Засилва се напрежението между Франция и Англосаксонския свят

19 Септември 2021 | 13:51 | 0
Засилва се напрежението между Франция и Англосаксонския свят
Снимка: Pixabay

Скандалът между Франция и нейните англосаксонски партньори - САЩ, Австралия и Великобритания, се задълбочава, като Париж изтегли посланиците си от Вашингтон и Канбера, но остави този в Лондон, като обаче нарече Обединеното Кралство "васал" на САЩ, което може да се окаже още по-голяма обида.

Австралия, Обединеното кралство и САЩ обявиха на 15 септември ново партньорство за сигурност - AUKUS. Като част от споразумението, по-специално Австралия планира да използва американска технология за изграждане на най-малко осем ядрени подводници, първата от които ще бъде въведена на въоръжение през 2036 година, както и да преоборудва въоръжените си сили с американски крилати ракети . Поради това Канбера скъса най -големия договор за отбрана в своята история с Франция, която видя решението като „нож в гърба“.


„Взгляд“: Байдън ще научи Франция на смирение
Париж отзова посланици от Вашингтон и Канбера, обвинявайки Австралия в предателство, а Вашингтон в двуличие и измама. Нещо повече, Франция постави под въпрос силата на алианса със САЩ и смята Великобритания за „петото колело“ в новосъздадения алианс AUKUS. Според експерти Франция все още има какво да отговори на съюзниците за нанесената обида, пише руският вестник “Взгляд“.

След като Франция отмени съвместното честване на годишнината от битката в залива Чесапийк със САЩ и отзова посланиците от Вашингтон и Канбера, скандалът около създаването на отбранителното партньорство AUKUS продължава. Оказа се, че САЩ, Великобритания и Австралия са се договорили да създадат този съюз на срещата на Г-7 в Корнуол буквално под носа на президента Еманюел Макрон, като по този начин лишиха Франция от многомилиарден договор за изграждане на подводници.

Според Sunday Times Лондон е предупреден, че споразумението може да влоши отношенията на Великобритания с Пекин и Париж. Макрон не е знаел нищо за преговорите. След срещата на върха документите за AUKUS, които бяха обсъдени от британското правителство, бяха класифицирани като „строго секретни“. Същевременно още на срещата на високо равнище в Корнуол президентът на САЩ Джо Байдън и британският премиер Борис Джонсън подписаха нова Атлантическа харта.

Сега Франция обвинява Австралия в предателство, а САЩ - в двуличие и измама. Министърът на външните работи на републиката Жан-Ив Льо Дриан отбеляза, че Париж за първи път в историята отзова посланика от Вашингтон, което свидетелства за силата на кризата между двете страни. Освен това Франция поставя под съмнение силата на съюза със САЩ и не е доволна от факта, че Вашингтон оформя конфронтационна стратегия в Индо-Тихоокеанския регион.

Също така, по инициатива на Макрон, НАТО започна да обсъжда нова концепция за Северноатлантическия алианс. Настоящият конфликт между Париж и Вашингтон, според външния министър, "ще повлияе на определянето на тази стратегия".

Отделно, Льо Дриан обясни защо Франция, която извика посланиците си от Австралия и САЩ, не направи същото с посланика във Великобритания: „В случая с Великобритания няма нужда от това, защото Париж е наясно с британската„ политика на постоянен опортюнизъм ”. Льо Дриан отбеляза, че според него „Великобритания има роля на петото колело в тази история“.

В същото време министърът призова Европа „да придобие собствен стратегически компас“. „Това ще стане по време на френското председателство през първото полугодие на 2022 г.“, каза Льо Дриан.

Парижката преса припомня, че Франция се смята за голяма сила в Индо -Тихоокеанския регион поради отвъдморските територии - Нова Каледония и Френска Полинезия, които й придават стратегическа военна опора, несравнима с други европейски страни.

Освен това, както съобщава France 24 (контролиран от правителството медиен ресурс), скандалът с AUKUS провали надеждите за възраждане на отношенията между Париж и Вашингтон, въпреки факта, че Джо Байдън замени Доналд Тръмп в Белия дом. Въпреки това в неделя стана известно за желанието на Байдън да проведе двустранни разговори с Макрон.

