Протести срещу мерките и задължителната ваксинация

12 Септември 2021 | 12:54 | 0
Протести срещу мерките и задължителната ваксинация
Снимка: Reuters

В различни страни по света се провеждат протести срещу задължителната ваксинация, Covid-сертификатите, противопидемичните мерки и ограниченията, наложени във връзка с пандемията. Очевидно хората са уморени от продължаващите вече втора година мерки и ограничения, които промениха начина на живот и предизвикаха тежка икономическа криза, засегнала милиарди по целия свят.

Краят на пандемията не се вижда, а вълните се редуват една след друга, независимо от всички мерки, което не помага за това хората да се консолидират около властите, както това се случи в началото на 2020 година.

Правителствата по цял свят търсят начин да победят вируса, но засега това просто не се случва, въпреки неуморната работа на лекари и учени.


BBC: Англия се отказа от ваксинационните паспорти
Англия се отказа от плановете за въвеждане на ваксинационни паспорти за достъп до нощни клубове и големи събития в Англия, заяви здравният министър на Великобритания Саджид Джавид, цитиран от BBC.

Саджид Джавид каза пред BBC: „Не бива да правим неща заради самите тях“.

Той каза, че правителството е разгледало доказателствата, добавяйки: „Имам удоволствието да кажа, че няма да продължим с тези планове“.

Смяташе се, че планът, който беше подложен на критика от бизнеса и някои депутати, ще бъде представен в края на този месец.

Офисът на премиера обаче подчертава, че тези планове ще бъде запазени „в резерв“, ако е необходимо през есента или зимата.

Съгласно схемата, хората би трябвало да представят доказателства за двойна ваксинация, отрицателен тест за Covid-19 или завършване на самоизолация след положителен PCR тест - за да получат достъп до клубове и други събития с участието на много хора.

Асоциацията на нощните клубове и заведения предупреди, че тези планове биха могли да осакатят индустрията и да поставят нощните клубове в положение на дискриминация.

London Evening Standard: Британска търговска верига ще ореже болничните за самоизолация на неваксинираните си служители
Напълно ваксинираните отпразнуваха решението на търговската верига „Морисънс“ да намали болничните заради самоизолация на неваксинирания персонал в опит да насърчи ваксинацията, пише британският вестник London Evening Standard.

Веригата супермаркети заяви, че планира да намали сумата, плащана на неваксинираните служители, на които е било казано да се самоизолират.

Това няма да се отнася за тези, които по обективни причини не са имали възможност да се ваксинират напълно или тези, които имат симптоми.

Този ход обаче предизвика много анти-ваксъри, които декларираха, че повече няма да пазаруват в супермаркета, създавайки хаштага #BoycottMorrisons в социалните медии.

Въпреки това, много поддръжници на ваксинацията споделят радостта си от решението.

Сред морето от коментари, един потребител е написал в „Туитър“: „Ако анти-ваксирите са решили да бойкотират „Морисънс“, това ще ги направи по-безопасно място за пазаруване и ще остави повече храна за купуване. Всички печелят "

Други добавиха: „Ще пазарувам в „Морисънс“, сега антиваксирите ще ходят на друго място, за да купят фолио за шапките си #BoycottMorrisons“.

„Всички анти-ваксъри, които казват #BoycottMorrisons… благодаря ви, че превърнахте „Морисънс“ в най-сигурния супермаркет в страната за всички уязвими хора.”

Юристите и синдикалните ръководители обаче предупредиха, че веригата от супермаркети може да бъде изправен пред съдебни действия в резултат на решението си да промени политиката за изплащане на болнични.

Роб Мигел, национален съветник по здраве и безопасност в един от профсъюзите, каза пред The Telegraph: „Нашият профсъюз абсолютно насърчава хората, които са в състояние да се ваксинират, да го направят, но също така силно вярваме, че процесът трябва да бъде доброволен, тъй като има много хора, които не могат да бъдат ваксинирани по основателни причини. Подобна тактика на „извиване на ръцете“ ще доведе до проблеми около равенството, правата на човека и етичните нарушения."

Юристи предупредиха, че компанията може да бъде атакувана с искове за дискриминация, например от тези хора с увреждания, които са били в състояние да получат ваксината, но са избрали да не го направят.

Говорителят на „Морисънс“ заяви: „От 1 октомври, след потвърждение от правителството, че всички възрастни са имали възможност да се ваксинират напълно, ние вече няма да плащаме пълни болнични за колегите, които са избрали да не бъдат ваксинирани.“

„ТВ 21“ (РСМ): Сърбия ще въведе Covid-сертификати
Сърбия обяви, че страната се готви да въведе Covid-сертификати, които ще важат на места, където се събират много хора и нивото на инфекция е високо, информира скопският телевизионен канал “ТВ 21“.

