Кристалина Георгиева се оказа в епицентъра на мащабен скандал

18 Септември 2021 | 14:00 | 0
Кристалина Георгиева се оказа в епицентъра на мащабен скандал
Снимка: Anadolu Agency

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева, която преди това заемаше поста изпълнителен директор на Световната банка бе обвинена от американска адвокатска къща в оказване на натиск върху служители на Световната банка през 2018 година от позицията на изпълнителен директор на банката, за да бъдат подобрени показателите на Китай в доскоро престижната класация Doing Business, създадена по идея на бившия български финансов министър и служител на Световната банка до 2020 година Симеон Дянков, който също попадна под прицела на обвиненията.

Георгиева отрича категорично да е оказвала натиск за промяна на показателите във въпросния рейтинг и случая се разглежда от Етичната комисия и Борда на директорите на МВФ, откъдето засега се въздържат от коментар.

Великобритания и Франция, както и Министерството на финансите на САЩ засега също не вземат страна в скандала и заявяват, че ще изчакат решението на МВФ. Американски конгресмени от Републиканската партия обаче са особено активни в обвиненията срещу Кристалина Георгиева, като поставят ситуацията в светлината на конфликта с Китай, Русия и Иран.


France 24: Нобелов лауреат атакува Кристалина Георгиева за „липса на почтеност“
Носителят на Нобелова награда за икономика Пол Ромър е заявил, че настоящият ръководител на МВФ Кристалина Георгиева, на предишния й висок пост в Световната банка, е „излъскала“ данни в класацията Doing Business за Китай, предава France 24.

В интервю за AFP Ромър е заявил, че има "липса на почтеност" сред ръководството на Световната банка, включително и тогавашния изпълнителен директор Кристалина Георгиева.

По -рано Световната банка обяви, че спира класацията Doing Business, след като независимо разследване, поръчано от нейния борд, е установило нередности в изданията за 2018 и 2020 г. и заключи, че Георгиева е оказвала натиск върху служители за внасяне на промени, за да „избегне гнева“ на Китай.

Ромер е казал, че по време на престоя си в Световната банка не е знаел за действията на Георгиеваа, но е „имал някои подозрения, че подобни неща може да се случват“.

Ромер подаде оставка като главен икономист на Световната банка през януари 2018 г., след като разгласи своите притеснения относно това как банката е извършила „произволни“ промени в методологията, която драстично промени класирането в някои страни в рейтинга Doing Business, по -специално в Чили.

Той каза, че умишлено е понижен рейтинга на Чили по време на управлението на социалистическия президент Мишел Бачелет, и след това е бил повишен по време на нейния по -консервативен наследник Себастиан Пинера.

„Когато повдигнах тези въпроси, Кристалина (Георгиева) покри нещата“, каза той. "Работех за хора, на които им липсва почтеност. Беше нетърпимо."

Той каза, че Георгиева работи в тясно сътрудничество със Симеон Дянков, който се занимаваше с класацията. Дянков, бивш български финансов министър, се беше върнал в Банката след ролята си в правителството и е създал рейтинга Doing Business.

Разследването не само установи, че Георгиева, но и Дянков и тогавашният президент Джим Йон-ким са оказвали натиск върху служителите да променят информацията в полза на Китай.

Георгиева оспори тези констатации, уточнява France 24.

Според информация Дянков е оказвал натиск върху персонала, като е заявявал че има приятели в Етичната комисия, които ще разкрият, ако срещу него са подадени жалби.

Дянков напусна банката през март 2020 г. и и още тогава са били подадени сигнали срещу него през юни 2020 г.

„Видът на сплашването, описан в този доклад, беше реален“, каза Ромър.

"В крайна сметка, знаете ли, не ми беше удобно да продължа да работя с Кристалина. Затова направих публично твърденията си, просто като начин да ме уволнят."

МВФ отказва да коментира обвиненията на Ромър.

Financial Times: Обвиниха Кристалина Георгиева и Симеон Дянков в манипулиране на престижна бизнес класация
Кристалина Георгиева, управляващ директор на МВФ, беше обвинена от разследване на Световната банка, че оказала натиск за изкуствено повишаване на класирането на Китай във влиятелния годишен доклад на Doing Business на Банката, пише британският вестник Financial Times.

Обвиненията се отнасят до периода, когато тя е била главен изпълнителен директор на Световната банка и е работела за набиране на нов капитал от заинтересовани страни, включително Китай.

Бордът на МВФ разглежда случая, заяви говорител в петък. „Етичната комисия провежда преглед като част от редовната процедура на Фонда по такива въпроси и ще докладва на борда за по -нататъшно обсъждане.“

Георгиева заяви, че не е съгласна по същество с обвинението, съдържащо се в доклад на адвокатската кантора „Уилмър-Хейл“ поръчан от Световната банка.