„Ние винаги ще бъдем приятели за Съединените щати, но приятели, така да се каже, от втора дивизия, втори ранг. САЩ играят само за себе си. Следователно ЕС ще спечели от провеждането на политика, независима от САЩ “, убеден е френският евродепутат Тиери Мариани.

„Разбира се, видяхме, че Макрон отзова посланиците, но всичко това е представление“, казва Мариани, който изрази увереност, че „след няколко дни всичко ще върви по същия път, по една и съща писта“. Според него Франция „ще се примири с факта, че ще бъде само политически сателит на САЩ“. Той смята, че развитието на отношенията между двете страни зависи от резултатите от предстоящите президентски избори във Франция.

Подобна гледна точка споделя и Сергей Федоров, водещ изследовател в Института за Европа на Руската академия на науките. „Франция няма военна мощ и икономически капацитет, за да затръшне силно вратата и да напусне НАТО. Париж се управлява от Макрон, а не от Дьо Гол. Франция обаче възнамерява да популяризира още по -активно идеята за стратегическа автономия за Европа. Вярно е, че балтийските страни и Полша ще се намесят в този въпрос, но най-вероятно германците ще се опитат заедно с Франция да се противопоставят на САЩ по военно-стратегически въпроси “, предполага източникът.

„Също така, по време на председателството на ЕС през 2022 г., Франция ще се опита да коригира отношенията си не само с Вашингтон, но и с Лондон. Тя има много общо с Великобритания: това е споразумението от Ланкастър в областта на отбранителната политика, подписано през 2010 г., и съвместни изпитания на ядрени оръжия с помощта на френско оборудване и много други. Затова мисля, че напредъкът в тази посока ще бъде забележим “, прогнозира Федоров.

„Желанието на Франция за автономия ще бъде стъпка към по -голяма независимост и по -малко сближаване със САЩ.

Но такива въпроси са от инерционен характер и не могат да бъдат решени за година -две. Формирането на военна автономия на Европа вече е в ход, но този процес ще отнеме десетилетия. Тук не трябва да очаквате бързи резултати “, добавя Андрей Кортунов, директор на Съвета по международни отношения на Русия.

„Основното, което виждаме, е унищожаването на илюзиите на френските политици. Те се надяваха, че с идването на Байдън Вашингтон ще реши проблемите си в рамките на мултилатерализма, като се консултира със съюзниците по всички въпроси. И сега, на фона на Афганистан и скандала с подводниците, тези илюзии се сринаха. И тук не става въпрос за Тръмп или Байдън. Просто интересите на САЩ са в противоречие с интересите на европейските държави, така че сега в Париж едва ли някой мечтае да се върне в миналото “, добавя източникът.

Сенаторът Алексей Пушков също смята, че Франция е по-вероятно да заложи на ЕС, да изгради така наречените автономни европейски въоръжени сили и да се застъпи за правилна европейска външна политика. „Но все още не може дасе говори за излизането й от НАТО“, смята политикът.

В същото време не бива да се подценява идеологическият фактор, придобил „преобладаващ характер“. Според сенатора настоящият управляващ елит във Франция, с изключение на малката си голистка част, е вграден в европейския „либерален интернационал“ и възприема Русия и Китай като противници. „По -реалистичен сценарий е задълбочаването на пукнатини в западния съюз , но не и неговото разпадане“, заключи Пушков.

„Московский Комсомолец“: Германски политолог оцени възможността Франция да напусне НАТО
Френските власти заявиха, че Споразумението за сътрудничество в областта на отбраната между САЩ и Великобритания и Австралия (AUKUS) и прехвърлянето от Вашингтон на ядрени подводни технологии в Канбера ще имат отрицателни последици за НАТО. Германският политолог Александър Рар коментира пред руския вестник “Московский комсомолец“ дали Париж може да преразгледа членството си в Алианса след този скандал или напълно да се оттегли от военната организация на блока, както беше през 1966 г. при президента Шарл дьо Гол.

Франция нарече отношенията с НАТО обтегнати, след като Австралия реши да прекрати договор с френската компания Naval Group, който включва изпълнението на проект за разработване и изграждане на подводници. Канбера реши да избере сътрудничество с Вашингтон и Лондон. Според френския външен министър Жан-Ив Льо Дриан това решение е усложнило взаимодействието на Париж с алианса.

