Европа е на прага на тежка енергийна криза

22 Септември 2021 | 14:56 | 0
Европа е на прага на тежка енергийна криза
Снимка: АФП

Зимата наближава и в Европа няма достатъчно газ - това е ситуацията, която кара все повече експерти и политици да говорят за задаваща се тежка енергийна енергийна криза. едни обвиняват Москва и "Газпром", други високото търсена на газ в Източна Азия, а трети преходът към нискоемисионна икономика. Всички тези фактори заедно и по отделно не са възникнали за един ден и това увеличава критиките, към правителствата, че на фона на пандемията и предизвикания от нея хаос са загърбили задължението си да гарантират енергийната сигурност на страните си.

От ситуацията със сигурност се възползва Кремъл, който се опитва да принуди Европа да пусне по-бързо газопровода "Северен потик-2", като ясно показва, че той е безалтернативен и транзита през Украйна и Полша вече не е изгоден за Русия.


Financial Times: Европа е заплашена от недостига на въглероден диоксид (СО2)
Европейската промишленост може да се сблъска с огромен недостиг на въглероден диоксид (CO2), който е необходим за охлаждане на оборудването и производството на храни и напитки, пише британският вестник Financial Times, позовавайки се на оценките на Nippon Gases, основен доставчик на индустриални газове за европейския пазар.

Компанията заяви, че дефицитът на CO2, който Великобритания вече изпитва, ще засегне и други европейски страни. Това се дължи на повишаването на цените на природния газ и нарушаването на редица промишлени и логистични цикли. Nippon Gases, който миналата година достави индустриални газове за 1,5 млрд. долара в континентална Европа, заяви, че запасите й от CO2 в Европа наскоро са намалени наполовина.

Една от причините за недостига на въглероден диоксид са проблемите, пред които са изправени европейските производители на торове. При сегашното ниво на цените на природния газ работата на много предприятия, произвеждащи азотни торове, както и CO2 като страничен продукт, става неизгодна.

Плановете за намаляване на производството на торове в Европа с 40% бяха обявени по -рано от норвежката компания Yara - най -големият европейски производител на минерални торове. Американският производител на торове CF Industries обяви затварянето на два от своите заводи във Великобритания, но работата им ще бъде възобновена, след като компанията постигне споразумение за субсидии с британските власти.

Повишаването на цените на природния газ намалява производството на CO2 в Обединеното кралство с 60%, заплашвайки с прекъсвания в доставките на храни. Въглеродният диоксид е изключително важен в хранителния сектор - той се използва за производство на сода и бира, а в месната промишленост за зашеметяване на добитъка преди клането и за увеличаване на срока на годност на нетрайни продукти. Според Financial Times британските власти предупредиха, че ядрената промишленост и Националната здравна система (НЗС), които използват въглероден диоксид за охлаждане, ще имат приоритет при доставката на въглероден диоксид.

ТАСС: Виктор Орбан говори за нарастващата роля на Русия на газовия пазар
Ролята на Русия в доставките на газ за Европа нараства на фона на завършването на строителството на газопровода „Северен поток 2“, заяви унгарският премиер Виктор Орбан. Текстът на речта му в парламента беше разпространен от пресслужбата на унгарското правителство, предава TACC.

"Несъмнено знаете, че ролята на Русия в доставките на газ за Европа се увеличава. Изграждането на газопровода" Северен поток 2 "приключи, САЩ одобриха това германско-руско споразумение и веднага щом американците направиха това, Унгария незабавно сключи дългосрочното си споразумение за покупка на газ “, каза Орбан.

Премиерът каза, че новото унгарско-руско споразумение за доставките на газ ще влезе в сила на 1 октомври и ще бъде в сила в продължение на 15 години. "Това ни гарантира безопасни доставки, тъй като годишният обем газ ще идва при нас по два маршрута, през Австрия и Сърбия, заобикаляйки нестабилната Украйна. Това гарантира достатъчно количество газ - 4,5 милиарда кубически метра годишно", каза Орбан.

Според него унгарско-руското споразумение за газ ще позволи на Унгария да запази резултатите от усилията за намаляване на сметките за комунални услуги и поддържане на ниски цени за комунални услуги в дългосрочен план.

