Заев.

Изявлението на Заев за изтриване на думата „български“ пред „фашистки окупатор“ срещна остри реакции и от македонския екип в Комисията с България, според който писането на учебници е процес, който включва няколко участници и предвижда няколко фази, в които се взема предвид световната историческа наука, като историческите факти не могат да се променят или скриват.

„Що се отнася до въпроса за отношенията със съседите и междуетническите отношения, те трябва да позволят да не се злоупотребява с историята за политически цели и създаване на негативни представи за съседите или за някоя от етническите общности в Македония. Същото се отнася и за политиката на паметта. Фактите не могат да се променят и скриват, но също така не трябва се манипулират или с тях да се злоупотребява “, гласи писменият отговор, даден на „Телма“ от ръководителя на македонския екип на Съвместния комитет с България.

Че историческите факти не търпят цензурата, е мнението на бившия член на Историческата комисия с България, професор Александър Литовски. Според него политиците винаги са се опитвали да пишат история и да я политизират.

„Държавата има компетенция в сферата на учебниците. Но държавата не може да налага цензура и да цензурира историята, тъй като всички историци и хората имат своя собствена историческа истина и политиците изобщо не могат да контролират този процес“, каза Литовски.


„Канал 5“ (РСМ): Новото предложение на Зоран Заев бе посрещнато триумфално от българските медии
„Победа! Ние вече не сме „окупатори“ за Македония. Това са само някои от заглавията в българските медии, които мълниеносно предадоха вчерашното изявление на премиера Заев, че учебниците, съдържащи термините „български фашистки окупатор“, ще бъдат променени, в знак на приятелски дух с България. Някои от българските медии с триумфални оценки съобщиха, че посланието съвпада с Деня на независимостта, който бе отбелязан в България вчера. Така дословно започва коментар на скопския телевизионен “Канал 5“, представен без редакторска намеса.

Бившият македонски посланик в София Марян Гьорчев обаче предупреждава, че с процеса трябва да се работи много внимателно, за да не се рискува да се скрият исторически факти, коментират от „Канал 5“

„Да се променят историческите факти, особено тези, които са много важни по време на Втората световна война, тъй като тогава е създадена македонската държава, това е бягство или укриване от историческата истина, което ще създаде проблеми в колективната памет на македонския народ като цяло и особено младите поколения. Как тогава с новата "формулировка" ще бъде подготвена новата формулировка за присъствието на тогавашната царска България съюзник на Третия райх на територията на Македония,“ казва Гьорчев.

Гьорчев пита дали на принципа на взаимност българите ще променят съдържанието на учебниците, където се казва, че македонците имат български корени, а територията на Македония е част от царска България.

„Те се придържат към тези исторически клишета и те са вградени в образователните им програми. И тук е проблемът в нашите взаимоотношения. Ако те все още смятат, че не бива да променят нищо в своята история, а само Македония, която е принудена да постигне компромиси, поради опитите ни да започнем преговори с ЕС. Трябва също да кажем на европейските лидери, че това е неприемливо и не може само едната страна да прави компромиси, а другата да остане на твърдата си позиция, че историческата истина е на тяхна страна,“ смята Гьорчев.

Смесената македоно-българска комисия трябваше да изясни историческите въпроси и дилеми, но след няколко неуспешни опита да премести процеса от застой, през май заяви, че работата й е в задънена улица. Следващото заседание е насрочено за средата на октомври, а дотогава трябва да се намери решение с изтеклите договори на членовете на комисията от македонска страна с Министерството на външните работи.

Зоран Заев: И македонци са помагали на фашистите
Някои от македонците също са били помощници на фашистите, така премиерът Зоран Заев оправда заявлението си, че от македонските учебници, ще бъде изтрито определението „български“ преди термина фашистки окупатор. Въпреки че историческите факти казват едно, премиерът е готов да ги промени, за да задоволи българската страна. Въпреки че в световната история ясно е записано, че България е била помощник на фашистите, Заев все пак казва, че Република Северна Македония като държава не бихме могли да им поставим такъв етикет, коментира скопският телевизионен канал “Алфа“ в материал, представен без редакторска намеса, който изразява позицията само на неговите автори.