Това съобщи в събота премиерът на страната Ана Бърнабич на фона на лошата епидемиологична ситуация в западната ни съседка.

„За да бъдат сертификатите в съответствие с Конституцията и правата на човека, те ще бъдат необходими за места, където не е абсолютно необходимо да ходят хората, а нивото на инфекция е високо. „Това са барове, нощни клубове, ресторанти, закрити кафенета“, каза Бърнабич.

В събота бяха регистрирани 5461 нови случая и 27 смъртни случая. В Сърбия 52% от гражданите са ваксинирани с една доза, а 50,1% с две дози


Reuters: Хиляди протестираха срещу ваксинацията в Истанбул
Повече от 2000 души демонстрираха в Истанбул в събота срещу мерките против коронавируса, включително ваксинации, тестове и маски, в отговор на новите правителствени мерки и натиска за ваксинация, предава Reuters.

В най-големия подобен протест в Турция, предимно хора без маски, протестираха в защита на това, което те наричаха лични права, тенденция, която се наблюдава и в други страни.

„Тази пандемия просто продължава с още повече ограничения на нашите свободи и няма край“, каза 40 -годишният Ердем Боз, разработчик на софтуер. "Маските, ваксините, PCR тестовете може да станат задължителни. Ние сме тук, за да изразим недоволството си от това."

В понеделник правителството започна да изисква доказателство за ваксинация или отрицателен тест за COVID-19 за всички вътрешни пътувания със самолети, автобуси и влакове, както и за тези, които посещават големи събития като концерти или театрални представления.

Всички неваксинирани училищни служители са длъжни да правят PCR тест два пъти седмично. Маските и социалното дистанциране са задължителни за публични събития.

Около 64% от турците са получили по две дози ваксини по национална програма, по която са приложени общо сто милиона ваксини.

И все пак ежедневно се появяват по около 23 000 нови случая, което накара здравния министър Фахретин Коджа да предупреди този месец за „пандемия на неваксинираните“.

В събота Коджа каза в Twitter: "Ваксините са окончателното решение! Правилата са много необходими."

Според свидетели на Reuters от протестиращите, присъстващи на одобрения от правителството митинг в истанбулския квартал Малтепе, не е изисквано да покажат доказателство за ваксинация, нито отрицателен тест. Полицията не се е намесила.

„Ние сме против всички тези задължителни мерки“, каза Айнур Буйрук Билен от т. нар. „Пландемично движение за съпротива. "Мисля, че ваксините не са напълно завършени и че това е една експериментална течност."

„Российская газета“: САЩ ще разрешат ваксинацията срещу коронавируса за деца над пет години
Децата на възраст между 5 и 12 години в Съединените щати може да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 още тази година, вероятно през следващите месеци. Pfizer приключва клиничните изпитвания за детска ваксина в края на септември и FDA се надява, че предоставените данни ще бъдат достатъчни за ранно одобрение на ваксината, пише вестник ”Российская газета”.

„Moderna ще завърши подобни изследвания до края на годината“, каза д -р Питър Маркс, директор на Центъра за биологична оценка и изследвания на FDA. В интервю за Associated Press той обясни и защо децата не трябва да се ваксинират с ваксината за възрастни.

"Ваксинациите вероятно ще започнат през следващите месеци", каза д-р Маркс. "Pfizer очаква да завърши изпитанията на ваксината срещу COVID-19 при деца на възраст над 5 години до края на септември." Според Маркс агенцията ще анализира резултатите от изследването „в рамките на няколко седмици“. Освен това, отбеляза служителят, разработчиците на ваксини ги тестват в най -младата възрастова група - при бебета над 6 месеца.

Деца под 12 години все още не се ваксинират никъде по света. Но с началото на учебната година и завръщането в училище, неваксинираните тийнейджъри са изложени на по -голям риск да се разболеят, „давайки на вируса място за по -нататъшни мутации“.

Ето защо, някои родители търсят възможности да ваксинират децата си с ваксина "за възрастни".

"Моят най -силен съвет е, моля, не правете това", каза говорител на FDA, когато беше попитан за възможността за такава ваксинация. "Моля, позволете ни да извършим необходимата оценка, за да сме сигурни, че когато ваксинирате детето си, ще го ваксинирате с правилната доза и е безопасен начин ".