Банката също така заяви в четвъртък, че е прекратила публикуването на Doing Business поради етични притеснения относно поведението на настоящи и бивши служители, участващи в подготовката му.

Докладът на „Уилмър-Хейл“ установи, че в изготвянето на Doing Business за 2018 г. общото класиране на Китай е било изкуствено задържано на 78 - същото като през предходната година - в резултат на намеса, повишила позицията му от 85.

В доклада се твърди, че Георгиева е ръководила усилията за подобряване на класирането на Китай в момент, когато е била ангажирана с кампания за осигуряване на увеличение на капитала за Световната банка.

В него се казва, че по време на подготовката на Doing Business 2018, високопоставени представители на китайското правителство „многократно са изразявали притесненията си“ пред тогавашния президент на Световната банка Джим Йон-Ким и други висши банкови мениджъри, че класирането на страната „не отразява точно икономическите реформи“.

„Уилмър-Хейл“ заявява, че в дните преди публикуването на Doing Business 2018 са били направени опити да се повиши класирането на Китай от 85, като например включване на данни за Хонконг в резултатите му. Когато тези усилия не са дали желаните резултати, според доклада Георгиева „се е включила пряко“.

В доклада на адвокатската кантора „Разследване на нередности в данните“ се твърди, че Георгиева е инструктирала Симеон Дянков, един от основателите на Doing Business и бивш финансов министър на България, да подготви доклада за публикуване и че впоследствие Дянков „е работил с мениджмънта на Doing Business, за да идентифицира промени в данните на Китай, които биха довели до подобряване на резултата на страната и повишаване на нейното класиране “.

В него се посочват, че са изменени три показателя за условията на бизнес-стартиране на бизнес, получаване на законни права и получаване на кредит и плащане на данъци, което повишава оценката на Китай с почти една точка и увеличава класирането му със седем места до 78.

В изявление, публикувано от МВФ, Георгиева каза: „Не съм съгласна по същество с констатациите и тълкуванията на Разследването на нередности в данните, доколкото то се отнася до моята роля в доклада на Световната банка за бизнес за 2018 г. Вече имах първоначален разговор с Изпълнителният борд на МВФ по този въпрос. "

Докладът на „Уилмър-Хейл“ също така твърди за нередности при подготовката на Doing Business 2020, съгласно които Саудитска Арабия е изкуствено поставена на първо място в списъка на страните, отбелязали най-голямо подобрение, пред Йордания.

Джъстин Сандефюр от мозъчния тръст на Центъра за глобално развитие, дългогодишен критик на докладите на Doing Business, заяви, че твърденията на „Уилмър-Хейл“ кореспондират със собствената му критика към доклада, че е твърде субективен и крехък в своята методология.

„Класацията скочи като луда, дори когато нищо не се променяше на място“, каза той. „Когато имате толкова много искания за преценка и с такъв огромен политически натиск върху доклада, имате идеална възможност за манипулация.“

Сандефюр е един от шестимата учени, на които е възложено да представят препоръки за това как да се подобри Doing Business на Кармен Райнхарт, главен икономист на Световната банка. Той каза, че очаква резултатите, представени преди две седмици, да бъдат оповестени публично през следващите дни.

„Това е сериозна тема“, каза служител на френското министерство на финансите. „Независимият доклад не е присъда и Етичната комисия и Борда на МВФ трябва да проучат доклада, да изслушат изпълнителния директор и да представят заключенията му. На тази основа Франция ще може да оцени напълно ситуацията. "

Говорител на правителството на Обединеното кралство заяви: „Ние подкрепяме прозрачността и обмисляме вчерашното публикуване на резултатите от независимото разследване относно нередности в отчитането на данни във връзка с доклада на Световната банка за Doing Business. Отбелязваме също така изявлението на управляващия директор на МВФ и ще продължим (да следим ситуацията) чрез действията на борда му “

Световната банка заяви в четвъртък, че е поела ангажимент за подобряване на ролята на частния сектор в развитието и ще работи по „нов подход за оценка на бизнес и инвестиционния климат“.

The New York Times: Кристалина Георгиева отхвърля тежки обвинения за злоупотреба с поста си в Световната банка в полза на Китай
В обръщение пред персонала в петък Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд, отрече обвиненията, че е притискала служители да манипулират доклад в полза на Китай, когато е била висш служител на Световната банка, и каза, че е „дълбоко загрижена“ за интегритета на данните и анализите, според запознати, цитирани от американския вестник The New York Times.

„Не съм съгласна с твърденията за моята роля и нека ви го кажа много просто: Не е вярно“, е казала тя според стенограма от нейното изказване.

Ден по -рано вътрешно разследване на Световната банка стигна до заключението, че Кристалина Георгиева е сред група висши служители на Световната банка, които са оказали натиск върху екипа, който провежда ежегодното проучване на Doing Business, за да завиши позицията на Китай в доклада за 2018 г. Констатациите повдигнаха въпроси относно ролята на Георгиева, която по това време беше главен изпълнителен директор на Световната банка, и предизвикаха проверка от етичната комисия на МВФ.