Reuters: Повишаването на цените на газа влияе негативно на много индустрии
Рекордно високите цени на природния газ принуждават някои енергоемки компании да ограничат производството в тенденция, която допринася за смущения в глобалните вериги на доставки в някои сектори, като например храните, и може да доведе до по-високи разходи, прехвърлени на техните крайни клиенти, коментира Reuters.

Някои компании, включително производители на стомана, производители на торове и производители на стъкло, трябваше да преустановят или намалят производството в Европа и Азия в резултат на скок на цените на енергията. Това включва два от най-големите производители на торове в света, които заявиха, че ще намалят производството в Европа. Обединеното кралство във вторник заяви, че се е съгласило да предостави държавна подкрепа на една от компаниите за рестартиране на производството на страничния продукт въглероден диоксид, който се използва в производството на храни, за да се предотврати кризата в предлагането.

Цените на природния газ нараснаха рязко по целия свят през последните месеци. Това се дължи на комбинация от фактори: включително повишено търсене, особено от Азия, поради възстановяване след пандемията; ниски запаси от газ; и по-малки от обичайните доставки на газ от Русия.

Цените на газа в Европа са се повишили с повече от 250% тази година, докато в Азия се наблюдава увеличение от около 175% от края на януари. В Съединените щати цените се покачиха до многогодишни върхове и са близо два пъти по-високи, отколкото в началото на годината. Цените на електроенергията също са се повишили рязко, тъй като много електроцентрали работят на газ.

Индустриалните потребители на енергия на Америка, търговска група, представляваща производители на химикали, храни и материали, в последните дни призоваха Министерството на енергетиката на САЩ да забрани на производителите на втечнен природен газ в страната да изнасят газ, за да се намалят разходите за енергия за промишлеността.

Допълнителните доставки на газ биха могли да облекчат налягането. Норвегия разреши увеличен износ на газ. До края на годината може да се стигне до повече доставки от Русия, като новият тръбопровод „Северен поток 2“ в страната очаква одобрение от енергийния регулатор на Германия. Проектът за газопровода предизвика критики от САЩ, според които това ще увеличи зависимостта на Европа от руските енергийни доставки.

Някои индустрии призовават правителствата да се намесят. Тези искания идват, след като някои държави вече предприеха действия, за да защитят потребителите от нарастващите сметки за енергия, като Испания, която миналата седмица одобри пакет от мерки, включително тавани на цените.

Сред търсещите помощ е хранителната индустрия след недостиг на въглероден диоксид (CO2), причинен от спирането на производството в някои торови заводи. CO2 се използва във вакуумното опаковане на хранителни продукти за удължаване на срока на годност, за зашеметяване на животни преди клане и за поставяне за газирани безалкохолни напитки и бира.

Във Великобритания месопреработвателите предупредиха, че ще изчерпят CO2 в рамките на пет дни, принуждавайки ги да спрат производството. Производителите на безалкохолни напитки, които разчитат на газа за производството на газирани напитки, заявиха, че доставките са на изчерпване.

Други енергоемки сектори като стомана и цимент също усещат натиска.

Повишаването на цените на газа през последните няколко седмици „принуди някои производители на стомана да преустановят дейността си през онези периоди от нощта и деня, когато цената на енергията достига своя връх“, каза Гарет Стейс, генерален директор в индустриалната група UK Steel. Той отказа да посочи кои са тези компании.

British Steel, вторият по големина производител на стомана в страната, заяви, че поддържа нормални нива на производство, но „колосалните“ увеличения на цените на енергията правят „невъзможно да се произвежда изгодно стомана в определени часове на деня“.

Някои производители казват, че засега са в състояние да се справят.

Германският Thyssenkrupp AG, вторият по големина производител на стомана в Европа, заяви, че механизмите за хеджиране, които има, срещу увеличаването на цените на енергията, особено на газа, означават, че няма да ограничава производството. Но се оказва, че това е косвено засегнато, тъй като използваните от него промишлени газове са свързани с цените на електроенергията.

HeidelbergCement AG от Германия, вторият по големина производител на цимент в света, заяви, че по-високите цени на енергията увеличават производствените разходи, но операциите не са спрени в резултат на това.

