20 години от атентатите от 11 септември 2001 години

11 Септември 2021 | 14:54 | 0
20 години от атентатите от 11 септември 2001 години
Снимка: АФП

Навършват се 20 години от атентатите в САЩ през 2001 година. За някои хора спомените още са живи, а за други това са само снимки и вестникарски статии и публикации в социалните мрежи. Тези атентати промениха света завинаги и преоформиха дневния ред на 21-ви век.

Сега 20 години по-късно САЩ се изтеглиха от Афганистан, а изтеглянето напомняше именно за тази дата, защото в Кабул отново управляват талибаните. Много хора се питат беше ли напразна продължилата 20 години война срещу тероризма.

Ясно е, че това събитие носи в себе си голям политически заряд, който за 20 години не е затихнал ни най-малко и много съвременни политици не се стесняват да използват тази дата за свои цели.


Fox News: Доналд Тръмп публикува видеопослание за 11 септември
Бившият президент Доналд Тръмп публикува видеопослание в почит на американците, загинали на 11 септември на 20 -ата годишнина от терористичните атаки, като същевременно заклейми действията на президента Байдън при изтеглянето на САЩ от Афганистан, информира Fox News.

"Това е много тъжен ден. 11 септември представлява голяма скръб за страната ни. През този ден бяха показани много неща, включително най -важното - смелостта на нашата полиция, пожарната и всички останали служби за бърза реакция. Работата, която свършиха, беше наистина невероятна. Ние ги обичаме и им благодарим", каза Тръмп във видео съобщение в събота.

След това бившият президент атакува Байдън, който според него „е бил направен да изглежда като глупак“ по време на изтеглянето на САЩ от Афганистан миналия месец.

"Това също е тъжен момент за начина, по който войната ни срещу онези, които нанесоха такава вреда на страната ни, приключи миналата седмица. Загубата на 13 велики воини и много други, които бяха ранени, не трябваше да се случва", каза Тръмп, имайки предвид 13-те американски военнослужещи, които бяха убити в Кабул на 26 август.

„От нас бе отнето без нито един изстрел най -доброто и най -сложното военно оборудване за 85 милиарда долара. Лидерът на страната ни беше направен да изглежда като глупак."

Тръмп продължи, като заяви, че администрацията на Байдън е приложила „лошо планиране“ и „невероятна слабост“ по време на оттеглянето, защото лидерите „наистина не са разбрали какво се случва“.

"Това е 20-та година от тази война и трябваше да бъде година на победа, чест и сила. Вместо това Джо Байдън и неговата неспособна администрация се предадоха в поражение. Ще продължим да живеем, но за съжаление страната ни ще бъде ранена за дълъг период от време. Ще се борим да се възстановим от неудобството, причинено от тази некомпетентност. Не се страхувайте обаче, че Америка отново ще стане велика ", завърши той.

London Evening Standard: Обръщение на Борис Джонсън по повод 11 септември
Британският премиер Борис Джонсън отбеляза 20 -годишнината от атаките на 11 септември със специално послание, представено от London Evening Standard.

Въпреки че заплахата от тероризъм остава, премиерът каза, че хората са отказали да живеят живота си в „постоянен страх“ след трагедията.

„Преди двадесет години 11 септември 2001 г. стана, по думите на президента Рузвелт след Пърл Харбър,„ дата, която ще бъде запомнена с позор “, каза той.

„В кристално ясна сутрин терористи нападнаха Съединените щати с простата цел да убият или осакатят възможно най -много човешки същества и като нанесоха такова кръвопролитие в най -голямата демокрация в света, те се опитаха да унищожат вярата на свободните хора навсякъде по света в отворените общества, които терористите презират и които ние ценим.