„Значи не можеш да кажеш, че цяла една нация е бил фашистка. Не можете дори да кажете, че ние (македонците –бел.ред.) сме били с партизаните, защото има и такива, които са били сътрудници на фашисткия окупатор, по време на Втората световна война. В рамките на добрите европейски маниери, от нас зависи как ще определим, дали ще бъдем внимателни или не в това отношение“, каза Заев.

Това отношение на Заев показва неравенството между двете страни в това отношение. Бившият посланик в София Марян Гьорчев казва, че макар Македония да заличава историческа истина, България не прави нищо в замяна. Затова той пита дали българската страна ще заличи твърденията, че Македония е българска земя.

„Крие се или се избягва да се описва историческата истина, а факт е, че Република (по това време България е царство – бел.ред.) България е съюзник на фашистка Германия и фашистка Италия, по време на Втората световна война, в резултат на което млади поколения македонци ще бъдат погрешно образовани, ще научат история, която не е отражение на нищо. Ще промени ли Република България и формулировката на историческия контекст и например да изтрие от учебниците си историческа мъглявина, че Македония е българска земя, каза Гьорчев.

Проблем в случая е, че той (Зоран Заев-бел.ред.) директно удря Резолюцията за преговорите с България, която беше гласувана в парламента от всички политически партии заедно, където се казва, че тя няма да робува на анахронични исторически стереотипи и илюзии. Гьорчев смята, че в преговорите македонското правителство трябва да уважи единодушно гласуваното от законодателната власт.

„Според мен ние като държава трябва да имаме силна политическа позиция въз основа на гласуваната резолюция, единодушно приета от нашия македонски парламент, в която е казано за точно какво можем да преговаряме и за какво изобщо не трябва да преговаряме. Според мен е от решаващо значение да има взаимно доверие, каза Гьорчев.

През това време ежедневно се появява нова информация. Така например, според някои медии, САЩ подготвят предложение за разрешаване на спора. Според информацията от там те вярвали, че Европейският съюз е проявила инертност и че само с помощта на САЩ може да се очаква ускоряване на решението на проблема, който София има със Скопие. Според същия източник първата стъпка ще бъде формирането на правителство, съобразено със САЩ, което вероятно ще бъде ръководено от ГЕРБ, а след това ще бъде предоставено решение, което и двете страни ще трябва да приемат. Остава въпросът дали има истина в подобна информация или може би това е просто нов тестов балон за проверка на пулса в обществеността и в двете страни.

„Независен“ (РСМ): Бивш посланик на РСМ в София се противопостави на премахването на „български“ от фашистки окупатор
Бившият посланик на Република Северна Македония в България Георги Спасов реагира на съобщението на премиера Зоран Заев, че описанието „български“ преди фашистки окупатор ще бъде заличено от паметниците и учебниците. Според Спасов, югозападните ни съседи не могат да си позволят това заради жертвите на фашизма, пише скопското издание „Независен“.

"Имало ли е български фашисти в Македония по време на Втората световна война, както е имало италиански фашисти и немски нацисти и фашисти? Имаше. И това е исторически факт, записан във всички световни енциклопедии и учебници по история.

Ако на паметник в Македония е написано, че този и този национален герой са били убити от българските фашисти по време на Втората световна война, това не би трябвало да обиди българите, освен ако не смятат, че по време на Втората световна война не е имало български фашисти и окупатори на други територии, а само „освободители и администратори.

Може да искат да украсят националната си история с множество фалшификации, но ние, от името на жертвите на борбата срещу фашизма, не трябва да приемаме това, особено не като условие за членство в ЕС. Може само да допишем там, където трябва, че са жертви на българските фашисти от Втората световна война и нищо повече", написа Спасов във „Фейсбук“.

Принтирай    Оразмери текст   + -