В Китай няколко производители на стомана, керамика и стъкло са намалили производството, за да избегнат загуби, според Ли Руипен, местен доставчик на втечнен природен газ в северната провинция Хъбей. Югозападната китайска провинция Юнан този месец наложи ограничения за производството на някои тежки индустрии, включително производители на торове, цимент, химикали и алуминий поради недостиг на енергия, което според анализатори може да намали износа.

За да издържат на бурята, някои енергоемки индустрии и предприятия за комунални услуги в Азия и Близкия изток временно са преминали от газ към мазут, суров петрол, нафта или въглища, казаха анализатори и търговци. Тази тенденция се очаква да продължи през останалата част от годината и в началото на следващата, според Международната агенция по енергетика, базираната в Париж.

В Европа търсенето на въглища като алтернативен източник на енергия също нарасна значително. Но възможностите за преминаване към алтернативни източници на енергия са ограничени в региона до голяма степен поради правителствената политика, насочена към насърчаване на използването на газ над по -замърсяващите горива като въглищата.

ТАСС: САЩ призовават ЕС „да противодейства на манипулациите на газовия пазар“
САЩ призовават ЕС да търси манипулациите на пазара на газ, с цел увеличаване на цените на европейския пазар и да им противодейства, заяви американският министър на енергетиката Дженифър Гренхолм в сряда на телефонен брифинг, цитирана от TACC.

"Кризата с цените на газа в Европа повдига сериозни въпроси относно надеждността на съществуващите маршрути за доставка на газ за Европа. САЩ и ЕС трябва да бъдат готови да се изправят срещу играчите, които манипулират доставките на газ, за да получат допълнителна печалба. Искаме да бъдем единни с нашите Европейските партньори и да гарантираме, че страните от ЕС имат достатъчно количество газ - каза министърът. - Всички трябва внимателно да следим всички проблеми с доставките на газ, да търсим такива причини, като например съхраняване на излишните обеми или ограничаване на доставките за собствена изгода. "

Гренхолм подчерта, че въпросът за диверсификацията на енергийните доставки в Европа трябва да бъде активно решен с участието на САЩ, но само в дългосрочен план.

Тя не отговори на въпрос на ТАСС дали САЩ са готови да увеличат доставките на втечнен природен газ (ВПГ) за Европа, за да помогнат на страните от ЕС да се справят с недостига на синьо гориво. Сега американският втечнен природен газ отива в Азия, където цените са по -високи.

Миналата седмица група от около 40 членове на Европейския парламент изпрати писмо до Европейската комисия, в което призовава Европейската комисия да разследва действията на „Газпром“ по отношение на антитръстовите разпоредби на ЕС. Европейската комисия потвърди получаването на това писмо.

В същото време Европейската комисия призна, че рекордното покачване на цените на газа през септември на спотови обекти в страните от ЕС над границата от 800 долара за хиляда кубически метра е резултат от съвпадение на редица обективни фактори.

Според експерти цените на газа са се покачили на фона на продължителното безветрие в Северно море, в чийто шелф има полета с вятърни турбини, които генерират по -голямата част от вятърната енергия за страните от ЕС. Това е довело до дълготрайно намаляване на производството на електроенергия с 3-4 пъти. За да компенсират тези загуби, масово бяха включени газови електроцентрали. В допълнение, нарастването на потреблението на газ, като най -чистото въглеродно гориво в страните от ЕС, е причинено от затягането на климатичните изисквания в Брюксел и покачването на цените на въглеродните емисии.

В резултат на това нивото на запълване на съоръженията за съхранение на газ в страните от ЕС се оказа почти 10% по -ниско през септември, в сравнение със средните показатели от предходните години. Този факт сам по себе си разпалва паниката на свободния пазар на газ, създаден в ЕС от Европейската комисия, и тласка цената нагоре.

Оказва се, че няма какво да компенсира недостига на газ. Както Симонас Вилейкис, брюкселски политолог и специалист по енергийния пазар на ЕС, обясни пред ТАСС, това е причинено, първо, от липсата на възможности за увеличаване на производството в Европа, по -специално в Норвегия, Холандия и Великобритания, и второ , чрез изтеглянето през 2021 г. на по -голямата част от природния газ, на който европейските държави разчитаха към Азия, където икономическото възстановяване след рецесията през 2020 г. предизвика допълнително търсене на енергия.

