Трагедия в Тетово

9 Септември 2021 | 15:51 | 0
Трагедия в Тетово
Снимка: Gazeta Express

Пожар избухна късно в сряда вечерта в модулна болница в Тетово, в която са били настанени за лечение заразени с COVID-19.
Първоначално властите на югозападната ни съседка съобщиха за 10 жертви. По-късно Министерството на здравеопазването потвърди информацията за 14 загинали. Съгласно разпространената информация, по време на пожара в специализираната болница, изградена на модулен принцип заради пандемията от коронавирус, е имало общо 26 пациенти. Няма опасност за живота на спасените; няма и пострадали здравни работници.
На извънредно заседание правителството на Северна Македония взе решение да обяви тридневен траур във връзка с трагедията в Тетово. Във връзка с решението властите в югозападната ни съседка призоваха за отлагане на всички публични и частни събития и тържества през следващите три дни.
Официално Скопие „благодари на всички страни в региона, Европа и света за изразеното съчувствие към трагичното събитие и реши да приеме предложението на някои съюзници от НАТО да изпратят в страната експерти с най-високо ниво на опит в разследванията на пожари, за да се помогне за установяване на причините за пожара в болницата в Тетово“. Прокуратурата обяви, че проверката продължава и днес.
Към настоящия момент няма индикации, че пожарът в модулната болница в Тетово е предизвикан умишлено. Това подчерта държавният глава на югозападната ни съседка Стево Пендаровски от града, където пристигна по-рано през деня.
От МВнР информират, че при инцидента няма загинали или пострадали наши сънародници.


РСЕ (РСМ): Македонското правителство прие чуждестранна помощ за разследването на пожара в Тетово, обявен е тридневен траур
На извънредно заседание правителството на Северна Македония взе решение да обяви тридневен траур във връзка с трагедията в модулната болница в Тетово, предава местната редакция на Радио „Слободна Европа“ (РСЕ).
Във връзка с решението властите в югозападната ни съседка призоваха за отлагане на всички публични и частни събития и тържества през следващите три дни.
„Правителството е инструктирало компетентните институции да определят какъв вид допълнителна помощ и подкрепа са необходими за семействата на загиналите и ранените, за да бъде предоставена възможно най –скоро“, се казва още в разпространеното изявление.
Официално Скопие „благодари на всички страни в региона, Европа и света за изразеното съчувствие към трагичното събитие и реши да приеме предложението на някои съюзници от НАТО да изпратят в страната експерти с най-високо ниво на опит в разследванията на пожари, за да се помогне за установяване на причините за пожара в болницата в Тетово“.
Прокуратурата обяви, че проверката продължава и днес.

Министър Светлан Стоев изпрати съболезнователна телеграма по повод пожара в болница в Тетово
Министърът на външните работи Светлан Стоев изпрати съболезнователна телеграма до Буяр Османи, министър на външните работи на Република Северна Македония, във връзка с трагичния пожар в COVID - отделението на болница в град Тетово, съобщиха от пресцентъра на Министерството.
„От името на Министерството на външните работи на Република България и от мое име бих искал да изразя най-искрени съболезнования към семействата и близките на загиналите. В този скръбен момент нашите мисли са заедно с всички тях“, се посочва в съболезнователната телеграма.
Външният ни министър пожелава скорошно възстановяване на ранените и кураж и решителност на властите в Република Северна Македония в усилията за изясняване на причините и преодоляване на последиците от този трагичен инцидент.

Стево Пендаровски от Тетово: Засега няма индикации, че пожарът в болницата е предизвикан умишлено
Към настоящия момент няма индикации, че пожарът в модулната болница в Тетово е предизвикан умишлено. Това подчерта държавният глава на югозападната ни съседка Стево Пендаровски от града, където пристигна по-рано през деня, съобщава електронното издание на македонския вестник „Слободен печат“.
„Дойдох да изкажа съболезнованията си на семействата на починалите. Компетентният прокурор информира, че проверката на място ще приключи за един час. Тогава ще се знае дали причината за пожара, който избухна снощи, е човешки фактор. Имаме професионален екип и ще разберем истината за кратко време. До този момент няма индикации, че пожарът е причинен умишлено“, каза Пендаровски пред изгорялата COVID-болница в Тетово.
„Осем легла в болницата не бяха запълнени. Аутопсията на загиналите ще приключи най-късно утре, след което ще бъде извършена идентификацията на жертвите. Роднините са призовани да дарят кръв за идентификация... Правителството е приело помощ от няколко държави за професионална експертиза“, заяви още държавният глава.