„И точно поради откритостта и толерантността на Съединените щати, хората от почти всяка националност и религия бяха сред 2 977 убити на този ден, включително 67 британци, всеки от които символ на вечното приятелство между Обединеното кралство и Съединените щати.“

„Но докато терористите наложиха бремето на скръб и страдание и въпреки че заплахата продължава и днес, сега можем да кажем с перспективата на 20 години, че те не успяха да разклатят нашата вяра в свободата и демокрацията; те не успяха да разделят нациите ни, или да ни накарат да изоставим нашите ценности или да живеем в постоянен страх.

„Фактът, че днес се събираме - със скръб, но и с вяра и решителност - демонстрира провала на тероризма и силата на връзките между нас.

„Последните събития в Афганистан само засилват решимостта ни да помним онези, които са ни отнети, да ценим оцелелите и тези, които все още скърбят и държат на нашата вяра в свободата и демокрацията, която винаги ще надделее над всеки враг.

ТАСС: В Ню Йорк започна траурната церемония посветена на жертвите на атентатите от 11 септември
раурната церемония за жертвите на атентатите от 11 септември започна в Ню Йорк и се излъчва от музея, обслужващ мемориала на жертвите на атентатите, предава TACC.

На събитието присъства американският президент Джо Байдън, който пристигна в Ню Йорк предишния ден. Речи на държавния глава на събитието не се планират - както уточни по -рано прессекретарят на Белия дом Джен Псаки, този ден ще бъде посветен на паметта на жертвите.

От 08:30 часа (15:30 часа българско време) до 12:30 часа (19:30 часа българско време) близките на жертвите на терористичната атака ще прочетат имената им. Тази процедура ще бъде прекъсвана с минути мълчание - първата - в 08:36 часа (15:36 часа българско време), когато първият самолет, отвлечен от терористи, се разби в северната кула на Световния търговски център. След това предстои минута мълчание в момента на сблъсъка на втория самолет с южната кула, падането на третия самолет в Шанксвил (Пенсилвания), сблъсъка на четвъртия самолет с Пентагона, срутването на южната кула и срутването на северната кула.

Имената на всички загинали при атентатите на 11 септември ще бъдат прочетени по време на церемонията.


The Times: Кралицата и премиерът на Великобритания отбелязаха 20-та годишнина от атентатите в САЩ
Кралицата, Борис Джонсън и сър Кейр Стармер отбелязаха 20 -годишнината от атентатите на 11 септември, пише британският вестник The Times.

В предизвикателно послание, което ще се излъчи в събота в Олимпийския парк в източен Лондон, в памет на жертвите на атентатите от 11 септември 2001 година, премиерът каза, че заплахата от тероризъм остава, но хората отказват да живеят живота си в „постоянен страх“ от това.

„Фактът, че днес се събираме - със скръб, но и с вяра и решителност - демонстрира провала на тероризма и силата на връзките между нас“, каза той.

Кралицата си спомни посещението си на мястото на нападението.

В послание до президента Байдън тя заяви: „Докато отбелязваме 20 -ата годишнина от ужасните нападения на 11 септември 2001 г., моите мисли и молитви, както и тези на моето семейство и цялата нация, остават с жертвите, оцелелите и засегнатите семейства , както и първите реагирали спасителни работници, призовани на служба.

„Посещението ми на мястото на Световния търговски център през 2010 г. се запазва в паметта ми.

„Това ми напомня, че като почитаме хората от много нации, религии и с различен произход, загубили живота си, ние също отдаваме почит на устойчивостта и решителността на общностите, които се обединиха, за да се възстановят.“

Стармер, лидерът на лейбъристите, заяви, че последиците от атаките „се усещат и до днес“, добавяйки, че трагедията е „все още толкова жива“.

Той каза: „Но когато отбелязваме тази годишнина, аз съм убеден, че нашата решителност никога не е била по -силна. Ще продължим да се борим с терора и насилието, като популяризираме нашите ценности за справедливост и мир. "

Джонсън каза, че последните събития в Афганистан само са засилили вярата на хората в свободата и демокрацията.