През август избухна пожар в газопреработвателния завод на "Газпром" в Ямал, в резултат на което руската компания също не успя да увеличи доставките на газ за Европа през критичен период, за да свали цените. В същото време всички държави, подписали дългосрочни договори за доставка на руски газ, продължават да го получават на цена под 300 долара за хиляда кубически метра.


The Daily Telegraph: Русия и Китай ще определят съдбата на Великобритания през зимата
В началото на миналата година британското правителство беше толкова заето с Брекзит, че пренебрегна първите предупредителни признаци на Covid-19. Оттогава то е толкова заето с пандемията, че пренебрегва потенциалното нарушаване на нормалната структура на европейския и световния пазар на газ, пише британския вестник The Daily Telegraph.

Борис Джонсън сега е на ръба на криза на властта с последици за националната сигурност. Според изданието има сериозни опасения за индустриален срив през зимата и шок, подобен на този, който страната е преживяла през 70-те години, когато е била въведена тридневна работна седмица.

Единственото успокоение е мисълта, че сега, в края на летния и доста мек сезон, потреблението на газ във Великобритания е само 155 милиона кубически метра на ден (според аналитичната компания ICIS). Средният зимен връх е 385 хиляди кубически метра на ден. Стрес тестът едва започва. Ядрен реактор с един гигават мощност в Шотландия трябва да затвори в края на годината.

Великобритания е на прага на енергийна криза без правителствени стратегически запаси от газ. Не Борис Джонсън бе този, който наблюдаваше затварянето на основното хранилище за газ в Рафа край бреговете на Йоркшир, но политиката на Торите и той ще бъде този, който ще се изправи пред политическите последици.

Това правителство ще трябва да обясни защо капацитетът за съхранение на газ в Обединеното кралство е съкратен до 1,7% от годишното потребление, когато глобалната норма е 20% буфер за безопасност, и защо за реализирането на тази задача той се обърнал към континентални европейски страни, които в момента също изпитват трудности заради намаляването на доставките.

В допълнение към молитвата за предстояща топла зима, за предотвратяване на катастрофа, от която нито едно правителство не може да оцелее, има още две възможни събития.

Едно от тях е спадът на цените на имотите и спадът на промишлеността в Китай, които причиняват рязък спад в търсенето на втечнен природен газ, освобождавайки обеми, за да осигурят липсващи доставки за Европа. Друго е решението на Владимир Путин да не се отказва от правото да доставя газ в обеми по свое усмотрение през полските и украинските газопроводи.

Първото може да се случи, въпреки че сега е трудно да си представим, след като това лято търсенето на втечнен природен газ (ВПГ) в Източна Азия беше изключително високо. Европа трябва да предложи по -високи цени, отколкото азиатските страни плащат за доставката му, което утрои европейската спот цена на природния газ, ако изобщо могат да бъдат получени доставки.

Китай е най -големият вносител на газ в света. През първите осем месеца на тази година покупките на втечнен природен газ са нараснали с 23%, като през август търсенето рязко се е увеличило, за да покрие разходите за климатизация и недостига, дължащ се на проблеми, свързани със сушата в китайските водноелектрически централи. Внезапната промяна днес се дължи на факта, че самият Китай се „задушава“ от тези цени и (по други причини) се опитва да се отърве от зависимостта си от стомана и цимент.

"Можем да видим, че Китай започва да изхвърля втечнен природен газ на европейския пазар. Ако това се случи достатъчно скоро в рамките на следващия месец, всички ние отново ще бъдем спасени от нашата абсолютна некомпетентност", каза енергийния експерт от Атлантическия съвет професор Алън Райли.

Китайската комунистическа партия умишлено изпуска балона на китайския пазар на недвижими имоти, който се счита за заплаха за социалната стабилност и прекъсване на икономическото развитие. Продажбите на нови жилища спаднаха с 27% през август. Продажбите на земя са намалели с 90% този месец. Регулаторите изстискват всичко от строителния сектор до краен предел.

