Задължителната ваксинация се разпространява по света

10 Септември 2021 | 12:29 | 0
Задължителната ваксинация се разпространява по света
Снимка: ВМА

С приближаването на есенната вълна от разболявания от коронавирус, все по-широко разпространение по света придобиват мерките за задължителна ваксинация на населението срещу Covid-19.
***

The Times: Британски министър призова за бустерна ваксинация
Министърът на културата на Великобритания Оливър Даудън отвърна на учените, призоваващи за изпращане на повече ваксини в чужбина, като заяви, че Великобритания „не изостава другите“ в началото на собствената си кампания за бустерна ваксинация, цитира думите му вестник The Times.

Министърът на културата защити броя на ваксините, които Великобритания е дарила на други страни, и посочи факта, че Израел е започнал да прилага трети бустерни дози на своите граждани.

Инистърът заяви своята позиция, след като професор Сара Гилбърт, която е разработила ваксината на Оксфордския университет, произвеждана от шведско-британската компания AstraZeneca, каза, че програмата за бустерна ваксинация е ненужна, тъй като имунитетът, даден от две дози, „издържа достатъчно“. Тя каза пред The Daily Telegraph, че Великобритания трябва да даде приоритет на изпращането на излишните дози в страни, които изостават с програмите си за ваксинация поради недостиг на дози.

Очаква прилагането на бустерните дози да започне в началото на следващата седмица, след като данните показват, че те дават „няколко пъти увеличение“ на жизненоважните антитела, които предпазват от коронавирус. Милиони възрастни хора може да се наложи да изчакат за трета доза до по-късно през есента, за да се уверят, че са добре защитени.

На Съвместния комитет по ваксинация и имунизация (JCVI) бяха предоставени данни, показващи, че допълнителна доза от Pfizer-BioNTech укрепва значително имунния отговор на организма към коронавируса.

Даудън каза, че правителството ще последва съветите на Съвместния комитет относно третите дози и отговори на призива на Гилбърт за изпращане на повече ваксини в чужбина. „По отношение на подкрепата за други страни, ние се ангажираме със 100 милиона дози до 2022 г., вече сме доставили девет милиона, така ние правим и двете неща“, каза той пред Sky News.

„Интересно е, защото бях на международна конференция по -рано тази седмица и разговарях с колегите си. Почти всички нации се стремят да направят програма бустерна ваксинация - Израел вече го прави - така че ние не оставаме в страни с това. "

Някои експерти от Съвместния комитет искат да изчакат до шест месеца след втора доза, като смятат, че това вероятно ще означава по -трайна защита, подобно на по -голяма разлика между първите две ваксини. Длъжностно лице заяви вчера, че това е „една теория“, която е била обсъждана. Тъй като кампанията за ваксинация започна сериозно през януари, последвана от втора доза 12 седмици по -късно, това би означавало да се изчака до октомври, за да се дадат бустерни дози на здрави възрастни хора.

РИА Новости: Турция няма да признава еднокомпонентните ваксини срещу Covid-19
Турските власти затегнаха изискванията за ваксинация за влизане в страната, ваксинациите с еднокомпонентни ваксини, включително тази на Johnson & Johnson и руската „Спутник Лайт“ няма да се признават, съобщиха за РИА Новости от Министерството на вътрешните работи на републиката.

„При влизане в Турция граждани на Руската федерация, които са получили две дози и са преминали 14-дневния период след получаване на втората доза ваксина, могат да предоставят сертификат за пълна ваксинация или да представят сертификат за минало заболяване COVID-19 в рамките на последните шест месеца. От лицата, представящи такива документи, няма да се изисква да се предостави отрицателен резултат от PCR тест или бърз антигенен тест. В същото време ваксинацията с еднократна доза не се признава ", каза събеседникът на агенцията.

Той добави, че тези, които не са предоставили сертификат за ваксинация с две дози или за прекаран COVID-19 през последните шест месеца, ще трябва да представят отрицателен PCR тест, направен не по-рано от 72 часа преди влизането или резултат от бърз антигенен тест, направен не по -рано от 48 часа.