Д -р Маркс подчерта, че за защитата на децата е важно всички възрастни в семейството да бъдат ваксинирани. "Ако искате да направите нещо сега за детето си, уверете се, че сте ваксинирани, че семейството ви е ваксинирано, че всички хора, които влизат в контакт с децата ви, са ваксинирани и че детето ви знае как да носи маска", каза Питър Маркс

Kathimerini (Гърция): Протестиращи срещу ваксинацията се сблъскаха с полицията по време на годишната реч на Мицотакис
Противници на ваксинацията срещу коронавирус се сблъскаха с полицията по време на годишната реч на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис за състоянието на икономиката на страната, която той изнесе в Солун, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

Гръцката полиция използва сълзотворен газ и водни оръдуя в събота, за да разпръсне демонстрацията на хиляди хора, протестиращи срещу задължителните ваксинации срещу коронавирус.

Властите заявиха, че протестиращи са хвърляли предмети срещу полицията, която блокира опита им да достигнат района, където премиерът Кириакос Мицотакис трябваше да изнесе годишния си икономически адрес.

Годишната реч обикновено привлича тълпи от демонстранти, а полицията смята, че над 15 000 души, включително синдикатите, са участвали в акцията.

Протестите срещу ваксинациите срещу COVID-19 в Гърция започнаха през юли, след като правителството обяви задължителното ваксиниране на здравните работници и персонала в домовете за грижи за възрастни хора. Властите не изключиха възможността ваксините да станат задължителни и за други групи, като учителите например.

„Да за ваксините, но не задължително“, се казва в изявление на федерацията на работещите в държавните болници POEDYN.

Гърция е отстранила от работа почти 6000 здравни работници на първа линия, тъй като са пропуснали срока от 1 септември, за да си поставят поне една доза ваксина. По-рано този месец властите предложиха на неваксинираните здравни работници втори шанс да получат ваксина и да позволят на тези, които са били отстранени, да се върнат на работа.

POEDYN се притеснява, че общо 10 000 неваксинирани служители могат да бъдат отстранени, което ще наруши дейността на болници с недостиг на персонал в момент, когато броят на инфекциите остава висок.

Демонстрации срещу задължителната ваксинация се проведоха и в Истанбул в събота, където повече от 2000 турци протестираха срещу новия натиск на правителството за ваксинация.

Около 5,7 милиона гърци или 55% от населението са напълно ваксинирани срещу COVID-19, а 59% са получили една доза, според последните официални данни.

Страната регистрира 2 197 потвърдени нови инфекции в събота и 39 смъртни случая.

AP: България, най-слабо ваксинираната нация в ЕС, е изправена пред смъртоносен скок на заразените с COVID-19
България има една от най-високите нива на смъртност заради коронавирус в 27-членния Европейски съюз и е изправена пред нов, бърз ръст на инфекциите поради по-заразния щам „Делта“. Въпреки това хората от тази балканска нация са най-колебливите в Блока по отношение на въпроса дали да се ваксинират срещу COVID-19, коментира агенция Associated Press (AP).

Само 20% от възрастните в България, която има население от 7 милиона, са напълно ваксинирани. Това го поставя страната на последно място в ЕС, в който има средно 69% напълно ваксинирани.

„Ние сме отворени всеки ден“, казва Йорданка Минекова, главна медицинска сестра, която работи в болницата във Велико Търново в продължение на 35 години. „Но хората, които искат да бъдат ваксинирани, са много малко“.

Красимира Николова, 52-годишна ресторантьорка, е избрала да не се ваксинира, заявявайки, че има съмнения относно ефективността на ваксините, въпреки че е доказано, че те са много ефективни за предотвратяване на сериозни заболявания и смърт.

„Не вярвам, че ваксините работят“, каза тя пред AP. „Вече преболедувах вируса. Не вярвам, че е толкова опасен“.

Но Сибила Маринова, завеждащ интензивното отделение във Велико Търново, казва, че то е пълно и това показва, че подобни твърдения просто не са верни.

„100% от пациентите в отделенията за интензивно лечение са неваксинирани“, каза тя пред AP, добавяйки, че недостигът на персонал само поставя работещите медици под още по-голям натиск. Признава, че е ядосана, че толкова много българи отказват да бъдат ваксинирани.

България има достъп до четирите одобрени от ЕС ваксини - Pfizer, Moderna, AstraZeneca и Johnson & Johnson. Но от началото на пандемията повече от 19 000 души в България са починали от COVID-19, което нарежда страната на трето място в ЕС по този показател след Чешката република и Унгария. През последната седмица средно 41 души са умирали всеки ден в страната, отбелязва агенцията.

В отговор правителството наложи по-строги ограничения. Ресторантите и кафенетата трябва да затворят в 23:00 часа, а на масите може да сядат до шест души. Нощните клубове са затворени, а кината и театрите работят на половин капацитет. Спортните арени на открито са ограничени до 30% капацитет.

„Ниският процент на ваксинация ни принуждава да наложим тези мерки“, каза здравният министър Стойчо Кацаров.