Коментарите на политическите лидери дойдоха, когато Тони Блеър, министър -председател по време на атентатите, каза, че международната общност трябва да бъде готова да предприеме действия срещу талибаните, ако отново позволят на Афганистан да се превърне в база на тероризма.

Блеър каза, че САЩ и техните съюзници не са имали друг избор освен да нахлуят, след като талибаните отказаха да предадат ръководството на „Ал Кайда“, отговорно за атаките.

Бившият ръководител на въоръжените сили на Обединеното кралство, лорд Ричардс, каза, че завръщането на талибаните в Афганистан повдигна перспективата за „още един 11 септември“, защото се отвориха неуправляеми пространства, които терористите успяват да използват.

„Мисля, че сме (по -близо до друг 11 септември). Отново сме върнати в тъмен период, който някак трябва да управляваме “, каза той пред LBC.

Архиепископът на Кентърбъри написа в „Туитър: „Двадесет години след атаките на 11 септември все още е трудно да се формулира загубата, която този ужасен ден донесе.

„Днес се молим за всички, засегнати от терора и насилието. Нека Бог да ни води заедно към мира, предлаган от разпнатия и възкръснал Христос.”

ТАСС: Лидерите на ЕС изразиха единство със САЩ на 20-та годишнина от атентатите на 11 септември 2001 година
Лидерите на ЕС изразиха пълно единство със Съединените щати на 20 -ата годишнина от атентатите на 11 септември и заявиха, че този ден промени историята на човечеството завинаги. Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и председателят на Европейския парламент Дейвид Сасоли написаха за това на своите страници в „Туитър“, цитирани от TACC.

"На 11 септември си спомняме за всички, които са загубили живота си, и почитаме паметта на онези, които са рискували всичко, за да помогнат на хората. Най -добрата страна на човешката природа може да просветне дори през най -мрачните часове на изпитание. ЕС застава до САЩ в защита на свободата и състраданието и борба срещу омразата “, пише Фон дер Лайен.

"Ужасяващата терористична атака на 11 септември преди 20 години промени хода на историята. Пазим в паметта си имената на загинали и благородните жертви, направени от толкова много спасители. ЕС застава заедно със САЩ и техните президенти в борбата срещу тероризма във всички форми ", пише Шарл Мишел.

"11 септември промени световната история. Този ден остава отворена рана в сърцата ни, никога няма да бъде забравен", написа председателят на Европейския парламент Давид Сасоли.

Gulf News (ОАЕ): 11 септември и мъглата на дезинформацията
Винаги, когато идва поредната годишнина от 11 септември, ден, завинаги запечатан в съзнанието на онези, които станаха свидетели на ужасите на това, което се случи с двата небостъргача, които се взривиха и потънаха на земята в рамките на минути, американските медии използват този ден за атакуват любимата си цел, саудитците, пише саудитския журналист Тарик ал Маина на страниците на вестника от Обединените арабски емирства (ОАЕ) Gulf News, представен без редакторска намеса от името на автора.

През последните две десетилетия те се опитват да прикачат събитието директно към правителството и народа на Саудитска Арабия и честно казано това се е превърнало в някаква излишна неприятност. И някои от авторите, чиито статии са изпълнени с омраза, не са достатъчно възрастни, за да разберат събитията, затова те повтарят просто като папагали всичко, което е било написано през годините от повтарящата се „власт“ на предположения и измислиците.

Разбираемо семействата на жертвите ще продължат да оплакват изгубените си близки и към тях споделяме нашето съчувствие. Жертвите отдавна твърдят, че властите на САЩ са попречили досиетата да бъдат разкрити. Години наред правителството на САЩ се съпротивляваше на разкриването на такава информация от съображения за национална сигурност, но след последните искания на жертвите, президентът на САЩ Джо Байдън се съгласи с техните молби и обеща да направи публично достояние фактите.