The Daily Telegraph: До 800 хиляди ваксини на AstraZeneca във Великобритания са били похабени
До 800 хиляди дози от коронавирусната ваксина на британско-шведската компания AstraZeneca вероятно са били похабени в Обединеното кралство и трябва да бъдат изхвърлени, пише британският ежедневник The Daily Telegraph, позовавайки се на британски общопрактикуващи лекари.

Някои от тях са се оплакали пред изданието, че от известно време са предупреждавали властите за дозите на ваксината, чиито срок на годност е близо до изтичане. Други са признали, че са ужасени, че ваксини срещу коронавирус в хладилниците на техните клиники ще се бракуват, докато бедните страни отчаяно се нуждаят от ваксини.

"Опитах се да се свържа с всички, за които се сетя. Наистина бях разстроен, защото никой друг не можеше да ги използва. Беше много тежко", каза един от лекарите в югоизточната част на Англия, който предпочита да остане анонимен.

Изданието в тази връзка припомня, че през април британският медицински регулатор - Агенцията за контрол на лекарствата и медицинските изделия - не препоръча употребата на лекарството AstraZeneca сред хора под 30 годишна възраст поради риска от образуване на кръвни съсиреци. След това те започнаха да се ваксинират с други препарати.

В сряда властите в Уелс, с население от 3,1 милиона, заявиха, че към 5 септември 40 хиляди дози от ваксината на AstraZeneca са с изтекъл срок на годност и не могат да бъдат използвани. Ако приложим същия процент на брак от 1,7% към цялото 66 милионно население на Великобритания, която включва също Англия, Шотландия и Северна Ирландия, тогава броят на негодните за употреба ваксини трябва да достигне 800 хиляди, се казва в статията.

Кампанията за ваксинация срещу COVID-19 стартира във Великобритания през декември миналата година. Първата доза от ваксината е получена от 88,9% от възрастното население на страната, а втората - от 80,4%. В допълнение към AstraZeneca, ваксинацията се извършва и с препарати, произведени от Pfizer, Moderna и еднокомпонентната ваксина на Janssen, подразделение на американската фирма Johnson & Johnson.


Kathimerini: Гърция удължава мерките за влизащите в Гърция чужденци
Гръцката администрация за гражданска авиация обяви в петък по-нататъшното удължаване на мерките за входящи пътувания, насочени към ограничаване на разпространението на Covid-19 до 6 часа сутринта в петък, 17 септември, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

Разпоредбите на директивата забраняват влизането в Гърция на граждани на трети страни извън Европейския съюз и шенгенските зони.

От тези ограничения се освобождават пътниците, пътуващи по важни причини и постоянните жители на следните 36 държави: Австралия, Северна Македония, Обединени арабски емирства, Съединените американски щати, Обединеното кралство, Израел, Канада, Беларус, Бахрейн, Нова Зеландия, Южна Корея, Катар, Китай , Кувейт, Украйна, Русия, Саудитска Арабия, Сърбия, Сингапур, Босна и Херцеговина, Черна гора, Албания, Япония, Ливан, Азербайджан, Армения, Молдова, Бруней, Сан Марино, Андора, Ватикана, Монако, Турция, Косово и Тайван.

Всички пътуващи до Гърция, независимо от националността, трябва да попълнят електронен формуляр за локация на пътници (PLF) на електронния адрес travel.gov.gr преди заминаването на полета за Гърция. Доказателството за попълване на електронния формуляр PLF, което автоматично се изпраща по електронна поща до пътника от системата, се счита за необходим документ за пътуване.

За да влязат в Гърция, пътниците също трябва да имат сертификат за ваксинация или отрицателен PCR / бърз тест или удостоверение за предишно заболяване с Covid-19 или цифров сертификат.