Досега Пекин оставаше спокоен. Намалява зависимостта от висока енергия на някои индустрии и стара инфраструктура, като вместо това преминава към новата икономика. През август производството на стомана спадна с 13% до 83 милиона тона, като производството ще бъде ограничено на това ниво до края на годината. На алуминиевите фабрики в провинция Юнан е било наредено да намалят производството.

Това е коренна промяна в политиката на Китай, но ще отнеме време за подобряване на тревожно напрегнатия глобален пазар на газ. Поради сезона на ураганите производството на газ в САЩ временно е намаляло с 40%. Най -тежката суша в Латинска Америка от един век доведе до спад в хидроенергията в Бразилия, Аржентина и Чили, принуждавайки тези страни да преминат към втечнен природен газ.

Газовата криза е благодат за Кремъл, тъй като той се опитва да накара регулаторните органи на ЕС да сертифицират газопровода „Северен поток 2.“ при геостратегическите условия на Русия. Всички надежди, че Владимир Путин ще облекчи натиска, за да се предотврати есенната криза, се сринаха в понеделник.

„Газпром“ реши да не резервира допълнителни капацитети за транзит на газ през украинската газотранспотртна система (ГТС) за октомври. Той резервира малко повече от една трета от предложения полски транзитен капацитет през газопровода Ямал-Европа. „Попаднахме в непредсказуема ситуация. Проблемът сега не е толкова търсенето и предлагането, колкото предполагаемото свиване в бъдеще, което ще накара пазарите да излязат извън контрол “, казва Том Марзек-Мансер от консултантската компания ICIS по енергетика.

Алексей Милер, известен със злорадството си ръководител на „Газпром“, не можа да устои да поръси солта върху раната, отбелязвайки, че през зимата и дългата влажна пролет европейците са пропилели резервите си и сега им липсват 23 милиарда кубически метра, за да запълват съоръженията си за съхранение на газ на безопасни нива. „Никога не е имало подобно нещо в Европа“, каза той.

„Всички експерти… казват, че това изоставане в инжектирането на газ в подземни газохранилища в Европа не може да бъде компенсирано. Европа ще навлезе в есенно-зимния период с дефицит в подземните складове... Цените в Европа вече са счупили всички възможни рекорди. И може би дори в близко бъдеще ще ги надхвърлят“, каза той.

Министърът на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия Кваси Квартенг заяви, че Великобритания е в безопасност, тъй като не внася руски газ. Наистина ли? Ние внасяме европейски газ, който е обединен в интегрирана европейска система и откъде според него идва този газ? Доставките на газ от Норвегия са надеждни, но най -вече те отиват там, където цената е най -висока и затова са в пълна симбиоза с „Газпром“.

При идеалните условия на пазарни договори би било препоръчително решението за съхранение на газ да се остави на преценката на другите. Но собствените запаси на Европа сега са критично ниски и темата за енергията се възприема болезнено.

„Ако страните от ЕС са изправени пред проблема с прекъсванията на електрозахранването, правителството на всяка страна ще се погрижи за собствената си регулация за сигурността на доставките. Ще разберем кой играе по правилата “, каза Тиери Брос, бивш анализатор на пазара на газ във френското министерство на икономиката, а сега в Института за политически изследвания в Париж.

Пандемията се превърна в полезен урок в политиката на форсмажорни обстоятелства. Германия прекрати договорните доставки на маски и лични предпазни средства за други страни, дори в рамките на единния пазар на ЕС. При първите признаци на проблеми Комисията се опита да затвори пазара за доставка на ваксини.

Някои обвиняват липсата на вятър като причина за настоящата криза във Великобритания. Тук са необходими изследвания. Убедително може да се докаже, че преходът от старата въглеводородна енергия към новата (в крайна сметка, по-евтина) пост-въглеводородна енергия, след изкопаеми горива, възниква момент на максимална уязвимост.