Срещата в петък, която е проведена предимно виртуално, е била предварително планирана да подготви персонала на МВФ за годишното заседание, провеждано съвместно със Световната банка.

Кристалина Георгиева е засегнала противоречията в началото на срещата, като е повторила публичното си изявление, че „фундаментално не е съгласна“ със заключенията в доклада и е настояла, че разследването няма да отвлече вниманието. Тя не оспорва подробностите по обвиненията, но каза, че искането да се проверява отново нещо не е същото като натиск върху него за промяна на данни, методология или резултат.

„Нито в този случай, нито преди, нито след това съм оказвала натиск върху персонала да манипулира данните. Бих помолила персонала да провери, да провери двойно, да извърши тройна проверка, но никога да не променя, никога да не манипулира това, което ни казват данните “, каза тя. "Защо? Тъй като вярвам толкова силно в стойността на достоверни данни и анализ, които водят до препоръки за политика в полза на нашите членове. В полза на хората. "

Кристалина Георгиева е изразила съжаление, че разследването е предизвикало вълнения, но настоя, че това няма да предизвика разсейване от важните въпроси.

„Моя отговорност е това да не пречи на изключително важната работа, която вършим“, каза тя. „Така че нека се съсредоточим върху тази работа и това е фокусът на дискусията, която ще имаме днес.“

Според разследването на Световната банка, проведено от адвокатската кантора „Уилмър-Хейл“ по искане на етичната комисията на Световната банка, длъжностните лица през 2017 г. са били загрижени заради преговорите с членовете за увеличение на капитала и са били подложени на натиск да не разгневят Китай, който е класиран на 78 -мо място в списъка на държавите през тази година и се е очаквало да падне в класацията в доклада за 2018 г.

Разследването установи, че Георгиева е „пряко ангажирана“ с усилията да подобри класирането на Китай. В един момент, според доклада, Георгиева атакува Директорът на Банката на Китай за лошо управление на отношенията на банката със собствената му страна.

В четвъртък Световната банка заяви, че прекратява годишното си проучване на Doing Business. Докладът се използва от години от развиващите се страни за примамване на чуждестранни инвестиции и от международни инвеститори, които вземат решения кои пазари да проучат.

В имейл до персонала в петък вечерта американско време Дейвид Малпас, президентът на Световната банка, заяви, че е „дълбоко разочарован“ от случилото се под наблюдението на своите предшественици и обеща да насърчи по-здравословен климат в институцията.

„Обезпокоително е, че много служители смятат, че повдигането на въпроси ще има отрицателни последици за тяхното благосъстояние и кариерата им“, каза Малпас. „Заплашването, отмъщението и тормозът са неприемливи и аз се ангажирам да противодействам на такова поведение, където и да го намерим.“

Политизирането на проучването е индикация за това как икономическата мощ на Китай влияе върху международните институции и колко далеч може да отиде китайското правителство. Ако Китай се оттегли в знак на протест, институции като Световната банка ще загубят доверие, коментира вестникът

„Китай очевидно желае да контролира международния наратив за своята икономика и политическите действия на правителството си“, казва Есуар Прасад, бивш директор за Китай в МВФ.

Конгресмени от Републиканката партия в САЩ, критикуващи МВФ за разпределяне на огромни средства на страни-противници на САЩ, призоваха за допълнително разследване на случилото се в Световната банка.

„Като най -големият акционер на Световната банка, САЩ трябва да изискват отчетност“, заяви сенаторът Бил Хагърти, републиканец от Тенеси, в „Туитър“ в петък. "Мултилатерализмът не може да означава просто да правите всичко необходимо, за да получите повече пари от комунистически Китай."

Конгресменът Анди Бар от Кентъки, водещият републиканец в подкомисията на Конгреса за финансови услуги - комисия, която наблюдава международното развитие, заяви, че Министерството на финансите трябва да проучи как МВФ подпомага Китай под наблюдението на Кристалина Георгиева. Той посочи валутните резерви в размер на 650 милиарда долара, известни като специални права на тираж, които фондът е изплатил миналия месец, които според републиканците не е трябвало да се дават на страни като Китай, Русия и Иран.

„Като се има предвид ръководството на г-жа Георгиева в МВФ., Министерството на финансите трябва да оцени действията й в навечерието на по-ранното одобрение на МВФ. за Специални права на тираж, както и нейното застъпничество за помощ на нови доверителни фондове, включващи Китай, и продължаващата й работа около прегледа на управлението на МВФ, който има отражение върху влиянието на Китай във Фонда “, каза Бар.

Министерството на финансите, което служи като връзка на САЩ с МВФ и има значително влияние, изрази загриженост относно твърденията и заяви, че анализира констатациите от разследването.

Принтирай    Оразмери текст   + -