The Hill: Републиканската партия ще оспори в съда разпорежданията на Байдън за задължителна ваксинация на федералните служители
Вашингтон. Националният комитет на Републиканската партия на САЩ (НКРП) ще оспори в съда разпореждането на президента Джо Байдън за задължителна ваксинация на служители на американски компании с повече от 100 служители срещу коронавирус, съобщава вестник The Hill, позовавайки се на изявлението на председателя на НКРП Рона Макданиел.
Представяйки плана за борба с пандемията COVID-19 в Белия дом в същия ден, Байдън обяви намерението си да задължи ръководителите на компании да изискват от служителите си да се ваксинират срещу новия коронавирус. „Моята работа като президент е да защитавам всички американци, затова днес обявявам, че Министерството на труда разработва извънредни разпоредби, които изискват от работодателите с повече от 100 служители <...> да гарантират, че служителите им са напълно ваксинирани или с отрицателен тест [за COVID-19] поне веднъж седмично“, каза президентът.
Макданиел обяви тези искания за противоконституционни и противоречащи на по-ранните обещания на Байдън. „Когато беше избран [за президент], Джо Байдън каза на американците, че няма да налага ваксинацията. Той излъга“, заяви председателят на НКРП. „Сега малките предприятия, работници и семейства в цялата страна ще трябва да плащат за това“, Макданиел отбеляза, че тя, подобно на много американци, е „за“ ваксинацията, но не приема принудата.
„Много [фирми] малки предприятия и работници нямат пари или законни ресурси, за да устоят на противоконституционните действия на Байдън и [неговите] авторитарни постановления, но когато неговият указ (относно ваксинациите) влезе в сила, НКРП ще съди администрацията, за да защити американците и техните свободи “, пише Макданиел.
Тя обвини Байдън в това, че въпреки обещанията му „да не спира икономиката и да сложи край на вируса“, сега той „издава укази, които ще доведат до затваряне на малкия бизнес“, докато вирусът продължава да се разпространява.
В четвъртък Байдън обяви задължителната ваксинация на всички служители на федералното правителство и неговите изпълнители без изключение. „Ще подпиша изпълнителна заповед, която сега ще изисква всички служители на федералната изпълнителна власт да бъдат ваксинирани. Всички“, заяви американският президент. „Подписах друга изпълнителна заповед, която ще изисква от изпълнителите във федералното правителство да направят същото“, каза той.

Der Spiegel: BioNTech-Pfizer изкарват на пазара ваксина за деца от 5 до 11 години
Берлин. Ваксина срещу коронавирус за деца на възраст от пет до 11 години, разработена от немската компания BioNTech и нейния американски партньор Pfizer, може да бъде готова за употреба през следващите няколко седмици, съобщи директорът на медицинските изследвания в BioNTech Озлем Тюречи пред Der Spiegel в петък.
„През следващите седмици ще представим резултатите от нашето проучване сред деца на възраст от пет до единадесет години пред властите по целия свят и ще кандидатстваме за одобрение на ваксина за тази възрастова група, включително тук в Европа“, каза Тюречи. „Вече се подготвяме за производство“, добави тя. В същото време Тюречи поясни, че лекарството е същото като за възрастното население, но с по-ниска доза.
На свой ред изпълнителният директор, съосновател на BioNTech Угур Шахин подчерта, че резултатите от изследванията вече са налични и те трябва да бъдат обработени за одобрение от властите. „Всичко изглежда добре, всичко върви по план“, заяви Шахин. Той отбеляза още, че до края на годината се очакват и резултатите от проучване сред деца на възраст над шест месеца.
В края на май Европейската агенция по лекарствата одобри използването на ваксината срещу коронавирус Comirnaty, съвместна разработка на Pfizer и BioNTech, за деца на възраст 12-15 години. По този начин лекарството стана първата коронавирусна ваксина, одобрена за употреба за тази възрастова група.