Саудитска Арабия приветства решението на президента на САЩ да сложи край на недоказаното веднъж завинаги и да покаже нейната невинност в аферата на 11 септември с фактите, разкрити пред адвокатите и представителите на семействата на жертвите, които непрестанно се стремят да разкрият цялата истина на този ужасен ден. Няма причина да обвинявате саудитците, бъдете сигурни.

Като категорично отхвърли всички обвинения, посолството на Саудитска Арабия във Вашингтон твърдо заяви, че „Всяко твърдение, че Саудитска Арабия е съучастник в атаките на 11 септември, е категорично невярно. Както потвърдиха администрациите на последните четирима американски президенти, Кралство Саудитска Арабия непоколебимо осъди и осъжда отвратителните престъпления, извършени срещу САЩ, негов близък съюзник и партньор.

Подчертавайки констатациите на Комисията за 11 септември, независима, двупартийна комисия, създадена от Конгреса на САЩ и президента по това време Джордж Уокър Буш в края на 2002 г., за да изготви пълен и пълен отчет за обстоятелствата около терористичните актове на 11 септември 2001 г., посолството на Саудитска Арабия повтори, че „Предишното разсекретяване на материали, свързани с атаките от 11 септември, като например„ 28 страници “, само потвърди констатацията на Комисията за 11 септември, че Саудитска Арабия няма нищо общо с това. Жалко е, че подобни фалшиви и злонамерени твърдения продължават. "

Ето ги: Никога не са се появявали доказателства, които да показват, че саудитското правителство или неговите служители са имали предварителна информация за терористичната атака или са участвали по някакъв начин в нейното планиране или изпълнение.

Когато за първи път видях експлозиите по телевизията преди двайсет години, аз го приех като някакъв номер или ужасна априлска шега на Холивуд, толкова зловещи и възмутителни бяха сцените. Но бързо ми стана ясно, че те са истински, а пожарите и експлозиите са реални, а хората, които умират и падащите сгради, не са инсценирано събитие.

Много скоро военните барабани удариха по -силно и американските войски се втурнаха към Персийския залив и субконтинента, повдигайки редица тревожни въпроси, които се задържаха през годините. Въпроси, насочващи към воня, която не изглежда непременно да излиза от Афганистан. Имаше много неща, които просто не се връзваха. Събитията, разгръщащи се в световен мащаб след бедствието на Световния търговски център, породиха още въпроси, които все още остават без отговор.

CNN например съобщи, че паспорт на един от предполагаемите похитители е оцелял при пожара и високите температури и е намерен в перфектна форма в района „около“ Световния търговски център. Освен идиотизма на всяко предположение, че паспортът би оцелял при самолетна катастрофа, която се твърди, че е толкова тежка, че е унищожила почти неразрушимата „черна кутия“ на самолета, ние също бяхме накарани да вярваме, че паспорт, направен само от хартия, „е излетял“ от джоба на похитителя, на няколко пресечки от Световния търговски център. Защо на няколко пресечки? Въпроси, които тогава нямаха смисъл.

Разбираемо е, че всички бяха разстроени от случилото се на 11 септември. Рационалните и хуманни хора навсякъде изпитват подобни чувства за трагичната загуба на невинни животи. Но започна война на изтощение, която унищожи Афганистан и Ирак и едва наскоро доведе до безславното изтегляне на американските войски, оставяйки след себе си още разрушения.

Двадесет години след ужасните деяния от 11 септември фактите се открояват. Саудитска Арабия няма нищо общо с това и скоро ще бъдат разкрити документи, които ще свидетелстват за това.

The Guardian: САЩ отбелязват 11 септември
САЩ отбелязват 20 -годишнината от терористичните атаки срещу Ню Йорк и Вашингтон, при които загинаха приблизително 3000 души и оформиха света в 21 -ви век, пише британският вестник The Guardian.