Може също така да се докаже, че Великобритания е действала безразсъдно и безотговорно. Ако тази страна разчита повече на непостоянни източници като вятърна и слънчева енергия (докато постепенно премахва въглищата и губи 4,5 гигавата ядрена енергия до 2025 г. и преминава към електрически превозни средства), тя се нуждае от повече газ - като предпочитан енергиен носител в прехода за нисковъглеродна енергия и за гъвкави „пикови“ електроцентрали. Следователно, тя се нуждае от по -значими стратегически запаси от газ. Но това, което не може да се оспори логично, е, че септемврийското затишие на вятъра постави тази страна на колене. Събитията за отслабване на вятъра са „известни известни“ и са включени в изчисленията. Енергийната система трябва да има достатъчно резервен газ, за да издържи много по -тежки тестове през зимата, отколкото този месец.

Може да имаме късмет. Има 50/50 шанс в последния момент страната да получи отсрочка поради събития, на които не можем да повлияем.Съдбата на Великобритания и политическата съдба на Борис Джонсън са в ръцете на Китай и Русия.

Daily Express: От къде Европа взима природен газ
Пандемията от Covid-19 се превърна в безпрецедентна здравна криза, засягаща всички страни по света. И сега европейските държави се подготвят за нова криза, която също няма аналог. Става дума за недостиг на енергийни ресурси, който според експерти се очаква от няколко години. Континентът има остър недостиг на газ и въглища, което застрашава от мащабни прекъсвания на електроенергията, ако вятърните и слънчевите енергийни източници се окажат недостатъчни, пише британският вестник Daily Express.

Европа очаква със страх идването на сурова зима и увеличаването на цените на едро на енергоизточниците , които причиняват енергийна криза в континентален мащаб.

Великобритания, Германия и няколко други държави съобщават за недостиг на енергия и се надяват да се запазят умерените температури, за да не претоварват и без това напрегнатите електроснабдителни дружества.

В Европа недостигът газ и въглища. И ако няма енергия от възобновяеми източници като вятъра, е възможен най-лошият сценарий, включително прекъсвания на електрозахранването и затваряне на промишлеността.

Енергийна криза назрява от няколко години, тъй като Европа все повече зависи от други източници на енергия, като вятър и слънце.

Промените в политиките за опазване на околната среда принудиха някои държави да затворят своите въглищни и атомни електроцентрали. Това доведе до намаляване на резервните генериращи мощности, които биха могли да се използват през особено трудни периоди.

Голямото увеличение на цените на енергията вероятно ще тласне инфлацията в цяла Европа тази година, предупреждават икономистите.

Министърът на бизнеса на Обединеното кралство Кваси Квартенг проведе спешна среща в понеделник сутринта с ръководители на газовата индустрия в опит да ограничи вредните последици от скокът на пазарните цени.

Той каза, че ако доставчиците от среден клас имат проблеми тази зима, когато се опитват да защитят потребителите от покачващите се цени на жилищните и комуналните услуги, те ще бъдат възложени на външни изпълнители.

За вътрешно потребление ЕС се нуждае от енергийни ресурси, внесени от трети страни. През 2019 г. вносът се основаваше на петролни продукти, включително петрол. По това време петролът представляваше две трети от вноса на енергия в Европейския съюз. 27% се падаха на природния газ и 6% на твърдите изкопаеми горива.

Русия е основният доставчик на нефт, газ и твърдо гориво за страните от ЕС. През 2019 г. тя представлява почти три четвърти от вноса на газ за държавите от ЕС - приблизително 41% от общия й износ.

Статистиката показва, че ЕС е получил 34,3 тераджаула енергия от Русия през 2019 г., което е с 0,1 тераджаула по -малко в сравнение с предходната година.

На второ място са останалите износители. Те представляват 22,4 тераджаула. Следва Норвегия с 13,2 тераджаула (16%).

Останалите доставчици на газ са както следва: Катар - 8,3 тераджаула; Алжир - 7,7 тераджаула; Нигерия - 5,3 тераджаула; САЩ - 4,8 тераджаула; Великобритания - 2,1 тераджаула; Тринидад и Тобаго - 1,9 тераджаула

Зависимостта на ЕС от нетния внос през 2019 г. беше еквивалентна на 61%. Това означава, че повече от половината от енергийните нужди на ЕС са задоволени от нетния внос.

Този индикатор варира в различните страни. В Малта, Луксмебург и Кипър тя е повече от 90%, а в Естония само 5%.

Зависимостта на ЕС от вноса на енергия се е увеличила значително след 2000 г. Тогава той беше само 56%.