ТАСС: ЕМА проучва възможността за ваксинация на децата от 5 до 11 години
Хага. Европейската агенция по лекарствата (EMA) възнамерява да проучи възможността за ваксинация срещу коронавирус на децата на възраст между 5 и 11 години, обяви в четвъртък на брифинг ръководителят на Отдела по здравни заплахи и стратегия за ваксинация на ЕМА Марко Кавалери, цитиран от ТАСС.
Според него данните, получени от САЩ, показват, че с разпространението на варианта „делта“ броят на хоспитализациите на подрастващи, които не са ваксинирани, ще се увеличи драстично. „Двете ваксини с иРНК, одобрени в ЕС, са одобрени за употреба при хора на възраст над 12 години“, посочва експертът. „Смята се, че ползите от използването на тези ваксини сред подрастващите надвишават рисковете“.
„За децата под 12 години очакваме да получим данни за поне някои ваксини през есента, за да видим дали ползите надвишават рисковете при деца на възраст 5-11 години. Ще проучим този въпрос“, каза Кавалери.

CNN: Байдън обяви задължителна ваксинация, която ще засегне до 100 милиона американци
Вашингтон. Президентът на САЩ Джо Байдън, в решителни усилия да ограничи последния скок в разпространението на COVID-19, наложи строги правила за ваксинация за федерални служители, големи работодатели и медицински персонал, съобщава CNN.
Новите изисквания биха могли да засегнат до 100 милиона американци, т.е. близо две трети от работната сила на САЩ. Този ход на Белия дом беше най-сериозната инициатива на Байдън за налагане на ваксинации в по-голямата част от страната.
„Бяхме търпеливи, но търпението ни се изчерпа и вашият отказ ни струваше много скъпо“, каза строго Байдън, обръщайки се към американците, които все още отказват да бъдат ваксинирани, въпреки огромните доказателства за безопасността на американските ваксини.
Според него ваксинираната Америка изпитва нарастващо негодувание към 80-те милиона съграждани, които не се ваксинират и допринасят за разпространението на коронавируса. Междувременно той призна, че новите стъпки няма да доведат до бързо решение.
„Въпреки че Америка е в много по-добра форма, отколкото преди седем месеца, когато встъпих в длъжност, трябва да ви кажа втория факт: ние сме в трудно положение и това може да продължи известно време“, каза Байдън.
Като част от новия план на президента, Министерството на труда на САЩ ще има задачата да изисква от всички фирми със 100 или повече служители да ваксинират персонала си или да се подлагат на тестове веднъж седмично.
Както обяснява CNN, администрацията на Байдън, която някога е била предпазлива относно задължителните ваксинации, сега я подкрепя изцяло, тъй като оставя съмнение сред определени групи относно ваксинациите.

Iefimerida: Идват тежки дни за неваксинираните в Гърция
Атина. Очаква се неваксинираните хора в Гърция да изпаднат в тежка ситуация от следващия понеделник, когато ще влязат в сила одобрените от правителството по-строги мерки за достъп до затворените пространства, пише вестник Iefimerida. Според обявеното, от 13 септември до някои дейности ще имат достъп само ваксинираните и преболедувалите Covid, докато неваксинираните ще трябва да показват отрицателен бърз тест, направен в рамките на 48 часа, разходите за който ще бъдат поети от тях. Трудна зима за неваксинираните Само ваксинирани и преболедували (до 6 месеца от диагнозата) могат да влизат в закрити ресторанти (кафенета, барове, ресторанти, таверни, клубове, нощни клубове). Сертификатът за ваксинация ще бъде проверяван заедно със самоличността на входа на обекта с безплатното приложение за Covid. Във всички останали затворени работни места по закон работодателят има право да знае кои от неговите служители са били ваксинирани. В определени зони на открито и открито ще бъде разрешено да влизат само ваксинирани и преболедували (до 6 месеца от заболяването). За влизане в театри, кино, музеи, археологически обекти ще се изисква Covid-паспорт. Същото се отнася и за спортните мероприятия. Неваксинирани работници, ученици и студенти В същото време, от понеделник, 13 септември, до 31 март 2022 г .: Неваксинираните работници от публичния и частния сектор ще трябва да преминават седмичен лабораторен тест от 10 евро в частни клиники, който ще бъде покрит от тях. Също така от 13 септември двата бързи теста седмично за неваксинирани учители вече са задължителни. Самостоятелно направените безплатни тестове за учениците трябва да бъдат декларирани на self-testing.gov.gr. Учителите трябва да имат 2 лабораторни бързи теста на седмица, които се извършват изключително в частни диагностични центрове, за сметка на ученика, 10 евро / тест. Освен учителите и учениците, работниците в туризма, ресторантьорството, телевизията, киното, театъра, музикалните и танцови продукции, които не са били ваксинирани, ще трябва да представят два отрицателни теста седмично, които ще плащат сами. Тези, които пътуват по всякакъв начин в рамките на страната, трябва да представят отрицателен бърз тест, извършен най-малко 48 часа преди заминаването им, и няма да могат да си правят безплатен тест за Covid в обществените здравни заведения, преди да отпътуват.