"Силата на съюза със САЩ също следва да бъде поставена под въпрос", каза министърът пред френската телевизия France 2. „Що се отнася до истински съюз, членовете му говорят помежду си и показват взаимно уважение, което в случая не се случи “.

Френският външен министър подчерта, че дадената ситуация застрашава новата стратегическа концепция на НАТО. Той също така заяви за "лъжи" и липса на доверие между страните членки на Северноатлантическия алианс.

"Това е неприемливо, това свидетелства за криза", каза Льо Дриан и добави, че Париж е научил за сделката между САЩ и Австралия само час преди официалното й обявяване.

На този фон Франция за първи път в историята отзова своите посланици в Канбера и Вашингтон за консултации.

„Отзовахме нашите посланици“, каза Льо Дриан. „ По отношение на Обединеното кралство това не е необходимо. Знаем техния постоянен опортюнизъм. Следователно няма нужда да викаме посланика ни оттам. "

Германският политолог Александър Рар смята, че всъщност американците са изтласкали французите от сделката за разработване и изграждане на подводници.

„В същото време САЩ сами наложиха своите стоки на Канбера“, коментира той за МК. „Малко вероятно е поради подобна ситуация Франция да реши да напусне НАТО, особено докато президентът Еманюел Макрон, който е ангажиран с идеите за трансатлантизма, е на власт. Трябва да се случи нещо много по -лошо, та Париж сериозно да обмисли излизането си от Алианса. Междувременно президентските избори ще се проведат в страната през май 2022 г. и ако Марин Льо Пен, лидерът на Френската национална асоциация (бивш Национален фронт - MK), стане държавен глава, тогава този вариант е напълно възможен.

Ако обаче Франция напусне НАТО, каква роля ще играе в Европа? Ролята на изолирана сила? Малко вероятно е някоя от страните-членки на асоциацията да подкрепи открито такъв импулс на французите. Те искат да бъдат с Америка, защото виждат в нея сила, която може да ги защити. "

Французите наистина са обидени, смята експертът. Следователно Макрон може отново да обяви, че НАТО „е в мозъчна смърт“, Алиансът не е това, което беше, и американците не проявяват никаква солидарност към най -близките си съюзници.

„Гневът и разочарованието ще започнат да растат в страната и едва тогава ще се осъществи някакъв процес в институциите на властта“, продължава Александър Рар. „Париж ще помисли как да търси начини за еманципация. Но отново, за французите е много трудно да го направят сами.“

В същото време Франция може да започне да убеждава новия германски канцлер, който ще дойде на власт в близко бъдеще, да се опита да изгради европейска политика, заявявайки, че според тях няма да се разправят със САЩ, но „ бракът "с тях не е вечен, така че винаги трябва да има готовност за пълна раздяла.

Французите ще започнат да убеждават германците и другите европейци, че очевидно американците не се интересуват от бъдещата съдба на Запада и той може да стане силен и независим, ако започне да работи повече в сферите на външната политика, отбраната и т.н. Тоест да действа като обединена Европа, а не като васал на Америка.

Единственото, което в момента виждаме, са пукнатини в самия съюз, и то доста значителни.

Първо, сега Западът няма толкова очевиден общ враг, какъвто е бил Съветският съюз някога. Второ, всички държави имат свои собствени интереси. Франция от своя страна иска НАТО заедно с американците да гарантира сигурността на европейския континент. И ако Алиансът продължи да се движи в посоката, в която САЩ го притискат, нетърпеливи да го превърнат в инструмент за американско господство в целия свят, Париж няма да тръгне по този път. "

Според експерта, ако Вашингтон престане да се интересува от защита на Европа, а страните членки на Алианса трябва действително да изпълняват волята на американците, засилвайки тяхното превъзходство в света, Франция може сериозно да помисли за това. дали изобщо трябва да остане в НАТО.

„САЩ са изправени пред напълно различни предизвикателства от тези по време на Студената война“, каза Александър Рар. „Сега основният геополитически враг на американците на световната сцена е Китай. Нещо повече, Съединените щати попаднаха под удара на незаконна неконтролирана миграция от Латинска Америка, която всеки ден ще ги притиска все повече и повече.