МВнР: Няма данни за пострадали български граждани при пожара в Тетово в Република Северна Македония
Към момента няма официални данни за загинали или пострадали български граждани при пожара, разразил се в COVID отделението на болница в гр. Тетово, Република Северна Македония. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. Посолството ни в Скопие е в контакт с местните власти и следи с повишено внимание ситуацията. При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Скопие на следните телефони: +389 2 3229 444; +389 2 3246 491; +389 75 280 013.

Министерство на здравеопазването на РСМ: Общо 14 души са загинали при пожара в модулната болница в Тетово
Министерството на здравеопазването на Република Северна Македония (РСМ) информира, че при пожарът в модулната Covid-болница в Тетово, избухнал през нощта са загинали общо 14 души, цитирано от скопския телевизионен „Канал 5“.
По време на пожара в специализираната болница, изградена на модулен принцип заради пандемията е имало общо 26 пациенти, останалите 12 се лекуват в болницата в Тетово и са извън опасност. Няма пострадали здравни работници, като няколко са получили леки наранявания. Министерството на здравеопазването изказва съболезнования на семействата на жертвите и дълбоко съжалява за ужасния инцидент. През деня Министерството непрекъснато ще информира за всички нови подробности по случая, като апелира към медиите и гражданите да следват официалната информация и да се въздържат от спекулации за това злополучно събитие.

„Независен“ (РСМ): Пожар в модулна болница в Тетово отне живота на най-малко 10 души
Пожар избухна в модулна болница в Тетово, в която са били настанени лекуващи се от COVID-19. Данните за броят на жертвите варират от 13 до 39 души, но към настоящия момент министърът на здравеопазването на югозападната ни съседка Венко Филипче потвърди смъртта на 10 души, оставяйки възможността за увеличаване на броя им. Медии съобщават за 12 спасени и уточняват, че сред жертвите няма медицински персонал, обобщават в редакцията на македонския вестник „Независен“. „Досега са потвърдени десет загинали при пожара, но броят им може да се увеличи. Това е много тъжен ден, изразявам най-дълбоките си съболезнования на семействата“, написа Филипче в социалната мрежа „Туитър“. „Лекарите се борят за живота на пострадалите, да им пожелаем късмет и да останем с нашите колеги и граждани тази вечер. Призовавам медиите и гражданите да не спекулират с цифрите. Ще споделим цялата потвърдена информация навреме“, допълни министърът. „Неофициално от информацията, която получавам досега от Тетово, между 20 и 30 пациенти загубиха живота си в голямата трагедия тази вечер, каза пред „Фактор“ директорът на скопската болница „8 септември“ д-р Християн Костов. Съгласно думите му, болницата е напълно готова да приема пациенти от Тетово, на които ще бъдат предоставени всички необходими грижи и лечение. Информацията, че има жертви, беше потвърдена от командира на пожарната служба в Тетово, но той не пожела да съобщи конкретен брой. Според думите му, от огъня са извадени телата на загинали, но „други институции трябва да овявят броя им“. Сигналът за пожар е подаден в 21:00 часа, за половин час огнеборците са го поставили под контрол, въпреки факта, че огънят се е разпространявал много бързо. Към 21:45 часа огънят е бил изцяло потушен. „В стаите имаше експлозии от кислородни бутилки, пламъците бяха огромни. От болницата бяха изнесени и жертви“, обясни на свой ред заместник-командирът на пожарната на Тетово Сашо Трайчевски. В социалните мрежи с причината за пожара се спекулира, с акцент върху неотдавнашното умишлено прекъсване на доставката на кислород към същата болница, което бе забелязано от здравните специалисти. „ВМРО-ДПМНЕ се втурна да печели от инцидента, а говорителят Наум Стоилковски отиде най-далеч и написа: Не ходете в Тетово, за да правите снимки. Отидете в правителството, за да подадете оставките си. Банда некомпетентна и нечовешка!“ „Венко Филипче, време е за вашата окончателна отговорност“, каза на свой ред говорителят на ВМРО-ДПМНЕ Димче Арсовски.„Подпишете оставката си тази вечер и се извинете на този страдащ народ за всяка жертва. Нека Бог да помогне на Тетово“, допълни той.

Принтирай    Оразмери текст   + -