„Независен“ (РСМ): Словения въвежда принудителна ваксинация за държавни служители
Любляна. Словенският министър на икономиката Здравко Почивалшек обяви в четвъртък, че всички служители в публичния сектор, работещи директно с други хора, трябва да бъдат ваксинирани или да имат сертификат за Covid-19, пише скопското издание „Независен“. Той смята, че подобни стъпки вече трябва да бъдат предприети и че трябва да се заеме твърда позиция по този въпрос, предаде STA. Според него държавната администрация ще бъде първата, която ще покаже, че това може да се направи, защото законите позволяват това да се изисква от тези, които работят с хора.

Politico: Дания вдигна всички ограничения срещу разпространението на Covid-19
Копенхаген. Дания отмени всички останали ограничения срещу разпространението на коронавирус в петък, което я прави първата страна от ЕС, която се връща напълно към ежедневието преди пандемията, пише европейската редакция на Politico. „Ваксините и големите усилия на всички граждани на Дания за толкова дълъг период са в основата на това защо сме силни“, заяви здравният министър Магнус Хюнике в „Туитър“ тази седмица. Датските здравни власти одобриха този ход в края на август, след като обявиха, че вирусът „вече не е критична заплаха за обществото“ поради високите нива на ваксинация и ниската честота на тежки заболявания и смърт. „COVID-паспортите в страната“ вече няма да се изискват за влизане в ресторанти, спортни центрове или нощни клубове, а децата вече няма да бъдат изпращани автоматично у дома, ако влязат в близък контакт с потвърден случай на COVID-19. Само заразените трябва да бъдат под карантина. Хората могат да се върнат в офиса и училищата са отворени. Този ход е последният в решенията на страната за облекчаване на пандемичните мерки, включително премахване на изискването за маска за обществен транспорт на 13 август.И другите скандинавски страни като Швеция ще отменят ограниченията си в края на септември, възползвайки се от подобряващите се епидемиологични перспективи. 73% от 5,8-милионното население на Дания са напълно ваксинирани, а този процент скача до 98% за хората на възраст над 65 години. Наред с успешното разпространение на ваксините, експертите посочиха като причина за отшумяването на пандемията високото ниво на доверие в властите. Почти три четвърти от възрастните са напълно ваксинирани и процентът на хоспитализация в резултат от COVID-19 е нисък. Една модна дума, която някои използват, е samfundssind или социално мислене. Това предполага силно чувство за социална отговорност и отчетност в датското общество. Туристите обикновено се изненадват, когато родителите оставят децата си в колички извън кафенета и ресторанти. За разлика от това, другаде в Европа доверието в органите за справяне с коронавируса е значително по-ниско. „Ако имате ниски нива на доверие по отношение на другите хора или на властите, тогава потенциално се изискват по-драконовски закони за ограничаване на коронавируса“, каза Герт Тингард, професор по политика в университета в Орхус, в скорошно интервю за Science Nordic.