Съединените щати като цяло са изключително егоистична страна. Те смятат себе си за суперсила. Американците са сигурни: ако плащат за нещо, тогава всеки трябва да прави каквото пожелаят. Техните интереси винаги са надделявали над солидарността в рамките на трансатлантическия блок. Затова смятам, че отношенията в НАТО само ще се влошат с времето и Америка ще се отдалечи от Европа.

Но как ще реагира Европа на този процес все още не е ясно. В края на краищата тя не се вижда никъде без САЩ, освен, вероятно, същата Франция. Какво не може да се каже за Германия, която при всякакви американски президенти ще се опита да тича след Америка и да я моли да не я изоставя. Това е изключително абсурдна ситуация, но тя е свързана с факта, че елитите във ФРГ са изцяло пропити с трансатлантическия дух, " завършва политологът.

BFM TV (Франция): Президентите на Франция и САЩ ще обсъдят въпроса за подводниците
Проблемите, причинени от отказа на Австралия да закупи френски подводници, ще бъдат обсъдени през следващите дни от френския президент Еманюел Макрон и американския му колега Джо Байдън. Това съобщи в неделя официалният представител на френското правителство Габриел Атал, говорейки в ефира на телевизионния канал BFM.

"Президентът Байдън се обърна към президента Макрон с предложение за обсъждане на ситуацията. Разговорът ще се проведе в следващите няколко дни", каза говорител на правителството. В същото време, на въпрос от журналисти дали ще се проведе разговор между Макрон и китайския президент Си Цзинпин, Атал отговори, че няма информация по тази тема.

Според него преговорите между Макрон и Байдън ще се водят с цел „да се постигне напредък по този въпрос“. "В центъра на тази криза преди всичко има стратегически интереси, а не икономически. Тоест това е въпросът за силите, намиращи се в Индо-Тихоокеанския регион, въпросът за нарушаване на баланса на тези сили. Това е част от нашето бъдеще и отношенията ни с Китай ", каза Атал.

"Не трябва да забравяме, че Франция е страна от Индо -Тихоокеанския регион, тъй като нейни територии се намира там - Нова Каледония, там живеят французи, там са разположени френски военни ", припомни говорителят на правителството.Официален Париж: "Предателството“ с подводниците показва, че Великобритания е васал на САЩ
Франция обяви Великобритания за американски „васал“ и обвини Австралия „в предателство“ заради решението си да отмени сделка за 56 милиарда евро за закупуване на 12 френски дизелово-електрически подводници, пише британският вестник The Times в своето неделно издание.

Вместо това австралийското правителство е избрало по-модерни подводници с ядрени двигатели от Великобритания и САЩ - ход, описан от „бесният“ френски външен министър Жан-Ив Льо Дриан, като „удар с нож в гърба“.

Льо Дриан обяви в петък, че Париж изтегля посланиците на Франция в Австралия и САЩ в знак на протест, безпрецедентна стъпка сред толкова близки съюзници и знак за недоволството на правителството на Макрон, че е получил предупреждение за случващото се, само няколко часа преди това да бъде публично оповестено в сряда.

Клемент Бон, френският министър за Европа, насочи огъня си към Великобритания. „Нашите британски приятели ни обясниха, че напускат ЕС, за да създадат глобална Великобритания. Както можете да видите, това е завръщане към американската сфера и приемане на васален статус “, каза той пред Public Sénat, френска държавна телевизия.

В интервю за France 24 той добави: „Глобалната Великобритания изглежда по -скоро да бъде младши партньор на САЩ, отколкото да работи с различни съюзници.“

Франция обаче не си извика в Париж Катрин Колона, посланикът й във Великобритания, и основният й гняв изглежда е насочен срещу Австралия, защото очевидно е скрила истинските си намерения, и към САЩ, които са я „примамили“ с конкурентна сделка.

„Имаме много надеждни съобщения от независимата преса ... че престъплението е подготвяно в продължение на 18 месеца“, каза Жан-Пиер Тебо, посланикът на Франция в Австралия, пред The Sydney Morning Herald, преди да се върне у дома.