Две десетилетия по -късно изображенията от 11 септември 2001 г. са ярко запечатани в паметта на някои - всеки може да си спомни къде e бил тогава - но сега представляват историческо събитие за ново поколение, родено след зверството.

В кристално синьо небе терористите от „Ал Кайда“ отвлякоха четири търговски самолета и разбиха два от тях в Световния търговски център, символ на финансовата мощ на Америка в центъра на Манхатън.

Хора от цял свят бяха убити при първоначалните експлозии, скочиха към смъртта си или бяха смазани от срутващите се кули -близнаци, спектакъл, който ужаси хората по телевизията, излъчван на живо.

Похитителите разбиха друг самолет в Пентагона, сърцето на американската армия близо до Вашингтон. Четвърти самолет,вероятно насочен към Капитолия на САЩ, се разби в поле в Шанксвил, Пенсилвания, след като неговите пътници се бориха героично с терористите.

Общо 2 977 души бяха убити - 2 753 от тях на мястото, което стана известно като „Ground Zero“ в Ню Йорк – повече загинали от „Деня на позора“ в Пърл Харбър през 1941 г.

Байдън и първата дама Джил Байдън ще присъстват на тържествени церемонии и в трите обекта в събота, за да „почетат и споменат загубените животи“, съобщи Белият дом. На мемориала на 11 септември в Ню Йорк, в 8:30 ч. местно време (15:30 часа българско време), към тях ще се присъедини и бившият президент Барак Обама, който ръководи ликвидирането на лидера на Ал Кайда Осама бин Ладен през 2011 г.

Байдън ще пътува до Шанксвил в събота следобед, преди да посети Пентагона за церемония по поднасяне на венци на фона на предстоящи разследвания на Конгреса за хаотичното напускане на американските сили от Кабул преди по -малко от две седмици, което сложи край на най -дългата война в Америка.

Сега талибаните отново контролират Афганистан, точно както на 11 септември преди 20 години, което поражда опасения, че страната може отново да се превърне в терористичен център.

Бившият президент Джордж Буш, който започна войната за възмездие в Афганистан през 2001 г., ще говори на церемония в Шанксвил, където в 10:03 часа ще бъдат прочетени имената на загиналите пътници и членове на екипажа.

Според съобщенията бившият президент Доналд Тръмп ще посети мемориала на 11 септември в събота следобед, след като церемонията приключи и след като Байдън напусне града.

ТАСС: САЩ отбелязват 20 години от атентатите на 11 септември 2001 година
Поредица от паметни събития ще се състоят в САЩ в събота в памет на жертвите от атентатите на 11 септември 2001 г. В тях ще участва американският президент Джо Байдън. Традиционният ден на възпоменание придобива политическо значение тази година, тъй като за първи път от 20 години движението на талибаните отново е на власт в Афганистан, което отказа през 2001 г. да предаде на Вашингтон отговорните за нападението на бойци от „Ал Кайда“, което доведе до американската офанзива в тази страна и продължилата почти 20 години война в Афганистан, пише кореспондентът на ТАСС в САЩ .

На 11 септември 2001 г. 19 терористи от “Ал Кайда” отвлякоха четири пътнически самолета в Съединените щати. Те разбиха два от тях до кулите на Световния търговски център (WTC) - най -високите сгради по това време в Ню Йорк, трети - в сградата на Пентагона в предградията на Вашингтон. Четвъртият самолет също се насочваше към американската столица, но се разби близо до град Шанксвил, Пенсилвания. В резултат на терористичните атаки са убити 2977 души.