РТС (Сърбия): ЕС официално извади Сърбия от списъка на „епидемиологично сигурните“ държави
Белград. След решението на посланиците на страните-членки, взето в сряда, Съветът на ЕС официално актуализира списъка с „епидемиологично безопасни“ трети страни за пътуване до ЕС, който вече не включва Сърбия, съобщава Радио и Телевизия Сърбия (РТС). Освен Сърбия, от списъка на епидемиологично безопасните страни са извадени Япония, Албания, Армения, Азербайджан и Бруней. В т.нар. „зелена листа“ са Уругвай, Австралия, БиХ, Канада, Йордания, Нова Зеландия, Катар, Молдова, Саудитска Арабия, Сингапур, Южна Корея, Украйна и Китай, подлежащи на потвърждение на взаимност. В изявление на Съвета на ЕС се посочва, че несъществените пътувания до ЕС от държави или образувания, които не са в списъка, „са обект на временни ограничения“, но не предопределят възможността държавите-членки да отменят временното ограничение за несъществени пътувания до ЕС за „напълно ваксинирани пътници“. Съветът на ЕС подчертава, че списъкът се приема под формата на препоръка за държавите-членки и ще продължи да се преразглежда на всеки две седмици.

HRT: ЕС постави Хърватия в червения списък за разпространението на коронавируса
Загреб. Европейският център за превенция и контрол на болестите включи цялата територия на Хърватия в списъка на регионите и страните с червено ниво на разпространение на новата коронавирусна инфекция, съобщава в четвъртък Хърватската радио и телевизия (HRT). Oсновната причина за това решение е рязкото увеличаване на случаите на коронавирусна инфекция във всички региони на републиката. За една седмица този показател се увеличи с 50-55%. Скалата за оценка на коронавируса на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията е разделена на нива зелено, оранжево, червено и бордо. Първата категория включва държави с честота по -малка от 50 случая на 100 хиляди жители (4%) в рамките на две седмици, втората - с честота над 4%, третата - при регистриране на 75 до 200 случая на 100 хиляди души за две седмици седмици. Според националния щаб на гражданската защита, в Хърватия 51,79% от възрастното население (43,13% от всички граждани на страната) са получили първата доза от ваксината срещу коронавирус. Първият случай на инфекция в републиката беше потвърден на 25 февруари миналата година. В страната са регистрирани почти 381 хиляди случая, 8 405 от които - смъртни.

CNN: Байдън ще отмени правото на отказ от ваксинации срещу редовното тестване за коронавирус
Вашингтон. Президентът на САЩ Джо Байдън ще отмени правото на държавните служители да откажат ваксинация срещу COVID-19, при условие, че редовно се подлагат на тестове за коронавирус, предава телевизионният канал CNN, като се позовава на източници. Според медията Байдън възнамерява да обяви нови мерки за ваксинацията сред федералните държавни служители в четвъртък, като подпише съответния указ. Подобни изисквания може да се прилагат и към служители на частни компании, които предоставят услуги на федералното правителство на договорна основа. В края на юли тази година Байдън нареди на всички федерални държавни служители да бъдат ваксинирани срещу новия коронавирус. В същото време им остави възможността за отказ от ваксинация, при условие че носят маска на работното място, независимо от географското местоположение, спазват социална дистанция и преминават тестове за инфекция веднъж или два пъти седмично. По -рано беше съобщено, че в рамките на деня Байдън ще представи нов план на американската администрация, насочен към борба с разпространението на щама „Делта“ в страната и насърчаване на увеличението на броя на ваксинираните. Според говорителя на Белия дом Джени Псаки, американският президент ще представи „стратегия от шест части“, очертаваща възможностите за правителствените агенции да работят с частния сектор за борба с разпространението на инфекцията. По данни на университета „Джон Хопкинс“ в САЩ са установени над 40 милиона случая на коронавирусна инфекция, над 652 хиляди души са починали. Страната е на първо място в света и по двата показателя.

Принтирай    Оразмери текст   + -