Тибо добавя към своите домакини: „Мислехме, че сме приятели ... и си пазим гърба. За съжаление гърбът ни се оказа незащитен. "

Това е първият път, когато Франция отзовава посланика си в САЩ, според френското външно министерство, но тя е отзовавала вече пратеника си в Канбера преди това, през 1995 г. - също заради договор за отбрана. Френските медии спекулират, че оттеглянето на двамата посланици ще бъде последвано от допълнителни ответни мерки.

Гневът във Франция се подхранва не само от загубата на доходоносна сделка, наречена от медиите „договора на века“, и която би осигурила работни места за стотици в Шербург в Naval Group, до голяма степен държавен оръжеен отбранителен концерн.

Анализаторите твърдят, че приходите от сделката и военните договори в Индо-Тихоокеанския регион ефективно субсидират усилията на Франция да демонстрира своите сили в региона, където около 1,5 милиона от гражданите й живеят на островите Майот и Реюнион, както и в Нова Каледония и Френска Полинезия. Откакто дойде на власт през 2017 г., президентът Макрон направи свой приоритет увеличаването на присъствието на Франция там, до голяма степен, за да се противопостави на нарастващата заплаха от Китай.

Това, което също е учудващо, е, че новата сделка е сключена зад гърба му. Президентът Байдън не спомена за това по време на среща с Макрон в рамките на форума на Г-7 в Корнуол, Великобритания през юни, въпреки че очевидно е провел дискусии за подводниците същия ден с премиера на Великобритания Борис Джонсън и Скот Морисън, австралийския премиер. Темата също не е разисквана, когато австралийските министри на външните работи и отбраната проведоха първите си министерски консултации с френските си колеги преди малко повече от две седмици.

Френските медии отбелязват обаче, че има нарастващи признаци на австралийско недоволство от сделката поради закъснения и превишаване на разходите, съчетани с осъзнаването, че корабите с конвенционално задвижване няма да бъдат адекватни, за да отговорят на китайската заплаха. Морисън каза, че е казал на Макрон през юни, че има „много реални въпроси дали конвенционалните подводни способности“ ще отговорят на стратегическите нужди на Австралия за сигурност в Индо-Тихоокеанския регион.

ТАСС: Австралия изпрати специални пратеници в Малайзия във връзка с новия пакт със САЩ и Великобритания
Aвстралийското правителство ще изпрати специални пратеници в Малайзия, за да обяснят целите и задачите на новото партньорство за сигурност AUKUS. Това се посочва в изявлението, публикувано от ръководителя на външното министерство на Малайзия Сайфудин Абдула, цитирано от TACC.

Според него „такова споразумение е постигнато по време на телефонен разговор на 17 септември между премиерите на двете страни Исмаил Сабри Якоб ( на Малайзия) и Скот Морисън ( на Австралия)“. Според канцеларията на премиера на Малайзия, той е изразил загриженост, че AUKUS може потенциално да се превърне в катализатор за надпреварата с ядрени оръжия, както и да провокира други държави към агресивни стъпки, особено в Южнокитайско море. Той също така настоя да се спазва принципът на неразполагане на ядрени оръжия в Югоизточна Азия, като припомня, че това е залегнало в регионалната декларация от 1971 г.

В същото време външният министър на Малайзия "призова всички страни в Индо-Тихоокеанския регион и извън него да засилят по-нататъшното активно сътрудничество за насърчаване и поддържане на мира и стабилността в региона".

Австралия, Обединеното кралство и САЩ обявиха на 15 септември ново партньорство за сигурност - AUKUS. Като част от споразумението, по-специално Австралия планира да използва американска технология за изграждане на най-малко осем ядрени подводници, първата от които ще бъде въведена на въоръжение през 2036 година, както и да преоборудва въоръжените си сили с американски крилати ракети . Поради това Канбера скъса най -големия договор за отбрана в своята история с Франция, която видя решението като „нож в гърба“ и отзова посланиците си в Австралия и САЩ за консултации.

The Guardian: Първо изпитание за новия британски външен министър
Новият британски външен министър Лиз Тръс се оказа в яростна дипломатическа конфронтация с Франция при първото си пътуване в чужбина като външен министър, след като официален Париж бе обзет от гняв заради отмяната на договор за подводници с Австралия на стойност 56 милиарда евро, пише британският вестник The Guardian.