Възпоменателни събития ще се проведат и на трите места. Централната церемония ще се проведе в Ню Йорк. В 8:46 часа местно време в събота (15:46 часа българско време), когато самолет, превзет от терористи, се разби в северната кула на Световния търговски център преди 20 години, ще бъде обявена минута мълчание. В храмовете ще започнат да бият камбани. В същото време, при мемориала на жертвите на терористичните атаки на мястото на разрушените небостъргачи, семействата на жертвите ще започнат да четат имената им. Церемонията ще отнеме няколко часа и ще бъде прекъсната от нови минути на мълчание - когато вторият самолет се разби в южната кула, третият се разби в Пентагона, южната кула се срути, четвъртият самолет падна в Шанксвил в Пенсилвания и накрая за срутването на северната кула.

Вечерта в южната част на Манхатън, недалеч от мястото, където бяха кулите, два светлинни стълба ще осветят небето. За създаването на всеки се използват 44 мощни прожектора. Колоните ще останат на небето до неделя сутринта, те ще бъдат видими на разстояние до 100 км.

Подобни церемонии - с минути на мълчание в значителни моменти от нападението и четене на имената на жертвите - ще се проведат в Пентагона и в Шанксвил.

Президентът на САЩ Джо Байдън възнамерява да присъства и на трите възпоминателни церемонии. Той ще отиде в Ню Йорк, откъдето ще отиде в Шанксвил, а след това в Пентагона.

Един от основните въпроси за предстоящия ден е дали американският президент възнамерява да се обърне към народа си. При други обстоятелства подобна реч би могла да бъде политически триумф за Байдън. Още през пролетта на тази година, когато обяви изтеглянето на войски от Афганистан, той обвърза срока за изпълнение на тази задача с 20 -годишнината от терористичните атаки. Ако създаденото от САЩ правителство беше оцеляло в Кабул, Байдън можеше да обяви победа. Кабул обаче е превзет от талибаните. Според ръководителя на мисията на ООН в Афганистан Дебора Лайънс те вече отново „приветстват и приютяват“ членове на „Ал Кайда“. При изтеглянето на войските от Афганистан загинаха много хора, включително, което е от първостепенно значение за американците, 13 американски военнослужещи. Някои от близките на жертвите вече остро критикуваха Байдън, обвинявайки го в смъртта на децата им.

Прессекретарят на президента на САЩ Джен Псаки в интервю с репортери в навечерието на 11 септември заяви, че форматът на траурните събития не предвижда реч на президента. Тя обаче добави, че Байдън възнамерява да излъчи видео съобщение преди възпоминателната церемония или през деня. Президентът може да се опита да смекчи негативното отношение от действията си през последните седмици. За него това е особено важно на фона на спадащите рейтинги и нарастващото недоверие от страна на съгражданите - според социологическо проучване, публикувано в петък от телевизия CNN, 69% от американците оценяват негативно ситуацията в страната. През януари тази година, тоест преди началото на мандата на Байдън, тази цифра беше 77%, а през март - само 60%.

Друг важен въпрос за предстоящата годишнина се отнася до въпросите на сигурността. Властите на САЩ не уточняват какви допълнителни мерки са предприети в тази област, за да се предотвратят евентуални опити за извършване на терористична атака. Въпреки това ситуацията в Ню Йорк е спокойна, няма кордони, ограждения или засилено полицейско присъствие по улиците.

Продължаването на политическата борба в ден, който, изглежда, трябва да обедини американците в траура за жертвите, се доказва от програмата на бившите президенти на САЩ. Барак Обама ще се присъедини към настоящия президент в Ню Йорк. Джордж У. Буш, който е управлявал САЩ по време на атаките, ще пътува до Шанксвил. Най -неочакваният избор беше направен от Доналд Тръмп. Той обяви, че ще бъде съкоментатор на боксов мач във Флорида между двама бивши шампиони Айвандер Холифийлд и Витор Белфорт. Това, разбира се, е предизвикателство за Байдън и отказ да отбележи този ден според предложените от него правила. На фона на спадащата популярност на новия домакин на Белия дом и събитията в Афганистан, които помрачават предстоящия ден, залогът на Тръмп може да проработи, коментира кореспондентът на ТАСС.

Принтирай    Оразмери текст   + -