Запълнеността на европейските газохранилища днес е най -ниската от повече от 10 години.

Цените на газа в Европа само през 2021 г. са се утроили, тъй като Русия ограничи допълнителните доставките за континента, за да запълни собствените си газохранилища, изпразнени миналата студена зима. Самата Русия е изправена пред енергийна криза и затова цените в Европа ще останат високи дори през мека зима.

Washington Examiner: С помощта на Байдън Путин обяви енергийна война на Европа
Уважението към Владимир Путин от страна на бившия президент Доналд Тръмп, който създаваше илюзии, обикновено се ограничаваше до неговите изявления. Президентът Джо Байдън няма такова оправдание. Като наказание за политиката на Байдън в областта на енергийния шантаж, сега Путин води газова война с Европа, пише вестникът на Републиканската партия на САЩ Washington Examiner в материал, представен без редакторска намеса, като оценките съдържащи се в него, принадлежат на автора му и Агенция "Фокус" не се ангажира с тях.

Байдън може да обвинява само себе си. С отмяната на санкциите, наложени от администрацията на Тръмп и Конгреса, Байдън се съгласи да бъде построен газопровода на Путин „Северен поток 2“, собственост на „Газпром“. След това, изправен пред остра критика, Байдън сключи абсурдна сделка с Германия в стила на комичната група Монти Пайтън. Споразумението имаше за цел да гарантира, че Русия няма да използва „Северен поток 2“, за да блокира достъпа на Украйна до милиарди долари такси за транзит на енергия, и да се договори с Европа за политически отстъпки в замяна на стабилни енергийни доставки. Тази сделка като цяло беше абсолютен фарс, но не и за Кремъл, пише вестникът.

Затова сега Путин благодари на Байдън с абсурдно отмъщение, достойно самият велик руски сатирик Николай Гогол да се гордее с него.

С изчерпване на енергийните запаси (в Европа) и предстояща студена зима, руският енергиен гигант „Газпром“ прекъсва доставките на газ за Европа(намалява ги-бел. прев.) . В понеделник на „Газпром“ беше предоставена възможност да резервира допълнителен транзитен капацитет за газопроводи, транспортиращи газ за Европа (включително към Обединеното кралство). Вместо това „Газпром“ е резервирал само една трета от наличния си капацитет през Полша и около една десета от наличния си капацитет през Украйна. Това доведе до факта, че цените на енергията скочиха още по -високо и те вече надхвърлят 900 долара за хиляда кубически метра. Този ход беше предприет от „Газпром“ след подобно съкращаване на доставките по -рано това лято.

Не трябва да има илюзия кой е виновен за тези съкращения на доставките.

Ръководителят на "Газпром" Алексей Милер е марионетка на Путин. Той е част от старата петербургска гвардия на руския президент. Всъщност политическият (а не бизнес) характер на действията на „Газпром“ е добре известен на разузнавателната общност на САЩ. Нещо повече, Милер беше санкциониран от администрацията на Тръмп още през 2018 г. Ясно е ,че Милер следва инструкциите на Путин, коментира изданието.

Това също е прощален подарък на Ангела Меркел от КГБ

Канцлерът на Германия, който трябва да напусне поста си следващата седмица (вероятно след създаване на ново германско правителство, което понякога отнема месеци-бел.ред.), се оказа най -важният съучастник на Путин (и дори открито разположи обекти на ГРУ, свързани с химическите оръжия, на територията на своята страна). Путин казва на Меркел колко оценява слабостта й. Сигналът от Русия ясно присъства тук.

Буквално и образно Путин се представя като Бог на леда и огъня.

В този смисъл това е и сигнал към Байдън. Руснаците искат Вашингтон да изглежда слаб, а европейците да се чувстват зависими от Москва. Путин дава на всички да разберат, че единственият начин да се стопли Европа е, ако Европа се „огъне“ и „склони глава“ към „Северен поток-2“ и остави Полша, балтийските държави и Украйна да отидат по дяволите, пише изданието.

Но не се притеснявайте, точно както в Афганистан, връстниците на Байдън контролират всичко, завършва републиканският вестник (имайки предвид Нанси Пелоси - бел. ред.).

Принтирай    Оразмери текст   + -