Тръс, чието назначение беше една от най-големите изненади при рокадите в кабинета на Борис Джонсън миналата сряда, ще пристигне в САЩ в неделя преди четиридневното посещение в Ню Йорк и Вашингтон, по време на което тя трябва да популяризира визията на премиера за „глобална Великобритания “пред международната общност.

Но във вторник, когато ще се проведе среща на петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН-Великобритания, САЩ, Франция, Китай и Русия, Тръс ще се изправи лице в лице с френския си колега Жан-Ив Льо Дриан, който описва начина, по който Франция е третирана от Великобритания, САЩ и Австралия след подписването на новия тристранен пакт за сигурност, и отмяната на сделката за подводници, като „удар с нож в гърба“ за страната му.

Смята се, че френският президент Еманюел Макрон никога не е възнамерявал да присъства лично, но ще се обърне дистанционно към събранието.

Французите са бесни от решението на Австралия да анулира договор на стойност 56 милиарда евро, който Канбера подписа с френската компания Naval Group през 2016 г. за флот от 12 най-съвременни подводници от клас „Атака“.

Тази сделка затъна в превишаване на разходите, както и в промени в дизайна. С новата сделка Канбера ще придобие подводници с ядрен двигател, построени от САЩ и Великобритания, вместо тези от Франция.

Френският вестник La Tribune описва пакта Австралия-Великобритания-САЩ, известен като AUKUS, като „величествен шамар в лицето“ за всички онези във Франция, „които все още искат да вярват, че Джо Байдън ще бъде различен президент от Доналд Тръмп по въпроси на външната политика “.

Французите се ядосват, че никоя от участващите държави не им е казала, че сделката за подводници се отменя и че новият пакт е в ход.

Макрон научи за сделката в писмо, изпратено от австралийския премиер Скот Морисън до Елисейския дворец малко преди Морисън да даде пресконференция, обявяваща пакта AUKUS. На практика Париж беше изправен пред свършен факт. Дипломатически източници във Франция казват, че ако австралийците бяха толкова недоволни от сегашния договор, това би било нормалното, очаквано поведение, за да изразят притесненията си пред Париж.

Френският външен министър Льо Дриан обвини американците и австралийците в „лъжа и двуличие“ във връзка с новото споразумение. И предупреди: „Нищо не е свършено“.

Външният министър на Франция: Има криза в отношенията със САЩ
Кризата в отношенията между Франция и САЩ ще повлияе силно върху определянето на нова стратегическа концепция за НАТО, но няма да доведе до изтегляне от Атлантическия алианс, каза френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан, цитиран от AFP.

„По искане на президента на Републиката, НАТО инициира обсъждане на концепцията си. На следващата среща на върха на НАТО в Мадрид ще се работи по нова стратегическа концепция. Очевидно това, което се случи, ще бъде от значение за нейното определение“, заяви министърът.

По-рано той каза, че ситуацията с прекратяването на договора с Австралия говори за криза в отношенията между Франция и САЩ.

В петък Льо Дриан обяви, че Париж изтегля за консултации посланиците си в САЩ и Австралия заради решението на Канбера да скъса договора за подводниците. За първи път в историята Франция отзовава посланиците си от САЩ и Австралия.

Говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Емили Хорн заяви, че администрацията на САЩ е в тесен контакт с френските власти по въпроса и възнамерява да посвети следващите дни на разрешаването на разногласията.

Австралия преди това обяви ново партньорство с Обединеното кралство и САЩ в областта на отбраната и сигурността AUKUS и обяви оттеглянето си от споразумението за производство на атомни подводници с френската компания Naval Group. Сделката на стойност 90 млрд. австралийски долара (56 млрд. евро), наречена „Договор на века“, предвижда производството на 12 ударни подводници от клас „Баракуда“. Френският външен министър Льо Дриан определи решението на Австралия да наруши сделката, като „удар с нож в гърба“, подчертавайки, че доверието е подкопано. Той подчерта, че е „ядосан от прекратяването на този договор“. Париж очаква разяснения както от Австралия, така и от САЩ.

The Telegraph: Детайлите на AUKUS са договорени на срещата на срещата на Г-7 без знанието на Макрон

Принтирай    Оразмери текст   + -