Въпреки че е в уязвима възрастова група, 71-годишният пенсионер Желязко Маринов не иска да се ваксинира.

„Мисля, че съм достатъчно здрав и имам добър имунитет“, казва той и добавя, че може да бъде убеден да се ваксинира, ако не може да пътува без ваксинационен сертификат.

Мария Шаркова, специалист по обществено здравеопазване, смята, че тревожното ниско приемане на ваксините в България е резултат от ниското доверие на гражданите в официалните институции, заедно с фалшивите новини за ваксините, политическата нестабилност и слабата национална кампания за ваксинация.

„В България нямаме добра здравна грамотност“, каза тя пред AP. „Много хора избират да вярват в теории на конспирацията и фалшиви новини.

Само ваксините, които са задължителни в България - като морбили, паротит и рубеола - се приемат безрезервно. Шаркова казва, че известна вина има и правителствената програма за ваксинация.

„Те не са изградили никаква стратегия как да се борят с колебанията за ваксините“, каза тя. „Нямахме реална информационна кампания за ваксините. Министерството на здравеопазването разчита главно на съобщения на уебсайта на министерството и не мисля, че някой всъщност ги чете“.

„Най-добрата политика за такива колебливи страни и население, като нашето, са задължителните ваксини“, каза Шаркова, която е обезпокоена, че националните телевизионни канали често канят скептично настроени лекари за гости в предаванията.

Но налагането на задължителни ваксинации може да доведе до допълнително полязириране на проблема, казва тя.

Хриска Желязкова, 67-годишен военен офицер Бургас, казва, че не се доверява на ваксините, защото „те са създадени толкова бързо“ - очевидно без да осъзнава, че години на изследвания са положили основите на създаването на ваксините срещу коронавирус.

Все пак тя каза, че може да се ваксинира, ако властите наложат по-строги ограничения за неваксинирани хора.

Обратно във великотърновската болница рисунки деца, показващи ваксинацията, висят по стените. „Вие сте нашите супергерои“, гласи един от надписите.

Но Минекова, медицинска сестра, не е оптимист за бъдещето. „Някак си мисля, че е твърде късно. Точният момент е пропуснат. В момента не виждам начин да се разреши това“.

BFM TV: Над 120 хиляди души участваха в протести срещу ваксинационните паспорти във Франция
Най-малко 121 000 души участваха в протестите срещу т.нар. здравни карти (или ваксинационни паспорти) във Франция, съобщава телевизионният канал BFM TV, позовавайки се на източници в Министерството на вътрешните работи в Париж.

Съгласно разпространените данни, около 19 хиляди участници са присъствали на демонстрациите в Париж. Служителите на реда са задържали 96 души в столицата. Трима полицаи са били ранени по време на протестите.

По-рано беше съобщено, че на една от четирите демонстрации в Париж полицията е трябвало да използва сълзотворен газ в отговор на провокации от протестиращи.

Миналата събота в подобна акция участваха 141 хиляди души, припомня медията.

Основната причина за недоволството на французите е разширяването на обхвата на здравните карти. От 9 август французите трябва да представят такъв документ при посещение на кафенета, ресторанти, музеи, кина, големи търговски центрове, както и за железопътни и въздушни пътувания на дълги разстояния. Френският президент Еманюел Макрон не изключи възможността за удължаване на валидността на санитарния пропуск и след 15 ноември.

Според последните данни на властите, от началото на пандемията във Франция са установени над 6,8 милиона случая на коронавирусна инфекция, над 115 хиляди души са починали. Почти 50 милиона са получили поне една ваксина срещу COVID-19.

TACC: Над 3 хиляди души излязоха на протест в евроквартала на Брюксел срещу ограничителните мерки
Протест срещу ограниченията, свързани с коронавируса, включително използването на паспорти за ваксинация срещу COVID-19 за посещения в ресторанти, магазини или прием в болници, се състоя в събота в евроквартала в Брюксел, предава TACC.

Според оценките на градската полиция в митинга са участвали над 3000 души. Организаторите - неправителствени организации EuropeansUnited.eu и World Freedom Alliance - изчислиха броя на участниците на 5 000. Повечето от тях дойдоха от различни провинции на Белгия, Нидерландия, Германия, както и от Франция, където използването на здравните карти е най-разпространено в ежедневието.
Участниците държаха в ръцете си плакати с надписи „Оставете ни да живеем!“, „Без задължителна ваксинация!“, „Без санитарни пропуски!“

Протестната акция беше координирана с градските власти, полицията я наблюдаваше, но не се стигна до намесата й. Митингът протече без инциденти и продължи около два часа.

Принтирай    Оразмери текст   + -